Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ la ceas aniversar
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 12 august 2019, 19:13
La aniversarea a 10 ani de la înființare Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ / Yunus Emre Enstitüsü și Organizația Internațională a Culturii Turce (TÜRKSOY) au organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța, la sfârșitul lunii iulie, un concert susținut de orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet”.
La realizarea concertului și-au adus sprijinul Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, Ambasada Republicii Turcia la București, Ambasada Republicii Azerbaidjan în România, Ambasada Republicii Kazahstan în România, Ambasada Republicii Turkmenistan în România, Anadolu Automobil Rom, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România și Radio T.
În discursul de deschidere susținut doamna Seher Korucu, Director al Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“, Constanța a afirmat următoarele: „Yunus Emre Enstitüsü, prin cele 58 de Centre Culturale Turce deschise în 48 de țări, a avut ca obiectiv să promoveze Turcia și bogățiile sale prin intermediul tuturor evenimentelor și colaborărilor organizate într-o mare varietate de domenii, precum cultură, artă, sport, literatură, muzică, gastronomie, cinema și limba turcă. Ne aflăm astăzi, aici, pentru a sărbători împreună emoția acestor ultimi 10 ani, emoție care a trecut de la o limbă la alta, de la suflet la suflet. Noi, ca parte a familiei Yunus Emre Enstitüsü la București și Constanța, suntem mândri să transmitem bogăția culturală a Turciei, țării noastre soră și prietenă, România, și suntem bucuroși că poporul român ne-a arătat prietenie și apropiere în urma efortului nostru de a scoate la iveală valorile commune între cele două culturi. ”
Depre Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“
Prin cele două filiale înființate în anul 2011, la Constanța și București Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ are ca scop promovarea culturii turce prin organizarea diferitelor evenimente, cursuri, expoziții, seminarii și simpozioane științifice în parteneriat cu instituții academice despre relaţiile dintre România şi Turcia și se adresează în primul rând populaţiei majoritare, române în rândul căreia doresc să facă cunoscută cultura turcă. În al doilea rând se adreseaă etnicilor turci şi tătari din România care trăiesc pe aceste meleaguri de sute de ani şi în al treilea rând cetățenilor turci stabiliţi în România, care au aici diferite afaceri.
Despre Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet”
Orchestra de Muzică Populară Kazahă formată din 25 de persoane a luat ființă în anul1988, sub îndrumarea dirijorului Düysen Ükibaia. După doi ani a fost redenumită ca și Tattimbet, după numele muzicianului de renume și maestrului în şertpeküyün (stil muzical dombra). Au un repertoriu bogat alcătuit din piese celebre din lumea turcă, dar și din țările unde concertează. Dirijorul Düysen Ükibay, fiind premiat în anul 2001 la Prima Ediție a Concursului Dirijorilor Republicii. Muzicienii emeriți din aceată orchestră au jucat un rol important în transfomarea organizației în academie, care a organizat concerte în țări precum S.U.A., Franța, Elveția, Suedia, Republica Cehă, Slovacia, Iran, Irak, Turcia, Rusia, Coreea de Sud.
Concertul oferit de către Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet” și soliștii din lumea turcică au încântat publicul constănțean în picioare cu piesa „Ciocârlia”.
Concertul oferit de către Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet” și soliștii din lumea turcică au încântat publicul constănțean în picioare cu piesa „Ciocârlia”.
Ghiulşen Iusuf-Ismail
Radio România Constanţa