Ascultă Radio România Regional Live

Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia

Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – ADRIAN ENESCU 70!

Publicat de Bogdan Dragomir, 30 martie 2018, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:34

“Bună seara, iubite!” (muz. Adrian Enescu; vers. Lucian Avramescu; interpretare Loredana Groza feat. Ion Caramitru), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat în anul 1995 de Radio România & ROTON.

„Bună seara, iubite!“ – a fost ales „Cel mai iubit cîntec“ la aniversarea a 80 de ani de Radio în România.

Bună ziua şi bun găsit la Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Portrete muzicale”, o rubrică  alcătuită din informaţii şi muzică despre şi cu artişti aniversaţi sau comemoraţi, creaţii şi interpretări celebre, aici la Radio România Regional!

Adrian-Enescu-la-Radio-Romania.640 (andreipartos.ro)

Adrian-Enescu-la-Radio-Romania.640 (andreipartos.ro)

Astăzi avem o aniversare specială In memoriam ADRIAN ENESCU, un compozitor vizionar, un pionier al muzicii electronice şi electro-acustice din România, sau mai pe scurt…cum au spus specialiştii…un compozitor de geniu!

Am descoperit muzica de unul singur sau muzica m-a ales pe mine. Tot ce era ritm şi sunet mă fascina. Îmi aduc aminte, stăteam pe Podul Basarab şi ascultam polifonia – cântatul pe mai multe voci – care se compunea din ritmul roţilor de tren, din aburii scoşi de locomotive combinat cu şuieratul grav sau ţiuit, cu murmurul oamenilor, cu zgomotul maşinilor. În scurt timp am devenit dirijorul, solistul şi compozitorul acestui ansamblu. Pentru mine asta înseamnă bucuria sunetelor”. (Adrian Enescu)

* * * * *

(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii PORTRETE MUZICALE din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)

* * * * *

Adrian Enescu s-a născut în Bucureşti la 31 martie 1948 şi a trecut în nefiinţă la 19 august 2016. În acest an, ar fi împlinit 70 de ani, dar Dumnezeu a avut un alt proiect special cu el, drept pentru care îi aducem un omagiu pentru creaţia sa muzicală extrem de valoroasă! Ca muzician, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70. A urmat cursurile Liceului de Muzică, nr.2 din Bucureşti, apoi pe cele ale Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Compoziţie, pe care l-a absolvit în 1974, având profesori maeştrii compozitori precum Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Myriam Marbe. A fost audient al facultăţii de muzică electronică a Universității Stanford- California (1985/1986), dar şi membru din 1977 al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A compus muzică foarte diversă stilistic, de la muzica Electro Acoustica la Muzică simfonică şi Muzică de Jazz. Adrian Enescu a fost un muzician total atipic. A participat foarte rar la festivalurile şi concursurile de muzică pop/uşoară din acei ani (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Festivalul Melodiile Anului, Concursul TV “Şlagăre în devenire”). Cu toate acestea, a compus nişte piese care au revoluţionat muzica pop/uşoară românească.

Pentru început, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele Ninsorile de flori (text Dan V. Dumitriu), interpretă Angela Similea şi Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu), interpretă Monica Anghel!

(AUDIO) „Ninsorile de flori” (muz. Adrian Enescu, text Dan V. Dumitriu) de pe albumul „Îţi aminteşti de mine!” (C&P 1994, Radio România ROR CD 001) interpretată de Angela Similea.

(AUDIO) „Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia personlă a compoz. Adrian Enescu (C&P – Adrian Enescu) interpretată de Monica Anghel.

Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Portrete muzicale îl aniversăm In Memoriam 70 pe compozitorul ADRIAN ENESCU!

Încă din anii ’70, Adrian Enescu începuse să scrie şi să orchestreze piese pentru interpreţi precum Aurelian Andreescu, Angela Similea, Aurora Andronache, Ruxandra Ghiaţă, Grupul 5T, Ileana Popovici, Adrian Romcescu, Cezar Tătaru, Corina Chiriac, Nicu Alifantis, Dida Drăgan. După 1980, a mai încredinţat piese interpreţilor Jeanina Matei, Gabriel Cotabiţă, Monica Anghel, Ioan Luchian Mihalea, precum şi Cvintetului vocal “Luchian”.

În anul 1982 începe o colaborare deosebită cu grupul “Stereo”, alcătuit la acea vreme din Crina Mardare şi Elena Perianu dar şi cu marea artistă Aura Urziceanu.

Trebuie să precizăm că toate înregistrările speciale dar şi albumele muzicale produse cu Grupul Stereo, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu şi alţi artişti, au fost realizate în apartamentul compozitorului, ce se afla la etajul 9 al unui bloc din Piaţa Romană din Bucureşti, unde acesta îşi făcuse un studio, recunoscut ca fiind, la acel moment, cel mai profesional studio de înregistrări din România! Vă mărturisesc că sunt onorat că am făcut parte dintre puţinii artişti care au trecut pragul acestui studio, în calitate de membru al Cvintetului vocal Luchian, şi recunoscător că am beneficiat de experienţa profesională a unui asemenea muzician.

În continuare, vom difuza încă două piese din creaţia compozitorului Adrian Enescu, intitulate „Fetele de la Căpâlna”(Prelucrare folcl. Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T şi „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.

(AUDIO) „Fetele de la Căpâlna” (prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T.

