Ascultă Radio România Regional Live

Domeniul Stirbey

Trupa Foals a încheiat prima zi a festivalului Summer Well, cu un show indie-rock electrizant

Trupa Foals a încheiat prima zi a festivalului Summer Well, cu un show indie-rock electrizant

Publicat de Mihaela Costache, 10 august 2015, 07:40

Britanicii de la Foals au încheiat prima zi de Summer Well cu un concert susţinut în faţa a mii de persoane, pe Domeniul Ştirbey, show care a inclus crowd surfing, jocuri de lumini şi urări de ‘noroc’.

Trupa a intrat pe scenă aproape de ora 23,00 şi nu a durat mult până când artiştii au electrizat publicul cu ritmurile de rock şi jocurile de lumini.

Prima zi de Summer Well, care a început ca un picnic de sâmbătă, cu familii cu copii mici, tineri îmbrăcaţi după ultima modă şi pături colorate, s-a încheiat ca un adevărat concert de rock, cu crowd surfing şi strigăte de ‘bis’.

Vocalul trupei, Yannis Philippakis, a salutat publicul român cu ‘Noroc!’ şi le-a mărturisit spectatorilor că trupa sa a cântat în premieră, sâmbătă, în România. Mai târziu, spre finalul show-ului, acesta a mărturisit că formaţia a filmat unul dintre videoclipuri în Bucureşti. ‘Sunteţi o mulţime absolut extraordinară (…) vă dedicăm acest cântec vouă!’, a spus vocalul Foals, înainte de piesa ‘Inhaler’. A mai fost nevoie de încă un cântec pentru ca artistul să se arunce în public pentru câteva minute – întâi în echilibru instabil, apoi cu totul în braţele fanilor. După ce artistul a revenit pe scenă, formaţia s-a retras în întuneric, pentru a aştepta strigătele de ‘bis’ ale publicului şi a revenit, pentru ultima dată, cu ‘Two Steps, Twice’.

În setlistul de peste o oră al celor de la Foals au fost incluse piese precum ‘Mountain at My Gates’ şi ‘Spanish Sahara’.

Succesul celor de la Foals a început cu al doilea album, ‘Total Life Forever’, ce include single-ul ‘Spanish Sahara’, piesa câştigătoare a premiului ‘Best Track’ în cadrul NME Awards. În 2013, Foals au fost headlineri la Latitude Festival, lucru ce a deschis seria de apariţii pe scenele unor festivaluri importante precum Parklife sau Bestival.

Dacă Foals au încheiat seara, primii care au încălzit atmosfera, în peisajul idilic amenajat în apropierea Palatului Ştirbey, au fost artiştii de la Circa Waves, în jurul orei 17.00.

Indie rockerii de la Circa Waves au debutat în mai 2013, în Liverpool. Single-ul lor, ‘Get Away’/’Good for Me’, a fost catalogat drept ‘Hottest Record in the World’ de Zane Lowe, celebrul DJ de la BBC Radio 1. În 2015, Circa Waves şi-au lansat albumul de debut – ‘Young Chasers’.

Al doilea artist care a urcat pe scena Summer Well a fost Kwabs. Descris ca noul Seal, noul James Blake sau noul Bill Withers, Kwabs a inclus cântecul ‘Walk’, devenit hit internaţional, în concertul de la Bucureşti.

Înainte ca The Maccabees să urce pe scenă, pe ecranele uriaşe din zona de concert a fost afişat, în limba engleză, următorul mesaj: ‘The Maccabees au discul numărul 1 în Marea Britanie, săptămâna aceasta. Felicitări!’.

Noul album al trupei, intitulat ‘Marks to Prove It’, a fost lansat pe 31 iulie.

Cea care a încălzit atmosfera, înaintea trupei principale – Foals -, a fost La Roux – cântăreaţa androgină, care a adus sound-ul anilor ’80 şi imaginea impecabilă a aceleiaşi perioade la Summer Well.

Cei ajung la Summer Well duminică îi pot asculta pe Kasabian, The Wombats, Jungle, Foxes şi Sohn.

Festivalul va fi încheiat de Kasabian. Artiştii au fost headlinerii festivalului Glastonbury 2014, bucurându-se astfel de cea mai mare onoare pe care o poate avea o trupă britanică. Începând cu al doilea album, ‘Empire’, lansat în 2006 (care a vândut peste 600.000 de copii), au devenit cunoscuţi în întreaga lume. Albumele ce au urmat, ‘West Ryder Pauper Lunatic Asylum’ şi ‘Velociraptor!’, le-au adus nominalizări la toate festivalurile mari. Kasabian au câştigat la categoria ‘cel mai bun grup britanic’ în cadrul Brit Awards 2010, iar revista Q i-a desemnat cea mai bună trupă din lume din ziua de astăzi.

