Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, în Germania, cu reprezentanții companiilor românești din domeniul aeronautic aflați la expoziția de profil de la Berlin.
Discuțiile s-au axat pe găsirea soluțiilor de cooperare în domeniul producției și afacerilor cu celelalte firme participante, precum și pe promovarea propriilor produse pe plan internațional.
Angel Tîlvăr a spus că armata va continua să achiziționeze echipamente și tehnică militară performante, care să asigure capabilitățile necesare îndeplinirii misiunilor și a angajamentelor asumate față de NATO și față de cetățenii români.
Ministrul apărării a mai arătat că susține implicarea firmelor românești în vederea realizării în țară a unei părți cât mai mari a echipamentelor de ultimă generație, ceea ce va permite crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu strategic.
La ediția din acest an a expoziției organizate de Asociația Industriei Aerospațiale Germane participă peste 600 de firme.
„Dacă poprul român dispare de pe fața pământului și rămâne o carte a lui Eminecu, lumea va știi cine au fost românii” – a spus, cu profunzime și atât de frumos, Mircea Eliade.
Într-un interviu realizat de poetul Nicolae Băciuț, în 1980, Nichita Stănescu spunea: ”Eminescu? E foarte greu să respiri după el, dar cu clipa în care el ne-a devenit nouă tuturor respiraţie, va trebui ca noi înşine, la rândul nostru, să fim respiraţie nenăscuţilor. Eminescu este pur, genuin, un aer curat”.
Momentele alese anul acesta, într-o ordine diferită de cea a derulării lor la Muzeul Satului, sunt reprezentative pentru simbolurile asociate Zilei Culturii Naționale – Eminescu și Nichita Stănescu.
Conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” își reamintește și ne împărtășește de fiecare dată, pe 15 ianuarie, că Biblia şi Poezia lui Eminescu sunt cele două cărţi de suflet, care o ajută să treacă peste momentele grele.
Vă invităm să ascultați această ediție specială a Bibliotecii de Bucurii realizată de Ziua Culturii Naționale cu fragmente de la evenimentele desfășurate la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
La vernisajul expoziției “Sub semnul marelui Eminescu”, unde sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP (Uniunea Artăștilor Plastici) din România, îi ascultăm pe rând pe Doamna Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Marius Tița, critic de artă și pictorul Florian Mihăilescu.
Tot la vernisajul acestei expoziții – “Sub semnul marelui Eminescu”, pe care o puteți vizita la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, actrița Doina Ghițescu a adus un frumos omagiu marelu nostru poet și a recitat 3 fragmente din 3 poeme.
De asemenea, în foaierul Sălii Victor Ioan Popa de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, au mai avut loc, de Ziua Culturii Naționale, ateliere de creație pentru copii – “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica.
La vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești, au fost expuse 80 de afișe și fotografii reprezentative pentru viața și opera poetului Nichita Stănescu.
Iar momentele artistice care au avut loc în Sala Victor Ioan Popa de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” au emoționat publicul care și-a manifestat admirația prin aplauze îndelungate.
Programul evenimentelor desfășurate pe 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”:
Ateliere de creație pentru copii “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica
Vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești – 80 de afișe și fotografii reprezentative din viața și opera poetului Nichita Stănescu
Proiecția filmului realizat la Ploiești, la Teatrul Toma Caragiu, In Memoriam Nichita Stănescu
“Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC
“O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierașii de la Merișani
“Stelele-n cer”- recital al reprezentanților Asociației ArtPulse, studenți la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele de canto – conf.univ.dr. Iulia Isaev, respectiv conf.univ.dr. Claudia Codreanu.
Vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”- lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România
Curatorii expoziției: Florian Mihăilescu și Cristian Olteanu.
Oul de Lumină – Motive ancestrale și simboluri sacre în tradiția încondeierii ouălor
Publicat de Camelia Teodosiu,
13 aprilie 2023, 11:11 / actualizat: 14 aprilie 2023, 10:55
În preajma sărbătorilor pascale, majoritatea creștinilor marchează această perioadă atât printr-o implicare personală aparte, cât și prin înțelegerea aproapelui ca parte a Întregului.
Pe lângă slujbele religioase, participarea la acțiuni colective cu tematică pascală se înfăptuiește cu bucurie și credință, în dorința unei permanente reînnoiri spirituale.
La aceste evenimente, fie că sunt ateliere, seminarii, târguri și expoziții, participanții își manifestă dorința de a afla cât mai multe despre diferite simboluri și obiceiuri ale Paștelui.
În cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova – secția Muzeul „Crama 1777” – Valea Călugărească, puteți admira lucrările realizate de 75 de elevi ai Colegiului de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești. Expoziția temporară „Motive ancestrale și simboluri sacre în tradiția încondeierii ouălor” este rezultatul unui proiect expozițional dedicat încondeierii ouălor de Paști.
Tradiția de a încondeia ouă se păstrează și în zilele noastre, iar armonia culorilor, delicatețea motivelor și a mesajelor simbol din decor, transmise din generație în generație, au transformat acest meșteșug în artă
Invitata emisiunii – Emilia Savelovici, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – secția Muzeul „Crama 1777” – Valea Călugărească, specializată în etnografie și iconografie, ne va vorbi despre ce simbolizează oul de Paște, încondeiatul acestuia, semnificația culorilor și bucuria Învierii.
De asemenea, Emilia Savelovici ne povestește care este semnificația încondeierii ouălor numite popular și ouă muncite, ne dezvăluie câteva din tradițiile populare în care oul roșu este personajul principal, iar în final aflăm înțelesul acestui timp al renașterii.
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Vă invit să petrecem puțin timp în Muzeul Jucăriilor pe care îl puteți vizita în incinta Muzeului Național de Istorie a României care, ”în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit pentru publicul de toate vârstele o frumoasă expoziție dedicată copilăriei și obiectelor care reușeau, în fiecare zi, să aducă un zâmbet pe buzele și în sufletele copiilor. Atent alese de prietenii noștri, jucăriile le oferă ocazia copiilor din prezent, dar și celor din trecut, să trăiască bucuria de a se întâlni cu emoția, veselia, inocența anilor lipsiți de griji și plini de curiozitate. (…) O mulțime de jucării – peste 15.000 – fabricate în România şi în alte ţări în ultima sută și ceva de ani, au fost adunate de-a lungul anilor de membrii Asociației Muzeul Jucăriilor. Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit.
În cea mai mare parte, jucăriile au fost achiziţionate din România, în ultimii 40 de ani, şi suntem convinși că pe lângă bucuria pe care o vor provoca celor mai mici vizitatori ai muzeului, vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor și bunicilor acestora.
Organizatorii au selectat pentru dumneavoastră circa 2.000 de piese din colecția asociației, cele mai vechi datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuși, mașinuțe, avioane, trenulețe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete vor putea fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României.
Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din țări cu tradiție în acest domeniu, mai ales din statul german, și o parte dintre acestea se găsesc în expoziția noastră. Multe însă au fost realizate în România, așa cum sunt cele produse de „Arădeanca”, cea mai mare fabrică de jucării din țara noastră în perioada postbelică.
Expoziția este însoțită de o colecție de reproduceri ale unor fotografii cu mulți copii și jucăriile acestora din ultima sută de ani, aparținând Asociației Muzeul Jucăriilor.” – text Muzeul Național de Istorie a României
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Creatorul aceste idei de a colecționa jucării și amintiri ale copilăriei este Cristian Dumitru, de profesie inginer care ne mărturisește: ”Muzeul jucăriilor se bazează pe colecția mea începută prin anii 80, când eram pasionat de trenulețe, de machete, dar în același timp frații mei crescând practic renunțau la jucăriile primei copilării și am început să le strâng și pe ale lor și pe ale verilor mei…
Aveam, în anii 80 când am plecat în armată, chiar o vitrină plină de jucării, le spuneam de colecție pentru că nu se mai găseau în comerț.”
Invitat în Biblioteca de Bucurii, Cristian Dumitru ne împărtășește de unde a pornit și cum a construit această poveste – cum a început această pasiune de-a colecționa jucării, cum a reușit să expună colecții tematice cu mii de exponate care atrag public de toate vârstele și mai ales cum se vede copilăria de altădată față de cea de acum.
Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov organizează, în luna februarie, prima expoziție temporară dedicată afișelor din România socialistă, intitulată „Călătorie vizuală în grafica Epocii de Aur”.
