CONSTANȚA: Producătorii autohtoni sunt de trei ori mai puțini decât comercianții din piețe
Publicat de adinaiftime, 10 octombrie 2017, 10:00
Numărul producătorilor agricoli din piețele constănțene se înjumătățește toamna, după ce se termină marfa obținută din propria fermă.
Pe timpul iernii comercianții sunt mai prezenți deoarece comercializează produse agroalimentare și din altă parte din țară.
Producătorii autohtoni sunt de trei ori mai puțini decât comercianții și chiar dacă vin sporadic au locuri în piețe, deoarece gradul de ocupare al celor aproape 500 de tarabe nu ajunge la 100%.
„Tarabele sunt repartizate în piețe, 40% pentru producători și 60% pentru comercianți. Producătorii trebuie să aibă un atestat valabil emis de către primăria unde are terenul agricol, proprietate sau în arendă, de unde obține cantitățile de legume sau fructe, iar comercianților le încheiem anual contracte valabile pe un an, iar ei își procură marfa din en-gros-urile din Dobrogea sau din alte zone unde sunt bazine de legume și fructe, mai bogate decât este bazinul dobrogean. Numărul producătorilor și al comercianților nu a crescut și nici nu a scăzut. La ora actuală avem 80, 90 de producători, mai ales de primăvara, până toamna târziu. Ei se împuținează la jumătate odată cu venirea frigului, când este greu să se deplaseze din comunele învecinate și când se epuizează și marfa obținută de pe teren. În schimb, comercianții sunt de trei ori mai numeroși. În cele 8 piețe sunt 487 de tarabe. Din ultima analiză, am avut închiriate 60%. Cele mai solicitate piețe sunt cea din Tomis III, unde am avut grad de ocupare de 71% și Piața Grivița cu un grad de ocupare de 67%. Cele mai mici grade de ocupare sunt în piețele I. L. Caragiale, Tic-Tac sau Pescăruș, unde gradul de ocupare variază între 5 și 25 %”, a declarat directorul Direcției Piețe, Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Constanța, Ion Ciobanu.