Festivalul studenţesc „UniFEST” va avea loc în perioada 4-14 noiembrie în Arad, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Suceava şi Bucureşti.
În cadrul festivalului vor fi organizate activităţi educative (traininguri, workshopuri, conferinţe etc.), activităţi socio-culturale (seara tradiţională, seara multiculturală, mega concert, parada asociaţiilor) şi activităţi pentru dezvoltarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos (competiţii sportive, campanii de ecologizare), potrivit unui comunicat al Uniunii Studenţilor din România.
Conferinţa de deschidere a festivalului va avea loc pe 4 noiembrie, în Aula Magna a Universităţii Titu Maiorescu, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice şi a universităţilor.
Festivalului UNTOLD 2023 va avea loc în perioada 3-6 august la Cluj-Napoca. Cu un capitol nou și personaje surprinzătoare, fanii, împreună cu artiștii, vor scrie o nouă poveste din universul magic UNTOLD.
Pe lângă cei mai buni DJ din lume, organizatorii spun că anul 2023 va aduce în line-up-ul festivalului trupe care vin pentru prima dată în România și artiști pe care fanii îi doresc pe scena principală UNTOLD.
Ediția cu numărul opt aduce și o poveste nouă, personaje noi și multe alte surprize, pe care participanții le vor descoperi în tărâmul magic UNTOLD.
În cele patru zile și patru nopți de festival, creatorii experienței UNTOLD vor transforma cei peste 235.000 de metri pătrați din Parcul Central din Cluj-Napoca într-o lume a diversității genurilor muzicale, care include live act-uri, show-uri ale celor mai cunoscuți artiști și multe altele.
Primele abonamente vor fi puse în vânzare joi, 6 octombrie, la ora 14:00, doar pentru cei care se înregistrează pe UNTOLD.COM, anunţă organizatorii.
Artişti, dansatori şi sportivi din 40 de ţări vor participa la o nouă ediţie a Kurultai – festivalul culturilor etnice tradiţionale, desfăşurată în perioada 16 – 18 septembrie pe plaja Turquoise din staţiunea Venus, au informat, marţi, reprezentanţii Uniunii Democrate Tătare (UDT).
Festivalul internaţional Kurultai, ediţia a VII-a, aduce muzică şi dansuri tradiţionale, jocuri interactive şi cupe mondiale la sporturi înscrise în patrimoniul UNESCO, ateliere creative şi meşteşugăreşti, precum şi un show gastronomic.
În premieră, pe 17 septembrie, de la ora 15:00, în cadrul festivalului se va desfăşura simpozionul internaţional „IDENTITATE CULTURALĂ: Drepturile Omului şi Patrimoniul Cultural UNESCO”.
La simpozion şi-au anunţat participarea invitaţi din ţară şi din străinătate, oficiali ai instituţiilor guvernamentale, reprezentanţi ai ambasadelor de pe teritoriul României, personalităţi culturale, artistice şi sportive. Cu toţii vor aduce în prim-plan importanţa culturii şi a sporturilor tradiţionale, care trebuie revitalizate în România.
Între 25 august și 1 septembrie, va avea loc o nouă ediție a Festivalului „Puppets Occupy Street”.
Timp de opt zile, Craiova va deveni scena internațională a teatrului de animație, ce va reuni 200 de companii de teatru private și artiști independenți din 20 de țări, în peste 400 de evenimente.
Tema acestei ediții este „Carnivale”, ce se va regăsi în paradele cu păpuși supradimensionale.
Acesta este primul festival de arta animației din România, care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale.
A doua ediție a festivalului FilmeDar se va desfășura în perioada 22-24 iulie, în Cetatea Feldioara. O ediție desfășurată în prezența unor nume mari din cinematografia românească precum Irina-Margareta Nistor sau Vlad Ivanov.
De această dată, în program, sunt și filme care conțin scene turnate la Feldioara – „Rȃul care urcă muntele” – 1977, în regia Cristianei Nicolae, precum și o producție mai recentă în care scenele se desfășoară în cetatea aflată încă în ruină, în anul 2005 – „Regii blestemați III”, ȋn regia lui Josee Dayan.
Irina-Margareta Nistor sau Vlad Ivanov vor prefața toate filmele ce vor fi proiectate în cele 3 zile de festival.
Neversea îşi deschide porţile joi, 7 iulie, la Constanţa. Peste 150 de artişti naţionali şi internaţionali de renume o să fie prezenţi la eveniment.
Pe timpul zilei, organizatorii Neversea au pregătit o serie de activităţi, cu zone de relaxare, de mâncare şi băuturi, sesiuni de make-up, studio de tatuaje, un cinematograf, experienţe VR, ecrane kinetice, scene şi workshop-uri tematice.
Începând din acest an, în perimetrul festivalului fanii vor descoperi Designers’ Nest.
Totodată, vineri şi sâmbătă, organizatorii festivalului au pregătit un show aviatic unic realizat în parteneriat cu Aeroclub România şi formaţia de înaltă acrobaţie „Şoimii României”.
Biletele de o zi şi abonamentele pentru cele 4 zile şi 4 nopţi de distracţie la mare sunt disponibile pe neversea.com.
Noua ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!”, care se va desfăşura în perioada 14 – 17 iulie, la Timişoara, vine cu o secţiune specială care aduce în discuţie noile voci feminine din filmul românesc şi maghiar.
Alina Grigore, Cristina Groşan şi actriţa Judith State își vor prezenta la Ceau, Cinema! cele mai noi filme și vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.
Debutul în regie al Alinei Grigore, „Crai nou”, are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională.
„Lucruri pentru care merită să plângi”, primul lungmetraj realizat de regizoarea româno-maghiară Cristina Groșan, este o dramedie despre încercările disperate ale unei tinere de 30 de ani de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă.
Actrița Judith State va prezenta la Ceau, Cinema! cel mai nou film în care are rolul principal feminin: „R.M.N.” (2022, r. Cristian Mungiu).
Proiecţiile festivalului vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.
În perioada 1-3 iulie are loc, la Iași, cea de-a doua ediție a festivalului Jazz City. Festivalul se va desfășura simultan pe două scene diferite. Prima scenă este la Turnul de Parașutism din Parcul Copou și presupune achitarea unui bilet pentru a participa la activități și concerte, iar cea de-a doua este Parcul Expoziției și are acces liber pentru publicul larg.
Pe scena de la Turnul de Parașutism din Parcul Copou vor urca următorilor artiști: Andra Botez, Avalon Jazz Band & Tatiana Eva – Marie, Blazzaj, Ioan Streba Balkans Jazz – Gypsy Blues, Jazzappella, Mark Oselski Trio, Moonlight Breakfast, Sebastian Studnitzky.
Biletele tip abonament sunt disponibile pe www.jazzcity.ro și biletele de zi vor putea fi achiziționate la intrarea în spațiul festivalului.
Vor fi 2 categorii de bilete în fiecare zi, prima categorie la prețul de 35 lei, valabil până la ora 15:00, iar a doua categorie la prețul de 70 de lei, începând cu ora 15:00 în fiecare zi.
Pe scena din Parcul Expoziției vor urca A-C Leonte & The Bash, CALI Quartet, Cristina Dima & Band, Irina Gorga & EuTo Jazzperience, John Mantucci Trio, Kernfusion, Soul Serenade, Trigon Jazz. Aici accesul este liber.
Întreg programul și toate informațiile despre ediția 2022 a festivalului se află pe site-ul oficial www.jazzcity.ro și pe pagina de Facebook sau contul de Instagram al festivalului.
Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro Pe site-ul web proaspăt lansat, cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului.
Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
În Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc între 2 și 5 iunie la cinematograful Victoria și în aer liber, în curtea Institutului Francez (str. IIC Brătianu 22).
Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România
împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”.
Festivalul propune spectatorilor din Cluj şi o întâlnire deosebită cu regizorul Cristian Mungiu și echipa filmului său R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes.
Vineri, 27 mai 2022, începând cu ora 13:30, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” – Parcul Copou din Iași, are loc Festivalul-concurs de folclor „Cântec, joc și port străbun”.
Concursul se adresează tinerilor pasionați de folclor din municipiul Iași.
În cadrul concursului vor evolua 30 de participanți înscriși la cele trei secțiuni: cântec popular, dans popular, port popular.
Juriul este format din specialiști în domeniu, cadre didactice atât din învățământul preuniversitar, cât și din cel universitar.
Toți concurenții vor primi diplome de participare, iar laureații vor primi distincții și premii.
Alesso, Azteck, Brennan Heart, KSHMR, Nicky Romero, Parov Stelar şi Quintino vor concerta la a patra ediţie a festivalului Neversea, care se va desfăşura în perioada 7 – 10 iulie pe o plajă din municipiul Constanţa, au anunţat organizatorii evenimentului.
De asemenea, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner Live, Richy Ahmed şi Milo Spykers vin pentru prima oară la festivalul Neversea, pe scena Temple, dedicată genurilor techno şi house. Tot aici revin în această vară şi DJ-ii români Arapu şi Cezar B2B Prâslea, precum şi DJ-ul şi producătorul britanic Jamie Jones.
Sursa foto: Neversea/facebook
The Ark, scena creată pentru iubitorii de dubstep, drum&bass, liquid, hip-hop, rap şi trap îi va găzdui, printre alţii, pe Dub FX & Woodnote, Malaa şi Zeds Dead. Azteca, Connect-R & Johny Romano, Deliric x Silent Strike with Muse Quartet, El Nino, Macanache, Nane şi Rava se numără printre artiştii români care vor cânta pe această scenă.
Organizatorii au mai informat că preţurile pentru patru zile şi patru nopţi de distracţie la malul mării, la cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, pornesc de la 124 de euro plus taxe. În acest an, fanii pot cumpăra abonamente şi în rate, exclusiv prin aplicaţia Extasy, care poate fi descărcată din Google Play pentru Android şi din iOS pentru iPhone.
