Ascultă Radio România Regional Live

Festivalul Internațional George Enescu 2021

Radio România la Festivalul Internațional George Enescu 2021!

Radio România la Festivalul Internațional George Enescu 2021!

Publicat de Andra Radu, 27 august 2021, 10:30

Încă de la prima ediție, din 1958, și până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.

Ediția a 25-a a Festivalului Enescu, care se va desfășura între 28 august și 26 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural; știri și reportaje vor fi difuzate și de Radio România Actualități și în rețeaua studiourilor regionale Radio România.

Radio România Muzical va transmite în direct toate concertele pentru care artiștii și-au exprimat acordul în acest sens: din 75 de concerte, 70 pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical, evenimente ce au loc la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și Sala Radio. Concertele de la Sala Palatului și Ateneul Român pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai așteptate din ediția 2021 a Festivalului Enescu: concertele Orchestrei Simfonice din Londra, conduse de Simon Rattle, concertul Academy of Saint Martin in the Fields, dirijor Joshua Bell, concertul Orchestrei de Cameră Mahler, solistă pianista Yuja Wang, concertele Orchestrei Tonhalle din Zürich sau cele ale Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam.

În total, peste 10.000 de minute de concerte în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate și live online, la adresele www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.

Concertele înregistrate, pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiștilor, vor fi difuzate în perioada sărbătorilor de iarnă, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Peste 50 de interviuri au fost deja realizate de jurnaliștii Radio România Muzical cu artiștii din Festivalul Enescu; altele urmează să fie realizate în timpul desfășurării festivalului.

Interviurile vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct și vor putea fi citite și pe site-ul Radio România Muzical.

Tot în pauzele transmisiunilor directe își vor găsi locul cronicile concertelor înregistrate de radiodifuziunea publică, postate în formă scrisă și pe site-ul Radio România Muzical.

CORUL ACADEMIC RADIO – care a aniversat 81 de ani de activitate, de la fondarea sa în 1940 – participă la 4 concerte prezentate pe scena Sălii Palatului. Pregătit astăzi de CIPRIAN ȚUȚU, ansamblul Radio România va fi apreciat în cea de-a doua zi a festivalului, duminică, 29 august, alături de celebra LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, sub bagheta cunoscutului dirijor Sir SIMON RATTLE.

Corul de femei din cadrul Corului Academic Radio va interpreta una dintre „bijuteriile” muzicale semnate de George Enescu: poemul „Isis”, dedicat soției sale, Maruca Cantacuzino.

Sâmbătă, 4 septembrie, alături de un alt apreciat ansamblu britanic – ORCHESTRA PHILHARMONIA din Londra – Corul Academic Radio va cânta din nou în cadrul unei creații enesciene: Simfonia a III-a, interpretată sub bagheta dirijorului finlandez SANTTU-MATIAS ROUVALI. Acesta este în prezent dirijor șef al Simfoniei din Göteborg și dirijor principal al Orchestrei Philharmonia.

Duminică, 5 septembrie, din nou alături de Orchestra Philharmonia din Londra, Corul Academic Radio, de această dată însoțit și de CORUL DE COPII RADIO – dirijat de RĂZVAN RĂDOS – va evolua sub bagheta apreciatului muzician argentinian JOSÉ CURA.

Bucurându-se de o personalitate muzicală complexă, José Cura este unul dintre cei mai aclamați tenori pe scenele lumii, dar și dirijor, regizor, scenograf și compozitor. În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, îl veți aplauda în ipostaza de dirijor și în cea de compozitor.

În premieră mondială, pe scena Sălii Palatului, veți asculta „Te Deum”, lucrare finalizată în contextul pandemiei (elaborată în 2019 și orchestrată în 2020), creație dedicată de José Cura ediției aniversare a festivalului. În aceeași seară, veți asculta încă două lucrări semnate de marele muzician: „Modus” („Kyrie” din „Recviemul argentinian”) și „Ecce Homo”.

Miercuri, 15 septembrie își va face intrarea pe scena Sălii Palatului și ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO. Alături de Corul Academic Radio și sub bagheta dirijorului italian OLEG CAETANI, veți asculta opera într-un act „Der Zwerg” („Piticul”), creație a compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Regia multimedia a evenimentului este semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Sâmbătă, 18 septembrie, pe scena Ateneului Român va evolua ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta apreciatului dirijor român HORIA ANDREESCU. Derulat cu participarea violoncelistei ALISA WEILERSTEIN (S.U.A.) – concertul propune publicului un frumos program ce reunește două lucrări semnate de Ceaikovski – Serenada pentru orchestră de coarde și Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră și Haydn – Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc