Află temele dezbătute în şedinţa plenară a Parlamentului European
Publicat de Andrei Cretoiu, 10 februarie 2015, 09:30 / actualizat: 11 februarie 2015, 8:43
Punerea în aplicare a drepturilor pentru proprietate intelectuală, reînnoirea mandatului Forumului pentru Guvernarea Internetului, dar şi introducerea obligativităţii indicării pe etichetă a țării de origine a cărnii din alimentele prelucrate au fost teme abordate ieri în plenul Parlamentului European.
Discuţii intense s-au purtat în cazul ultimului subiect.
Mulţi deputaţi au cerut ca şi carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, să fie etichetată privind „țara de origine” la fel ca și carnea proaspătă de vită.
Raportorul Giovanni La Via:
‘’ Susţinem faptul că regulile actuale care lasă la latitudinea producătorului dacă specifică ţara de origine pot induce în eroare consumatorii, pe cînd obligativitatea ar putea asigura o transparenţă mai mare şi o mai bună informare a consumatorilor europeni.’’
Într-un raport al Comisiei Europene se arată că peste 90% din respondenții la un chestionar de consum din 2013 consideră că orginea cărnii utilizate în alimentele procesate ar trebui precizată pe etichetă.
Totuşi, după cum arată acelaşi raport, populaţia nu este dispusă să plătească în plus.
Jyrki KATAINEN, Vice-Preşedinte al Comisiei Europene, a explicat:
“ S- a observant că, în mod curent, consumatorii cumpără carne cu origine indicate mult mai rar decât ar dori şi asta din cauza motivelor ce ţin de preţ. Consumatorii ar fi interesaţi să promească informaţiile cele mai detaliate despre un produs, dacă acestea nu ar implica niciun fel de creştere a preţului.”
Jyrki KATAINEN a mai spus că este greu de estimat dacă şi în ce măsură introducerea obligativităţii indicării pe etichetă a țării de origine a cărnii din alimentele procesate ar influenţa preţul acestora.
Mâine, în Parlament, va fi supusă la vot o rezoluţie cu această temă.