ILEANA CONSTANTINESCU
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 19 octombrie 2016, 05:00 / actualizat: 19 octombrie 2016, 11:01
În fiecare toamnă de un deceniu și jumătate ne amintim de Ileana Constantinescu, pentru că numele interpretei a devenit legendă prin impunerea în plan național a unui festival care îi poartă numele și îi respectă imaginea reprezentativă de păstrătoare a celor mai vechi cântece din spațiul Olteniei, la granița cu Argeșul și Teleormanul.
Originară din comuna Comani, județul Olt, Ileana Constantinescu se bucură de longevitate și prețuire pentru o viață închinată cântecului popular. Reperată în 1951 de o echipă de folcloriști de la Institutul de Folclor din București, Ileana Constantinescu se va impune ca o voce reprezentativă pentru zona Olteniei printr-un repertoriu care a devenit legendă. Primele înregistrări le realizează în 1952 la Radio București, iar cele 5 piese au devenit cunoscute prin transmiterea pe calea undelor: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”. Pare a fi ieri ziua când vocea caldă, subțire a Ilenei Constantinescu a pornit din cutia magică pentru a pătrunde în inima iubitorilor de folclor:
- Busuioc, floare cătată – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune
Vocea catifelată a Ilenei Constantinescu îl fascina pe scriitorul Mihail Sadoveanu care, după Maria Tănase, o așeza pe fata de la Comani: „Un mare talent! Cântă limpede și cu deplină întelegere, parcă e însuși glasul vremei, așa proaspăt, din codri (…) Cântecul ei, «Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere», apare ca un fragment de baladă și vine de foarte departe. Un cântec popular trist, simplu și sfâșietor, ca un țipat de pasăre călătoare…”.
- Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune
În perioada 1951-1956 Ileana Constantinescu înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor. Este un exemplu pentru ceea ce înseamnă repertoriul pe care un interpret trebuie să îl dețină pentru a se identifica în arealul muzicii populare. Toate cântecele le-a cules de la bătrânii satului și le-a păstrat nealterate, așa cum le-a auzit, pentru a nu le întina frumusețea și firescul zicerii.
Colo-n deal la Drăgănești– din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune
Casa de Cultură din Drăgănești-Olt din anul 2002 poartă numele artistei. Este spațiul cultural unde se desfășoară în fiecare an Festivalul-concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul interpretei și are o istorie pe care chiar Ileana Constantinescu ne-o va spune în minutele următoare :
Interviu cu Elize Stan, Președintele juriului Festivalului ”Ileana Constantinescu
”Neicuță din Drăgănești – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune
Text și lectură : Gabriela Rusu-Păsărin