Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului Atelierul de Hrănitori, în data de 20 noiembrie 2022, atât în București, în Parcul Herăstrău, vis-à-vis de Grădina Urbană, cât și în Cluj Napoca, în Muzeul Zoologic al UBB.
Va fi din nou ziua când iubitorii de păsări și natură vin alături de copii și de nepoți pentru a confecționa hrănitori pentru păsările sălbatice, dar și pentru a învăța cum să le ajute să treacă peste temperaturile scăzute din timpul iernii. Evenimentul va începe de la ora 10:00 dimineața cu activități și ateliere care vor ține până la ora 14:00.
„Cei care vin duminică la Atelierul de Hrănitori vor fi așteptați de voluntarii și de staff-ul SOR cu povești despre păsări, informații practice și cu o mulțime de idei folositoare pentru a face iarna mai ușoară pentru păsări și mai colorată pentru oameni. Vor exista deja consacratele ateliere, motivul principal al întâlnirii noastre, unde oamenii învață să confecționeze hrănitori pe care le pot lua acasă, fie din coji de nucă de cocos sau de pomelo, din lemn sau alte materiale la fel de neconvenționale. Însă vom construi și alte obiecte de decor și sezon care au păsările ca sursă de inspirație”, a declarat Teodora Domșa, coordonatorul proiectului.
Participanții își pot testa abilitățile de identificare a speciilor de păsări sălbatice din cele două orașe. Vor avea loc discuții despre păsările sălbatice din mediul urban, iar cei care vor să învețe cum să recunoască înaripatele o să poată achiziționa ghidurile de identificare de la eveniment.
Opera Națională Română Cluj-Napoca susține un concert caritabil în aer liber. Evenimentul va avea loc marți, 9 august de la ora 20:00, în grădinile de la SunGarden Resort, din localitatea Baciu.
Concertul caritabil are ca scop strângerea de fonduri pentru un băiețel de 4 ani, diagnosticat cu o formă agresivă de cancer. Acesta este internat într-un spital din Cluj-Napoca, unde urmează un tratament. Șansa lui la viață este în străinătate, într-un spital din Franța.
Tenorul Eusebiu Huțan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Emy Drăgoi la acordeon, Alessia Drăgoi la vioară, alături de un ansamblu de instrumentiști, vor interpreta unele dintre cele mai apreciate cântece italiene.
Pentru a participa la eveniment trebuie completat un formular de înregistrare, până mâine, 5 august. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Cetatea Oradea găzduiește, în perioada 30 iunie – 3 iulie, o nouă ediție a Festivalului Medieval.
Evenimentul este unul dintre cele mai mari din Europa, cu obiceiuri și tradiții, cavaleri, meşteri, oşteni, domniţe, menestreli şi îmblânzitori de foc şi, în premieră naţională, cu Campionatul European de Full Contact Jousting.
Festivalul va fi organizat, după o pauză de doi ani cauzată de pandemie, în Piaţa Unirii și va debuta în 30 iunie, la ora 2:00, cu Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor şi a echipelor.
Serile festivalului vor fi animate de concerte de muzică live susţinute de artişti din România, precum Hara, Alexandra Uşurelu, Peregrinii sau Bosquito, dar și de invitați din străinătate.
Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania anunţă prima ediţie a SUNSCREEN Film & Arts Festival – un nou eveniment la malul mării, cu proiecţii în aer liber şi în cinema, cine-concerte de excepţie, un program dedicat copiilor, dar şi petreceri electrizante, ce va fi organizat la Constanţa, în perioada 8 – 11 septembrie.
Spectatorii vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes şi se vor bucura de întâlniri cu invitaţi speciali din lumea filmului.
Evenimentul are în spate echipa TIFF, care a transformat Cluj-Napoca într-o destinaţie internaţională pentru iubitorii de film şi care se va folosi de experienţa acumulată în ultimii 20 de ani pentru a construi un nou eveniment la malul mării.
Programul primei ediţii SUNSCREEN Film & Arts Festival va include o selecţie de peste 30 de filme, cine-concerte cu artişti renumiţi, proiecţii şi ateliere pentru copii şi părinţi, experienţe cine-culinare şi VR Cinema, organizate indoor şi în aer liber în cinci locaţii din Constanţa: Piaţa Ovidiu, Plaja Reyna, Teatrul de Vară Soveja, Sala Jean Constantin şi Sala Studio a Teatrului de Stat.
Grădina Zoologică din Târgu Mureș s-a alăturat evenimentului internațional „Noapte de vis la Zoo” alături de alte aproape 300 de grădini zoologice din lume.
Acest eveniment vrea să aducă cât mai mulți copii bolnavi cronic sau cu dizabilități la Zoo Târgu-Mureș. Vineri ei vor avea gratuități și chiar evenimente speciale dedicate lor.
Este a 5-a oară când Zoo Târgu Mureș găzduiește acest eveniment, care va debuta vineri de la ora 18:00.
Societatea Ornitologică Română anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie.
Astfel, cea de-a 9-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor va avea loc vineri, 10 iunie. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări.
Noaptea Privighetorilor 2022 va debuta, de la ora 17:00, cu tururi ornitologice, ateliere pentru copii și o expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton.
De la ora 19:00 ne vom delecta auzul cu un recital instrumental alături de artiștii Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară).
Programul complet al ediției 2022
17:00 – tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară);
17:00 – ateliere pentru cei mici;
17:00 – expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton;
19:00 – recital instrumental.
Lucrări de: Beethoven, Vaughan Williams, Haydn și Enescu.
Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.
De 1 Iunie, copiii, alături de părinți și bunici, sunt așteptați de la ora 10:00, la sediul central al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, la evenimentul „Japonia departe-aproape de Bacău”.
Evenimentul se va desfășura astfel:
demonstraţie de arte marţiale japoneze
atelier de ikebana
scurtă introducere în lumea haiku-ului, prezentări de carte
prezentări power point, invitaţi şi surprize pe care coordonatorii proiectului au ales să nu le dezvăluie anterior.
Scopul proiectului este acela de dezvoltare a culturii generale şi interesul lor pentru lucurile frumoase cum ar fi artele marţiale japoneze, ikebana, haiku-ul şi multe altele, descoperind în acelaşi timp o lume interesantă şi fascinantă.
Pentru a marca Ziua Unirii, Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea şi Ansamblul Baladele Deltei vor organiza luni, începând cu ora 14:30, în Piaţa Mircea cel Bătrân din centrul oraşului, un spectacol la care vor participa ansamblurile „Doruleţul”, „Băbăianca”, „Danubius”, „Baladele Deltei” şi artiştii Paul Ananie, Andreea Haisan, Gelu Voicu şi Paula Seling.
„Evenimentul se va încheia cu focuri de artificii. Accesul în perimetrul special amenajat se va face în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2”, se specifică în comunicatul Consiliului Județean Tulcea.
Tot luni, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Primăria municipiului îi vor premia, la ora 13:00, la sala „Mihail Kogălniceanu” a CJ, cu diplome, certificate şi medalii emise de Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, şi de Casa Regală a României – ASR Principele Radu, pe voluntarii militari şi civili tulceni care au participat anul trecut la cea de-a VIII-a ediţie a Ştafetei Veteranilor, organizată de Echipa Invictus România.
„Invictus este un proiect de voluntariat care se extinde din mediul militar în cel civil. Este un grup informal de oameni capabili să facă diferenţa, să schimbe, să motiveze şi să inspire. Este, în primul rând, un proiect de educaţie, o luptă împotriva ignoranţei şi o punte între militari şi civili ca oameni. De aceea, strategia Invictus include extinderea proiectelor în parteneriat cu alte asociaţii nonguvernamentale. Invictus România este un ideal prin care sufletul curat este pus în slujba voluntariatului şi a camarazilor, iar ceremonia are rolul de a promova voluntariatul şi de a inspira mulţi oameni să se alăture Ştafetei Veteranilor”, se arată în comunicatul Primăriei municipiului Tulcea.
David Kovács şi Rafaela Fernandez Samodaiev, în vârstă de de 11, respectiv 13 ani, sunt cei doi violonişti care vor concerta vineri în Sala Oglinzilor din sediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), alături de părinţii lor, tot muzicieni, şi de Orchestra de Cameră din Miercurea Ciuc.
„Copiii, prin spiritul tânăr, inocenţa şi talentul lor sunt cei care dau farmec Crăciunului, de aceea, în apropierea sărbătorilor de iarnă, nu ne putem închipui un alt fel de a ne bucura decât ascultându-i pe cei mici şi oferindu-le un prilej prin care ei să strălucească. Este motivul pentru care în fiecare an, de când suntem la Sibiu, organizăm câte un astfel de concert.
Ca artişti, încă de când suntem mici, căutăm sensul drumului pe care l-am ales, satisfacţia şi bucuria pe care le simţim după ce cântăm în public. Dorim să transmitem ceea ce şi noi am primit celor mici, iar noi, părinţii lor, vom cânta alături de ei, pe scenă”, a declarat Makcim Fernandez Samodaiev, unul din co-fondatorii Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends.
Accesul la acest eveniment programat vineri, de la ora 18:00, este gratuit.
În perioada 18-21 august 2021 are loc prima ediţie a evenimentului „Concerte pe Siret”, care se va desfăşura în zona de nord a râului Siret, judeţul Botoşani.
Anul acesta concertele vor avea loc la Casa „George Enescu” din Mihăileni, Conacul Miclescu din Călineşti şi Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului, conform paginii de Facebook dedicate evenimentului.
„”Concerte pe Siret” porneşte cu dorinţa de a deveni un proiect anual, din ce în ce mai amplu ca ofertă culturală, spaţii de desfăşurare, notorietate, tipuri de evenimente şi îşi propune să atragă un public regional, naţional şi din străinătate pentru o dezvoltare durabilă, bazată pe valorile şi patrimoniul material şi imaterial al întregii regiuni. Frumuseţea naturii, diversitatea patrimoniului arhitectural, a tradiţiilor din regiune pot sprijini dezvoltarea zonelor rurale şi plasarea acestora pe harta turistică, economică şi culturală a României”, precizează organizatorii.
Concertele vor fi susţinute de pianista Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena, iniţiatoarea şi susţinătoarea proiectului de salvare a casei lui George Enescu din Mihăileni, violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), soprana Simina Ivan (Austria, România), Outis Quartet, duo-ul violonistic Les Violons d’Ingres şi Fanfara shukar (România).
Un concert special va fi susţinut de tineri solişti, elevi ai colegiilor şi universităţilor de muzică din Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Helsinki. În cadrul proiectului va avea loc proiecţia filmului documentar „Renaşterea Casei Enescu de la Mihăileni”, realizat de regizorul Francisc Mraz.
Concertele sunt dedicate memoriei lui George Enescu, de la a cărui naştere se împlinesc 140 de ani, şi îşi propun să integreze Casa Enescu din Mihăileni în circuitul cultural şi educaţional zonal şi naţional.
În cadrul concertului cameral din 19 august de la Casa Enescu va avea loc şi lansarea albumului discografic George Enescu – Integrala creaţiei pentru violoncel şi pian, apărut la casa de discuri vieneză Paladino music, avându-i ca protagonişti pe Rudolf Leopold şi Raluca Ştirbăţ.
Detalii despre orele desfăşurării concertelor se regăsesc pe site-ul www.propatrimonio.org.
Marți, 29 iunie, Gala Premiilor Gopo sărbătorește cele mai importante realizări ale cinematografiei românești ale anului 2020, desfășurat sub semnul pandemiei de coronavirus. În ciuda dificultăților cu care s-au confruntat, câteva din filmele lansate în cursul anului trecut au avut parte de întâlniri cu spectatorii români, participări la festivaluri de top, nominalizări și premii importante.
Cea de-a XV-a ediție a Galei Premiilor Gopo, al cărei amfitrion este anul acesta actorul Adrian Nicolae, e un prilej de întâlnire și respiro pentru profesioniștii din industrie, care se vor revedea la acest eveniment, desfășurat în aer liber, cu multe emoții pentru toți cei nominalizați.
De la 19:30, pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro, îi veți putea vedea pe nominalizații Premiilor Gopo pășind pe covorul roșu alături de profesioniști din industrie, invitați și omagiați în cadrul acestui eveniment, într-un moment special prezentat de Amalia Enache. Înregistrarea va fi difuzată pe 1 iulie, de la ora 20:30 pe PRO Cinema.
Adrian Nicolae, actor de teatru și film, dramaturg, scenarist, MC și talent coach, va fi amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, care va începe la 20:30. O serie de actori și tineri cineaști au pregătit două parodii regizate de Gabriel Achim și Andrei Huțuleac, la realizarea cărora au contribuit 10 actori, printre care Alex Bogdan și Adrian Nicolae, Gheorghe Ifrim, Cezar Grumăzescu, Diana Cavallioti, Ana Covalciuc și Carmen Florescu.
În cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Gopo vor putea fi urmărite trei momente muzicale speciale pregătite de trupa OM LA LUNĂ, muzicianul și culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi.
Printre cei care vor urca pe scenă pentru a acorda premiile celor 21 de categorii de nominalizări la Premiile Gopo 2021 se află actrițele Andreea Grămoșteanu, Cecilia Bârbora, Carmen Ungureanu, Crina Matei, Ioana Pavelescu, Ilinca Hărnuț, Maria Dinulescu, Manuela Hărăbor, Meda Victor, Rodica Lazăr și Roxana Lupu, actorii Alin Panc, Alexandru Pop (Văru Săndel), Bogdan Farcaș, Cosmin Seleși, Eduard Trifa, Lari Giorgescu, Iulian Postelnicu și muzicianul Damian Drăghici.
Cunoscutul actor Costel Constantin va fi distins, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, iar apreciata scenografă și realizatoare de costume Doina Levintza va fi omagiată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate vor fi acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor.
16 producții românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost nominalizate a 21 de categorii, filmele cu cele mai multe nominalizări fiind: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).
Două lungmetraje de ficțiune – „Ivana cea groaznică” (producători: Ada Solomon, Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (producător: Ada Solomon) – și două documentare – „Acasă” (producători: Monica Lăzurean-Gorgan, Ümit Uludağ, Hanka Kastelicova, Ari Matikainen) și „colectiv” (producători: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux, Hanka Kastelicova) pentru trofeul acordat celui mai bun film de lungmetraj.
Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.
La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal, nominalizatele sunt: Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”). Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”) și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.
Sursa foto: https://premiilegopo.ro/
Dorian Boguță și Loredana Novak („Urma”), Ivana Mladenovic și Adrian Șchiop („Ivana cea groaznică”), Radu Jude și Gianina Cărbunariu („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cel mai bun scenariu.
„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) concurează pentru Cel mai bun film documentar.
La Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume sunt nominalizați Adina Bucur („5 Minute”), Dorin Negrău („Tipografic Majuscul”), Iulia Popescu („Ivana cea Groaznică”) și Mălina Ionescu („Urma”).
Procesul de votare, care implică peste 600 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară până pe 29 iunie.
Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către „Miami Bici”, regizat de Jesus del Cerro (553.941 spectatori și încasări de 11.610.679 lei).
Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în colaborare cu un centru comercial din Baia Mare organizează în perioada 25 – 27 iunie, prima ediţie a evenimentului AUTO SHOW Maramureş.
Branduri din industria auto sunt invitate să expună cele mai noi modele de autoturisme, dar şi elemente de tunning auto, securitate auto, entertainment multimedia sau alte inovaţii tehnologice.
Acestea vor putea fi cunoscute în detaliu, pe parcursul a trei zile, de către maramureşenii pasionaţi de maşini, de cei care sunt interesaţi să achiziţioneze un autoturism nou, dar şi de publicul larg atras şi interesat de expoziţia AUTO SHOW Maramureş.
Cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş îşi propune organizarea unui eveniment auto care să încurajeze promovarea industriei auto, una dintre cele mai afectate de criza coronavirusului.
Agenţii economici din industria auto interesaţi să participe la eveniment pot afla mai multe detalii de pe site-ul ccimm.ro
Turiştii, elevii, studenţii, dar şi localnicii din judeţul Maramureş vor avea posibilitatea să vadă eclipsa parţială de Soare în cadrul unei observaţii organizate în curtea Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare.
Conform reprezentanţilor Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, eclipsa inelară de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială se va desfăşura, joi, între orele 10:00 şi 15:00, avându-l ca invitat special pe Cătălin Beldea, jurnalist de ştiinţă şi vânător de eclipse, iar ca invitat de onoare pe Sorin Hotea, astronom coordonator al Societăţii Astronomice Române de Meteori – SARM Sighetul Marmaţiei.
Publicul prezent la Observatorul Astronomic Baia Mare va avea posibilitatea, între orele 13:00 şi 15:00, să observe eclipsa parţială prin teleobiective şi camere speciale puse la dispoziţie de organizatori.
Evenimentul este susţinut de CJ Maramureş în parteneriat cu Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare.
Filarmonica Braşov va susţine pe 23 mai un concert în aer liber, în Poiana Narciselor din comuna Şercaia. Sccopul concertului este de a atrage atenţia asupra importanţei protejării acestei zone.
Evenimentul a fost intitulat „Ia cu Tine doar Muzica, Lasă Narcisele în Poiană” şi va include un recital al 4Tune Quartet compus din Roxana Barsan (vioara I), Corina Tofănel (vioara a II-a), Simona Gurău (violă) şi Alexandra Enache (violoncel), cunoscut pentru interpretarea clasică a unor piese din repertoriul pop-rock din anii ’60 şi până astăzi.
„Avem în jurul nostru foarte multe locuri minunate, pe care ar trebui să le preţuim şi să le protejăm pentru a ne asigura că şi generaţiile viitoare se vor bucura de ele. Poiana Narciselor este unul din acele locuri.
De aceea, dorim să le oferim vizitatorilor poienii o experienţă deosebită, pentru a-i încuraja să ia cu ei amintiri plăcute, nu flori. Mai mult, eu cred că Filarmonica Braşov este o parte activă a comunităţii braşovene şi din acest motiv vrem să fim implicaţi în diverse cauze comunitare”, a declarat managerul Filarmonicii Braşov, Ioan-Dragoş Dimitriu.
Un eveniment de iarnă unic în Europa, potrivit organizatorilor, va avea loc pe 17 ianuarie, pe pârtia Buscat din staţiunea clujeană Băişoara, în cadrul căruia vor avea loc, printre altele, curse distractive pe schiuri, tras cu arcul, aruncare de bulgări de zăpadă şi mers cu spatele.
„World Snow Day. Un eveniment unic în Apuseni! În prima lună din an, judeţul Cluj este gazda unui eveniment internaţional unic şi inedit în Europa. Practic, toţi iubitorii sporturilor de iarnă, chiar şi cei care NU au experienţă, sunt invitaţi duminică, 17 ianuarie, la ‘celebrarea’ zăpezii, în cadrul resortului Buscat, din staţiunea Băişoara”, se arată într-un comunicat trimis de organizatori.
Cei care se înscriu şi vor participa la World Snow Day vor beneficia de cursuri gratuite de schi sau snowboard şi vor fi instruiţi de antrenori experimentaţi.
„De asemenea, tot în cadrul evenimentului organizat în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Schi, va exista şi o mică competiţie: Fun Race. Va fi o cursă distractivă pe schiuri, cu elemente surpriză precum: staţia de tras cu arcul, aruncatul bulgărilor, mersul cu spatele şi multe alte surprize. Iar cei mai buni vor primi premii din partea organizatorilor”, se mai artă în comunicat.
„Scopul evenimentului este de a atrage cât mai mulţi copii/tineri către sporturile de iarnă, de a descoperi tainele acestor activităţi fizice. De altfel, pe viitor, planul nostru este să facem o şcoala de schi în Băişoara/Buscat, pentru că zona are un potenţial turistic neexploatat la maxim”, a declarat managerul Asociaţiei Napoca Trio, Bogdan Andreica, organizatorul evenimentului.
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza, în această seară, evenimentul „Sărbători de iarnă la UBB”, care va fi transmis şi online.
„Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca doreşte să încheie anul 2020 într-o notă optimistă, printr-un eveniment special intitulat „Sărbători de iarnă la UBB”.
Evenimentul va fi deschis cu un calup de colinde interpretate de corul Ligii Studenţilor UBB, urmat de prezentarea cu tema „Psihologia în pandemie: cum să avem sărbători fericite în pandemie?”, susţinută de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, iar finalul va fi marcat printr-un nou calup de colinde”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.
Evenimentul va fi transmis pe conturile de Facebook şi Youtube ale UBB de la ora 18:00.
Asociaţia culturală „Romantic Art” în asociere cu Primăria şi Consiliul Local Suceava, organizează în perioada 27 – 28 noiembrie Festivalul Naţional de Interpretare Muzicală „Rampa de lansare”, la care participă peste 150 de concurenţi din Suceava şi din ţară.
Într-un comunicat remis se arată că festivalul, aflat la prima ediţie, se va desfăşura pe patru secţiuni, respectiv Muzică Instrumentală Cultă, Muzică Populară Instrumentală, Muzică Populară Vocală şi Muzică Uşoară Vocală.
Potrivit organizatorilor, juriul festivalului – concurs, compus din nume prestigioase din domeniul muzicii şi a culturii româneşti, se va întruni în sala teatrului pentru a urmări proiecţiile video trimise de concurenţi, iar criteriile de jurizare vor fi în funcţie de intonaţie, dicţie, ritmicitate, frazare, nuanţare, tehnică de execuţie, mişcare scenică, vestimentaţie, şi atitudine.
Sursa foto: Concurs de Interpretare Muzicala „Rampa de Lansare”/Facebook
Din juriu fac parte Claudiu Bulete – compozitor (preşedinte juriu), Tudor Turcu – interpret muzică uşoară, Silvia Semeniuc – interpret de muzică populară, realizator emisiuni TV, Delia Stoian Ieremie – interpret muzică populară, conf. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Leonard Zamă – instrumentist, rapsod popular sucevean, Mihaela Loredana Gârlea – interpret muzică uşoară – jazz, lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Cristian Gârlea – muzician, pianist, C.D.A. în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca – extensia Piatra Neamţ, Florin Fodor – muzician, conf. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Andrei Morar – profesor de muzică, director festival.
Echipa tehnică va transmite în direct, pe 27 noiembrie, între orele 10:00 – 21:00 prestaţiile concurenţilor, pe pagina de Facebook a festivalului. Pe 28 noiembrie, la ora 12:00 va avea loc premierea şi susţinerea celor şase recitaluri ale artiştilor din juriu.
Toţi concurenţii vor fi premiaţi, iar trofeele şi diplomele vor fi distribuite după terminarea evenimentului prin poştă fiecărui participant.
Aproape 70 de tineri pianişti din România şi alte patru ţări vor participa, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la „Constanţa International Competition – Festival for Young Pianists”, competiţie finanţată de Primăria Constanţa, care se va desfăşura online, a informat, miercuri, administraţia locală.
„Cea de-a treia ediţie a concursului se va desfăşura online în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2020. 67 de tineri şi talentaţi artişti pianişti din Franţa, Ukraina, Azerbaijan, Republica Moldova dar şi din mai multe oraşe din România se vor întrece pe scena virtuală a competiţiei”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
„Constanta International Competition – Festival for Young Pianists” va avea loc într-o singură etapă, pe următoarele grupe de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani, 19-28 ani.
Tinerii artişti instrumentişti vor avea ocazia să-şi exprime talentul într-o competiţie de înalt nivel şi performanţă pianistică. Juriul concursului este alcătuit din personalităţi artistice şi pedagogice din România şi din străinătate: Verona Maier, Toma Popovici, Thomas Böckheler, Boldizsár Csicky, Daniel Goiţi, Alina Deleanu, Daniela Vlădescu.
Se vor acorda, pentru toate categoriile de vârstă, premii constând în bani, diplome şi recitaluri pe scena Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu sau la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia.
În perioada 25 – 27 octombrie 2019 vă invităm la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la Târgul de Sfântul Dumitru – eveniment de tradiție ce reface atmosfera târgurilor din satul de altădată, târguri care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinților cinstiți de Biserică și de sat la date fixe.
Anul 2019 a fost decretat de Biserica Ortodoxă Română drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). De aceea ediția din acest an este dedicată acestor intelectuali ai satului, îndrumători ai comunității și se înscrie în dezideratele programului Patriarhiei Române, accentuând atmosfera de mare sărbătoare prilejuită de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este și ocrotitorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Program
În acest sfârşit de săptămână, pe 25, 26 și 27 octombrie la Muzeul Satului, „satul satelor”, cum îl numea chiar fondatorul său, sunteţi aşteptaţi pentru a participa la un program bogat din care vă dezvăluim doar câteva repere pentru a vă convinge că merită să petreceți o zi în lumina de toamnă specială, la Muzeul Satului de la Șosea (Șos. Kiseleff nr. 28-30).
Din programul târgului: Festivalul-concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Satului; Nunta din Oaş, reconstituită cu fast de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, Baia Mare, jud. Maramureş, Director – Iuliana Dăncuş; muzică religioasă interpretată de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonat de arhidiaconul Mihail Bucă.
Duminică, 27 octombrie 2010, cu ocazia pomenirii Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou (zona sud a muzeului). La fel ca în vremurile de odinioară, vom avea după slujbă o șezătoare la care vor participa reprezentanții comunității din Avrig, jud. Sibiu și Ansamblul folcloric Purtata Avrigului.
Gelu Voicu și Ansamblul Teleormanul, urmați de ansambluri aparținând minorităților germane și grecești, precum și ansambluri din orașele Shumen și Varna din Bulgaria, vor anima atmosfera de târg.
Ziua se va încheia cu muzică de jazz susținută de Grupul Ploieşti Jazz Trio – al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti.
În fiecare zi a evenimentului vor avea loc ateliere de creație pentru copii, părinți și bunici, în limita a 10 locuri pentru fiecare atelier, prin care vizitatorii pot face cunoștință cu tainele meșteșugurilor populare. Înscrierile se pot face la adresa de mail programe.culturale@muzeul-satului.ro
Produse din gastronomia tradițională și produse bio vor putea fi cumpărate din târg – colaci, cozonaci, pâine cu maia, miere și produse apicole, vin, bragă, conserve de toamnă – murături, zacuscă, dulceaţă, flori.
Vă invităm, așadar, la târg, să vă bucurați de trei zile de sărbătoare în cel mai vizitat muzeu al României, care va reface, pentru oaspeții noștri, atmosfera târgurilor de altădată.
Cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Zilele Palatului Cultural” se va desfășura la Reșița în intervalul 12 – 15 septembrie 2019.
Preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, însoţit de vicepreşedintele, Aurică Ion Borobar, au prezentat programul acestei ediţii, într-o conferință de presă.
Ciclul de manifestări va debuta la Palatul Cultural joi, 12 septembrie la ora 11:00, cu o Masă Rotundă – „Centenarul bănăţean 100 de ani de la intrarea trupelor române în Banat”, şi va continua de la ora 18:00 cu o expoziţie de fotografie In Memoriam N.D. Vlădulescu, semnată de Matei Mircioane, un spectacol de muzică şi poezie în amintirea regretatului om de cultură cărăşean, un recital de muzică folk, iar prima seară se va încheia cu un concert de muzică corală.
Cea de-a două seară a evenimentului cultural va debuta la ora 19:00 pe scena Palatului Cultural cu un spectacol folcloric al Ansamblului „Bârzava” alături de soliştii vocali Camelia Ceocu şi Nicolae Duţ, şi al Ansamblului „Semenicul” alături de „Virtuozii Semenicului”, conduşi de Petrică Viţa şi soliştii Ramona Viţa, Denisa Tanigoi şi Antonia Franţ.
Sâmbătă, de la ora 17:00 pe scena Palatului Cultural, vor evolua Fanfarele Societăţilor Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei, „Ion Bălan” din Iablanca, „George Coşbuc” din Voievodinţi şi „rogresul” din Vlaicovăţ, alături de grupul vocal şi de dansuri al Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei.
Pe scenă vor evolua şi Ansamblul folcloric „Datina Cărăşană” al Sindicatului din învăţământul Preuniversitar Caraş-Severin în coregrafia lui Ion Ghiaur şi a Icăi Laţcu, cu soliştii vocali Nina Cozîltea şi Ştefan Isac, precum şi Fanfarele „Doinitorii Caraşului” din Mercina şi „Chera Ilie Iucu” din Lăpuşnicul Mare.
Maratonul cultural se va încheia duminică, 15 septembrie în Centrul Civic al municipiului Reşiţa când, de la ora 19:00, Timişoara Big Band a Orchestrei filarmonicii va susţine un concert extraordinar.
Toate evenimentele se vor desfăşura conform programului, existând varianta de rezervă, pentru cele planificate în aer liber să se desfăşoare în Palatul Cultural, în caz de condiţii climatice nefavorabile!
Canotcile Rowmania au oferit un adevărat spectacol pe lacul Bled, unde s-au întrecut în competiții de vâslit membrii misiunilor diplomatice din Slovenia, elevi ai școlilor din Bled, sportivi de la Centrul Bled Rowing și vizitatori ai frumosului oraș sloven.
“Vâslim în aceeași barcă europeană. Sub egida Președinției romane a Consiliului UE, celebrăm la Bled dragostea de apă și de natură, pe care o avem atât noi, românii, cât și slovenii. Sunt valori împărtășite în toată Europa; suntem bucuroși și mândri că, mulțumită competiției Rowmania, am arătat cât de mult contribuie o personalitate de anvergura lui Ivan Patzaichin la promovarea proiectelor de mediu”, a susținut cu această ocazie Anton Niculescu, ambasadorul României în Republica Slovenia.
“Am învățat foarte multe de la felul în care Bled își protejează apele și modul in care este îngrijit și <<exploatat>> acest lac minunat, pentru a ridica profilul orașului”, a spus Ivan Patzaichin.
Inițiativa realizării acestui eveniment îi aparține Ambasadei României în Republica Slovenia, care și-a propus să marcheze Președinția României la Consiliul UE cu o acțiune care să scoată în evidență valori comune pentru Slovenia și România, respectiv bogăția patrimoniului natural și grija pentru patrimoniul hidrografic.
Competiția, la care au participat 9 echipe, a avut loc sâmbătă, pe 18 mai 2019, pe lacul Bled, la centrul Bled Rowing, care va găzdui anul viitor Campionatul Mondial de Canotaj.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare a corpului diplomatic acreditat în R. Slovenia, inclusiv a Șefului Reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia, Zoran Stančič, precum și de cea a tinerilor sportivi, turiștilor și localnicilor din Bled.
După premierea câștigătorilor, participanții s-au bucurat de borșul pescăresc gătit la ceaun pe malul lacului, după o rețetă tradițională românească, replicată cu succes de restaurantul Spica, deținut de un fost campion mondial la cantoj, Janez Klemenčič.
Conferința „Choose your future: În ce Europă vrei să trăiești?”
Publicat de Camelia Teodosiu,
19 aprilie 2019, 11:28 / actualizat: 24 aprilie 2019, 13:06
Conferința „Choose your future: În ce Europă vrei să trăiești?” a încheiat aseară, în capitală, seria de evenimente „EU’re here to stay”, organizate de Biroul Parlamentului European din România în șase orașe: Iași, Cluj Napoca, Oradea, Brașov, Craiova și București.
Ca și în celelalte orașe, cei prezenţi au putut afla mai multe detalii despre campania de promovare a importanței participării la alegerile europene din 26 mai, #DeDataAstaVotez și despre feluri în care putem decide cum va fi #ViitorulEuropei. O campanie pentru toți cei care înțeleg că Uniunea Europeană are istoria și experiența unui puternic vector economic și politic, cu o declarație de mare impact – Eu’re Here To Stay.
Invitați la eveniment, Cornel Amariei, Paula Herlo, Andrei Tudor și Tedy Necula au vorbit despre dorința de a trăi într-o lume mai bună, o Românie mai bună, o Europă mai bună, despre cum putem lupta pentru valorile în care credem… Și au făcut-o într-un mod personal, creativ, cu multă inspirație venită din suflet.
Cornel Amariei – „Românii sunt incredibil de creativi.”
În vârstă de 24 de ani, a fost inclus în ediţia din 2018 a topului celor mai remarcabili tineri din lume, fiind primul român care primeşte această distincţie. Forbes USA spune despre el că este unul dintre cei mai influenţi 30 de tineri din Europa, si a fost inclus într-un alt club select: 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire. De profesie inginer, Cornel este cunoscut pentru inventarea dispozitivului Lumen, un sistem de asistență pentru persoanele cu deficiențe de vedere care le ajută să-și regăsească percepția vizuală.
Paula Herlo – Ne motivează să spunem ”România, te iubesc!”
Producător și corespondent senior al emisiunii “România, te iubesc!”, care oferă în fiecare duminică anchete jurnalistice excepționale privind aspecte critice ale societății românești. Lucrează la Știrile ProTV din 1998 și este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști, implicându-se în numeroase proiecte si cauze care au dus la salvarea de vieți omenești. Devotamentul cu care a realizat și coordonat campania „Tu știi ce mai face copilul tău?” i-a adus în anul 2008, la New York, mult-râvnitul premiu Emmy la categoria Outstanding News.
Andrei Tudor – ”un copil face performanță din plăcere, nu împins de la spate.”
La doar 10 ani, Andrei este pasionat de robotică și știință și a participat deja la numeroase competiții naționale și internaționale cu invenția sa: o nouă modalitate de identificare a pietonilor și bicicliștilor în situații de vizibilitate scăzută. Își construiește și își programează singur roboții cu care participă în competiții, iar idolii săi sunt Nikola Tesla și Elon Musk.
Tedy Necula – ”Pe drumuri șerpuite, învățăm mai bine să facem alegeri.”
La 30 de ani, Tedy este un regizor recunoscut la nivel internațional. Povestea sa de viață este însă mai captivantă decât oricare dintre peliculele pe care le-a creat până acum. Este un învingător în ciuda tuturor greutăților: a rămas orfan de mamă de la vârsta de 5 ani si suferă de la naștere de o formă de paralizie care îi afectează mâinile și picioarele. Cu toate acestea, a trecut peste greutăți, și-a învins condiția și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți povestitori ale tainelor cinematografiei.
Tedy a urcat pe scenă și, recitând poezia Simetrie, a lui Marin Sorescu, a intrat în rolul mentorului care este de părere că ”noi alegem ce vrem să vedem”:
Mergeam așa, Când deodată în fața mea, S-au desfăcut doua drumuri : Unul la dreapta, Și altul la stânga, După toate regulile simetriei.