Astfel, până în 8 martie, publicul va putea vedea în expoziția MAdC afișe ale producțiilor cinematografice sau ale evenimentelor science fiction din România, ce fac parte din colecția privată a colecționarului Lucian C. Oancea.
Expoziția poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Vă invităm la Muzeul Național de Istorie a României pentru a afla poveștile expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”. Aici ne întâmpină doamna dr. arheolog Mihaela Simion care ne va spune cum este structurată această expoziție unicat, va descrie cu pasiune câteva din piesele de rezistență care dau o valoare inestimabilă acestui proiect, iar poveștile curg atât de frumos, de la un capitol la altul, încât șirul depănat este ascultat cu uimire și bucurie.
Din comunicatul de presă primit de la Muzeul Național de Istorie a României aflăm:
Proiectul expozițional „Dacia. Ultima frontieră a romanității” a fost conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, realizat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei – Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova – Iași, Complexul Muzeal Național Neamț – Piatra Neamț, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud – Bistrița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” – București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Simion Gavrilă” – Tulcea, Muzeul Brăilei „Regele Carol I” – Brăila, Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean de Istorie „Paul Păltânea” – Galați, Muzeul Județean Argeș – Pitești, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu, Muzeul Județean Ialomița – Slobozia, Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș, Muzeul Județean Olt – Slatina, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Teleorman – Alexandria, Muzeul Județean Vâlcea „Aurelian Sacerdoțeanu” – Râmnicu Vâlcea, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Municipiului București, Muzeul Municipal Carei, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța, Muzeul Olteniei – Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Romanațiului – Caracal, Muzeul Țării Crișurilor – Oradea, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” – Făgăraș, Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” – Tecuci, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie Roman, și Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu” – Roșiori de Vede.
Aceasta este realizată cu sprijinul Fundației „Prietenii Muzeului de Istorie a României” recent înființată, căreia îi suntem recunoscători, a cărei existență și activitate este anunțată publicului cu această ocazie specială (pmir.org).
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: MNIR
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Expoziția are la bază conceptul expozițional materializat într-un proiect de mare succes, „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat, în anul 2021, la prestigiosul Muzeu Național de Arheologie din Madrid. Aceasta nu este o simplă expoziție despre geto-daci și lumea lor, sau doar despre o istorie timpurie a acestui colț de lume, ci și despre zorii culturii și civilizației europene, despre unicitate, dar și despre contopirea civilizațiilor, despre aspectul local, despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Nu în ultimul rând, este cea mai mare expoziție sintetică dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane precum și a celor ale primilor migratori în acest spațiu, organizată în ultimii 25 de ani, printr-un efort a 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova, proiect coordonat de Muzeul Național de Istorie a României.
Expoziția este structurată cronologic pe șase teme generice:
– Etapa finală a primei epoci a fierului și conexiunile localnicilor cu lumea sciticăꓽsunt prezentate piese de ceramică, arme și podoabe, specifice culturilor hallstattiene târzii;
– Terra Dacorumꓽeste dedicată civilizațiilor antice care s-au dezvoltat pe teritoriul României în cea de-a doua epocă a fierului – La Tène. Rolul central îi revine civilizației dezvoltate de geto-daci, în spațiul definit de țărmul vestic al Mării Negre, bazinul Carpatic și fluviul Dunărea;
– Pax Romanaꓽ își propune să ofere vizitatorului o imagine sintetică a modului de viață roman în spațiul provinciilor Dacia și Moesia Inferior, cu sublinierea aspectelor particulare, specifice zonei;
– La porțile Imperiuluiꓽeste dedicată comunităților din spațiul locuit anterior de geto-daci, transformărilor pe care acestea le suferă în contextul noilor realități generate de prezența imperiului și de conviețuirea dacilor liberi cu triburile germanice și sarmatice așezate aici în primele trei secole ale erei creștine;
– Construind Terra Christianaꓽperioada secolelor IV – VII p. Chr. este caracterizată de trei jaloane istorice determinante pentru acest spațiu: retragerea armatei și a administrației din Provincia Dacia, pătrunderea creștinismului și marile migrații;
– „Barbarii” și Imperiul – Transformarea lumii romane – cotidian și conflictꓽ răsfoind scrierile Antichităţii Târzii despre Dacia se conturează percepţia Dunării ca o frontieră politică şi simbolică, unul dintre principalele repere ale iniţiativelor politice ale Imperiului sau ale unor populații în migrație. În același timp, în cursul secolelor IV-VII, spațiul de la nordul Dunării de Jos a fost și o zonă a continuității civilizației romane provinciale și de sinteză culturală a moștenirii acesteia cu culturile diferitelor populații migratoare germanice, iraniene, slave sau de sorginte central asiatică.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Din colecția Muzeului Național de Istorie a României vor fi prezentate următoarele piese: coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popești, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, două tezaure necunoscute din S-V României, inscripții menționând regii daci Tiamarkos, Burebista și Decebal, portrete imperiale ale lui Traian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Traianus Decius, tezaure sarmatice din județul Buzău și Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria (din epoca migrațiilor).
Din colecțiile muzeelor partenere enumerăm: tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, vase din ceramică, arme, unelte și podoabe din metale comune care ilustrează evoluția civilizațiilor care s-au succedat în spațiul de la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între sec. VII î.e.n. și sfârșitul sec. VII d. Hr.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Vă invităm, așadar, într-o călătorie de peste 1400 de ani, în timp, în spațiu, în universul în care au evoluat strămoșii geto-dacilor spre ceea ce izvoarele antice vor numi geți și daci, civilizația dezvoltată de aceștia până la cucerirea și transformarea unei părți a Daciei în provincie romană, integrarea acestui spațiu în lumea romană, supraviețuirea civilizației romane provinciale după părăsirea Daciei de către armata și administratia romană și convietuirea localnicilor cu populațiile migratoare. Firul călăuzitor al expoziției este acela al împletirii și influențării reciproce a civilizațiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creație și adaptare ce au ca finalitate crearea unei identități culturale, pe un traseu temporal care durează de la sfârșitul primei epoci a fierului până la zorii actualei civilizației europene, într-un spațiu perceput de contemporanii frământatului mileniu întunecat al migrațiilor, ca “Ultima frontieră a romanității”, locul unde temelia lingvistică pusă de limba latină și numele romanilor au supraviețuit, în ciuda tuturor vicisitudinilor, până azi.
Expoziția va fi deschisă până în luna martie a anului 2023 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică.
Fotografii : Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Camelia Teodosiu
Picturi, colaje și fotografii create de copii români și ucraineni au fost prezentate marți într-o expoziție de artă organizată de UNICEF pentru a sprijini incluziunea copiilor refugiați în România. Această inițiativă a fost rezultatul unei invitații adresate copiilor ucraineni și români de a-și explora și exprima prin artă emoțiile declanșate de călătoriile lor personale, în cadrul unei serii de ateliere.
Sursa foto: UNICEF
Expoziția #E-Motions a fost precedată de mai multe ateliere de artă pentru copii ucraineni refugiați și copii români organizate de UNICEF. Inițiativa își propune să sprijine incluziunea copiilor refugiați, creând în același timp un spațiu dedicat pentru exprimarea gândurilor, ideilor și sentimentelor inspirate de călătorii personale, pe care copiii le-au trăit sau la care au fost martori în perioade de tranziție fizică sau emoțională.
Prin această expoziție de artă, UNICEF încurajează copiii să fie martori-cheie, actori și mesageri cu privire la situația actuală din Ucraina și din țările vecine, cu privire la mediul social în această situație de urgență și cu privire la probleme mai structurale.
Peste 70 de copii ucraineni și români cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani au participat la ateliere de artă organizate la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială „Uruguay” și Asociația ANAID în București, dar și la Centrul Blue Dot CATTIA din Brașov.
Sursa foto: UNICEF
Atelierele #e-MOTIONS au avut ca scop crearea de spații sigure în care copiii să fie implicați și susținuți în explorarea emoțiilor declanșate de călătoriile lor personale prin pictură și colaje, de către profesorii de artă și membri echipei UNICEF. După ce au învățat despre teoria culorilor și legăturile dintre artă și emoții, copiii au fost încurajați să-și exprime sentimentele pe pânză, concentrându-se asupra procesului și pe relatarea propriilor povești.
Prin lucrările lor, copiii care au participat la ateliere și-au exprimat sentimentele de speranță și dorințele de pace.
„Sunt sigură că, în ciuda situațiilor dificile din lume, viața noastră continuă și cred că voi putea să-mi găsesc pacea interioară, indiferent unde sunt”, a spus Elizaveta, în vârstă de 16 ani, din Harkov, Ucraina.
