Ascultă Radio România Regional Live

Etiopia

Misiunile internaționale

Misiunile internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 23 februarie 2022, 13:56

Teodora Mazere (realizator rubrică): Lansată în anul 2010, misiunea militară din Somalia, desfășurată sub umbrela Uniunii Europene, are ca obiectiv consolidarea eforturilor de dezvoltare a unui sistem de instruire funcțional și eficace, aflat sub responsabilitate somaleză, care să ofere armatei naționale politici, proceduri și cunoștințe de specialitate, cât și experiență pentru a-şi gestiona propriul proces de constituire de forțe.

Mandatul acestei misiuni presupune o abordare bazată pe trei piloni: consiliere, mentorat și instruire. Transmite de pe continentul african locotenent comandorul Cătălin Bulancea.

Cătălin Bulancea: În Somalia, nivelul de securitate este foarte ridicat acum şi cele mai multe atacuri sunt aici, în zona Mogadisu asupra, bineînţeles, populaţiei civile, asupra organelor guvernamentale somaleze. Fiecare misiune are specificul ei şi este cât de cât protejată prin grija AMISOM, o grupare formată din cinci naţiuni: Burundi, Djibouti, Uganda, Kenya şi Etiopia.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Traversată de Tropicul Racului, Republica Mali se confruntă cu o rată mare a terorismului și a criminalității organizate. Uniunea Europeană desfășoară în această țară emisiuni de consolidare a capacității forțelor armate maliene prin furnizarea de consiliere militară, instruire și educație.

14 militari români și -au început vineri misiunea în această țară, acționând alături de alți parteneri. În edițiile viitoare vom reveni cu știri despre acțiunile desfășurate de ai noștri. Ţinem calea soarelui, iar din Mali ne deplasăm spre est și ajungem pe continentul asiatic, mai precis în Irak, acolo unde se desfășoară operația „NATO Mission Iraq”.

Lansată în 2018, sub tutela NATO, ca urmare a unei solicitări din partea guvernului irakian, această emisiune are drept obiectiv consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului. Colonel Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul „NATO Mission Iraq.”

Vasile Bătinaş: Reprezentăm variante, metode utilizate în cadrul NATO, proceduri, dar ideea nu este de a impune un anumit document sau o anumită procedură, ci de a-i sprijini, de a le prezentate diverse opțiuni, iar în final personalul armatei irakiene să își pună amprenta națională și să dezvolte un set propriu de documente care să reflecte specificul național.

Teodora Mazere (realizator rubrică): La o distanță de 4.300 de kilometri de Irak și cu o climă mai rece, Polonia găzduiește, în urma Tratatului de la Varșovia, grupul de luptă format din militari americani, britanici, croați, români și polonezi.

Interacțiunea militarilor aliați în cadrul exercițiilor și a şedințelor de tragere contribuie la menținerea unui moral ridicat, cât și la obținerea unor rezultate superioare.  Luna februarie le-a adus Gheparzilor de Fier posibilitatea de a testa armamentul individual al aliaților în cadrul unor ședințe comune de tragere cu partenerii americani și britanici. Căpitan Alexandru Taban, ofițer în cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană din Polonia, rotația a zecea.

Alexandru Taban: A fost o tragere pe timp de zi, o experiență așteptată pentru că am planificat-o în urmă cu două săptămâni și aliații au apreciat armamentul roman pentru faptul că și-a păstrat caracteristicile tehnico-tactice de-a lungul timpului și în continuare este eficientă. Rezultatele sunt nu neapărat calificative pe o hârtie, ci o întreagă experiență pe care au acumulat-o toți cei care au participat la activitatea aceasta întrunită.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Uniunea Europeană şi politica refugiaţilor

Uniunea Europeană şi politica refugiaţilor

Publicat de Camelia Teodosiu, 30 septembrie 2017, 10:38

În ideea de susţine politica faţă de refugiaţi, Comisia Europeană vrea să pună la dispoziţie 500 milioane de euro şi intenţionează ca până în 2019 să primească din zonele de criză 50.000 de refugiaţi.

Comisia Europeană a propus statelor membre ca în următorii ani să primească în mod voluntar „cel puţin 50.000” de refugiaţi direct din Turcia, regiunea Orientului Apropiat şi Africa. UE va trebui să creeze „căi legale” pentru migraţie, pentru ca refugiaţii care au nevoie de protecţie să nu se angajeze mai departe în călătorii periculoase pentru a ajunge în Europa – s-a precizat miercuri la Bruxelles. Drept consecinţă UE va pune la dispoziţie 500 milioane de euro pentru primirea refugiaţilor – deci 10.000 euro pentru fiecare refugiat.

Comisia Europeană intenţionează să vină în ajutorul statelor membre, acordându-le 500 milioane euro pentru primirea refugiaţilor din terţe ţări. În special refugiaţilor din Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad şi Etiopia li se acordă posibilitatea de a intra legal în UE. Unsprezece state s-au declarat deja dispuse să primească 14.000 de persoane.

Comisarul UE pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a cerut în plus şi încheierea rapidă a unei înţelegeri dintre Parlament şi Consiliul Miniştrilor privind problema „Blue Card”, cu ajutorul căruia persoane din terţe ţări pot intra legal în UE pentru a se angaja – asemenea rolului pe care îl are Cardul Verde în Statele Unite. Comisia se aşteaptă la un consens cât mai rapid şi în privinţa creării unui sistem comun european de azil.

