Uniunea Democrată Turcă din România a organizat sâmbătă, 19 octombrie, ora 11.00, la Techirghiol, cea de a XIV-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească.
Evenimentul a fost organizat de comisia de femei a U.D.T.R şi a fost găzduit Admir, situată pe malul lacului Techirghiol.
În cadrul festivalului, cele mai pricepute doamne în arta culinară turcească, din Dobrogea, au intrat în competiţie într-un concurs cu premii oferite de organizatori. Potrivit declaraţiei preşedintei comisiei de femei, Filiz Ismail, „vor fi premiate cele mai gustoase măncăruri tradiţionale turceşti şi delicii orientale pregătite la filialele U.D.T.R din: Medgidia, Tulcea, Bucureşti, Brăila, Cernavoda, Hârşova, Cumpăna, Lazu, Amzacea, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Eforie, Măcin, Babadag, şi Fântâna Mare. Preparate culinare specifice insulei Ada Kaleh vor fi expuse de membrii filialei ce poartă numele vechii insule scufundate.”
Concursul a cuprins trei secţiuni: mâncare tradiţională, patiserie şi dulciuri. În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblul folcloric „Delikanlılar”.
La eveniment au participat: preşedintele U.D.T.R, Fedbi Osman, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, ai Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, precum şi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa.
Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Techirghiol, a organizat în premieră, Festivalul Sarayliei, sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00, pe faleza din Techirghiol. Festivalul ea fost organizat în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi le-a reunit pe cele mai pricepute doamne în prepararea deliciosului desert turcesc, saraylia, din comunitatea turcă din localitate. Doamnele care au expus cele mai gustoase şi aspectuoase saraylii au primit premii din partea UDTR.
Preşedintele UDTR a declarat: „ UDTR organizează pentru prima dată un festival al Sarayliei, la Techirghiol, localitate dobrogeană unde trăieşte o veche comunitate de etnici turci. Ca în fiecare comunitate de turci, şi la Techirghiol, bucătăria turcească este ridicată la rang de artă, iar saraylia este un desert tradiţional care se prepară după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Festivalul Sarayliei prefaţează cea de a XIV-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, care se va desfăşura peste o săptămână, tot la Techirghiol.”
În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblul folcloric „Sureya” din Techirghiol.
La eveniment au participat: preşedintele UDTR, Fedbi Osman, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Şenol Ali şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan.
Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat Centrul de Educaţie şi Cultură Turcă, luni 10 iunie, la Constanţa. Panglica de inaugurare a fost tăiată de preşedintele UDTR, Fedbi Osman, împreună cu subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali şi consulul general adjunct al Republicii Turcia la Constanţa, Hasan Akdoğan.
Centrul de Educaţie şi Cultură Turcă este dotat cu o bibliotecă, o sală de conferinţe şi o cameră cu mobilier şi ornamente tradiţionale turceşti. Centrul este destinat activităţilor culturale, cursurilor de limba turcă, pictură ebru, croitorie şi gastronomie dar şi repetiţiilor ansamblurilor folclorice ale UDTR, din Constanţa. La inaugurare au luat parte: secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, preşedinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, preşedintele comisiei de tineret, Harun Osman şi vicepreşedinta comisiei de cultură, Melek Osman. La eveniment au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea” şi un grup de profesori din Konya care susţin cursuri SEDEP, profesorilor de limba turcă.
Imediat după inaugurare, UDTR a deschis seria de evenimente culturale organizate în cadrul Centrului de Educație și Cultură Turcă şi a lansat cartea, „Identitatea culturală a comunității turce din Dobrogea, între tradiție și modernitate”, semnată de Melek Osman.
Cartea încununează munca de peste 15 ani, a vicepreședintei comisiei de cultură a UDTR, prof. Melek Osman, de promovare a valorilor culturale deţinute de comunitatea turcă din Dobrogea. Volumul „Identitatea culturală a comunității turce din Dobrogea, între tradiție și modernitate” este structurat în trei capitole şi anume: Aşezare, istoric şi demografie; Modul de viaţă, cultură şi spiritualitate şi Literatura scrisă şi orală.
Lansarea de carte a avut loc în prezența profesorilor de limba turcă înscriși la cursul organizat de ISJ Constanța în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Konya.
După lansarea de carte au fost deschise oficial cursurile de formare profesională prin aplicaţii practice din cadrul proiectului SEDEP, de către inspectorul școlar, prof. Icbal Anefi. Cursurile se vor încheia joi, 13 iunie 2019.