„Vreau să arăt că suntem foarte mici, și totuși atât de puternici, în fața acestei mari, mari lumi”, a spus Catia, în vârstă de 15 ani, din Odessa, Ucraina, despre pictura sa.
Sursa foto: UNICEF
„UNICEF promovează dreptul la educație incluzivă pentru fiecare copil, prin încurajarea unor medii în care copiii se simt în siguranță, unde sănătatea lor mentală este susținută și unde sunt implicați într-un proces de învățare de calitate, inclusiv prin artă și activități sociale și recreative. Obiectivul nostru este să sprijinim toți copiii în accesarea serviciilor esențiale și în respectarea nevoilor și drepturilor lor. Copiii refugiați ucraineni din România trebuie să își continue educația și dezvoltarea, iar UNICEF lucrează neîncetat încă din primele zile ale crizei, astfel încât aceștia să poată învăța în siguranță”, a spus Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
În săptămânile următoare, lucrările de artă vor fi afișate în mai multe locații din România.
În perioada 1 februarie – 15 martie 2023, publicul Teatrului Național din Craiova este invitat la întâlnirea cu celebrele personaje shakespeariene, în cadrul expoziției „Romeo și Julieta de la Cluj”.
În anul 2013, pe parcursul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au adus la lumină un mormânt, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mână.
Ineditul descoperirii a atras atenția specialiștilor și a presei, fiind semnalat și de prestigioasa publicație britanică The Daily Mail, iar expoziția a primit numele „Romeo și Julieta”, personaje a căror iubire a inspirat scriitori și artiști, de-a lungul vremii.
Publicul care participă la spectacolele și evenimentele organizate sau găzduite de Teatrul Național „Marin Sorescu”, în perioada 1 februarie-15 martie 2023, are șansa de a vizita, în foaierul teatrului, expoziția ce cuprinde imagini și panouri informative, puse la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
O expoziție cu lucrări de artă plastică, grafică şi fotografie, realizate de pictori evrei care au trăit în oraşul Baia Mare, va fi găzduită de Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, a anunţat managerul Muzeului Judeţean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, Robert Strebeli.
Vernisajul expoziţiei care poartă numele „Vecinii mei, evreii din Baia Mare” va avea loc vineri, 27 ianuarie, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Sinagoga Aachvas Rein – Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, în str Primăriei nr 25, începând de la ora 11:00.
Expoziţia cuprinde un număr de 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp şi 25 de fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.
Intrarea la vernisaj este liberă, iar pe perioada expoziţiei preţurile biletelor de vizitare sunt următoarele: 5 lei pentru copii, elevi, studenţi, pensionari, respectiv 10 lei pentru adulţi.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie – 31 mai 2023, conform programului de funcţionare al sinagogii: marţi – duminică, între orele 10:00-18:00.
O expoziţie de stampe japoneze va fi oferită publicului şi turiştilor aflaţi în tranzit prin judeţul Maramureş cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, a anunţat, joi, Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.
Programul de vizitare al expoziţiei din data de 15 ianuarie este în intervalul 10:00 – 17:00 (ultima intrare la 16:30). Expoziţia se intitulează „Repere europene între tradiţii şi inovaţii şi a expoziţiei temporare de stampe japoneze BIJIN-GA: Femei frumoase, curtezane, gheişe”.
De asemenea, vizitatorii vor beneficia, de la ora 12:00, de un ghidaj de specialitate gratuit în expoziția permanentă pentru un grup maxim de 20 persoane.
O colecție de sute de cutii de ciocolată din toată România fabricate în perioada 1900 – 1990 va ajunge la începutul lunii decembrie la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov.
În cadrul expoziției, ce va fi deschisă între 8 decembrie și 25 februarie, sunt programate și activități educative, precum și un scurt istoric al primei fabrici de ciocolată din Transilvania.
Principalii organizatori ai expoziției și colecționarii cutiilor sunt frații Dumitru. Expoziția „O poveste dulce” face parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României, în parteneriat cu Asociația ”Muzeul Jucăriilor” din București.
Ambalajele aparțin unor firme recunoscute în perioada interbelică, precum „Suchard”, „Kandia”, „Capșa”, „Zamfirescu”, „Anghelescu”, „Bomboneria Palatului”, „Regina Maria”, etc.
Pe 14 noiembrie, de la ora 16:00, are loc vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Evenimentul se va desfășura de Ziua Dobrogei, la Muzeul de Artă din Constanța.
Vor fi prezentate 26 de lucrări de grafică realizate de liceenii Amanda Checiu, Patric-Cristian Cojocaru, David Pătrașcu, Răzvan-Marian Voicu și Alesia Cobasnian, de la Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanța, secția de Arhitectură, coordonați de arhitect Andrei Beșcucă.
Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța, care aparțineau, în urmă cu un secol sau chiar mai mult, comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari.
La eveniment vor vorbi despre moștenirea culturală care ne-a fost lăsată, arhitectul Radu Cornescu, precum și reprezentanții minorităților ale căror clădiri de patrimoniu sunt reprezentative pentru oraș.
În paralel cu expoziția de la Muzeul de Artă din Constanța, care va putea fi văzută până pe data de 24 noiembrie, 20 dintre lucrările de grafică realizate de liceenii Colegiului de Arte „Regina Maria” vor fi expuse și în Piața Ovidiu.
Desenele vor fi însoțite de poveștile clădirilor de patrimoniu, scrise de educatorul muzeal Cristian Cealera, printr-un parteneriat realizat între Asociația Dobrogea de Patrimoniu și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
O expoziţie temporară de benzi desenate dedicată comemorării a 35 de ani de la evenimentele din 15 Noiembrie 1987 este găzduită, în această lună, de Muzeul Amintirilor din Comunism de la Braşov, evenimentul fiind organizat împreună cu BD Historia.
Proiectul expoziţional „Reconstituirea prin benzi desenate – Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987″ aduce în faţa publicului o serie de benzi desenate ale artistului Mihai Grăjdeanu, ce marchează momente importante din cadrul revoltei muncitoreşti anticomuniste din Braşov şi ţin locul fotografiilor care lipsesc din documentarea oficială.
La baza creaţiei acestor benzi desenate a stat un proces extensiv de documentare realizat de Mihai Grăjdeanu, alături de regizorul Mihai Grăjdeanu.
Expoziţia va fi deschisă până pe 30 noiembrie şi poate fi vizitată gratuit de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00.
La Muzeul Olteniei Craiova continuă tradiția de promovare a restaurării patrimoniului cultural național mobil. Astfel, miercuri, 5 octombrie, la ora 12:15, va fi deschisă expoziția temporară de restaurare „Din secretele pieselor de patrimoniu”.
Obiectivul general este punerea în valoare a patrimoniului cultural al Muzeului Olteniei, vitalizarea acestuia precum și conștientizarea, cunoașterea și marcarea specificității domeniului restaurării și conservării.
În cadrul expoziției, se vor expune piese de patrimoniu reprezentative pentru restaurarea și conservarea patrimoniului mobil, din colecția Muzeului Olteniei, restaurate în laboratoarele proprii, împreună cu imaginile aferente obiectului patrimonial înainte, în timpul și după restaurare.
Expoziția personală „Half of the stories – reconfiguring stereotypes”, a artistului plastic Marian Truțulescu, a fost vernisată miercuri, 21 septembrie, la Muzeul Banatului Montan din Reșița și va rămâne deschisă până pe data de 21 octombrie.
Ipostazele înfățișate de Marian Truțulescu au adus publicului numeros prezent la vernisaj, o firească stare de conectare cu mesajul dorit de artist, cel al găsirii sau regăsirii personale și mai ales transpunerea personală a privitorului într-un dialog sugerat tocmai de „cealaltă jumătate a poveștilor”.
Reconfigurarea stereotipurilor este un mesaj subliminal despre imaginea – portret, omniprezentă pe toate canalele media, o aluzie fină la fake-urile și filtrele care conservă starea de incertitudine.
Expoziția „Half of the stories – reconfiguring stereotypes”, a artistului plastic Marian Truțulescu, este o oglindă a sufletului uman între două chipuri, expresie a unei realități convalescente.
Până pe 30 septembrie, la Muzeul de Etnografie Braşov, poate fi vizitată expoziţia „Ia şi cămaşa de acasă – Ţara Bârsei”, dedicată redescoperirii acestui simbol al culturii identitare.
În cadrul expoziţiei pot fi admirate ii din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al Ţării Bârsei.