Durata maximă a efectuării controalelor în spaţiul Schengen va trebui prelungită la trei ani. Limitele în vigoare prevăzute pentru controalele de la frontierele interioare par să nu fie suficiente în toate cazurile datorită unor „ameninţări serioase la adresa ordinii publice sau a securităţii interne” – a explicat miercuri Comisia. Germania, Franţa şi alte ţări au cerut ca termenul actual de doi ani să fie extins la patru ani.

Comisia Europeană a propus de asemenea o organizare mai eficientă în privinţa reîntoarcerii azilanţilor a căror cereri au fost refuzate. Potrivit unor estimări, în viitorul apropiat, se vor afla în UE 1,5 milioane de azilanţi ale căror cereri au fost respinse. Între 2014 – 2015 doar aproximativ o treime din azilanţii respinşi au fost într-adevăr expulzaţi.

În acţiunea de relocare a azilanţilor din Italia şi Grecia Comisia Europeană a precizat că se aşteaptă ca şi cele aproximativ 10.000 de persoane care mai aşteptau în Europa de Sud să fie relocaţi, să fie totuşi primite. Termenul mecanismului relocării a expirat marţi.

S-au înregistrat progrese esenţiale în domeniul migraţiei şi cu ţările africane. În cadrul parteneriatului de migraţie UE sprijină cinci ţări africane – Senegal, Mali, Niger, Nigeria şi Etiopia – în procesul de crearea locurilor de muncă şi de îmbunătăţire a condiţiilor de trai.(AFP/KNA)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Comisarul european Christos Stylianides va solicitata suport vital de la UE

Comisarul european Christos Stylianides va solicitata suport vital de la UE

Publicat de Andrei Cretoiu, 27 aprilie 2015, 10:00

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, in urma vizitei in Sudanul de Sud, anunță că va fi solicitat un nou suport vital în sumă de 50 de milioane € de la Uniunea Europeană pentru victimele acestei crize umanitare. De asemenea, comisarul a declarat că s-au mobilizat toate resursele pentru intervenții de urgență, în urma cutremurului devastator care a lovit Nepalul .

De mai bine de un an, cel mai tânăr stat din lume a fost afectat de o criză majoră care a cuprins întreaga regiune , inclusiv Kenya , Etiopia , Sudan și Uganda .

ONU estimează că două milioane și jumătate de oameni din Sudanul de Sud se confruntă cu probleme grave legate de securitatea alimentară, iar situația s-ar putea deteriora și mai mult .

„Am asistat direct la suferința imensă a populației din Sudanul de Sud. Oameni care au fost forțați să își părăsească locuințele și să caute cu disperare un loc sigur pentru a trăi. Persoane care nu dispun de posibilitatea de a-și câștiga existența. Au suferit destul! ” a declarat comisarul Stylianides.

Comandanții au datoria de a avea grijă de popor. Conducătorii țării trebuie să lucreze împreună pentru binele și viitorul țării.

Noul pachet de ajutor, odată aprobat de autoritățile bugetare, va oferi asistență de salvare imediată (adăpost, apă, materiale de igienă și de protecție).

Comisarul Stylianides a mai anunțat sâmbătă că a mobilizat toate resursele Comisiei Europene pentru intervenții de urgență, din cauza cutremurului devastator care a lovit Nepalul . Uniunea Europeană este acolo unde este nevoie pentru a ajuta în caz de dezastru.

Mecanismul de protecție civilă al UE este activat și suntem în contact cu statele membre pentru a asigura echipe de căutare și salvare , unitățile medicale și adăpost în zonele cele mai afectate din Nepal – a declarat comisarul

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
EuroStiri vineri, 19 iulie 2019, 13:06

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European

Deputații europeni au ales un nou președinte pentru Comisia Europeană: Ursula von der Leyen. Pe ordinea de zi au mai fost președințiile...

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
EuroStiri miercuri, 17 iulie 2019, 09:48

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene

În urma votului secret din 16 iulie, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen în funcția de Președinte al Comisiei Europene cu 383...

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
EuroStiri miercuri, 3 iulie 2019, 16:54

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European

David-Maria SASSOLI candidatul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a fost ales azi, 3 iulie 2019, cu o...

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 2 iulie 2019, 16:56

Constituirea oficială a noului Parlament European

Cea de-a noua legislatură a Parlamentului European a fost constituită oficial astăzi la Strasbourg la ora 10.00 de către Președintele în...

Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 28 mai 2019, 14:42

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări

Potrivit rezultatelor provizorii ale Parlamentului European, privind alegerile desfăşurate în perioada 23-26 mai, Partidul Popular European (PPE,...

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări
EuroStiri sâmbătă, 25 mai 2019, 21:09

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională

Duminică, Parlamentul European va fi transformat într-un mare centru de informare în care aproximativ 1300 de jurnaliști vor urma și vor raporta...

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională
EuroStiri joi, 23 mai 2019, 21:04

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze

Platformele social-media și serviciile web, folosite de milioane de europeni, s-au alăturat efortului de a reaminti cetățenilor să-și exprime...

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze
EuroStiri joi, 11 aprilie 2019, 14:09

Proiecții privind alegerile europarlamentare

Site-ul Europe Elects, care se ocupă cu agregarea de sondaje și analize electorale, relevă trendul ascendent, din ultimele două luni, al celor...

Proiecții privind alegerile europarlamentare