Am stat, Am făcut ochii mici, Mi-am țuguiat buzele, Am tușit, Și-am luat-o pe cel din dreapta (Exact cel care nu trebuia, După cum s-a dovedit după aceea).
Am mers pe el cum am mers, De prisos să mai dau amănunte. Și după aceea în fața mea s-au căscat două Prăpăstii : Una la dreapta Alta la stanga. M-am aruncat în cea din stânga, Fără măcar să clipesc, fără măcar să-mi fac vânt, Grămada cu mine în cea din stânga, Care, vai, nu era cea căptușită cu puf! Târâș, m-am urnit mai departe. M-am târât ce m-am târât, Și deodată în fața mea S-au deschis larg două drumuri. „V-arăt eu vouă !” – mi-am zis – Și-am apucat-o tot pe cel din stânga, În vrăjmășie. Greșit, foarte greșit, cel din dreapta era Adevăratul, adevăratul, marele drum, cică. Și la prima răscruce M-am dăruit cu toata ființa Celui din dreapta. Tot așa, Celălalt trebuia acum, celălalt… Acum merindea îmi e pe sfârșite, Toiagul din mână mi-a-mbătrânit, Nu mai dau din el muguri, Să stau la umbra lor Când m-apucă disperarea. Ciolanele mi s-au tocit de pietre, Scârțâie și mârâie împotrivă-mi, C-am ținut-o tot într-o greșeala…
Și iată în fața mea iar se cască Două ceruri : Unul în dreapta. Altul la stânga.
Academia Română va încheia marți, 16 aprilie 2019, un acord de parteneriat cu Asociația Municipiilor din România. Documentul va fi semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România. Evenimentul va avea loc la Clubul Academicienilor din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 12, în prezența presei.
La întâlnirea de semnare a parteneriatului vor participa Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, și alți membri din conducerea Asociației Municipiilor din România.
Acordul se încheie pe o perioadă de cinci ani și are în vedere efectuarea în colaborare a unor studii, analize și cercetări comparate privind accesul cetățenilor la cultură, educație și tehnologie, promovarea și susținerea unor inițiative de îmbunătățire a cadrului legislativ în domeniul administrației publice, educației, cercetării și dezvoltării tehnologice, precum și realizarea de programe și proiecte în comun.
Azi, 11 aprilie, la Oradea, are loc dezbaterea EU’re here to stay: Obiective europene, acțiune locală – Orașe creative și durabile.
Evenimentul este organizat de Biroul Parlamentului European în România și face parte din seria de întâlniri și dezbateri organizate în contextul campaniei de promovare a importanței participării la vot la alegerile europene din 26 mai 2019.
Temele abordate în cadrul dezbaterilorîn care sunt invitaţi experţi sunt:
Implicarea cetățenilor în dezvoltarea comunității și a orașelor;
Cum se pot implica companiile mici și mijlocii în susținerea acestor măsuri și cum le pot ajuta să se dezvolte;
Implicațiile planificării urbane pentru cetățeni și mediul de afaceri;
Smart Campus – tehnologii inteligente în folosul mediului academic și al studenților pentru creșterea competitivității și îmbunătățirea experienței studenților ;
Cum vor arăta orașele viitorului? Cât de ”inteligentă” poate să devină România? Care sunt exemplele de succes și care sunt soluțiile pentru prezent și viitor?
Beneficiile pe care le au autoritățile, companiile și cetățenii de pe urma politicilor de dezvoltare durabilă.
Evenimentul, moderat de jurnalistul Dan Cărbunaru, Director al platformei multimedia Calea Europeană, îi are ca invitaţi pe:
Mircea MĂLAN, Viceprimar al Municipiului Oradea
Prof. univ. dr. Habil. Constantin BUNGĂU, Rector Universitatea din Oradea
Sorin CONSTANTIN, fondator și președinte Fundația Comunitară Oradea
Alina SILAGHI, director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea
Călătorie în lumea dreptului internațional umanitar cu Young Ambassadors Forum 2019
Publicat de Camelia Teodosiu,
26 martie 2019, 13:30 / actualizat: 27 martie 2019, 9:36
ONG-UL studențesc Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP România) derulează în perioada 20-25 mai 2019, în limba engleză, proiectul Young Ambassadors Forum 2019 (YAF), aflat sub umbrela organizațională a comunității International Affairs.
Ediția de anul acesta intitulată “Defending and being defended in the 21st century: Freedom as the supremacy of human rights”, propune o serie de conferințe, training-uri, workshop-uri și simulări referitoare la crizele umanitare globale inerente dinamicii globale a secolului al XXI-lea. Proiectul are drept scop informarea și familiarizarea celor 40 de participanți, atât din România, cât și din afara țării, cu ansamblul tematic propus.
Young Ambassadors Forum 2019 (YAF) propune imersarea tinerilor pasionați de cadrul politic actual în problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului, într-un context multicultural. Astfel, toate cele șase zile de proiect vor oferi participanților o serie de activități, conferințe, work-shop-uri, seri de socializare și vizite de studiu, printre care se numără: diverse simulări care să antreneze atât cunoștințele de drept internațional umanitar ale participantilor, cât și creativitatea lor în raport cu fluiditatea domeniului abordat, training-uri variate și workshop-uri facilitate de Crucea Roșie Română, un panel dinamic ce se va bucura de prezența confirmată, până la acest moment, a Excelenței Sale Dl. Søren JENSEN Ambasador al Danemarcei în România, Excelența Sa Dl. Arthur den HARTOG – Director adjunct al Delegaţiei Ambasadei Olandei în România, Excelența Sa Dl. Manuel Larrotcha PARADA – Ambasador al Spaniei în România și Excelența Sa Dl. Valery I. KUZMIN – Ambasador al Federației Ruse în România.
Cu atât mai mult, participanții YAF vor experimenta și o activitate de tip Living Library susținută de către Delegații de Tineret ai României la a Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană, antrenând astfel dimensiunea de tineret activă inclusiv pe scena teatrului dreptului umanitar, dar și un World Café, unde le vor fi prezentate diferite perspective asupra advocacy-ului și a muncii pe teren de către Elena Navy – fost militar în Afghanistan – Raluca Negulescu Balaci – Directorul Executiv al Policy Center for Roma and Minorities, precum și multi alți invitați de renume.
Deschiderea evenimentului va avea loc pe 20 mai în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, instituție publică sub patronajul căreia se află comunitatea International Affairs, urmând ca, în restul zilelor, să se desfășoare în diferite spații special amenajate pentru cerințele proiectului.
Tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt așteptați să aplice pentru această oportunitate unică în România până pe 19 aprilie.
Pentru a afla mai multe detalii, puteți accesa paginile de Facebook și Instagram ale proiectului: https://bit.ly/2QPJJMq respectiv https://bit.ly/2Hsg4c8, precum şi site-ul comunității International Affairs: https://bit.ly/2THL9z6
14 noiembrie 2018 marcheză deschiderea celei de-a XXV-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus.
Evenimentul se desfăşoară în acest an sub înaltul patronaj al Guvernului, şi stă sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al finalului Primului Război Mondial, 90 de ani de la prima transmisiune a Radio România, unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, şi 25 de ediţii ale Târgului Gaudeamus. Preşedintele de onoare al ediţiei va fi acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Tema centrală a acestei ediţii – „România Centenar” – va fi ilustrată prin intermediul unui stand generos, amenajat şi gestionat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, şi printr-un program de evenimente speciale, dedicate acestui moment istoric.
Tema centrală a acestei ediţii – România Centenar – va fi ilustrată prin intermediul unui stand generos, amenajat şi gestionat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, şi printr-un program de evenimente speciale, dedicate acestui moment istoric.
Ediţia cu numărul 25 a Târgului Internaţional Gaudeamus, eveniment organizat de Radio România, iniţiat în urmă cu un sfert de veac, va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, 14 noiembrie, la ora 12:00.
Potrivit Preşedintelui Director General al SRR, Georgică Severin, evenimentul se desfăşoară în acest an sub înaltul patronaj al guvernului, într-un context aniversar greu de egalat: Centenarul Marii Uniri şi al finalului Primului Război Mondial, 90 de ani de la prima transmisiune a Radio România, unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, şi 25 de ediţii ale Târgului Gaudeamus.
„Anul acesta nu am vrut să avem un invitat de onoare în sensul obişnuit; ne-am dorit ca toată activitatea să se concentreze în jurul acestui eveniment, a Centenarului. Nu putem să spunem că România este invitatul de onoare în România, dar am schimbat puţin paradigma. Am avut această discuţie încă de anul trecut cu colegii, ce vom face. Şi tuturor ni s-a părut normal ca anul acesta să ne concentrăm şi să dăm posibilitatea culturii române să se manifeste şi să fie nu invitat, ci vedetă. Anul acesta, vedeta este România – cel puţin, asta îmi place să cred”, a spus Georgică Severin, ieri, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate la Sala Radio.
Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, Târgul Internaţional Gaudeamus, de peste douăzeci de ani un reper solid şi constant al pieţei de carte din România, este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994 cu scopul de a susţine cultura naţională prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul acestor 24 de ani puşi în slujba cărţii numără 109 târguri organizate în întreaga ţară (inclusiv ediţia curentă), peste 2.900.000 de vizitatori, circa 12.600 de manifestări organizate în acest cadru şi aduce astfel Radio România, singurul post de radio din lume care derulează un astfel de proiect cultural, în postura de lider naţional în domeniu.
Tema centrală a ediţiei este România Centenar şi va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume dedicate acestui moment istoric şi circa 50 de evenimente (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice). Standul România Centenar, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, va oferi publicului un excelent prilej de a se întâlni şi dialoga cu câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori, critici literari şi istorici români ai momentului.
Preşedintele de onoare al ediţiei este acad. Ioan – Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române.
Ce propune Gaudeamus 2018:
– peste 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;
– circa 900 deevenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, la standul România Centenar şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă, Sala Mircea Sântimbreanu).
– expoziţia Gaudeamus 25, amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale şi Display Group, care, prin imagine şi cuvânt, vorbeşte despre naşterea, evoluţia şi maturizarea celui mai îndrăgit eveniment dedicat cărţii, din ţara noastră.
Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00. Accesul publicului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente însă, numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii.
Tombola Gaudeamus, derulată într-o formulă inedită – câte o extragere la fiecare 90 de minute, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea în acest an zeci de premii extrem de atractive:
10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale;
10 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Optiplaza;
8 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Emex;
pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems;
vouchere foto-carte CEWE;
echipamente sportive oferite de sportpartner.ro;
echipamente multimedia oferite de Hidroprotect.
Ziarul târgului va fi realizat de către o echipă redacţională de la publicaţia Caţavencii.
Premiile Târgului Internaţional Gaudeamus 2018 vor fi decernate duminică, 18 noiembrie, la ora 14:00:
– Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului (premii acordate pe baza Votului Publicului);
– Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii print, radio, TV, online (premii acordate pe baza Votului Publicului) şi agenţii de presă (pe baza monitorizării efectuate de Agenţia de presă RADOR) – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului;
– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;
– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română;
– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg;
– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
Eveniment organizat de Radio România. Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Sponsor principal: BRD Groupe Société Générale. Parteneri: Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Romexpo, Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, Display Group. Sponsori: CEWE România, Treasure&Co, 7Last Muse, InfoTouch Systems, Bernschutz&Co, Asociaţia Lions Club Millennium, Optiplaza, Emex, sportpartner.ro, IndECO Grup, Perla Harghitei, Hidroprotect. Parteneri media: TVR, Agenţia de carte, Caţavencii, Media Trust
Alte informaţii, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).
Muzica Unei Generaţii Perene – ALIN OPREA – Talisman
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 noiembrie 2016, 12:08 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:52
Bună ziua, cu drag tuturor celor care parcurg aceste rânduri şi ascultă muzica de suflet a compozitorului şi interpretului Alin Oprea, aniversat astăzi la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene, membru fondator, împreună cu Tavi Colen, al formaţiei TALISMAN!
Talisman – Atât de singur (muz. şi vers. Alin Oprea), o prod. 1998 Intercont Music.
Alin Oprea s-a născut la Turda pe data de 20 noiembrie 1971 şi este semnatar al majorităţii compoziţiilor grupului Talisman. Solistul a studiat vioara şi pianul la Şcoala de Muzică din Cluj iar de la vârsta de 15 ani a cântat în trupele rock „Alpha Rock”, „Compact”, “Sin” din Cluj şi „Sfinx Experience” din Bucureşti. A absolvit, în 1995, Facultatea de Drept din Bucureşti.
Formaţia Talisman s-a înfiinţat pe data de 16 decembrie 1996, când membrii ei, Alin Oprea şi Tavi Colen, au participat la festivalul „Om Bun”, primind Marele Premiu. La doar trei luni de la lansarea single-ului „Atat de singur”, unde s-au înregistrat vânzări record, de 150.000 de exemplare pe casetă audio, grupul a fost răsplatit de producatorul Intercont Music cu „Discul de Platină”. Într-o perioadă destul de scurtă, cam un an şi jumatate de la lansare, trupa a susţinut 250 de concerte. Au urmat turnee de promovare în toată ţara, spectacole, emisiuni radio-tv, articole de presă şi s-a confirmat realizarea unui proiect artistic de succes!
talisman-foto-q-t-raz/arh.pers.B.Dragomir
„Întoarce-te la mine” (muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
Şi anul 1999 se dovedeşte a fi un an plin de succes pentru trupa Talisman, fiind desemnată Formaţia Pop Rock a anului la premiile „Expres Muzical 1999”, după care se începe colaborarea cu trupa Phoenix. Cu această renumită trupă, Alin Oprea si Tavi Colen, imprimă maxi-single-ul „Ora Hora” şi susţin mai multe concerte în Occident.
Urmează apoi lansări dupa lansări: albumul „De ziua ta” (2000), albumul „Talisman live” (2001), albumul „Balade” (2003) şi albumul „La prima vedere” (2004).
„Bun rămas” (muz. & vers. Alin Oprea)” de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
În anul 2006, cand trupa Talisman a împlinit 10 ani de activitate muzicală, a fost lansat albumul intitulat „Pentru prieteni”, iar primul single extras este piesa „Senorita”, melodie ce a cucerit topurile de specialitate. La sfarşitul anului 2006, cei doi membri principali ai trupei Talisman, au hotărât să se despartă, trupa Talisman urmând să fie promovată în formula Alin Oprea şi cei cinci tineri instrumentişti. (http://biografii.famouswhy.ro/alin_oprea/)
După 20 de ani de la debutul Talisman, m-am revăzut cu Alin Oprea la Târgovişte, unde, în cadrul Galei laureaţilor Festivalului Concurs CRIZANTEMA DE AUR, actuala formaţie TALISMAN condusă de Alin Oprea a susţinut un recital extraordinar! Mărturisesc că l-am revăzut cu bucurie şi ne-am amintit cu plăcere momentele de început ale acestei formaţii de succes, prima întâlnire de taină cu Alin în preajma studioului Sfinx Experience (în acea perioadă Alin Oprea era chitarist solo la Sfinx Experience şi eu eram producător muzical şi director artistic al Casei de discuri „Intercont Music”), cu multe întrebări şi multe necunoscute, cu dorinţa unei realizări discografice de excepţie, cu turnee de promovare în toată ţara şi un succes răsunător pe piaţa muzicală! Mă bucur ca, dupa 20 de ani, să constat că am contribuit şi eu la succesul lor artistic şi că după acea discuţie, Alin Oprea şi Tavi Colen au ales corect şi câştigător „lozul muzical” şi au devenit una dintre cele mai cunoscute şi apreciate formaţii pop-rock ale României!
„Hai zâmbeşte „(muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
La mulţi ani, Alin Oprea, sănătate şi la multe audiţii muzicale pe Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Interpretare „Delfinul de Aur”, Năvodari – 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
21 iulie 2016, 10:56 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:08
Sala festival Delfinul De Aur 2016 (foto Bogdan Dragomir)
În perioada 1-3 iulie, la Sala de evenimente Scoica Land din Năvodari, jud. Constanţa, s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Interpretare „Delfinul de Aur”- 2016.
Interviu cu Doina Bentu – Director al Festivalului DELFINUL DE AUR 2016 realizat de Mona Vilceanu-Radio Romania Iasi.
Festivalul, inițiat și organizat de Palatul copiilor Baia Mare (director de festival – Doina Elena Bentu), a reușit să devină unul dintre cele mai importante evenimente ale genului din România. Parteneriatul dintre Palatul copiilor Baia Mare, Consiliul Local şi Primăria orașului Năvodari a făcut posibilă realizarea celor 13 ediții anterioare. Au avut loc două spectacole concurs şi Gala festivalului la care au participat 71 de interpreţi români și străini, din 20 de localități din România, Bulgaria, Rusia, Belarus, Republica Moldova, Italia, Belgia, la categoriile de vârstă: preşcolari, clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII.
Organizatorii acestui îndrăgit eveniment au fost: Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice, Consiliul Local şi Primăria Oraşului Năvodari, Consiliul Judeţean Maramureş, Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, Casa de Cultură „Pontus Euxinus” Năvodari, Asociaţia Delfinul de Aur Baia Mare și nu în ultimul rând Palatul copiilor Baia Mare – iniţiatorul şi coordonatorul celor 13 ediții anterioare.
După cum ne-au obișnuit organizatorii la ultimele 5 ediții, și în acest an au acordat 3 trofee, premii I, II, III, premii speciale, medalii şi diplome de participare:
Trofeul de Platină – GABRIELA LAURA OANA – BAIA MARE.
GABRIELA LAURA OANA -Take Me To The Church (prod. CD promo Delfinul de Aur 2016)
Trofeul de Aur – Ela Trandafir – Moinești.
ELA TRANDAFIR – I Have Nothing (prod. CD promo Delfinul de Aur 2016)
Trofeul de Argint – Mihai Bratosin – Popești – Vrancea.
MIHAI BRATOSIN – Who’s Loving You (prod. CD promo Delfinul de Aur 2016)
Trofeul de Aur pentru interpretare coregrafică: Ansamblul coregrafic AS al PNC București (instructori Aura Ghica si Mona Teodorescu); Ansamblul Galactic Dance, Baia Mare (instructori Madalina Mare si George Pop).
Cu Premiul Ia fost recompensat și Ansamblul folcloric Dănțăușii, Baia Mare, iar prezentarea festivalului a fost realizată într-un mod artistic şi profesionist de actriţa Alexandra Velniciuc.
PREMIUL I :Mara Bratu, Mioveni; Sofia Maria Ciobanu, Focşani; Astrid Theodora Muthu, Oradea; Andra Mihalaşcu, Buzău; Natalia Moise, Bucureşti; Maria Stroe, Braşov; George Mario Rus, Oradea; George Cristian Aghinea, Oneşti; Diana Mihalaşcu, Buzău; Cezar Ion Mircea, Piteşti; Alberta Lorelai Moşneguţu, Târgovişte; Alexandru Vladimiru Tătaru, Bucureşti; Lisa Muravieva, Belarus; David Horvat, Baia Mare; Furkalo Ksenia, Rusia.
PREMIUL II:Cezara Găvruţă, Oradea; Mara Ion Mircea, Piteşti; Teodora Simon, Iaşi; Paula Doboş, Iaşi; Patricia Crişan, Oradea; Diana Elena Damian, Năvodari; Ştefania Roberta Cioara, Gugeşti- Vrancea; Maria Luiza Voicu, Moldova; Bianca Alexandra Petcu, Moineşti; Istudor Anamaria, Focşani; Giulia Andonescu, Italia; Elena Foriş, Baia Mare; Desislava Rajkova, Bulgaria; Iulia Roman, Baia Mare; Lorena Galea, Arad.
Premiile Tinere Talente – Radio Romania Regional (foto Ioana Dragomir)
În cadrul Galei festivalului, Radio România Regional a acordat două Premii speciale de promovare TINERE TALENTE, concurenţilor Larisa Giurgiu din Cluj-Napoca şi George Aghinea
din Tg. Ocna! Felicitări şi mult succes în continuare! (Vom face completări acestui material, cu informaţii biografice, poze şi muzică interpretată de cei doi premianţi pe măsura primirii acestora!).
Juriul Delfinul de Aur 2016 (foto Doina Bentu/arh.pers.B.Dragomir)
Juriul festivalului: Viorica Pârja – ziarist, consilier relația cu mass media al festivalului, Valeria Katvitskaya– director artistic al Festivalului pentru copii și tineri „Slavska otecestvo-Glorie Patriei”, Moscova, Russia, Bogdan Dragomir– Realizator programe Radio România Regional, Silvia Ionescu-regizor TVR şi regizorul Galei festivalului, Doina Elena Bentu –– directorul festivalului, inițiator și coordonator proiect, Marina Sturko–director al Centrului de dezvoltare creativă ”Succesul tău”, Moscova, Rusia, Mihai Alexandru –compozitor, Ovidiu Baciu-Naguale-producător Kazibo, Mihai Constantinescu– cantautor, compozitor, Dan Dimitriu –compozitor, Nicolae Caragia-compozitor, Horia Moculescu– compozitor, preşedintele juriului.
Dansatori talentati si premiati la Delfinul de Aur 2016 (foto Bogdan Dragomir)
Radio România Regional, Radio România Iaşi, Radio România Constanţa-Radio Vacanţa, în calitate de parteneri media ai acestui eveniment, transmite felicitări şi gânduri bune tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui spectacol unic, numit DELFINUL DE AUR!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
(Sursa info: Viorica Pârja – consilier relația cu mass media al festivalului şi Doina Bentu – Director festival).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară VIS DE STEA – Moineşti 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 iunie 2016, 11:18 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:14
În perioada 20-21 mai 2016, la Sala de Festivităţi a Primăriei din Moineşti, jud. Bacău a avut loc o nouă ediţie, cea de a VI-a, a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară VIS DE STEA 2016!Au participat în faza finală 134 de concurenţi din România şi Republica Moldova!
Juriul festiv. Vis de Stea Moinesti 2016/arh.pers.B.Dragomir
Juriul a fost alcatuit din personalităţi cultural-artistice: NICO (Nicoleta Matei), Mihai Trăistariu, Viorel Gavrilă, Claudiu Bulete, Marcel Iorga, Dumitru Jijie, Bogdan Dragomir şi a fost prezidat de compozitorul Mihai Alexandru!
„22 mai 2016-Interviu cu dl. Mihai Alexandru-preşedintele juriului-Mona Vilceanu” (Radio Iasi).
Premiantii Festivalului National de Muzica Usoara „Vis de Stea” Moinesti 2016!
Dragos Luca – Trofeul festiv. Vis de Stea 2016 (foto Bogdan Dragomir)
MARELE TROFEU – DRAGOŞ LUCA
Trofeul grupei la Categoria 5-7 ani – GORDUZA CATINCA
Trofeul grupei la Categoria 8-9 ani – ŞERBAN MELANIE
Trofeul grupei la Categoria 10-11 ani – IOAN RAREŞ
Trofeul grupei la Categoria 12-13 ani – POPA ALESSIA
Trofeul grupei la Categoria 14-16 ani – AGHINEA GEORGE
Trofeul grupei la Categoria 16-20 ani – PATRICIA NICULA
Gala Festivalului Vis de Stea-Moinesti 2016 (foto Bogdan Dragomir)
La Gala de Premiere au fost decernate şi 2 Premii Speciale de promovare TINERE TALENTE (RADIO ROMÂNIA REGIONAL) pentru calităţi artistice deosebite, concurentelor DELIA RACU şi LAURA LAZĂR! Tuturor participanţilor, premianţilor şi organizatorilor le adresăm felicitări şi le dorim multe realizări şi împliniri profesionale în continuare! (Notă: Ulterior publicării acestui articol vom inserta în acest articol materialele info, poze şi muzică primite de la cele două premiante!)
„Şi dacă viaţa mea…” (Viorel Gavrilă-Roxana Popescu) de pe albumul UCMR – „Muz. Uşoară Românească – Cantati cu noi!” interpretată de NICO.
Juriu Vis de Stea 2016 (httpswww.facebook.comfestivalul.visdestea/arh.pers.B.Dragomir)
În timpul desfăşurării acestui frumos eveniment, compozitorul VIOREL GAVRILĂ, Vice-preşedinte al UCMR-ADA şi membru în juriul festivalului VIS DE STEA, a împlinit frumoasa vârstă de 55 de ani! Am marcat şi noi, cei de la Radio România Regional acest moment printr-un scurt interviu şi i-am adresat cele mai bune gânduri şi urări! LA MULŢI ANI! Acum îi dedicăm şi o piesă dragă domniei sale, mai puţin difuzată în programele de radio, dar care a fost prima piesă din cariera sa de compozitor, premiată cu Locul 3 la Secţiunea Creaţie a Festivalului Concurs de Muzică Uşoară de la Mamaia din anul 1984!
Piesa este intitulată NU VĂ MIRAŢI, textul aparţine lui Eugen Rotaru şi este interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN!
Au fost invitaţi să susţină recitaluri, interpreţii NICO, MIHAI TRĂISTARIU şi Trupa SELFIE!
„Tu mă faci sa zbor (Mihai Alexandru/ Mihai Alexandru; Alexandra Pashalov)” interpretată de SELFIE (Prod. Mihai Alexandru). Lansat: 2016.
Festivalul Naţional de Muzică Uşoară VIS DE STEA, ED. 2016 a fost organizat şi realizat de Asociaţia Culturală MY Music Art din Moineşti, jud. Bacău în parteneriat cu U.A.T. Moineşti şi Primăria din Moineşti! Partener media: Radio România Regional cu sprijinul colegilor de la Radio România Iaşi!
„22 mai 2016-Festivalul VIS DE STEA-Moinesti 2016-Mona Vilceanu-Interviu cu Prof. Irina Pashalov – Director Festival”.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 decembrie 2015, 13:39 / actualizat: 20 iunie 2023, 12:08
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.4
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale unei generaţii fără vârstă !
Aşa cum precizam în primul articol din noua serie de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu informaţii biografice şi muzică de bună calitate, vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea asculta în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Am ales pentru astăzi, dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate în săptămâna 28.12.2015 – 03.01.2016, un interpret vocal, instrumentist de geniu dar şi compozitor de muzică pop românească – LAURENŢIU CAZAN.
Laurentiu-Cazan (andreipartos.ro)
S-a născut la Bacău în data de 28.12.1957 şi locuieşte în Buzău.Este un multiinstrumentist (vioară, pian, chitară, muzicuță, percuție), compozitor, textier, solist vocal, instrumentist şi orchestrator. A studiat vioara și pianul încă din copilărie. Fiind autodidact, mai târziu învață să cânte la chitară (acustică, electrică, bas) și își însușește tehnica percuției. Pentru el, muzica se împarte în bună şi proastă. Abordează cu dezinvoltură genuri muzicale foarte diferite: simfonică, populară, ţigănească, spaniolă, italiană, country, grecească, pop, rock, jazz, etc. Se poate spune despre Laurenţiu Cazan că este un cantautor prin excelenţă. Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.
„Say Something” de pe Say Something – Muzică, text şi interpretare Laurenţiu Cazan. Lansat: 1996 (P – Intercont Music).
Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică din Bacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații: Omicron (1973-1978), Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx(1986-1990).
„Întoarcere în timp” de pe Say Something, Piesă instrumentală, comp. şi interpretare Laurenţiu Cazan. Lansat: 1996 (P – Intercont Music).
Primii paşi în afirmarea artistică îi face pe scena Teatrului din Ploieşti (1981), împreună cu formaţia LITORAL, al cărei chitarist era. Un an mai târziu, în 1982 are prima apariţie TV într-o emisiune realizată la TVR de renumitul Producător şi Realizator Titus Munteanu, în care îşi interpretează compoziţia „Uită tristeţea ” . În 1983 urmează alt succes, ” Sunetul ploii „ , piesă care-i pune în valoare deosebita personalitate artistică.
„Pescăruşul” de pe Say Something, muzică, text şi interpretare Laurenţiu Cazan. Lansat: 1996 (P – Intercont Music).
Din activitatea sa muzicală reamintim următoarele repere:
1982 – debutează la televiziune cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu
1982 – 1985, face turnee în țară
1983 – lansează primul disc – “Uită tristețea”
1985 – 1990, desfășoară turnee cu formațiile Cromatic și Sfinx în Danemarca, Kuwait, Norvegia, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia.
1990 – 2001, urmează o serie de turnee în Europa ca one man show. Are o serie de apariții la televiziune în Olanda – RTL4, SBS, TV Drenthe
1991 – înainte de a se stabili în Olanda, editează discul-single „Numai muzica”
1996 – revine în România şi își lansează albumul “Say something”
2001 – 2003 desfășoară o activitatea concertistică, radio, TV în România
Formația de concert îi alătură pe Vali Vătuiu, Adi Manolovici, Cătălin Răsvan, Florentin Milcoff .
„Al cincilea anotimp” de pe Say Something, piesă instrumentală, comp. şi interpretare Laurenţiu Cazan. Lansat: 1996 (P – Intercont Music).
Albume muzicale realizate:
Uită tristețea (1983)
Say something (1996)
Și iarăși voi zbura (2003)
„Without me” de pe Say Something, muzică şi text Laurenţiu Cazan şi Gary Burr, interpretare Laurenţiu Cazan. Lansat: 1996.(P – Intercont Music)
Distincţii primite:
1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”. Tot în același an participă la Festivalul „Cerbul de Aur” cu piesele “Angel” și “Say something”.
1994, participă la Concursul „Song Festival” de la Cavan, Irlanda cu piesa “Say something” și obține locul al II-lea.
1995, obține locul al II-lea la Festivalul „Cerbul de aur” – cu albumul “Say something”
1998, participă la Eurovision cu piesa “Sinceritate”
2000, participă la Eurovision – cu piesa “Survive”
2001, piesa sa „Sunetul ploii” interpretată de Aida Elena Borovină primește Premiul Special al Juriului de copii la „Steaua de aur”
2002, piesa sa „Pescărușul” interpretată de Patricia Costache primește premiul pentru cel mai bun aranjament muzical la „Steaua de aur”
„Noaptea în vis” de pe Say Something, muzica Laurenţiu Cazan, text Alexandru Andrieş, interpretare Laurenţiu Cazan & Formatia SFINX (1989). Lansat: 1996 (P – Intercont Music).
În 1993, la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur”, primeşte Premiul Presei, acordat de ziarişti, premiu în valoare de 200.000 de lei, acordat de publicaţia ” Evenimentul zilei”.
La finalul acestui portret artistic dedicat muzicianului LAURENŢIU CAZAN vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei săptămânii 28.12 – 03.01.:
28-12-1915 S-a nãscut Roebuck ‘Pop’ Staples, component al grupului Staples Singers. (1975 US No.1 single ‘Let’s Do It Again’). A murit la 19 decembrie 2000.
28-12-1947 S-a nãscut Dick Diamonde, pe numele sãu adevãrat Dingeman Van Der Sluys, bassist al grupului The Easybeats.
28-12-1950 S-a nãscut Alex Chilton, solist în grupurile Box Top şi Big Star.
28-12-1953 S-a nãscut pianistul Richard Clayderman.
28-12-1971 S-a născut la Amsterdam, Anita Danielle Doth, membră a duetului “2 Unlimited”. (1993 UK No.1 single ‘No Limit’).
28-12-1978 S-a născut în Springfield, Ohio, interpretul şi autorul John Legend (John Stephens), 2006 US No.3 & UK No.10 album ‘Once Again.’
28-12-1981 S-a născut Alexandra Ungureanu.
29-12-1941 S-a născut în Stourport-on-Severn, Anglia, Ray Thomas din grupul Moody Blues. (1965 UK No.1 single ‘Go Now’, and 1968 UK No.19 & 1972 US No.2 single ‘Nights In White Satin’).
29-12-1946 S-a născut la Hampstead, Londra, Marianne Faithfull . (1965 UK No.4 single ‘Come And Stay With Me’).
29-12-1947 S-a născut Cozy Powell, baterist, Whitesnake, ELP & solo, (1973 UK No.3 single ‘Dance With The Devil’). A murit în accident auto la 5 aprilie 1998.
29-12-1965 S-a născut la Londra, Double You, pe numele real William Naraine. A lansat două hit-uri în Europa, „Please Don’t Go” şi „Who’s Fooling Who?”.
29-12-1966 S-a născut Bryan Holland voce şi chitară ,The Offspring, (1999 UK No.1 & US No. 59 single ‘Pretty Fly, (For A White Guy’,) 1999 US No.6 & UK No.10 album ‘Americana’).
30-12-1928 S-a născut în McComb, Mississippi, Bo Diddley, pe numele întreg Otha Ellas Bates McDaniel.
30-12-1934 S-a născut în Coopersville, Grand Rapids, Michigan, Del Shannon, pe numele real Charles Westover. (1961 UK and US No.1 single ‘Runaway‘, plus 9 US & 12 other UK Top 40 singles). A murit la 8 februarie
30-12-1937 S-a nãscut (Noel) Paul Stookey, membru al trio-ului Peter, Paul & Mary.
30-12-1942 S-a nãscut, în Houston/Texas/SUA, Michael Nesmith, component al trupei The Monkees. (1967 UK & US No.1 single ‘I’m A Believer’ plus 10 US & 8 UK Top 40 singles ) El a fost singurul fost component al grupului care a refuzat sã participe la revenirea formaţiei în anul 1986.
30-12-1945 S-a născut la Manchester, Anglia, Davy Jones din grupul Monkees. Înainte de a se alãtura grupului a fost jocheu şi actor.
30-12-1946 S-a nãscut, în Chicago, SUA, cântãreaţa Patti Smith.
30-12-1947 S-a născut la Birmingham, Anglia, Jeff Lynne, compozitor şi solist al grupurilor Electric Light Orchestra şi Traveling Wilburys.
30-12-1949 S-a nãscut William King, trompetist şi instrumentist la clape în grupul The Commodores.
30-12-1959 S-a născut actriţa şi interpreta Tracy Ullman. (1983 UK No.2 single ‘They Don’t Know’).
30-12-1975 S-a născut Radu Fornea, din grupul K 1 şi Ro-Mania.
30-12-1978 S-a născut interpretul american Tyrese. (1999 UK No.55 single, ‘Sweet Lady’, 2001 US No. 8 album, ‘2000 Watts’).
30-12-1981 S-a născut Marius Moga.
30-12-1998 Încetează din viaţă la Londra, din cauza unor problem respiratorii, în vârstă de 64 de ani, Johnny Moore, membru al grupului R & B “The Drifters”.