În plus, va putea fi urmărit un film documentar ce prezintă tipurile de cămăşi specifice fiecărei subzone a Ţării Bârsei, tehnicile, decorurile, denumirile locale, simboluri şi detalii legate de evoluţia acestora în timp.
În Şcheii Braşovului şi zona Şaptesate (Săcele) se evidenţiază cămăşile femeieşti ţesute din borangic sau confecţionate din tul brodat, semn al prosperităţii locuitorilor din aceste zone.
Zona Bran se remarcă prin ia brodată cu fir de aur şi lânică. Motivele ornamentale sunt dispuse pe guler, pe piept, peste umăr, de-a lungul mânecii, precum şi la terminaţia acesteia, în şiruri compacte.
Portul săsesc din Ţara Bârsei se înscrie în linia stilistică generală a secolului al XVIII-lea, transformat parţial, fiind preluat şi de satele săseşti din jurul Braşovului.
Expoziţia „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august – 4 decembrie, de marţi până duminică, între orele 12:00 şi 20:00 la Galeria Cetăţii Medievale din Târgu Mureş.
Marcel Iancu (1895 Bucureşti – 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât şi pentru cea universală.
Artistul s-a născut la Bucureşti, în 1895, într-o familie de origine evreiască şi în 1914 a plecat în Elveţia să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunţat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zurich.
Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician şi eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mişcări de Avangardă şi a avut legătură cu toţi marii artişti revoluţionari ai vremii.
Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului şi Uniunea Arhitecţilor din România.
Peste o sută de tineri, selectaţi din ţări de pe patru continente, participă în această săptămână la MILSET Expo Sciences Europe, manifestare găzduită de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
Expo Sciences Europe este o expoziţie internaţională de ştiinţă şi inventică pentru tineret, ce se desfăşoară pentru prima dată în România.
Tinerii care participă în această săptămână la activităţile organizate la Suceava în cadrul acestei manifestări sunt din Algeria, Belgia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Italia, Coreea de Sud, Luxemburg, Mexic, Nepal, Olanda, Polonia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina şi România.
Programul cuprinde expoziţii de proiecte ale elevilor, prezentări pe teme ştiinţifice, workshop-uri şi ateliere, prezentări ale unor cercetători internaţionali şi ale unor firme, vizite ştiinţifice şi culturale în municipiul Suceava şi în judeţ, seri culturale româneşti şi internaţionale, concursuri pe teme ştiinţifice.
Publicat de Andra Radu,
20 iunie 2022, 11:30 / actualizat: 20 iunie 2022, 13:43
La Dino Parc Râșnov a fost inaugurată o expoziție unică în România, cu o temă care îndeamnă la reflecție: Sunt dinozaurii strămoși ai păsărilor de astăzi?
În cadrul recentei expoziții de la Dino Parc Râșnov pot fi văzute reconstituiri în mărime naturală ale unor dinozauri cu pene descoperiți în China, precum și numeroase panouri care explică tranziția dintre anumite specii de dinozauri carnivori ce au trăit cu mai bine de 100 de milioane de ani în urmă și păsările din zilele noastre.
Expoziția circulară conduce curioșii prin toate etapele de evoluție, începând de la originea penelor și a zborului și până la apariția mamiferelor zburătoare contemporane, așa cum este liliacul.
Alături de inaugurarea expoziției „Păsările, urmași ai dinozaurilor?!”, Dino Parc Râșnov, care aniversează 7 ani de la înființare, a lansat de curând și expoziția „Epoca Glaciară”, dar și un cinematograf în aer liber, care completează numeroasele atracții ale parcului cu dinozauri.
Pe 18 iunie, de la ora 11:00, la Dino Parc Râșnov va fi lansată noua expoziție științifică. Lansarea expoziției va avea loc în prezența prof. univ. emerit Dan Grigorescu, cunoscut geolog și paleontolog român, și a pictorului Eduard Olaru, autor al unei galerii de tablouri dedicate dinozaurilor cu pene.
„Sâmbătă, pe 18 iunie, începând cu ora 11:00, la Dino Parc Râșnov va fi lansată noua expoziție științifică, de altfel unică în România.
În cadrul acestei expoziții vor putea fi văzute reconstituiri în mărime naturală ale unor dinozauri cu pene, precum și numeroase panouri care explică această tranziție dintre dinozaurii carnivori și păsările zilelor noastre, precum și originea penelor și a zborului în sine”, a precizat reprezentantul parcului, PR manager Marina Vlădescu.
Biblioteca Teleki s-a alăturat programului național Noaptea Muzeelor și aduce în fața vizitatorilor mini-expoziția „În slujba împăraților”, un eveniment înscris în programul Anul Memorial Teleki Samuel.
Trei portrete de împărați: Maria Terezia, Iosif al II-lea și Leopold al II-lea vor fi expuse în Sala Mare a Bibliotecii, acolo unde au stat până în 1961, când au fost predate Muzeului de Artă.
Mini-expoziția „În slujba împăraților” va cuprinde documente de epocă, biografii și informații despre momente marcante din timpul domniei celor trei suverani.
Expoziția se va deschide sâmbătă, 14 mai, la ora 17:00, cu o prezentare în limba română.
Expoziţia „Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare” va fi prezentată în aer liber, începând de miercuri până pe 22 mai, în Piaţa Sfatului din Braşov, informează un comunicat al Muzeului Naţional Cotroceni.
Evenimentul are în centru portretele monarhilor României Mari, ale părinţilor, unchilor şi bunicilor lor, fiind o poveste despre caracter, devotament, abnegaţie şi îndeplinirea datoriei. Panourile expoziţionale mai cuprind şi genealogiile familiilor Romanov, Braganza, Saxa-Coburg-Gotha şi Hohenzollern-Sigmaringen.
Artiştii care au îmbinat inovativ viziunea lor artistică cu informaţiile istorice sunt Oana-Alexandra Achiţei, Georgiana Chiţac, Alexandra-Elena Ciocan, Ana-Maria Găleţeanu, Ana-Alexandra Hochreiter, Alexandru Săvescu, Zelmira Szabo şi Traian Ţamuris.
„Marșul păcii – Artiști pentru Ucraina”, organizat de mai multe asociații, are loc astăzi la Cluj.
Evenimentul începe la ora 17:30 cu un vernisaj la Casino-ul din Parcul Central. La expoziție vor fi putea fi admirate peste 30 de ilustrații realizate pe hârtie reciclată și passepartout din dopuri de vin, origami, precum și sculpturi și instalații artistice. Expoziția va fi accesibilă și persoanelor nevăzătoare.
La ora 18:30 va avea loc marșul păcii, iar de la ora 19:00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc un concert caritabil.
Scopul acestor evenimente este de a oferi publicului clujean ocazia de a veni în sprijinul civililor care sunt afectați de războiul din Ucraina.
Mărţişorul, moştenire naţională inclusă în patrimoniul UNESCO, este prezentat, de 1 Martie, în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Dubai, de profesoara orădeană de limba şi literatura română Mirela Tanc, nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize, într-un workshop inedit intitulat „Împreună: Ieri şi Astăzi! Tu şi eu!”, organizat sub auspiciile Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti.
Potrivit site-ului romaniaexpo2020.ro, România îşi celebrează Ziua Naţională în cadrul Expo2020 Dubai pe 1 martie 2022 printr-o serie de evenimente care evidenţiază legătura puternică dintre tradiţie şi sustenabilitate culturală şi economică.
Atelierul de confecţionat mărţişoare, mentorat online de Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, a adus în faţa participanţilor prin intermediul tehnologiei, un adevărat regal artistic organizat de această şcoală, sub coordonarea directoarei Elena Iagăr cu participarea cursanţilor Secţiei de Ţesut-Cusut Popeşti, coordonator Veronica Iordăchiţă, Marilena Iosifaru, din Corbeni şi Viorica Olivotto, din Nucşoara, Ansamblul Murguleţu din Popeşti, coordonator Gheorghiţă Iordăchiţă, prof. George Mărgineanu, prof. Dragoş Dinescu şi prof. Cătălin Iancu.
Programul zilei va mai cuprinde ateliere de creaţie alături de reprezentanţii TIKA Lab, unde participanţii pot construi alături de creatorul conceptului TIKA, Florin Cobuz, obiecte de design unicat cu diverse funcţionalităţi.
Atelierele interactive ale reprezentanţilor Via.zzo 3D by Aragon oferă publicul vizitator ocazia de a contribui la procesul de creare a unui covor din pietre de marmură de mici dimensiuni, a cărui imagine finală va fi formată din 140 de părţi componente cu motive tradiţionale româneşti.
Vizitatorii vor mai avea posibilitatea de a modela în lut şi pe pânză, pictând pe modele de case din zona Transilvaniei, vor descoperi arta ţesutului şi vor afla legende despre cele mai frumoase castele din România, alături de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, Universitatea Transilvania, Braşov
Un spectacol de dansuri şi tradiţii populare româneşti susţinut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” va încheia programul zilei.
Publicat de Andra Radu,
23 februarie 2022, 09:30 / actualizat: 23 februarie 2022, 10:57
În perioada 24 februarie – 7 martie, Muzeul Judeţean Botoşani, Secţia de Artă Plastică – Etnografie, în colaborare cu Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, vă invită să vizitaţi expoziţia de arte vizuale intitulată „Poveşti de iubire”.
Expoziţia reuneşte atât lucrări din patrimoniul muzeal, semnate de Lucia Dem. Bălăcescu, Ilie Cămărăşan, Ştefan Constantinescu, Paul Miracovici, Petre Petrescu şi Teodor Valenciuc, cât şi ale artiştilor botoşăneni Alina Munteanu şi Liviu Şoptelea, dar şi ale viitorilor artişti, elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani: Andreea Andrieş, Cosmina Buraga, Delia Burcă, Alina Ghioc, Simida Ţiprigan (prof. coordonator: Genoveva Dolhescu), Maria Boariu, Daria Budeanu-Mihalachi, Ines-Raluca Cotruţă, Maria Horodincă, Abi Livadaru (prof. coordonator: Alina Bogdana Munteanu), respectiv Daria Teodora Apotrosoaie, Adina Diana Cărămidaru, Aida Macarie, Alexandra Zaur (prof. coordonator: Adina Strugariu).
Deschiderea expoziţiei va avea loc în ziua de Dragobete, 24 februarie, ora 13:00, la Muzeul de Etnografie Botoşani şi se va desfăşura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Vă invităm la o emisiune, dedicată marelui dramaturg Ion Luca Caragiale la 170 de ani de la naștere, realizată cu sprijinul Biroului de Presă al Academiei Române.
Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, a deschis joi, 3 februarie 2022, expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“, eveniment la care au participat personalități pe care le puteți asculta în această ediție a Biblioteci de Bucurii: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie, criticul de artă Pavel Șușară, prof.univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“, ce poate fi vizitată până pe 18 februarie 2022, reunește piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române, pentru a reconstitui, într-o serie de repere esențiale, întregul parcurs al biografiei publice și artistice a lui Ion Luca Caragiale.
O serie de manuscrise medievale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, au fost restaurate şi vor fi prezentate într-o expoziţie al cărei vernisaj va avea loc marţi, 8 februarie.
„Inaugurarea expoziţiei de manuscrise medievale restaurate aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice. (…) Graţie proiectului FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, Academia Română Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia şi Bjerkaker LearningLab din Norvegia au restaurat şi propus spre clasare în patrimoniul cultural naţional 21 de fragmente de manuscrise medievale, maculate în sec. XVI-XVII în vechile şcoli ale Clujului”, se arată într-un comunicat trimis de Filiala Cluj a Bibliotecii Academiei Române.
„Printr-un design inovativ, ce îmbină prezentarea clasică a fragmentelor de manuscrise cu utilizarea noilor tehnologii foto-video în spaţiul altminteri specializat al Bibliotecii, expoziţia pune în valoare cele 21 de piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, având ambiţia de a reconstitui câteva din principalele repere ale culturii medievale central-europene şi, mai specific, ale celei transilvănene.
Expoziţia reuneşte aceste fragmente ce au supravieţuit peste veacuri în vechile biblioteci ale Clujului şi ale Transilvaniei, în contextul fascinant al istoriei cărţii medievale şi moderne timpurii. Ea vizează, totodată, refacerea, într-o manieră aproape topografică, a parcursului religios şi, mai apoi, laic al acestor manuscrise.
Mai multe modalităţi de expunere şi documentare expoziţională: expunerea pe suport clasic, documentarea fotografică digitală pe suport electronic interactiv, proiectarea a 2 filme documentare şi câteva ateliere demonstrative (de caligrafie medievală, de restaurare carte veche şi de prelucrare a pergamentului) vor conferi expoziţiei un caracter compozit”, se mai arată în comunicat.
Expoziţia este organizată de Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, iar publicul o poate vizita începând cu data de 9 februarie, de luni până vineri, între orele 10:00-14:00.
„Contribuţia Femeilor din Banat în Primul Război Mondial” – expoziţie de fotografie la MNB!
Publicat de Andra Radu,
1 februarie 2022, 17:27 / actualizat: 1 februarie 2022, 18:28
Muzeul Naţional al Banatului expune o expoziţie fotografică în care este ilustrată „Contribuţia Femeilor din Banat în Primul Război Mondial”, care va fi deschisă pentru public pe parcursul lunii februarie.
În fotografii se regăsesc femei din acea perioadă care s-au implicat cu predilecţie în acţiuni de caritate pentru ajutorarea bolnavilor şi a familiilor sărace, la întreţinerea bucătăriilor populare din cartiere, în căminele de copii sau în viaţa medicală şi protecţia sanitară a Timişoarei.
„Odată cu introducerea stării de necesitate din timpul războiului, atelierele şi întreprinderile care s-a hotărât că urmau să aprovizioneze armata cu produsele pe care le produceau au fost militarizate. În aceste condiţii, au început a fi angajate femei şi copii minori. Din anul 1916 au izbucnit tot mai multe mişcări protestatare în majoritatea centrelor industriale din Banat. În unele dintre acestea au fost implicate şi femei care îşi revendicau drepturile cuvenite.
Ambiţia femeilor din Banat, dar şi a celor din restul Europei, de a face faţă singure provocărilor nou ivite şi în cele mai multe cazuri reuşita lor, a contribuit la fragilizarea societăţii patriarhale tradiţionale, fapt condamnat de mulţi, dar care va prefigura o transformare completă a raporturilor între genuri”, se afirmă în prezentarea MNB.
La Muzeul Naţional de Artă Timişoara va avea loc, vineri, la ora 14:00, în Sala Barocă, vernisajul expoziţiei de artă japoneză „Celebrities of the Floating World 2022”.
Expoziția va rămâne deschisă până în 22 aprilie şi conţine aproape 150 de lucrări provenite exclusiv din colecţia colecţionarului George Şerban şi sunt create de cei mai importanţi artişti Ukiyo-e.
Perioada culturală surprinsă în proiectul „Celebrities of the Floating World 2022” este 1603-1868, cunoscută ca Epoca Edo.
„MNAT găzduieşte această valoroasă expoziţie, care se deschide la Timişoara după un periplu naţional strategic, în care evenimentul a mai fost găzduit în 2021 de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Muzeul de Artă Braşov. Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginaţie, cultura scrisă, tradiţie şi documentare este surprinsă de liniile fine care ţes elegant felul în care realitatea este captată şi transmisă în timp”, transmite MNAT.
Selecţia de lucrări este structurată cu trimitere directă la marile teme ale culturii japoneze Edo, respectiv istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeţii, shunga şi peisajul.
În cadrul vernisajului, alături de discursurile curatorilor Alexandru Chituţă şi Andreea Foanene, va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, oferit publicului de colecţionarul avocat George Şerban.
Participarea la eveniment este gratuită, cu respectarea cerinţelor pandemice.
În perioada 20 – 31 ianuarie 2022, Primăria Municipiului Mediaş organizează la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” expoziţia de carte „Pe-al nostru steag e scris Unire”.
Manifestarea este dedicată Unirii Principatelor Române, înfăptuită cu 163 de ani în urmă, la 24 ianuarie 1859, atunci când a avut loc Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, eveniment de o importanţă deosebită în conştiinţa poporului român.
Expoziţia găzduită de biblioteca medieşeană este realizată cu lucrări ale unor diferiţi scriitori, personalităţi şi istorici care, animaţi de un profund patriotism, au marcat acest eveniment politic şi cultural în literatură şi în istorie.
Printre cărţile aflate în expoziţie, se află: „Diplomaţi ai Unirii” (Dumitru Vitcu), „Acte şi scrisori” (Al. I. Cuza) „Epoca Unirii” (Dan Berindei) și „Hora Unirii” (Vasile Alecsandri).
Vernisajul ediţiei 2022 a proiectului expoziţional „Muzica sferelor [Geometria secretă a picturii europene]”!
