Expoziţia Universală 2015 din Milano şi-a închis porţile
Publicat de Monica Slavici, 4 noiembrie 2015, 09:38
După 6 luni de forfotă în care peste 20 de milioane de vizitatori i-au trecut pragul, Expoziţia Universală 2015 din Milano şi-a închis porţile sămbătă. Complexul expoziţional cu o suprafaţă totală de 1,1 milioane de metri pătraţi a găzduit pavilioanele a mai bine de 140 de ţări, 13 organizaţii ale societăţii civile mondiale şi 3 organizaţii Internaţionale: Naţiunile Unite, Uniunea Europeană precum şi Centrul European de Cercetare Nucleară – CERN. Detalii ne oferă Papp-Zakor András de la Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.
Tema principală a EXPO 2015 din Milano a fost „Hrănind planeta, energie pentru viaţă”.
Fiind unul dintre principalii expozanţi, Uniunea Europeană şi-a propus să-şi prezinte rolul jucat pe scena mondială în domeniul securităţii alimentare, realizările sale din ultimii 50 de ani, principalele provocări şi posibilele soluţii pe termen scurt şi mediu atât la nivel european cât şi mondial.
Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European:
„Ca dovadă a puternicului europenism al Italiei, pavilionului Uniunii Europene i-a fost alocat un amplasament central, aflat în inima complexului expoziţional. Am avut mai mult de 600 de mii de vizitatori, cu un nivel de satisfacţie apropiat de 90%!”
Pavilionul a fost amenajat sub genericul „Cultivând împreună viitorul Europei pentru o lume mai bună”, accentul punându-se pe importanţa cooperării pentru un viitor sigur şi sustenabil pentru toţi locuitorii planetei.
Omenirea a înregistrat un progres semnificativ faţă de stadiul de acum 6 ani, când un miliard dintre locuitorii planetei îndurau foamea. Deşi această cifră s-a redus cu peste 200 de milioane, provocările cu care se confruntă omenirea sunt enorme – sublinia în ajunul vizitei sale la Expo 2015 comisarul european pentru cooperarea internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica.
Uniunea Europeană este cel mai mare donator internaţional în materie de investiţii pentru securitate alimentară şi agricultură, oferind atât suport material cât şi politic. Peste 60 de ţări în curs de dezvoltare au ales aceste domenii ca direcţii prioritare în cooperarea lor cu UE, alocările totale depăşind 8 miliarde de euro – a adăugat domnia sa.
Vizita comisarului european pentru cooperare internaţională a constituit de altfel ocazia prezentării Iniţiativei pentru Finanţare în Agricultură – AgriFI – menite să răspundă nevoilor micilor fermieri precum şi a IMM-urilor din domeniul agricol. De asemenea, ca rezultat al programelor sale ştiinţifice din cadrul Expo 2015, UE a fost în măsură să publice un set de recomandări privind rolul ştiinţei şi cercetării în îmbunătăţirea securităţii alimentare.
Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European: „Expo este un succes din perspectiva mea fiindcă a plasat noţiunea sustenabilităţii în primul plan al agendei politice. Acest lucru s-a întâmplat prin intermediul Cartei din Milano, document care adaugă o nouă ambiţie prin stabilirea dreptului la hrană al generaţiilor viitoare. Expoziţia a plasat sustenabilitatea în topul agendei nu numai pentru politicieni, ci şi pentru cetăţenii simpli! Toţi vizitatorii au ieşit de la diversele pavilioane cu o sumedenie de idei noi, punându-şi probabil aceeaşi întrebare-cheie: ce pot face eu pentru a-mi face viaţa pe această planetă mai sustenabilă şi echitabilă? Conştientizarea mai profundă a modului în care opţiunile, obiceiurile noastre afectează lumea, interconexiunile economiei globale, este în sine cel mai însemnat rod al expoziţiei din Milano”! – a spus preşedintele Parlamentului European în discursul său rostit cu ocazia închiderii Expo 2015.