După 15 aprilie, abonamentele General Access vor costa 134 euro plus taxe, cele General Access Risk Free – 144 euro plus taxe iar cele VIP – 260 euro plus taxe.
Cei care au abonamente Anytime pot alege să participe la ediţia din această vară sau la una dintre următoarele două ediţii iar cei care au Freedom Passports pot opta pentru ediţia din acest an sau pentru cea de anul următor.
Festivalul multicultural Parcul Primăverii îşi va deschide porţile pe 15 aprilie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, a anunţat CJ Timiş.
La festival sunt așteptaţi peste 100.000 de vizitatori, iar printre artiștii invitați să susţină concerte se numără Damian Drăghici, Loredana şi Subcarpaţi.
Prima ediţie a Parcului Primăverii va începe în 15 aprilie, cu acces liber şi gratuit la toate activităţile culturale, de divertisment şi de încurajare a petrecerii timpului liber în familie.
Cei prezenți la festival se vor bucura de spectacole de teatru, folclor, sesiuni de lectură, concerte, expoziții și ateliere creative.
Festivalul Massif Winter, programat de organizatori şi Primăria Braşov pentru luna martie, în staţiunea Poiana Braşov, nu va mai avea loc, organizatorii invocând rata mare de incidenţă Covid şi normele legislative restrictive din pandemie.
„Din păcate, oricât de mult ne-am dorit să ne vedem în acest an pe pârtiile din Poiana Braşov, contextul şi estimările autorităţilor cu privire la situaţia pandemică pentru următoarele două luni ne obligă să amânam întâlnirea din Poiana Braşov pentru sezonul de iarna 2022-2023.
Cu toate că am avut o serie repetată de discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, prin care am militat pentru aplicarea normelor de sănătate publică folosite şi la UNTOLD 2021, având în vedere suprapunerea cu valul 5 al pandemiei, autorităţile rămân ferme pe decizia de a limita, în următoarele 2 luni, accesul la evenimente la maximumul de 500 de participanţi în toate localităţile în care rata de incidenţă Covid pe ultimele 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori”, se arată într-un comunicat al organizatorilor transmis joi.
Conform organizatorilor, „seria de evenimente gândite pentru Poiana Braşov pentru luna martie ar fi fost imposibil de organizat, deoarece numărul celor ce îşi doresc să participe depăşeşte cu mult limita impusă de autorităţi”.
Peste 200 de artişti români, turci, tătari, ruşi-lipoveni, romi, germani, aromâni şi greci vor participa, timp de trei zile, în municipiul Constanţa, la Festivalul Tineretnik 2021 – sărbătoarea comunităţilor etnice din Dobrogea.
Festivalul Tineretnik 2021, care celebrează etniile din Dobrogea, muzica, dansurile şi tradiţiile acestora, va avea loc în perioada 9 – 11 noiembrie, peste 200 de artişti evoluând pe scena sălii de spectacole a Comunităţii Elene Elpis Constanţa (Teatrul pentru Copii şi Tineret Căluţul de Mare), în trei spectacole a câte trei ore.
Fiecare comunitate va participa la festival cu unul, două sau mai multe ansambluri, grupuri artistice şi/sau solişti marţi, miercuri şi joi, între orele 18:00 şi 21:00.
Evenimentul este dedicat Zilei Dobrogei (14 noiembrie) şi face parte din calendarul de activităţi al programului Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021- 2022.
Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile şi exclusiv în baza prezentării certificatului verde.
Festivalul „Toamna Orădeană”, devenit ORADEA FestiFall, nu se va mai organiza în acest an, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19 în municipiu.
„Ne aflăm în acea perioadă a anului în care obişnuiam să ne pregătim pentru un eveniment foarte aşteptat şi îndrăgit de orădeni şi nu numai. Din păcate, datorită situaţiei pandemice şi a evoluţiei numărului de cazuri noi de coronavirus, suntem nevoiţi să anunţăm acum faptul că ediţia 2021 Oradea Festifall nu va mai avea loc”, se afirmă într-un comunicat transmis de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).
În condiţiile în care festivalul „este unul dintre cele mai cunoscute evenimente orădene, cu un număr foarte mare de vizitatori, comercianţi, artişti, atracţii şi activităţi”, reprezentanţii APTOR afirmă că restricţiile în vigoare nu permit organizarea unei ediţii cu acelaşi impact cultural şi social cu care s-au obişnuit orădenii, în condiţii de siguranţă.
„Anularea evenimentului este astfel necesară şi inevitabilă, din cauza creşterii accelerate a numărului de noi cazuri de coronavirus din ultimele zile. La fel ca până acum, prioritatea noastră numărul 1 rămâne siguranţa oamenilor”, se adaugă în comunicatul organizatorilor.
Totodată, conducerea APTOR arată că şi Târgul de Crăciun este pus sub semnul îndoielii, din aceleaşi motive.
Festivalul „Sport21 – 100 de ani de istorie alb-violet”, are loc, anul acesta, sub semnul împlinirii unui centenar de la înfiinţarea secţiei de fotbal a Politehnicii.
Data concertului cu cele mai cunoscute cântece ale galeriei echipei o să fie anunţată în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.
„În colaborare cu Asociaţia Suporterilor Timişoreni Druckeria şi cu Universitatea Politehnica vom marca un secol de fotbal în alb-violet cu o serie de evenimente culturale şi sociale organizate atât în Timişoara, cât şi în mai multe locaţii din judeţ, menite să pună în mişcare o comunitate întreagă.
Principalul eveniment va fi reprezentat de un concert unic ce va aduce cele mai cunoscute cântece ale galeriei poliste, într-o colaborare inedită între ‘Noi din Banat’, singura trupă de rock constituită în jurul unui club de fotbal, orchestra Filarmonicii Banatul, care vor urca, împreună, pe o scenă amplasată pe stadionul ‘Ştiinţa’, aflat aproape de kilometrul zero al Timişoarei”, transmite Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii într-un comunicat.
Dezbaterile vor reprezenta un alt punct de referinţă al întregului eveniment. Vor avea loc meciuri demonstrative cu echipa şcolii la Dumbrăviţa, Săcălaz şi Moşniţa Nouă, ateliere de producţie de steaguri şi afişe, susţinute de suporterii din cadrul Druckeria, precum şi o expoziţie foto itinerantă cu momente memorabile din istoria recentă a Politehnicii.
Mai mulţi jurnalişti sportivi vor realiza un catalog cu poveşti memorabile din istoria de un secol a clubului timişorean, care va fi disponibil şi în format digital.
A șaptea ediție a Danube Jazz & Blues Festival are loc la Galați!
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2021, 15:15 / actualizat: 23 septembrie 2021, 18:18
Zece trupe de profil vor concerta în perioada 24-26 septembrie la cea de-a şaptea ediţie a Danube Jazz & Blues Festival organizată la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.
Vineri, în prima zi a festivalului, de la ora 19:30, vor intra pe scenă trupele The Groovy Bastards, Django Sound Quartet, Ana Maria & Bogdan Munteanu şi Rareş Totu’s Midnight Express feat Dean Brown.
În a doua seară, sâmbătă, tot de la ora 19:30, vor concerta The Voodoo Child, Othello Trio şi Elena Gatcin Trio.
Ultimele trupe, care încheie, duminică, festivalul sunt Bluemans, Irina Popa & Pandemica Band şi Stones Free.
„Zece trupe pentru care jazz-ul şi blues-ul au fost dintotdeauna o pasiune, se vor uni la cel mai important festival de jazz şi blues de la Dunăre, hotărâte să prezinte un repertoriu cât mai inspirat. Ai ocazia să porneşti într-o călătorie muzicală de excepţie! Danube Jazz & Blues Festival – 7.0 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază jazz-ul şi blues-ul sau care sunt create sub influenţa acestui gen foarte popular. Toamna începe pe acorduri de jazz & blues!”, informează organizatorii.
Preţul întreg al unui bilet este de 32,4 lei pe zi, iar preţul redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 21,6 lei pe zi. Pentru cei care doresc să îşi achiziţioneze abonamente, acestea costă 64,8 lei pentru toate cele trei zile de festival.
Episcopia Romano-Catolică Oradea organizează, sâmbătă şi duminică, în Catedrala Episcopală un festival de muzică clasică şi ecleziastică cu titlul „Varadinum Nostra”, având programate concerte în cursul celor două seri.
Potrivit unui comunicat al episcopiei, programul serii de sâmbătă, 18 septembrie, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea este un concert vocal-simfonic cu opere ale compozitorilor Ludwig van Beethoven şi Gioacchino Rossini.
Artiştii invitaţi sunt Alina Todea, Maria Virginia Oniţa, Ovidiu Ciucuriţa, Daniel Zah, Lucian Oniţa, dar şi corurile Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis Magnovaradinensis şi Chorus Ecclesiae Cathedralis Timisoarensis. Maeştri de cor sunt Kristófi János şi Iosif Todea. Dirijor: Walter Kindl.
Festivalul va continua duminică, 19 septembrie, cu o seară de muzică de cameră. Kaganovskiy Eszter (violă), Artur Kaganovskiy (vioară), Gati Sandor (oboi), Bogdan Cocora (violoncel), respectiv Kristofi Janos (orgă) vor interpreta opere de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel şi Wolfgang Amadeus Mozart.
Festivalul Naţional de Folk Pro Lirica Oradea se va desfăşura în perioada 18 – 19 septembrie, în Parcul Nicolae Bălcescu din oraş, cu invitaţi precum Magda Puskas şi Mircea Rusu, fiind organizat de Asociaţia culturală Pro Lirica Oradea.
Evenimentul va avea loc în aer liber, cu respectarea condiţiilor de distanţare fizică, accesul publicului la spectacole fiind gratuit.
Sâmbătă vor evolua pe scena festivalului: Raul Bochiş, Adriana Andreica, Adina Hodişan, Carmen Ifrim Săsărman, Monica Mihaela Cojocaru, Traian Cosma, Mircea Bodolan şi Magda Puskas & Friends.
Duminică vor cânta: Grupul Kharisma al Palatului Copiilor Oradea, Andrei Arad, Corina şi George Nica, Florin Paul Camen, Călin Pop şi Raul Silaghi, Cătălin Stepa şi Mircea Rusu.
În cadrul festivalului, duminică, începând cu ora 15:00, va avea loc un eveniment special dedicat poeziei, prilej cu care îşi vor lansa cărţile poeţii: Corina Nica (Braşov), Eugenia Ponta Pete (Pecica), Ioan Vasile Marcu (Arad), Carmen Ifrim Săsărman (Ştei) şi Mihaela Dindelegan (Oradea).
Pe durata festivalului, între orele 10:00 – 210:0, pentru copiii care vor fi prezenţi în Parcul Nicolae Bălcescu, vor fi montate echipamente de joacă. De asemenea, în acelaşi interval orar vor fi deschise mai multe puncte de alimentaţie publică, atât sâmbătă, cât şi duminică.
Tot în cadrul festivalului, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea va organiza o Tombolă specială, cu peste 300 de premii.
Peste 56.000 de persoane au participat, joi, la Festivalul UNTOLD, au anunţat organizatorii evenimentului.
„Peste 56.000 de oameni au trecut, în prima zi, pragul tărâmului plin de magie UNTOLD. Artiştii care au concertat în prima seară s-au arătat impresionaţi de scena principală a festivalului UNTOLD, dar şi de căldura şi energia cu care au fost primiţi de public. Cei mai aşteptaţi artişti au fost rapperul american Tyga, producătorul american DJ Snake, Steve Aoki, dar şi DJ-ul german Tujamo. Acesta din urmă a fost prezent la toate cele 5 ediţii ale festivalului UNTOLD, iar aseară a declarat că cele 2 ore petrecute pe scenă au fost cele mai impresionante ore din viaţa lui.
Pe scena principală a urcat aseară şi juriul emisiunii SuperStar format din Smiley, Marius Moga, Raluk şi Carla’s Dream, emisiune care debutează în această seară la PRO TV. Şi Benny Benassi a făcut stadionul Cluj Arena să vibreze, iar Delia, pe lângă show-ul ei de la mainstage, a urcat şi a făcut un moment special cu Steve Aoki.
Celebra coloană sonoră a serialul Casa Del Papel s-a auzit live pe mainstage-ul festivalului. Momentul ‘Cake me!’ a fost unul dintre cele mai aşteptate momente ale serii. Tinerii aflaţi în primele rânduri au făcut pancarte cu acest mesaj şi au aşteptat ca Steve Aoki să arunce cu cele 12 torturi. Show-urile lui Tyga, Tujamo şi Steve Aoki au putut fi urmărite live pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube UNTOLD, precum şi pe TikTok”, se arată în comunicatul trimis de organizatori.
De asemenea, jandarmii şi poliţiştii clujeni au depistat, în prima zi a Festivalului UNTOLD, 14 cazuri în care persoane au încălcat prevederile legii privind traficul şi consumul de droguri.
În punctele şi posturile medicale, 126 de persoane au primit asistenţă medicală din partea personalului SMURD şi a paramedicilor pompieri.
Peste 70.000 de persoane din peste 100 de ţări sunt aşteptate zilnic, la Festivalul UNTOLD, în perioada 9-12 septembrie.
„Participă persoane din peste 100 de ţări. Anul acesta avem o limită de 75.000 de persoane zilnic impusă de autorităţi. În 2019 am avut circa 100.000 de persoane zilnic. Deci, în anul acesta va fi 70-75% din participarea de la ediţia precedentă”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, managerul UNTOLD, Bogdan Buta.
„În calitate de comandant al acţiunii pot să confirm că structurile MAI ai căror principali reprezentanţi sunt prezenţi aici sunt pregătite să asigure ordinea publică cu ocazia acestui eveniment important care a revenit la Cluj, în acest oraş viu. UNTOLD, după cum am afirmat şi ediţiile anterioare, este unul dintre cele mai sigure evenimente din ţară şi nu numai, ci şi din Europa şi din lume. Aproape 1.000 de lucrători în uniformă ai structurilor MAI, alături de poliţişti locali, angajaţi ai firmei de pază şi protecţie vor asigura securitatea şi protecţia participanţilor”, a declarat şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Sebastian Cliţan.
Masca de protecţie este obligatorie la festival, accesul se va face doar cu certificatul digital european COVID-19 sau pe bază de testare rapidă antigen.
„Sibiul de Odinioară”, festivalul cu muzică retro şi disco, începe astăzi, în Parcul Tineretului.
Timp de patru zile vor avea loc concerte, la care gurmanzii vor putea încerca diverse feluri de mâncare servite din camioane special amenajate, informează un comunicat de presă al organizatorilor.
„Ediţia din acest an este dedicată în premieră celor care iubesc muzica retro şi în special hiturile anilor ’80-’90. Joi, 2 septembrie, ne distrăm la ‘retro party’ cu unul din cei mai cunoscuţi DJ din Sibiu. Radu Mereş va fi la pupitru pe o scenă care ne aduce aminte de armonia muzicală de acum mai bine de 30 de ani.
Pe 3 septembrie sunteţi invitaţi să fredonaţi piesele uneia din cele mai celebre trupe a anilor ’90 în România. Este vorba despre N&D, iar din recitalul lui Nick&co nu vor lipsi piesele ‘Vino la mine’ sau ‘Nu vreau să te pierd’. Tot pe 3 septembrie, Geo da Silva ne va readuce aminte de cum ne distram în discotecile de pe Litoral la începutul anilor ’90”, se arată în comunicatul organizatorilor.
Intrarea la eveniment este liberă. Accesul în arealul scenei amenajată pentru concerte se va face în conformitate cu respectarea normelor în vigoare.
„EVA FilmMakers Fest”, primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 4-10 septembrie, aduce în faţa publicului creaţiile a şapte regizoare din România şi Ungaria.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 4 septembrie, de la ora 17:30, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta din Sfântu Gheorghe, iar fiecare zi va fi dedicate unei regizoare.
Cele şapte participante sunt Kocsis Agnes, Dana Bunescu, Szilagyi Zsofia, Andra Tarara, Felmeri Cecilia, Carmen Lidia Vidu şi Horvat Lili.
În programul festivalului sunt incluse, totodată, şi master-class-uri susţinute de fiecare dintre participante, precum şi proiecţii ale altor regizoare cărora programul de anul acesta nu le-a permis să participe la festival, respectiv Chiara Malta (cu filmul „Femei obişnuite”), Ivana Mladenovici (cu filmul „Ivana cea groaznică”) şi Ana Lungu (cu filmele „Un prinţ şi jumătate” şi „Autoportretul unei fete cuminţi”).
„EVA FilmMakers Fest se extinde totodată şi către alte cinci localităţi, dezavantajate de lipsa unui cinematograf, respectiv în Târgu Secuiesc, Baraolt, Sita Buzăului, Covasna şi Întorsura Buzăului, unde vor avea loc proiecţii în spaţii neconvenţionale, care permit tehnic difuzarea de filme în condiţii decente. (…)
La Sfântu Gheorghe, accesul se va face pe bază de bilete cu tarif redus. Intrarea la filmele proiectate în cele cinci localităţi incluse în proiect va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. După difuzarea peliculelor, publicul va putea rămâne în sală pentru discuţii libere cu regizoarele invitate, pe marginea filmului respectiv şi nu numai”, au declarat organizatorii.
„EVA FilmMakers Fest” se va încheia pe 10 septembrie, cu un concert de muzică de film susţinut de Orchestra de Cameră Ciuc (Csiki Kamarazenekar), tot în ultima zi fiind programat un master-class special „In memoriam Fam Erika”.
„Neamţ Art Festival” ediția a 2-a se desfăşoară în perioada 3-5 septembrie, în Piatra-Neamţ. Astfel, în fiecare după-amiază a perioadei 3-5 septembrie 2021, Parcul Central din Târgu Neamţ va găzdui spectacole de dans şi muzică dedicate publicului local.
„Neamţ Art Festival se vrea a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul celor şapte arte, viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie. Din paleta celor şapte arte (pictură, sculptură, arhitectură, muzică, dans, literatură, cinematografie) această a doua ediţie a Neamţ Art Festival aduce în prim-plan muzica, prin cele trei evenimente excepţionale: Concertul de muzică de fanfară, Concertul Trio Boema şi Rock Symphonic Concert al Filarmonicii de Stat din Sibiu”, se arată în comunicatul organizatorilor.
De asemenea, teatrul va fi prezent la „Neamţ Art Festival” prin intermediul a două spectacole dedicate celor mici, iar dansul va fi adus de unul dintre cluburile de profil din judeţ, în vreme ce arta vizuală propune, în două locuri diferite, expoziţii de fotografie.
Din proiect nu lipseşte literatura, urmând să fie lansate două volume dedicate copiilor: „Răvaş de colorat”, respectiv „DaBaDa, NuBaNu”.
Sâmbătă se va desfăşura un eveniment aparte, la Muzeul de Artă şi apoi pe scena din Piaţa Turnului, cei interesaţi vor putea participa „la o extraordinară prezentare de bijuterii confecţionate manual, inspirate de arta populară românească, precum şi de străvechea civilizaţie cucuteniană”.
În cadrul evenimentul vor avea loc şi patru ateliere (două de ceramică, unul de sticlărie şi altul dedicat armelor medievale), precum şi demonstraţii de arte marţiale.
„Locul ales pentru desfăşurarea celor mai multe dintre evenimentele culturale este centrul istoric al municipiului – Curtea Domnească -, loc tradiţional în care au loc anual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul ‘Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ’ şi Festivalul Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’. Dar, spre deosebire de ediţia inaugurală, de anul trecut, în 2021 Neamţ Art Festival aduce pietrenilor arta atât în centrul urbei, cât şi la periferie, locul cunoscut sub denumirea de La Caiace fiind considerat ideal pentru câteva ore de destindere”, se arată în comunicat.
POSTPREZENT este tema celei de-a 32 ediţii a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, care se va desfăşura în perioada 3 – 12 septembrie şi la care vor participa artişti din şapte ţări, informează organizatorii.
Tema ediţiei reprezintă o invitaţie „la reflecţie asupra acestei perioade care ne pune în situaţia de a ne regândi valorile şi comportamentele”.
„Festivalul îşi continuă direcţia curatorială, reflectată în selecţia spectacolelor şi evenimentelor din secţiunea naţională, internaţională, secţiunile „TT în Festival” şi „Festival +”, adresându-se, în primul rând, comunităţii locale – spectatorii din oraşele Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ.
Secţiunea naţională reuneşte în special spectacole realizate pentru spaţii neconvenţionale, în aer liber. Astfel, spaţii publice din cele trei oraşe devin scene ale festivalului. Secţiunea internaţională, denumită „Something to declare”, a fost regândită astfel încât să se adapteze acestui context în care mobilitatea este limitată.
Artişti internaţionali care activează în Belgia, Cehia, Germania, Kosovo, Moldova, Polonia şi România au fost comisionaţi de către echipa curatorială pentru a crea o serie de lecture performances ce aduc în discuţie teme ale realităţii globale de astăzi”, se arată într-un comunicat de presă.
„Anul acesta, festivalul acordă pentru prima dată premiul ‘Cătălina Buzoianu’, celebrând astfel memoria unei regizoare de excepţie, formatoare de artişti din spaţiul teatral românesc, a cărei activitate din anii ’70-’80 a marcat parcursul estetic al Teatrului Tineretului.
În acelaşi timp, premiul îşi doreşte să încurajeze solidaritatea între artişti din generaţii diferite şi din diverse domenii artistice. Artistul Dan Perjovschi donează onorariul său (pentru realizarea, în cadrul festivalului, a proiectului site-specific ‘Desen de intrare’) unui tânăr artist sau unui grup independent prezent în festival. De asemenea, Juriul de adolescenţi va acorda un premiu spectacolului considerat cel mai relevant pentru generaţia lor”, precizează organizatorii.
Programul complet şi alte informaţii despre festival pot fi găsite pe site-ul www.teatrultineretului.ro.
Festivalul „Parada Clătitelor”, organizat de două decenii în staţiunea Moneasa, va fi reluat după o pauză de un an impusă de pandemia de COVID-19.
Ediţia a XX-a o să aibă loc pe 24 şi 25 iulie, când în centrul staţiunii vor fi preparate mii de clătite şi vor fi susţinute spectacole.
„Persoanele care aleg să meargă la Moneasa în acest sfârşit de săptămână vor avea ocazia să se bucure de cel mai dulce şi delicios desert, să se relaxeze şi să asculte muzică pentru toate gusturile.
Sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Teatrul de Vară din Moneasa va avea loc spectacolul „WhatsApp-ul şi sătenii” urmat, la ora 20:00, de un concert folk susţinut de Maria Nicoleta Brola, Daniel Julean şi Mircea Vintilă şi Retro Party cu Cătălin Lăpuşcă. Duminică, de la ora 16,00, tot la Teatrul de Vară, va avea loc un spectacol de muzică populară”, au anunţat organizatorii.
„Parada Clătitelor” este cel mai aşteptat eveniment din staţiunea Moneasa şi atrage anual mii de vizitatori din mai multe judeţe. În anii anteriori, festivalul a atras chiar şi peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate şi consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfăşurare.
Festivalul pop-rock pentru tineret „Porto Franco” are loc în perioada 17-18 iulie 2021, la Sulina.
„Festivalul se doreşte a fi un instrument motivaţional, menit să catalizeze apariţia de noi tinere valori în sfera interpretării muzicale şi să valorifice acest potenţial interpretativ în sensul promovării muzicii pop-rock. Festivalul va oferi o şansă tinerilor de a-şi ţese singuri un viitor, rolul organizatorilor fiind doar acela de a le facilita întâlnirea pe aceeaşi scenă cu fascinanta lume a muzicii pop-rock. Promovarea tinerelor talente în domeniul artei muzicale, a pop-rockului, la nivel naţional prin crearea unui eveniment cadru concurenţial, cu mare potenţial stimulativ în oraşul Sulina. Acest festival se adresează tinerilor interpreţi cu vârste cuprinse între 12-20 ani”, se arată în comunicatul transmis de Paul Nour, manager Casa de Cultură Sulina.
Se va desfăşura pe următoarele criterii:
interpreţi având vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani;
interpreţi având vârsta cuprinsă între 16 şi 20 ani;
fiecare solist va interpreta două piese din repertoriul pop-rock, una obligatoriu din repertoriul românesc.
Concurenţii admişi la festivalul PORTO FRANCO 2021:
12 – 15 ani
Anghelescu Eduard – Craiova
Holingher Bryana – Craiova
Ciocan Alessia – Bălăbăneşti – Galaţi
Neniţă Daria – Bârlad
Gheoghiţă Irina – Tulcea
16 – 20 ani
Perpelea Iulia – Bucureşti
Andrei Theodor – Bucureşti
Vlasie Andrada – Bârlad
Penghiş Cosmina – Buciumeni – Galaţi
Turtică Lorena – Bârlad
Ciocan Narcisa – Bălăbăneşti – Galaţi
Juriul va fi format din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi mass-media: Eugen Mihăescu, Dan Iliescu, Bogdan Dragomir, Paul Prisada, Valentina Rodinceanu.
Concursul va avea loc în 17 iulie 2021, ora 20:00, iar gala laureaţilor va fi în 18 iulie 2021, ora 20:00, urmată de recitalurile unor invitaţi speciali: Pacifica & Toni Şeicărescu, Alexandra Canareica şi Folk Band Ruskyi Ritm.
În luna august va fi organizat un festival naţional de muzică folk pe versuri scrise de Mihai Eminescu, la Ipoteşti. Festivalul „Seri melancolice eminesciene” are ca scop promovarea operei eminesciene.
„Având drept scop sporirea numărului de activităţi destinate promovării operei eminesciene, inclusiv prin acţiuni bazate pe interdisciplinaritate, Festivalul promovează creaţia lirică eminesciană prin folosirea versurilor eminesciene drept text pentru melodiile prezentate în concurs şi spectacol.
În subsidiar, Festivalul urmăreşte promovarea tinerilor sau elevilor cu aptitudini în domeniul cultural-artistic şi a creaţiilor acestora, având ca specific muzica folk; atragerea unui număr cât mai mare de elevi şi tineri către acest gen muzical; promovarea imaginii Memorialului Ipoteşti”, se arată în comunicatul transmis de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”.
Festivalului Naţional de Muzică Folk pentru Copii şi Tineret „Seri melancolice eminesciene” se află la a XII-a ediţie. În acest an, festivalul va avea loc în două etape, dintre care cea de concurs se va desfăşura online, iar cea de premiere se va desfăşura cu prezenţă fizică la Ipoteşti. Înscrierile pentru la acest festival au loc până pe 10 iulie.
De ce ne este frică să discutăm despre feminism? De la această întrebare a pornit studiul pe care Cineclub F-SIDES împreună cu festivalul One World Romania îl lansează luna aceasta.
Cercetarea caută să identifice punctele de tensiune când vine vorba de feminism, de ce o parte din public se ferește de asocierea cu termenul și care sunt principalii factori care stau la baza reticenței față de acesta.
Call-ul a fost deschis în cadrul One World România, a cărei ediție recentă s-a concentrat pe egalitatea de gen, iar rezultatele vor fi anunțate la începutul toamnei.
Inițiatorii își propun să țină chestionarul deschis până la jumătatea lunii iulie, pentru a oferi ocazia unui public cât mai numeros să răspundă la întrebări.
„Feminismul e un cuvânt care pentru fiecare vine la pachet cu alte idei, emoții, anecdote, și cu o doză bună de backfire effect, de orice parte a baricadei ne-am situa. Pe unele persoane le amenință acest cuvânt, pe altele le amenință fix absența lui, iar între ele sunt probabil o mulțime de poziționări în zone gri.
Inclusiv în interiorul mișcării feministe, lucrurile pe care trebuie să le înglobeze acest termen variază. Deci indiferent de unde te poziționezi, vrem să înțelegem mai bine: de ce sunt atâtea emoții în jurul cuvântului”, precizează Alexandra Lulache, cofondatoare F-SIDES.
Completarea chestionarului durează 5-10 minute, fiind vorba despre 18 întrebări, majoritatea deschise. Răspunsurile vor fi anonime și vor fi folosite pentru întocmirea unui raport și prezentări despre valențele și punctele de tensiune ale cuvântului feminism în România anului 2021.
Evenimentul Street Delivery de la Oradea va oferi timp de trei zile, în perioada 18-20 iunie, un festival cu jocuri, ateliere, reprezentaţii de teatru, muzică live şi demonstraţii acvatice care vor avea loc în trei zone din oraş – parcul Petőfi Sandor, parcul Libertăţii şi malul Crişului Repede, în zona centrală a municipiului.
Artişti, arhitecţi, urbanişti şi voluntari talentaţi vor amplasa instalaţii interactive, vor însufleţi clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubeie, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colţişoare abandonate.
Programul festivalului va mai cuprinde ieşiri pe „faleza” Crişului Repede, cu plimbări cu barca, demonstraţii de caiac şi canoe pe râu, cu paddleboard, dar şi o dezbatere pentru cei interesaţi amenajarea malurilor, susţinută de arhitecţi şi specialişti de la ABA Crişuri.
Pe un panou mare, orădenii vor putea citi mai multe informaţii despre vegetaţia râului, despre arborii şi arbuştii care contribuie la imaginea unui ecosistem valoros, dezvoltat spontan pe mal.
Mai mulţi speakeri din ţară – profesionişti arhitecţi, designeri, peisagişti – vor prezenta publicului, în cadru exterior, exemple de bună practică din ţară şi străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul şi extravilanul localităţilor.
Festivalul UNTOLD va avea loc în perioada 9-12 septembrie, la Cluj-Napoca.
„Anunţul mult aşteptat de fani este oficial! Sute de mii de oameni, din întreaga lume, se vor bucura din nou 4 zile şi 4 nopţi pe tărâmul magic UNTOLD, din Cluj-Napoca.
Întâlnirea din acest an dintre fani, artişti, organizatori şi partenerii festivalului va fi una greu de egalat şi plină de încărcătură emoţională, după aproape 2 ani de pauză. UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri din întreaga lume, îşi deschide porţile, timp de 4 zile şi 4 nopţi, între 9 şi 12 septembrie 2021.
Astfel, UNTOLD este unul dintre puţinele festivaluri de amploare internaţională, care se va desfăşura în acest an, în întreaga lume!”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.
Guvernul României a dat undă verde pentru organizarea marilor festivalurilor, fără limită de capacitate.
„UNTOLD 2021 va fi o reîntâlnire îndelung aşteptată, după aproape doi ani de pauză, o sărbătoare mondială a revenirii la normalitate. Şi pentru cei peste 1000 de furnizori şi 15.000 de colaboratori ai festivalului, garanţia că se întâmplă a şasea ediţie UNTOLD înseamnă o relansare a activităţii după mai bine de 16 luni de pauză.
Programat iniţial pentru luna august 2021, organizatorii festivalului UNTOLD, spun că mutarea lui în luna septembrie reprezintă o extra garanţie a faptului că festivalul se va putea ţine în acest an, la cele mai înalte standarde, cu cei mai buni artişti şi în cele mai sigure condiţii”, se mai arată în comunicat.
Festivalul Jazz in the Park va fi organizat anul acesta, în urma deciziei organizatorilor şi ca urmare a măsurilor de relaxare anti-pandemice anunţate de autorităţi.
„Chiar dacă măsurile anunţate de autorităţi în 14 mai nu au venit deloc în ajutorul operatorilor culturali şi nu au definit un cadru predictibil în care să se poată desfăşura anul acesta evenimentele în aer liber, organizatorii Jazz in the Park au luat decizia de a continua pregătirile pentru ediţia din acest an a festivalului, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 2-5 septembrie”, se arată într-un comunicat trimis de organizatori.
Ediţia din acest an va avea ca principale spaţii de desfăşurare Parcul Etnografic, Iulius Parc şi Campusul USAMV.
„Este important pentru noi să mergem înainte cu organizarea Jazz in the Park. Festivalul e mai mult decât un job, a devenit stilul nostru de viaţă, ceva ce ne defineşte şi, dacă ne oprim, e ca şi cum am înceta să fim noi înşine. Toate cât s-au întâmplat în ultimul timp au pus o presiune negativă pe noi şi organizarea festivalului, chiar şi în forma lui adaptată, este un mod de ne vindeca, de a ne reveni.
Jazz in the Park, fiind un eveniment cu acces liber şi cu foarte mulţi participanţi, ne-a fost clar încă de anul trecut că nu vom putea reveni la formatul care l-a consacrat decât atunci când nu va mai exista nicio restricţie.
Din acest motiv ne-am reorganizat total şi am avut norocul să facem asta în paralel cu evoluţia restricţiilor, încercând să anticipăm un format nou de festival, pe care să construim o poveste diferită, dar în acelaşi spirit în care ne-am obişnuit publicul. (…)
Suntem foarte încrezători că vom face un eveniment bun. Chiar dacă locul nu va fi acelaşi, suntem aceiaşi oameni din spate, energia pozitivă va fi la fel de bună”, a spus directorul executiv al Jazz in the Park şi organizator al festivalului, Alin Vaida.
În cadrul festivalului vor exista mai multe activităţi, printre care un picnic „cum nu s-a mai văzut”, o piaţă mare de artizani, muzică de pe viniluri şi concerte relaxante, evenimente pentru copii, târg de artizani, prezentări de echipamente muzicale, târg de viniluri.
Tyga, artistul hiturilor de sute de milioane de vizualizări, şi-a reconfirmat prezenţa la cea de-a patra ediţie a festivalului Neversea, care este programat să se desfăşoare în perioada 8-11 iulie, pe Insula Visurilor din Constanţa, informează un comunicat al organizatorilor.
Printre primii artişti care au reconfirmat prezenţa pe scenele principale ale festivalului se numără Dimitri Vegas & Like Mike, Black Eyed Peas, Don Diablo, Nicky Romero, Tchami şi Ummet Ozcan B2B Brennan Heart.
De asemenea, pentru scenele underground şi-au anunţat prezenţa nume sonore din genurile techno, deep house, dubstep şi drum&bass.
„Arapu, Cezar B2B Praslea, Kozo B2B Dan Andrei, Priku, Raresh, Sit, Sublee B2B Cap îi vor purta pe fani într-o călătorie muzicală unică la scena The Temple, iar The Ark îi va găzdui, printre alţii, pe Borgore, Dirtyphonics, Dub FX şi Malaa”, potrivit sursei citate.
Organizatorii au scos la vânzare abonamente Freedom Passport care le vor permite fanilor accesul la festivalul din acest an. Categoriile şi preţurile sunt:
General Access Basic, Freedom Passport 4 zile – 134 euro + taxe;
General Access Flexi, Freedom Passport 4 zile – 149 euro + taxe;
Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) 2020 debutează în această seară, în aer liber, pe platoul natural al termelor romane din zona peninsulară a oraşului, amplasate în zona Edificiului Roman cu Mozaic, informează producătorul evenimentului, Art Society Center.
Potrivit organizatorilor, FITIC 2020 se desfăşoară de astăzi până duminică, evenimentul, inclus în Programul Prioritar Cultural Naţional, având loc sub patronajul Ministerului Culturii.
Spectacolele au loc la Termele Romane, în Parcul Carol I, pe două scene amenajate în zonele A şi B în cadrul secţiunilor Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană şi teatru-dans), Seathre (teatru pentru liceeni) şi Red Theatre Revolution (teatru studenţesc).
În afara spectacolelor ce vor participa la secţiunile în concurs, sunt prezentate publicului şi spectacole invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituţii publice de teatru din ţară sau companii private, protagonişti fiind actori consacraţi şi tineri ai scenei româneşti precum: Rodica Popescu Bitănescu, Paula Chirilă, Rodica Mandache, Anca Sigartău, Marius Bodochi, Răzvan Vasilescu.
Intrarea este gratuită la toate spectacolele, dar, din cauza numărului redus de locuri disponibile, impus de restricţiile provocate de noul coronavirus, locurile pot fi rezervate doar pe www.bilet.ro.
Rezervarea este necesară pentru respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară: evitarea aglomerării de persoane la accesul în spaţiu, formarea de cozi.
Rezervarea poate fi anulată cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, locul urmând să fie oferit altui spectator.
Organizatorii NEVERSEA au anunţat, în urmă cu puţin timp, amânarea ediţiei din acest an a festivalului, pentru 2021. De asemenea, festvalul UNTOLD a fost amânat.
„Cu inima frântă, dar cu certitudinea că luăm cea mai bună decizie pentru sănătatea şi siguranţa tuturor românilor, luăm decizia de a amâna UNTOLD şi NEVERSEA din acest an, pentru anul 2021. Este o situaţie extrem de grea pentru noi toţi, suntem cu toţii cuprinşi de tristeţe, însă, aşa cum ne-am asumat de fiecare dată, trebuie să punem pe primul loc siguranţa tuturor, pentru a ne putea reîntâlni sănătoşi şi mai puternici în 2021.
În acelaşi timp, în condiţiile în care s-ar putea păstra pe parcursul întregii veri măsurile de protecţie, cum ar fi distanţarea socială, număr limitat la câteva sute de oameni care se pot strânge la un loc, devine imposibil să vă oferim experienţa de festival pe care ştim că o aşteptaţi şi pe care o meritaţi.
Festivalul este despre bucuria de a fi împreună cu prietenii, despre bucuria de a fi în mulţime alături de alţi oameni frumoşi, iar orice restricţii în acest sens ne-ar face să trăim experienţa cu jumătate de măsură. Vom continua să păstrăm legătura cu autorităţile pentru a putea reveni către voi cu noua perioadă de desfăşurare a evenimentelor în 2021, în cele mai bune şi sigure condiţii”, au precizat reprezentanţii Neversea şi Untold.
Potrivit acestora, biletele şi abonamentele rămân valabile pentru anul 2021. Returnarea banilor pentru cei care nu vor mai putea participa va avea loc în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2021.
De asemenea, ediţia din acest an a festivalului de muzică Electric Castle, ce are loc la Bonţida, lângă Cluj-Napoca, a fost amânată pentru perioada 14-18 iulie anul viitor, anunţă organizatorii.
Evenimentul fusese iniţial programat în perioada 15-17 iulie, la Castelul Banffy, dar decalat din cauza pandemiei de coronavirus. Organizatorii precizează că toate biletele achiziţionate vor fi valabile pentru ediţia de anul viitor, iar cei care nu vor putea participa vor avea la dispoziţie şi alte opţiuni.
Fish, fostul solist al trupei Marillon, vine pentru prima dată în România, la Festivalul ARTmania care va avea loc în Piaţa Mare din centrul Sibiului, în perioada 25 – 25 iulie.
„Legendă a rock-ului progresiv şi fost solist al cunoscutei trupe Marillion, Fish (UK) va cânta în premieră în România, la ARTmania Festival, artistul alegând acest festival ca parte din turneul de promovare a celui din urmă album de studio din cariera sa. Pe numele său real Derek William Dick, artistul de origine scoţiană a atras respectul industriei muzicale internaţionale de-a lungul a aproape 40 de ani de carieră, ieşind în lumina reflectoarelor atât datorită timbrului vocal deosebit (descris, printre altele, drept o îmbinare între Roger Daltrey şi Peter Gabriel), cât şi a versurilor compuse, considerate drept ‘proză poetică'”, se arată în comunicatul celor de la ARTmania.