Publicat de Andra Radu,
20 ianuarie 2022, 14:15 / actualizat: 20 ianuarie 2022, 18:28
Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, ora 11:00, în galeria de artă modernă şi contemporană „Sala paşilor pierduţi” de la Palatul Universitar din Copou, va avea loc vernisajul ediţiei 2022 a proiectului expoziţional „Muzica sferelor [Geometria secretă a picturii europene]” al artistului vizual Cristian N. Ungureanu (conf. univ. dr. şi prorector al UNAGE Iaşi).
Vor prezenta: Prof. univ. dr. Daniela Tarniceriu – Decan al FETTI – TUIASI, Prof. univ. dr. Florin Brinza – Prorector al UAIC Iaşi, Prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin – Prorector al TUIASI, Prof. univ. dr. Nicolae N. Hurduc – FICPM „Cristofor Simionescu” – TUIASI, Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc – Academia Română, Institutul ‘A.D. Xenopol’ Iaşi.
Vernisajul va include un microrecital al Corului „Aletheia” al UNAGE Iaşi, dirijor Dorina Iusca.
Expoziţia este înscrisă în seria de evenimente care celebrează 172 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu şi se va desfăşura sub egida ‘Omagiu Făuritorilor Unirii’.
Realizat în cadrul parteneriatului dintre UNAGE, TUIASI, UAIC, CIRET Paris şi Asociaţia „Alexandru Ioan Cuza nr. 20” Iaşi, proiectul propune o perspectivă transdisciplinară (ştiinţifică, teologică, filosofică şi artistică, în egală măsură) şi se inspiră din practicile constructive, geometrice şi simbolice, ale marilor maeştri ai artei europene, cu rădăcini în Sumer, Egipt şi Grecia Antică, trecând prin Renaştere, pentru a ajunge la Salvador Dali.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 ianuarie – 3 martie 2022. Pentru participarea la vernisaj, se solicită încadrarea în normele sanitare COVID-19 în vigoare.
Mai multe invenţii ale lui Leonardo da Vinci vor fi prezentate într-o expoziţie internaţională care va fi deschisă vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
„Expoziţia ”Leonardo da Vinci – Invenţiile unui Geniu” revine în România în premieră în Cluj (a mai fost prezentă în Bucureşti), continuând circuitul internaţional care a inclus 80 de oraşe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american şi Australia.
Expoziţia a stabilit un record de vizitare pentru o expoziţie culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Expoziţia, întinsă pe 600 metri pătraţi, cuprinde 45 de modele, realizate din lemn ale invenţiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minţi ale omenirii, plus 5 reproduceri ale unor tablouri ale sale. Modelele nu au fost reproduse în timpul vieţii inventatorului.
Grupate în cinci categorii – maşinării pentru zbor, maşinării hidraulice, maşinării pentru construcţii, concepte pentru manufacturare şi maşinării de război – toate uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat, în perioada renascentistă, elementele esenţiale ale funcţionării multor obiecte utilizate şi astăzi în toată lumea.
Pentru a avea acces în expoziţie, adulţii şi copiii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test COVID sau dovada că au trecut recent prin boală. Toţi cei care vor să viziteze expoziţia trebuie să respecte regulile de siguranţă impuse în contextul pandemiei: purtarea măştii şi păstrarea distanţei sociale faţă de ceilalţi participanţi.”, se arată într-un comunicat trimis de organizatorii evenimentului.
Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie. Pentru grupuri de elevi organizate de şcoli, programul este în intervalul marţi – vineri, orele 12:00 – 16:00, iar pentru publicul larg, de miercuri până vineri, între orele 16:00 – 20:00, iar sâmbăta şi duminică, în intervalul orar 10:00 – 20:00.
Ziua oraşului Oradea, care are loc pe 12 octombrie, va fi marcată, astăzi, în reţeaua Oradea Heritage, adică în toate obiectivele turistice ale municipiului aflate în administrarea Fundaţiei de Promovare a Monumentelor, prin intrarea gratuită a tuturor vizitatorilor.
Este vorba despre Casa Darvas – La Roche (Muzeul Art Nouveau), Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion şi Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein.
După doi ani în care a fost închis ca urmare a lucrărilor de reabilitare, Turnul Primăriei îşi deschide porţile, astăzi, începând cu ora 10:00.
Cu această ocazie, va fi prezentată o expoziţie cu obiective organizată de Oradea Heritage în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.
Totodată, simezele Turnului Primăriei vor prezenta imagini foto în cadrul expoziţiei „Oradea fermecătoare”, organizată în parteneriat cu clubul Expo Foto Art.
De la ora 14:00, la Sinagoga Sion are loc vernisajul expoziţiei de fotografii memorabile din arhiva Agenţiei naţionale de presă AGERPRES, fotografii care ilustrează oraşul Oradea de-a lungul anilor. La eveniment va fi prezentă şi doamna Claudia Nicolae, directorul general al agenţiei.
„Dată fiind situaţia pandemică actuală, accesul în obiectivele turistice se va face în conformitate cu normele sanitare în vigoare, limita maximă admisă în interior fiind de 20 de persoane”, se mai precizează în comunicat.
Tema emisiuniii a fost inspirată de vernisajul expoziţiei „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“. Evenimentul prilejuit de împlinirea a 700 de ani de la moartea marelui poet italian Dante Alighieri, personalitate ce a marcat prin opera și gândirea sa cultura europeană şi universală, a fost organizat în luna septembrie de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul „Nottara“.
Această ediţie este realizată din secvenţe ale prelegerile rostite în cadrul evenimentului de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România, dna. Gabriela Dumitrescu, Director adj al Bibliotecii Academiei Române, curator al expoziţiei „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“.
Aproape o sută de picturi naive realizate de 20 de artişti din ţară vor fi expuse, timp de două săptămâni, în perioada 14 octombrie – 1 noiembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă, un eveniment dedicat exclusiv artei naive autohtone.
După şapte ediţii de mare succes la public, manifestarea se află anul acesta la a opta ediţie. Având în vedere contextul pandemic, doar o parte din artişti vor fi prezenţi fizic la vernisaj.
Toţi cei care apreciază combinaţia de frumuseţe şi veselie sunt aşteptaţi joi, 14 octombrie, la ora 17:30 la Muzeul Ţării Crişurilor, la vernisajul expoziţiei.
Tot în cadrul vernisajului va avea loc şi un moment muzical susţinut de Facultatea de Muzică a Universităţii Oradea, precum şi un spectacol de teatru ţărănesc (teatru nescris) cu participarea trupei din comuna bihoreană Roşia.
Vernisajul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” are loc la Madrid!
Publicat de Andra Radu,
29 septembrie 2021, 15:00 / actualizat: 29 septembrie 2021, 18:27
Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, cel mai important eveniment expoziţional de arheologie organizat vreodată peste hotare, va fi vernisată joi, la Madrid, în prezenţa miniştrilor Afacerilor Externe şi Culturii, Bogdan Aurescu şi Bogdan Gheorghiu, şi a omologilor spanioli ai acestora.
La inaugurarea expoziţiei, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, vor lua parte consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, reprezentanţi ai instituţiei gazdă, precum şi înalţi oficiali ai statului spaniol.
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României/facebook
Expoziţia, căreia i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis, reuneşte peste 800 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, oferind vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.
„Firul roşu, călăuzitor, este cel al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale specifice, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput în frământatul mileniu întunecat ca ‘Ultima Frontieră a Romanităţii”, precizează MNIR.
Piesele prezentate în această expoziţie provin atât din colecţiile MNIR, cât şi din cele ale unor muzee din Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Timişoara, Cluj Napoca, Alba Iulia, Bacău, Bistriţa, Olteniţa, Bucureşti, Tulcea, Brăila, Deva, Constanţa, Turda, Tecuci, Piteşti, Botoşani, Braşov, Buzău, Târgu Jiu, Zalău, Slobozia, Baia Mare, Ploieşti, Galaţi, Târgu Mureş, Satu Mare, Vaslui, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Făgăraş, Bârlad şi Roşiori de Vede.
După 15 septembrie, Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin oferă publicului spre vizitare o nouă expoziţie numită „3 Inele – Ambarcaţiuni. Fauna Dunării”.
Expoziţia face parte din amplul proiect cultural de refuncţionalizare a vechiului Turn de Apă al oraşului, actualul „Castel al Artelor Drobeta Turnu-Severin. Muzeu-hub pentru inovaţii muzeale şi artistice”.
Castelul este de fapt un muzeu al istoriei oraşului care se va îmbogăţi curând şi cu un spaţiu colaborativ pentru întâlniri şi evenimente – un incubator de proiecte culturale ale comunităţii locale de creativi, artişti şi manageri culturali.
Parte a reţelei de coridoare pan-europene, Dunărea rămâne un canal de circulaţie esenţial, iar transportul fluvial de mărfuri pe Dunăre devine o soluţie din ce în ce mai viabilă în contextul climatic de astăzi, datorită consumului redus de energie şi a emisiilor scăzute de CO2.
În acelaşi timp, în zona Severinului, prezenţa Dunării constituie un factor determinant pentru mutaţiile din cadrul ecosistemului natural, social şi politic. Ecosistemul Dunării generează şi este generat prin migraţie, mişcare, transformare, unde orice schimbare de mediu determină o mutaţie în lumea vie şi vice-versa.
Această migraţie creează permanent transformări în trecerile de apă şi aluviuni, în faună şi floră, propagă drumuri de oameni sau de vase, precum şi un schimb continuu de energie şi comerţ.
„Dante – 700“. Expoziție la Biblioteca Academiei Române
Publicat de Camelia Teodosiu,
30 august 2021, 09:46 / actualizat: 4 septembrie 2021, 9:52
Biblioteca Academiei Române găzduiește miercuri, 1 septembrie 2021, vernisajul expoziţiei „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“, eveniment prilejuit de împlinirea a 700 de ani de la moartea marelui poet italian Dante Alighieri, personalitate ce a marcat prin opera și gândirea sa cultura europeană şi universală. Vernisajul va avea loc la ora 13, în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125.
Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, ES Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, ES Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, Cristina Popescu, director general Romfilatelia, precum şi curatorii expoziţiei – Gabriela Dumitrescu şi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Vor fi expuse în premieră 21 de lucrări de grafică semnate de maestrul Marcel Chirnoagă, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, lucrări inspirate de „Infernul“, primul volum din opera capitală a lui Dante, „Divina Comedie“. Pe simeză se vor afla, de asemenea, mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, și ilustrații la ediția din 1935 a volumului „Infernul“, Editura „Scrisul Românesc“. Alături de acestea vor fi prezentate publicului incunabule şi ediţii rare din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, precum și manuscrisele celebrei traduceri din „Divina Comedie“ realizată de poetul George Coșbuc.
În cadrul vernisajului va fi lansată emisiunea întregului poștal Dante Alighieri, emisă de Romfilatelia.
Expoziția „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“ se înscrie într-un ciclu de manifestări culturale organizate în perioada 1-11 septembrie 2021 de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul „Nottara“.
În zilele de 9 şi 10 septembrie 2021, va avea loc Colocviul internaţional „Dante Alighieri – 700“, desfășurat la sediul Bibliotecii Academiei Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, şi la sediul Muzeul Național al Literaturii Române din str. Nicolae Creţulescu 8. Sâmbătă, 11 septembrie 2021, Teatrul „Nottara“ prezintă spectacolul „Călătoria lui Dante“, un recital al actorului Emil Boroghină.
Expoziția organizată la Biblioteca Academiei Române rămâne deschisă pe toată perioada manifestărilor, în intervalul 1-10 septembrie 2021, și poate fi vizitată între orele 10-14. Intrarea este gratuită.
Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a Românei, care reuneşte 835 de artefacte de excepţie din colecţiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă pe 30 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid.
Expoziţia îşi propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, în universul unei lumi comune, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene.
Prima prezenţă de acest tip în spaţiul cultural al Regatului Spaniei, demersul expoziţional este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tene pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV – VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european.
Un loc special îl va ocupa capodopera sculpturii antice universale, Şarpele Glykon, din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi o excepţională sculptură în chihlimbar din patrimoniul MNIR, cu reprezentarea lui Eros, descoperită la Alburnus Maior, ambele prezentate pentru prima oară în străinătate.
Expoziţiei i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea şi al preşedintelui Klaus Iohannis.
Aceasta va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie 2022. Pe timpul expunerii, MNIR va organiza o serie de manifestări culturale specifice legate de istoria României, cu sprijinul ICR Madrid.
Expoziţia cu vânzare a meşterului popular Ion Rătezeanu şi un atelier de olărit vor fi deschise, în perioada 9-15 august, în „Grădina cu vietăţi de piatră” de la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.
„Meşterul olar le va arăta vizitatorilor cum se rostuieşte materia cu ajutorul unor mâini dibace şi cum poate fi înnobilat lutul, prin iubire, efort, dar şi suferinţă, ştiut fiind faptul că olăritul este o muncă obositoare ce necesită forţă, îndemânare şi cunoştinţe deosebite. Meşterul olar Ion Rătezeanu le va face cunoştinţă vizitatorilor cu lutul şi îi va introduce în tainele olăritului, lăsându-i să experimenteze”, scrie pe pagina de facebook a muzeului.
Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a fost înfiinţat prin Legea nr. 199/2015 şi are sediul în Casa „Barbu Gănescu”. Aici a fost găzduit Constantin Brâncuşi în perioada în care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Tg-Jiu (1937-1938).
Muzeul a fost deschis pentru prima dată publicului pe 19 februarie 2020, de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită joi, 24 iunie 2021, ora 14.00, Foaier H. H. Stahl la vernisajul expoziției „Arta cămășii cu altiță” organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în România și cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Republica Moldova.
Expoziția prezintă costume populare din colecțiile celor două muzee partenere și își dorește să promoveze dosarul „Arta cămăşii cu altiţă – IA, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.
Piesă principală a costumului tradiţional, cămaşa însoţeşte omul în toate ipostazele existenţei sale. La arat şi semănat, la seceriș şi pescuit, chiar şi în exploatările miniere, la biserică şi petreceri, la colindat şi nedei, la nunţi şi înmormântări, cămaşa are nenumărate funcții. Simbolurile primordiale ale umanităţii, exprimate prin rigoarea formelor geometrice – linie, cerc, romb, pătrat, spirală, cruce – ne vorbesc despre soare şi stele, despre pământ şi apă, despre etapele existenţei umane şi despre universul spiritual al unui popor aflat într-un permanent dialog cu mediul înconjurător şi divinitate. Din simbolistica ornamenticii costumului popular aflăm despre ocupaţiile locuitorilor, despre păsări şi animale, despre flori şi plante, despre dansurile oamenilor, despre opţiunile şi credinţele fiecărei generaţii. Prin compoziţiile şi motivele decorative folosite la împodobirea cămăşilor, catrinţelor, fotelor, maramelor, cepselor, conciurilor, a pieptarelor, cojoacelor, șubelor, sumanelor şi mantalelor, costumul devine o fascinantă concretizare vizuală a cosmogoniei şi mitologiei româneşti.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 24 august 2021, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00
Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în colaborare cu un centru comercial din Baia Mare organizează în perioada 25 – 27 iunie, prima ediţie a evenimentului AUTO SHOW Maramureş.
Branduri din industria auto sunt invitate să expună cele mai noi modele de autoturisme, dar şi elemente de tunning auto, securitate auto, entertainment multimedia sau alte inovaţii tehnologice.
Acestea vor putea fi cunoscute în detaliu, pe parcursul a trei zile, de către maramureşenii pasionaţi de maşini, de cei care sunt interesaţi să achiziţioneze un autoturism nou, dar şi de publicul larg atras şi interesat de expoziţia AUTO SHOW Maramureş.
Cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş îşi propune organizarea unui eveniment auto care să încurajeze promovarea industriei auto, una dintre cele mai afectate de criza coronavirusului.
Agenţii economici din industria auto interesaţi să participe la eveniment pot afla mai multe detalii de pe site-ul ccimm.ro
Muzeul Naţional al Banatului a lansat prima expoziţie cu public, în cadrul evenimentului „Patrimonium 2020”, deschisă până în 30 iunie.
Expoziția prezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare, achiziţionate în perioada pandemiei, precum şi piese descoperite de arheologi pe şantierele organizate anul trecut în judeţ.
Povestea fiecărei achiziţii a fost relatată în cadrul vernisajului de joi seara, de către muzeografi ai MNB şi de curatori ai expoziţiei, Marius Cornea, Raoul Şeptilici şi Dan Leopold Ciobotaru, alături de managerul muzeului, Claudiu Ilaş.
Campania MNB de achiziţionare de noi obiecte de patrimoniu a creat o emulaţie şi în rândul propriilor angajaţi, mulţi dintre ei făcând donaţii. De asemenea, o fostă angajată a donat un bogat tezaur grafic, de peste 200 de piese.
