Divan Film Festival, Unicul festival din România dedicat filmului şi artei culinare balcanice, revine anul acesta între 18 şi 26 august, la Craiova şi Port Cultural Cetate.
Dacă ediţia trecută a avut în centrul atenţiei poveştile urbane din Balcani, tema acestei a VIII-a ediţii este dragostea. Eveniment anual organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” va avea loc, anul acesta, în perioada 18 – 20 august în Craiova şi în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate, din judeţul Dolj.
Festivalul a reuşit în cele şapte ediţii de până acum, prin filmele prezentate, participarea unor cineaşti de prestigiu din România şi din alte ţări balcanice, concertele şi spectacolele culinare, nu numai să promoveze filmul românesc şi colaborarea cinematografică în regiunea balcanică, dar şi să devină cunoscut ca o manifestare culturală cu o atmosferă unică.
Mai multe documentare româneşti şi străine, unele în premieră, vor fi proiectate la a patra ediţie a festivalului “Ceau, Cinema!”.
Documentarul “Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut, în premieră, la Timișoara, în deschiderea festivalului “Ceau, Cinema!”, anunță organizatorii. La proiecţia de gală din 20 iulie vor fi prezenţi regizorul Andrei Dăscălescu, caricaturistul Ion Barbu, minerul Cătălin Cenuşă şi producătoarea filmului, Anamaria Antoci, membră a juriului “Ceau, Cinema!’” 2017.
Festivalul aduce în premieră în România filmul “Fiicele dansului” (“Córki dancingu”/”The Lure”), debut al regizoarei Agnieszka Smoczynska. Filmul polonez este câştigător al Premiului Special al Juriului la Sundance 2016.
Spectatorii “Ceau, Cinema!” vor putea viziona la Timişoara şi unul din cele mai apreciate şi excentrice filme portugheze noi, ‘John From’ (2015), regizat de Joao Nicolau. Proiecţie posibilă cu susţinerea Ambasadei Portugaliei la Bucureşti.
În ultima seară de festival, la Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România, publicul va avea şansa să vadă cel mai mare succes al cinematografiei suedeze recente, “Un bărbat pe nume Ove” (“A Man Called Ove”, r. Hannes Holm), film care a primit la începutul acestui an două nominalizări la Premiile Oscar.
Tot la Gottlob va fi programată, în prezenţa câtorva actori din distribuţie, şi coproducţia germano-română “La drum cu tata” (2016), primul film al tinerei regizoare Anca Miruna Lăzărescu.
Cea de a patra ediţie a festivalului ”Ceau, Cinema!” va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.
Fără îndoială, asta este ziua cea mare, pe care o așteaptă toată suflarea de la TIFF.
Am impresia, cumva, că întreg festivalul se învârte anul acesta în jurul invitatului special, a spus președintele TIFF, Tudor Giurgiu, în deschiderea celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, vineri, 9 iunie, Alain Delon ajunge la Cluj!
Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România.
Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor.
Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon, Premiul pentru întreaga carieră.
În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.
Această proiecție este sold-out încă de joi dimineață, s-au vândut peste 3150 de bilete.
Poate reușiți să mai prindeți bilet pentru sâmbătă, 10 iunie, la un film la care de asemenea este așteptată prezența starului, care însă deocamdată nu a fost confirmată de organizatori.
Cercul roșu/ Le cercle rouge (1970), în care Alain Delon interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville. La Casa de Cultură a Studenților, ora 16.00.
Vineri, de la 17.00, la TIFF Lounge, cinefilii îi vor putea întâlni și pe Violeta Andrei, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici și Dan Nuțu, unii dintre cei mai iubiți actori ai generației de aur, prezenți la TIFF pentru proiecția specială 100 de lei, la peste 40 de ani de la momentul lansării.
100 de lei
Filmul regizat de Mircea Săucan va fi prezentat publicului sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 12:30, la Cinema Victoria. Considerat unul dintre primele filme neorealiste românești, lungmetrajul nu a reușit să treacă de cenzura epocii și până acum nu fost niciodată prezentat publicului în variantă originală, necenzurată.
Vineri are loc o proiecţie specială în onoarea actriţei Tora Vasilescu, laureată cu Premiul de excelenţă: De ce trag clopotele, Mitică? în regia lui Lucian Pintilie. Ora 17.00, cinema Victoria.
Tot vineri, de la ora 11, la cinema Florin Piersic rulează O tânără de 90 de ani/ Une jeune fille de 90 ans. Seniorii cu vârste de peste 60 de ani se vor bucura de acces gratuit, pe baza documentelor de identitate.
Premiile celei de-a 16-a ediții a Festivalului de Film Transilvania se vor acorda sâmbătă seara, 10 iunie, la Teatrul Național din Cluj, iar duminică, 11 iunie, la cinema Florin Piersic, Victoria și la Universitatea Sapienția vor rula filmele câștigătoare.
Închiderea oficială are loc duminică seara, ora 21.45 în piața Unirii, cu filmul Dumnezeu să ne ierte (regia Rodrigo Sorogoyen), care a câștigat Premiul juriului pentru Cel mai bun scenariu la San Sebastian în 2016 și premiul pentru cel mai bun actor (Roberto Álamo) la Premiile Goya în 2017.
Cristi Puiu revine la TIFF astăzi, cu prima sa expoziție de fotografie. Regizorul va fi prezent și la evenimentul de lansare a DVD-ului Sieranevada, la un an de la premiera în România a filmului.
Proiectat în premieră mondială la Cannes și inclus în competiția Zilelor Filmului Românesc din 2016, Sieranevada, lungmetrajul regizat de Cristi Puiu, va fi lansat într-o ediție de colecție (carte și Blu-ray), la TIFF. Evenimentul va avea loc la TIFF Lounge, astăzi , de la ora16:00, în prezența regizorului.
Ediția de colecție a filmului a fost tipărită într-un tiraj limitat de 979 de exemplare. Fiecare exemplar este unicat, originalitatea lor fiind dată de câte un set de replici scrise de mână de Cristi Puiu.
Ajunge la Cluj și Expoziția intitulată Sieranevada – o colecție de fotografii selecționate din cele peste 9000 realizate de către Cristi Puiu, pe vremea când regizorul străbătea Bucureștiul în lung și-n lat în căutarea unui cadru perfect pentru afișul filmului.
Vernisajul va avea loc la Galeria BARIL (Fabrica de Chibrituri, 9A), pe 8 iunie, începând cu ora 18:00.
Cea de-a 73-a editie a festivalului de film de la Venetia s-a deschis aseara cu o comedie muzicala, La La Land cu Ryan Gosling şi Emma Stone, o poveste de dragoste intre un tanar pianist de jazz si o actrita, ce se petrece in Los Angeles, in zilele noastre. In competitie apar si cateva pelicule a caror productie si distribuitie a beneficiat de cofinantare din fonduri europene.
Festivalul se va incheia pe 1o septembrie. Din pacate, anul acesta la Venetia este prezenta o singura productie romaneasca, scurtmetrajul Prima noapte regizat de Andrei Tanase, la sectiunea Orizontti
La Venetia concureaza 4 filme sprijinite prin programul Uniunii Europene: Media- Creative Europe.
Spre exemplu Une vie, de Stephane Brize care a beneficiat de 16o de mii de euro pentru productie si distributie. Pelicula va intra in competitie alaturi de Frantz de Francois Ozon si Les beaux jours d’Aranjuez de Wim Wenders.
In afara competitiei, la sectiunea Orizontti, ce recompenseaza ultimele tendinte estetice si expresive din cinema-ul international, concureaza pelicula The king of the Belgians de Jessica Woodworth si Peter Brosens.
La festival va fi prezent si comisarul european responsabil cu piata unica digitala, Gunther Oettinger, care se va intalni cu personalitati din lumea filmului duminica, pe 4 septembrie.
Comisarul va discuta despre initiativele Uniunii de promovare a circulatiei filmelor europene si va prezenta strategia pietei unice digitale pentru sectorul audiovizual.
Toate initiativele noastre se indreapta intr-o singuta ditrectie- sprijinirea creativitatii in era digitala. Vrem sa-i ajutam pe cei ce investesc, nu doar banii ci si energia si pasiunea, pentru a furniza continut de inalta calitate europenilor, spune comisarul Oettinger
“Programul Media este o poveste de succes. De la inceput. Putem face o multime de lucruri. Putem cofinanta proiecte cinematografice, putem finanta subtitrari, putem identifica ce filme sunt relevante pentru dimensiunea europeana, cum sa consolidam identitatea europeana si asa mai departe”
Centrul istoric al oraşului Sibiu devine, între 5 şi 11 octombrie, gazda Astra Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri europene, eveniment desfăşurat în acest an sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).
1500 de pelicule din peste 90 de ţări au fost înscrise în cele 4 secţiuni competiţionale, selecţia oficială cuprinzând 130 de pelicule.
Cei mai importanţi regizori ai momentului: Joshua Oppenheimer, nominalizat în 2014 la Premiile Oscar, Crystal Moselle, premiată la Sundance 2015 pentru filmul The Wolfpack care va fi expus în premieră în România la AFF sau Justin Schein care în cei peste 20 de ani de activitate a realizat 60 de filme şi a colaborat cu BBC, Discovery Channel sau HBO, se reunesc cu cele mai recente producţii în secţiuneanInternaţional. În documentarele din secţiuneaEuropa Centrală şi de Est se reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii.
De mai bine de 2 decenii pulsul producţiei româneşti de cinema de non-ficţiune se ia la Astra Film Festival, mediul ideal pentru documentariştii români de a-şi prezenta filmele într-un context internaţional cu specialişti în domeniu din întreaga lume.
