Principesa Sofia, aflată de sărbători la Castelul Regal de la Săvârşin, a realizat o serie de fotografii în parcul castelului, într-un moment de tristeţe al familiei regale.
Principesa Sofia se află la Săvârşin alături de Majestatea sa, Margareta, surorile sale şi de Principele Radu. Principesa Sofia a imortalizat Săvrâşinul trist după dispariţia Regelui Mihai. Colecţia de fotografii înfăţişează diverse instatanee ale parcului şi castelului, în plină iarnă, care parcă împărtăşeşte tristeţea familiei regale şi a locuitorilor Săvârşinului. Fotografiile au fost postate pe site-ul romaniaregala.ro.
Familia Regală va rămâne la Săvârşin până după Anul Nou.
Regele Mihai, care a încetat din viaţă pe 5 decembrie, obişnuia să petreacă sărbătorile de iarnă alături de Regina Ana la Săvârşin, unde era înconjurat de oameni simpli şi de colidători.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia sâmbătă slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor arhieresc format din mitropoliţi, preoţi şi diaconi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, la ceremonie vor fi prezenţi mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al BOR, care nu vor sluji, ci vor asista la slujbă din strană. Răspunsurile liturgice la slujbă vor fi date de corul Tronos al Catedralei Patriarhale.
La ceremonii sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, miniştri, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Academiei Române, membrii Familiilor Regale străine prezenţi la tristul eveniment.
* Sâmbătă, de la ora 10,30, la catafalcul Regelui Mihai I din Sala Tronului de la Palatul Regal va fi oficiat un scurt serviciu religios.
* La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
* La ora 11,10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
* De la ora 11,30 la ora 12,45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,50 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.
* La ora 14,00, cortegiul funerar se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Şos. Bucureşti-Ploieşti.
16 cai ai Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate – Nonius şi Calul Românesc de Sport -, vor însoţi cortegiul funerar al Regelui Mihai I pe traseul Arcul de Triumf – Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar, cu participarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române, informează Inspectoratul General al Jandarmeriei.
* La ora 14,40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai şi în care vor călători Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Băneasa. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă.
* Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14,51) – Titu (ora 15,41) – Piteşti (ora 16,46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
* Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.
* La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40.
Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Va fi o ceremonie privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele şapte zile după înmormântare.
Pe teritoriul României a fost decretat de joi până sâmbătă doliu naţional în memoria Regelui Mihai.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus în România cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române. În aeronavă s-au aflat membri ai Familiei Regale și ai Casei Majestății Sale.
Aeronava a sosit la ora 11:00 pe Aeroportul Henri Coandă din București, unde se află Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, membri ai familiei regale, reprezentanţi ai Preşedinţei, ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Armatei şi ai Bisericii. Între membrii familiei regale se află şi nepotul regelui Mihai, fostul principe Nicolae, care a sosit printre primii la Aeroportul Otopeni, alături de logodnica sa.
La ora 11:00, au fost trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară.
Sicriul Majestăţii Sale defuncte a fost purtat de 8 militari ai Brigăzii 30 Gardă. Pe Aeroportul Otopeni se desfăşoară o ceremonie, în cadrul căreia sunt intonate imnul naţional şi cel regal.
De la Aeroportul Otopeni, sicriul Majestății Sale defuncte va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş, iar la ora 14:00 va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. La Sinaia se vor afla custodele Coroanei şi Familia Regală. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:
14:00-15:00: Instituţia preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.
15:00-16:00: Reprezentanţii instituţiilor statului, centrale şi locale.
16:00-17:00: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
17:00-18:00: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.
Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
La ora 18:00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal, unde va ajunge la ora 20:30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.
Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din această seară între orele 21:00 și 24:00; mâine între orele 8:00 șo 22:00 şi vineri, 15 decembrie, între orele 8:00 și 22:00.
Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:
– Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.
– Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.
– Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
– Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
– Să aibă la ei un document de identitate.
– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
– În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.
Sâmbătă, la ora 10:25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11:00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
La ora 11:10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11:30 la ora 12:45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12:50 la ora 14:00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. La ora 14:00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14:40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14:51) – Titu (ora 15:41) – Piteşti (ora 16:46).
De la 17:30, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ora 17:50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. Sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, după care va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.
Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.
Regele Mihai a retras titlul de Principe al României nepotului său Nicolae si l-a exclus din succesiunea la Coroana României.
Aceste hotărâri au intrat în vigoare inca de la inceputul lunii.
Regele Mihai a luat aceste decizii cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei.
Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, cu principii morale, si respect
Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.
Potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Principele Nicolae era al treilea în Linia de Succesiune la Coroana României.
Potrivit site-ului romaniaregală.ro, cu ajutorul a cinci colaboratori, toţi localnici, obiectivul a fost adus la forma iniţială, pe care o avea în secolul al 18-lea când a fost construit. Micul Pavilion păstrează o mare parte din cărămizile şi pietrele originale, precum şi resturi din grinzile vechi de lemn.
Pe peretele interior se află o ceramică oferită în dar de Alteţa Sa Regală Principesa Muna Al Hussein, mama Suveranului Haşemit.
Ţiglele de pe acoperişul pavilionului datează din mijlocul secolului al 19-lea şi sunt de provenienţă austriacă.
Obiectivul a fost inaugurat de Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.
Micul Pavilion, construit la sfârşitul secolului al 18-lea, este una din cele mai vechi clădiri de pe domeniul Regal de la Săvârşin.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.