31-12-1942 S-a născut la Blackpool, Anglia, chitaristul grupului Police, Andy Summers.
31-12-1943 S-a născut John Denver (John Henry Deutschendorf) în Roswell, New Mexico. A avut 4 singles-uri No. 1 . Cel mai bun album al său a fost cel din 1973 „John Denver’s Greatest Hits,” care s-a aflat în fruntea topului Billboard 3 săptămâni şi 175 săptămâni în clasament.
31-12-1948 S-a născut în Boston, Donna Summer. Albumul său Bad Girls s-a vândut în 1979 în peste 1 million de copii, 6 săptămâni fiind în fruntea clasamentului american. Albumul conţine şi singles-urile No.1 Band Girls şi Hot Stuff .
31-12-1972 S-a născut Joe McIntyre din grupul New Kids on the Block .
31-12-1985 Moare în accident de avion lângă DeKalb, Texas, Ricky Nelson.
31-12-2002 Moare în vârstă de 51 de ani, în urma unei lungi suferinţe provocată de cancer, chitaristul grupului Cutting Crew , Kevin Macmichael. El a format grupul în 1985 cu vocalistul britanic Nick Van Eede, intrând No. 1 Billboard Hot 100 cu „(I Just) Died in Your Arms,” de pe albumul 1986 Broadcast.
01-01-1953 Moare în timpul unui concert în Canton, Ohio, interpretul de country Hank Williams. Cântecul lui, Your Cheating Heart a fost introdus în Grammy Hall Of Fame în 1983.
01-01-1954 S-a născut la Tunez, Franţa, F.R. David (VANGELIS).
01-01-1954 S-a născut Gheorghe Gheorghiu.
01-01-1958 S-a născut la New York, Grandmaster Flash (Joseph Saddler)
01-01-1962 S-a născut la Mediaş, Elena Cârstea.
02-01-1936 S-a născut la Fort Worth, Texas, Roger Miller. (1965 UK No.1 &Best Country & Western Album). A murit după o îndelungată suferinţă, de cancer, versiune proprie a piesei ‘King Of The Road’.
02-01-1942 S-a născut Chick Churchill, keyboards, Ten Years After.
02-01-1970 S-a născut la Târgu Mureş, Sanda Ladoşi. Printre piesele lansate se numără „Scrisoare de dragoste”şi „Tren de noapte „.
02-01-1981 A murit, bolnav de cancer, în vârstă de 51 de ani David Lynch din grupul Platters.
02-01-1985 S-a născut la Bucureşti, Denisa Tănase din grupul Bambi.
03-01-1918 S-a nãscut Maxene Andrews, membrã a grupului Andrews Sisters.
03-01-1945 S-a nãscut, în Dallas/Texas/SUA, Stephen Stills. A fost component al formaţiei Buffalo Springfield, iar în anul 1968 a format împreunã cu David Crosby şi Graham Nash grupul Crisby, Stills & Nash. Mai târziu se alãturã grupului şi Neil Young.
03-01-1946 S-a nãscut John Paul Jones, bassist şi instrumentist la clape în grupul Led Zeppelin.
03-01-1953 S-a născut la Bucureşti, Gabriel Dorobanţu.
03-01-1975 S-a nãscut Beki Onslow, una dintre cele patru componente ale formaţiei Solid Harmonie.
03-01-1976 S-a născut la Bucureşti, Daniel Alexandrescu din grupul Double D, K 1 şi Ro-Mania.
Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional şi un AN NOU FĂRĂ GÂND RĂU împreună cu cei dragi!
E Seara de Ajun! – Muzică şi text Cristian Dumitrescu-Blendea, aranj. orchestral Nicolae Caragia, aranj. vocal şi interpretare Bogdan Dragomir.
(Rubrica a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, laurentiucazan.ro şi al materialelor jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt de pe albumul SAY SOMETHING, realizat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC 1996 – C – Laurenţiu Cazan& P – INTERCONT MUSIC).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
8 decembrie 2015, 14:18 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:06
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Nr.1
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale unei generaţii fără vârstă!
Odată cu aceste cuvinte de introducere într-o nouă serie de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu informaţii biografice şi muzică de bună calitate, sperăm din tot sufletul să vă atragem într-un număr cât mai mare pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Pentru că suntem într-o lună „magică”, luna Decembrie, luna dorinţelor – o lună în care toţi ne străduim să fim mai buni, cu sufletul deschis spre familie şi prieteni, vom încerca să vă colindăm atât cât ne va permite spaţiul jurnalistic dedicat acestei rubrici, dar nu vom face altceva decât să fim intermediari între muzicienii aniversaţi sau comemoraţi în această lună şi dumneavoastră, ascultătorii posturilor noastre regionale de radio!
Aşadar, în această primă escală muzicală de suflet, vă propunem două mari nume de muzicieni aniversaţi în săptămâna 7 – 13 Decembrie 2015 – ŞTEFAN HRUŞCĂ şi FRANK SINATRA!
Celebrul cântăreţ român Ştefan Hruşcă s-a născut în Maramureş pe data de 8 decembrie 1957. Până în anul 1981 a fost învăţător la Şcoala nr. 1 din Borşa, Judeţul Maramureş, când este descoperit şi invitat să participe la turneele Cenaclului Flacăra. Între anii 1981 şi 1984 participă la peste 1000 de concerte în toată ţara, talentul său fiind recunoscut şi recompensat cu Marele Premiu al Muzicii Folk şi Premiul pentru Creaţie. După ce părăseşte Cenaclul în 1984, îşi continuă cu succes cariera solo sau colaborând cu Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu. Mare succes au avut albumele “Rugă pentru părinţi” (1984), “Urare pentru îndrăgostiţi” (1986), precum şi cel scos în colaborare cu Vasile Şeicaru, intitulat “Călători visători” (1988).
„Linu-i lin” de pe CD-ul Romanian Christmas Carols interpretat de Ştefan Hruşcă.
Din anul 1990 Ştefan Hruşcă ne va ajuta să redescoperim frumuseţea colindelor româneşti – arhicunoscut fiind “Linu-i lin” – pe care reuşeşte să le interpreteze într-o manieră aparte. Discurile sale ajung să fie printre cele mai vândute pe piaţa românească, succese răsunătoare având producţiile “Colinde” (1990), “La săvârşitul lumii” (1993), “Zăurel de zăurel” (1995), “Crăciunul cu Hruşcă” (2000), “Sfântă-i sara de Crăciun” (2001).
„La savârşitu lumii” interpretat de Ştefan Hruşcă.
„Zoriori de ziuă” interpretat de Ştefan Hruşcă.
„Deschide uşa, creştine!” interpretat de Ştefan Hruşcă.
Stabilit din 1991 în Canada, lângă Toronto, Ştefan Hruşcă susţine concerte în toate colţurile lumii, acolo unde bate o inimă de român. Revine în fiecare an în ţară, unde îşi păstrează popularitatea, mărturie stând şi acordarea Discului de Aur de către casa de discuri Electrecord, precum şi a Premiului Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe albume vândute. Nu abandonează complet stilul folk. În anul 1996 produce albumul “Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea, iar în 1996 se implică ca director artistic în organizarea primei ediţii a Festivalului de muzică folk “Meşterul Manole”. În anul 2001 apare discul “20 de ani”, în care se regăsesc succese ale carierei sale, precum “Frunze”, “Rugă pentru părinţi”, “Un copac cu flori”, “Ochii tăi”.
„Urare” – Ştefan Hruşcă.
Aducând în casele noastre parfumul de neuitat al sărbătorilor tradiţionale româneşti, muzica interpretată de Ştefan Hruşcă rămâne apropiată de sufletul românesc indiferent pe ce continent se află acesta. (sursa info: http://www.tousauxbalkans.net/Cat%C3%A9gorie:%C5%9Etefan_Hru%C5%9Fc%C4%83) Foto: http://radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2014/12/stefan-hrusca-134202l-820×300.jpg
Francis Albert „Frank” Sinatra (12 decembrie 1915 – 14 mai 1998) a fost un cântăreţ şi actor american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul On the Waterfront. Şi-a început cariera muzicală împreună cu Harry James şi Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes solo în anii ‘40, devenind idolul bobby soxers-ilor. Cariera sa profesională a stagnat în anii ‘50, dar a revenit în 1954, după ce a câştigat premiul menţionat mai sus. Francis Albert Sinatra a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1915, la Hoboken, New Jersey (SUA). S-a născut cu probleme de respiraţie, de care bunica sa l-a lecuit repede, băgându-l cu capul sub apă.De fapt, Frank Sinatra nu a cântat multã vreme, pânã când bunica sa i-a descoperit acest talent. Apoi, timp de 60 de ani a încântat lumea cu vocea sa inconfundabilã şi cu ochii săi albaştri atât de faimoşi. De fapt una dintre poreclele lui Frank Sinatra a fost ‘Ol Blue Eyes’.Chiar dacă era un rebel şi nu împlinea visurile familiei, Frank a beneficiat de tot sprijinul părinţilor săi. Mama sa a fost cea care i-a găsit primul „job” în domeniul artistic, ca animator la Hoboken Union Club. Tot mama, Dolly Sinatra, a fost cea care a intervenit pe lângă grupul vocal din Hoboken, The Three Flashes, să-l primească în rândurile sale pe tânărul Frank. A încetat din viaţã pe data de 14 mai 1998. Cel mai mare succes al sãu a fost piesa „Somethin’ Stupid”, interpretatã alãturi de fiica sa, Nancy, şi care în anul 1967 a staţionat pe primul loc în clasamentul american timp de patru sãptãmâni.
„The Twelve Days Of Christmas” de pe The Sinatra Christmas Album interpretat de Frank Sinatra/Tina Turner/Nancy Sinatra & Frank Sinatra Jr. Lansat: 1994.
Frank Sinatra a câştigat un premiu Oscar în anul 1953 pentru rolul sãu din pelicula ‘From Here To Eternity’/’De Aici În Eternitate’. Primul Grammy l-a obţinut în 1958, având în palmares nu mai puţin de 10 trofee. În anul 1965 a primit premiul Grammy pentru întreaga activitate.
„Have Yourself A Merry Little Christmas” de pe The Sinatra Christmas Album interpretat de Frank Sinatra. Lansat: 1994.
ANII DE AUR. În 1957, Sinatra îşi mută emisiunea tv „The Frank Sinatra Show” la ABC pentru trei milioane de dolari. Este şi perioada în care cucereşte America alături de prietenii săi, Dean Martin şi Sammy Davis Jr, sub numele de Rat Pack. La împlinirea a 50 de ani, în 1965, Sinatra înregistrează retrospectiva „September of My Years” şi dărâmă topurile cu „Strangers in the Night” şi „My Way”. La 12 iunie 1971, la un concert caritabil în Hollywood, Sinatra şi-a anunţat retragerea ieşind de pe scenă în acordurile piesei „Angel Eyes” şi spunând: „Mă scuzaţi cât dispar”. Nu s-a mai întors pentru bis. Dar publicul l-a vrut înapoi.
„The Little Drummer Boy” de pe The Sinatra Christmas Album interpretat de Frank Sinatra. Lansat: 1994.
În 1973, Frank a revenit cu un album şi un show televizat numite „Ol’ Blue Eyes Is Back”. Starul nu mai era însă la fel de strălucitor. A continuat să înregistreze albume şi să susţină turnee până în 1994, când cade pe scenă, în timpul unui concert. La 14 mai 1998, „Vocea” se stinge, în urma unui atac de cord, la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. Pe piatra sa funerară este gravat un epitaf dictat parcă de Frank însuşi: „The Best Is Yet to Come” („Ce e mai bun de-abia de-acum urmează”).
„We Wish You The Merriest” de pe The Sinatra Christmas Albumde Frank Sinatra & Bing Crosby. Lansat: 1994.
Are trei stele : una pentru film şi muzică, în partea de vest, în aria 1600, pe Vine Street şi alta pentru televiziune, în partea de sud, aria 6500, pe Bulevardul Hollywood. Sursa: http://www.cinemagia.ro/actori/frank-sinatra-12094/
Aceştia au fost artiştii aniversaţi astăzi, ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare, până atunci vă dorim audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional şi toate gândurile bune!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR şi a informaţiilor din arhiva personală).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
In a doua zi a Targului de Carte Gaudeamus 2015, s-a desfasura o editie speciala, cu public, a emisiunii Romania de nota 10 dedicata inteligentei romanesti, realizată de Departamentul Studiourilor Regionale, prin Bucuresti FM, cu sprijinul organizaţiei Junior Achievement România.
Agenda cultural-muzicală a perioadei 13-15 Noiembrie 2015
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 noiembrie 2015, 10:03 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:16
Agenda cultural-muzicală a perioadei 13-15 Noiembrie 2015
VINERI, 13 NOIEMBRIE 2015
Social
* Bucium, Tudor Turcu & Band şi The ROCK se alătură trupelor Grimus, ZOB, Truper şi AURA pentru a concerta sub titlul „Legal Rock”, în cadrul cauzei „ÎmpreunăRezistăm” pentru sprijinirea Asociaţiei Stop Autismului şi pentru victimele din Colectiv – la Arenele Romane
Arhitectură
* „Cetatea Brăilei. Istoric. Reconstituire. Valorificare” este titlul unui album bilingv realizat cu finanţare din partea Uniunii Arhitecţilor din România, din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, care este lansat în cadrul Târgului de Turism al României (12 – 14 nov.) – ora 13:00, la ROMEXPO. Albumul este însoţit de un CD cu planuri şi machetă 3D
Cultură
* Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor), este o proiecţie de film mut cu acompaniament orchestral, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi sub bagheta dirijorului Stefan Geiger – ora 19:00, la Sala Radio. De asemenea, se poate urmări pelicula „Der Rosenkavalier”, sub semnătura regizorului Robert Wiene, realizată în 1925 și inspirată de libretul operei lui Strauss. Evenimentul este organizat de Radio România și de Goethe-Institut București, la inițiativa acestuia
* Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”, organizează, de la ora 13:00, în sala H.H. Stahl a Muzeului Satului, vernisajul expoziţiei „Radu Florescu (13.XI.1931 – 7.IX.2003). Viaţa şi opera” – Şos. Kiseleff nr. 30. Expoziţia, deschisă chiar în ziua când profesorul Radu Florescu ar fi împlinit 84 de ani, va putea fi vizitată în perioada 13 noiembrie – 31 decembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00
* Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea „Diversitatea culturală în filmul european – realitatea din spatele ficţiunii”, cu prilejul ediţiei 2015 a „Zilelor Filmului LUX” – ora 15:30, la Spaţiul Public European, Str. Vasile Lascăr nr. 31, parter
* Vernisajul expoziţiei interactive pentru copii despre patrimoniul cultural naţional „Apa trece, poveştile locului rămân” – ora 17:00, la Sala Dalles. Expoziţia, organizată de Asociaţia „Câte-n lună-n şi-n mansardă”, este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi va putea fi vizitată până pe 6 decembrie
* De la ora 18:30, în Sala George Constantin a Teatrului Nottara (Bd. Gral. Gh. Magheru, nr. 20), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti organizează o seară de poezie și muzică „Ioana Crăciunescu și prietenii săi. La Aniversară.” Alături de sărbătorită susţin recitaluri publice de poezie: Ion Mureșan, Ioan Es. Pop şi Eugen Suciu. Muzicienii invitaţi sunt Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) şi Mircea Florian (drâmbă). Moderatorii evenimentului: Dan Mircea Cipariu și Ioan Groșan. Printre partenerii media: Radio România Cultural
* De la ora 19:00, UNAgaleria găzduieşte ”Fabrica de realitate – Cinema documentar la Studioul Alexandru Sahia (1950-1989)”, proiecție de film documentar organizată de Asociația One World Romania şi prezentată de Adina Brădeanu (Universitatea Westminster, Londra) – Str. Budișteanu nr. 10
* Gala de deschidere „Kinodiseea – Festivalul Internaţional de Film pentru Copii” (13 – 22 nov.) – ora 19:00, la Cinemateca Eforie, cu proiecţia în premieră a filmului de animaţie „Cântecul Mării”/”Song of The Sea”, în regia lui Tomm Moore. Festivalul Internaţional de Film pentru Copii – Kinodiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA)
* În perioada 13 – 15 noiembrie, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului „Love is in the ART”. Organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, evenimentul va aduce în faţa publicului, în mai multe spaţii din Capitală, piese de teatru, spectacole de dans contemporan, expoziţii foto, proiecţii de film şi concerte. Din program:
ora 18:00 – vernisajul expoziţiei foto „Love is in the Photography”, semnată de Vlad Eftenie – la Galeria Creart din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7
ora 19:00 – spectacol semnat de artistul Momo Sanno – la Teatrelli
ora 19:00 – proiecţia lungmetrajului spaniol „Stockholm”, în regia lui Rodrigo Sorogoyen – la Green Hours
ora 19:30 – spectacolul „La vita e bella”, de Radu F. Alexandru, în regia lui Vlad Cristache – la Teatrul de Comedie, Sala Studio
* Are loc proiecţia interviurilor „Best Bucharest”, realizate de artistul Hans van Houwelingen, cu Theodor Paleologu şi Sebastian Enache, în cadrul proiectului „Spaţiu Expandat 2015” – ora 19:00, la Cafeteria Dogarilor, Str. Dogarilor nr. 26-30
* Cluj-Napoca: IAGA International Art Gallery Angels, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţioneză în subordinea Consiliului Judeţean Cluj organizează inaugurarea oficială a expoziţiei internaţionale „MARCELLO GOBBI. RENASCENCE”, deschisă în cadrul unui proiect expoziţional dedicat unuia dintre cei mai interesanţi şi inovatori sculptori italieni contemporani, Marcello Gobbi – de la ora 17:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi, respectiv, ora 19:00, în spaţiul IAGA International Art Gallery Angels
* Galaţi: În perioada 13 – 15 noiembrie, are loc cea de-a II-a ediţie a festivalului “Jazz & Blues La Dunăre”, în cadrul Festivalului Internaţional LEONARD (25 oct. – 29 nov.), ediţia a XII-a – la Teatrul Muzical “Nae Leonard”
* Jud. Caraș-Severin: Are loc spectacolul „In Memoriam, Nicolae Florei” – ora 18:00, la Sala de Spectacole a Casei Orășenești de Cultură Bocșa
* Mediaş: Are loc evenimentul „Remember: Aviator George Puflea Crăciun” – ora 17:00, la Muzeul Municipal Mediaş, Str. Mihai Viteazu nr.46. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru” în colaborarea cu Direcţia de Cultură, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaş
* Sibiu şi Răşinari: În perioada 13 – 15 noiembrie, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la moartea marelui gânditor născut la Răşinari, are loc evenimentul comemorativ „Zilele Emil Cioran”, pe agenda căruia figurează nu mai puțin de 14 evenimente culturale, organizate de Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Rășinari, Instituția Prefectului – Județul Sibiu, Mitropolia Ardealului, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Rășinari, Liceul de Artă Sibiu și Asociația Sibiu 1191. Din program:
ora 10:00 – Proiecția filmului „Apocalipsa după Cioran”, în regia lui Sorin Ilieşiu – ASTRA Film, Sala Studio, Piața Mică nr. 11 (Sibiu)
ora 10:30 – Dezvelirea unei plăci comemorative Emil Cioran – în holul principal al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Sibiu)
ora 11:00 – Organizarea unei mini-expoziții cu cataloagele din perioada de școală a lui Emil Cioran – la Centrul de documentare și informare al Colegiului „Gheorghe Lazăr” (Sibiu)
ora 11:00 – Cuvânt de deschidere la Școala „Octavian Goga” și Școala „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari
ora 11:45 – Dezbatere despre viața și opera lui Emil Cioran, cu elevii liceului – Sala de festivități „Emil Cioran” a Colegiului „Gheorghe Lazăr” (Sibiu)
ora 16:00 – Sesiune de comunicări științifice organizată de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Litere și Arte despre Emil Cioran la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Sala Festivă (sediul istoric, corp A)
* Sibiu: În perioada 13 – 15 noiembrie, are loc Mozaic Jazz Festival – ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Participă Ambrose Akinmusire Quartet (USA), Miroslav Vitouš & Emil Viklicky (Cehia), Jaga Jazzist (Norvegia), Tigran Hamasyan Trio (Armenia), Bálazs Bágyi New Quartet (Ungaria) şi The Ploctones (Olanda)
* Timişoara: Sala Studio a Casei Artelor găzduieşte, într-o zi de vineri, 13, de la ora 20:00, un spectacol inedit de improvizaţie, intitulat „Ghinionul se tratează cu…râs”
* Bilbao: Festivalul de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Bilbao, ce se desfășoară în perioada 13-20 noiembrie, a selectat în competiția oficală scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Crețulescu, recompensat cu premiul Canal+ în competiția oficială a secțiunii Semaine de la Critique, a Festivalului de Film de la Cannes 2015
* Roma: Vernisajul expoziţiei „Pelerinaj”, artistă Márta Jakobovits (13-23 nov.) – ora 18:00, la Accademia di Romania din Roma, în Sala de Expoziţii
* Tallinn: Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crișan, „Orizont”, va avea premiera mondială în cadrul Tallin Black Nights Film Festival (13-29 nov.)
* „Bucureşti NonStop“, al cincilea lungmetraj din cariera regizorală a lui Dan Chişu, va fi lansat, azi, pe marile ecrane din România. Cineastul a anunţat, în urmă cu o săptămână, pe contul său de Facebook, că toate încasările obţinute din vânzarea biletelor vor merge către familiile victimelor incendiului care a avut loc, pe 30 octombrie, în clubul Colectiv din Bucureşti. (eazi.ro)
S-a întâmplat într-o zi de 13 noiembrie
* În urmă cu 131 de ani, la Teatrul Naţional din Bucureşti, avea loc premiera piesei „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (în distribuţie: Aristizza Romanescu, Constantin Nottara, I. Panu, I. Petrescu) (13/25)
Aniversări – Comemorări
– “Ziua Limbii Maghiare”, adoptată la data de 13 octombrie 2015, de plenul Camerei Deputaților. Actul normativ, inițiat de senatorii și deputații UDMR în primăvara acestui an, oferă posibilitatea sărbătoririi în mod oficial Ziua Limbii Maghiare în toate localitățile din România locuite și de maghiari, respectiv de a organiza, cu acest prilej, diverse evenimente și serii de manifestări cu caracter cultural. De asemenea, școlile cu predare în limba maghiară pot organiza festivități cu ocazia sărbătoririi acestei zile
– 1893: S-a născut (la Galaţi) pictorul Reuven Rubin (numele adevărat: Rivn Zelicovici), stabilit din 1922 în Israel; în anul 1948 a fost numit ambasador în România, fiind primul reprezentant diplomatic al noului stat la Bucureşti (m. 1974)
– 1909, 13/26: S-a născut Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), dramaturg, prozator, memorialist, eseist, critic literar şi poet francez de origine română (m. 1994). NOTĂ: Mai multe surse menţionează ca dată a naşterii 26.XI.1909 – stilul nou
– 1913: A murit Nerva Hodoş, istoric şi bibliograf; unul dintre fondatorii bibliografiei româneşti; a desfăşurat o activitate rodnică pentru organizarea colecţiilor Bibliotecii Academiei (n. 1869)
– 1914: A murit Dimitrie Anghel, poet (considerat un „Luchian al literaturii”, datorită volumului său de debut, „În grădină”), prozator şi traducător (n. 1872)
– 1930: S-a născut (la Căuşanii Noi/Tighina, azi în R. Moldova) Georgeta Horodincă, critic şi istoric literar, eseistă, prozatoare şi traducătoare; soţia filosofului Nicolae Tertulian; stabilită, din 1982, în Franţa (m. 2006) – 85 de ani
– 1938: S-a născut publicistul Anton Uncu (m. 1998). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a naşterii 15 noiembrie 1938
– 1950: S-a născut Ioana Crăciunescu, actriţă şi poetă – 65 de ani
– 1955: A murit Romulus Cioflec, prozator şi publicist (n. 1882) – 60 de ani. NOTĂ: Unele surse (http://www.mncr.ro) dau naşterea la 1.IV.1882
– 1960: A murit Gheorghe T. Kirileanu, istoric şi folclorist; sub conducerea lui A. D. Xenopol a făcut numeroase cercetări socio-etnografice de teren; membru titular onorific al Academiei Române din 1948 (n. 1872) – 55 de ani
– 1964: S-a născut Christian Tămaş, scriitor, filosof şi traducător
– 1977: A murit istoricul Constantin C. Giurescu; autor al unor lucrări monografice şi de sinteză privind istoria românilor; fondator al Institutului de Istorie Naţională (1941) şi unul dintre întemeietorii „Revistei istorice române” (1931); membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1901)
– 1979: A murit violoncelistul Ion Fotino (n. 1908)
– 1984: A murit Eta Boeriu (numele la naştere: Margareta Caranica), cunoscută traducătoare din literatura italiană (Dante, Petrarca, Castiglione, Michelangelo, Leopardi, Moravia, Pavese; a realizat şi o antologie a poeziei italiene) şi poetă (n. 1923)
– 1988: A murit Vlad Georgescu, istoric şi jurnalist; din 1978 a trăit în exil, ca refugiat politic, iniţial în SUA şi apoi în RFG; între anii 1982 şi 1988 a fost director al Departamentului român al postului de radio „Europa Liberă” (cu sediul la München) (n. 1937)
– 2000: A murit Liviu Ionescu, compozitor şi dirijor (n. 1928) – 15 ani
-2002: A murit filosoful Alexandru Dragomir; după 1948, datorită conjuncturii istorice, devine un filosof clandestin; abia după moartea sa ies la iveală „caietele Dragomir”, publicate de Editura „Humanitas” (n. 1916)
– „Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători”; se marchează, din anul 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Haüy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. NOTĂ: O „Zi a nevăzătorilor” mai este marcată la 15 octombrie
– „Ziua Internaţională a Mimului”, instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru, începând din 1998, declarat „Anul Internaţional al Mimului”, cu ocazia centenarului naşterii francezului Étienne Decroux (1898-1991), fondatorul artei „mimului corporal” sau a „mimului pur”
– 354 d.H.: S-a născut Sf. Augustin (Aurelius Augustinus), filosof şi scriitor roman, unul dintre teologii renumiţi ai bisericii creştine timpurii occidentale (m. 430 d.H.). NOTĂ: Biserica Romano-Catolică îl prăznuieşte pe Sf. Augustin la 28 august (ziua morţii sale)
– 1619, 13/14: A murit pictorul italian Ludovico Carracci (n. 1555)
– 1699: S-a născut Jan Zach, compozitor și violonist ceh (m. 1773)
– 1710: S-a născut Charles Simon Favart, dramaturg francez (m. 1792) – 305 ani
– 1745: S-a născut pedagogul francez Valentin Häuy, fondatorul primei şcoli pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784 (m. 1822) – 270 de ani
– 1782: S-a născut poetul suedez Esaias Tegnér (m. 1846)
– 1834: S-a născut poetul, romancierul, jurnalistul, omul politic şi pedagogul Ignacio Manuel Altamirano, figură reprezentativă a culturii mexicane (m. 1893)
– 1850: S-a născut scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson (m. 1894) – 165 de ani
– 1868: A murit compozitorul italian Gioacchino Rossini (n. 1792)
Gioachino Rossini – de fapt Giovacchino Antonio Rossini (n. 29 februarie 1792, Pesaro, Italia – d. 13 noiembrie 1868, Paris) a fost un compozitor de operă din Italia.
Gioacchino Rossini a fost unul dintre cei mai aclamaţi şi mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită, în timpul vieţii sale. Aceasta se datorează frumuseţii melodiilor, strălucitoarelor şi optimistelor arii, pline de vervă şi ironie, care se află din abundenţă în creaţia sa.
Activitatea de compozitor ocupă doar prima parte a vietii sale. Ea este marcată de o suită de succese care îl conduc din Italia de Nord, la Napoli, unde se căsătoreşte cu o cântăreaţă celebră, Isabella Colbran, apoi în străinătate: la Viena unde se întâlneşte cu Beethoven, la Londra şi, în fine la Paris, unde se stabileşte, în 1824, ca director al teatrului italian. Lucrările sale din aceşti ani, atât de apreciate sunt: „Scara de mătase” (1812), „Tancred” si „Italianca în Alger” (1813), „Turcul în Italia” (1814), „Elisabeta, regina Angliei” (1815), apoi, în 1816, Bărbierul din Sevilla şi „Otello”; „Cenuşăreasa” (1817), „Moise în Egipt” (1818), „La Donna del Lago” (1819), „Semiramida” (1823), care este ultima dintre marile opere compuse pentru scenele italiene. La Paris, va realiza înca o opera-buffa în limba italiană, apoi va scrie în franceză, „Siége de Corinthe”. Ultimele doua opere, o farsă, „Contele Ory” (1828) şi o dramă istorică, „Wilhelm Tell” (1829) sunt compuse direct de pe librete franceze.
Ultima sa compoziţie, în care se simt totuşi câteva slăbiciuni, îi aduce propuneri materiale seducătoare, dar care nu se vor împlini. Bolnav, epuizat psihic si moral, rătăceşte prin oraşele Italiei; în 1855 revine la Paris unde va rămâne până la moarte şi unde ţine un salon prin care trec artişti, muzicieni, scriitori. Chiar şi Richard Wagner este primit aici. In toţi aceşti ani a compus foarte puţin: un „Stabat Mater” (1842), o mică „Missa solemnis”, câteva cântece pentru voce şi pian. Moare la 13 noiembrie 1868 la Passy (azi un cartier al Parisului), în urma unei operaţii abdominale, fiind îngropat iniţial în cimitirul Père-Lachaise din Paris, apoi mutat in bazilica „Santa Croce” din Florenţa (Italia).
