Un nou focar de COVID a apărut în Timişoara, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgianu”, unde au fost confirmate cinci cazuri, în timp ce două focare de la Spitalul Municipal Lugoj (Secţiile de Interne şi Chirurgie) au fost închise, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Timiş.
În judeţ mai sunt active opt focare COVID.
În ultimele 24 de ore, în judeţ au fost confirmate 234 noi cazuri de coronavirus, din care 125 în Timişoara, unde rata de infectare a urcat la 4,49 la mia de locuitori, faţă de 4,39, în raportarea precedentă. De asemenea, un cadru medical a fost testat pozitiv şi s-au înregistrat trei decese.
În această dimineaţă, erau 309 bolnavi cu COVID internaţi, dintre care 56 în ATI.
DSP Timiş a anunţat că în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului s-au administrat 1.379 vaccinuri (80 Moderna), din care 224 vaccinuri în cadrul primei etape şi 1.155 în cadrul celei de-a doua etape, cu 1.285 doze de rapel.
De la începutul campaniei s-au administrat 41.834 doze vaccin împotriva SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat 93 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată.
Patru cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în rândul cadrelor didactice şi elevilor din judeţul Galaţi, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit sursei citate, trei dintre cazuri au fost confirmate joi. Este vorba despre un elev şi două cadre didactice. Cel de-al patrulea caz a fost confirmat astăzi, fiind vorba despre un elev.
O singură clasă va avea cursurile faţă în faţă suspendate timp de 14 zile, acestea urmând să fie efectuate online.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a atras atenţia că unităţile de învăţământ din judeţ nu dispun de personal de curăţenie suficient. DSP mai precizează că, până la această dată, inspectorii instituţiei au verificat 114 imobile în care urmează să se desfăşoare cursuri, din totalul de 315 din judeţ.
Problema personalului de curăţenie a fost semnalată în mai multe cazuri, la fel şi situaţia stocurilor de substanţe dezinfectante, care ar ajunge doar pentru o lună.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au făcut şi un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală sau grădiniţă, dacă prezintă simptome de răceală sau o stare de sănătate alterată.
Potrivit statisticii DSP Bistriţa-Năsăud, din totalul celor 315 clădiri utilizate de unităţile şcolare, 63 nu deţin autorizaţie de funcţionare din diverse motive: toalete în curte, încălzire cu sobe metalice, clădiri vechi sau aflate în plin proces de reabilitare.
În ceea ce priveşte starea de sănătate a cadrelor didactice, DSP şi Inspectoratul Şcolar au precizat că, la această dată, un singur cadru didactic, care predă la două colegii naţionale din Bistriţa, a fost depistat cu COVID-19.
O grădiniţă din municipiul Petroşani a fost închisă de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, din cauza condiţiilor sanitare ce ar fi pus în pericol sănătatea copiilor. Purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău, spune că inspectorii au găsit acolo duşumelele mucegăite, igrasie, grupuri sanitare necorespunzătoare, toate punând în pericol sănătatea copiilor. Activitatea grădiniţei a fost suspendată până la remedierea problemelor constatate de inspectorii de sănătate. Grădiniţa este situată în cartierul Colonie din Petroşani şi funcţiona într-o clădire veche, fără să fie autorizată din punct de vedere sanitar. Cei 40 de copii care frecventau această grădiniţă au fost mutaţi la alte unităţi de învăţământ situate în apropiere. Conform datelor DSP Hunedoara, în judeţ mai sunt 11 unităţi de învăţământ care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, dintr-un total de 300 de şcoli sau licee.
Ştrandurile, piscinele şi bazinele de înot din Caraş-Severin, dar şi unităţile de alimentaţie publică ce funcţionează în incinta acestora au fost verificate în ultimele săptămâni, prin ordin al prefectului Nicolae Miu Ciobanu. Au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale. Cele mai mari amenzi au fost date de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în valoare de 11.500 de lei, dar şi de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Din comisia mixtă de control au mai făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Au fost verificate 14 piscine şi 12 unităti de alimentaţie publică. „În total au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale, din care: 6 de către DSP Caraş-Severin în valoare de 3.500 lei, 5 de către CJPC Caraş-Severin în valoare de 8.200 de lei, 3 de către ITM Caraş-Severin în valoare de 11.500 de lei şi două de către DSVSA în valoare de 1.800 de lei. La acestea s-au adăugat 25 de avertismente.