Fish va cânta la Sibiu şi piese de pe cel mai nou album al său, care este programat să apară în luna mai.
„Cel mai nou album, ‘Weltschmerz’, programat să apară în luna mai, va fi şi ultimul capitol din călătoria muzicală a artistului, potrivit propriilor declaraţii. Pentru a încheia cercul, în turneul de promovare a acestui din urmă album de studio, Fish va cânta atât piese de pe primul său material solo, cât şi piese de pe ‘Weltschmerz’. Fanilor li se pregăteşte o experienţă muzicală specială la ARTmania festival”, spun organizatorii festivalului.
De asemenea, suedezii de la Port Noir şi americanii de la Testament vor concerta la Festivalul ARTmania de la Sibiu.
Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) 2019 revine în perioada 3-11 noiembrie cu spectacole indoor, care propun publicului spectacole-reper, dezbateri interactive şi lansări de carte.
Ediţia autumnală a FEST-FDR 2019 aduce, în cele nouă zile de festival, 250 de artişti din întreaga ţară, care vor evolua pe patru scene pregătite pentru cele 21 de spectacole, oferind iubitorilor de teatru experienţe şi emoţii pozitive, posibile răspunsuri tuturor celor care vor să-şi pună întrebări, dar şi o transformare interioară şi a tot ceea ce-i înconjoară.
„Dar dincolo de cifre, FEST-FDR 2019 înseamnă mult mai mult. Despre familie, libertate, etică, tandreţe, laşitate, indiferenţă, responsabilitate, credinţă, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciună, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalţi, despre Sens şi Umanitate, la 30 de ani după ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele ediţiei 2019 a FEST-FDR”, precizează managerul Teatrului Naţional din Timișoara, Ada Hausvater.
Luni, 4 noiembrie, în Sala Teatrului German, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă spectacolul „Ilegitim” (Adrian Sitaru), iar în Sala Mare a Teatrului Naţional are loc spectacolul „Pe unde umblă copilu’ ăsta?”, ai cărui protagonişti vor construi, în cadrul Atelierului Identitate, un spectacol rezultat dintr-o serie de întâlniri publice despre fenomenul freestyle.
Atelierul Identitate este un proiect cultural conceput şi realizat de Teatrul Naţional din Timişoara, proiect în parteneriat cu Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Ziua de luni se încheie într-o notă diferită, „Despre tandreţe” (Matei Vişniec, regia Felix Alexa), la Sala 2.
Prima seară a Festivalului Internațional ”Cerbul de Aur” a fost deschisă de Zoli Toth, care a pregătit un moment inedit alături de ansamblul de percuţie Cantus Mundi.
Sunete din diferite zone ale ţării, emise de obiecte transformate în „instrumente” neconvenţionale au compis show-ul special creat pentru Cerbul de Aur şi au adus întreaga Românie şi valorile sale autentice pe scena de la Braşov.
”Cerbul de aur” a reunit, în premieră, trei artişti tineri: Laura Bretan, Ester Peony şi Olivier Kaye. Aceștia au cântat împreună pe scena de la Brașov într-un moment unic, aplaudat îdelung de către spectatori.
Recitalul serii a fost susţinut de Ştefan Bănică Jr., alături de Rock’n roll band, grupul vocal The 50’s şi doi invitaţi surpriză – Cabron şi Pasha Man.
Alegerea melodiilor
Syuzanna Melqonyan, din Armenia şi Sara De Blue, din Austria, au ales melodii din repertoriul Deliei. Syuzanna a cântat „Pe aripi de vânt”, iar Sara De Blue, „Ce are ea”.
Artista austriacă a îndrăgit melodia de cum i-a înţeles mesajul.
„Iniţial, m-a atras aranjamentul muzical, iar apoi versurile şi modul în care am rezonat cu ele. Consider că Delia este foarte talentată”, a declarat Sara.
Ca să se pregătească, ea a apelat la ajutorul unei prietene din România.
Tamara, din Georgia, s-a regăsit în melodia „De la capăt”, a trupei Voltaj.
„Prima dată am remarcat linia melodică, pentru că este foarte frumoasă şi uşor de memorat. Apoi, când am văzut videoclipul şi am tradus versurile, am realizat că are un mesaj care seamănă cu situaţia din Georgia, unde mulţi oameni pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă. A fost o alegere frumoasă, dar şi dificilă”, a spus Tamara.
Artista din Georgia spune că i-a fost greu să înveţe limba română, aşa că a ascultat piesa non-stop.
Pentru concurenţii din România şi Republica Moldova limba nu a fost un obstacol, au ales melodiile pe care le îndrăgesc, dar în variante proprii de interpretare. Au avut însă emoţii în prima seară de concurs, pentru că se aşteaptă ca juriul să fie exigent.
Sursa Foto: Razvan-Petre
„Cred că pentru juriu contează mult ceea ce transmiţi. Cu siguranţă, punctajul se va baza pe tehnică, pronunţie, dar şi pe mesaj.M-am gândit la două melodii: ”Cât de frumoasă eşti” şi ”Dragostea rămâne”. Am zis să o aleg pe cea la care nu se aşteaptă nimeni. Melodia Andrei este însă schimbată, cu ajutorul lui Andrei Tudor, care este extraordinar”, a declarat Florin Răduță.
Anna Odobescu, din Republica Moldova, a cântat melodia „Un actor grăbit”.
”Este una dintre piesele mele favorite. O melodie frumoasă, la fel de cunoscută în România şi în Republica Moldova”, spune artista.
Ceilalţi şase concurenţi, Alfie Arcuri (Australia), Cynthia Verazie (Cipru), Veronica Liberati (Italia), Eliza G (Italia), Ralfs Eilands (Letonia), Renate (România), au interpretat câte o melodie din repertoriul propriu.
În seara aceasta, melodia românească va fi interpetată de:
Alfie Arcuri (Australia), cu piesa „Acasă” – Smiley.
Cynthia Verazie (Cipru), cu piesa „Cât de frumoasă ești” – Mihai.
Veronica Liberati (Italia), cu piesa „Bună seara, iubite” – Loredana.
Eliza G (Italia), cu piesa „Creioane colorate” – Feli.
Ralfs Eilands (Letonia), cu piesa „Apa” – Loredana.
Renate (România), cu piesa „Ploaia și noi” – Doina Badea.
Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale – VSLO, care se va desfăşura în perioada 23 august – 1 septembrie, la Vama Veche.
Cea de-a zecea ediţie a evenimentului va avea un program variat, cu numeroase workshopuri şi seminarii gratuite de fotografie, film, pictură şi sculptură, care se vor desfăşura în locaţiile partenere – La Frontiera, Papa la Şoni şi Acolo – Vama Veche.
Potrivit organizatorilor, oferta de cursuri practice este generoasă, cuprinzând workshopuri de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru.
Cele mai cunoscute nume ale fotografiei românești se regăsesc și anul acesta pe afișul VSLO, alături de importanți fotografi europeni și americani: Vlad Eftenie, Cătălin Săvulescu, Vali Bărbulescu, Marian Sterea, Andrei Ciobică, Florin Ghioca, Cornel Lazia, Paul Păun, Dragoș Cristea și Andrei Apostol vor susține cursuri și seminarii alături de Marek Czarnecki, Chris Suspect, Olav Urdahl, Jeanette Hägglund, Spyros Papaspyropoulos, Michail Moscholios și Jens Krauer.
La VSLO va fi prezentată expoziția semnată Jeanette Hägglund, o călătorie în lumea fotografiei dedicată arhitecturii, descoperind „Secret”-ul liniilor și al culorilor incredibile. Din Norvegia, Ane Dahl Kistengard propune o expoziție fără ezitare – „There is no time for hesitation!”, cu fotografii care taie răsuflarea privitorilor.
Lumea subacvatică li s-a deschis lui Andrei Ciobică și George Stănculeanu, iar aceștia, la rândul lor, au fotografiat-o cu achipamente specifice, arătând o aventură neașteptată în vernisajul „Unexpected Adventure”.
„Act Angry” este titlul expoziției pe care fotograful oficial al Teatrului Național din București, Florin Ghioca, o vernisează pe 28 august la VSLO.
De asemenea, la un an după ce a părăsit acestă lume, celebrului fotograf Sorin Radu i se organizează un vernisaj in memoriam.
Workshopuri de pictură susținute de artistul plastic Daniel Prapone
De la deprinderea tehnicilor de pictură ale Marilor Maeștrii până la acuarelă, cărbune, ulei sau șpaclu, de la cubism la pointilism, cursul de pictură le va oferi participanților un venisaj colectiv la finalul festivalului.
Sculptură în pietre de mare
Artistul Mircea Tocaci va fi prezent în perioada 25-31 august la VSLO, în încercarea de a da formă trăirilor, reacțiilor și percepțiilor pe care oamenii le au în momentul prezent.
Programul concertelor și pieselor de teatru:
vineri, 23 august, la Papa la Șoni, trupa Bosquito va deschide seria recitalurilor;
pe 24, 25 și 26 august trupa Nightloosers va susține trei concerte în stilul binecunoscut. „Cinste lor!”
pe 29 august, în același loc, trupa Basska revine cu un super-recital;
pe 30 august cei de la Phaser incing atmosfera nocturnă din Vama Veche.
Seria de concerte se încheie în chiar ultima zi din august, cu Adam Haraszti Projekt, un proiect înființat în 2015 la Londra, abordând un stil variat, de la jazz la soul și hip-hop. De asemenea, pe 28, 29 și 30 august, la Famagusta vor avea loc trei spectacole performance de teatru, o trilogie semnată Paul Cimpoieru.
După Neversea, Ed Sheeran, Electric Castle, Bon Jovi și The Cure, evenimente care au adunat câteva sute de mii de oameni, sezonul festivalurilor continuă cu Untold, AfterHills, George Enescu, concertul Metallica și alte zeci de astfel de evenimente, în toată țara. Astfel, piața festivalurilor se va ridica la recordul istoric de peste 600 de milioane de lei, potrivit unei analize realizate de Frames.
