Fenomen rar întâlnit la Marea Neagră
Publicat de Stefania Grigore, 21 august 2014, 09:10
Marea s-a retras cu 3-4 metri pe plaja din staţiunea Mamaia, fenomen datorat faptului că vântul suflă, de mai bine de 12 ore, dinspre uscat spre apă. Fenomenul este unul normal şi natural, cauzat de persistenţa vântului din sector sud-sudvestic, conform directorului Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.
Specialiştii spun că, de fapt, nivelul mării scade şi dă, practic, impresia retragerii apei. În anul 2009, un fenomen asemănător, dar de o amploare mult mai mare a făcut ca malul să înainteze peste luciul apei cu aproximativ 30 de metri. Atunci, nivelul apei a scăzut în Marea Neagră cu 90 de centimetri, amplitudine record de variaţie a adâncimii apei în Marea Neagră.
Directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanţa, Simion Nicolaev, a explicat de ce în acest an cantitatea de alge marine pe litoralul românesc a fost mai mică faţă de anii precedenţi.
Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen o constituie lipsa nutrienţilor din Marea Neagră. În ultimii ani, algele ajunse la mal în cantitate mare au creat mereu un disconfort pentru turiştii care se aflau pe plajă, chiar dacă era vorba de un fenomen natural cât se poate de normal pentru perioada de vară.