Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 27 iunie 2022, 15:28
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii plutonului românesc de manevră care acționează în cadrul operației EUFOR Althea din Bosnia și Herțegovina au intrat în ultima lună de misiune, urmând a fi înlocuiți de către un detașament din cadrul aceleiași unități, mai precis Batalionul 22 Infanterie „Romanaţi”.
Până atunci infanteriștii caracaleni participă la misiuni în sprijinul autorităților locale, având drept scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate, concomitent cu dezvoltarea și instruirea forțelor armate din Bosnia și Herțegovina.
Plutonul de manevră a fost dislocat în luna ianuarie, ca urmare a deciziei de suplimentare a contribuției României la operația EUFOR Althea, în vederea îmbunătățirii nivelului de protecție a forței pe timpul executării misiunilor în acest teatru de operație.
Locotenent Florin Epure, comandantul plutonului de manevră dislocat în campul Butmir, din Sarajevo: Misiunile nu au frecvență constantă. Diferă de la săptămână la săptămână, poate chiar de la zi la zi.
Ideea de bază este că într-o săptămână putem avea, vă dau un exemplu, doar trei misiuni, iar săptămâna următoare putem avea șase zile consecutive de misiuni. Rolul misiunilor pe care le executăm este să menținem un climat de securitate și stabilitate sigur.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De la scorpionii verzi din Bosnia și Herțegovina ajungem la gheparzii transilvani din Polonia. Militarii turdeni continuând să se instruiască alături de partenerii din cadrul Grupului de Luptă, în vederea menținerii unui nivel ridicat de pregătire.
De această dată, poligonul Wyreby a fost locul de desfășurare al acțiunii. Mai precis, al exercițiului de rezolvare al unei situații tactice de nivel baterie, în cadrul căruia materializarea țintelor s-a făcut prin vehicule aeriene fără pilot de tip Raven.
Obiectivele acestei activități au vizat antrenarea secțiilor ghepard în vederea ducerii acțiunilor de luptă într-un mediu complex, cât și o îmbunătățire a relațiilor de comandă-control prin aplicarea procedurilor operaționale existente la nivelul subunității.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultimul popas îl facem pe puntea navei școală Mircea, al cărei echipaj a participat pe perioada escalei de trei zile de la Genova la Festivalul Maritim Iacobus Maris. Titlul de noutate al acestei călătorii maritime de instrucție îl reprezintă prima navigație cu vele din cel de-al doilea marș al anului.
Următoarele vești de la cadeții militari le vom primi din portul Valencia din Spania, unde urmează să ajungă pe data de 30 iunie. Comandor Mircea Târhoacă, comandantul navei școală Mircea.
Comandor Mircea Târhoacă: Am putut să ne pregătim și cadeții care s-au aflat la bord au putut să continue pregătirea în arboradă. Am reușit desfășurarea lor pe vergi, am închis și velele, am navigat și cu vele.
Ceea ce pot spune că în mare parte din obiectivul principal al practicii a fost atins, dar asta nu înseamnă că ne oprim aici, vom continua cu celelalte activități pe care ni le-am propus să le facem la bordul navei-școală Mircea.
Pot să spun că până acum, evoluția lor a fost una mulțumitoare și consider că, promoția care se află acum la bord va fi un real succes pentru Marină și Forțele Navale Române.