Dincolo de biletele vândute, business-ul de festival înseamnă zeci de milioane de lei încasări din servicii, de la mâncare și băuturi la transport, turism, produse promoționale și afaceri conexe.
Potrivit studiului realizat de firma de consultanţă, afacerile din acest sector au atins, anul trecut, nivelul de 472,6 milioane de lei, cu peste 80 de milioane de lei peste rezultatele din 2017. De asemenea, potrivit analiștilor, piața de entertainment din România are un potențial semnificativ de creștere în viitor.
”Există încă loc de festivaluri în România. Luna septembrie, o lună cu vreme de vară, perioada Crăciunului, Revelionul și sărbătorile din primăvară (1-8 martie) creează premisele unor asocieri de business cu potențial de vânzări semnificativ. În Occident, de exemplu, ideea de Winter Festival este puternic exploatată, variantă care, pe viitor, va fi implementată, probabil, și în România”, estimează analiștii.
Noile generații sunt mult mai atrase de astfel de evenimente, de cultura occidentală în care asemenea festivaluri se află în prim-plan. Ultra Music Festival reprezintă, la nivel internațional, un etalon în materie, un business care, în ultimii 20 de ani, s-a extins în toată lumea, cu evenimente cu sute de mii de oameni.
Astfel, nu este exclus ca, în orizonul 2021-2022, piața de entertainment din România să atingă nivelul de un miliard de lei.
Sâmbătă, 6 iulie, organizatorii au închis sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediția 2019.
71 de artiști din 21 de țări, precum Africa de Sud, Italia, Israel, Rusia, Australia, România sau Germania, au intrat în cursa pentru un bilet pe scena festivalului de la Brașov.
Zilele următoare, juriul va avea dificila sarcină de a decide cei 12 finaliști care vor intra în concursul festivalului.
Ediţia 2019 a Festivalului va avea loc în perioada 22 – 25 august, în Braşov, și va aduce numeroși artiști pe scena din Piața Sfatului. Pe lângă recitalurile vedetelor invitate, 12 finaliști ai concursului internațional de interpretare vor cânta pentru premii de peste 55 de mii de euro.
Foto. arhiva/Alexandru-Dolea
Pentru concurenții din acest an, echipa TVR a pregătit un format cu două zile de concurs, o gală de premiere şi evenimente adiacente.
Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.
Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.
Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2018, la aniversarea celor 50 de ani de la debut.
De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii.
Timișul aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție și anul acesta, așa cum au făcut-o și în cei precedenții.
organizează în perioada martie – iunie 2019 cea de-a XIII -a ediție a festivalului–concurs „Lada cu Zestre”. Scopul său este conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale, dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie tradițională, din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Concursul cuprinde două categorii intitulate: „Laureați” și „Zestrea Timișului”, la toate secțiunile, pentru a realiza o jurizare pe același nivel de pregătire și pentru a oferi mai multor localități șansa de a câștiga premii dar și pentru a stimula performanța.
Structurat în 7 centre zonale
La categoria „Zestrea Timișului” au fost desemnate 5 centre zonale după cum urmează: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019. La categoria „Laureați” au fost desemnate două centre zonale: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.
La Muzeul Satului Bănățean, în data de 7 iunie 2019, va avea loc gala Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.
Juriul este format din:
Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă – Țunaș, Alina Mafa Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Manager: prof. Liliana Laichici
Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş.
Primii artiști anuntați în line-up-ul festivalului sunt: Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas&Like Mike, Timmy Trumpet, Bastille, James Arthur, Oscar and The Wolf, Loco Dice, Solomun, Andy C, Borgore, Chase&Status, Boris Brejcha, Rusko, Tale of US și Sub Focus B2B Wilkinson, Pendulum DJ Set B2B Friction, Camo&Krooked Live.
„Acestea sunt doar primele nume dintr-un line-up care se anunță a fi unul legendar la ediție aniversară”, transmit organizatorii citaţi de monitorulcj.ro.
Devenit un fenomen internațional și unul dintre evenimentele muzicale ale anului de la care nu trebuie să lipsești, Untold aduce în acest an, pe cele 9 scene amplasate în perimetrul festivalului, peste 200 de artiști internaționali.
Pentru 2019, organizatorii festivalului Untold pregătesc ediția aniversară de cinci ani, „care va depăși toate experiențele trăite de fanii evenimentului în primele patru ediții”, promit organizatorii.
DJ-ul care la numai 22 de ani a fost desemnat pentru a doua oară consecutiv numărul 1 în lume de către revista DJ MAG, Martin Garrix, revine pe mainstage-ul festivalului Untold. Artistul a făcut un show incredibil în 2016 și 2017 și se află pe primele locuri în topul preferințelor tinerilor din întreaga lume.
David Guetta a fost la prima ediție a festivalului, în 2015 și a rămas impresionat de căldura cu care l-au primit fanii din România. Tocmai pentru că a fost o experiență unică și memorabilă pentru el, artistul se reîntoarce pe scena principală a festivalului Untold ca să celebreze împreună cu fanii, ediția aniversară a unuia dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din Europa.
La începutul lunii februarie 2019, piesa Titanium compusă și produsă de David Guetta, în colaboare cu Sia, a adunat 1 miliard de vizualizări pe YouTube.
Dimitri Vegas & Like Mike sunt deja o tradiție pe mainstage-ul Untold, atât ei cât și binecunoscutul crowd-control pe care îl fac în fiecare an cu participanții la festival. Îi vom revedea în vară, în perioada 1-4 august, la Cluj-Napoca.
O altă voce premiată, cea a artistului britanic James Arthur se va auzi live, în vară, la Cluj-Napoca. Fanii îl vor putea acompania pe artist la atât de cunoscutele piese „Impossible” sau „Say you won’t let go”.
Scena Alchemy adresează comunității sale primul val de headlineri care vor ghida muzical în 2019, deja legendara experiență alchimică de la scena „laborator”. Cu interes specific pe subcultura muzicii bass cu influențe edm, trap și new wave hip-hop, Untold Alchemy îi anunță pe o parte dintre maeștri experimentului din acest an: Andy C – Extended Set, Borgore, Chase&Status DJ Set, Rusko, Camo & Krooked Live, Sub Focus B2B Wilkinson, Pendulum DJ Set B2B Friction.
Scena Galaxy își dezvăluie o parte din super-stelele care vor lumina călătoria intergalactică din cadrul festivalului Untold, ediția 2019. Realizând pe parcursul a 4 nopți o mișcare revoluționară în jurul soarelui, orbita Untold Galaxy unește cultura techno-underground cu noile valuri de muzică house. Dintre reprezentanți amintim primele nume sonore, precum: Loco Dice, Boris Brejcha, Solomun și Tale of Us.
Abonamente la preţ special până luni, 25 februarie, ora 14!
Cei care nu și-au achiziționat un abonament pentru cea de-a cincea ediție a festivalului Untold, mai pot cumpăra la prețul special de 119 euro plus taxe până luni, 25 februarie, ora 14.00. După această dată, abonamentele se vor putea cumpăra la prețul de 129 de euro plus taxe.
Festivalul Untold va avea loc în perioada 1-4 august, la Cluj-Napoca.
Fonoteca Melomanului nr.3/2018 – Aniversaţi: Nicoleta Matei (NICO), Mircea Romcescu şi Gil Dobrică! O emisiune Radio România Regional, realizator Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 februarie 2018, 11:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:40
Vă salut cu drag! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Muzica Unei Generaţii Perene, să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului” la Radio România Regional, o rubrică alcătuită din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre, artişti consacraţi dar şi tinere talente…
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
În această ediţie avem de aniversat, ca de obicei, 3 muzicieni reprezentativi, cu stiluri interpretative diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România – Nicoleta Matei – nume de scenă – Nico, Mircea Romcescu şi Gil Dobrică!
Pentru început, am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica pop românească dar şi din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete NICO (Nicoleta Matei), artistă căreia îi dorim cu mult drag La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii! Să ascultăm piesele (Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache)şi Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive”, editat în anul 2016 de CAT MUSIC. Interpretează, NICO!
(AUDIO) “(Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Foto Nico – Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati
(AUDIO) „Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate interpretată de artişti speciali prin stil şi abordare! În continuare, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui alt celebru muzician – Mircea Romcescu – compozitor, orchestrator, poliinstrumentist, producător şi conducător al unei formaţii de referinţă în muzica rock românească – ACADEMICA! Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Numai împreună” şi „Spune Stop!”(ambele piese, muz. Mircea Romcescu, vers.Olimpia Panciu), de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (TOGETHER FOREVER), editat de Societatea Română de Radiodifuziune la Editura “Casa Radio” în anul 2003!
Interpretează…”Numai împreună”…dar şi separat – Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu!
(AUDIO) „Numai împreună” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio”) interpretată de Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu.
mircea-romcescu.640 (romania-actualitati.ro)
(AUDIO) „Spune stop!” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio” ) interpretată de Mircea Romcescu.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din repertoriul artistului GIL DOBRICĂ, un îndrăgit solist aniversat in memoriam astăzi, piesele “Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) şi „Idilă sub clar de lună” (muz. Bill Monroe, text Gil Dobrică), aranj. orchestrale şi conducerea muzicală – Ion Barbu şi Cornel Meraru, ambele piese de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord)!
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu prietenul şi colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, să ne aducem aminte cu drag de sufletul mare şi interpretarea plină de căldură a lui GIL DOBRICĂ!
(AUDIO) „Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
(AUDIO) „Idilă sub clar de lună” (muz. Bil Monroe, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, Pixabay.com, romania-actualitati.ro, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 decembrie 2017, 13:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:52
Foto încep. Festival Neghiniţă – Bacău 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În perioada 27-29 octombrie 2017, la Teatrul Bacovia din Bacău s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ! La ediţia a VIII a a Festivalului Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri “Neghiniţă”, ediţie cofinanţată de Consiliul Judeţean Bacău, au participat pe scenele Teatrului Bacovia şi Teatrului de Vară peste 1000 de copii şi tineri din 22 de oraşe ale ţării dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Armenia, Tatarstan si Uzbekistan. Toţi ne-au bucurat şi încântat cu evoluţiile lor la cele patru secţiuni: teatru, muzică uşoară, muzică instrumentală şi dans.
