Cetăţenii români pot intra în Bulgaria, de la 1 septembrie, pe baza prezentării unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, dovedind trecerea prin boală sau cu un test efectuat sau a unui document similar care conţine aceleaşi date ca şi certificatul digital.
Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerinţa prezentării de documente COVID la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.
Cetăţenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar.
Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin prin PTF Giurgiu – Ruse, judeţul Giurgiu, PTF Calafat – Vidin, judeţul Dolj, PTF Bechet – Oriahovo, judeţul Dolj, PTF Turnu Măgurele – PTF Somovit-Nikopol, judeţul Teleorman, PTF Vama Veche – Durankulak, judeţul Constanţa.
Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.
Limba română provine din romanizarea populaţiilor antice din bazinul Dunării de Jos care, conform lui Herodot şi celorlalti autori antici, erau traco-dace, iar ulterior a fost influenţată de limbile slave, de greacă, maghiară şi altele.
Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea din 1521, în care Neacşu de Câmpulung îi scria primarului braşovean despre atacurile iminente ale turcilor. Aceasta era scrisă cu alfabetul chirilic, la fel ca majoritatea scrierilor româneşti din acea perioadă.
În actul normativ se arată printre altele că „Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific”.
În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoarea naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să fie marcată similar.
Şi în 2021, de Ziua Limbii Române, sunt anunţate numeroase evenimente. Astfel, spre exemplu, cea de-a XIII-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz, la care şi-au anunţat participarea scriitori din toate generaţiile, se va desfăşura la 31 august, de Ziua Limbii Române, în Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba vor susţine, pe parcursul zilei de 31 august 2021, o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române, campanie ce se va derula pe paginile de Facebook, Youtube, Twitter şi Instagram ale instituţiei.
De asemenea, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vor celebra această zi prin mai multe manifestări.
Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, în perioada 31 august – 3 octombrie 2021, la sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti va fi deschisă expoziţia de fotografie „Istroromânii”, dedicată românilor ce trăiesc în Peninsula Istria din Croaţia, evenimentul fiind organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
Documente și monede, descoperite în Biserica Reformată Fortificată din Sfântu Gheorghe!
Publicat de Andra Radu,
30 octombrie 2020, 17:00 / actualizat: 30 octombrie 2020, 18:24
Biserica Reformată Fortificată din Sfântu Gheorghe a fost reabilitată cu sprijinul autorităţilor locale. În timpul lucrărilor au fost descoperite câteva monede şi documente importate pentru istoria urbei.
„S-au încheiat lucrările de restaurare a clădirii, turnului, zidului şi bastioanelor Bisericii Reformate Fortificate, în prezent se lucrează la designul ambiental, aşezarea bordurilor şi a scărilor, la modernizarea capelei mortuare şi a clădirii fostei şcoli germane. În martie, odată cu renovarea turlei s-a îndepărtat şi globul din cupru al acesteia, în interiorul căruia s-au găsit acte şi monede importante”, a scris primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe pagina sa de socializare.
În timpul lucrărilor de renovare a turnului bisericii au fost descoperite mai multe monede şi documente datând din secolele XVII şi XVIII, printre care şi o piesă emisă de oraşul Braşov în anul 1613.
„În timpul lucrărilor au fost găsite cinci documente şi patru monede, care au fost identificate de către specialistul heraldic Szekeres Attila. Documentele includ o scurtă descriere a construcţiei noului turn, o listă a proprietarilor oraşului, o listă a conducătorilor oraşului şi şefilor bisericii, dar şi o declaraţie a sprijinului financiar acordat pentru aurirea sferei turnului.
Documentele provin de la pastorul Gödri Ferenc, bunicul regretatului primar din Sfântu Gheorghe, Gödri Ferenc. Al cincilea document provine de la fostul pastor Vásárhelyi János din 1761, care coincide cu momentele construcţiei turnului din acea perioadă. Monedele includ o piesă emisă de oraşul Braşov în 1613, o monedă din cupru de 10 poli emisă de Rákóczi Ferenc al II-lea în 1705, 6 monede de argint emise de împăratul Francisc al II-lea în 1795, dar şi un ban de argint emis de Episcopul Károly al III-lea în 1707”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.
Radio România Muzical și Rotary Club Pipera vor acorda bursa „Moștenitorii României muzicale”, menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani.
Valoarea bursei este de 4000 euro și se acordă integral unui singur bursier.
Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei „Moștenitorii României muzicale”
Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 15 iunie 2020.
În data de 1 iulie 2020, juriul va anunța câștigătorul bursei.