Adrian Enescu la Premiile Radio Romania Cultural.640 (foto Alexandru Cyumpi Dolea)

Adrian Enescu la Premiile Radio Romania Cultural.640 (foto Alexandru Cyumpi Dolea)

(AUDIO) „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.

Astăzi aniversăm 70 de ani de la naşterea compozitorului Adrian Enescu şi omagiem o carieră artistică muzicală de peste 45 de ani! Creaţia sa deosebit de variată stilistic cuprinde compoziţii de muzică clasică electro-acustică, a semnat muzica de scenă la 8 piese de teatru, a scris muzică de balet, muzică ambientală dar si coloana muzicală la peste 65 de filme cinematografice, a compus şi orchestrat peste 20 de albume discografice personale şi a fost distins cu numeroase premii deosebit de importante de-alungul carierei sale artistice, dintre care amintim: 20 de premii oferite de Uniunea Cineaştilor din România, 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Medalia MERITUL CULTURAL clasa I – oferită de Preşedinţia României, Premiul pentru întreaga activitate oferit la Festivalul de Film TIFF în 2013, Premiul GEORGE ENESCU oferit de Academia Română în 2014 dar şi Premiul Secţiunii Muzicale pentru complexitatea artistică a Proiectului „BachFiles” (în regia lui Alexandru Darie), un spectacol de succes al Teatrului Bulandra, premiu oferit în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din aprilie 2016. (foto Alexandru Ciumpy Dolea)

Coperta-ADRIAN-ENESCU-MUZICA-DE-TEATRU-1024x918 (radioromaniacultural.ro).640

Coperta-ADRIAN-ENESCU-MUZICA-DE-TEATRU-1024×918 (radioromaniacultural.ro).640

Apreciata realizatoare de emisiuni culturale Marina Constantinescu spunea în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, că „Adrian Enescu a fost un univers de sunete, de trări, de sensibilităţi, un spirit liber, european şi un temperament vulcanic, un muzician de rasă rară, un artist neliniştit… un artist inteligent, erudit, cu un pas înaintea timpului său sonor. A fost socotit o întâlnire fundamentală pentru destine şi cariere ale unor mari regizori, actori, compozitori, solişti, interpreţi, prieteni… Complexitatea muzicii lui este o temă de cercetare pentru generaţii de acum încolo… S-a stins pe 19 august 2016 lăsând în urmă bogăţia personajului care a fost.”

La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele  „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit”, editat în anul 2005 de Radio România – Edit. Casa Radio, interpretată de Silvia Dumitrescu şi „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, vers. Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo”, editat în anul 1985 de Casa de discuri ELECTRECORD, interpretată de Grupul STEREO.

Sunt Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii şi împreună cu colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vă dorim toate cele bune!

(AUDIO) „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit” (C&P 2005, Radio România – Edit. Casa Radio ADD-149), interpretată de Silvia Dumitrescu.

(AUDIO) „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, text Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo” (C&P 1985 ELECTRECORD, ST-EDE 02643, STC 00292), interpretată de Grupul STEREO.

Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, facebook.com. fotografiiadrianenescu.arh.personala, romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, radioromaniacultural.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir 
Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”

O emisiune 
logo Radio Romania Regional (C&P Radio Romania)

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

Cântăreața Marina Scupra a murit

Cântăreața Marina Scupra a murit

Publicat de adinaiftime, 31 iulie 2017, 10:00

Cântăreața Marina Scupra a murit astăzi, la vârsta de 49 de ani.
Artista fusese diagnosticată cu cancer în urmă cu câteva luni.

Mirabela Dauer a postat, astăzi, pe pagina sa de Facebook un mesaj:„Draga mea, Marina… Te-ai stins prea devreme. Să-ţi găseşti liniştea acolo unde ai plecat, să-i bucuri pe îngeri cu vocea ta minunată. Mi-ai împietrit sufletul de durere, dar probabil că Dumnezeu are nevoie de cei buni lângă el… Odihneşte-te în pace, OM FRUMOS! Rămas bun, prieten drag!”.

Marina Scupra s-a născut pe 24 decembrie 1967, la București. Solista a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Capitală. În anul 2001 a absolvit și Facultățea de Drept a Universității „Titu Maiorescu”.

A debutat în anul 1973, în emisiunea „Prietenii lui Așchiuță”. A colaborat cu Teatrul „Constantin Tănase” din București în revista „Constelația Boema”, precum și la spectacolele artistice ale U.T.C.

În anul 1994, a jucat în comedia „Concurs de seducție”, alături de Horia Brenciu și Tino Furtună, de la trupa Holograf.

Ulterior, a lucrat ca profesoară de canto — muzică ușoară la Școala Populară de Artă din Constanța.

Printre premiile și performanțele obținute de Marina Scupra, de-a lungul prestigioasei sale cariere muzicale, se numără: mențiune în etapa republicană a Festivalului Național „Cântarea României”, în anul 1981, performanță repetată în 1983; Premiul Tinereții la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia cu piesa „Joc de Copii”, compusă de Laurențiu Profeta; Premiul Juriului la Festivalul „Toamna băcăoană”; Premiul I la Festivalul „Lotca de Aur” de la Brăila.

În anul 1984, a participat la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia, la secțiunea interpretare, unde a obținut Trofeul Mamaia cu melodiile „Balada”, compozitor Laurențiu Profeta, și „Tinerețea mea”, compozitor Dan Dimitriu.

Din discografia Marinei Scupra fac parte albumele „Va exista” (1987) și „Bat în geamul iubirii” (1989).

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc