Exercițiul de comunicații și informatică „Cetatea 21”
Publicat de Gabriel Stan, 20 octombrie 2021, 12:32
Cornelia Gabriela-Mihăilă (realizator rubrică): Exercițiul de comunicații și informatică „Cetatea 21”, la care au participat specialiști din întreg sistemul național de securitate, s-a încheiat vineri, 15 octombrie, și s-a desfășurată timp de două săptămâni pe întreg teritoriul țării. „Cetatea 21” a avut loc în contextul amenințărilor hibride la adresa siguranței naționale și a adus soluții tehnice inovatoare în sistemul de comunicații și informatic la nivelul exercitării comenzii și controlului structurilor de forțe militare.
Anul acesta, la „Cetatea 21” a participat și un detașament de comunicații și informatică din Armata Republicii Moldova. Prezent la ziua distinșilor vizitatori din cadrul exercițiului, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a declarat în exclusivitate pentru „Jurnal militar”.
Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă: Evoluția este evidentă. Dezvoltările tehnice pe care au reușit să le implementeze în tot ceea ce înseamnă soluțiile de comandă și control sunt la un nivel de modernizare pe care îl așteptam demult, îndeosebi pentru faptul că am asumat standarde specifice atunci când am devenit membru al Alianței Nord-Atlantice.
Este o satisfacție pentru mine să pot să văd entuziasmul și în mod deosebit dedicarea și pasiunea cu care inginerii militari și tehnicienii militari au reușit să găsească soluții pentru tot ceea ce înseamnă această problematică a arhitecturii de comandă, control, informatică în Armata Română.
Cornelia Gabriela-Mihăilă (realizator rubrică): Coordonatorul secvenței de exercițiu desfășurată chiar la sediul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii din București, locotenent-colonelul inginer Gabriel Ciucă.
Locotenent-colonelul inginer Gabriel Ciucă: Noi, cei de comunicații le asigurăm nevoile structurilor luptătoare, nevoile de absolut orice înseamnă pe zona de trafic de date, voce, pentru că fără comunicații nu poate exista o misiune.
Cu siguranță că, având în vedere evoluția tehnologică, suntem obligați să gândim și pe zona de apărare cibernetică, apărare cibernetică însemnând protecția datelor și în același timp asigurăm protecția datelor, asigurăm și protecția personalului propriu.
Istoria a demonstrat că am putut asigura legături în absolut toate teatrele de operații, în absolut orice poziție pe glob și de fiecare dată când am asigurat legături, am asigurat legături criptate, securizate dacă vreți.
Cu siguranță că „Cetatea” a fost momentul la care am depus un pic mai mult efort. Noutatea pentru anul acesta la exercițiul „Cetatea” o reprezintă prezentarea unor soluții inovatoare de comunicații peste tehnologii moderne, tendința ministerului de a evolua către rețelele 5G și către internet of things.
Din punctul meu de vedere, 5G-ul, în momentul de față, este evoluția normală a GSM-ului. Cu siguranță că nici la nivel național, nici la nivel mondial 5G-ul încă nu este standardizat, din cauza asta cred că apare reticența oamenilor, apropo de acest 5G.
5G-ul cu siguranță că va reprezenta o nouă tehnologie GSM cu capacități mari de trafic și, până la urmă, la momentul la care în casa fiecăruia dintre noi absolut oricare device devine conectat, e clar că nevoie de bandă, e clar că aveam nevoie de 5G.