Alături de Vincenzo Bellini şi Gaetano Donizetti, Rossini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto. (Wikipedia.org)
– 1873: S-a născut dirijorul italian Egisto Tango; a fost un timp dirijor la Opera Română din Cluj (m. 1951)
– 1874: S-a născut pianista franceză Marguerite Long (m. 1966)
– 1903: A murit Camille Pissarro, pictor şi grafician francez, reprezentant al impresionismului (n. 1830)
– 1904: S-a născut H. C. (Henry Codman) Potter jr., regizor american de teatru și film (m. 1977)
– 1909: S-a născut actorul suedez de film Gunnar Björnstrand (m. 1986)
– 1923: S-a născut actriţa de film americană de origine mexicană Linda Christian (pe numele său adevărat Blanca Rosa Henrietta Stella Welter Vorhauer) (m. 2011)
– 1934: S-a născut Jimmy Fontana, actor, muzician și compozitor italian (m. 2013)
– 1935: S-a născut actorul american Tom Atkins – 80 de ani
– 1943: A murit pictorul francez Maurice Denis, unul dintre conducătorii şi teoreticienii mişcării simboliste (n. 1870)
– 1947: S-a născut actorul american Joe Mantegna
– 1955: S-a născut actriţa americană Whoopi Goldberg (pe numele său adevărat Caryn Elaine Johnson) – 60 de ani
– 1973: A murit Bruno Maderna, compozitor şi dirijor italian (n. 1920)
– 1974: A murit Vittorio De Sica, regizor şi actor de film italian (n. 1901). NOTĂ: Dicţionarul de cinema (1997) dă ca an al naşterii 1902
– 1988: A murit Antal Doráti, dirijor şi compozitor american de origine ungară (n. 1906)
– 2001: A murit actriţa britanică Peggy Mount (n. 1915)
– 2010: A murit regizorul şi scenaristul Luis García Berlanga, considerat un clasic al cinematografiei spaniole (n. 1921) – 5 ani
SÂMBĂTĂ, 14 NOIEMBRIE 2015
Social
* Grupul de ajutor #ÎmpreunăRezistăm organizează, la Arenele Romane, începând cu ora 16:00, concertul caritabil cu acelaşi nume, pentru ajutorarea victimelor tragediei de la Clubul Colectiv şi a familiilor acestora. Coma, Paraziţii, Tiarra, Şuie Paparude, H8 şi Breathelast se numără printre cele 14 trupe care vor urca pe scenă
Arhitectură
* Atelierul de Creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român lansează cartea – obiect „Case-n casă”, o construcție făcută cu cărămizi, scânduri și gânduri născocite – ora 11:30, la Casa Ion Mincu, Str. Pictor Arthur Verona nr. 19. Apărută la Editura Martor, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, cartea va fi lansată în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România și Asociația „De-a Arhitectura”. Printre partenerii media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional şi Radio România Bucureşti Fm
Cultură
* Are loc cea de-a VI-a ediţie a Colocviului Naţional de Literatură SF şi Fantasy „Ion Hobana” – ora 10:00, la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1. Organizat de Societatea Română de Literatură SF şi Fantasy, de Uniunea Scriitorilor din Romania, prin filialele Bucureşti-Poezie şi Proză şi de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, evenimentul va avea în acest an ca temă „Viitorul SF al României, SF-ul viitorului românesc”
* Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi BBC Earth organizează, începând de astăzi, în fiecare sâmbătă, o serie de proiecţii gratuite ale episoadelor documentarului „The Hunt”, o producţie marca BBC din anul 2015 – ora 12:00, în Sala Multimedia a muzeului
* Conferinţa cu tema „Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480 – 1530)” va fi susţinută, de la ora 12:00, de Cosmin Ungureanu, specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al Muzeului Naţional de Artă al României. Întâlnirea va avea loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2)
* Pe 17 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la asasinarea, din motive politice, a inginerului, poetului şi omului de cultură Gheorghe Ursu. Familia şi Fundaţia „Gheorghe Ursu”, alături de Grupul pentru Dialog Social, Green Hours şi Cinemateca Română, organizează în perioada 14-19 noiembrie, o serie de 6 evenimente care marchează comemorarea sa. De la ora 16:30, la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), are loc evenimentul „O după-amiază cu Babu Ursu – În căutarea libertăţii… muzică, poezie, dosare”, organizat în colaborare cu Green Hours / Teatrul LUNI
* De la ora 20:00, la ARCUB, JAZZAJ prezintă, în premieră în România, noul album „ELEVATION – Songs from Afar” – Str. Batiştei nr. 14
* Braşov: A XVII-a ediţie a Festivalului Etnovember se va desfăşura în perioada 14-16 noiembrie, fiind dedicat în acest an siguranţei vieţii. Începând cu ora 13:00, în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universităţii „Transilvania”, se vor deschide 18 expoziţii de arhitectură, design şi fotografie, ziua încheindu-se cu un concert al Ansamblului Chitaritmica a Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania”
* Câmpina: Premierea câştigătorilor celei de-a XIII-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie „Iulia Hasdeu”, organizat de Casa de Cultură „I. L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti în perioada septembrie – noiembrie 2015 – ora 11:00, la Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu”, Bd. Carol I nr. 199
* Cluj-Napoca: Teatrul Vienez de Copii, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Universitatatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Palatul Copiilor Cluj, organizează conferinţa „Teatrul în educaţie”, parte integrantă a proiectului „Iniţiativa Educaţională Naţională” – ora 10:00, la Sala Auditorium Maximum, Casa Universitarilor. Conferinţa se va desfăşura sub Patronajul ministrului federal al Educaţiei şi Femeii din Austria, Gabriele Heinisch-Hosek, şi al Ambasadorului Republicii Austria la Bucureşti, Gerhard Reiweger
* Sibiu şi Răşinari: În perioada 13 – 15 noiembrie, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la moartea marelui gânditor născut la Răşinari, are loc evenimentul comemorativ „Zilele Emil Cioran”, pe agenda căruia figurează nu mai puțin de 14 evenimente culturale, organizate de Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Rășinari, Instituția Prefectului – Județul Sibiu, Mitropolia Ardealului, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Rășinari, Liceul de Artă Sibiu și Asociația Sibiu 1191. Din program:
ora 10:00 – Conferința „Emil Cioran – un antimodern” – în Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Invitat: academicianul Eugen Simion
Prezentarea volumelor Emil Cioran „Opere”, I-II, editat de Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este academicianul Eugen Simion
Masă rotundă cu tema „Emil Cioran și identitatea românească” – în Sala Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
* Sinaia: Aproximativ 50 de picturi în ulei, acuarele şi lucrări de grafică vor putea fi admirate începând de astăzi în cadrul expoziţiei „Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore”, care se va deschide în Holul de Onoare al Castelului Pelişor. Organizată de Ministerul Culturii, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” din Bucureşti, expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 ianuarie 2016
* Timişoara: Muzeul de Artă, alături de Uniunea Artiştilor Plastici din Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş, organizează, de la ora 18:00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1, vernisajul expoziţiei „Valeriu Sepi – Mitologii Personale”. Expoziţia, deschisă la Muzeul de Artă Timişoara până în data de 11 decembrie, cuprinde lucrări ale artistului realizate în ultimii cinci ani în Brazilia (Resurecţia), Singapore (Geneza), iar în România seria Tauromahiei şi a personajelor din mitologia autohtonă
* Berlin: Scriitoarea Liliana Corobca va participa, de la ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român, la o seară literară organizată cu ocazia apariţiei, în traducere germană, a romanului „Kinderland”, eveniment la care va lua parte şi traducătorul lucrării, scriitorul, poetul şi traducătorul german de origine română Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin
* Italia: La ediţia din acest an a evenimentului „Armonii de toamnă”, care se va desfăşura în zilele de 14 şi 15 noiembrie, în Via Reiss Romoli nr. 45, respectiv la Teatrul Principessa Isabella (Via Verolengo nr. 210) din Torino, invitatul de onoare va fi Andrei Păunescu, care va susţine o prezentare de carte, un dialog cu publicul şi un recital muzical
S-a întâmplat într-o zi de 14 noiembrie
* Acum 781 de ani, se menţiona, într-o diplomă a Papei Grigore al IX-lea, existenţa românilor, numiţi „walati”, care trăiau în episcopatul cumanilor şi aveau o ierarhie bisericească de rit ortodox
* Acum 93 de ani avea loc prima emisiune radiofonică a BBC – The British Broadcasting Company (cum a fost denumit iniţial BBC-ul), a fost transmisă, cu autorizaţia Guvernului britanic, în octombrie 1922, cu sprijinul unui grup de şase mari fabricanţi de echipamente fără fir, între care pionierul radiofoniei Guglielmo Marconi. Emisia zilnică a programelor BBC a început, din studioul de la Londra al lui Marconi, şi a fost urmată, a doua zi, de emisiuni de la Birmingham şi Manchester. În următoarele luni reţeaua de emiţătoare s-a extins, în 1925 BBC-ul putând fi ascultat în cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit. Primul director general a fost John Reith. La început BBC-ul a avut 4 angajaţi şi a fost finanţat printr-o taxă de abonament de 10 şilingi, plătită la poştă de toţi deţinătorii de receptoare radio. Taxa era suplimentată din redevenţe pentru vânzările de aparate de radio. În 1962 compania a fost dizolvată şi s-a format, printr-o Cartă regală, The British Broadcasting Corporation
* Acum 46 de ani, la această dată, a avut loc şedinţa de constituire a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), instituţie, a cărei menire era de a concentra forţele de creaţie ştiinţifică care să cooordoneze activitatea ştiinţifică de pe întreg cuprinsul ţării, valorificarea eficientă a rezultatelor cercetării şi de a răspunde de organizarea producerii de sămânţă, material săditor, animale de prăsilă, seruri şi vaccinuri de uz veterinar, necesare agriculturii. În anul 1992, prin H.G. nr. 141, publicat în Monitorul Oficial nr. 60 din 7 aprilie, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice i s-a atribuit numele savantului român Gheorghe Ionescu-Şişeşti, devenind Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”
Aniversări – Comemorări
– „Ziua Dobrogei”; autorităţile româneşti preiau oficial, la 14/26.XI.1878, administraţia Dobrogei, în prezenţa domnitorului Carol I. Tratatul de pace la San Stefano (semnat la 3 martie 1878), încheiat în urma razboiului ruso-româno-turc declanşat în 1877, a recunoscut independenţa României şi a prevăzut ca sudul Basarabiei să intre în componenţa Rusiei, iar Dobrogea şi Delta Dunarii să revină statului român
– 1871: S-a născut criticul literar Ilarie Chendi (m. 1913)
– 1874, 14/22: S-a născut C.[onstantin] Sandu-Aldea, agronom (fondator al ştiinţei ameliorării plantelor în România) şi scriitor; membru corespondent al Academiei Române din 1919 (m. 1927). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români R-Z (2002) dă ca dată a naşterii 22.XI.1874
– 1876: S-a născut Orest Tafrali, istoric şi profesor, personalitate a vietii culturale ieşene (m. 1937)
– 1898: S-a născut Benjamin Fundoianu (pseudonimul lui Benjamin Wexler), poet şi eseist bilingv, stabilit în Franţa în 1923 (semna Benjamin Fondane); a tradus în limba română din poezia simboliştilor francezi; participant la Rezistenţa franceză, a fost arestat de Gestapo (m. 1944, asasinat de nazişti, în lagărul de la Auschwitz). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români D-L (1998) dă ca dată a naşterii 15.XI.1898
– 1913, 14/27: S-a născut actriţa Ninetta Gusti (m. 2002)
– 1920: S-a născut (la Cubolta, azi în Republica Moldova) Sergiu Grossu, scriitor și teolog (m. 2009) – 95 de ani
– 1929: S-a născut matematicianul Ivan Singer; lucrări în domeniul analizei funcţionale, al teoriei aproximării, teoriei optimizării ş.a; membru titular al Academiei Române din 2009
– 1932: S-a născut Geo Saizescu, regizor de film, scenarist, actor şi profesor universitar (m. 2013)
– 1934: S-a născut Andrei Brezianu, eseist, prozator şi traducător; în 1985 se stabileşte în SUA; din anul următor devine redactor responsabil cu probleme de limbă şi stil în cadrul Secţiei în limba română a postului de radio „Vocea Americii”, apoi redactor şef (1987) şi director (1991-2001) în cadrul aceleiaşi secţii (m. 2015)
– 1934: S-a născut scenarista Vasilica Istrate; a avut o colaborare constantă şi exclusivă cu regizoarea de film Elisabeta Bostan (m. 2002)
– 1938: S-a născut Ion Cocora (numele la naştere: Blagoie), poet şi cronicar dramatic
– 1938: S-a născut sculptoriţa Elena Avramescu-Hariga
– 1953: S-a născut compozitorul şi dirijorul Sorin Lerescu
– 1956: S-a născut actorul Vasile Muraru
– 1967: A murit Petre P. Panaitescu, istoric literar şi filolog (slavist); preocupat, în special, de relaţiile românilor cu popoarele slave, de circulaţia manuscriselor slave în cultura română; membru fondator al Asociaţiei Slaviştilor din România; membru corespondent al Academiei Române din 1934 (n. 1900)
– 1990: A murit Ernest Bernea, sociolog, etnograf şi filosof; unul dintre intelectualii de marcă ai perioadei interbelice; tatăl pictorului Horia Bernea (n. 1905) – 25 de ani
– 1991: A murit scriitorul Constantin Chiriţă; în anul 1988 s-a stabilit în Germania, unde a şi decedat (n. 1925)
– 2001: A murit Z.[igu] Ornea, editor, critic, istoric literar, publicist și scriitor, autorul unei bibliografii impresionante cuprinzând numeroase lucrări de specialitate și articole, monografii, cronici literare și cronici ale edițiilor (n. 1930)
– 1668: S-a născut Johann Lukas von Hildebrandt, arhitect, sculptor şi decorator austriac (capodopera sa, Palatul Belvedere din Viena) (m. 1745)
– 1719: S-a născut (Johann Georg) Leopold Mozart, violonist, organist şi compozitor austriac; tatăl celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart (m. 1787)
– 1774: S-a născut compozitorul şi dirijorul italian Gaspare Luigi Spontini (m. 1851)
– 1778: S-a născut pianistul şi compozitorul german Johann Nepomuk Hummel (m. 1837)
– 1779: S-a născut Adam Gottlob Oehlenschläger, poet şi dramaturg, lider al mişcării romantice, considerat cel mai mare poet naţional danez (m. 1850)
– 1812: S-a născut Aleardo Aleardi, poet italian (m. 1878)
– 1825: A murit scriitorul german Jean Paul (pseudonimul lui Johann Paul Friedrich Richter); a impus romanul în literatura germană (n. 1763) – 190 de ani
– 1831: A murit filosoful german Wilhelm Friedrich Hegel, principal reprezentant al idealismului în filosofia secolului al XIX-lea (n. 1770)
– 1840: S-a născut pictorul francez Claude Monet, promotor al impresionismului, curent a cărui denumire a fost sugerată de titlul unui peisaj al său „Impresie, răsărit de soare” (m. 1926) – 175 de ani
– 1861: S-a născut Frederick Jackson Turner, istoric american; cunoscut mai ales pentru eseul său “The Significance of the Frontier in American History” (“Semnificația frontierei în istoria americană”), publicat în 1893, ale cărui idei au format cunoscuta “Teză a Frontierei” (“Frontier Thesis”). Argumentele aduse de Turner subliniază rolul important al fenomenului de mutare continuă al frontierei americane către vest în formarea și aprofundarea caracterului americanilor precum și în procesul de cristalizare al democrației în Statele Unite ale Americii (m. 1932)
– 1887: S-a născut Bernhard Paumgartner, dirijor şi muzicolog austriac (m. 1971)
– 1889: S-a născut Jawaharlal Nehru, om politic şi scriitor indian; lider al partidului Congresul Naţional Indian din 1923; prim-ministru şi ministru al afacerilor externe al Indiei între anii 1947 şi 1964 (m. 1964)
– 1900: S-a născut compozitorul şi dirijorul american Aaron Copland, unul dintre întemeietorii şcolii componistice americane (m. 1990) – 115 ani
– 1904: S-a născut Dick Powell, actor, producător, cântăreț și regizor american (m. 1963)
– 1907: S-a născut Astrid Lindgren, scriitoare suedeză de literatură pentru copii (m. 2002)
– 1919: S-a născut actrița americană Veronica Lake (m. 1973)
– 1923: S-a născut Herbert Zand, scriitor austriac (m. 1970)
– 1926: S-a născut mezzo-soprana austriacă Léonie Rysanek (m. 1998)
– 1927: S-a născut chitaristul spaniol Narciso Yepes (m. 1997)
– 1944: A murit Carl Flesch, violonist şi pedagog maghiar (n. 1873)
– 1946: A murit Manuel de Falla, compozitor şi pianist spaniol; alături de Isaac Albéniz și Enrique Granados a fost unul dintre cei mai importanți compozitori spanioli din a doua jumătate a secolului al XX-lea (n. 1876)
– 1948: S-a născut prinţul Charles (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor), prinţ de Wales şi moştenitor al tronului britanic
– 1962: S-a născut actriţa americană Laura San Giacomo
– 1972: S-a născut actorul şi fotomodelul american Josh Duhamel (Joshua David Duhamel)
DUMINICĂ, 15 NOIEMBRIE 2015
Cultură
* De la ora 11:00, la Sala Atelier a Teatrului Național, prof. dr. Ion Christian Chiricuță și istoricul şi criticul de artă, Adrian Buga vor susține conferința cu tema „Arta Chirurgului – Chirurgia artei”
* De la ora 18:30, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, are loc cel de-al cincilea eveniment din cadrul „Time Dance Connection. Bucharest in action (1925 – 2015)” – la sala Stere Popescu. Dedicat personalităţii lui Esther Magyar Gonda, evenimentul va cuprinde proiecţia documentarului „Esther Magyar”, prezentarea „Dans şi politică, politicile dansului – Esther Magyar”, susţinută de Valentina Iancu şi “In memoriam, despre Esther Magyar”, o discuţie cu Anka Levana
* Bacău: Teatrul Municipal “Bacovia” va găzdui, de la ora 19:00, în Sala Mare, premiera absolută a spectacolului “Foc”, produs de compania de teatru independent Teatru de Cartier, în parteneriat cu Teatrul Municipal “Bacovia”, care se alătură, astfel, artiştilor din întreaga ţară implicaţi în ajutorarea victimelor tragediei din Clubul Colectiv din Bucureşti. Instituţia de cultură organizează două spectacole umanitare, în cadrul programului său de teatru social
Diverse
* Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Uninvented Kids organizează, începând cu ora 11:00, în Sala Multimedia, o conferinţă inedită despre animalele din pădurile temperate
S-a întâmplat într-o zi de 15 noiembrie
* În urmă cu 202 ani (1813), Gheorghe Asachi a deschis, la Academia domnească din Iaşi, o clasă specială în limba română, pentru a preda, în limba naţională, un curs de pregătire a inginerilor hotarnici (va funcţiona până în 1818)
* Se împlinesc 160 de ani de la deschiderea oficială a cursurilor Şcolii Tehnice de Telegrafie din Bucureşti. În anul 1855 s-au înfiinţat şcoli de telegrafie la Bucureşti şi la Iaşi, care au pregătit personal român pentru deservirea posturilor telegrafice. În anii 1858-1859 liniile telegrafice române au fost preluate de la austrieci (15/27)
* Acum 97 de ani, „Congresul general al Bucovinei”, format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Bucovina, a hotărât, în unanimitate „unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României”. Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român. Un prim act se săvârșise la 27 martie/9 aprilie 1918, când teritoriul cuprins între Prut, Nistru, Marea Neagră cunoscut sub numele de Basarabia, se unise, prin voința Sfatului Țării, cu România. Acest Consiliu, care a formulat dorinţa unirii Bucovinei cu România, s-a constituit la 14/27.X.1918 (Bucovina a fost desprinsă din Moldova la 7.V.1775) (15/28)
Aniversări – Comemorări
– 1813: Gheorghe Asachi a deschis, la Academia domnească din Iaşi, o clasă specială în limba română, pentru a preda, în limba naţională, un curs de pregătire a inginerilor hotarnici (va funcţiona până în 1818)
– 1845: S-a născut filosoful Vasile Conta; adept al determinismului universal (m.22.IV.1882) – 170 de ani
– 1855, 15/27: Deschiderea oficială a cursurilor Şcolii Tehnice de Telegrafie din Bucureşti – 160 de ani
– 1876: S-a născut Anna de Noailles (pe numele său adevărat Ana Elisabeta Bibescu Basarab Brâncoveanu), scriitoare franceză de origine română; prima femeie admisă în Academia Română – membru de onoare străin al Academiei Române din 1925 (m. 1933)
– 1910: S-a născut sculptorul Ion Lucian Murnu (m. 1984) – 105 ani. NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii şi stilul vechi – 2 noiembrie 1910
– 1911: S-a născut Alexandru Ciorănescu, istoric literar, filolog, scriitor (romancier, poet, dramaturg) şi traducător, stabilit în Spania, din 1948; romanist de reputaţie internaţională, a publicat lucrări esenţiale de istorie literară română şi de literatură comparată; a cercetat, prezentat şi tradus în limba franceză textele rămase de la Cristofor Columb, al cărui biograf şi analist a devenit; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991; frate cu Ioan şi George Ciorănescu (m. 1999)
– 1920: S-a înfiinţat Şcoala Politehnică din Timişoara (azi Universitatea Tehnică), conform Decretului Regal nr. 4822 din 11 noiembrie 1920 – 95 de ani
– 1939: S-a născut Ştefan Sileanu, actor şi artist plastic
– 1945: A murit pictorul Ion Diaconescu (n. 1915)
– 1988: A murit Alexandru Teodorescu, violonist şi profesor (n. 1896)
– 1991: A murit Ecaterina Fotino-Negru, pianist şi profesor (n. 1902)
– 1993: A murit istoricul de artă Virgil I. Vătăşianu; specialist în artă medievală românească şi în istoria artei europene; unul dintre ctitorii învăţământului superior de artă din România; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1902)
– 2000: A murit criticul literar Laurenţiu Ulici; director al revistei „Luceafărul” (1990-2000); vicepreşedinte (1993) şi preşedinte (1995-2000) al Uniunii Scriitorilor din România (n. 1943) – 15 ani
– 2008: A murit prozatorul, publicistul şi eseisul Ioan Lăcustă (n. 1948). NOTĂ: Site-ul www.romlit.ro dă ca dată a morţii 14 noiembrie 2008
– 1670: A murit Comenius (Jan Amos Komensky), umanist şi pedagog ceh; fondatorul pedagogiei moderne şi al didacticii ca disciplină de sine stătătoare (n. 1592) – 345 de ani
– 1787: A murit compozitorul german Christoph Willibald Gluck; unul dintre compozitorii importanți de operă din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și primul reformator al perioadei muzicale clasice (n. 1714)
– 1862: S-a născut scriitorul german Gerhart Hauptmann; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1912 (m. 1946)
– 1887: S-a născut Georgia O’Keeffe, pictor american (m. 1986)
– 1890: S-a născut Claude McKay, scriitor american de origine jamaicană (m. 1948) – 125 de ani
– 1910: A murit scriitorul german Wilhelm Raabe (n. 1831) – 105 ani
– 1916: A murit scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1905 (n. 1846)
– 1922: S-a născut regizorul italian de film Francesco Rosi (m. 2015)
– 1924: S-a născut compozitorul şi dirijorul italian Gianni Ferrio, care a compus celebrul cântec „Parole, Parole”, interpretat de Mina şi Alberto Lupo la începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea (m. 2013)
– 1930: S-a născut (la Shanghai) scriitorul britanic J.[ames] G.[raham] Ballard (m. 2009) – 85 de ani
– 1932: S-a născut Petula Clark, cântăreaţă, compozitoare şi actriţă britanică de film
– 1942: S-a născut Daniel Barenboïm, unul dintre cei mai mari pianiști și dirijori din lume, de naționalitate argentineană și israeliană
– 1944: A murit Carl Flesch, violonist şi pedagog ungar (n. 1873)
-1945: S-a născut la Narvik, Norvegia, Frida Lyngstad, vocalista formatiei ABBA, pe numele sau întreg Anni – Frid Synni Lyngstad, cu tatăl de origine germană.
Anni-Frid Synni Lyngstad s-a născut la 15 noiembrie 1945 în Norvegia, era fiica nelegitimă a unei norvegiene şi a unui ofiţer german. Mama sa a dus-o în Suedia când avea 2 ani şi a murit când avea 4 ani. A fost crescută de bunică.
Anni-Frid devenea ea însăşi mamă la 16 ani când se năştea fiul său Hans. S-a căsătorit cu tatăl, Ragnar Frederiksson, câteva luni mai târziu, apoi au avut şi o fiica, Lise-Lotte, au divorţat în 1970.
În 1968 a participat la Melodifestivalen, preselecţia pentru Eurovision, cu piesa Jord var Härlig ar / Pământul nostru este minunat şi s-a clasat pe locul 4. L-a intalnit pe pianistul Benny Anderson, împreuna cu acesta, cu Ulveus Björn şi Agnetha Faltskog au format celebra ABBA.
În 1974, trupa a câştigat Marele Premiu la Eurovision, cu piesa Waterloo, până în 1982 au avut un succes uriaş. Frida a cântat piese ca Fernando, Money, Money, Money, Super Trouper, I Have a Dream, împreună cu Agnetha Faltskog a interpretat Mamma Mia, Waterloo, Dancing Queen, Summer Night City,etc.
S-a căsătorit în 1981 cu Benny Anderson şi au divorţat în 1978, în 1982 trupa ABBA s-a destrămat şi Frida s-a mutat la Londra.
In 1986, Anni-Frid (Frida) s-a mutat în Elveţia, unde l-a cunoscut pe cel de-al 3-lea soţ, prinţul Heinrich von Plauen Ruzzo Reuss. S-au căsătorit în 1992 şi fosta cântăreaţă împreună cu soţul ei au devenit prieteni apropiaţi ai cuplului regal suedez. Prinţul a murit în 1999. În 1996, a înregistrat albumul în limba suedeză Andetag Djupa, în 2004 a câştigat semifinala Eurovision de la Istanbul, la 30 de ani după ABBA. Tot în anul 2004 a apărut împreună cu foştii colegi de trupă Benny Andersson şi Björn Ulvaeus, în spectacolul Mamma Mia!, la Londra, în 2005 participau toţi membrii trupei la premiera suedeză a spectacolului Mamma Mia! la Cirkus Arena din Stockholm.
In 2010 a apărut albumul Reconnection, pe care Frida l-a realizat împreună cu Georg Wadenius, în februarie 2011 i-a fost dedicată la Radio BBC 4 emisiunea Like An Angel Passing Through My Room. (www.cinemagia.ro)
– 1958: S-a născut Doina Aldea Teodorovici, cantautoare din R. Moldova (m. 1992, într-un accident rutier în România, împreună cu soţul său, Ion Aldea Teodorovici)
– 1958: A murit actorul american de film Tyrone Power (n. 1913)
– 1959: S-a născut Jeffrey Ian Pollack, regizor, scenarist şi producător de televiziune american (m. 2013)
– 1960: S-a născut actriţa germană Susanne Lothar (m. 2012) – 55 de ani
– 1976: A murit actorul de film francez Jean Gabin (n. 1904)
– 1978: A murit Margaret Mead, renumit antropolog american; cercetări interculturale privind dezvoltarea personalităţii şi diferenţierea comportamentelor de sex; studii asupra problemelor ambientale şi de suprapopulare mondială (n. 1901)
* * * * * * *
13-11-1951 S-a născut Bill Gibson,(William Scott Gibson ) vocal, percuţie, tobe în grupul Huey Lewis And The News.
13-11-1963 La Durham, California de Nord, s-a născut Clyde McPhatter din grupul The Drifters.
14-11-1936 S-a născut la Manchester, Anglia, Freddie Garrity din grupul Freddie & the Dreamers .
14-11-1944 S-a născut Sherri Payne, vocal, The Supremes, până în 1973.
14-11-1956 S-a născut la New York Alec John Such, basist în grupul Bon Jovi.
14-11-1968 S-a născut Brian Yale din grupul Matchbox 20 .
14-11-1970 S-a născut interpreta americană Adina Howard (1996 UK No.2 single with Warren G, ‘What’s Love Got To Do With It’).
15-11-1905 S-a născut conducătorul de orchestră Mantovani. A murit la 30 martie 1980.
15-11-1932 La Epson, Surrey, Anglia, s-a născut interpreta Petula Clark Câştigãtoare a premiului Grammy în anul 1965 pentru piesa „Downtown„. (1961 UK No.1 single ‘Sailor‘, 1967 UK No.1 single ‘This Is My Song’, plus over 15 other UK Top 40 singles. 1965 US No.1 ‘Downtown‘, prima britanică cu No.1 single in the US).
15-11-1933 S-a nãscut Clyde McPhatter. S-a alãturat formaţiei Dominoes în anul 1950, dar pleacã în iunie 1953 pentru a alcãtui grupul Drifters. Cea mai cunoscutã piesã a sa din cariera solo este „A Lover’sQuestion„, care în 1958 a ajuns în top zece în Statele Unite. A încetat din viaţã, în urma unui atac de cord, pe data de 13 iunie 1972. A fost introdus în Rock And Roll Hall Of Fame în anul 1987.
15-11-1937 La Cullendale, Arkansas, s-a născut interpretul de soul şi rhythm & blues Little Willie John, pe numele real William Edgar John, decedat la 26 mai 1968.
15-11-1945 S-a născut la Narvik, Norvegia, Frida Lyngstad, vocalista formatiei ABBA, pe numele sau întreg Anni – Frid Synni Lyngstad, cu tatăl de origine germană.
15-11-1950 S-a născut interpretul de rock, pop şi new wave Graham Parker.
15-11-1954 S-a nãscut Tony Thompson, component al formaţiei Chic. A cântat şi alãturi de Led Zeppelin şi Patti LaBelle.
15-11-1967 S-a nãscut Mari Fernandez, solistã a grupului Sweet Sensation.
15-11-1974 S-a născut Chad kroeger, chitaristul grupului Nickelback, (2002 US No.1 & UK No. 4 single ‘How To Remind You’, 2001 US No.2 & 2002 UK No.2 album ‘Silver Side Up.’ 2002 UK No.4 single with Josey Scott from Saliva, ‘Hero’).
15-11-1991 A încetat din viaţă, în urma unor complicaţii cauzate de SIDA, Jacques Morali, producător, compozitor şi formator al grupului Village People.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Agenda cultural-muzicală a zilei 11 Noiembrie 2015
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 noiembrie 2015, 10:01 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:18
Agenda cultural-muzicală a zilei 11 Noiembrie 2015
Cultură
* Conferinţă de presă care marchează încheierea Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard (8–17 oct.) cu ultima secţiune „MultiArt” (festival de teatru pentru deţinuţi) – ora 11:00, la Teatrul Nottara, spaţiul CafeNott, etajul I, Bd. Magheru nr.20
* De la ora 19:00, în seria de concerte aniversare prezentate de Corul Academic Radio în anul 2015, când ansamblul împlineşte vârsta de 75 de ani, publicul este invitat la Sala Radio la un eveniment derulat sub titlul “Corul Academic Radio şi invitaţii săi”, sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia. Cu această ocazie, Editura Casa Radio va lansa albumul „Corul Academic Radio – 75”, o sinteză muzicală a activităţii artistice a ansamblului. În foaierul central al Sălii Radio, la finalul concertului, lansarea va avea loc cu participarea muzicologului Grigore Constantinescu, iar dirijorul Dan Mihai Goia va oferi publicului o sesiune de autografe
* De la ora 19:30, în Sala Studio a Teatrului Odeon, Muzeul Național al Literaturii Române organizează o „Seară de poezie şi jazz” la care vor susţine recitaluri șase dintre cele mai mai importante voci poetice contemporane: Magda Cârneci, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Doru Mareș, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu. Amfitrionii serii sunt scriitorul Ioan Groșan şi muzicianul Mircea Tiberian. Iniţiatorul programului este universitarul şi criticul de teatru Ioan Cristescu, directorul MNLR
* Cafeneaua critică propune o ediţie „în deplasare”, în mijlocul expoziţiei „Arbori bătrîni” a artistului foto Florin Ghenade, organizată de Galeria Posibilă – ora 18:00, în spaţiul Kube Musette (Cal. Victoriei nr. 114). În deschiderea Cafenelei critice îşi va susţine conferinţa Ioana Popescu, antropolog, după care va avea loc o discuţie despre întregul proiect. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
* De la ora 18:00, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Sala Mircea Eliade (Str. Tache Ionescu nr. 4), vor avea loc Colocviile de Traduceri Literare 18, având tema „Arta traducerii lui Eminescu în limba engleză”. Totodată va fi prezentat volumul ”Migălosul cronofag” de Adrian G. Sahlean ( Editura Mașina de Scris, 2014). Invitați : Adrian G. Sahlean ( Boston, SUA), George Volceanov (universitar și shakespearolog). Moderator: Peter Sragher- preşedintele Filialei Bucureşti – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România
* Vernisajul expoziţiei de pictură „Cald şi rece” (Alexandru Ciucurencu, Mihai Horea, Horea Paştina, Cristian Diţoiu) – ora 18:30, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1. Expoziţia este deschisă până în data de 11 decembrie
* În perioada 11 – 15 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, va avea loc ediţia a II-a a Festivalului „UrbanEye” organizat de Asociaţia „Arta în dialog”, primul festival de film din România despre oraş şi viaţa urbană, la care proiecţiile de filme vor fi însoţite de discuţii cu regizorii şi invitaţii speciali, ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii
* Lansarea volumului „Arta politică contemporană. Perspective critice” (ed.: Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuţ Sociu, Marius Bogdan Tudor, Editura Charmides, 2015) – ora 19:30, la CARE Cafe, Str. Olari nr. 8
* Braşov: Centrul de Copii și Tineret „Sfântul Sebastian” din municipiu şi Arhiepiscopia Sibiului organizează, în perioada 11 – 15 noiembrie, prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină „Anton Pann”. Astăzi, de la ora 10:00, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, are loc un Te Deum, urmat de vizitarea Muzeului „Prima Școală Românească”, unde va fi admirată expoziția de manuscrise bizantine, de la ora 18:00, are loc un concert vocal instrumental de muzică bizantină, în limba greacă, susținut de trupa „Kath’imas” din Grecia – la Centrul Cultural Reduta. În perioada 12-14 noiembrie, în fiecare zi, între orele 9:00 – 18:00, va avea loc Masterclass-ul de Cânt Bizantin, cu tema „Parasemantica – Sistemul grafic de scriere al bizantinilor”
* Oradea: Conferinţă de presă organizată de Filarmonica de Stat Oradea – ora 11:00
* Berlin: La International Jazz-Club A-Trane Berlin are loc concertul cvartetului Elevation care include patru dintre cei mai creativi muzicieni contemporani de jazz: transilvăneanul Lucian Ban – pian, și americanii Abraham Burton – saxofon, John Hébert – bas și Eric McPherson – percuție.Concertul face parte din turneul de promovare al celui de-al doilea album al band-ului, „Songs from Afar”, lansat în toamna acestui an de către Sunnyside Records
* Rep.Moldova: Continuând seria de acţiuni privind promovarea valorilor culturale româneşti pe teritoriul Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Soroca, organizează vernisarea expoziţiei „Lucian Blaga – Poemele luminii” – ora 11:00, în incinta Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Soroca. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa acad. Valeriu Matei, director al ICR Chişinău care va susţine, o prelegere despre personalitatea şi opera lui Lucian Blaga.Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 11 decembrie
* Rep.Moldova: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, organizează vernisarea expoziţiei „Constantin Stere, scriitor, jurist şi promotor al Marii Uniri”, eveniment dedicat aniversării a 150 de ani de la naşterea scriitorului, membru marcant al Sfatului Ţării, unul din militanţii cei mai activi ai Unirii Basarabiei cu România – ora 13:00, în incinta Liceului Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. În cadrul vernisajului, acad. Valeriu Matei, director al ICR Chişinău, va susţine o prelegere legată de personalitatea şi opera lui Constantin Stere.Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 11 decembrie
* Ungaria: De la ora 19:00, Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează spectacolul de teatru „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, producţie a Teatrului „Mignon”, în regia Amaliei Olaru şi în interpretarea actriţei Ioana Marchidan, în sala studio a Teatrului din Cetate din Gyula
Aniversări – Comemorări
– 1845: S-a născut (la Trinca/jud. Hotin, azi în Ucraina) Vasile Stroescu, jurist, cărturar, filantrop (a construit numeroase biserici, şcoli şi spitale în toate provinciile româneşti, a asigurat burse pentru mulţi tineri), om politic (primul preşedinte al Parlamentului României Mari, 1919); membru onorific al Academiei Române din 1919 (m. 1926) – 170 de ani
– 1874: S-a născut Constanţa Erbiceanu, pianistă şi pedagogă (m. 1961)
– 1883, 11/24: S-a născut (la Tighina, azi în R. Moldova) istoricul literar Ştefan Ciobanu; a depus o intensă activitate politică şi culturală pentru unirea Basarabiei cu România; membru titular al Academiei Române din 1918, vicepreşedinte al acestui for (1944-1948) (m. 1950)
– 1910: S-a născut dramaturgul Mihail Davidoglu (numele la naştere: Moise Davidson) (m. 1987) – 105 ani
– 1914: S-a născut muzicologul şi profesorul Victor Giuleanu (m. 2006)
– 1923: S-a născut istoricul literar Dumitru Velciu; de profesie economist, şi-a consacrat tot timpul liber cercetării cronicilor şi cronicarilor (m. 1994)
– 1924: S-a născut Vasile Ilica, publicist, scriitor, cercetător asupra masacrelor antiromâneşti din nordul Bucovinei, veteran de război
– 1928: S-a născut Mircea Mureşan, regizor de film şi scenarist; a scris şi publicistică de cinema
– 1928: S-a născut Cornelia Ştefănescu, istoric şi critic literar (m. 2010)
– 1933: Apare (până la 3.X.1936), la Bucureşti, „Cuvântul liber” (revistă săptămânală de politică-literatură-teatru-artă), sub conducerea lui Tudor Teodorescu-Branişte
– 1933: S-a născut actorul Ştefan Bănică (m. 1995)
Ştefan Bănică SR
Fiul lăutarului Drăgan Constandache Bănică, Ştefan Constantin Bănică, pe numele său întreg, s-a născut la 11 noiembrie 1933 la Călăraşi. Conform biografiei actorului, familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică s-a mutat la Bucureşti, iar copilul Bănică, având înclinaţii artistice, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat in spectacole de teatru pentru şcolari. A absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finţi şi în timpul studenţiei facea figuraţie la teatrele bucureştene. Carieră de 5 stele A jucat la Teatrul CFR – Giuleşti în piese ca “Băiat bun, dar cu lipsuri “ de Nicuţă Tănase, Escu şi Titanic Vals de Tudor Muşatescu, la Teatrul Regional Bucureşti l-a interpretat pe Mitică Popescu, din piesa cu acelaşi nume a lui Camil Petrescu. A jucat şi pe scena Teatrului Bulandra în rolul lui Iordache din D-ale carnavalului şi Pristanda din O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în Arsenic şi dantela veche de e J. Kasserling a fost Mişu Fetecan din Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava.
Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet. A jucat în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt: Anecdotă provincială, Bărbierul din Sevilla, Districtul celălalt, Furtuna, Mincinosul, Mitică Râmătorian, Poveste de carnaval, Visul unei nopţi de iarnă, etc.
Printre cele mai celebre piese muzicale interpretate se numără „Îmi acordaţi un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coşar, coşar” şi „Astă seară mă fac praf”.
Printre filmele în care a jucat se numără: Cel mai iubit dintre pământeni (1993), Harababura (1990), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Singur printre prieteni (1979), Nea Mărin miliardar (1978), Cianura şi picatura de ploaie (1978), Septembrie (1978), Fair Play (1977), Păcală (1974), Proprietarii (1973), Brigada Diverse intră in acţiune (1970), Brigada Diverse in alertă (1971), Cîntecele mării (1970), Vin cicliştii (1968), Zile de vară (1968), Împuşcături pe portativ (1967), Tunelul (1967), Golgota (1966), Dincolo de barieră (1965).
Ştefan Bănică s-a stins din viaţă în 1995, la 26 mai, la vârsta de 62 de ani. (adevarul.ro)
– 1934: S-a născut Vasile Rebreanu, prozator, traducător, dramaturg şi eseist (m. 2006)
– 1942: S-a născut Pavel Alaszu, pictor și grafician (m. 1995)
– 1948: S-a născut muzicologul Anca Florea
– 1950: S-a născut Mircea Dinescu, poet, publicist şi editor – 65 de ani
– 1951: S-a născut sculptorul Liviu Russu
– 1951: S-a născut Christian W. Schenk, poet, eseist şi traducător; în anul 1976 a părăsit România stabilindu-se definitiv în Germania
– 1962: A murit Ion I. Nistor, istoric şi om politic; luptător pentru emanciparea naţională şi culturală a Bucovinei; în toamna anului 1918, împreună cu Iancu Flondor şi Sextil Puşcariu, a pregătit Congresul general al românilor bucovineni; a redactat şi a citit în faţa deputaţilor Actul Unirii; după 1918, a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele de la Bucureşti; arestat şi închis la Sighet (1950-1955); membru titular al Academiei Române din 1915 (n. 1876)
– 1973: S-a născut tenorul Marius Brenciu
– 2005: A murit interpretul de muzică populară Tudor Pană (violonist şi şef de orchestră) (n. 1930) – 10 ani
– 2013: A murit actorul Geo Costiniu (n. 1950)
– 1579: La această dată a fost botezat pictorul flamand Frans Snyders (sau Snijders) (m. 1657)
– 1791: S-a născut scriitorul ungar Katona József, unul dintre fondatorii dramaturgiei naţionale ungare (m. 1830)
– 1855: A murit Sören (Aabye) Kierkegaard, teolog, filosof şi scriitor danez; gândirea sa a influenţat teologii protestanţi şi filosofii existenţialişti ai secolului al XX-lea (n. 1813) – 160 de ani
– 1863: S-a născut Paul Signac, pictor francez; discipol al lui Georges Seurat şi, împreună cu el, teoretician al tehnicei divizioniste în pictură (m. 1935)
– 1866: S-a născut lingvistul francez Antoine Meillet; contribuţii fundamentale la gramatica comparată a limbilor indo-europene şi în lingvistica generală; a perfecţionat metoda comparativ-istorică; a condus, împreună cu conaţionalul său Marcel Cohen, elaborarea lucrării „Limbile lumii”; membru de onoare străin al Academiei Române din 1923 (m. 1936)
– 1868: S-a născut pictorul francez Jean-Édouard Vuillard (m. 1940)
– 1883: S-a născut dirijorul elveţian Ernest Ansermet (m. 1969)
– 1898: S-a născut regizorul şi scriitorul francez René Clair (m. 1981)
– 1914: A murit arhitectul francez Émile Lecomte De Nouy; a condus lucrările de restaurare la mai multe biserici din România: biserica episcopală de la Curtea de Argeş (lui i se datorează şi construirea reşedinţei episcopale de aici), Trei Ierarhi şi Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi, biserica domnească de la Târgovişte ş.a; membru corespondent străin al Academiei Române din 1887 (n. 1844)
– 1915: S-a născut sculptorul german Bernhard Heiliger (m. 1995) – 100 de ani
– 1919: S-a născut Kaarlo (Kalle) Alvar Päätalo, romancier finlandez; unul dintre cei mai populari scriitori ai ţării din secolul al XX-lea (m. 2000)
– 1922: S-a născut Kurt Vonnegut, scriitor satiric american şi, în ultimii ani ai vieţii, şi grafician (m. 2007)
– 1925: S-a născut actorul, scenaristul şi producătorul american Jonathan Winters; unul din pionierii Stand-up Comedy-ului (m. 2013) – 90 de ani
– 1928: S-a născut scriitorul şi diplomatul mexican Carlos Fuentes (m. 2012)
– 1935: S-a născut actriţa suedeză de film Bibi Andersson, unul dintre cele mai de seamă talente ale ecranului scandinav din anii ’50-’60 ai secolului XX – 80 de ani
– 1955: S-a născut actorul american Stephen Lee (m. 2014) – 60 de ani
– 1962: S-a născut actriţa americană Demi Moore (pe numele său adevărat Demi Guynes)
– 1964: S-a născut actriţa de film americană Calista Flockhart, cunoscută mai ales pentru rolul din Ally McBeal
– 1974: S-a născut actorul şi producătorul american de film Leonardo DiCaprio
– 1976: A murit sculptorul american Alexander Calder (n. 1898)
*****
-1929 S-a născut la Chicago, interpretul vocal de rhythm & blues LaVerne Baker, pe numele real Delores Williams.
-1944 S-a nãscut Jesse Colin Young, pe numele lui adevãrat Perry Miller. Este component al grupului Youngbloods.
-1945 La New York, s-a născut Vince Martell, chitarist in grupul Vanilla Fudge
-1945 S-a nãscut în Subiton, Londra, Chris Dreja, chitaristul grupului Yardbirds.
-1956 La Sheffield, Yorkshire, Anglia, s-a născut Ian Craig Marsh, sintetizatoare in The Human League, The Men, B.E.F. şi Heaven 17. (1983 UK No.2 single ‘Temptation‘), Human League, (1981 UK No.1 single ‘Don’t You Want Me’ plus over 15 other UK top 40 singles).
-1957 S-a născut Tony Gad, Aswad, (1988 UK No.1 single ‘Don’t Turn Around’).
-1962 S-a născut la Stockholm, Mic Michaeli, clape în grupul Europe.
-1968 S-a nãscut Ronnie Devoe, component al grupului New Edition.
-1972 Încetează din viaţă într-un accident de motocicletă, Berry Oakley, basistul grupului Allman Brothers.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Agenda cultural-muzicală a perioadei 6-8 Noiembrie 2015
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 noiembrie 2015, 08:59 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:20
Agenda cultural-muzicală a perioadei 6-8 Noiembrie 2015
VINERI, 6 NOIEMBRIE 2015
Minorităţi
* Oradea:Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România organizează Zilele Culturii Slovace, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare (6 – 7 nov.)
simpozionul studenţilor slovaci din universităţile din România cu temele „Relaţii bilaterale dintre România şi Slovacia” şi „Comunitatea slovacă din România” – ora 10:00, la Biblioteca Universităţii din Oradea
Social
* La o săptămână după tragicul eveniment din Club Colectiv în care şi-au pierdut viaţa mulţi tineri şi alte persoane sunt spitalizate, Comunitatea Sant’Egidio organizează o rugăciune comună pentru cei care au plecat dintre noi, pentru cei aflaţi pe patul de spital, dar şi pentru familiile acestora – ora 19.00, la Club Colectiv, Str. Tăbăcarilor
* Legal Magazin Events organizează un concert cu scop umanitar pentru sprijinirea Asociaţiei „Stop Autismului”, intitulat „Legal Rock” – ora 19:00, la Arenele Romane. O parte din venituri urmând să fie donate Fundației Estuar pentru victimele din Colectiv. Vor cânta: Grimus, ZOB, Trooper şi AURA
* Botoşani: Două filme româneşti – „După dealuri” premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, semnat de Cristian Mungiu şi filmul „Poarta Albă”, inspirat din cartea „Vărul Alexandru”, de Adrian Oprescu – vor fi proiectate pentru persoanele cu deficienţe de vedere în cadrul „Caravanei cinematografice pentru nevăzători” organizată de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi care îşi propune să promoveze şi să faciliteze accesul la cultura cinematografică românească, să promoveze filmele cu descriere audio în rândul comunităţii şi a industriei cinematografice – ora 12:00, respectiv ora 14:30, la Colegiul Naţional A.T. Laurian
* Atena: De la ora 18:00, Comunitatea română din Atena, în semn de solidaritate cu cei de-acasă, se vor aduna în faţa Ambasadei României la Atena pentru a aduce o lumânare sau o floare, în memoria victimelor tragicului accident întâmplat în data de 30 noiembrie în clubul Colectiv din București
Arhitectură
* Asociaţia „De-a Arhitectura” organizează cea de-a doua ediţie a expoziţiei de creaţie „Case Ciripite”, un proiect care aduce laolaltă arhitectura, natura şi educaţia – ora 19:00, la Galeria de Artă Contemporană şi Design Galateca, Str.C.A. Rosetti, nr.2-4
Cultură
* Orchestra Naţională Radio susţine un concert sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec – ora 19:00, la Sala Radio
* Centrul Naţional al Dansului Bucuresti şi PETEC prezintă „Fapte vitejeşti”, un spectacol de dans şi umbre pentru copii – orele 11:00 şi 13:00, la Sala Stere Popescu din Bd. Măraşeşti nr. 80. Evenimentul marchează finalul proiectului Fapte vitejEşti în Bucureşti, finanţat de ArCub în programul Eşti Bucureşti şi începutul vieţii independente a spectacolului pe scena bucureşteană
* Premiera spectacolului „After Hours”, de Radu Iacoban, în zilele de 6 şi 7 noiembrie – ora 20:00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB, proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Ești București 2015”
* Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, „Acasă la tata”, va fi lansat în cinematografele din România. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a XXI–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo (14 – 22 aug.)
* În perioada 6 – 8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Programul primei ediții a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) include Competiția Internațională, documentare de scurt și lungmetraj, precum și o selecție a celor mai apreciate filme de dans din cadrul „Pool International Dance Film Festival” din Berlin
* Asociaţia Fără Nume organizează prima ediţie a Festivalului de Artă Contemporană Art Factory 2015 (6-8 nov.). Participă 25 de artişti tineri ce vor realiza o serie de lucrări şi instalaţii în cadrul sediului Make a Point şi a Galeriei UNA
* Cluj – Napoca: Revista de cultură „Tribuna” şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), organizează o serie de evenimente, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Grafică Contemporană „Tribuna Graphic”. Din program:
ora 14:00 – cea de-a doua ediţie a „Conferinţelor Tribuna” pe teme ale teoriei şi istoriei artelor plastice; cu această ocazie, va fi lansat şi albumul „Ovidiu Petca – Artă digitală”, Editura Tribuna, Cluj-Napoca
ora 18:00 – vernisajul celei de-a şasea ediţii a expoziţiei internaţionale de grafică contemporană „Tribuna Graphic 2015”, în prezenţa artiştilor graficieni Adriano Castro din Brazilia, Fernando Santiago din Porto Rico şi Jan Svensen din Norvegia. Cu această ocazie, va avea loc şi lansarea catalogului expoziţiei, editat de revista de cultură „Tribuna”. Expoziţia urmează să fie deschisă spre vizitare în perioada 6 – 22 noiembrie
* Cluj-Napoca:Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Opera Maghiară din Cluj prezintă o serată muzicală excepţională: GALA JENO JANOVICS, ce aduce pe scenă cele mai îndrăgite arii de operă ale compozitorilor G. Rossini, G. Verdi, J. Strauss, R. Leoncavallo, F. Erkel, P. Mascagni şi, desigur, G. Puccini – ora 18:30
* Oradea: Lansarea cărţii „România la răscruce: opţiuni pentru viitor”, apărută sub coordonarea dr. Iulian Stănescu, cercetător ştiinţific ICCV- ora 11:00, la Primăria Oradea, sala „Traian Moşoiu”
* Sibiu: În cadrul expoziţiei „Cărţile focului” (5 nov. – 31 ian. 2016), astăzi au loc două prelegeri, la Librăria Habitus din municipiu (Piața Mică, nr. 4):
ora 17:00 – „Cartea ca simbol al memoriei colective”, susţinută de Vlad Basarab, autorul expoziţiei
ora 18:00 – „De la time-lapse la timp real în cinematografie” de Tudor Mircea, director de imagine
* Aveiro, Portugalia: Cristina Bolborea, este artista invitată la cea de-a XII ediţie a Bienalei Internaţionale de Ceramică din Aveiro, cu expoziţia personală „Locuri unde voi fi”, a patra inaugurare portugheză a expoziţei – ora 18:00, la Camera Municipală
* Berlin: ICR Berlin susţine prezenţa românească la festivalul de dans contemporan Open Spaces din Berlin (5 – 11 nov.). Spectacolul „All that Matters” a fost creat de dansatorii Sergiu Matiş şi Mădălina Dan special pentru acest eveniment, fiind prezentat în premieră de la ora 18:00, la Uferstudios Berlin
* Mons: Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează o serie de evenimente culturale dedicate Republicii Moldova. Filme, expoziții de pictură, proiecții de fotografie vor ilustra, în cadrul programului Mons 2015 – capitală culturală europeană, diversitatea patrimoniului cultural contemporan al Republicii Moldova. Seria de evenimente, „Moldavie en Folie”, se deschide cu documentarul austriac „Baronul ţiganilor” (2014), selecționat la Festivalul de film documentar Cronograf 2015 de la Chișinău
* New York: ICR New York prezintă expoziția personală a pictorului Dimitrie Budiaci, „Totemuri”. Sub semnul interferenței artelor, al poeziei ca pictură și al picturii poeziei, expoziția este concepută în tandem cu recitalul scriitorului și poetului româno-american Florian Silișteanu (pseudonimul literar al lui Florian Stoian), „Serafim – schimbul de pasăre”. Vernisajul expoziției și recitalul poetic vor avea loc la sediul ICR New York, de la ora 19:00
* Sevilla: În cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6 – 14 noiembrie, vor fi prezentate filmele „Un etaj mai jos” (regizor, Radu Munteanu, 2015), în competiția oficială, „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (regizorAdrian Sitaru, 2011), în secțiunea necompetitivă „Focus Europa: Contra-comedia”, precum şi documentarul „Absent”, regizat de Matthew Mishory, o producție România – Statetele Unite – Elveția, în secțiunea „Las nuevas olas. No ficción”
* Veneţia: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, găzduiește proiectul artistic itinerant „Il Bosco di San Francesco” şi prezentarea cărţii „O privire către România”, proiect realizat de fotografa de origine italiană, Beba Stoppani şi jurnalista de origine română Irina Ţîrdea. Inaugurarea va avea loc începând cu ora 17:00
Aniversări – Comemorări
– 1879: S-a născut istoricul literar Petre V. Haneş (m. 1966). NOTĂ: Dicţionarul cronologic-Literatura română dă ca dată a naşterii 5/6.XI.1879
– 1905: S-a născut preotul Valerian Zaharia, episcop al Oradei între 1951 şi 1969, an când a fost forţat de comunişti să se pensioneze; după multe peregrinări prin ţară şi domiciliu forţat a trăit, din 1979, într-una din casele parohiale ale bisericii Podeanu din Bucureşti (m. 1996) – 110 ani
– 1905: S-a născut poetul Simion Stolnicu (numele real: Alexandru Botez), situat de critica literară în descendenţa liricii lui Ion Barbu (m. 1966) – 110 ani
– 1910: A murit scriitorul George Panu, memorialist, critic literar, gazetar (polemist de talent) şi om politic liberal (n. 1848) – 105 ani
– 1914: S-a născut scriitorul Alexandru Mitru (numele la naştere: Alexandru Pârâianu), autor de literatură pentru copii şi tineret (m. 1989)
– 1930: S-a născut Darie Pavel, poet, prozator şi traducător – 85 de ani
– 1938: S-a născut Constantin Dumitru-Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, doctor în ştiinţe medicale, bun cunoscător al filosofiei ştiinţei şi pionier în scrierile din domeniul conştiinţei, scriitor şi profesor; volumul cu caracter filosofic “Inteligenţa Materiei”, publicat în 1981, anticipa, cu ani buni înaintea culturii occidentale, că Universul are inteligenţă până la ultima celulă şi că omul este expresia supremă a inteligenţei cosmice prin sămânţa divină pe care o conţine
– 1938: S-a născut pictorul Dumitru Rusu
– 1940: S-a născut Mihai Zamfir, prozator, istoric, critic literar şi profesor – 75 de ani
– 1943: S-a născut Petre Geambaşu, interpret de muzică uşoară şi instrumentist
– 1944: S-a născut Î.P.S. Ioan Robu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (din 1990); membru de onoare al Academiei Române din din 2001
– 1947: S-a născut eseistul, traducătorul şi criticul literar Alex.[andru] Ştefănescu
– 1949: S-a născut Olga Delia Mateescu, actriţă, scriitoare şi profesoară
– 1957: A murit Ştefan Paşca, lingvist şi filolog; studii de onomastică şi de literatură română veche; colaborator sau coordonator al unor lucrări de sinteză ale Academiei („Dicţionarul limbii române”, „Atlasul lingvistic român”); membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n. 1901)
– 1964: S-a născut poetul Iustin Panţa, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori sibieni; după 1990 a participat la fondarea revistei „Euphorion”, a cărei direcţie a şi asigurat-o în ultimii ani (m. 2001, într-un accident rutier)
– 1970: S-a născut Mihai Găinuşă, realizator şi prezentator de emisiuni radiofonice şi de televiziune – 45 de ani
– 1993: A murit criticul şi istoricul literar Alexandru Piru; membru post-mortem al Academiei Române din 2006 (n. 1917)
– 1997: A murit Sever Frenţiu, pictor, gravor, decorator, scenograf; fost Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române a Masoneriei (din 1996) (n. 1931)
– 2005: A murit Petre Sălcudeanu, prozator, scenarist, publicist; după 1990 a ocupat o serie de funcţii publice (n. 1930) – 10 ani
– 2009, 6/7: A murit maestrul Alexandru Lăscae, dirijor permanent, în perioada 1998 – 2009, al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi; s-a stabilit în Olanda, unde a devenit concert-maestru al Orchestrei „Residentie” din Haga; tot în acelaşi oraş, a debutat ca dirijor la pupitrul ansamblului Filarmonicii. Din 1990, maestrul Alexandru Lăscae a revenit periodic în România, colaborând mai ales cu orchestrele din Iaşi şi Cluj-Napoca (n. 1942)
– 2012: A murit solista Marilena Dobre, stabilită din 1997 în SUA (n. 1969)
– 2013: A murit Dana Comnea, actriţă de teatru şi film (n. 1933)
– 1672: A murit compozitorul german Heinrich Schütz (n. 1585)
– 1795: A murit compozitorul ceh Jiří Antonin Benda (botezat la 30.VI.1722) – 220 de ani
– 1814: S-a născut Adolphe [Antoine-Joseph] Sax, interpret şi constructor belgian de instrumente de suflat (inventatorul saxofonului, în 1846) (m. 1894)
– 1825: S-a născut arhitectul francez Charles Garnier, cel mai important reprezentant al stilului Second Empire; printre lucrările sale se numără Opera din Paris şi Cazinoul din Monte Carlo (m. 1898) – 190 de ani
– 1833: S-a născut Jonas Lie (Jonas Lauritz Idemil Lie), scriitor norvegian, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literaturii norvegiene alături de Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson şi Alexander Kielland (m. 1908)
– 1835: S-a născut Cesare Lombroso, medic şi antropolog italian; este teoreticianul cel mai reprezentativ în ceea ce priveşte orientarea biologică în teoriile cauzalităţii în criminologie (a făcut din ideea tipului fizic criminal o cauză a crimei) (m. 1909) – 180 de ani. NOTĂ: Dicţionarul de istorie universală (1968) dă ca dată a naşterii 18.XI.1836
– 1854: S-a născut compozitorul american John Philip Sousa (m. 1932)
– 1860, 6/18: S-a născut Ignacy (Jan) Paderewski, pianist, compozitor şi om politic polonez; prim-ministru şi ministru de externe al Poloniei (ianuarie-decembrie 1919); a semnat Tratatul de la Versailles-1919 (m. 1941) – 155 de ani. NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 18 noiembrie 1860, stilul nou
– 1861: S-a născut James Naismith, profesor canadian de sport, creator, în 1891, al jocului de baschet (m. 1939)
– 1866: S-a născut scriitorul danez Johannes (Jens) Jorgensen (m. 1956)
– 1893: A murit compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 1840)
A fost al doilea fiu născut într-o familie burgheză. Tatăl său, inginer de mine, și mama sa, de origine franceză, se hotărâseră să-l îndrume pe tânărul Piotr să urmeze studii de drept. Cu toate acestea, de la vârsta de 5 ani, el a început să studieze pianul. A urmat colegiul de jurisprudență, a luat diploma în drept și s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiției. În același timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, motiv pentru care i-a scris surorii sale „au făcut din mine un funcționar, și încă unul prost“. În fine, în 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein.
În 1866, după ce a terminat studiile de muzică, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878. În această periodă a compus Simfonia nr.1 în sol minor, op. 13 („Vise de iarnă”). S-a împrietenit cu mai mulți membri din grupul celor cinci compozitori ruși, astfel că-i dedică uvertura fanteziei „Romeo și Julieta” fondatorului grupului, Mili Balakirev.
În vara anului 1872 compune Simfonia a 2-a în do minor (numită și „Mica Simfonie Rusă”, „Mica Rusie” sau „Ucraina”) op.17, pe teme ucrainiene și rusești, iar în iarna anului 1874 dă prima reprezentație cu un concert de pian. În vara anului 1875 compune Simfonia a 3-a.
Spre 1880 reputația lui Ceaikovski crește considerabil în Rusia, numele său începând să fie cunoscut și în străinătate, în urma unor călătorii întreprinse în acel an. Cu această ocazie se întâlnește cu marii compozitori ai vremii Johannes Brahms și Antonín Dvořák.
Perioada petrecută în Italia i-a inspirat mai multe piese muzicale, între care și Capriccio italian op.45. Tot în 1880 a compus și Serenada pentru orchestră de coarde op.48 și Uvertura solemnă „Anul 1812” op.49.
În 1891 a întreprins o călătorie în Statele Unite ale Americii. Acolo își dirijează lucrările cu ocazia inaugurării sălii de concerte Carnegie Hall, și are un succes remarcabil.
Pe data de 6 noiembrie1893, la nouă zile după ce a terminat Simfonia a 6-a în Si minor Patetica op.74, Ceaikovski moare de holeră pentru că a băut apă nesterilizată din râul Neva. Acesta este motivul oficial. Unii cred că actul a fost deliberat, deci o sinucidere, după ce a fost descoperită relația homosexuală pe care o avea cu nepotul unui nobil rus. Indiferent de motivul real, a beneficiat de funeralii naționale, la care au luat parte aproape 8.000 de persoane, fiind înmormântat la mănăstirea Alexandr Nevski din Sankt Petersburg.
Opera lui Ceaikovski reprezintă o fericită sinteză între operele clasice occidentale și tradiția rusă, reprezentată în epocă și de Modest Petrovici Musorgski și de Grupul celor Cinci.
Viața zbuciumată a lui Ceaikovski i-a inspirat lui Ken Russell filmul The music lovers (1970, Amanții muzicii). (wikipedia.org)
– 1919: S-a născut poeta portugheză Sophia de Mello Breyner (m. 2004)
– 1920: S-a născut basul italian Nicola Rossi-Lemeni (m. 1991) – 95 de ani
– 1929: S-a născut Francy Boland, compozitor şi pianist belgian de jazz (m. 2005)
– 1936: S-a născut Emil Loteanu, regizor de film, scenarist şi poet din R. Moldova (m. 2003)
– 1952: S-a născut scriitorul american Michael Cunningham; a devenit cunoscut mai ales după ce, în anul 1998, a publicat romanul „Orele”, laureat al Premiului Pulitzer
– 1959: A murit scriitorul argentinian Juan Carlos Dávalos (n. 1887)
– 1965: A murit Edgar Varèse, compozitor american de origine franceză; precursor al muzicii electronice (n. 1883) – 50 de ani
– 1968: A murit dirijorul şi violonistul francez Charles Münch (n. 1891)
– 1970: S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul american Ethan Hawke; în ultimii ani a susţinut-o pe mama sa în realizarea unor programe umanitare în România – 45 de ani
SÂMBĂTĂ, 7 NOIEMBRIE 2015
Culte, Biserică
* Concert de muzică clasică şi tradiţională armenească, dedicat Centenarului Catedralei Arhiepiscopale Armene din România „Sf.Arhangheli Mihail şi Gavril” (1915 – 1015), în interpretarea Orchestrei de Cameră UGAB Sofia, sub bagheta dirijorului Bedros Papazian – ora 19:00, la Sala Auditorium a Muzeului de Artă al României, Str. Ştirbei Vodă nr.1. Concertul este oferit de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România şi Uniunea Armenilor din România
Social
* Cu ocazia zilei de Pomenirea Morţilor, Moşii de Toamnă, Biserica Olari din Bucureşti va organiza acţiunea socială „Dăruind vei dobândi” pentru victimele şi familiile celor morţi în urma incendiului de la Clubul Colective – Biserica Olari, Str. Olari nr. 6 – din Calea Moşilor
Cultură
* În zilele de 7 şi 8 noiembrie, între orele 11:00 şi 13:00, se desfăşoară atelierul de podoabe din pănușă, în curtea Muzeul Național al Țăranului Român. Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm
* Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă printr-o Gală Aniversară „Opereta 65” – ora 19:00. Înaintea acestei gale aniversare, în foaierul teatrului va avea loc vernisajul expoziției „Ion Dacian”
* Loredana va susţine, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, show-ul “Imaginarium” – ora 20:00, la Sala Palatului
* Rep. Moldova: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău participă la cea de-a doua ediţie a Festivalului – concurs „Galbenă gutuie”, organizat de Gimnaziul „Adrian Păunescu” din Copăceni şi Direcţia Educaţie a Consiliului raional Sângerei – ora 11:00, în incinta Gimnaziului „Adrian Păunescu” din Copăceni
* Turcia: Cea de a 34-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Istanbul, eveniment la care România are statutul de țară invitată de onoare, se va desfăşura în perioada 7 – 10 noiembrie. 12 autori români vor participa la această manifestare, la invitaţia Ministerul Culturii din România, care este organizatorul standului şi al programului naţional. De-a lungul celor patru zile ale târgului vor avea loc dezbateri, vor fi lansate versiunile în limba turcă ale volumelor „Sunt o babă comunistă!”, de Dan Lungu (Editura Bence Kitap) și „O fereastră întunecată”, de Florin Irimia (Editura Aylak Adam), se vor desfășura întâlniri între profesioniști culturali din România și din Turcia, precum și evenimente pentru copii, atât la standul național, cât și la ICR Istanbul
Diverse
* În zilele de 7 şi 8 noiembrie, are loc Târgul internaţional de bijuterie contemporană AUTOR, eveniment bianual şi platformă dinamică ce promovează creaţia de bijuterie contemporană – la Sala Dalles
S-a întâmplat într-o zi de 7 noiembrie
* Acum 97 de ani, apărea Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania privind convocarea, la 18.XI/1.XII, a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia (7/20)
* În urmă cu 84 de ani, era fondată Agenţia chineză de ştiri „Red China News Agency”, predecesoarea actualei agenţii „Xinhua News Agency” (China Nouă). În anul 1937 „Red China News Agency” şi-a schimbat numele în „Xinhua”, iar în 1949 în „China Nouă”. Sediul Agenţiei naţionale de presă a Chinei este la Beijing, “Xinhua” fiind cel mai mare centru de presă din China şi unul dintre cele mai mari din lume. Nu este doar o agenţie de presă, ci un trust care editează peste 40 de tipuri de publicaţii
* Se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti (actualul Teatru Naţional de Operetă „Ion Dacian”), cu premiera „Vânt de libertate”, de Isaac Dunaevski. Cu un sediu demolat în 1986, de regimul Ceauşescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Operetă a funcţionat fără întrerupere până în anul 2005 în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti „I. L.Caragiale”. Din cauza incendiului care a afectat grav clădirea Naţionalului bucureştean, spectacolele s-au desfăşurat apoi în sala MAI (Ministerul Afacerilor Interne) timp de doi ani, ulterior revenind în actuala Sală Studio (fosta Sală Mică) a Teatrului Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale”, unde au avut loc până în anul 2011, când clădirea celui din urmă a devenit obiectul reparaţiilor capitale. Rămas fără sală de spectacole, Teatrul de Operetă a desfăşurat un amplu turneu naţional. Noua sală de spectacole a Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, prima clădire destinată artelor spectacolului muzical construită în România după anul 1989, a fost inaugurată în luna ianuarie a acestui an, cu musicalul „Fantoma de la Operă”. Noua clădire este amplasată pe Bulevardul Octavian Goga nr. 1, în imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale a României
Aniversări – Comemorări
– 1869: S-a născut preotul şi folcloristul Teodor Bălăşel, considerat cel mai de seamă culegător de folclor din Oltenia; în timpul vieţii a publicat doar o parte neînsemnată din materialul cules, restul apărând postum (m. 1941)
– 1872: S-a născut Ion-Aurel Candrea, lingvist, filolog şi etnofolclorist; studii de dialectologie, lexicologie şi limbă română veche; autor, împreună cu Ovid Densusianu, al „Dicţionarului etimologic al limbii române. Elementele latine” (m. 1950)
– 1881: S-a născut Peter Neagoe, prozator şi pictor, stabilit în Statele Unite, unde a primit cetăţenia în anul 1913 (m. 1960, la Kingston/SUA)
– 1897: S-a născut poetul D.[umitru] Ciurezu (m. 1978)
– 1908: S-a născut Ion I. Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino, fiul actriţei Maria Filotti), scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric de film; a fost unul dintre cei mai activi conferenţiari la microfonul „Universităţii Radio”; tot el este cel care a introdus în programele Radiodifuziunii „Cronica cinematografică”, pe care a susţinut-o cu succes mulţi ani (m. 1975)
– 1911: S-a născut Maria Lătăreţu, interpretă de muzică populară (m. 1972)
Maria Lătărețu (n. 7 noiembrie1911, Bălcești, Gorj — d. 27 septembrie1972, Românești, județulBotoșani) a fost o cântăreață română de muzică tradițională și muzică populară. A fost una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită pe rând: Privighetoarea Gorjului, Crăiasa cântecului românesc, Prințesa cântecului popular românesc sau Ella Fitzgerald a României. În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr mare de emisiuni de radio și TV.