Câștigătorul urmează să susțină, ca parte a bursei câștigate, un recital de o oră, în cadrul stagiunii 2020-2021, la o dată ce a fi stabilită de comun acord cu organizatorii.
Condiții de participare
Pot aplica interpreți născuți între 1 ianuarie 1996 și 31 decembrie 2004, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent.
Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.
Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.
Înscrierea în competiție
Pentru etapa preliminară, candidații vor trimite la adresa muzical@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:
• Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă
• O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului
• Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului
• Cel puțin trei linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare – se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil).
• Date de contact
• Fișa repertorială generală a candidatului
• Programul muzical propus pentru finală
• Numele corepetitorului (dacă este cazul). Fiecare candidat își va asigura propriul corepetitor.
Finaliștii și corepetitorii lor vor semna contracte gratuite de cesiune drepturi conexe în vederea înregistrării și difuzării evoluțiilor lor, atât la Radio România, cât și în rețeaua Uniunii Europene de Radio.
Candidații trebuie să respecte legea 8/1996 a drepturilor de autor în ceea ce privește dreptul de folosire a partiturilor interpretate în finală.
Organizatorii concursului nu acoperă costuri de cazare și transport pentru finaliști și corepetitorii lor.
Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești:
violonistul Alexandru Tomescu – solist al Orchestrelor Radio și ambasador al proiectului „Moștenitorii României muzicale”;
Liliana Staicu – director al Orchestrelor și Corurilor Radio;
Răsvan Dumitru – concertmaestru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca,
Valentina Băințan – producător TVR;
Cristina Comandașu – manager Radio România Muzical;
Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.
Deciziile juriului nu pot fi contestate.
Juriul poate propune, în funcție de evoluțiile candidaților, beneficii suplimentare de natură profesională pentru finaliști: înregistrări speciale, participări în concerte, etc. Bursierul „Moștenitorii României muzicale” va beneficia de promovare în emisiunile Radio România Muzical.
Informații suplimentare pot fi obținute la adresa octavia.galescu@radioromania.ro.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ridică miercuri documente de la Ministerul Finanţelor într-un dosar care priveşte Loteria Română, au declarat surse judiciare.
Conform acestora, ar fi vorba despre un raport al Corpului de Control al ministrului Finanţelor pe care ar fi refuzat să îl trimită organelor judiciare.
Sursele citate au explicat că documentele ar fi trebuit înaintate procurorilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care în prezent se derulează acţiunea DNA.
Documentele au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la primii asigurati din Capitală.
Ministerul sănătăţii estimează că până la începutul lunii noiembrie cardurile vor ajunge la toti asiguratii.
Cardul de sănătate este înmânat titularului pe baza actului de identitate si a semnaturii de primire.
Dacă nici după a 2-a încercare cardul nu a ajuns în posesia beneficiarului acesta se păstrează 10 zile calendaristice la oficiul poştal.
In cazul în care nici în acest interval nu este ridicat, asiguratul trebuie să meargă la Casa de asigurări de sănătate.
Pe lângă proiecţiile derulate în Cetate şi la cinematograful din localitate, pot fi vizitate mai multe expoziții de fotografie și documente istorice inedite.
Printre acestea, la loc de cinste va fi expoziţia „Corneliu Coposu, un învingător”, care surprinde în imagini cele mai importante momente din viaţa politică, dar şi din îndelungata perioadă de detenţie a politicianului.
Festivalul de Film Istoric Râșnov va găzdui și expoziția „Transnistria: temniţa limbii române“, care cuprinde peste 50 de instantanee realizate în centrul civic al Tiraspolului, în fața fostului sediu KGB şi a statuii lui Lenin.
De asemenea, va putea fi vizitată și expoziția “Centenarul Marelui Război 1914 – 1918”, ce va prezenta cele două blocuri militare din Primul Război Mondial, într-o selecție realizată de muzeograful Horia Șerbănescu.
Temele principale ale festivalului de la Râşnov vor celebra împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluția din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada din Los Angeles, 1984.
Documentele pot fi ridicate de astăzi de la ora 8, de la sediile liceelor.
Toate universităţile din România au luat act de această situaţie.
De asemenea, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis specimenul de adeverinţă către reţeaua unde se găsesc documente emise de instituţii de învăţământ din diferite state.
Deocamdată Ministerul Educaţiei nu mai eliberează diplome de bacalaureat absolvenţilor de liceu, din cauza unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii DNA fac cercetări cu privire la faptul că din 1991 şi până in 2013 documentele au fost tiparite de aceeaşi firmă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.