Sărbătoarea bisericii din Apateu la aniversarea a 210 ani de la zidirea sa
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 14 mai 2017, 05:00
Biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Nicolae” din Apateu a sărbătorit sâmbătă, 6 mai, 210 de ani de la zidirea sa. La acest eveniment important pentru comunitatea creştină din Apateu, au fost prezenţi cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi un mare sobor de preoţi şi diaconi din Ungaria şi România, care au oficiat slujba de resfinţire a bisericii, după ce aceasta a fost restaurată atât în exterior, cât şi în interior.
Sărbătoarea de la Apateu a fost prilejuită de mai multe evenimente: aniversarea a 210 ani a lăcaşului de cult şi aniversarea a 20 de ani de slujire preoţească a părintelui paroh Origen Sabău, precum şi de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani. Cu această ocazie a fost resfinţită biserica şi troiţa de lemn, construită în stil maramureşean, aşezată la intrarea în curtea bisericii.
După oficierea slujbei de sfinţire, ierarhii invitaţi la acest eveniment, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, au săvârşit Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
Cuvântul de învăţătură al Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Episcop Lucian al Caransebeşului, care a subliniat importanţa acestei zile de sărbătoare şi l-a felicitat pe parohul locului pentru realizările din cei 20 de ani de slujire preoţească. Preasfinţia Sa a mai vorbit despre virtutea răbdării, aşa cum este ea prezentată încă în Vechiul Testament de către Dreptul Iov cel răbdător şi credincios, pe care Biserica Ortodoxă îl consideră un model de răbdare pentru cei credincioşi. Sfântul şi Dreptul Iov este pomenit în Biserica Ortodoxă în ziua de 6 mai, el este socotit de toată creştinătatea ca fiind pilda de răbdare în încercările îngăduite de Dumnezeu.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Siluan l-a felicitat pe părintele paroh Origen Sabău oferindu-i, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, în semn de preţuire şi binecuvântare, şi acelaşi Ordin, pentru mireni, domnului Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii din Apateu.
Părintele Origen a mai primit cu această ocazie în dar din partea PS Iustin şi Crucea Voievodală Maramureşeană, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ca semn de preţuire pentru ceea ce a realizat, dar şi pentru faptul că a venit de pe meleaguri maramureşene, începând cariera de preot într-un sat maramureşean.
De asemenea şi părintele protopop a mulţumit la rândul său Preasfinţiei Sale Siluan, pentru dragostea şi osteneala de care a dat dovadă poposind, de fiecare dată, în mijlocul credincioşilor din Apateu şi pentru susţinerea, de câte ori a fost nevoie, în ducerea la bun sfârşit a lucrărilor şi proiectelor. Nu în ultimul rând, a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru pentru tot ceea ce a reuşit să facă de-a lungul anilor prin ajutorul Lui. A mulţumit credincioşilor care de două decenii sunt alături de el, familiei sale şi sponsorilor bisericii, preoţilor, oficialităţilor prezente, cât şi tuturor credincioşilor, care au luat parte la resfinţirea bisericii.
La eveniment au fost prezente oficialităţi de-o parte şi de alta a graniţei, dar şi mulţi credincioşi din Apateu şi din alte localităţi româneşti din Ungaria şi din România.
A consemnat: Anca Becan, redactor, Foaia românească.
Foto: Foaia românească