Economia colaborativă, sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor
Publicat de Andrei Cretoiu, 6 iunie 2016, 10:30
Economia colaborativă este un sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor fizice și umane.
Ea cuprinde creerea, producerea, distribuția, comerțul și consumul de bunuri și servicii de către persoane și organizații, în mod comun. Întrucât acest tip de economie începe să prindă rădăcini și pe piața europeană, Comisia Europeană a prezentat saptamana trecută, orientări menite să sprijine consumatorii, întreprinderile și autoritățile publice să se implice în economia colaborativă.
Cu detalii Elżbieta BIEŃKOWSKA,mambră a Comisiei pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM uri.
Economia colaborativă este fenomenul cu cea mai spectaculoasă creștere în întrega lume , desigur și în Europa, și este foarte bine primit de către consumatori care, in acest fel, dispun de servicii accesibile și de calitate. Trebuie să spunem din nou, fie că ne place sau nu, acest tip de economie va prinde rădăcini și se va dezvolta. Desigur, piața unica europeana va ajuta acest tip de economie să se dezvolte, pentru că discutam despre locuri de muncă, despre competitivitate, despre noi posibilități ce se deschid pe piața muncii. Trebuie să ne asigurăm că dezvoltarea se va face intr-o direcție responsabilă și echilibrată și repet taxele trebuie plătite și consumatorii trebuie protejati, protecția social trebuie garantată. Aceasta este baza de la care plecăm.
Modelul de economie colaborativă este folosit în piețe online cu caracter general sau în piețe online specializate cum ar fi: cazare direct la persoană particulară , împrumut de bani , transport cu mașina particulară în zona urbană, schimb valutar etc. Modelul economic al economiei integrante se bazează pe folosirea în comun sau întegrarea calificării și a experienței participanților cât și a bunurilor și serviciilor. Acest model este ajutat de tehnologie care face mai eficientă legătura între oameni, bunuri și servicii, și având ca rezultat formarea de comunități, organizații și modele de activitate noi, atât private cât și publice.
Comisia Europeană a făcut precizări și asupra cadrului legilativ existent care reglementează acest model de economie.
Sunt trei surse legislative principale: care vizează serviciile, comerțul electronic si legislatia in domeniul protecției consumatorului. Am identificat cinci domenii cheie pentru care vom furniza ghiduri specifice. Acestea sunt: restricții de piață, stabilitate, protecția consumatorilor, piața muncii și desigur taxe și impozite.
Comunicarea invită statele membre ale UE să reexamineze și, la nevoie, să revizuiască legislația existentă în conformitate cu aceste orientări. Comisia va monitoriza mediul de reglementare aflat într-o evoluție rapidă, precum și progresele în domeniul economic și al afacerilor. Ea va urmări tendințele prețurilor și ale calității serviciilor și va identifica eventualele obstacole și probleme generate de reglementările naționale divergente sau de lacunele în materie de reglementare.