În septembrie 1972, Maria Lătărețu a pornit într-un turneu în toată țara, alături de Ion Luican, Laura Lavric și Ionel Schipoancă. Moare, din cauza unei congestii cerebrale, pe 27 septembrie1972, în culise, după ce și-a susținut recitalul, la căminul cultural din comuna Românești (județul Botoșani). Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din București. (wikipedia.org)
– 1914: S-a născut poetul Ion Bănuţă (m. 1986)
– 1915: S-a născut Amelia Pavel, critic şi istoric al artelor, eseistă, memorialistă (m. 2003) – 100 de ani
– 1916: S-a născut Mihai Şora, filosof şi eseist; ministru al învăţământului (decembrie 1989-iunie 1990) în primul Guvern democratic provizoriu al României după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989; membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice; membru de onoare al Academiei Române din 2012
– 1923: S-a născut Paul Georgescu, critic literar, eseist, jurnalist şi romancier; între anii 1945 şi 1948 a făcut cronică literară săptămânală la Radiodifuziunea Română (m. 1989)
– 1927: S-a născut actorul Mihai Berechet (m. 1991)
– 1940: S-a născut actriţa Dorina Lazăr; din 2003 director al Teatrului Odeon – 75 de ani
– 1942: S-a născut actriţa Mariana Mihuţ
– 1945: A murit Mircea Djuvara, filosof şi jurist; considerat unul dintre marii gânditori în domeniul filosofiei juridice; membru corespondent al Academiei Române din 1936 (n. 1886) – 70 de ani
– 1983: A murit sculptorul Ion Jalea; membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1887)
– 1996: A murit Val Munteanu, ilustrator de carte, grafician (n. 1927)
– 1598: La această dată a fost botezat Francisco de Zurbarán, pictor spaniol (m. 1664)
– 1810: S-a născut Ferenc Erkel, compozitor, pianist, dirijor şi pedagog ungar (m. 1893) – 205 ani
– 1839: S-a născut dirijorul german Hermann Levi (m. 1900)
– 1910, 7/20: A murit scriitorul rus Lev Tolstoi; este unul dintre scriitorii de seamă ai „vârstei de aur a literaturii ruse” (1820-1890); considerat de criticii literari ca unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii (n. 1828) – 105 ani
– 1913: S-a născut scriitorul şi filosoful francez Albert Camus; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1957 (m. 1960)
– 1926: S-a născut Dame Joan Sutherland, cântăreaţă lirică australiană (m. 2010)
– 1928: A murit baritonul italian Mattia Battistini (n. 1856)
– 1936: S-a născut soprana galeză Gwyneth Jones
– 1939: S-a născut Lene Mayer-Skumanz, scriitoare austriacă
– 1964: S-a născut violonistul francez Laurent Korcia
– 1967: S-a născut David Guetta, DJ şi producător francez
– 1969: S-a născut Hélène Grimaud, pianistă franceză
– 1980: A murit actorul american de film Steve McQueen, reprezentant al generaţiei anilor ’50 ai secolului al XX-lea, alături de James Dean şi Marlon Brando (n. 1930) – 35 de ani
– 1990: A murit scriitorul britanic Lawrence Durrell; în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a lucrat ca ataşat de presă la ambasadele britanice de la Cairo şi Alexandria (n. 1912) – 25 de ani
– 2006: A murit publicistul francez Jean-Jacques Servan-Schreiber, cunoscut editorialist pe probleme de politică internaţională la cotidianul „Le Monde”; în 1953 a fondat, împreună cu Françoise Giroud, publicaţia săptămânală „L’Express” (n. 1924)
– 2012: A murit muzicianul american Richard Robbins; a compus coloanele sonore pentru aproape toate filmele regizate de James Ivory şi produse de Ismail Merchant (n. 1940)
– 2012: A murit Mihai Toderaşcu, compozitor şi interpret de muzică uşoară din Republica Moldova (n. 1951)
DUMINICĂ, 8 NOIEMBRIE 2015
Culte, Biserică
Bucureşti: ora 12:45 – Expoziţie dedicată centenarului şi lansare de carte „Catedrala Armeană din Bucureşti” – Edvard Geamgocian, Editura Ararat, 2015 – la Casa de Cultură Dudian, Bd. Carol nr.43
Casa Regală
* Cu ocazia zilei onomastice a Majestăţii Sale Regelui, Corul Regal va susţine un concert extraordinar, sub bagheta dirijorului Eduard Dinu. Cu acelaşi prilej, se va sărbători public Ziua Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate. La eveniment vor fi invitate personalităţi ale vieţii publice româneşti, posesoare ale decoraţiei regale. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Maria
Cultură
* Centrul Național al Dansului București prezintă de la ora 19:30, cel de-al IV-lea eveniment TIME DANCE CONNECTION. BUCHAREST IN ACTION (1925 – 2015), dedicat coregrafului Stere Popescu, ce constă în reconstrucția scenică a spectacolului „Ciocanul fără stăpân”, realizată de Florin Flueraș și Brynjar Bandlien. Spectacolul este însoțit de o expoziție inedită cu documente din arhiva de fotografie a CNDB ( 8 – 14 nov.) și înregistrări ale spectacolului original „Ciocanul fără stăpân” al lui Stere Popescu, prezentat în Festivalului de Dans de la Teatrul Champs Elysees. După spectacol va avea loc o discuție cu Florin Flueraș și Brynjar Bandlien, moderată de Igor Mocanu. Partener media: Radio România Cultural
* Suedia:Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează laa sediul său, un concert al cvartetului româno-suedez Ex-Corde intitulat „George Enescu şi contemporanii săi”. Evenimentul readuce în atenția publicului suedez creația lui George Enescu la 60 de ani de la dispariţia marelui compozitor şi muzician român şi contextualizează opera acestuia prin legăturile cu contemporanii săi şi influenţele din folclorul românesc
S-a întâmplat într-o zi de 8 noiembrie
* În urmă cu 222 de ani se deschidea, pentru public, Muzeul Luvru din Paris (Musée du Louvre), cu toate că evenimentul fusese prevăzut iniţial pentru 10 august a aceluiaşi an, în baza unei legi date la 23 iulie 1793. Iniţial palat al regilor Franţei, astăzi este unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, care la început conţinea picturi din colecţiile regale (cea mai veche a aparţinut lui Francisc I) pentru ca ulterior să se îmbogăţească prin achiziţionarea de obiecte antice
* În anul 1874, adică acum 141 de ani, într-o zi de 8 noiembrie, era dezvelită, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, statuia domnitorului Mihai Viteazul (realizată de sculptorul francez Albert-Ernest Carrièr-Belleuse)
* Acum 16 ani, se înfiinţa, în urma unui acord între Guvernul României şi cel al Republicii Federale Germania privind colaborarea în domeniul cultural, Institutul Cultural Român “Titu Maiorescu” din Berlin. Acesta este unul dintre cele 15 Institute Culturale Române care funcţionează în momentul de faţă la Budapesta, Viena, Praga, Varşovia, Paris, Roma, Veneţia, Londra, Istanbul, Tel Aviv, Madrid, Lisabona, Stockholm, New York și Beijing. Toate aceste institute se aflau sub o dublă coordonare: aceea a Ministerului Afacerilor Externe (care le administrează) şi cea a Institutului Cultural Român din Bucureşti – centrala care asigură susţinerea proiectelor culturale propriu-zise. Ţelurile prioritare ale ICR sunt exportul de cultură românească în lume şi asistenţa identitară culturală pentru românii care trăiesc în afara ţării. Foarte recent, mai exact marţi, 6 octombrie 2015, a avut loc inaugurarea noului sediu ICR BERLIN, în Reinhardtstr. nr. 14
Aniversări – Comemorări
– 1863: S-a născut istoricul Gheorghe Popovici; a abordat o serie de probleme de mare interes din istoria organizării judiciare româneşti; membru corespondent al Academiei Române din 1905 (m. 1905)
– 1916: S-a născut filosoful Alexandru Dragomir; după 1948, datorită conjuncturii istorice, devine un filosof clandestin; abia după moartea sa ies la iveală „caietele Dragomir”, publicate de Editura „Humanitas” (m. 2002)
– 1928: S-a născut Dumitru Micu, critic şi istoric literar
– 1929: S-a născut Ion Brad, poet, prozator, dramaturg, traducător şi diplomat
– 1935: S-a născut Dumitru Bălăeţ, poet, eseist şi bibliolog (m. 2009) – 80 de ani
– 1937: S-a născut Mihail Diaconescu, prozator, critic şi istoric literar, teolog ortodox, estetician, critic de artă, publicist şi profesor. NOTĂ: Academia DacoRomână l-a propus la Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2013
– 1972: A murit Athanase Joja, filosof şi logician; contribuţii în istoria logicii; membru titular al Academiei Române din 1955, preşedinte (1959-1963) şi vicepreşedinte (1966-1972) al acestui for (n. 1904)
– 1995: A murit Ion Baciu, muzician, dirijor şi profesor (n. 1931) – 20 de ani
– 1996: A murit istoricul literar I.[on] D.[umitru] Lăudat; fiind la origine cursuri universitare, cărţile lui se caracterizează printr-o sistematizare riguroasă a materialului, prin expunerea clară şi obiectivă a faptelor (n. 1909)
– 2000: A murit ziaristul Dionisie Şincan; deşi a lucrat şi în presa scrisă, a fost legat de Radiodifuziunea Română întreaga viaţă (de la angajarea aici, la 15.VIII.1951, până în ultima zi a vieţii); a fost membru în primul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, după apariţia Legii organice a radioului public românesc (n. 1929) – 15 ani
– 2001: A murit George Munteanu, profesor universitar, scriitor, critic şi istoric literar (n. 1924)
– 2003: A murit Iosif Naghiu, dramaturg şi poet (n. 1932)
– 2006: A murit dirijorul şi profesorul Iosif Conta; dirijor şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale Radio între anii 1954 şi 1988 (n. 1924)
– 1674: A murit John Milton, poet, istoric, publicist şi om politic englez (n. 1608)
– 1711, 8/19: S-a născut Mikhail V. Lomonosov, om de ştiinţă (a enunţat principiul conservării materiei, precursor al teoriei atomiste) şi scriitor rus; a iniţiat studiul ştiinţific al limbii ruse, contribuind la crearea limbii literare; din iniţiativa sa, în 1755, a fost fondată Universitatea din Moscova, care-i poartă numele (m. 1765)
– 1847: S-a născut scriitorul irlandez Bram Stoker; cunoscut mai ales pentru romanul său „Dracula” (m. 1912)
– 1875: S-a născut Andrei Dimitrov Protici, scriitor, critic literar, publicist şi istoric de artă bulgar; membru corespondent străin al Academiei Române din 1930 (m. 1959) – 140 de ani
– 1883: S-a născut Sir Arnold Bax, compozitor englez (m. 1953)
– 1884: S-a născut Hermann Rorschach, psihiatru și psihanalist elvețian; este cunoscut pentru crearea unui test psihologic care îi poartă numele și care studiază profunzimile personalității (m. 1922)
– 1890: A murit compozitorul francez de origine belgiană César Franck (n. 1822) – 125 de ani
– 1900: S-a născut prozatoarea şi jurnalista americană Margaret Mitchell (numele la naştere Margaret Munnerlyn Mitchell), autoarea romanului care a stat la baza celebrului film „Pe aripile vântului” (m. 1949, într-un accident de maşină) – 115 ani
– 1908: S-a născut Martha Gellhorn, scriitoare şi ziaristă americană, prima femeie corespondent de război; a treia soţie a scriitorului Ernest Hemingway (m. 1998)
– 1909: A murit Charles Bordes, organist, compozitor şi profesor francez (n. 1863)
– 1924: S-a născut Philippe Robert-Jones, istoric şi critic de artă belgian, poet; membru de onoare străin al Academiei Române din 1997
– 1931: S-a născut regizorul italian de film Paolo Taviani; alături de fratele său Vittorio (n. 1929), a regizat filme cu tematică socio-politică, abordând, în special, probleme ale sudului Italiei
– 1935: S-a născut Alain Delon, actor, regizor şi producător francez de film – 80 de ani
– 1953: A murit Ivan Bunin, poet şi prozator rus; a fost primul scriitor rus care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1933 (n. 1870)
– 1965: A murit Edgard Varèse, compozitor american de origine franceză; precursor al muzicii electronice (n. 1883) – 50 de ani
– 1978: A murit Norman Percevel Rockwell, desenator, ilustrator şi pictor american (n. 1894)
– 1994: A murit scriitorul şi umoristul american Michael O’Donoghue (n. 1940)
– 1998: A murit actorul francez de film Jean Marais (n. 1913)
* * * * * * *
06-11-1894 S-a născut Adolph Sax, inventatorul saxofonului.
06-11-1938 S-a născut la Houston, Texas, interpretul PJ Proby, pe numele său real James Marcus Smith
06-11-1943 S-a născut interpretul şi conducătorul de orchestră Petre Geambaşu
06-11-1948 La Detroit s-a născut Glenn Frey, ex- chitarist şi vocalist în grupul Eagles. (1977 US No.1 & UK No.8 single ‘Hotel California’, plus 5 US No.1 albums. ‘Greatest Hits 1971-1975’ is the second biggest selling album in the world with sales over 30m). Solo (1985 UK No.12 single ‘The Heat Is On’).
Cu cinci single-uri numărul unu și șase albume numărul unu, Eagles a fost una dintre cele mai de succes trupe din anii 1970. La sfârșitul secolului 20, două dintre albumele lor , Their Greatest Hits (1971–1975) și Hotel California, s-au clasat printre cele mai bine 20 de albume vândute în SUA conform Recording Industry Association of America. Hotel California este clasat pe locul 37 în clasamentul 500 Greatest Albums of All Time realizat de Rolling Stone, iar trupa este clasată pe locul 75 în clasamentul 100 Greatest Artists of All Time realizat de aceeași revistă. De asemenea, ei au cel mai bine album vândut în SUA, Their Greatest Hits (1971–1975), care s-a vândut în 29 de milioane de copii.(wikipedia.org)
06-11-1964 S-a născut Corey Glover, solistul formaţiei Living Colour.
06-11-1966 S-a născut Paul Gilbert, membru al grupului Mr. Big.
06-11-1973 S-a născut Laurenţiu Constantin din grupul Body & Soul
06-11-1979 S-a născut Trevor Panick din grupul O-Town. (2001 US No.3 single ‘All Or Nothing’, 2001 UK No.3 single ‘Liquid Dreams’
*****
07-11-1922 S-a nãscut, în New Orleans/SUA, trompetistul Al Hirt.
07-11-1937 S-a nãscut Mary Travers, componentã a formaţiei Peter, Paul & Mary.
07-11-1938 La Blytheville, Arizona, s-a născut interpreta de soul şi rhythm & blues Dee Clark, pe numele real Delecta Clark, decedată la 7 decembrie 1990, în etate de 52 de ani. Printre hit-urile sale se numără Raindrops, Nobody For You, Just Keep It Up, Hey LittleGirl si How About That.
07-11-1942 S-a nãscut, în New York/SUA, Johnny Rivers, pe numele sãu real John Ramistella. Cel mai cunoscut single al sãu este „Poor Side OfTown„, care în anul 1966 ajungea pe primul loc în clasamentul american.
07-11-1943 La Fort McLeod, Canada, s-a născut Joni Mitchell, pe numele ei real Roberta Joan Anderson. Cea mai cunoscutã piesã a sa este „Help Me„, care a ajuns în top zece la americani în anul 1974. Cântăreaţă, compozitoare, versificatoare, chitaristă şi instrumente cu clape, genul abordat fiind folk-rock. În 1995 primeşte Billboard Century Award pentru originalitate şi distincţie în creaţia muzicală.
07-11-1951 S-a nãscut solistul şi compozitorul britanic Nick Gilder.
07-11-1964 S-a născut Liam O’Maonlai, membru al grupului Hothouse Flowers.
07-11-1984 S-a născut Giulia Anghelescu din grupul Candy.
*****
08-11-1942 S-a născut Gerald Alston, vocal, The Manhattans, (1976 US No.1 & UK No.4 single ‘Kiss And Say Goodbye’).
08-11-1946 La Birmingham s-a născut Roy Wood, (Ulysses Adrian Wood ) leader şi vocal în grupul Electric Light Orchestra, din 1966. A mai cântat cu Mike Sheridan and the Nightriders. The Move, (1969 UK No.1 single ‘Blackberry way’) şi Wizzard, (1973 UK No.1 single ‘See My Baby Jive’).
08-11-1949 S-a născut la Burbank, California, Bonnie Raitt, interpret de bues şi compozitor pop-rock, pe numele intreg Bonnie Lynn Rait. (1994 UK No.31 single ‘You’, 1990 US No.1 album ‘Nick Of Time’).
08-11-1952 Este publicat primul top britanic de către New Musical Express. Aceasta după analiza vânzărilor la 53 de piese. În fruntea clasamentului se află pentru 9 săptămâni ‘Here In MyHeart’, Al Martino
08-11-1954 S-a născut la Chicago Rickie Lee Jones, chitară şi instrumente cu clape, vocal, compozitoare şi interpretă. Cele douã albume cu care solista a reuşit sã intre în top cinci la americani sunt: „Rickie Lee Jones” si „Pirates”.
08-11-1957 S-a născut Porl Thompson, The Cure, (1989 US No.2 single ‘LoveSong’, 1992 UK No.6 single ‘Friday I’m In Love’, plus over 20 other UK Top 40 singles).
08-11-1958 S-a nãscut Terry Lee Miall, baterist al grupului Adam & The Ants.
08-11-1959 S-a născut Alan Frew, din grupul Glass Tiger
08-11-1961 La Hollywood s-a născut actorul şi interpretul Leif Garrett. La 5 ani îi moare tatăl şi mama (actriţă) îl orientează spre cinema. Realizează pentru TV ” Gunsmake „, ” F.B.I. „,” Peter Lundy and The Mexican Hat Stal Lion ” iar cu sora sa Dawn joacă în „Mannix” şi ” Cannon „. Paralel cu cariera de actor reînregistrează succese ale anilor ’60 printre care „Surfin U.S.A. , ” California Girl „, ” Johnny Be Good „, disc vândut în peste 600.000 exemplare.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Publicat de Bogdan Dragomir,
4 noiembrie 2015, 09:13 / actualizat: 20 iunie 2023, 11:56
Agenda cultural-muzicală a zilei 4 Noiembrie 2015
Învăţământ, Cercetare
* Are loc conferinţa de deschidere a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului UNIFEST, desfăşurat în perioada 4 – 17 noiembrie şi organizat de Uniunea Studenților din România – ora 14:00, la Palatul Suţu. 15 centre universitare îmbracă straie de sărbătoare, iar studenții pot participa gratuit la o serie de activități menite să promoveze cultura, educația formală și non formală, necesitatea creativității, spiritul civic, sănătatea, sportul și rolul prioritar în societate
* Brăila: În perioada 4 – 8 noiembrie, se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a Concursul Naţional de Comedie “Ştefan Mihăilescu-Brăila”, organizat de Liceul de Arte „Hariclea Darclee”. La competiţie participă elevi din 8 licee de artă care au clase de „Arta Actorului”, din Galaţi, Timişoara, Tg. Jiu, Buzău, Iaşi, Bucureşti, Tulcea şi Brăila. Deschiderea concursului va avea loc, de la ora 17:00, la Teatrul “Maria Filotti”, cu spectacolul “Audiţia”, de Alexandr Galin, pregătit de studenţii anului III licenţă de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, în regia conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu
Mass – Media
* Râmnicu Vâlcea: Nicholas Kralev, autor, antreprenor și expert în diplomație internațională și comunicare strategică le vorbește jurnaliștilor despre rolul mass media și practicarea jurnalismului responsabil – ora 14:00, la Sala de Conferințe, parter, din cadrul Bibliotecii Județene Vâlcea, Str. Carol I nr. 26
Cultură
* Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, Cristian Brâncuşi, şi pianistul Dinu-Mihai Ştefan susţin un concert 100% MOZART, de la ora 19:00, la Sala Radio
* ARCUB organizează evenimentul „Întâlnirile de strategie – Cartografierea Finanţărilor pentru Cultură” – ora 11:00, Hanul Gabroveni, sala „Coloanelor”
* De la ora 19:00, la Sala Mare a Ateneului Român, va avea loc Recitalul ”Jean Sibelius – 150 de ani de la naștere”, organizat de Filarmonica „George Enescu” în colaborare cu Ambasada Finlandei. Recitalul va fi susținut de pianista Ilinca Dumitrescu
* Scriitorul Vasile Ernu vine la „Povești din cartier. Întâlniri cu autori și vecinii lor”, la o întâlnire cu publicul cititor din Cartierul Crângaşi – ora 18:00, la sediul Bibliotecii Nichita Stănescu, Calea Crângaşi nr. 19, Bl. 11 B
* Centrul Național al Dansului București prezintă de la ora 18:00, la Teatrul Excelsior, cel de-al treilea eveniment din cadrul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, într-o reconstrucţie scenică a mai multor coregrafii originale, semnate de Vera Proca-Ciortea, prin invocarea Grupului 14 (anii ‘30) și a Grupului Gymnasion / Columna (anii ‘70-‘80) conduse de aceasta. Partener media: Radio Romania Cultural
* Festivitatea de Premiere a Concursului de Fotografie „National Geographic 2015” – ora 18:00, la Mega Mall, Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, etaj 2
* În cadrul cele de-a V-a ediţii a Festivalului „Serile de chitară”, are loc „Gala Extraordinară a chitariştilor în afirmare”, un eveniment dedicat tinerilor interpreţi, dintre care îi amintim pe Dominic Mihăilescu, Helga Leea Cristescu, Alexandru Grecu şi Mihail Petre – ora 19:00, la Palatul Şuţu. Festivalul „Serile de chitară” continuă până în 15 noiembrie 2015 şi cuprinde concerte, recitaluri şi masterclassuri susţinute de muzicieni precum Carlo Marchione, Costin Soare, Gabriel Bianco şi Sorin Romanescu, printre alţii
* Camelia Carmen Cavadia, omul din spatele proiectului „Cărţi cu suflet” şi autoarea romanului „Vina”, devine librar pentru o zi, la Librăria Bizantină – ora 19:00
* Are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Expresii ale Impresiei” de Alexandru Alavaţchi, Vitalie Butescu şi Gheorghe Zvarici, în organizarea Asociaţiei Butescu Art Studio, în parteneriat cu Teatrul de Revistă „C. Tănase” – ora 19:00, la Galeria de Artă, Calea Victoriei nr. 33. Evenimentul se desfăşoară până la data de 22 noiembrie
* Are loc vizionarea de presă „Acasă la tata”, un lung metraj al regizorului Andrei Cohn – ora 19:30, la Cinemateca Union (Str. Ion Campineanu nr. 21)
* Cluj-Napoca:Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţioneză în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Vânătoare de fluturi” a artiştilor Gheorghe ILEA şi Andor KŐMIVES, proiect realizat cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 4 – 22 noiembrie, în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30
* Craiova: De la ora 18:00, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” va prezenta la sala Teatrului pentru copii si tineret Colibri spectacolul premiera „La hanu’ cu veselie”. Vor participa soliştii Nicoleta Voica, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Enceanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” sub bagheta maestrului Nicu Creţu
* Deva: Vernisajul expoziţiei „Drumuri şi cioburi – povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă” – ora 13:00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva – Palatul Magna Curia
* Galaţi: Lansarea lucrării „Moşia Balta Brateşului din Ţinutul Covurlui (1448-1847)”, de Cristian Căldăraru – ora 13:00, la Muzeul de Istorie Galaţi
* Suceava: Proiecția filmului „Comme un chef” (2012), în cadrul „După-amiezilor francofone” la Biroul Francez din Casa Prieteniei – ora 18:00
* Târgu-Mureş: În perioada 4-8 noiembrie, are loc cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE – la Palatul Culturii. Printre partenerii media se numără Radio România Cultural şi Radio România Târgu-Mureş
* Timişoara: În perioada 4-27 noiembrie, Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara, organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Culturii Sârbe. Vor avea loc spectacole de muzică, dansuri tradiţionale, expoziţii de fotografie, pictură, proiecţii de filme documentare şi de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentări de carte, serate literare. Deschiderea festivă va avea loc în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, cu proiecţia filmului „Bicemo prvaci sveta” /”Vom fi campioni mondiali”, regia Darko Bajic
* Timişoara: Institutul Francez din Timişoara organizează în perioada 4 – 7 noiembrie, cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Francez – în Sala Aula Magna, a Universităţii de Vest, Bd. Vasile Pârvan nr. 4. De la ora 16:00, are loc proiecţia filmului „Voyage en Chine/ Călătorie în China”, de Zoltan Mayer
* Zalău: Lucian Ban & Mat Maneri lansează albumul „Transylvanian Concert” – ora 19:00, la Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, sala „Dialoguri europene”
* Haifa, Israel: Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR, organizează un eveniment special dedicat istoriei şi culturii comunităţii evreieşti din Timişoara, intitulat „Evreii din Timişoara, istorie şi cultură” – ora 16:30 la sala Rappaport din cadrul complexului Cinematecii din Haifa, Bd. HaNassi nr.140
S-a întâmplat într-o zi de 4 noiembrie
* Acum 146 de ani, în Statele Unite ale Americii, era publicat primul număr al reputatei reviste științifice “Nature”, cel mai influent şi cel mai citat săptămânal din lumea ştiinţifică mondială. Sub sigla “Nature”, în ultimele decenii au mai apărut alte zece jurnale ştiinţifice, iar subredacţii există la New York, Hong Kong, München sau Tokyo
* Se împlinesc 87 de ani, de când la microfonul Radiodifuziunii Române era invitat primul actor, de fapt o actriţă, şi anume Victoria Mierlescu, care a susţinut un recital de poezie. Emisia inaugurală a Radioului românesc avusese loc cu câteva zile mai înainte, la 1 noiembrie
* În urmă cu 69 de ani, începea să funcţioneze oficial UNESCO – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, instituţie specializată a ONU, cu sediul la Paris. La această dată a intrat în vigoare actul de constituire a Organizaţiei, semnat la 16.XI.1945, la Londra (România este membră a UNESCO din 27.VII.1956)
Aniversări – Comemorări
– 1818: S-a născut preotul şi istoricul Gavriil Pop; lucrări de istorie antică sau privind Transilvania şi Banatul; membru corespondent al Societăţii Academice Române din 1871 (m. 1883)
– 1901: S-a născut Henri H. Stahl, sociolog, jurist şi istoric; începând cu anul 1925 a participat activ la acţiunile de cercetări monografice iniţiate de Dimitrie Gusti, luând parte, până în 1955, la toate campaniile monografice de studiere a satelor româneşti; fiind unul dintre colaboratorii apropiaţi ai acestuia (alături de Victor Ion Popa, Mihai Pop şi Gheorghe Focşa), Henri Stahl l-a sprijinit pe profesorul Gusti în eforturile de a înfiinţa Muzeul Satului din Bucureşti (1936); membru corespondent, din 1974 şi membru titular, din 1990, al Academiei Române (m. 1991)
– 1903: S-a născut compozitorul Ion Vasilescu (m. 1960)
Și-a început studiile muzicale la Conservatorul Cornetti din Craiova cu George Fotino (armonie) și Ida Capatti (vioară), perfecționându-se la Schola Cantorum din Paris cu Paul le Flem (contrapunct).
Dirijor la Teatrul Național din Craiova, profesor de muzică la liceele Frații Buzești, D. A. Sturdza și Nicolae Bălcescu din Craiova, profesor la Conservatorul Cornetti din Craiova, dirijor la teatrele de revistă Cărăbuș, Alhambra, Gioconda, Ion Vasilescu și Teatrul de Estradă din București, Ion Vasilescu a fost cea mai importantă personalitate a muzicii ușoare românești din secolul XX. A creat o muzică ușoară cu caracter național precis conturat, valorificând intonațiile și ritmica cântecului popular. A mai compus muzică de cameră, de scenă și de film, precum și coruri.(wikipedia.org)
“Ion Vasilescu a avut ambiţia, vocaţia de ctitor: o dată cu el s-a desăvârşit la noi şcoala muzicală de gen; cu melodică originală, plăcută, rafinată, ethos naţional, cu varii prelungiri în satiră, pastoral, lirism, dans. Ion Vasilescu le-a cuprins pe toate în doar 27 de ani creatori: muzeu sonor cu ecou peste mode şi timp……….În 1936 apărea piesa Nu – ţi pare rău când vezi că plîng: fără excepţie, aşa s-a perpetuat până azi exerciţiul sonor, se scria şi muzică lirică. În 1938, Vasilescu semna superba melodie Astăzi e ziua ta. Cu un an înainte el scrisese şi prima piesă dedicată capitalei: Hai să-ţi arăt Bucureştiul noaptea. Anul1940 consemnează mega hit-urile Tărăncuţă, ţărăncuţă şi Mi-am pus busuioc în păr.
Ion Vasilescu şi-a păstrat harul prin melodii alese şi după anii ‘40: Firicel de floare albastră, Astă seară să dansezi numai cu mine, Ştiu că mă iubeşti şi tu, E minunat e-ncântător. Sigur, a fost şi Drag îmi e bădiţa cu tractorul, o concesie proletcultismului, dar melodica e atât de cuceritoare, de sinceră! nu poate eluda bucura audiţiei, detaşându-se de text.
Ion Vasilescu a cunoscut şi consacrarea meridianelor: Piesa Azi noapte te-am visat, se cânta sub titlul In the garden of Granada, Nu mă uita când altă dragoste vei întâlni era cunoscută ca Ne m’oublie pas, la Paris, Vergiss mich nicht la Viena.” Daniela Caraman Fotea(http://www.radioromaniacultural.ro/greii_muzicii_usoare_romanesti_ion_vasilescu-19112)
– 1904: A murit Nicolae I. Basilescu, scriitor, publicist şi traducător (n. 1868)
– 1930: S-a născut Horia Aramă, prozator, eseist, scenarist, traducător, critic și poet (m. 2007) – 85 de ani
– 1939: S-a născut Boris Petroff, actor, scenarist, producător şi regizor de teatru
– 1941: S-a născut Alice Mavrodin, muzicolog; redactor muzical (1965-1992) şi realizator (1992-1999) la Societatea Română de Radiodifuziune
– 1965: A murit Elena Vianu, critic, istoric literar şi eseist; soţia esteticianului Tudor Vianu (n. 1911) – 50 de ani
– 1966: A murit Traian Chelariu, poet, prozator, eseist şi dramaturg; alături de Mircea Streinul, Iulian Vesper ş.a., a făcut parte din gruparea poeţilor bucovineni constituită la Cernăuţi în deceniul al patrulea al secolului XX; bogată activitate publicistică (a fost redactor şef al revistei „Glasul Bucovinei” şi a făcut parte din colectivele de conducere ale publicaţiilor „Junimea literară”, „Orientări” şi „Universul literar”) (n. 1906)
– 1970: A murit Tudor Muşatescu, dramaturg, prozator, poet şi publicist (n. 1903) – 45 de ani
– Bruxelles: Comisarul pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, va participa la deschiderea SPEAK-up!, conferință privind libertatea de exprimare în mass-media în Balcanii de Vest și Turcia
– 1575: S-a născut pictorul italian Guido Reni (m. 1642) – 440 de ani
– 1847: A murit compozitorul şi dirijorul german Felix Mendelssohn-Bartholdy (n. 1809)
– 1859: A murit pictorul francez Paul (Hippolyte) Delaroche (n. 1797). NOTĂ: Unele surse menţionează ca an al naşterii 1856
– 1885: S-a născut scriitorul austriac Felix Braun (m. 1973) – 130 de ani
– 1900: S-a născut Luigi Lucioni, pictor peisagist american de origine italiană (m. 1988) – 115 ani
– 1909: S-a născut Ciro Alegría, scriitor, jurnalist şi om politic peruan (m. 1967)
– 1919: S-a născut actorul de film american Martin Balsam (m. 1996)
– 1919: S-a născut cântăreaţa portugheză de fadó Lucilia do Carmo (m. 1998)
– 1921: A murit arheologul suedez Oscar Montelius; fondatorul metodei tipologice în cercetarea arheologică (n. 1843)
– 1924: A murit Gabriel Fauré, compozitor francez (n. 1845)
– 1957: A murit compozitorul, muzicologul şi pianistul francez Joseph Canteloube (n. 1879)
– 1969: S-a născut actorul american Matthew McConaughey
– 1969: A murit compozitorul ungar Szabó Ferenc (n. 1902)
– 1994: A murit pictorul american Sam Francis (n. 1923)
– 2008: A murit Michael Crichton, autor american de literatură science fiction (faima a dobândit-o cu romanul „Jurassic Park”), regizor de film şi producător (n. 1942)
– 2011: A murit jurnalistul american Andrew Aitken „Andy” Rooney, prezentatorul popularului program de analiză politică „60 minutes” al postului american de televiziune CBS (n. 1919)
* * * * * * *
-1903 S-a născut la Bucureşti compozitorul Ion Vasilescu.
-1947 La Neath, Tara Galilor, s-a născut Mike Smith, sax tenor în grupul Amen Corner
-1954 S-a născut pianistul Yanni.
-1954 S-a născut solistul Chris Difford, membru al grupului Squeeze.
-1957 S-a nãscut James Honeyman-Scott, fost component al grupului Pretenders.
-1966 S-a nãscut Kool Rock-Ski, pe numele sãu real Damon Wimbley, component al grupului Fat Boys.
-1970 S-a nãscut, în Harlem/New York/SUA, Sean Combs, cunoscut în lumea muzicalã ca Puff Daddy, Puffy, P. Diddy şi mai nou doar Diddy. (1997 US & UK No.1 single with Faith Evans, ‘I’ll Be MissingYou’ piesa rap cu cel mai mare succes din toate timpurile). Producător, designer şi interpret.
-1974 S-a născut Louise Nurding din grupul Eternal. (1993 UK No.3 single ‘Stay‘, 1993 UK No.2 album ‘Always & Forever’ left in 1995), solo, (1996 UK No.5 single ‘Naked‘).
-1975 S-a născut Michael Alan, membru al grupului Osmond Boys
-1987 Încetează din viaţă, în urma unui infarct, în vârstă de 61 de ani, fostul component al grupului the Coasters, Bobby Nunn. Cel mai mare hit al grupului a fost in 1958 Yakety Yak, care a ajuns pe primul loc în clasamentul american.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Publicat de Bogdan Dragomir,
3 noiembrie 2015, 09:16 / actualizat: 20 iunie 2023, 11:57
Agenda cultural-muzicală a zilei 3 Noiembrie 2015
Casa Regală
* Sinaia: Începând cu această dată, Inima Reginei Maria va fi aşezată în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, fiind transferată în caseta sa originală de argint, în cadrul unei procesiuni care va porni, la ora 11:00, de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Inima Reginei Maria va fi escortată până la Palatul Regal, unde procesiunea se va opri pentru câteva minute. Familia Regală se va afla, pe tot parcursul procesiunii, alături de Inima Reginei Maria. Principesa Margareta va aşeza Inima Reginei Maria în Salonul de Aur, pe locul ei definitiv la Castelul Regal Pelişor, la ora 13:30, în cadrul unei ceremonii, în numele Regelui Mihai. Totodată, în perioada 3 – 15 noiembrie, la Castelul Pelișor, va avea loc expoziția „Ensemble of Broken Pieces“, realizată de artiștii designeri Vika Tonu și Alexandru Nimurad. Organizată de Institutul Cultural Român și Galeria Galateca, în parteneriat cu Primăria Orașului Sinaia, cu ocazia întoarcerii Inimii Reginei Maria la Castelul Pelișor, expoziția cuprinde o colecţie de bijuterii-concept turnate din alamă şi argint şi împodobite cu pietre preţioase şi semipreţioase, inspirate din povestea Reginei
Organizaţii
* În perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România, organizează proiectul „Arta și cenzura în comunism”, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate separat pe parcursul celor 3 zile, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă. Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată pentru astăzi, de la ora 19:00, în Club A, urmând ca miercuri, 4 noiembrie (ora 19:00, la Cinemateca Eforie) să fie organizată dezbaterea despre cenzura în film, iar joi, 5 noiembrie (ora 19:00, la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space – Str. Jean Louis Calderon nr. 76A), cea despre cenzura în teatru
Cultură
* Deschiderea evenimentului „Săptămâna Culturii Poloneze”, aflat la a V-a ediție – ora 14:00, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Str. Tache Ionescu nr. 4. Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în colaborare cu Institutul Polonez, având ca partener media Radio România Cultural
* Are loc lansarea volumului „Istoria lumii contemporane. De la Revoluţia bolşevică până în zilele noastre 1917-2015”, de prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru – ora 17:00, la Casa Titulescu, Şos. Kiseleff nr. 47
* Deschiderea evenimentului ”Zilele Culturii Ruse”, aflat la a V-a ediție – ora 14:00, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Str.Tache Ionescu nr. 4. Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în colaborare cu Institutul Polonez, având ca partener media Radio România Cultural
* De la ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea albumului „Soleil de l’Est – douăzeci de ani de activitate” și vernisajul expoziției omonime. Vor fi prezenţi Radu Boroianu, preşedintele ICR, Chantal Moreno, directoarea Biroului regional al OIF pentru Europa centrală şi de est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Marius Tiţa, curatorul expoziţiei, reprezentanţi ai Asociaţiei „Soleil de l’Est”, ai Institutului Francez şi ai Ambasadei Franţei de la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Internaţională „Soleil de l’Est”, Franţa, în partenariat cu Institutul Cultural Român şi cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 15 noiembrie
* Are loc vernisajul expoziţiei „O incursiune in istoriile cartierului Berceni” (3 – 15 nov.) – ora 18:00, la Centrul Comercial Sun Plaza, etaj 1, Calea Văcăreşti nr. 391
* Expoziţia „ContempL’Art #2”, cu lucrări ale artiştilor contemporani Dragoş Alexandru, Gheorghe Coman, Eugen Iovan, Sorin Dumitrescu Mihăeşti şi Răzvan Stanciu va fi vernisată, la sediul Casei de licitaţii Goldart, începând cu ora 18:30 – Intrarea I.L. Caragiale nr. 1
* Violonistul Francesco Ionaşcu revine pentru a patra oară în programele „Stagiunii de marţi seara” cu un nou partener de recital, pianistul Alexandru Lazăr şi cu un program special şi ambiţios care cuprinde lucrări semnate de Stravinsiki, Beethoven şi Şostakovici – ora 19:00, Sala mică a Ateneului Român. Coproducători: Radio România Muzical, Radio România Cultural
* Turneul „Vioara lui George Enescu la sate”, un proiect al Centrului Cultural Media Radio România, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, care susţin concerte în perioada 22 octombrie – 3 noiembrie. Astăzi concertul are loc de la ora 19:00, la Sala Radio. Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional
* Muzica Bucureştilor din perioada interbelică este adusă de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului, în spectacolul-eveniment “Adio, doamnă!” – ora 19:00
* Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, în parteneriat cu Teatrul de pe Lipscani prezintă, în cadrul Zilelor Culturii Ruse, spectacolul „O zi din viaţa domnişoarei Luba Otradina”, de A.N. Ostrovski – ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani
* Violonistul Jaroslaw Nadrzycki susţine, alături de pianistul Toma Popovici, un recital cameral – ora 19:00, în Sala mare a Ateneului Român. În program se află lucrări de Johannes Brahms (Sonata nr. 1), Giuseppe Tartini (Sonata ‘Trilul diavolului’) şi Serghei Prokofiev (Sonata nr. 2), precum şi celebra Fantezia Faust, op. 20, scrisă de Henryk Wieniawski în anul 1865, pe motive din opera omonimă a lui Charles Gounod
* Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, în parteneriat cu Teatrul de pe Lipscani prezintă, în cadrul Zilelor Culturii Ruse, spectacolul „O zi din viaţa domnişoarei Luba Otradina”, de A.N. Ostrovski – ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani
* Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică, având-o ca invitată pe actrița Maia Morgenstern – Str. Știrbei Vodă nr. 33. Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi însoțit de momente artistice – surpriză, iar seara se va încheia cu o sesiune de autografe
* Oradea: Concert susţinut de „Camerata Michael Haydn” a Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat Oradea – ora 19:00, la sala „Enescu- Bartók”. Evenimentul este dirijat de concert-maestrul Hagy Kálmán
* Reşiţa: Ceremonia acordării titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin regizorului Ioan Cărmăzan – ora 11:00, la Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin
* Brandenburg, Germania: Începe ediţia jubiliară a Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus care marchează împlinirea a 25 de ani de la prima ediţie a festivalului, iniţiat în 1991. La această editie aniversară România este reprezentată printr-o serie importantă de producţii recente, dintre care trei producţii de lungmetraj: „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, „Muntele magic”, de Anca Damian şi „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase şi scurtmetrajul „Insula” de Ozana Nicolau. Institutul Cultural Român din Berlin, în calitatea sa de partener cu traditie îndelungată al festivalului de la Cottbus, a sprijinit şi în acest an participarea românească la ediţia aniversară a festivalului. Din delegaţia prezentă anul acesta vor face parte regizorii Nicolae Constantin Tănase şi Ozana Nicolau.
