De această dată, aici, în mijlocul acestor rafturi încărcate cu inspirația a tot ceea ce poate frumos în viața noastră, am ales povestea unei persoane întâlnită întâmplător, cum se spune, chiar dacă mulți înțelegem că nimic nu este fără sens. Mi-a atras atenția prin modul însuflețit în care vorbea și transmitea dragul ei de oameni și de viață. O cheamă Ana, are 58 de ani, în noiembrie 59 și lucrează la serviciul financiar-contabil din cadrul Spitalului județean Satu Mare. Sigur că aceste amănunte nu au mare importanță, dar aduc veridicitate subiectului.
Foto: Ana Niculache
foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Foto: Ana Niculache
Ana e plină de energie, îi inspiră pe cei din jur cu dragostea ei de viață și are o listă de dorințe, din care unele sunt bifate deja și își face planuri pentru celelalte. Trăiește viața din plinul frumosului, cu atitudine pozitivă și experiențe inedite care îi completează întregul ființei ei. Îi plac excursiile, drumețiile cu popasuri în natură, la cort, a zburat cu parapanta și a fost curioasă să vadă cum este să faci rafting. Aici trebuie să spunem că, Ana ne-a mărturisit că din această experiență acvatica practicata cu ajutorul unei plute gonflabile lansate pe rauri foarte rapide a învățat foarte multe, mai ales din căzătura zdravănă care a marcat momentul.
În prezent, își dorește foarte mult să sară cu parașuta și se pregătește sufletește pentru acest moment care, ne spune ea, ”va veni atunci când trebuie”. Îmi dă de înțeles că este ca un salt care va puncta victoria vieții care a mers mai departe, depășind praguri și greutăți pe care cu greu ți le poți imagina când vezi fața luminosă și zâmbitoare a Anei.
Am fost curioasă să aflu care este secretul unui…”așa fel de a fi” descătușat după vârsta de 50 de ani, așa cum ne-a mărturist Ana Niculache.
Turiştii care vor să petreacă vacanţa la munte sunt sfătuiţi să evite drumeţiile pe traseele de creastă. Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează că zăpada este îngheţată şi nesigură, cu o grosime de 50 de centimetri.
“Condiţiile de mers pe trasee sunt destul de urâte pentru că zăpada căzută săptămânile trecute s-a înmuiat şi apoi a îngheţat din cauza frigului. Stratul de zăpadă nu este foarte mare, dar nu recomandăm traseele de creastă pentru că se poate aluneca foarte uşor şi turiştii se pot răni de stânci”, a declarat şeful Serviciului Public Salvamont Huneodara, Ovidiu Bodean.
Şeful Salvamont mai spune că nu există risc de avalanşă, aşa că turiştii pot aborda trasee mai uşoare, pe văi. Totuşi, turiştii trebuie să aibă la ei echipament de iarnă, inclusiv pioleţi şi colţari pentru gheaţă.
În staţiunile montane din judeţul Hunedoara se poate schia pe pârtiile din Straja şi Parâng, stratul de zăpadă fiind cuprins între 40 şi 50 de centimetri. În staţiunea Râuşor stratul de zăpadă este mic şi nu permite practicarea sporturilor de iarnă.
Turiştii care urcă la munte în zilele libere sunt sfătuiţi să întrebe la punctele Salvamont despre condiţiile de pe trasee şi evoluţia vremii. În staţiunile Straja, Parâng şi Râuşor este organizat serviciu de permanenţă.
Publicat de adinaiftime,
20 decembrie 2017, 08:00 / actualizat: 20 decembrie 2017, 15:23
Primăria Brașov a semnat un nou contract de finanţare nerambursabilă de la UE în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.
Finanțarea a fost obţinută prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru proiectul ,,Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”.
Scopul acestui proiect este de a accesibiliza fondul forestier deținut de Municipiul Brașov în vederea asigurării continuității tratamentelor silvoculturale și lucrărilor de îngrijire a arboretelor cât și a recoltării de produse de masă lemnoasă, acces în caz de incendii dar şi pentru a putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii.
,,După ce proiectul anterior, care a vizat amenajarea drumului forestier Crucur din Noua, şi-a dovedit utilitatea, inclusiv pentru activitatea de agrement, semnarea acestui contract de finanţare înseamnă accesibilizarea unei noi zone, care face legătura între Pietrele lui Solomon şi Valea Răcădăului. Mă bucur că am reuşit să semnăm acest contract prin intermediul A.F.I.R. (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), mai ales că finanţarea nerambursabilă acoperă 100% din costurile eligibile“, a declarat primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru.
Proiectul își propune dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind reabilitarea drumurilor forestiere: Baer (3,167 km în zona Săcele), Pârâul Cailor (2,631 km în zona Săcele), Roșca (2,600 km în zona Săcele), Valea Căldării (1,243 km în zona Cristian), precum și construirea unui drum forestier nou, Gorița (11,003 km), ce va face legătura între Valea Răcădăului și Valea Putredă din Schei.
Suprafața deservită de proiect este de aproximativ 2.900 ha, iar lungimea totală a drumurilor forestiere care fac obiectul finanțării este de peste 20,6 km.