Cea de-a 4 ediție a Festivalului de Film Fantastic „Lună Plină” va avea loc în perioada 14-16 august la Biertan, în Transilvania.
În acest an, câștigătorul trofeului „Lună Plină” va fi desemnat prin votul publicului. Cele cinci premiere românești absolute care concurează pentru premiul cel mare sunt:
REALITE – O nouă șarjă semnată Quentin Dupieux, cu Alain Chabat pe post de regizor care-și vede filmul proiectat în cinema înainte de a fi început turnajul.
FURY: THE TALES OF RONAN PIERCE – Ecranizare aiuritoare a unui graphic novel care de fapt nu există; Cel mai bun film la Fantastic Planet 2014.
BODOM – Primul found footage unguresc, bazat pe fapte cât se poate de real-înfricoșătoare.
HORSEHEAD – Premiul de regie la Fantasporto pentru un horror halucinant cu un cast eclectic: Catriona MacColl, Philippe Nahon și Murray Head.
CUB – Thriller deranjant și cu copii, dar nerecomandat minorilor. Premiul de regie la Sitges.
Anul acesta, trei American masters (Steven Spielberg, Joe Dante, Lewis Teague) se întâlnesc în cadrul evenimentului Night of the Creature Features, în compania clasicelor„Fălci”, „Piranha”, „Alligator”, toate prezentate în versiuni restaurate.
Ca în fiecare an, festivalul „Lună Plină” se încheie cu proiecția în aer liber a cultissimului„The Rocky Horror Picture Show”, care în august 2015 împlinește fix 40 de ani. Let’s do the time warp again!
Program:
VINERI – 14 AUGUST GRĂDINA MÉLIÈS
21:30 FĂLCI / JAWS
SUA 1975, 123 min, r. Steven Spielberg
Primul blockbuster modern, mai în formă ca oricând, la fix 40 de ani de la premieră.
CINEMA VERTIGO
00:00 PIRANHA
SUA 1978, 94 min, r. Joe Dante
O producție Roger Corman, un breaktrough pentru Joe Dante, un omagiu sanglant-satiric adus filmului de la 21:30.
01:30 ALLIGATOR
SUA 1980, 91 min, r. Lewis Teague
Un cult subevaluat, pe un subiect ironic-improbabil și cu Robert Forster într-un rol de zile mari.
SALA KARLOFF
19:00 HORSEHEAD
Franța 2014, 89 min, r. Romain Basset
Premiul de regie la Fantasporto pentru un horror halucinant cu un cast eclectic: Catriona MacColl, Philippe Nahon și Murray Head (!)
SÂMBĂTĂ – 15 AUGUST GRĂDINA MÉLIÈS
21:30 REALITE
Franța/SUA 2014, 95 min, r. Quentin Dupieux
O nouă șarjă semnată Mr. Oizo, cu Alain Chabat pe post de regizor care-și vede filmul proiectat în cinema înainte de a fi început turnajul.
CINEMA VERTIGO
00:00 ROCKY HORROR PICTURE SHOW
Marea Britanie 1975, 100 min, r. Jim Sharman
Midnight madness! Camp asumat! Coloană sonoră adictivă! Film-cult prin excelență.
SALA KARLOFF
15:00 FURY: THE TALES OF RONAN PIERCE
SUA 2014, 91 min, r. Kevin A. McCarthy, Edward Payson
Ecranizare aiuritoare a unui graphic novel care de fapt nu există; Cel mai bun film la Fantastic Planet 2014.
17:00 BODOM
Ungaria 2014, 65 min, r. Gergö Elekes, József Gallai
Primul found footage unguresc, în premieră absolută pe aceste meleaguri.
19:00 CUB
Belgia 2014, 84 min, r. Jonas Govaerts
Thriller deranjant și cu copii, dar nerecomandat minorilor. Premiul de regie la Sitges.
DUMINICĂ – 16 AUGUST SALA KARLOFF
12:00 PROIECȚIE FILM CÂȘTIGĂTOR
Trofeul „Lună Plină” va fi acordat pe baza votului publicului, unuia dintre următoarele filme: Horsehead, The Fury, Bodom, Cub și Realite
Începând de astăzi până duminică inclusiv, se desfăşoară a 6 a ediţie a Festivalului de Film de la Sighişoara.
Cetatea devine nu doar cinematograf în aer liber ci şi spaţiu de întâlnire între publicul iubitor de filme şi artiştii creatori.
La eveniment vor fi prezenţi regizori, actori, producători şi alte personalităţi marcante ale culturii româneşti.
În acest an, secţiunea specială in memoriam va fi dedicată actorului Şerban Ionescu, prin prezntarea peliculei Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii în regia lui Mircea Mureşan.
Toate producţiile vor putea fi vizionate gratuit.
Detalii despre eveniment se pot găsi pe adresa sighisoarafilmfestival.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.