Înscrieri în unităţile de învăţământ doar cu adeverinţă medicală
Publicat de Mihaela Costache, 27 august 2015, 07:10 / actualizat: 27 august 2015, 17:14
Începând din anul școlar 2015-2016, pentru înscrierea copiilor în unitățile de învățământ, părinții vor prezenta doaradeverința medicală de la medicul de familie.
Până acum, înscrierea copiilor la grădiniță ori la creșă necesita pe lângă adeverința de la medicul de familie și realizarea unor analize bacteriologice, deși acestea nu sunt cerute de lege.
Analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurări, aşa că părinţii le plătesc din buzunarul lor. De ce, totuși, unele grădinițe cer aceste analize am aflat de la Ana Câmpean, director de grădiniță.
În ultimi zece ani, de când lucrez în grădiniță, am cerut tuturor părinților aceste adeverințe, respectiv exsudat faringian și rezultatul coproculturii. Noi fiind informați de-a lungul timpului că legea ne obligă să avem un control medical specific la intrarea copilului în grădiniță, respectiv căutăm streptococi, stafilococi, pneumococi sau probleme de coprocultură, pe lângă avizul epidemiologic sau adeverința de intrare în colectivitate care ar trebui să ateste că respectivul copil este sănătos. Atât timp cât încă nu am primit o directivă nici din partea Inspectoratului Şcolar și nici din partea Direcţiei de Sănătate Publică, continuăm să cerem aceste analize. (Ana Câmpean, director grădiniță)
Directorul DSP, dr. Dorina Duma, susține că legislația nu prevede obligativitatea efectuării unor analize de laborator la intrarea în colectivitatea.
E adevărat că părinții trebuie să prezinte la unitate de învățământ (grădiniță, școală) o adeverință medicală de la medicul de familie, în care se precizează starea de sănătate a copilului și faptul că, la momentul consultului, copilul nu este suspect sau nu este în contact cu o boală infecto-contagioasă. Dacă medicul consideră că este nevoie de o investigație de laborator, de anumite analize, fie ele secreție faringiană, parazitologicul sau coprocultura ori alte analize de sânge de urină sau alte investigații, medicul este cel care solicită aceste analize. El le şi interpretează, nu școala sau grădinița. Sunt unele grădinițe care solicită aceste analize dar fără bază legală. (dr.Dorina Duma, director DSP)
În opinia părinților analizele bacteriologice sunt importante deoarece se pot descoperi anumite boli. În colectivități bolile transmisibile sunt la ordinea zilei.
Sperăm ca ordinul pe care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei îl pregătesc să fie un ordin comun şi clar prin care vor fi prezentate explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar.