Obiceiuri și tradiții de Dragobete!
Publicat de Andra Radu, 24 februarie 2020, 11:19
Dragobete, numit și Cap de Primăvară, era sărbătorit pe 24 februarie. După legendă, el este fiul Babei Dochia.
Identificat cu Cupidon şi cu Eros, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele.
Un simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.
În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.
În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi.
În ziua de Dragobete, considerată, local, prima zi de primăvară, fetele şi băieţii se adunau în grupuri şi ieşeau hăulind şi chiuind în câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare. Din zăpada netopită până atunci fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.
La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va fi organizată o șezătoare la care vor participa grupul „Senioarele” din şi „Tinerele condeie”, Lia Lungu, cu „Cântece și descântece de dragoste” și Maria Garas cu poezie și cântec de dragoste.
De asemenea, o nouă întâlnire cu bucătăria tradițională a Olteniei, precum și a vlahilor din Bulgaria, va avea loc la Calafat, astăzi, în cadrul evenimentului „Dolju-n bucate”.
Evenimentul, inspirat de Dragobete, se va desfășura la ora 15:30, la Casa de Cultură a Municipiului Calafat.