„Prietenii Munților” – continuatori ai turismului reșițean, la 40 de ani de existență
Publicat de adinaiftime,
19 septembrie 2017, 08:30
„Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi singur.”
Numai simpla alunecare cu schiurile pe pârtie, numai senzația că ești aproape să îți depășești limitele, numai succesul primei încercări de a înfrunta pârtia de unul singur sunt suficiente ca să te simți liber și rupt de toate greutățile din lume.
Ai vazut oameni triști, deprimați sau plictisiți pe pârtiile de schi? În general, toata lumea are un zâmbet larg atunci cand ajunge la finalul pârtiei.
Vorbim de schi pentru că notorietatea acestei Asociații derivă din pasiunea pentru munte, dar în special pentru schi, a unor oameni entuziaști, pentru majoritatea reșițenilor iubitori ai turismului și sportului montan cele trei expresii Semenic, schi, „Prietenii Munților” fiind sinonime.
Mulți copii, unii dintre ei astăzi oameni maturi, iubesc drumeția și știu să schieze datorită grupului de oameni entuziaști din Asociație.
Originile Asociatiei sunt undeva în perioada anilor 1911-1920, când funcționarii de la Uzinele și Domeniile Reșița înfiinteaza prima formă asociativă având ca obiectiv turismul, denumită ”Prietenii Naturii”.
După 66 de ani de activitate montană colectivă, în anul 1977 la una din multele întâlniri ale participanților la drumeții s-a hotărât constituirea unui colectiv care să se ocupe de stabilirea formei organizatorice a acestei asociații, redactarea unui statut de functionare, obiectivele de viitor și de denumirea acesteia. Astfel a luat ființă asociația Asociația Turistică Prietenii Munților, având ca obiective promovarea și practicarea turismului montan, a schiului și speologiei. La data de 22 septembrie 1977 a fost convocată sedința de constituire a Asociației, președinte fiind ales Emanuel Vrăjitor, păstrând în continuare spiritul ideilor care au patronat cei 66 de ani premergători noii forme a Asociației. După Emanuel Vrăjitor președinția Asociației a fost preluată de Doru Carabeu, urmat fiind până în prezent de Helmuth Krubl.
Activitățile Asociației nou constituite au început în sezonul de iarnă 1977-1978, când s-a organizat prima tabără de schi, activitate care continuă și astăzi, ajungându-se la ediția a XXXVII-a (37). Anual, după încheierea taberei, sunt organizate concursuri de schi alpin pentru copiii antrenați de instructorii Asociației (Cupa Prietenii Munților, Cupa de Vest)
De asemenea, în decursul timpului Asociația participă activ în calitate de co-organizator la Cupa Veteranilor, competiția ajunsă anul acesta la a XLV (45)-a ediție.
Activitatile de iarnă, și nu numai, sunt organizate la Cabana „Prietenii Munților” din Semenic, cabană construită înainte de anul 1941, la acea vreme având numele de Cabana Muncitorească. În timp, prin efortul membrilor asociației, cu ajutorul autorităților locale și a sponsorilor, cabana a fost modernizată și extinsă, fiind sporite atât capacitatea de cazare, cât și confortul.
De primăvara până toamna Asociația organizează și promovează drumețiile și turismul pe bicicletă, în contextul în care în ultimii ani s-au extins foarte mult activitățile de turism pe bicicletă, județul nostru având un potenţial deosebit pentru cicloturism și drumeții montane, datorită reliefului favorabil, peisajului variat, multitudinii de atracţii turistice naturale şi culturale, toate pe fondul unei reţele dense de căi de comunicaţie favorabile acestor tipuri de activități.
Astăzi, la 40 de ani de la declararea oficială a Asociaţiei “Prietenii Munților”, asociație turistică, independentă și cu personalitate juridică, în același spirit promovăm practicarea turismului montan şi a sporturilor de iarnă, a ciclismului, educarea tinerilor în spiritul practicării unui turism civilizat, dobândirea de cunoştinţe despre natură şi ocrotirea ei, înregistând peste 250 de membrii activi.
Dacă vrei să știi mai multe despre noi, despre activitățile desfășurate în decursul celor 40 de ani de la constituirea Asociației și înainte de aceasta, vino vineri 22 septembrie 2017, ora 18.00, în Amfiteatrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, detalii putând găsi și pe pagina web www.prietenii-munţilor.ro .
În perioada 8 – 12 iulie 2017 Asociația Altitudine Filiala Banat organizează a șasea ediție a taberei Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu în Poiana Mărului, la ospitaliera pensiune Vilador. Sunt așteptați 28 de elevi de gimnaziu din şcolile din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Armeniş, Vârciorova, Măru, Zăvoi, şi Rusca Montană.