Uniunea Democrată Turcă din România, prin intermediul comisiei de religie, a organizat o cină tradiţională de iftar, specifică lunii Ramazan, în data de 23 mai, la Constanţa. Cina tradiţională de iftar, oferită de UDTR a reunit peste 100 de persoane, din cadrul comunităţii turce dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai instituţiilor deconcentrate, precum şi diplomaţi acreditaţi în România. Au răspuns invitaţiei preşedintelui UDTR, Fedbi Osman, de a participa la cina de iftar alături de membrii comunităţii turce: muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, subprefectul Judeţului Constanţa, Ali Şenol, secretarul general adj. din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Levent Accoium, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, prof. Gabriela Bucovală şi viceprimarul comunei Cumpăna, Florin Neagu. În acest an, la masa de ifar, alături de preşedintele UDTR, Fedbi Osman şi deputatul Iusein Ibram s-a aflat noul ambasador al Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, fost consul general la Constanţa, în perioada 2010-2013, precum şi coodonatorul biroului TIKA Bucureşti, Yasemin Melez Biçer. Printre invitaţi s-au mai numărat: Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, , consulul general adjunct, Hasan Akdoğan, viceconsulul Sabiha Kacamak, ataşatul de cult islamic din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa , Arif Cevlek, ataşaţii din cadrul Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Nikolai Belera şi Yaroslav Eremeev. Preşedintele UDTR, Fedbi Osman a declarat: „potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, în luna Ramazan, care a început în data de 6 mai, postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina de iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele şi cunoscuţii. Din acest motiv, a devenit o tradiţie pentru UDTR, ca alături de etnicii turci la cina de iftar să ia parte şi reprezentanţi ai unor instituţii care prin activitatea lor sprijină acţiunile noastre de promovare a valorilor identitare. “
La cina de iftar au mai fost prezenţi: secretarul general, prof. Ervin Ibraim , preşedinta comisiei de învăţământ, prof. Vildan Bormambet, preşedinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu , preşedinta comisiei de femei, Filiz Ismail, preşedintele comisiei de tineret, Harun Osman, directorul Colegiului Naţional „K.Atatürk’’, prof. Accan Mologani, redactorul şef al Radio T, Selmin Abaz, dar şi profesori universitari, reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman din România, ai UDTTMR şi ai TIAD Bucureşti. Evenimentul a fost coordonat de vicepreşedinta comisiei de religie, prof. Firdes Musledin.
Biroul de Presă UDTR
Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina Iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii și de rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan, Teravih. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor – Sahur, este luată în familie
Uniunea Democrată Turcă din România a derulat în perioada 8-12 aprilie, la Istanbul, programul destinat profesorilor de limba turcă, „Proiecte educaţionale între şcoli din România şi Turcia”. În cadrul programului organizat de comisia de învăţământ a UDTR şi coordonat de preşedinta comisiei, prof. Vildan Bormambet, au avut loc întrevederi cu directori de instituţii de învăţământ dar şi cu responsabili ai Inspectoratului Şcolar din Istanbul. Delegaţia din România formată din profesori, directori de şcoli, inspectori şcolari şi responsabili din cadrul MEN a fost primită de inspectorul şcolar general adjunct, Menderes Kaya, la sediul Inspectoratului Şcolar din Istanbul.
În cadrul întrevederii, inspectorul şcolar general adjunct, Menderes Kaya, le-a prezentat oaspeţilor detalii despre organizarea sistemului educaţional din Republica Turcia, despre modul în care se desfăşoară evaluarea elevilor precum şi despre digitalizarea procesului educaţional cu referire la sistemul „Fatih” şi platforma naţională EBA. Toate şcolile din Turcia utilizează sistemul digital „Fatih” care a fost implementat în trei etape: formarea formatorilor, formarea profesorilor în 30 de ore de curs şi achiziţionarea tabletelor. Programul este susţinut de guvern, este gratuit şi se aplică elevilor din clasele a IX-a şi a X-a. Responsabilul din cadrul Inspectoratului Şcolar din Istanbul le-a vorbit membrilor delegaţiei din România despre modalitatea de integrare a elevilor imigranţi şi despre modalităţile de recompensare a elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură.
Tot în cadrul proiectului organizat de UDTR a avut loc semnarea protocolului de colaborare şi a acordului de înfrăţire dintre Liceul Teoretic Băneasa şi Şcoala „Hamdullah Suphi Tannöver” din Bakırkoy- Istanbul şi au fost puse bazele pentru semnarea unui protocol de colaborare între Grădiniţa „Mustafa Pars” din Bakırkoy- Istanbul şi Grădiniţa „Ion Creangă” din Medgidia. În cadrul Grădiniţei „Mustafa Pars” relaţia dintre copil şi familie este susţinută prin proiecte diverse, un exemplu în acest sens fiind broşura „Cartea mea” care conţine desene ale copiilor şi explicaţii ale acestora realizate de părinţi.