Interviu cu prof. Mariana Tanasă – Dir. general al Festiv. NEGHINIŢĂ, dar şi cu concurenţii Anastasia Budişteanu (Galaţi) şi Luchian Nicola (Iaşi) realizat de Mona Vîlceanu – Redactor Radio România Iaşi (28 oct. 2017)
Gala de Premiere Neghinita 2017 – Prof. Mariana Tanasă – Dir. Festival (foto by Bogdan Dragomir)
La Secţiunea Muzică Uşoară s-au calificat în finala festivalului 120 de copii din toate zonele ţării iar premiile au fost obţinute pe merit în funcţie de calitatea interpretării dovedită în cele două zile de concurs!
Juriul secţiunii muz. uşoară a festiv. Neghinita 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Pentru obiectivitate şi transparenţă totală, şi la această ediţie, s-au acordat note „la vedere”, copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii coordonatori iar juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate: MIHAI ALEXANDRU – compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Preşedintele Juriului; NICO (NICOLETA MATEI)– interpretă muzică pop, solistă a Teatrului TOMA CARAGIU din Ploieşti, ALEX FLOREA – interpret muzică uşoară, reprezentant al României la EUROVISION 2017; BOGDAN DRAGOMIR – realizator, coordonator programe Radio România Regional; CLAUDIU BULETE – compozitor, CB Media Vaslui; EUGENIA URSU – producător muzical, reprezentant UNESCO – Chişinău; MĂDĂLINA CÂRCOTĂ – artist liric Filarmonica „George Enescu”, prof. canto Şcoala ART MUSIC, Bucureşti, RUMIANA NACHEVA – jurnalist, director al Festivalului Internaţional de Muzică Pop SILVER YANTRA, Bulgaria, SEMEON LIMANOV – interpret muzică uşoară, prof. canto la Colegiul de Artă din Moscova, Rusia şi DARIA T – interpretă muzică uşoară, reprezentantă a Fundaţiei Teatrale Neghiniţă din Bacău.
Interviu cu compozitorul Mihai Alexandru – Preşedintele juriului secţiunii Muzică Uşoară a festiv. NEGHINIŢĂ 2017 realizat de Bogdan Dragomir – Radio România Regional (28 oct. 2017).
Sâmbătă – 29 octombrie a avut loc Gala de premiere a Festivalului-Concurs NEGHINIŢĂ 2017.
În deschidere, au susţinut recitaluri extraordinare interpreţii NICO, ALEX FLOREA, Daria T (Daria Anastasia Tanasă), SEMEON LIMANOV, LORINA LASLĂU, MIRUNA HAUCA, ANDREEA DIACONU şi ALESSIA POPA, iar pe podiumul de premiere au urcat aproape jumătate din participanţi, obţinând trofee, diplome, premii în bani şi cadouri din partea organizatorilor şi sponsorilor.
NICO în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alex Florea în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Semeon Limanov în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Duo Neghi Voice în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Andreea Diaconu & Miruna Hauca în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Daria T în recital la festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alessia Popa în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Ionel Tanasă – actor, regizor şi Preşedinte al Fundaţiei NEGHINIŢĂ, organizator al Festival. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Îi vom menţiona aici doar pe câştigătorii trofeelor acestei secţiuni în ordinea clasamentului (palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa www.neghi.ro ):
SECŢIUNEA MUZICĂ UŞOARĂ
TROFEUL PENTRU SECŢIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ
Grădinaru Marina Georgiana – Onești (clasa prof. Irina Pashalov)
Marina Grădinaru – Trofeul Secţiunii Muzică Uşoară a Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
*CATEGORIA 5 – 6 ANI
TROFEUL categoriei – Lungu Maria Daria – Târgoviște
Foto Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional şi Trofeul Grupei la Festiv. Neghinita 2017 (foto arh. Sofia Onica.facebook.com/arh.pers.B.Dragomir)
Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE şi Premiul Radio Iaşi pentru calităţi artistice deosebite interpretei Sofia Onica din Iaşi (clasa Prof. Anca Apetroaiei).
Interviu cu Sofia Ioana Onica – Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional, realizator Mona Vîlceanu, Radio România Iaşi)
Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional (foto by Bogdan Dragomir)
Sofia are 8 ani şi este eleva D-nei Prof. Anca Apetroaiei -Palatul Copiilor Iaşi de la vârsta de 3 ani. A participat la numeroase concursuri încă de la vârsta de 5 ani obţinând numeroase premii, amintim mai jos pe cele obţinute în ultimii doi ani:
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU, MUZICA SI DANS “NEGHINITA”-BACAU 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL BLED GOLDEN MICROPHONE –BLED SLOVENIA 2017;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “VIS DE STEA” MOINESTI 2017;
Trofeul festivalului FESTIVALUL NATIONAL “RITMURILE COPILARIEI” IASI 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL “CONSTELATIA NECUNOSCUTA” VASLUI 2016;
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL “NOVALATINITAS” CHISINAU, MOLDOVA;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “RITMURI PE PORTATIV” VASLUI 2016;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL”MAMAIA COPIILOR “2016;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL RUMF BRASOV 2016
Trofeul Categoriei FESTIVALUL NATIONAL “FLORILE COPILARIEI” BARLAD 2016
poza Sofia Onica la festiv. Neghinita 2017 (foto arh. pers. Sofia Onica)
Sofia a obţinut de asemenea premii şi la „dans modern”, pe care îl practică de la vârsta de 4 ani. A participat la emisiuni TV şi Radio pe plan local. În perioada 2015-2016 a fost coprezentator al emisiunii pt. copii ”Tirigong” – Tele M Iaşi!
Felicitări, Sofia şi mult succes în continuare!
Sofi Radio viva (foto arh. pers. Sofia Onica)
Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017 a fost organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” din Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. Partener media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.
Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Ionel Tanasa/arh.pers.B.Dragomir)
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
foto Festival Neghinita Bacau 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Între 13 – 17 noiembrie 2017, Craiova a găzduit cea de a 24-a ediție a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
Trei seri extraordinare de spectacole-concurs, cu peste 50 de solişti în recital, o expoziţie de costume populare autentice, o sesiune de comunicări cu participare naţională, lansarea mai multor lucrări recent editate de organizatori şi, în plus, numeroase surprize, precum un nou decor, în care a fost integrat şi afişul primei ediţii, din 1969, ori transmisiunile în direct pe diverse canale media – pe scurt, așa a arătat cea de-a 24-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova.
Cea care a avut ideea creării acestui extraordinar proiect cultural este etnomuzicologul Paula Dogăroiu, renumita șlefuitoare de talente, al cărei nume este legat indestructibil de festivalul de la Craiova. În semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut, de-a lungul timpului, la ediția de anul acesta, doamna Paula Dogăroiu a fost numită președinte de onoare al juriului Festivalului ”Maria Tănase”.
Valoarea premiilor Festivalului ”Maria Tănase” din acest an s-a ridicat la 7500 de euro, iar trofeele festivalului au fost, şi de această dată, creaţia artistului Mihai Țopescu. Totodata, la Monetăria Statului, au fost realizate plachete cu certificat de autenticitate şi insigne.
Maria Tănase a fost, fără doar şi poate, un simbol al culturii româneşti. A rămas în memoria noastră prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. A adunat de-a lungul vieţii folclorul autentic pe care a reuşit să îl transmită prin cântecele care au făcut-o celebră. Iar oltenii, care au iubit-o și au considerat-o mereu una de-a lor, i-au închinat un festival…
CONSTANȚA – Arta teatrală iese din nou în stradă și oprește traficul
Publicat de adinaiftime,
10 septembrie 2017, 20:00
Teatrul coboară în stradă şi astăzi, la Constanţa.
Nouă trupe participante la Festivalul Amare Street Fest vor susţinute reprezentaţii în această după-amiază, de la ora 16:00 până la ora 22:00.
Spectacolele vor avea loc în mai multe zone din centrul vechi al Constanţei: în Piaţa Ovidiu, pe faleza Cazinoului, în Portul Tomis, dar şi zona Lupoaică.
Din acest motiv, vor fi şi restricţii de circulaţie.
Până la ora 23:00 nu se poate circula cu maşina pe str. Marcus Aurelius, tronsonul delimitat de străzile Dimitrie Cantemir şi Revoluţiei din 22 decembrie 1989.
Nu se va circula nici pe aleea paralelă cu clădirea Colegiului „Mircea cel Bătrân” spre Teatrul „Oleg Danovski”.
Evenimentul va avea loc în perioada 4 – 8 octombrie.
Pe lângă campaniile tradiționale de donare de sânge și combatere a diabetului, vor fi organizate și activități de protecție a mediului și dezvoltare personală.
Președintele Ligi Studenților din Tg. Mureș, Iuliu Gabriel Cocuz, a explicat că festivalul Medifun are și anul acesta două componente, concurs și festival:
”Anul acesta am hotărât să aducem o nouă dimensiune festivalului. Mizăm, ca de obicei, pe cele două componente, de concurs și de festival. Dar ne vom axa și pe societatea în care trăim și pe mediul înconjurător, astfel vom organiza workshopuri de dezvoltare personală. Dar mizăm și pe campaniile noastre de bază, pentru combaterea diabetului și pentru donarea de sânge. Astfel, va fi și tradiționalul concurs Medifun pe echipe, pentru studenți de la medicină și nu numai, dar și componenta aceasta socială.”
Organizatorii mizează pe prezența a cel puțin 700 de studenți de la mai multe universități din țară.
Cele patru zile vor fi animate de zece artiști naționali și internaționali, precum Fără Zahăr, DJ Sauce, The Kryptonite Sparks, Andrei Puiu, DWLS, sau Macarie b2b Erik.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.