* Spania: Institutul Cultural Român de la Madrid, Universitatea din Alicante și Muzeul de Artă Contemporană din Alicante (MACA) organizează, în perioada 3 noiembrie – 15 decembrie, o serie de filme româneşti. Timp de șase săptămâni, în fiecare marți, este proiectat un film românesc la Muzeul de Artă Contemporană din Alicante, urmat de o dezbatere condusă de un jurnalist, universitar sau realizator de film. Ciclul de film debutează astăzi cu pelicula „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), în regia lui Cătălin Mitulescu, și cu o dezbatere animată de criticul de film Javier H. Estrada, programator și membru al Consiliului de redacție al revistei „Caimán Cuadernos de cine”
S-a întâmplat într-o zi de 3 noiembrie
* Se împlinesc 155 de ani de la deschiderea oficială a cursurilor la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti. În data de 25 noiembrie 1859, Alexandru I. Cuza emite decretul domnesc numărul 158, de Înfiinţare a Gimnaziului „Matei Basarab”, ce poartă numele domnitorului “ocrotitor al culturii şi iubitor al artelor, creator al fundamentului culturii limbii naţionale”. Deschiderea oficială a cursurilor Gimnaziului „Matei Basarab” a avut loc la 3 noiembrie 1860, în casele lui Ioan Urlăţeanu din Calea Craiovei (Rahova), urmând ca în anul 1865, în baza Legii instrucţiunii publice votate în anul 1864, să devină al doilea liceu din capitala ţării, după Colegiul „Sfântul Sava”. Până în 1884 cursurile Liceului „Matei Basarab” s-au desfăşurat în multe clădiri aparţinând proprietarilor Ioan Urlăţeanu şi Tomiţă Atanasovici, precum şi în încăperile din curtea Bisericii Sf. Apostoli. La îndemnul lui Spiru Haret, Ministerul instrucţiunii publice a cumpărat de la moştenitorii lui August Treboniu Laurian locul şi clădirea destinată să adăpostească Liceul şi internatul „Matei Basarab”, în mahalaua Lucaci – Mircea Vodă. Din septembrie 1885, Liceul „Matei Basarab” s-a mutat în clădirea formată iniţial din 4 săli la parter şi 4 săli la etaj – ce constituie azi partea centrală a construcţiei, extinsă mai apoi prin construirea a două aripi: una spre Str. Labirint, alta spre Str. Matei Basarab
* Acum 152 de ani era lansată, la Bucureşti, prima revistă umoristică, editată de B. P. Hasdeu, „Aghiuţă”, un săptămânal satiric, editat până în mai 1864
* În urmă cu 181 de ani, la această dată, era fondat Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Antichităţi din Bucureşti (actualul Muzeu Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”), prin actul 142 semnat de către principele Alexandru Ghica. Iniţiativa a aparţinut marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlăuntru” şi fratele principelui domnitor care a fost şi primul donator al muzeului. Adăpostit în clădirea Colegiului „Sf. Sava” şi condus în perioada 1837-1859 de Carol Wallenstein de Wella, austriac de origine croată, profesor de desen la Colegiu, muzeul a avut iniţial un rol didactic. Pe parcursul timpului muzeul a fost găzduit în diferite clădiri, sediul actual fiind proiectat şi construit prin strădania dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944
* Cu 171 de ani în urmă, la Teatrul Argentina din Roma, are loc debutul lui Giuseppe Verdi cu „I due Foscari” (“Cei doi Foscari”), operă în 3 acte, după un libret de Francesco Maria Piave (bazat pe piesa „The Two Foscari” a Lordului Byron)
* Şi nu în ultimul rând, tot într-o zi de 3 noiembrie, dar acum 57 de ani, era inaugurat, la Paris, Palatul UNESCO. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură are şi 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii, România fiind membru UNESCO din 27 iulie 1956
* Ziua de 3 noiembrie este una aniversară pentru Opera Naţională Română Iaşi, întrucât la această dată, în 1956, s-a inaugurat prima stagiune a teatrului liric înfiinţat la începutul acelui an, care avea să poarte, începând din 2003, actuala denumire. Şi pentru că spectacolul inaugural a fost celebra “Tosca”, s-a instaurat tradiţia ca în fiecare an, la 3 noiembrie, opera pucciniană să marcheze evenimentul. Aşadar, inaugurarea s-a făcut la 3 noiembrie 1956 cu “Tosca” de Giacomo Puccini, dirijată de Radu Botez, regia artistică aparţinând lui Hero Lupescu. De atunci, stagiunile au fost regulate, melomanii ieşeni fiind permanent în contact cu marele repertoriu
Aniversări – Comemorări
– 1866: S-a născut Traian Demetrescu (Tradem), poet, prozator, traducător şi publicist (m. 1896). NOTĂ: Unele surse (http://www.compendium.ro/pers_detalii.php?id_pers=1394&prenume_pers=Traian%20%28Tradem9&nume_pers=DEMETRESCU dau ca dată a naşterii 5 decembrie 1866
– 1900: A murit Eufrosina Popescu, actriţă şi cântăreaţă; a cântat, sub pseudonimul Marcolini, pe scenele unor teatre muzicale din Veneţia, Florenţa, Milano, Nisa, Paris (n. 1821) – 115 ani
– 1909: S-a născut Marcel Anghelescu, actor de teatru şi film, protagonist de succes al comediilor lui Caragiale (m. 1977)
– 1909: S-a născut istoricul literar Ion D.[umitru] Lăudat; fiind la origine cursuri universitare, cărţile lui se caracterizează printr-o sistematizare riguroasă a materialului, prin expunerea clară şi obiectivă a faptelor (m. 1996)
– 1922: S-a născut pictorul Doru Bucur (m. 1969)
– 1923: S-a născut istoricul Dan Berindei, membru titular al Academiei Române din 1992, vicepreşedinte al acestui for (2006-2014)
– 1923: S-a născut Paul Cornea, istoric literar, critic şi teoretician literar, profesor; studii privind preromantismul românesc şi romantismul. NOTĂ: Unele surse menţionează ca an al naşterii 1924, iar http://www.romlit.ro/profil_i_efigie dă ca dată a naşterii 5 noiembrie 1924
– 1926: S-a născut regizorul de film Iulian Mihu (m. 1999)
– 1933: S-a născut soprana Mariana Stoica (m. 2009)
– 1936: S-a născut regizorul de film Mircea Moldovan; preşedinte al CNA între anii 1996 şi 2000
– 1936: A murit (la Paris) compozitorul şi pianistul Filip Lazăr (n. 1894)
– 1938: S-a născut Nicolae Dragoş (pseudonim al lui Nicolae Răcănel), poet şi publicist (funcţii de conducere în presa dinainte de 1989)
– 1938: S-a născut Cornel Meraru, compozitor şi saxofonist (fost membru al Big Band-ului Radiodifuziunii Române)
– 1938: S-a născut actorul Radu Panamarenco (m. 2007)
– 1943: S-a născut prozatorul Alexandru Ecovoiu
– 2005: A murit compozitorul Adrian Raţiu (n. 1928) – 10 ani
– Paris: Are loc decernarea Premiului Goncourt, care recompensează cele mai bune şi imaginative opere franceze (în proză) ale anului
– 1794: S-a născut William Cullen Bryant, poet și publicist american (m. 1878)
– 1801: S-a născut compozitorul italian Vincenzo Bellini (m. 1835)
– 1864: A murit poetul brazilian Antônio Gonçalves Dias (n. 1823)
– 1892: A murit Florimond Hervé (Louis-Auguste-Florimond Ronger), compozitor, autor dramatic, actor, cântăreț, scenarist și director de trupă teatrală francez (n. 1825)
– 1901: S-a născut André Malraux (André Berger), romancier, eseist şi om politic francez (m. 1976)
– 1903: S-a născut fotograful american Walker Evans; a realizat (în alb şi negru) reportaje documentare abordând, în special, efectele crizei economice din 1929; portrete de mare expresivitate (m. 1975)
– 1905: S-a născut Lois Mailou Jones, considerată o pionieră printre pictorii afro-americani (m. 1998) – 110 ani
– 1914: A murit poetul austriac George Trakl, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai curentului expresionist timpuriu (n. 1887)
– 1921: S-a născut actorul american de film Charles Bronson (pe numele său adevărat Charles Dennis Buchinsky) (m. 2003). NOTĂ: Dicţionarul de cinema (1997) dă ca an al naşterii 1920
– 1924: S-a născut coregraful şi regizorul american Marc Breaux (m. 2013)
– 1925: S-a născut scriitorul german Dieter Wellershoff; în 1960 s-a numărat printre membrii fondatori ai „Şcolii de la Köln” a noului realism, deschizătoare de drumuri pentru literatura descriptivă – 90 de ani
– 1927: S-a născut actorul polonez de film Zbigniew Cybulski, figură emblematică a cinematografului polonez al anilor ’50-’60 (m. 1967)
– 1931: S-a născut Monica Vitti, actriţă şi regizoare italiană de film
– 1933: S-a născut John Barry (născut John Barry Prendergast), compozitor britanic de muzică de film şi dirijor; autorul coloanelor sonore a 11 dintre filmele seriei „James Bond”; câştigător a cinci premii Oscar (m. 2011)
– 1938: S-a născut regizorul, producătorul şi scenaristul italian Pupi (Giuseppe) Avati
– 1939: S-a născut dramaturgul american Terrence McNally
– 1949: A murit colecţionarul american de artă Solomon Guggenheim; în anul 1937 a înfiinţat Fundaţia ce-i poartă numele; aceasta a realizat o reţea de muzee de artă; primul a fost Muzeul Solomon Guggenheim (Muzeul de Artă Modernă) din New York, construit între anii 1956 şi 1959, după proiectul renumitului arhitect Frank Lloyd Wright; celelalte muzee se află la Veneţia, Bilbao, Berlin şi Las Vegas (n. 1861)
– 1954: A murit Henri Matisse, pictor, decorator şi sculptor francez; reprezentant de seamă al fovismului (n. 1869)
– 1959: A murit Andrei Dimitrov Protici, scriitor, critic literar, publicist şi istoric de artă bulgar; membru corespondent străin al Academiei Române din 1930 (n. 1875)
– 1983: A murit Alfredo Antonini, compozitor şi dirijor american de origine italiană (n. 1901)
– 1998: A murit scenaristul american Bob Kane (numele real: Robert Khan), creator, alături de Bill Finger, al personajului Batman (n. 1915)
– 2005: A murit editoarea germană Anne Burda, fondatoarea editurii care-i poartă numele, înfiinţată în 1950 (printre primele publicaţii s-a numărat renumita „Burda Moden”); numită şi „regina secretă a modei germane” (n. 1909) – 10 ani
– 2009: A murit Francisco Ayala (numele complet: Francisco de Paula Ayala García-Duarte), unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi eseişti ai Spaniei (n. 1906)
* * * * *
– 1933 S-a nãscut compozitorul John Barry. El este cel care a compus versiunea modernã a piesei lui Monty Norman, „James BondTheme„.
-1941 S-a născut la Essex, Anglia, Brian Poole din grupul The Tremeloes.
-1946 S-a nãscut, în Norwood Green / Middlesex / Marea Britanie, Nick Simper, component al trupei Deep Purple.
-1948 La Glasgow, Scotia, s-a născut interpreta Lulu, pe numele real Marie McDonald Lawrie. Cel mai mare hit al sau a fost number one in 1967, To Sir with Love . Alte hit-uri : „Boom Bang-A-Bang„, „Oh Me Oh My (I’m A Fool For You Baby)” şi „I Could Never Miss You”.
-1954 S-a născut Adam Ant, pe numele sau real Stuart Leslie Goddard, vocalistul si leader-ul grupului Adam & The Ants. Grupul a fost format in 1976, cel mai mare hit al sau fiind în 1982 Goody TwoShoes, ajuns in Billboard Hot 100 până pe locul 12.
-1954 S-a născut la Londra Chris Difford, voce, chitara in Squeeze
-1960 S-a nãscut James Prima, component al formaţiei Deacon Blue (1988 UK No.8 – „Real Gone Kid„).
-1969 S-a nãscut Robert Miles. Numele lui adevãrat este Roberto Concina şi s-a nãscut în Elveţia. El este cunoscut în special datoritã piesei „Children„.
-1969 S-a nãscut Mark Robert, component al formaţiei Catatonia (1998 UK No.3 – „Mulder And Scully„).
-2002 La Peterborough, Cambridgeshire, Anglia, încetează din viaţă în vârstă de 71 de ani, în somn, Lonnie Donegan. (1960 UK No.1 single ‘My Old Man’s A Dustman’, ‘Rock Island Line’, plus over 30 other UK Top 40 singles).
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 noiembrie 2015, 11:05 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:24
Agenda cultural-muzicală a zilei 2 Noiembrie 2015
Organizaţii
* Biblioteca Naţională a României și Fundaţia Progress inaugurează „Cuibul Democrației” – o agora comunitară, amenajată în incinta Bibliotecii Naționale a României de către bucureștenii care au lucrat ca voluntari în proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active” – ora 18:00
Învăţământ, Cercetare
* Între 2 şi 8 noiembrie, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, va avea loc ediția de toamnă a ”Săptămânii PSI”, eveniment organizat de Editura Trei şi Librăriile Cărtureşti, la care participă specialişti în psihologie şi psihoterapie, profesori şi practicieni experimentaţi. Ediţia din această toamnă a ”Săptămânii PSI” a rezervat o zi specială pentru psihologia în şcoală, oferind educatorilor instrumente utile pentru activităţile cu elevii vulnerabili
Cultură
* Cu prilejul deschiderii evenimentului ”Zilele Culturii Ruse”, aflată la a V-a ediție are loc conferinţa de presă, la care vor participa artiştii de la teatrul rus “Casa Centrală a Actorului”, aflată la Moscova, pe Str. Arbat – ora 16:00, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 50. Moto-ul Centrului este ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”
* Editura „Tracus Arte” şi Institutul Cultural Român în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov, organizează lansarea volumului „Dincolo de Calea Victoriei”, autor George Bogdan, apărut în 2015 – ora 15:00, la Institutul Cultural Român, Sala de Festivităţi
* Turneul „Vioara lui George Enescu la sate”, un proiect al Centrului Cultural Media Radio România, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail care susţin concerte în perioada 22 octombrie – 3 noiembrie. Astăzi concertul are loc de la ora 19:00, la Sala Teatrelli. Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional
* De la ora 14:00, are loc deschiderea Săptămânii culturale poloneze (2 – 6 nov.) la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, prin vernisarea expoziţiei „Spiritul ilustraţiei poloneze”, prezent prin cele 36 lucrări realizate ilustratori polonezi, inspirate din basme şi poveşti pentru copii, creaţii din anii ’50 şi ’60. De la ora 18:30, în sala Auditorium de la Sediul Central incursiunea în cultura poloneză continuă prin recitalul de pian Nicoleta Luca cu tema „Chopin şi contemporanii lui”. După concert urmează proiecţia de film „Jucării” (ora 20:00), prin care vom retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80
* Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, propune locuitorilor cartierului Berceni redescoperirea valorilor de patrimoniu ale zonei şi valorificarea poveştilor personale în cartier, prin proiectul “Istorii din cartier”. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 2 – 15 noiembrie, în Sun Plaza Shopping Center şi ulterior va fi itinerată la Muzeul Municipiului Bucureşti. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este susţinut de Sun Plaza Shopping Center. Proiectul îşi propune să ducă iniţiativele culturale dincolo de spaţiul central al oraşului, stimulând locuitorii unei zone să se implice în acţiuni educative derulate în propriul cartier
* La Elite Art Gallery are loc deschiderea expoziţiei personale a lui Corneliu Vasilescu, intitulată sugestiv „Drama romanticului” care va fi marcată de compoziţia muzicală a interpretului Aurelian Octav Popă, solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, ce va acompania liric, în cadrul unei proiecţii, lucrările artistului – ora 18:00, Strada Academiei nr.15, sector 1. Expoziția va fi deschisă în perioada 3 noiembrie – 23 noiembrie
* În perioada 2 – 5 noiembrie, are loc ediția a VII-a a evenimentului „Drammaturgia Italiana a Bucarest” – ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin şi Teatrul Odeon, Sala Studio
* La Cinemateca Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) are loc vizionarea de presă a filmului “Acasă la tata”. La conferința de presă vor participa actorii: Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu și regizorul Andrei Cohn
* Editura Humanitas şi Filarmonica „George Enescu” organizează de la ora 18:30, la Ateneul Român, conferinţa „Alain Finkielkraut în dialog cu Horia-Roman Patapievici”, cu tema „Ce se întâmplă cu Europa?”, în cadrul Galei Humanitas 25 de ani şi al Conferinţelor Ateneului Român. Seara se încheie cu o sesiune de autografe şi cu o recepţie găzduite în foaierul Ateneului Român
* Craiova: Sub egida Consiliului Local, a Primăriei Municipiului Craiova și a Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană – 2021, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează, în perioada 2 – 8 noiembrie, „Săptămâna TRADEM”, în cadrul căreia va avea loc şi ediţia a XXXVII-a a Concursului Naţional de Poezie „TRADEM”
* Oradea: Filarmonica de Stat Oradea organizează conferința de presă pentru a va prezenta concertul susținut de Camerata Michael Haydn- concert-maestru: Nagy Kálmán- ora 11:30, la sediul instituției, Str. Moscovei, nr. 5
S-a întâmplat într-o zi de 2 noiembrie:
* Acum exact 95 de ani, la sediul Conservatorului bucureştean, s-a materializat iniţiativa creării unui organism profesional care să apere şi să garanteze priorităţile fundamentale ale creatorilor de muzică – Societatea Compozitorilor Români. Cu aceeaşi ocazie a fost ales primul Comitet de conducere şi a fost adoptat Programul asociaţiei, care prevedea „să ajute dezvoltarea producţiunii muzicale româneşti”, să promoveze tiparul şi execuţia lucrărilor, să apere drepturile de autor ale membrilor ei şi în final „să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanţii români”. Primul preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români a fost George Enescu. A urmat, în anii stalinismului, Matei Socor, funcţia supremă fiind re-denumită secretar, iar Societatea Compozitorilor a devenit Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ulterior a preluat conducerea Ion Dumitrescu, înlocuit de Petre Brîncuşi şi apoi de Nicolae Călinoiu. Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-1994, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010 preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu
* Postul Radio Iaşi a emis pentru prima oară acum 74 de ani, sub numele de “Radio Moldova”. Radio Iaşi este unul dintre cele mai cunoscute posturi regionale din sistemul radioului public românesc şi se adresează locuitorilor din judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, din Republica Moldova şi Ucraina. Postul „Radio Moldova” de la Iaşi, denumit „Radio Moldoviţa” în 1944, a fost singurul post teritorial care a funcţionat în timpul regimului antonescian, funcţionând ca principal post de propagandă românească şi anti-propagandă sovietică. Din anul 1984 şi până la căderea regimului comunist (22 decembrie 1989), postului de radio i-a fost anulat dreptul de a emite
Aniversări – Comemorări
– 1816: A murit Gheorghe Şincai, istoric, filolog, traducător şi poet; reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene; l-a ajutat pe Samuel Micu la elaborarea lucrării „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, prima gramatică tipărită a limbii române; a militat pentru înlocuirea în scrierile laice a literelor chirilice cu cele latine şi pentru învăţământul în limba română (n. 1754)
– 1854: A murit Anton Pann, poet, compozitor şi culegător de folclor (n.~1796, la Sliven/Bulgaria)
Anton Pann(nascut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) a fost un poet, compozitor de muzica religioasa, profesor de muzica religioasa, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al Romaniei.
Poetul si muzicianul acesta, de formatie populara si bisericeasca, a avut-o viata destul de agitata. Nascut in afara granitelor tarii, apoi colindind prin multe orase, Rimnicu-Vilcea, Brasov, Bucuresti, psaltul prieten cu N. Filimon a fost, la nivelul sau modest, un raspinditor de cultura. Prin tipografia sa au trecut atit opere de ale sale, cit si antologii pe gustul marelui public de atunci, de poezie minora sau de folclor orasenesc, apoi opere sau fragmente mult raspindite in sud-estul european. O neobisnuita mixtura de folclor romanesc citadin si folclor balcanic si oriental ni se infatiseaza in toata opera editata de acest vesel si talentat tircovnic, care a devenit el insusi un personaj legendar al mahalalei bucurestene, un fel de Nastratin Hogea, celebru mai cu seama prin Proverburi sau Povestea vorbei din 1847.
A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” in poemul Epigonii. Prin prescurtarea numelui de familie și romanizare va fi numit Anton Pann.
Anton Pann s-a nascut in Bulgaria, la Silven, un targ insemnat așezat la poalele versantului sudic al munților Balcani, pe malul stang al raului Tundza, laN-NE de Stara-Zagora .
Dupa parerea criticului literar Mircea Scarlat, cu Anton Pann se incheie „un mod secular de a intelege poezia”, caci acest „colportor de exceptie () sintetizeaza, intr-un fel, intreaga poezie scrisa pana la el”, Este „sincron cu gustul marelui public.” in acelasi timp este si un precursor, el deschizand in literatura noastra filonul balcanic-oriental, dezvoltat mai tarziu de creatori de exceptie ca Ion Luca Caragiale, Mateiu I. Caragiale, Ion Barbu, Leonid Dimov. (http://www.poeziile.com/autori/Anton-Pann/biografie.php) Foto: (Wikipedia.org)
– 1869, 2/14: S-a născut Iulia Hasdeu, poetă română de limbă franceză; fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; a publicat în timpul vieţii doar patru poezii; creaţia sa, scurtă, dar densă, scrisă în limba franceză, a fost publicată postum de tatăl său (m. 1888). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 14 noiembrie 1869
– 1873: S-a născut sculptorul Dimitrie Paciurea (m. 1932)
– 1908: S-a născut pictorul Dimitrie Berea; a expus în cele mai mari galerii ale lumii, alături de Matisse, Picasso, Bonnard şi alţii; a fost pictorul român cu una dintre cele mai ridicate cote de licitaţie pentru lucrările realizate; a fost un răsfăţat al vedetelor de la Hollywood şi pictorul lor oficial, a fost căutat de capetele încoronate ale lumii, de oamenii politici, de scriitorii de succes şi de alte oficialităţi, pentru a le realiza portretul, şapte mari tablouri ale pictorului, decorând în prezent Consulatul Regatului Unit al Marii Britanii din New York (m. 1975, la Paris)
– 1912: S-a născut lingvistul Gheorghe Ivănescu; specialist în istoria limbii române şi în lingvistica generală; membru corespondent al Academiei Române din 1965 (m. 1987)
– 1913: S-a născut Ion Şerfezi, dirijor şi profesor (m. 1992)
– 1916: S-a născut prozatorul Laurenţiu Fulga (pseudonimul lui Laurenţiu Ionescu) (m. 1984)
– 1918: A murit Nicolae I. Apostolescu, critic şi istoric literar, comparatist (este iniţiatorul metodei comparatiste de tip pozitivist în cercetarea literară românească) (n. 1876)
– 1926: S-a născut pictorul Ştefan Sevastre. NOTĂ: Unele surse menţionează ca an al naşterii 1929
– 1928: S-a născut Liviu Ionescu, compozitor şi dirijor (m. 2000)
– 1933: S-a născut Ferenc Fábián, actor şi regizor la Teatrul Maghiar din Timişoara; roluri importante în cinematografia ungară (m. 1979)
– 1946: A murit compozitorul Francisc Hubic (n. 1883)
– 1955: S-a născut Răzvan Ionescu, actor, teatrolog, teolog, scriitor şi profesor – 60 de ani
– 1964: S-a născut chitaristul Valter Popa, membru al formaţiei „Iris”
– 1976: A murit Szilágyi Domokos, poet şi eseist maghiar din România (n. 1938)
– 1998: A murit istoricul Ştefan Pascu; bogată şi variată activitate în domeniul istoriei medievale şi moderne a României; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1914)
– 2005: A murit Lena (Elena) Constante, artistă plastică (artă decorativă şi ilustraţie de carte) şi scriitoare (memorialistică de detenţie); arestată în 1948 sub acuzaţia falsă de complot, în „lotul Pătrăşcanu” (împreună cu Lucreţiu şi Elena Pătrăşcanu, cu soţul său, folcloristul Harry Brauner, cu filosoful Bellu Zilber ş.a.) (n. 1909) – 10 ani
– 1699: S-a născut Jean Baptiste Siméon Chardin, pictor francez, considerat unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea (m. 1779)
– 1739: S-a născut Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor şi violonist austriac (m. 1799)
– 1880: S-a născut istoricul american Thad Weed Riker; s-a aplecat asupra istoriei moderne a României: bun cunoscător al perioadei de dinaintea unirii Principatelor Române, precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza; membru corespondent străin al Academiei Române din 1933 (m. 1952) – 135 de ani
– 1892: S-a născut Paul Abraham (Pál Ábrahám), compozitor german de origine ungară (m. 1960)
– 1906: S-a născut regizorul italian de film Luchino Visconti; s-a afirmat ca un deschizător de drumuri în neorealismul italian; a regizat cu succes şi spectacole de operă (m. 1976)
– 1911: S-a născut poetul grec Odysseas Elytis; laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1979; Elytis a fost şi un talentat pictor, el realizând numeroase ilustraţii, în colaje, pentru lumea sa poetică (m. 1996)
– 1913: S-a născut actorul american de film Burt Lancaster (m. 1994)
– 1917: S-a născut actriţa americano-canadiană Ann Rutherford (m. 2012)
– 1944: S-a născut Patrice Chéreau, actor de film, scenarist, regizor şi producător francez (m. 2013)
– 1940: S-a născut scenaristul, scriitorul şi jurnalistul italian Vincenzo Cerami, cunoscut la nivel internaţional ca autor al scenariului filmului „Viaţa este frumoasă” de Roberto Benigni (m. 2013) – 75 de ani
– 1946: S-a născut dirijorul şi compozitorul italian Giuseppe Sinopoli (m. 2001)
– 1950: A murit George Bernard Shaw, dramaturg şi critic literar irlandez; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1925 (n. 1856) – 65 de ani
– 1960: A murit Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist şi compozitor american de origine greacă (n. 1896) – 55 de ani
– 1966: A murit Peter Debye, fizician şi chimist olandez stabilit în SUA; contribuţii în fizica cristalelor; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1936 (n. 1884)
– 1975: A murit Pier Paolo Pasolini, regizor, scenarist, scriitor, ziarist, teoretician şi critic de film italian (n. 1922) – 40 de ani
– 1992: A murit Hal Roach, producător, regizor şi scenarist american de film; realizatorul celebrului cuplu „Stan şi Bran” (Stan Laurel şi Oliver Hardy) (n. 1892)
– 2004: A murit, asasinat, Theo van Gogh, cineast şi scriitor olandez, realizatorul mai multor pelicule controversate (documentarul ”0605”) (n. 1957)
– 2007: A murit coregraful rus Igor Moiseev, fondatorul companiei de balet care îi poartă numele (n. 1906)
– 2009: A murit actorul spaniol José López Vázquez, considerat un simbol al cinematografiei iberice (n. 1922)
– 2014: A murit clarinetistul britanic Acker Bilk (numele întreg: Bernard Stanley Bilk), lider al trupei de jazz Paramount (n. 1929) – 1 an
*****
02-11-1944 S-a născut in Anglia, Keith Emerson, clape in grupul Emerson, Lake & Palmer. Cel mai bun album al grupului, ajuns nr. 4 si vandut in peste 1 milion de copii a fost Welcome Back, My Friends, to the Show That Never Ends; Landies and Gentlemen…Emerson, Lake and Palmer , triplu album live .
02-11-1955 S-a născut Charles D. Lewis
02-11-1956 S-a n[scut Chris Fairbrass, guitar, Right Said Fred, (1991 US No.1 & UK No.2 single ‘I’m Too Sexy’, 1993 UK No.1 album ‘Up’).
02-11-1961 S-a născut Kathryn Dawn Lang, (kd Lang), singer, songwriter, (1993 UK No.15 single ‘Constant Craving’).
02-11-1963 S-a născut la Londra Fred Fairbrass, membru al grupului Right Said Fred
02-11-1964 S-a n[scut Valter Popa de la Iris
02-11-1966 S-a născut la Plattling, Niederbayern, interpeta Nikki
02-11-1966 Încetează din viata marele interpret de blues Mississippi John Hurt.
02-11-1975 S-a născut El Negro ( Bogdan Marius Negroiu )
02-11-1979 S-a născut Nelly, (Cornell Haynes Jr), 2000 US No.1 album ‘Country Grammar, ‘ 2002 US & UK No.1 single ‘Dilemma‘.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Morrissey concerteaza pentru prima oară în România astazi, 14 octombrie 2015. Concertul va avea loc la Sala Palatului din București și face parte din turneul său european, care va începe în Marea Britanie, în luna septembrie.
Steven Patrick Morrissey și-a început cariera solo în 1988, după o perioadă de 6 ani în care a fost solist vocal şi textier al faimoasei trupe britanice The Smiths, una dintre cele mai influente trupe alternative ale anilor 1980.
David Bowie, Ray Davies si Marc Bolan se numara printre idolii sai muzicali. In 1982, incepe sa colaboreze cu chitaristul si compozitorul local Johnny Marr, si astfel ia nastere probabil cel mai redubatibil duo componistic al anilor ‘80. Versurile spirituale si morbid-sentimentale ale lui Morrissey se potrivesc perfect cu bizarele progresii de acorduri ale lui Marr. Celor doi li se alatura curand colegii de scoala ai lui Marr, Andy Rourke (bass) si Mike Joyce (tobe) si astfel ia nastere trupa The Smiths.
Primul său album solo, „Viva Hate”, a debutat pe prima poziție în topurile din UK, revista NME denumindu-l pe Morrissey drept „unul dintre cei mai influenți artiști ai tuturor timpurilor”.
În perioada 5-6 septembrie, la Castelul Miclăuşeni din localitatea Butea, județul Iași, va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului „Călătorie la 1900″. Preparatele de odinioară, dar şi domnii şi domniţele îmbrăcaţi în moda vremii vor reprezenta o parte dintre atracţiile evenimentului.
Astfel, sunteţi invitaţi să intraţi în atmosfera specifică perioadei Belle Epoque, unde veţi avea parte de zaharicale şi poveşti boiereşti cu iz dulce-amărui, cocoane, mofturi, moftangii, muzichie şi trăsuri, jocuri şi ateliere pentru copii, make up şi accesorii de epocă, târg de antichităţi şi hand made! Preţul este de 160 lei de persoană şi include un meniu de epocă, degustare de vin cu ştaif, muzică de odinioară şi momente muzicale live.
Participanţii trebuie să vină îmbrăcaţi în vestimentaţie Belle Epoque, în culori pastel, bluze bufante, fuste lungi şi ample, mănuşi şi umbrele din dantelă, şaluri, pălării cu borul mare, joben sau melon, cămaşă albă, vestă, baston, pantalon de stofă. Rezervările pot fi făcute până la data de 31 august, la numărul de telefon: 0728.880.575 sau pe adresa de e-mail castelulmiclauseni@gmail.com.
