Ministerul Transporturilor a transmis la Comisia Europeană cererea de finanţare pentru Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro.
Din această sumă, Metrorex dispune deja de 300 de milioane de euro dintr-un credit acordat încă din 2010 de Guvernul Japoniei.
Proiectul vizează realizarea unei conexiuni directe între Bucureşti şi Otopeni, respectiv între Gara de Nord şi Aeroportul Henri Coandă, prin construirea unei noi linii de metrou cu o lungime de 14,2 km şi 12 staţii.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a promis recent că Magistrala 6 va fi gata până în 2020, deşi estimările arată că această linie are termen de execuţie de 4 ani, iar licitaţia nu a fost încă lansată.
La metrou vor fi instalate uşi automate de protecţie – a declarat ministrul transporturilor, Felix Stroe. Acest lucru se intampla dupa ce, zilele trecute, a fost comisa o crima pe peronul statiei Dristor 1.
Ministrul a mai spus ca proiectul ar urma sa inceapa anul viitor. Zilele acestea va fi prezentata suma necesara pentru achiziţia şi montarea unor astfel de sisteme, urmand sa se apeleze la fondurile europene nerambursabile.
Se estimeaza ca sistemele vor fi montate incepand cu trimestrul II al anului viitor.
Practic, este vorba despre panouri securizate, dotate cu usi care se deschid automat in dreptul usilor vagoanelor de metrou, in momentul in care acestea sosesc in statie.
Ministrul a mai spus ca, pe perioada montarii sistemelor vor fi inchise pe rand, statiile de metrou.
Amintim ca o tanara a murit marti seara, după ce a fost împinsă de o femeie pe linia de metrou în staţia Dristor 1.
Magdalena Şerban, femeia de 36 de ani care a împins-o, fusese implicată, cu câteva ore înainte, într-un incident cu o altă tânără, pe care a împins-o spre linia de metrou în staţia Costin Georgian, însă aceasta nu a păţit nimic. Magdalena Şerban a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.
Marţi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, alături de premierul Mihai Tudose, a participat, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, în contextul în care oficialii Băncii şi-au arătat interesul de a sprijini construcţia Autostrăzii Ploieşti-Braşov. La întâlnire au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
”Banca Mondială a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului Autostrăzii Ploieşti-Braşov. În luna octombrie, oficialii români şi cei ai Băncii Mondiale au discutat despre măsurile necesare demarării proiectului de infrastructură, convenindu-se înfiinţarea unui Comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General Guvernului, condus de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică”, precizează sursele citate.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu a putut, în acest context, să participe la Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, unde s-a discutat Proiectul de buget pentru 2018, dar şi-a asigurat reprezentarea oficială prin prezenţa tuturor secretarilor de Stat din MT, responsabili cu domeniile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, subliniază sursele menţionate.
Joi, ministrul Felix Stroe va fi prezent la şedinţa celor două comisii reunite din Parlament, până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
Preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, s-a declarat neplăcut surprins, marţi, la începutul şedinţei comisiilor reunite de specialitate din Parlament, de faptul că ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu este prezent la dezbaterea proiectului de buget al MT pentru anul 2018.
”Sunt neplăcut surprins că domnul ministru a decis să nu vină azi în faţa comisiilor reunite. Este prima dată în istorie când la şedinţa de buget ministrul alege un alt program. Eu vreau să le mulţumesc secretarilor de stat care sunt aici prezenţi, dar, până la urmă, este vorba şi de respect. Este vorba despre respect, despre respectul pe care ministrul Stroe trebuie să îl arate comisiilor reunite din Senat şi Camera Deputaţilor”, a spus deputatul PNL Lucian Bode.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, Butunoi Ionel-Daniel, a precizat că ministrul Transporturilor are o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi a dat asigurări că va veni la şedinţa celor două comisii reunite până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
”Tocmai ce am vorbit cu domnul ministru Stroe şi m-a rugat să avem un pic de înţelegere în privinţa programului său foarte încărcat; la ora 10 fără un sfert are întâlnire cu Banca Mondială, împreună cu premierul, pentru a discuta oportunitatea finanţării unor autostrăzi în România, şi cred că va fi bine să începem discuţia pe buget cu angajamentul dumnealui că va ajunge la votul final pentru avizul pe proiectul de buget”, a anunţat deputatul PSD.
Şantierele autostrăzilor din ţară au înregistrat anul acesta mari întârzieri, inclusiv din cauza avizelor de mediu care au fost obţinute chiar şi după doi ani, a anunţat ministrul transporturilor, Felix Stroe.
De aceea, la ministerele Transporturilor şi cel al Mediului, s-au constituit grupuri de lucru care vor prezenta soluţiile pentru eliberarea mai rapidă a autorizaţiilor necesare constructorilor.