Din delegaţia din România, condusă de preşedintele UDTR, Fedbi Osman, au făcut parte profesorii de limba turcă: Vildan Bormambet, Osman Melek, Firdes Musledin, Nilgün Panaitescu, Merici Abduraman, Sibel Memet, Dilek Agiacai, inspectorul şcolar din cadrul ISJ Constanţa, Icbal Anefi, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 10 din Constanţa, prof. Cătălina Dumbravă, directorul Colegiului K. Atatürk din Medgidia, prof. Accan Mologani, directorul Şcolii Gimnaziale „Spiru Haret”, prof. Alina Păvăleanu, directorul Grădiniţei „Ion Creangă” din Medgidia, Tomris Naim, conferenţiar universitar dr. Lacrămioara Berechet de la Facultatea de Litere –UOC, conferenţiar universitar dr. Alina Buzatu, director al Bibliotecii Universitare „Ion Popişteanu”-UOC, prof. Georgiana Bolojan-CCD Bucureşti şi directorul de cabinet al secretarului de stat din cadrul MEN, Irina Kovacs, prof. Zoltan Kovacs.
Uniunea Democrată Turcă din România a lansat volumul bilingv de poezie, română-turcă, „ Poet chemând derviş…”semnat de Adi Secară Halil, sâmbătă, 6 aprilie, la Biblioteca Judeţeană „I.N Roman” din Constanţa. Volumul de poezie, tradus în limba turcă de Emel Emin, a fost editat de UDTR la începutul acestui an, la tipografia „Opanis” din Galaţi.
Autorul poeziilor, Adi Secară Halil este absolvent al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi deţine un master în Filozofie şi Spiritualitate Răsăriteană la aceeaşi universitate. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2000. Adi Secară este autorul a numeroase cronici literare şi al cărţilor, „Versus.Viaţa şi alte vicii” şi „De veghe şi de slăbiciune în mintea lui Secară”, volum premiat de Societatea Scriitorilor „Costache Negri”.
Discuţiile din cadrul lansării de carte au fost moderate de directorul Bibliotecii Judeţene „Iona N. Roman” Constanţa, Corina Apostoleanu. Au vorbit despre autor şi cartea sa, „ Poet chemând derviş…”: Serin Türkoğlu, preşedinta comisiei de cultură a UDTR, Emin Emel, traducătoarea volumului, Gülten Abdula Nazare, scriitor, Victor Cilincă, jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Geta Eftimie,direcor adj. Biblioteca „V.A Urechia” din Galaţi şi Adi Secară Halil.
Au participat la eveniment: preşedintele UDTR, Fedbi Osman, subsecretarul de stat din cadrul DRI, Aledin Amet, consulul general al Turciei la Constanta ,Sulhi Turan.
Evenimentul a fost organizat şi coordonat de preşedinta filialei UDTR Galaţi, Gülten Abdula.
Uniunea Democrată Turcă din România – „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
24 martie 2019, 09:02 / actualizat: 24 martie 2019, 10:11
Comunicat de Presă
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat cea de a XIX-a ediţie a festivalului interetnic „Primăvară Comunitară“, sâmbătă, 23 martie, ora 12.00 la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.Au urcat pe scenă ansamblurile folclorice: „Fidanlar”, „Delikanlılar”, „Filizler”, „Kardelen” (UDTR), „Can Renkler” (UDTTMR), „Elpis” (CEEC), „Galuboe More”, solistă Cristina Ermilov (CRLR ), „Armâna mea” şi „Dobrogeanca”.
Potrivit declaraţiei preşedintei Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“ este o manifestare interculturală care promovează valorile identitare ale minorităţilor naţionale şi dialogul intercultural, construit în jurul multiculturalității zonei Dobrogei, prin îmbinarea tradițiilor comunităţilor etnice. În cadrul spectacolului vor evolua ansambluri folclorice aparţinând comunităţilor: turcă, tătară, elenă, a ruşilor-lipoveni dar şi grupuri folclorice româneşti şi aromâneşti.”
Festivalul s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim şi a deputatului Iusein Ibram. La eveniment au participat: subprefectul Şenol Ali, muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, reprezentanţi ai Consulatelor Generale din Constanţa, ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” şi ai TIAD „Dobrogea” precum şi numeroşi membri ai comunităţii turce.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.