La ştranduri, piscine şi bazine, principalele nereguli au fost: lipsa marcaje adâncime şi bare de susţinere; lipsa cursurilor de igienă la angajaţi; evidenţe necorespunzătoare privind periodicitatea primenirii apei, modalităţii de dezinfecţie şi a substanţelor folosite; nerespectarea frecvenţei analizării apei de îmbăiere, prin analize de laborator, lipsa trusei de teste rapide; neanalizarea microbiologică a apelor de îmbăiere; lipsa vestiarelor; lipsa autorizaţie sanitare de funcţionare; tarife neafişate la intrarea în piscină; lipsa unei persoane instruite în vederea acordării primului ajutor; lipsa afişării numărului maxim de persoane admise simultan în bazin; lipsa fişei de aptitudine pentru personalul angajat (control medical periodic); lipsa fişei de aptitudini emisă de medicul de medicina muncii; neevaluarea riscurilor pentru locurile de muncă; neluarea măsurilor de către angajator pentru actualizarea planului de prevenire şi protecţie; nu au fost trimise notificări privind substanţele periculoase utilizate/manipulate; lipsa convenţiei pe linie de securitate şi sănătate în muncă; nesemnalizarea limitării accesului în încăperea centralei termice; lipsa documentelor între persoane angajate şi persoane juridice; neefectuarea controlului psihologic de către agentul control acces care conduce şi autoturism; neluarea măsurilor necesare la centrala termică pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă; lipsa buletinului de verificare a instalaţiei electrice; lipsa controalelor interne la locurile de muncă cu informarea în scris asupra neconformităţilor; lipsa personalului pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor în caz de incendii.
Şi la unităţile de alimentaţie publică au fost constatate numeroase deficienţe: lipsa carnetului de sănătate pentru personalul care manipulează alimente; lipsa inregistrării sanitar-veterinare a unităţii de alimentaţie publică; lipsa facturilor, avizelor, certificatelor de calitate, etc., pentru ultimele intrări de produse alimentare; trasabilitate incompletă pentru produsele alimentare de origine animală/ nonanimală refrigerate – congelate; blat de lucru necorespunzator; balanţe semiautomate care nu aveau buletine de verificare metrologică.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat că trei cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor care s-au făcut pe parcursul lunii decembrie a anului trecut în mai multe laboratoare din judeţ.
Între acestea şi o persoană care intenţiona să doneze sânge însă a fost diagnosticată la timp ca purtătoare a virusului HIV. Anul trecut, cele mai multe cazuri de infectare cu HIV s-au înregistrat la categoria de vârstă 25-29 de ani, mai ales la tineri din mediul urban.
Nouă bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. În ultimii 25 de ani, 419 doljeni au decedat din cauza SIDA, iar 288 de persoane se află sub tratament.
Echipe mixte ale DSP, CJPC şi DSV au efectuat, luna trecută, sute de controale în târgurile de animale, pieţe şi magazine alimentare, dar şi în taberele de elevi sau în ştranduri.
În total au fost aplicate 47 de amenzi, a precizat prefectul judeţului Mureş. Controale vor continua şi luna aceasta.
De la începutul lunii iulie 2014, au fost înregistrate 16 cazuri de îmbolnăvire în Arbore şi Marginea, cîte 8 în fiecare localitate. Este vorba de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani, membri ai unor familii învecinate, între care există legaturi de rudenie şi care se vizitează.
Potrivit specialiştilor DSP, copiii sunt internaţi acum în secţia boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, urmând tratament de specialitate. De la sfîrşitul acestei săptămâni, ei, dar şi ceilalţi bolnavi de pe secţie vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean. Şi asta pentru că de luni, 21 iulie, şi pînă duminică, 3 august, secţia de boli infecţioase de la Rădăuţi va fi închisă pentru că singurul medic de specialitate de acolo pleacă în concediu.
DSP a fost informată despre această situaţie, iar conducerea spitalului judeţean a dat asigurări că secţia de aici este pregătită să preia pacienţii de la Rădăuţi.
Până una, alta situaţia din focare pare să fie sub control. DSP a informat că au fost administrate până în prezent 80 doze vaccin antihepatitic de tip A la contacţii celor 16 cazuri şi au fost recoltate 3 probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic, cât şi bacteriologic, DSP a cerut celor două Primarii să ia măsuri de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi să informeze asupra necesităţii efectuării dezinfecţiei acestora.
De altfel, DSP Suceava a distribuit substanţele dezinfectante necesare în cele două comunităţi. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită”, au precizat specialiştii DSP. Potrivit acestora, medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemilogică a contacţilor familiali ai cazurilor depistate.
Şi în luna martie a acestui an în judeţ au mai fost semnalate cazuri de hepatită A. A fost vorba atunci de 3 copii de etnie romă, cu vârste de 5, 9 şi 11 ani , care s-au îmbolnăvit după ce au venit în contact cu o altă familie de rromi, din localitatea Ioneasa, în care exista deja un focar de hepatită A. Atunci, cauza apariţiei focarelor de hepatită A a fost lipsa măsurilor elementare de igienă la membrii celor două familii de romi.
În orice caz, numărul de îmbolnăviri a crescut în acest an şi acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă asupra importanţei respectării cu stricteţe a regulilor de igienă, în condiţiile în care se ştie că hepatita A mai este denumită şi boala mâinilor murdare. Potrivit statisticilor, pe tot parcursul anului 2013 au fost semnalate în judeţ cinci cazuri de boală, câte 4 în 2012 şi 2011 şi numai două în 2010.
Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude, care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei – spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei, dar şi folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.