Ca urmare a acestor probleme birocratice, antreprenorii cer despăgubiri Companiei de Drumuri, pentru că nu pot intra pe şantiere, după ce au mobilizat personal şi utilaje.
Salariile şi pensiile vor creşte anul viitor iar proiecţia bugetară pe anul 2018 va ţine cont şi de partea de dezvoltare a României, a declarat miercuri premierul Mihai Tudose, adăugând că ‘programul de guvernare va fi respectat literă cu literă şi cifră cu cifră’.
‘Plecăm de la ce este important, este unul dintre cele mai importante documente pe care le emite un guvern şi este important şi pentru ţară şi pentru a ne duce la îndeplinire programul de guvernare. Este important să fie făcut bine, să respecte anumiţi parametri în care suntem, aş spune, şi constrânşi, dar şi cu liberul angajament, acel deficit de sub 3%. Trebuie ca în el să respectăm alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii; nu uitaţi că de la 1 ianuarie intră în vigoare Legea salarizării, la asta lucrăm acum, la acordurile fine pe Legea salarizării. Am promis, împreună cu partidul, partidul cu Guvernul, că nimeni nu va primi mai puţini bani, toată lumea va avea venituri mai mari. La asta lucrăm şi aşa se va întâmpla’, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat despre importanţa proiectului de buget pentru anul 2018.
Fiind întrebat dacă mărirea pensiilor şi salariilor se va produce anul viitor, premierul a spus: ‘Salarii – în mod cert, pensiile – în mod cert. De la anul, punctul de pensie creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. (…) Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră, fiindcă sunt şi cifre’.
Tudose a adăugat că, de asemenea, la proiecţia bugetară pe 2018 se lucrează şi pe partea de dezvoltare a României.
‘Anul acesta nu ne-am plâns, fiindcă nu de asta ne-a votat lumea şi nu pentru acest motiv am venit la guvernare, să ne plângem ce am găsit, dar nu am avut niciun proiect. Anul ăsta am pus bazele proiectelor pentru anul viitor şi anul viitor va trebui ca şi prin buget să ne asigurăm că ele vor funcţiona’, a declarat el.
Referitor la partea de deficit bugetar, prim-ministrul a confirmat că pe trimestrul II deficitul României este de 4,1%, dar a subliniat că la finele anului se va vedea că ţara noastră se înscrie în parametrii conveniţi cu partenerii externi.
‘Pe trimestrul II aşa este. Noi nu vorbim de deficite pe trimestre, vorbim de deficite pe întreg anul, au fost nişte schimbări, dacă mai ţineţi minte, la jumătatea anului, tocmai pentru că lucrurile nu mergeau cât de repede trebuie şi în direcţia care trebuie. Am reaşezat lucrurile, aţi văzut la rectificare că suntem în parametri, la sfârşitul anului veţi vedea că am rămas în parametri şi la construcţia bugetară pe anul viitor veţi vedea, de asemenea, că suntem în parametrii stabiliţi cu partenerii şi care, până la urmă, sunt sănătoşi pentru economia noastră’, a spus Tudose.
Premierul a precizat că miercuri, cu o parte din miniştrii Cabinetului său, o parte din colegii social-democraţi, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împreună cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, au stabilit care este strategia de dezvoltare pe următorii ani a României.
‘Şi cred că, în sfârşit, vom avea o strategie de dezvoltare în adevăratul sens al cuvântului şi reală, normală, în următorii ani’, a afirmat Tudose.
Noii miniştri au depus jurământul în această seară în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Este vorba despre Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica, la Fonduri Europene.
Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Cotroceni, în absenţa preşedinţilor celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Reamintim că șeful statului a semnat demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, precum şi decretele de numire a înlocuitorilor acestora.
Foştii titulari ai portofoliilor au demisionat săptămâna trecută, după ce premierul Mihai Tudose le-a cerut public să plece din Executiv. El evoca atunci probleme de imagine la Bruxelles, generate de miniştrii vizaţi de DNA.
Comitetul Executiv al PSD a ales înlocuitori pentru cei trei miniștri demisionari, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și cel al Transporturilor, Răzvan Cuc. Aceștia au decis joi să demisioneze, pentru a nu afecta activitatea Guvernului, după ce premierul Mihai Tudose a cerut înlocuirea.
Astfel, Marius Nica va fi în fruntea Ministerului Fondurilor Europene, Paul Stănescu va conduce Ministerul Dezvoltării, iar de Ministerul Transporturilor se va ocupa Felix Stroe.
Premierul Mihai Tudose va trimite luni la Cotroceni decretele de revocare ale celor trei miniștri demisionari – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc. Cu ele vor fi si propunerile de numire a noilor miniștri.
Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, rămâne în Guvern. Coaliția PSD-ALDE a decis să își mențină sprijinul pentru acesta.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.