78 de ani de la eliberarea de către Armata Română a primului oraş din Ardeal de sub ocupaţie străină
Publicat de Gabriel Stan, 12 septembrie 2022, 15:56
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Aniversarea a 78 de ani de la eliberarea de către Armata Română a primului oraş din Ardeal de sub ocupaţie străină în cel de-al Doilea Război Mondial a fost marcată joi, la Sfântul Gheorghe, prin ceremonii militare la monumentele şi mormintele eroilor căzuţi în luptele din septembrie 1944.
Un prim ceremonial militar a avut loc la placa memorială amplasată pe faţada primăriei din localitate şi pe turla căreia a fost arborat în mod simbolic drapelul naţional al României, în amintirea jertfei caporalului Gheorghe Arambaşa, cel care a ridicat tricolorul pentru prima dată pe acelaşi amplasament în 8 septembrie 1944.
Locotenent-colonelul Dorin Neagu, comandantul Garnizoanei „Sfântul Gheorghe”: Vă mărturisesc că venind astăzi spre locul de desfăşurare a ceremonialului şi văzând ce frumos flutură drapelul tricolor sus, pe turla primăriei, am încercat un exerciţiu de imaginaţie, am încercat să-mi imaginez cum acum 78 de ani, după lupte crâncene la Chichiş, la Ilieni, în zona Arcuşului, cu pierderi şi de o parte şi de alta, lupte în care Armata Română a ieşit victorioasă, cu un efort supraomenesc, caporalul Arambaşa a reuşit să se caţăre pe primărie şi să arboreze drapelul, simbolizând astfel cucerirea oraşului.
Acest simbol pe care îl vedeţi pe primărie este simbolul care ne deosebeşte pe noi, românii, în întreaga lume în faţa altor popoare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): O ceremonie militară s-a desfăşurat şi în localitatea Arcuş, din judeţul Covasna, la troiţa ridicată în memoria generalului Grigore Bălan.
O coroană de flori a fost depusă de un grup de militari conduşi de colonelul Cornel Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, structură care poartă în mod onorific numele eroului român.
Colonelul Cornel Scurt: Îi purtăm respectul și recunoștința patronului nostru spiritual, generalul Grigore Bălan, care e născut pe meleagul Bistriței, în localitatea Blăjenii de Jos.
Din nefericire, generalul erou, în urma rănilor suferite în zona localității Arcuș în data de 8 septembrie, a fost transportat la Spitalul Militar de la Sinaia, unde câteva zile mai târziu a murit.