Publicat de Gabriel Stan,
22 aprilie 2021, 14:40 / actualizat: 23 aprilie 2021, 9:23
A fost prima expoziție oferită publicului larg anul aceasta de către artistul plastic Valentin Tănase, denumită „Realitate fictivă”.
Valentin Tănase este un artist care a construit în Târgu Mureș o statuie a lui Mihai Viteazul.
Valentin Tănase (directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei): “Sunt lucrări care sunt inspirate din miturile ancestrale, din ideea biblică, din Geneza biblică. Avem trimitere și către ultima carte a Noului Testament Apocalipsa, avem trimiteri către filosofia asiatică, cu conceptele de Yin și Yang, ne ducem şi către mitologia literară, avem o suită întreagă de Don Quijote, subiecte văzute prin prisma unor entități feminine. E în primul rând plăcerea ludică de a desena, de a face acel desen de tip clasic, în care să se respecte reperele anatomice, drapaje, draperii, compoziţii de tip clasic”.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Expoziţia de fotografie „Minunate poveşti româneşti” va fi vernisată pe 20 aprilie la Salina Turda. Turiştii vor putea admira fotografiile pe durata întregii veri.
Expoziţia cuprinde fotografii din colecţia artistului fotograf Teodor Dădălău. Această expoziţie va putea fi văzută toată vara la Salina de la Turda.
Teodor Dădălău este cel care, la Târgu Jiu, a reuşit să pună bazele unuia dintre cele mai mari Saloane de fotografie din România, în anul 1990. Evenimentul a devenit de aproximativ două decenii, Festivalul Internaţional de Arte Vizuale GORJFEST.
La Salina Turda vor fi expuse 70 de fotografii, cele mai multe din judeţul Gorj, premiate la Saloane naţionale şi internaţionale, la care Teodor Dădălău a participat.
O expoziţie de fotografie inedită, intitulată „Şi eu pot”, este organizată în perioada 17-28 martie şi este dedicată persoanelor cu Sindrom Down.
„Expoziţie inedită de fotografie pregătită la Casino – Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca şi deschisă publicului în perioada 17-28 martie, cu respectarea tuturor regulilor sanitare: „Şi eu pot”.
Fotografiile prezintă persoane cu Sindrom Down în diferite ipostaze şi sunt realizate de fotografi din Cluj-Napoca şi din alte zone ale ţării, iar evenimentului este organizat de Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Sindrom Down Cluj şi ArtImage Cluj, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Sindromului Down (21 martie)”, se arată în comunicatul trimis de organizatori.
Expoziţia este deschisă la Casino – Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca în perioada 17-28 martie, între orele 10:00 şi 18:00, cu respectarea normelor sanitare.
Va avea vernisajul pe 21 martie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Sindromului Down, prin intermediul unui eveniment transmis online pe Facebook şi YouTube pe canalele Centrului de Cultură Urbană.
Vor participa prof. univ. dr. Dorel Gaină, prof. Mircea Albu – preşedintele asociaţiei ArtImage Cluj, Ovidiu Damian – realizatorul emisiunii „Fără prejudecăţi” de la TVR Cluj, Laura Morar – preşedintele APCSDC, Emese Olah – viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.
„Prin această expoziţie foto dorim să atragem atenţia asupra nevoii de integrare socială a copiilor cu Sindrom Down şi să arătăm comunităţii cât de minunate, calde şi iubitoare sunt persoanele cu Sindrom Down.
Şi ele fac parte din societate şi pot realiza lucruri frumoase. Vrem ca oamenii să înţeleagă că ceea ce ei fac din obişnuinţă pot face şi persoanele cu Sindrom Down, dar cu mult efort. Ele pot să lucreze, să înveţe, să se joace, să facă sport ca fel cu alţii, dacă au acces la servicii de recuperare, şcoli, locuri de joacă sau activităţi şi ateliere vocaţionale”, a declarat preşedintele Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Sindrom Down Cluj, Laura Morar.
Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea expoziţiei itinerante „Feţele noi ale armelor vechi”, la sediul Muzeului Naţional al Banatului. Aceasta va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 15 august 2020, ora 10:00.
Expoziţia aduce în atenţia publicului o serie de obiecte din patrimoniul MNIR caracteristice domeniului tehnicii militare, datate în secolul al XIX-lea şi al XX-lea. În expunere se regăsesc piese de armament folosite în timpul Primului Război Mondial, de către Armata Română, Armatele Puterilor Centrale care au ocupat mare parte a Regatului Român, dar şi de către Misiunile Militare Franceză, Britanică şi Italiană sosite în ajutorul românilor.
Expoziţia cuprinde, alături de acestea, componente ale echipamentului militar, dar şi documente – jurnale de război, din perioada 1914-1918, aducând în prim plan schimbările profunde în mediului social şi cultural, ca urmare a efectelor Marelui Război.
Unul dintre domeniile tehnicii, care s-au dezvoltat în mod spectaculos în această perioadă, a fost cel al armelor, forţele implicate în Primul Război Mondial investind masiv în cercetarea şi dezvoltarea armamentului atât de necesar pe câmpurile de luptă.
Proiectul expoziţional „Feţele noi ale armelor vechi”, iniţiat de domnii Paul Popa şi Bogdan Mladin, restauratori – armurieri, împreună cu Valentin-Ionuţ Drăgoiescu, muzeograf în cadrul MNIR a fost continuat şi reeditat ca urmare a colaborării remarcabile dintre secţiile Istorie din cadrul muzeelor partenere, cu participarea deosebită a domnului Zoran Markov, reprezentant al Muzeului Naţional al Banatului.
Expoziţia îşi propune să descopere publicului o latură mai puţin cunoscută a exponatelor din domeniului ştiinţei şi tehnicii din colecţia MNIR, simultan, evidenţiând importanţa activităţii de restaurare, atât prin îngrijirea şi punerea în valoare a unor piese de multe ori uitate sau aflate într-un stadiu de degradare avansată.
În expoziţia deschisă la Muzeul Naţional al Banatului pot fi admirate piese din patrimoniul MNIR expuse pentru prima dată în Timişoara, precum setul de duel al lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I şi cel al generalului francez Henri Berthelot, cel care a condus Misiunea Militară Franceză din România.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional al Banatului în perioada 15 august – 2 septembrie 2020, putând fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
În condiţiile impuse de starea de alertă din România, expoziţia nu va beneficia de un vernisaj.
Muzeul Țării Crișurilor aduce, la Oradea, expoziția cu titlul „Que Viva Picasso!”, care prezintă peste 120 de litografii și heliogravuri, avându-l ca autor pe celebrul artist plastic spaniol Pablo Picasso.
Lucrările ce vor fi expuse fac parte din colecția particulară de artă a lui Thomas Emmerling.
Această expoziție a mai fost prezentată în mai multe țări din Europa (Austria, Polonia, Slovacia), dar și în câteva muzee din România: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Timișoara, Palatul Cantacuzino din Bușteni, bucurându-se de un mare succes.
Vernisajul va avea loc astăzi, 14 februarie 2020, de la ora 17:00.
Expoziția este împărțită pe serii de litografii și gravuri: „L’espace et la flûte”, „Les menines et la vie”, „Las Meninas”, „Toros y Toreros”, „La mémoire d’homme” și „Picasso 1916-1961”.
Sursa foto: http://www.radiocluj.ro
În expoziție mai este prezentă o litografie cu titlul „Don Quijote”, care reia desenul lui Picasso realizat, în 1955, pentru revista „Les Lettres françaises”. Artistul a mai abordat acest subiect pentru realizarea unui afiș care a figurat în Expoziția hispano-americană de la Galeria „Henry Tronche” (Paris, 1951).
Muzeul Picasso din Barcelona deține două variațiuni litografice ale afișului expus la Paris, intitulate „Don Quijote și Sancho Panza”, realizate în același an, ambele dedicate lui Jaume Sabartés.
Expoziția conține şi două dintre cele mai cunoscute afișe realizate cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris. Amintim în acest sens afișul „Les Menines”, care fusese desenat integral de către Pablo Picasso, iar ulterior editat de către Galeria „Louise Leiris” cu ocazia expoziției pe care Picasso a avut-o la această galerie în perioada 22 mai-27 iunie 1959.
Afișul „Congrès National du mouvement de la Paix” a fost, de asemenea, desenat de către Pablo Picasso în luna decembrie 1961 și a fost publicat, în 1962, de Imprimeria Mourlot.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 martie 2020.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.