În momentul rezervării se achită 50% din valoarea pachetului, iar plata se poate face cash sau în contul bancar. Dineu de epocă va avea loc în seara de sâmbătă, 5 septembrie, începând cu ora 19. „Dacă Regina Maria ar fi trăit până în zilele noastre, cu siguranţă ar fi fost prezentă la „Călătorie la 1900”, deoarece cu toţii ştim că era o iubitoare de frumos şi o întruchipare a eleganţei. Deşi astăzi nu mai este alături de noi, stilul vestimentar al Alteţei Sale de la început de secol XX nu se cade să fie trecut cu vederea, ci din contra, poate fi luat drept exemplu pentru ţinutele pe care doriţi să le purtaţi la evenimentul nostru”, au menţionat organizatorii.
Castelul a fost construit între anii 1880 şi 1904, de George Sturdza, pe vechiul loc al conacului. În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica şi Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniţii ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertând printre paturile cu răniţi.
În anul 1944, din cauza apropierii frontului, palatul a fost părăsit de Ecaterina Cantacuzino. În iarna anului 1944, castelul a adăpostit prizonieri nemţi. Castelul a fost devastat de soldaţii ruşi, care au folosit multe cărţi valoroase pe post de combustibil în sobe. Pe lângă cărţi, au dispărut din castel şi piese de mobilier, dar şi cea mai mare parte din colecţiile familiei Sturdza.
Pe 22 august, de la ora 19:30, bicicliştii sunt aşteptai în Parcul Izvor la primul eveniment Hai cu Bicla & Adevăraţii Veloprieteni România – un marș al bicicliștor care, la adăpostul serii, vorbește despre soare și efectele lui, uneori nocive.
„Bicicliștii pedalează împotriva melanomului” este o inițiativă prin care prin care se urmăreşte atenţionarea şi educarea oamenilor cu privire la cea mai gravă
formă de cancer de piele.
Lucruri esențiale despre melanom:
• este responsabil de numai 4% din cancerele de piele, dar provoacă 80%
dintre decesele provocate de cancerul cutanat
• apare mai des la bărbați decât la femei
• depistat din timp, melanomul se vindecă în 98% din cazuri
Programul evenimentului:
19:30 – întâlnire în Parcul Izvor, la alveolă – participanţii sunt aşteptaţi cu protecții de
șa, brățări UV și 100 de tricouri reflectorizante On Wear, prima linie de tricouri
autohtone dedicate bicicliștilor
21:00 – plecare pe traseul Parc Izvor – Bd. Națiunile Unite – Str. B.P. Hașdeu –
Berzei – Calea Buzești – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle
– Blvd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – intrarea în Parcul Herăstrău
22:00 – 22:30 – final de marș și, opțional, festivalul Green Sounds din Herăstrău
De-a lungul traseului, se va ocupa prima bandă de circulaţie. Acţiunea se bucură de sprijinul motocicliștilor de la Poliția Rutieră. Consumul băuturilor alcoolice (inclusiv bere)
este interzis.
Cei care vor să-și rezerve tricoul din timp, sunt rugați să dea un e-mail de
participare la tudor@haicubicla.ro și să indice măsura pe care o poartă.
”Bicicliști pedalează împotriva melanomului” face parte din campania ”Un viitor fără pată”, aflată în cel de-al treilea an consecutiv. Campania este organizată de
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
“Adevaratii Veloprieteni” organizează la Sinaia, pe Valea Prahovei, un eveniment destinat bicicliștilor amatori dornici să îmbine sportul, plimbarea în aer liber, cultura și istoria. În perioada 15-16 august, ”Sinaia pe Bicicletă” va aduna pasionații sportului pe două roți pentru două zile de plimbare prin Perla Carpaților.
Sâmbătă, în prima zi, de la ora 11:00, se va pleca într-o plimbare prin Sinaia pe un traseu în care organizatorii evenimentului, alături de reprezentanți ai autorităților locale, vor colinda pe străzile mai puțin cunoscute din Sinaia și vor prezenta istoria celor mai frumoase case din stațiunea prahoveană. Plimbarea se va încheia în fața cazinoului din Sinaia, acolo unde toți participanții vor fi serviți cu limonadă.
Traseu 15 august 2015: Primăria Sinaia – Vila Salamandra – Bdul. Carol I – str. Mihail Kogalniceanu – str. Furnica – Cabana Schiori – Drum Nou Cota 1400 – Calea Codrului – str.Furnica – Mănăstirea Sinaia – Cazino Sinaia – Parcul Dimitrie Ghica.
A doua zi, participanții ”bicicli” de la un muzeu la altul și vor putea afla istoria celor mai importante locuri din Sinaia. Traseu 16 august 2015: Primăria Sinaia – Bdul Carol I – Biserica Sf. Ilie – str. A. Iancu – str. M. Kogalniceanu – Muzeul Oraşului Sinaia – Centrul Cultural Carmen Sylva – Mănăstirea Sinaia – Castelul Peleș – Castelul Pelișor – Muzeul G. Enescu – Cazino Sinaia – Muzeul Rezervaţiei Bucegi – Parcul Dimitrie Ghica.
În plus, orgnizatorii pun la dispoziția bucureștenilor un camion destinat transportului bicicletelor. Prețul este 5 lei, la fel ca în cazul în care bicicleta ar fi ajuns la Sinaia cu trenul. Plecarea spre Sinaia se va face sâmbătă de dimineață, de la Gara de Nord, la ora 6:20.
Intrarea la eveniment este gratuită.
Organizatorii le recomandă participanţilor să aibă kit de pană, lumini faţă, spate, vestă reflectorizantă şi cască.
Locul de întâlnire – Primăria Sinaia – Bdul. Carol I nr.47 – sâmbătă şi duminică
Ora de întâlnire a participanţilor – 10:00 am
Start ”Sinaia pe bicicletă” – 11:00 am
Publicat de Bogdan Dragomir,
8 august 2015, 11:01 / actualizat: 20 iunie 2023, 11:19
VINERI, 7 AUGUST 2015
EVENIMENTE INTERNE
– Minorităţi
* Uniunea Armenilor din România, în partul Dudian, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească), începând cu ora 18:00. Printre parteneri: Agenţia de Presă RADOR a SRR, Forumul Tinerilor din România, „Mark Twain” International School şi Armenian Virtual College – AGBU
* Saschiz, jud. Mureş: Fundaţia ADEPT Transilvania şi Primăria Saschiz organizează inaugurarea Atelierului de Ceramică, proiect care îşi propune să reînvie meşteşugul uitat al olăritului specific acestei zone, eveniment desfăşurat în cadrul Săptămânii Haferland, cea mai mare sărbătoare a saşilor din Transilvania, care are loc în perioada 6 – 10 august
* Suceava: Comunitatea germană din Bucovina sărbătoreşte, în perioada 7 – 10 august, împlinirea unui sfert de secol de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Bucovina, precum şi cea de a XIII-a întâlnire a germanilor din această regiune. Manifestările vor începe sâmbătă, 8 august, de la ora 10:00, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Delta Dunării – o lume solitară”, în care sunt incluse lucrări realizate de dr. Klaus Fabritius, preşedintele FDG Regiunea Extracarpatică, urmat de un recital de lăută susţinut de Caius Hera din Timişoara.
– Arheologie
* Com. Mânăstirea, jud. Călăraşi: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Municipal Călăraşi şi Primăria Comunei, organizează cea de-a XIII-a ediţie a Zilei Porţilor Deschise, pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu – ora 10:30, la Grădinița nr.1, Str. Lehliului nr. 79, din satul Sultana.
– Cultură
* De la ora 17:00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Teatrul Ţăndărică continuă seria de evenimente aniversare “70 de ani”, cu vernisajul expoziţiei “Călătoria lui Ţăndărică”, care se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. Expoziția va fi deschisă în perioada 7 august – 20 septembrie, de la ora 10:00, la Palatul Suţu
* Muzeul Național al Țăranului Român organizează, de la ora 17:00, la sala Irina Nicolau, vernisajul expoziției de fotografie „Donația Peter Jacobi către Muzeul Național al Țăranului Român” (7 – 30 aug.). Expoziția include o selecție din seriile fotografice „Bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania și Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș”
* Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ – „Somnul vine altfel când adormi cu gândul la Deinotherium” – ora 21:00. Cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame vor avea parte de un somn liniștit şi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor, oferite de DaVinci Learning
* Armeniş, jud. Caraș-Severin: Festivalul de folclor ”Jocul popular tradiţie perenă pe Valea Timișului”, organizat de Asociația cultural-folclorică Armenișana cu sprijinul Consiliului Local Armeniş şi a Consiliului Județean Caraș-Severin, va avea loc în zilele de 7 și 8 august
* Baia Mare: Prima ediţie „Heritage – Fashion & Music Festival”, care va aduce în atenţia publicului creaţii de modă româneşti, urmate de concerte de muzică jazz şi clasică, se va desfăşura în perioada 7 – 9 august, în Piața Cetății. Evenimentul este organizat de Fundaţia Baia Mare 2021, cu sprijinul Primăriei Municipiului, sub egida „Seri culturale în Baia Mare”
* Caransebeş: Asociaţia Gugulan Rock, în colaborare cu Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură “George Suru”, organizează în perioada 7 – 9 august, cea de-a II-a ediţie a festivalului de muzică în aer liber „Gugulan Rock”. Aceasta se va desfăşura pe platoul Cepelca din zona de agrement Teiuş
* Cluj-Napoca: În fiecare week-end din perioada 7 – 29 august, are loc cea de-a V-a ediţie a “Serilor de vară clujene”, care aduce în acest an, pe lângă Scena Verde – Iulius Parc și Piața Muzeului, două locuri noi – malul Someșului (zona Grigorescu) și Cetățuia. Serile de vineri și sâmbătă vor fi animate de concerte folk, muzică clasică, proiecție de film, muzică interbelică, jazz, blues, operă și balet
* Comarnic: Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada” vernisează, de la ora 11:30, expoziția temporară „Sub semnul zeiței Diana. Armonii silvice în orologerie”. Expoziția poate fi vizitată la sediul Muzeului Cinegetic al Carpaților „Posada” cu sediul în Comarnic, Posada nr. 11, în lunile august și septembrie, zilnic de marți până duminică, între orele 9:00-17:00
* Galaţi: Un număr de 12 fanfare profesioniste şi de amatori din România, Turcia şi Republica Moldova participă, în perioada 7 – 9 august, la Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, aflat la XI-a ediţie şi organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos
* Mamaia: Spectacol susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale – ora 18:00, pe Terasa Radio Constanţa – Radio Vacanţa
* Sibiu: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” organizează, în perioada 7 – 9 august, cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, în cadrul căreia, astăzi, are loc Parada portului popular – ora 18:00, pe traseul Bd. N. Bălcescu – Piaţa Mare. Tot astăzi, de la ora 19:00, are loc spectacolul extraordinar „Junii Sibiului şi invitaţii lor”, care aduce în prim-plan dansuri populare din toată România, precum şi coregrafii din folclorul internaţional, în compania membrilor Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cu soliştii Viorica Telcean, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Marcel Părău și a ansamblurilor folclorice „Ceata Junilor” şi „Veteranii Junii Sibiului”
* Sibiu: În perioada 7 – 9 august, are loc cea de-a II-a ediţie Arini Fest Cinema, din programul căruia fac parte proiecţii de filme în aer liber, sesiuni de muzică live, jocuri, ateliere de face-painting şi pictură – în parcul „Sub Arini”
* Târgu Jiu: În perioada 7 – 9 august, are loc cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, organizat de Școala Populară de Artă Târgu Jiu. Spectacolele vor începe, în fiecare seară, de la ora 19:00, la Teatrul de Vară (sediul Școlii Populare de Artă)
* Budapesta: Trupa Tony Baboon va reprezenta România la Sziget Festival 2015, care va avea loc între 10 şi 17 august, pe insula Óbudai
* Italia: Pavilionul României din cadrul EXPO Milano 2015, Centrul Cultural Italo-Român și compania de teatru Wasabi din Milano, prezintă spectacolul-concert „Verso un’altra fiamma/O altă flacară”, inspirat din opera lui Panait Istrati; regia Vlad Scolari
* Roma: Concert de Gală al studenţilor de la masterclass-ul de muzică de cameră în cadrul seriei de cursuri de vară „Icon Arts – Rom” (2 – 9 aug.), organizate de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Exces Music şi Accademia di Romania – ora 20:00, în sala de concerte a Accademia di Romania.
Aniversări – Comemorări
– 1910: S-a născut Theodor “Teddy” Cosma (pe numele său real Theodor Zwiebel), dirijor, pianist și aranjor originar din România, stabilit în Franța din 1963; tatăl compozitorului de muzică de film Vladimir Cosma, și fratele compozitorului și dirijorului Edgar Cosma (m. 2011, la Paris) – 105 ani
– 1911: A murit Gheorghe Cârţan („Badea” Cârţan), ţăran autodidact din Ţara Făgăraşului; a răspândit cărţi româneşti în satele transilvănene; a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român (n. 1849)
– 1983: A murit compozitorul, dirijorul şi omul de cultură Nicolae Brânzeu (n. 1907). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii 7 martie 1983
– 2009: A murit interpreta de muzică folk Tatiana Stepa (n. 1963)
– Edinburgh: Ediţia 2015 a Fringe Festival, cel mai mare festival de arte din lume (7 – 31 aug.)
– 1913: A murit David Popper, violoncelist, pedagog şi compozitor de origine cehă (n. 1843)
– 1919: S-a născut basul finlandez Kim Borg (m. 2000)
– 1937: S-a născut muzicianul american de blues Magic Slim (pe numele său real Morris Holt) (m. 2012)
– 1974: S-a născut Dana Dawson, cântăreață americană de muzică pop rock și rhythm and blues (m. 2010)
SÂMBĂTĂ, 8 AUGUST 2015
– Minorităţi
* În prezenţa supravietuiţorilor romi ai deportărilor în Transnistria, reprezentanţilor societăţii civile rome şi nu numai, ai mediului academic şi oficiali ai statului, are loc evenimentul de dezvelire a Monumentului Holocaustului Romilor, în cadrul Festivalului Solidarităţii Pakivalo (6 – 8 aug.) – ora 12:00, la Muzeul Culturii Romilor din Str. Drumul Săbăreni nr. 101 -125
– Cultură
* Muzeul Naţional de Artă al României organizează, de la ora 12:00, în cadrul expoziţiei “Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”, programul “Opera sub Clar de… Lupă”, prilej cu care are loc o prezentare în detaliu a lucrării “Fiul pădurarului”, de Nicolae Tonitza. Programul este susţinut de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei. Expoziţia “Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă” este organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă, în colaborare cu Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad şi poate fi vizitată până pe data de 9 septembrie
* Bran, jud. Braşov: Începând cu ora 20:00, are loc un festin muzical pentru toate gusturile “Clasic..Chansons…Jazz”, susţinut de Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov – la Castelul Bran, Str. General Traian Moșoiu nr. 24
* Jud. Braşov: Festivalul Musica Barcensis va fi gazdă pentru muzicieni din ţară şi străinătate, care vor concerta la Râşnov şi Prejmer, în zilele de 8 şi 9 august. Astăzi, de la ora 18:00, organista Ilse Maria Reich (Landsuht, Germania) şi soprana Georgeta Stoleriu (Bucureşti) vor oferi un recital vocal-instrumental, la Biserica Evanghelică din Râşnov, iar duminică, 9 august, de la ora 17:00, Biserica Evanghelică fortificată Prejmer va fi gazda ansamblului Neumarkt Brass Quintet
* Brăila: Concert extraordinar intitulat “Două decenii în lumea capodoperelor”, susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”, Corul Filarmonicii “George Enescu” şi Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi, în cadrul Festivalului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” (28 iul. – 9 aug.) – ora 21:00, pe Esplanada Dunării
* Buftea, jud. Ilfov: Trupele britanice Kasabian, The Maccabees şi The Wombats se numără printre “protagoniştii” celei de-a V-a ediţii a Festivalului Summer Well, care va avea loc în zilele de 8 şi 9 august, pe Domeniul Ştirbey
* Mangalia: În zilele de 8 şi 9 august, de la ora 20:30, zona FanÒOmania din Portul Turistic, are loc a II-a ediţie a evenimentului “Bulgarian Punch”, organizat de FanÒOmania cu sprijinul Primăriei Municipiului, în cadrul proiectului “Nopţi Albe la Marea Neagră” prin care se asigură spectacole gratuite în fiecare week-end în zona Portului Turistic Mangalia
* Jud. Maramureş: Turiștii care vor ajunge la sfârșitul acestei săptămâni în defileul Văii Vaserului cu trenul Mocănița vor putea lua parte la un miniconcert de muzică clasică, oferit de Căile Ferate Forestiere care exploatează trenul Mocănița
* Mogoşoaia, jud. Ilfov: Seria evenimentelor culturale de la Palatele Brâncovenești continuă astăzi, de la ora 17:00, în Sala Scoarțelor, cu un recital de pian – Nil Mladin și Victor – Gabriel Antonescu. De la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției de sculptură Mihai Marcu – “Retrospectivă” –Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Str. Valea Parcului nr. 1
* Piatra Neamţ: În perioada 8 – 27 august, Caravana Filmelor NexT porneşte la drum pentru al doilea sezon, ducând o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute în cadrul Festivalului de Film NexT în nouă oraşe din ţară. Proiecţiile vor avea loc în spaţii alternative, în aer liber, pentru fiecare dintre cele nouă oraşe fiind programate câte două seri de proiecţie: Piatra Neamţ (8 şi 9 august), Iaşi (10 şi 11 august), Târgu Neamţ (12 şi 13 august), Târgu Mureş (14 şi 15 august), Cluj Napoca (16 şi 17 august), Oradea (19 şi 20 august), Bistriţa (21 şi 22 august), Vatra Dornei (23 şi 24 august) şi Braşov (26 şi 27 august). Caravana se încheie cu o proiecţie specială la Bucureşti, pe data de 29 august
* Sibiu: În zilele de 8 şi 9 august, are loc ediţia de vară a festivalului “Huet.Urban”, eveniment organizat de Fundaţia Heritas şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului – în Piaţa Huet. În prima seară de festival, de la ora 22:30, se vor proiecta două filme reprezentative pentru această breaslă, “Wayfarers” — un scurt metraj despre tradiția calfelor și modul lor de viață, și “Meserii Uitate” — un lung metraj despre tradiționalismul meseriilor practicate în cadrul acestei bresle
* Târgu-Mureş: Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Roman de la Călugăreni (Festivalul 3R), organizată de Muzeul Judeţean Mureş şi Asociaţia Teatru Şură, sub genericul “Imperiul contraatacă!”, aduce în atenţia publicului, la mai bine de 1500 de ani de la căderea Imperiului Roman, obiceiurile acestei perioade, dar şi continuarea cercetărilor pentru includerea limes-ului nord-estic în patrimoniul UNESCO – ora 10:00, la Arena, în curtea Teatrului Şură
Aniversări – Comemorări
– 1897: S-a născut tenorul Emil Marinescu (m.1986)
– 1950: S-a născut Christian Alexandru Petrescu, compozitor şi dirijor – 65 de ani
– 1999: A murit Nicolae Boboc, compozitor, dirijor şi muzicolog, folclorist şi profesor (n. 1920)
– 2004: A murit compozitorul, dirijorul şi profesorul Emil Lerescu (n. 1921)
– 2011: A murit compozitorul român Andreas Porfetye, stabilit în Germania (n. 1927)
– 1891: S-a născut Adolf Busch, violonist, dirijor şi compozitor german (m. 1952)
– 1905: S-a născut compozitorul şi dirijorul francez André Jolivet (m. 1974) – 110 ani
– 1929: S-a născut violonistul ceh Josef Suk, strănepotul celebrului compozitor romantic Antonin Dvorak (m. 2011)
– 1950: A murit compozitorul rus Nikolai Myaskovsky (n. 1881) – 65 de ani
DUMINICĂ, 9 AUGUST 2015
– Cultură
* Brăila: La Teatrul Municipal, are loc ceremonia decernării premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului, sub bagheta dirijorului Marco Balderi, în cadrul Festivalului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” – ora 18:30
* Cluj-Napoca: De la ora 20:00, orchestra austriacă Wiener Jeunesse va concerta în Auditorium Maximum aub bagheta dirijorului Herbert Bock, având-o ca solistă pe soprana Ursula Langmayr
* Ploieşti: Primăria municipiului, alături de Consiliul Judeţean Prahova şi în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arton” organizează, în perioada august – septembrie, o stagiunea estivală de evenimente cultural – educative ce vor avea loc în aer liber, în centrul oraşului, pe Esplanada Palatului Culturii. Stagiunea va conţine 8 concerte – spectacol susţinute de Orchestra Magic Ploieşti şi va fi organizată în fiecare duminică a lunilor august şi septembrie, urmând să se deschidă astăzi şi să se încheie în data de 27 septembrie. Toate concertele vor începe la ora 19:00
* Chişinău: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, organizează, de la ora 18:00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, o întâlnire cu scriitorul Mihail Vakulovski. Cu acest prilej, în cadrul Cenaclului Republica, scriitorul Mihail Vakulovski se va întâlni cu tinerii scriitori din Chișinău și va susține prelegerea „Rostul cenaclurilor literare: CenaCLUbul Tiuk”. Întâlnirea va fi urmată de o lectură publică
Aniversări – Comemorări
– 1914: S-a născut Alexandru Mandy (numele la naştere: Armand Abram Penchas), compozitor de muzică uşoară (m. 2005)
– 1920: S-a născut Lola Bobescu, violonistă şi profesoară stabilită în Belgia (m. 2003) – 95 de ani
– 1951: S-a născut Cristian Brâncuşi, dirijor şi compozitor; dirijorul Orchestrei de Cameră Radio
– 1955: A murit baritonul Aurel Costescu-Duca (n. 1888) – 60 de ani
– 1957: S-a născut pianista Dana Borşan (solistă a Formaţiilor Muzicale Radio)
– 1989: A murit violoncelistul şi profesorul George Cocea (n. 1904)
– 1991: A murit Cella Delavrancea, pianistă, critic muzical şi profesor; fiica scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea (n. 1887)
– 2008: A murit compozitorul român Walter Mihai (Michael) Klepper, stabilit în Germania din 1983 (n. 1929)
– 2011: A murit dirijorul şi compozitorul Boris Cobasnian; simbol al culturii dobrogene, a impus în muzica corală românească noi coordonate ca dirijor al corului Operei din Constanţa şi al corului Vox Maris (n. 1926)
– 2011: A murit muzicianul Teodor Costin, dirijor (1952 – 1986) şi director (1962 – 1986) la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, dirijor şi director (1972 – 1985) la Teatrul Liric din Craiova (n. 1923)
– 1874: S-a născut Reynaldo Hahn, compozitor şi dirijor francez de origine venezueleană; în ultimii ani ai vieţii a fost directorul Operei Mari din Paris (m. 1947). NOTĂ: Unele surse (http://www.allmusic.com/artist/reynaldo-hahn-mn0001388786) dau ca an al naşterii 1875
– 1902: S-a născut violonistul francez Zino Francescatti (m. 1991)
– 1919: A murit compozitorul, pianistul şi dirijorul italian Ruggiero Leoncavallo, inițiator al verismului, alături de Pietro Mascagni (n. 1857)
– 1963: S-a născut Whitney Houston, cântăreaţă, manechin, actriţă şi producătoare americancă. Cartea Recordurilor a menţionat-o, în 2009, ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile; lista ei de premii include: două Premii Emmy, şase Premii Grammy, 30 Billboard Music Award şi 22 de American Music Award, având, în anul 2010, în total 415 premii primite de-a lungul carierei; a fost, de asemenea, una dintre cele mai bine vândute artiste din lume (cu peste 170 de milioane de albume, single-uri şi videoclipuri) (m. 2012)
– 1975: A murit compozitorul, pianistul şi profesorul rus Dmitri Şostakovici; considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea (n. 1906) – 40 de ani.
Premiul TINERE TALENTE s-a acordat si in cadrul Festivalurilor de prestigiu „Delfinul de Aur” – Năvodari si „Sulina 2015” – Sulina, Delta Dunării!
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 august 2015, 13:59 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:53
Deşi luna iulie, prin tradiţie este o lună „înflăcărată” meteorologic, tinerii interpreţi muzicieni nu s-au lăsat impresionaţi nici în acest an şi au participat în număr mare şi s-au calificat in finalele concursurilor naţionale şi internaţionale de pe litoralul Mării Negre – „Delfinul de Aur”, Năvodari – şi din Delta Dunării – „Sulina 2015”! În cadrul Galei Laureaţilor a Festivalului Internaţional DELFINUL DE AUR de la Năvodari au fost acordate cu sprijinul Reţelei RADIO ROMÂNIA REGIONAL două premii speciale de promovare TINERE TALENTEconcurenţilor Diana Andronic din Oneşti (14 ani) şi Alice Olivia Ghile(10 ani) din Cluj Napoca!
Gala festival Delfin 2015Foto Foto arh.pers. Bogdan Dragomir)
Foto arh.pers. Bogdan Dragomir
Foto arh.pers. Bogdan Dragomir
Diana Andronicdin Oneşti, va împlini 15 ani în luna Decembrie a acestui an, este elevă la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Oneşti şi studiază de aproape trei ani cursurile de canto ale Asociaţiei Culturale „M.Y. Art Music ArtŢ din Moineşti cu Prof. Irina Pashalov. Cele mai importante premii obţinute în anul 2015 sunt:
– TROFEUL “VIS DE STEA”, MOINESTI
– TROFEUL “DELFINUL DE PLATINA” , NAVODARI
– PREMIUL I “SULINA”, SULINA
– PREMIUL I “LUCKY KIDS”, ROMAN
– PREMIUL II “URSULETUL DE AUR”, BAIA MARE
Alice Olivia Ghile din Zalău, are 9 ani, este elevă în clasa a IV-a la Liceul de Artă ”Ioan Sima”- Zalău (clasa învățătorului Pop Chirilă, o fire sensibilă, îi place să cânte și să danseze. Activează ca solistă și dansatoare în ansamblul folcloric profesionist ”Meseșul” din Zalău; laureată a numeroase festivaluri de muzică populară: ”Floare de lotus” (trofeul festivalului),”Mândru cântec sălăjan” (premiul I), ”Dor de cântec și joc”(premiul I) etc.
Studiază pianul de la vârsta de 5 ani (clasa prof. Smaranda Obreja);
Studiază muzică ușoară de la vârsta de 6 ani în grupul ”MInistar” Cluj-Napoca (profesori îndrumători Șerban și Carmen Băcilă).
Palmares pentru anul in curs (2015):
Festivalul „Vocea cetății” Sighișoara – Premiul 3
Festivalul „Ursulețul de aur” Baia Mare – Trofeul de aur
Festivalul „Armonia” Cluj-Napoca – Trofeu 9-11
Festivalul „Floare de Lotus” Oradea – Premiul 1
Festivalul „Delfinul de aur” Năvodari – Trofeul de aur
Festivalul „Mamaia copiilor” Constanța – Premiul 1
De asemenea, într-un loc de vis, pe faleza oraşului Sulina din Delta Dunării (Festivalul Naţional SULINA 2015), alte două tinere interprete laureate ale festivalurilor şi concursurilor din România şi din străinătate au obţinut premiile speciale de promovare TINERE TALENTE– Teodora Savadin Piatra Neamţ (14 ani) şi Denisa Iroftedin Oneşti (16 ani)!
Denisa Irofte din Oneşti, are 16 ani, este elevă a Colegiului Naţional „Grigore Moisil” din oraşul natal şi studiază canto de doi ani la Asociaţia culturală ”M.Y.MUSIC ART” cu Prof. Irina Pashalov. Cele mai importante premii obţinute în anul 2015 sunt:
– Premiul II-Festivalul Internaţional ”Delfinul de Aur” Navodari 2015
– Premiul I – Festivalul Naţional ”Camena” Piatra Neamt 2015
De remarcat faptul că juriului, alcătuit din personalităţi ale culturii şi mass media din România şi de peste hotare, îi revine o sarcină din ce în ce mai grea la aceste festivaluri cu tradiţie de peste 15 ani, concursuri de prestigiu prin calitatea organizatorică si interpretativă, să decidă câştigătorii deoarece nivelul calitativ artistic al concurenţilor este foarte ridicat si departajarea primelor locuri de pe podium se realizeaza la diferenţă de doar câteva sutimi! Radio România Regional felicită premianţii şi organizatorii ambelor manifestări artistice de calitate de la Năvodari şi Sulina şi va încerca, având această datorie publică educativă, de a sprijini şi mediatiza tinerii muzicieni interpreţi ce se remarcă tot mai des pe scenele româneşti dar şi pe cele din străinătate! Multumim colegilor de la Radio Constanţa – Radio Vacanţa şi de la Radio România Iaşipentru sprijinul mediatic acordat realizării acestor evenimente!
Pentru Radio România Regional,
Bogdan Dragomir – Realizator, Radio România Regional
Muzician, Membru al Juriilor Naţionale şi Internaţionale de la Năvodari şi Sulina!
P.S.: Vom face update cu materialele reprezentative (audio şi video) pentru premianţi pe măsură ce le vom primi de la ei!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Cea de a şasea ediţie a proiectului ”Cu bastonul prin Bucureşti” începe mâine.
Proiectul se va desfăşura până pe 13 septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică.
Traseul cultural va avea ca punct de plecare Cercul Militar Naţional, sâmbătă de la ora 11:00 şi duminica de la ora 18:00.
Este abordată perioada anilor ’30, anii consumaţi pe ritmuri alerte de jazz, ani cu nopţi albe şi cocktailuri colorate, cu rochii scurte şi amoruri moderne.
Ghizii le vor prezenta amatorilor de plimbări în Capitală viaţa tumultoasă a bucureştenilor interbelici.
Traseul se desfăşoară pe Calea Victoriei – Bd. Elisabeta – străzile Lipscani – Domniţa Anastasia – Ion Brezoianu – Inginer Anghel Saligny și Gutenberg.
„Cartierul poveștilor” revine la Teatrul „Ion Creangă”.
Începând de sâmbătă, 1 august, copiii sunt invitați la spectacole în aer liber, la sediul instituției din str. General Constantin Budișteanu, nr. 24, Sector 1.
Reprezentațiile vor avea loc toată luna august, sâmbăta, dimineața și seara, de la orale 11 și 18, iar duminica – numai dimineața, de la ora 11.
Pentru fiecare spectacol, Teatrul „Ion Creangă” va pune în vânzare 15 bilete pentru copii, accesul adulților fiind gratuit.
„Cartierul poveștilor” este un spectacol interactiv, plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani.
Conceptul inedit al teatrului bucureștean, a călătorit la festivaluri din Israel, Franța și Singapore.
Biletele se pot cumpăra înainte de fiecare reprezentație, de la casa de bilete special amenajată în spațiul de joc, sau de pe site-urile specializate.
Luni, 27 iulie, SPEAKERS CLUB, o companie de training & coaching în domeniul prezentărilor în public, a împlinit 1 an de la prima zi de activitate.
Cu această ocazie, a conceput un campionimenit să inspire în primul rând comunitatea și partenerii, dar și alte persoane care își doresc să evolueze personal și profesional.
Vorbim despre GALA NUMBER ONE care a reunit campioni din sport, artă și business, aducând pe scenă 12 profesioniști care sunt numărul 1 în domeniul de activitate pe care și l-au ales.
“Ne-am dorit ca acest eveniment să fie mai mult decât o aniversare obișnuită. Ultimele luni au însemnat o evoluție spectaculoasă a comunității SPEAKERS CLUB pentru că am gândit mare. Misiunea noastră este să devenim în maxim 5 ani cel mai mare club de public speaking nu doar în România, ci în Europa de Est. Când gândești mare, viziunea se extinde dincolo de convențional, de aceea am avut curajul să abordăm acești campioni să vină alături de noi și să își spună poveștile de succes”, au declarat Eliza Nițescu și Paul Ardeleanu, Managing Partners SPEAKERS CLUB.
Profesioniștii care au ales să dăruiască din experiența și pasiunea lor publicului cu povești personale de reușită au fost:
ADRIANA ISTRATE, prima româncă învingătoare într-un ultramaraton în Antarctica
BOGDAN NEAGU, antreprenor, fondator Seatbelt Consulting, firma nr. 1 în protecția muncii
COSTIN MIU, alpinist, antrenează începători să ajungă pe cele mai înalte vârfuri din lume
CRISTIANA STANCU, sportiv, campioană mondială kick-boxing feminin
EDUARD SANDU, cel mai apreciat ventriloc român
EUGENIA VODĂ, critic de film, realizator TV al emisiunii Profesioniștii – talk show-ul cultural cu cea mai mare audiență din România
GEORGE BALTĂ, sportiv de performanță, ambasador Wings for Life
LASZLO PACSO, Manager de proiect Business Days, cel mai mare eveniment de afaceri din România
MARIUS ȘTEFAN, owner la cea mai mare firmă de închirieri mașini din România
VALENTIN DILȚĂ, fotograful nr. 1 la evenimentele de business
ELIZA NIȚESCU, Marketing Manager la compania nr. 1 de distribuție produse pentru birou în România
PAUL ARDELEANU, cel mai tânăr speaker profesionist din România
”Nu VÂRFUL este important ci CĂLĂTORIA, iar muntele reprezinta IUBIRE si nu ADICTIE”, o spune alpinistul Costin Miu.
Motto-ul acestuia este SIGURANȚĂ, DISTRACȚIE, VÂRF.
În urmă cu şase ani, pe 11 martie, rugbystul George Baltă suferea un grav accident pe teren, în timpul unui meci. În urma traumatismului la coloana vertebrală şi cu măduva secţionată complet, tânărul taloneur al Olimpiei Bucureşti a rămas paralizat de la piept în jos.
Deşi este imobilizat în scaunul cu rotile, George s-a ambiționat, şi-a dat bacalaureatul, a urmat o facultate, are două servicii şi luptă zilnic pentru a merge din nou.
În primii 3 ani de la accident a fost omul lui NU, asta pentru ca refuza absolut orice.
Organizatorii și-au dorit ca acest eveniment să aibă ecouri și pentru o cauză socială, de aceea au ales ca 10% din fondurile colectate să fie donate Asociației PAVEL care se ocupă de copiii bolnavi de cancer, pentru susținerea proiectului ȘCOALA DE SPITAL.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.