Securitate la Marea Neagră; Cooperare multinațională; Exercițiul „Sea Breeze 21”
Publicat de Viorel Amzarescu, 20 iulie 2021, 14:53
Realizatorul emisiunii „Euroatlantica” de joi, 8 iulie 2021, colonelul Cristian Dumitrașcu, i-a avut ca oaspeți pe contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, și pe contraamiralul de flotilă Marian Săvulescu, șeful de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite.
„Pot spune că „Sea Breeze 21″ face parte din planul de măsuri de consolidare a securității pe flancul estic al NATO și al UE, aprecia contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, prin dezvoltarea unor exerciții comune cu statele partenere, având ca obiective principale consolidarea cooperării militare și a interoperabilității între forțele navale participante. Contribuim la asigurarea securității în această regiune deosebit de importantă și încercăm, prin ritmul pe care îl impunem, să creștem nivelul de pregătire al echipajelor și să consolidăm relația în cadrul angajamentelor euroatlantice ale Forțelor Navale române și ale Armatei României.”
„În Marea Neagră, teatru de operații, avem responsabilități, preciza contraamiralul de flotilă Marian Săvulescu, șeful de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite. Vorbim de Comandamentului Forțelor Întrunite privind coordonarea și conducerea forțelor puse la dispoziție de statul român. Vorbim despre „generator”, Statul Major al Forțelor Navale, care pregătește unitățile proprii sau forțe de nivel grupă, cum e cazul specialiștilor EOD, și, după ce parcurgem procesul de pregătire, certificare și evaluare, avem un transfer de autoritate de la generator către cel care conduce lupta.
Marți, 6 iulie, a început prima etapă a exercițiului „Sea Breeze 21” pe mare, cu plecarea navelor din portul Odessa, unde echipajele au participat la Ziua Marinei Ucrainene și la discuțiile preliminare ieșirii în larg, concomitent cu refacerea capacității de luptă.
Aproximativ 30 de nave ale țărilor membre NATO și partenerii acestora, printre care se află și fregata „Regina Maria”, ca parte a grupării navale a Alianței- SNMG-2, acționează în cadrul exercițiului „Sea Breeze 21”, în vederea creșterii nivelului de instruire în comun. În prima zi a exercițiului, echipajul fregatei „Regina Maria” s-a antrenat pentru asigurarea protecției forței în cele trei medii (aerian, naval, submarin).
Una din principalele secvențe ale exercițiului a fost executarea unui transfer de materiale cu ajutorul troliului, de la bordul elicopterului navei comandant al grupării SNMG-2, „ITS Fasan”, la bordul fregatei „Regina Maria”. Pe timpul activităților pe mare, marinarii români au acționat cu rapiditate și precizie, conform procedurilor NATO.
„Prin participarea la operații de război amfibiu, scufundări, apărarea antiaeriană, interdicție maritimă și alte tipuri de exerciții desfășurate în cadrul exercițiului „Sea Breeze 21”, echipajul fregatei „Regina Maria” se va antrena pentru creșterea capacității de reacție imediată, într-un mod unitar cu echipajele celorlalte nave NATO, ceea ce va duce, cu siguranță, la creșterea nivelului de instruire în cadrul operațiunilor multinaționale de menținere a păcii și securității în Marea Neagră”, a afirmat comandantul navei, comandor Adrian Gobjilă.
6 iulie a însemnat, pentru piloții elicopterului IAR-330 „Puma” Naval, ambarcat la bordul fregatei, sărbătorirea a 15 ani de la brevetarea primilor piloți marinari ai Forțelor Navale Române. Patru piloți din cei opt care au urcat la manșa elicopterelor navalizate, în anul 2006, se află la bordul fregatei.
#contraamiralPanait #fortenavale #flanculestic #exercitiiMareaNeagra #WeAreNATO #navy #fregataReginaMaria #army #contraamiralSavulescu
??? Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la canalul nostru de Youtube și, bineînțeles, să trageți de imagine cu mouse-ul pentru a vă bucura de un video la 360 de grade!
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata 360, Trustul de presă al MApN