Pentru publicul festivalului există o line specială de transport. Linia Summer Well pleacă în fiecare din cele două zile de festival din staţia Muzeul Ţăranului Român (în apropierea Pieţei Victoria), începând cu ora 14.30 şi funcţionează până în jurul orei 1.00. Plecarea din Buftea se face din staţia amenajată lângă domeniul Ştirbey. Preţul unei călătorii este de 3,5 lei pentru cei care au portofel electronic (7 lei dus-întors pentru cei care nu au). Durata unei călătorii este de aproximativ 30 de minute.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!
Showbiz marți, 20 august 2019, 12:26

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!

În prima seară, pe 22 august, Ştefan Bănică jr. va ridica publicul în picioare, aşa cum o face la fiecare concert al său. Cu 16 discuri de...

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!
„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk
Showbiz luni, 1 aprilie 2019, 13:00

„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk

Din 27 februarie s-a deschis în București, Centrul Cultural A. Păunescu sub patronajul și îngrijirea permanentă a fiicei poetului, Ana Maria...

„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk
Distracție de Zilele Bucureștiului
Showbiz vineri, 14 septembrie 2018, 16:23

Distracție de Zilele Bucureștiului

Cu ocazia ”Zilelor Bucurestiului”, vor avea loc doua evenimente dedicate tinerilor si copiilor din Capitală: Kids City, un festival al celor...

Distracție de Zilele Bucureștiului
Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur
Showbiz joi, 30 august 2018, 15:55

Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur

În exclusivitate, Bucureşti FM După o pauză de 9 ani, festivalul care a marcat istoria muzicii în România si care a schimbat mult din ceea ce a...

Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur
Showbiz miercuri, 29 august 2018, 15:11

Festivalul internaţional „Cerbul de Aur”, la a XVIII-a ediţie

La 50 de ani de la prima ediţie, în această seară începe la Braşov, în Piaţa Sfatului, Festivalul „Cerbul de Aur”. „Cerbul...

Festivalul internaţional „Cerbul de Aur”, la a XVIII-a ediţie
Showbiz marți, 28 august 2018, 14:39

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur

Publicul nu va avea acces cu umbrele, chiar dacă plouă. Publicul spectator la Festivalul Internațional Cerbul de Aur va trebui să respecte...

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur
Showbiz miercuri, 7 februarie 2018, 17:03

Radio Reşiţa: Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi – Discipol și Maestru

Protagoniștii emisiunii România de nota 10 sunt, în acestă ediţie,  Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi. Celebritatea tânărului nostru...

Radio Reşiţa: Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi – Discipol și Maestru
Showbiz vineri, 15 decembrie 2017, 08:30

În România nu a intrat niciun lot de lapte praf contaminat cu salmonella

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a verificat toate loturile de lapte praf de pe piaţă, iar în...

În România nu a intrat niciun lot de lapte praf contaminat cu salmonella

Destinaţia zilei: Domeniul Stirbey, bijuteria de lângă București

Destinaţia zilei: Domeniul Stirbey, bijuteria de lângă București

Publicat de Stefania Grigore, 30 octombrie 2014, 16:10 / actualizat: 27 iulie 2015, 17:07

Adevărata istorie a domeniului Stirbey, așa cum îl vedem în zilele noastre, începe cu Principele Alexandru Stirbey, Stirbey fumoarnăscut și educat la Paris, o fire dinamică, un om în pas cu timpurile, care la îndemnul tatălui său, Domnitorul Barbu Stirbey, a dezvoltat puternic domeniul și i-a dat dimensiunea și strălucirea pe care o cunoaștem.

Alexandru Stirbey a amenajat parcul, a construit Palatul și Biserica, precum și numeroase obiective funcționale, doar o parte dintre ele păstrându-se până în zilele noastre, din păcate.

Principele a înțeles cât de bine este amplasat Palatul și a valorificat la maxim potențialul sau prin introducerea sa în circuitul seratelor la care participa înalta societate bucureșteană.

 

Unul dintre elementele care atrage cei mai mulți vizitatori este capela familiei Stirbey, construită în decursul a nu mai puțin de 40 de ani în stil neogotic, după proiectul unui arhitect austriac și care cuprinde un foarte multe elemente gotice, bizantine și renascentiste.
În capelă sunt mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbey Voievod, al prințului Barbu Alexandru Stirbey și ale rudelor acestora.
Din păcate din pictura executată în 1890 de Gheorghe Tăttărescu nu au mai rămas decât fragmente din pictura „Maica Domnului cu Isus în brațe”, restul picturilor și textul dedicat familiei fiind pierdute.

Regina MariaCel mai de vază oaspete al palatului a fost Regina Maria, cea care începând din 1909 a frecventat constant această bijuterie și despre care ne-a lăsat o mărturie fascinant de călduroasă:

„Buftea era un Domeniu foarte bine orânduit, aproape de tot de București, iar Prințul Stirbey croise în pădure lungi alei pe care le puteai goni în galop, pe un drum bătut, în lungime de mai mulți kilometri…Mi-era dragă acea pădure cu covorul ei de flori…Când închid ochii parcă simt mirosul pătrunzător al tufișurilor de stejar care își răspândesc îndeosebi aroma spre seară și par a-și revărsa până și fundul sufletului în ceasurile răcoroase ale amurgului. ”

Stirbey laculSuperbul lac din mijlocul domeniului nu este natural, el fiind creat artificial la dorința familiei Stirbey pentru a adăposti lebede, rațe și gâște.

Podul de peste lac este cu mult mai nou decât restul domeniului, el fiind construit de către o echipă de filmare din Anglia, care a turnat aici o peliculă și a folosit lacul drept decor pentru acțiunea filmului.

Multe nume mari ale României au fost găzduite în Palatul Stirbey.
De la Slavici și Alecsandri la George Enescu și Titu Maiorescu, bijuteria de la lângă București a impresionat în egală măsură.

 

Stirbey blazonÎn primul război mondial Palatul fost rechiziționat de către armata germană, aici locuind comandantul trupelor invadatoare, Mareșalul August von Mackensen, și tot aici fiind negociată pacea cu Puterile Centrale.

Mai puțin cunoscut este faptul că actori celebri, precum Jean Marais sau Jean-Paul Belmondo au filmat câteva lung-metraje pe acest domeniu în cadrul unor coproducții româno-franceze realizate de studiourile de film Buftea.

Și lumea politică a profitat din plin de farmecul palatului Stirbey…Gheorghe Gheorghiu Dej și Nikita Hrușciov au semnat la Palatul Stirbey, în 1964, actele de retragere a trupelor sovietice de pe teritoriul României.

finala Cupa DavisDomeniul a avut oaspeți de vază și de peste Ocean…
Lotul de tenis al Statelor Unite ale Americii a fost găzduit în 1972 la Palatul Stirbey și tot aici americanii s-au antrenat pentru finala Cupei Davis pe terenurile de tenis ale domeniului, finală pe care, din păcate pentru noi au și câștigat-o în fața echipei formată la acel moment din Ilie Năstase și Ion Țiriac.
Despre această finală ziarul american New York Times scria că a fost de fapt un aranjament între Ceaușescu și Nixon…americanii își păstrau supremația în tenis iar România primea credite cu regim preferențial pentru dezvoltarea „epocii de aur”…
Poveste sau nu, cert este că americanilor le-a priit sejurul de la Buftea…

Privind retrospectiv vedem că toți și toate au trecut însă Domeniul Stirbey a rămas aceeași oază de liniște și serenitate…

Până la urmă așa e România noastră…liniștită precum Domeniul Stirbey…
Așa e România frumoasă…

Mulțumim reprezentantilor Domeniului Stirbey pentru sprijinul acordat în realizarea acestui reportaj.
Realizatori:
Anca Chițoran
Vicențiu Andrei
Sursa foto Regina Maria: Catchy
Sursa foto Finala Cupa Davis: Agerpres

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
EU aleg ROmania miercuri, 19 decembrie 2018, 11:50

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța

Radio Constanța în colaborare cu City Park Mall, a sărbătorit Centenarul Marii Uniri prin expoziția „România 100 – Eu aleg România“...

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
EU aleg ROmania marți, 11 decembrie 2018, 09:52

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”

Radio România Regional organizează marți 11 decembrie 2018, ora 18.00, la București Mall – Vitan, lansarea expoziției virtuale „România...

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:59

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României

România 100 – Eu aleg România – este proiectul Radio România care în septembrie a debutat pe platoul Primăriei din Arad. Spectacole,...

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:48

Reconstituiri istorice la Centenarul României

“Timişoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora” Octavian Paler La Timișoara, un spectacol...

Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:44

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș

1 decembrie 2018… 100 de ani de la făurirea României Mari. La aniversarea Marii Uniri, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România prezintă...

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:40

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet

Inaugurarea expoziţiei “România 100 – Eu aleg România” a avut loc în Parcul Central din Sighetu Marmaţiei, iar evenimentul a fost gândit...

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:37

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!

În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu luna septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio...

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:33

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.

O lecție de istorie în aer liber și un concert susținut de trupe din Reșița, Timișoara și Serbia au fost evenimentele care i-au făcut pe...

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.