Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 23 septembrie 2024, 14:59
Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara noastră și-a asumat angajamentul de a contribui cu trupe și mijloace tehnice la efortul comun de menținere a păcii în această regiune.
Experiența teatrelor de operații are un cuvânt greu de spus în abordarea unei misiuni complexe, cum este în Kosovo.
Personalul de stat major din comandamentul KFOR sau din elementul național de sprijin este implicat continuu în misiuni diverse într-un cadru multinațional, venind în sprijinul autorităților locale pentru menținerea unui climat de securitate regional.
Locotenent-colonelul Viorel Constantin, comandantul elementului național de sprijin și reprezentantul național din Kosovo: Nu sunt la prima experiență din acest teatru de operații.
Este a treia misiune în teatrul de operații Kosovo și în fiecare misiune am învățat câte ceva nou, iar acum pot să împărtășesc din experiența mea colegilor participanți la misiune, le dau sfaturi și să-i consiliez în problemele pe care le întâmpină pe perioada desfășurării misiunii.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Balcanii de Vest ajungem în Polonia, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde militarii detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” își continuă misiunea și se instruiesc în comun alături de aliații din cadrul grupului de luptă NATO.
Pe 19 septembrie, artileriștii antiaerieni români au sărbătorit ziua armei – 108 ani de când, în cadrul manevrei de la Flămânda, a fost doborât primul avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise.
Militarii români i-au invitat pe partenerii de misiune să participe alături de ei la diferite competiții sportive.
Locotenent Valentin Alexandru, ofițer de informare și relații publice al detașamentului: Militarii detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” au organizat o competiție sportivă cu ocazia sărbătoririi Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene, în cadrul căreia militarii și-au demonstrat forța fizică la „tug of war”, capacitatea de analiză și planificare la șah, îndemânarea la tenis de masă, precum și abilitățile de lucru în echipă la fotbal și volei.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Trecem de la Forțele Terestre la cele Navale, care, după două săptămâni intense de antrenamente în La Spezia, în Italia, au finalizat a doua iterație a exercițiului Dynamic Move 2024, la care au participat militari din 16 țări membre NATO, dar și aparținând naţiunilor parteneri.
Acest exercițiu reprezintă o platformă esențială pentru exersarea capacităților de luptă contra minelor și pentru consolidarea cooperării internaționale în domeniul securității maritime.
Locotenent-comandorul Mihaela Zaharia, ofițerul de informare și relații publice al Grupării Navale SNMG2: O altă componentă a Dynamic Move 2024-2 a fost exercițiul asistat pe calculator. Acea fază a permis participanților să simuleze și să exerseze lupta contra minelor într-un mediu virtual controlat.
A oferit un cadru realist, dar sigur pentru antrenent în diferite scenarii tactice, permițând forțelor să-și perfecționeze strategia și modul de acțiune.
Utilizând simulări avansate pe calcultor, exercițiul a replicat medii maritime complexe și amenințările legate de războiul împotriva minelor care ar putea fi întâlnite în operațiuni reale.