Elevii vor învăța despre natură prin drumeții pe traseele ce pornesc din Poiana Mărului, vor învăța despre viețuitoarele din zona Munților Țarcu prin jocuri pregătite de către voluntari și prezentări susținute de către biologii care participă la activități. Orientarea pe teren, abilități de cățărare, pregătirea drumețiilor la munte vor fi exersate în cadrul atelierelor din tabără. De asemenea elevii vor face mici exerciții de comunicare, ei vor deveni Rangeri Juniori ai Munților Țarcu și ghizi pentru zona naturală protejată. Prin aceste activități elevii vor înțelege beneficiile lucrului în echipă, vor fi educați în spiritul aprecierii valorilor naturale de lângă localitățile în care trăiesc și vor învăța despre dezvoltare durabilă. Participarea elevilor în tabără și la toate activitațile este gratuită, proiectul ”Ranger Junior in Situl Natura 2000 Munții Țarcu” fiind finanțat de Fundația Pentru Parteneriat și MOL România.
Elevii selectați pentru participarea în tabără s-au remarcat în cadrul activităților din cadrul proiectului avute în școli în perioada aprilie-iunie 2017: lecţii despre natură, ateliere de creativitate, concursul ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, excursii și Ziua Munților Țarcu.
Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Primaria Caransebeș, Asociaţia Bio-Team, Clubul de turism Concordia, Clubul sportiv Tibiscus, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin şi şcoli din localităţile Teregova, Vârciorova, Armeniş, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Borlova și Turnu Ruieni.
Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează din 2011 ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu, participând împreună cu Rangerii Juniori la taberele internaționale derulate de Federația Europarc. Anul acesta o echipă de 2 rangeri juniori din Teregova și Măru însoțiți de un voluntar al Asociației Altitudine Filiala Banat vor reprezenta Situl Natura 2000 Munții Țarcu la tabăra internațională din Habkern, Elveția.
Vă invităm într-o zonă în care puteţi îmbina băile şi relaxarea cu drumeţiile montane.
Tot în această aici se află şi singurul lac vulcanic din România.
În judeţul Harghita se află cea mai mică staţiune balneară din România, supranumită şi Mica Elveţie.
Băile Tuşnad sunt situate la doar 35 de kilometri de oraşul Miercurea Ciuc. Staţiunea este renumită pentru cele peste 40 de izvoare de apa minerală dar şi pentru băile termale foarte benefice pentru sănătate.
Odată ajunşi în Băile Tuşnad, cu siguranţă, nu ne vom plictisi deoarece zona este renumită pentru frumuseţile sale. Poate cel mai cunoscut obiectiv turistic al locului este Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din România.
Lacul s-a format pe locul craterului muntelui Ciomatu Mare, un vulcan stins care a erupt în urmă cu 40.000 de ani. Lacul Sf. Ana se află la o altitudine de 942 de metri, iar accesul se poate face, atât cu maşina, cât şi pe jos, pe trasele marcate care pornesc din staţiunea Tuşnad.
Dacă alegem să mergem cu maşina urmăm indicatoarele rutiere care pleacă din staţiune, iar după ce străbatem cei 25 de kilometri de drum asfaltat, ajungem în parcarea din imediata vecinătate a lacului. De aici putem facem o plimbare în jurul Lacului Sf. Ana sau putem să savurăm un picnic chiar pe malul său.
Putem străbate distanţa până la lac şi pe jos, pe potecile marcate care pornesc din staţiune şi, care urcă în serpentine până în caldarea vulcanică.
Trebuie să fim echipaţi corespunzător de drumeţie şi să fim foarte atenţi, pentru că există oricând posibilitatea să dăm nas în nas cu un urs. Localnici sunt obişnuiţi cu apariţia acestora chiar în mijlocul staţiunii.
Atracţiile zonei nu se opresc aici. În imediata apropiere a lacului Sfânta Ana se află o rezervaţie naturală unică în ţară: Tinovul Mohoş.
Tinovul s-a format prin colmatarea celui de-al doilea crater al vulcanului de pe muntele Ciomatu.
În timp, aici s-a format o mlaştină acoperită cu muşchi de turbă iar din vechiul lac au mai rămas doar câteva ochiuri de apă, dintre care cel mai adânc are 27 de metri.
Rezervaţia cuprinde câteva specii de plante insectivore, dintre care cea mai renumită este Roua Cerului, care poate fi admirată la tot pasul.
Turiştii pot vizita rezervaţia doar însoţiţi de un ghid şi doar pe aleile suspendate pe butuci de lemn.
Turul ghidat durează aproximativ o oră.
Odată întorşi la Băile Tuşnad, putem alege între o plimbare pe aleile staţiunii sau o plimbare cu barca pe Lacul Ciucaş aflat chiar în centrul localităţii.
Dacă mai punem la socoteală bucătăria tradiţională locală, renumită pentru preparatele delicioase, atunci o excursie de cel puţin căteva zile în această parte a ţării devine obligatorie pentru concediul din acest an.
La Complexul Turistic Cheile Buţii se desfăşoară, până duminică, Festivalul Drumeţii Montane.
Vor fi organizate activităţi de orientare, escaldă, drumeţii, focuri de tabără şi concursuri de cunoştinţe turistice sau culturale. Ediţia din acest an va fi organizată sub forma unui basm – cu domniţe, haiduci, zmei sau dinozauri pitici – protagonişti urmând să fie participanţii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.