Pensionarii craioveni sunt invitați marți, 3 octombrie 2017, la un spectacol folcloric cu intrare gratuită, oferit în cinstea lor de Primăria Craiova, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” și Filarmonica Oltenia.
Manuela Motocu, Liviu Dica, Lavinia Bârsoghe, Marius Măgureanu și Cristi Bănățeanu, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, vor delecta pe cei mai în vârstă din Craiova marți, în sala Filarmonicii Oltenia, începând cu ora 17.30.
Intrarea la spectacolul realizat de Primăria Craiova, în parteneriat cu artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” și Filarmonica Oltenia este gratuită, pe baza invitațiilor ce pot fi ridicate de la agenția de bilete a Filarmonicii Oltenia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica „Oltenia”, din Craiova, prezintă astăzi, de la ora 19.00, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova, un recital în cadrul stagiunii de muzică de cameră şi prilejuit de Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Concertează ansamblul de muzică veche „Prinţese cu flaute” al Colegiului Naţional Pedagogic „Ștefan Velovan”.
Ansamblul de muzică veche „Prinţese cu flaute” este prima formaţie de gen apărută în peisajul muzical oltean. Deşi recent înfiinţată – în martie 2016 –, formaţia a câştigat deja premii la concursurile între licee şi a fost invitată să concerteze în cadrul mai multor evenimente culturale craiovene. Ziua Europeană a Muzicii Vechi este organizată în fiecare an la o dată care, pe lângă venirea primăverii, omagiază şi naşterea celui mai emblematic reprezentant al muzicii vechi, Johann Sebastian Bach, născut pe 21 martie 1685.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
29 ianuarie 2017, 19:37 / actualizat: 29 ianuarie 2017, 20:46
27 ianuarie este declarată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ziua eliberarării lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice (27 ianuarie 1945). Ziua a fost marcată la Craiova prin două evenimente organizate de Filarmonica Oltenia. Joi, 26 ianuarie, în sala de spectacole, care poartă numele compozitorului evreu român, Filip Lazăr, a avut loc cea de a X-a ediție a Întâlnirilor AmiTea avându-i invitați pe dirijorul Gian Luigi Zampieri, regizoarea, scenarista şi scriitoarea evreică Dova Cahan şi maestrul de cor Pavel Şopov.
Gian Luigi Zampieri este legat de România prin prezenţe multiple în ţară şi de poporul evreu prin căsătoria cu o muziciană de origine evreiască din Cracovia, iar Dova Cahan este născută la București în anul 1947, stabilită împreună cu părinții în Eritreea în anul 1948 și a cunoscut România, înainte de a o vizita, din povestirile tatălui său, militant sionist și filantrop, constrâns să părăsească România după instalarea regimului comunist.
Dova Cahan:
Cel de-al doilea eveniment, prin care a fost marcată, la Craiova, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, s-a derulat vineri, 27 ianuarie, un concert în cadrul „Stagiunii Prieteniei” la Filarmonica Oltenia, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, care a cuprins:
– Naftali Herz Imber/Samuel Cohen: ”Hatikva”, imnul național al statului Israel (orchestrație: Gian Luigi Zampieri) – Guido Alberto Fano: Introduzione, Lento fugato e Allegro appassionato (Uvertură în Fa minor) – primă audiție mondială – – Bedřich Smetana: „Má vlast” („Patria mea”): poemul simfonic „Vltava” – Șerban Nichifor: „Cries” din ciclul „Shoah” dedicat comemorării victimelor Holocaustului (2007) – primă audiție – Leonard Bernstein: „Chichester Psalms” pentru voce, cor și orchestră – primă audiție Solistă: Mihaela Popa (mezzosoprană) Concertul a fost susținut de Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii Oltenia, maestru de cor, Pavel Șopov.
La cele două evenimente au participat și membri ai Comunității Evreilor din Oltenia, alături de președintele comunității, academician Corneliu Sabetay.
După „Mozart Rocks“, concert de rock simfonic, și „Vivaldi Colours“, spectacol de fuziune între muzica pop și cea clasică, Filarmonica „Oltenia“ propune craiovenilor, pe 25 septembrie, alt spectacol grandios pe scan Sălii Polivalente din Craiova: „Maria Tănase Simfonic“. Proiectul îi va aduce pe aceeași scenă pe Loredana și Cvartetul Bălănescu, alături de Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii craiovene și Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu“.
Folclorul simfonic este o provocare, iar Loredana și Cvartetul Bălănescu ne vor purta printr-o frumoasă poveste inspirată din folclorul românesc. Orchestrarea muzicală a concertului poartă semnătura lui Alexander Bălănescu și a Simonei Strungaru.
Detaliile tehnice nu sunt de neglijat, cu atât mai mult cu cât, la edițiile precedente, organizatorii au primit nu numai laude, ci și reproșuri din partea publicului privind sonorizarea. În acest sens, s-a apelat la serviciile unui sunetist din Anglia, David Kent, cu o bogată experiență, care a colaborat la numeroase festivaluri și concerte, inclusiv ale trupelor Pink Floyd și The Rolling Stones.
Prețul biletelor variază între 10 și 250 de lei şi sunt disponibile pe eventim.ro și la agenția de bilete a Filarmonicii „Oltenia“.
Concertul Orchestrei de Cameră Radio care se va desfăşura miercuri, 3 iunie (19:00) la Sala Radio vă propune o lucrare deosebită, pe care rar veţi avea ocazia să o ascultaţi în România: Fantasía para un gentilhombre (Fantezia pentru un gentilom), concert pentru chitară şi orchestră creat de marele compozitor spaniol Joaquín Rodrigo.
Partitura este cea mai populară creaţie a sa – după celebrul Concierto de Aranjuez – şi a fost compusă la cererea chitaristului Andrés Segovia, de altfel cel la care se referă titlul lucrării. Chitaristul este cel care a interpretat partitura solistică la premiera absolută a compoziţiei lui Rodrigo, în 1958, la San Francisco, alături de San Francisco Symphony, dirijată atunci de Enrique Jordá. În concertul de la Sala Radio veţi aprecia versiunea pentru flaut şi orchestră – semnată de cunoscutul flautist James Galway – cu Marian Ioan Olaru (solist), membru al Orchestrei de Cameră Radio.
Evenimentul se derulează cu sprijinul Institutului Cervantes Bucureşti şi sub bagheta lui Constantin Adrian Grigore, dirijor al Filarmonicii Oltenia – Craiova şi dirijor permanent al Cameratei Regale.
În repertoriul serii veţi asculta de asemenea şi Codex Brassoviensis (D. Kroner / D. Dediu) şi Serenada în do major op. 48, ce poartă semnătura lui Ceaikovski, partitură a cărei popularitate a fost sporită de alegerea sa ca fond muzical în baletul Serenada, creat de celebrul coregraf George Balanchine, în 1934. Valsul cuprins în cea de-a doua parte a Serenadei lui Ceaikovski a devenit o piesă cunoscută, interpretată adesea separat de întreaga lucrare.
Pe lângă studiile de licenţă şi de masterat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Constantin Adrian Grigore mai are în portofoliul său şi două stagii la Academia de Muzică Karol Lipinski Wroclaw, Polonia. De asemenea, a participat activ la cursurile de dirijat orchestră Wiener Meisterkurse organizate de Privat Konservatorium din Viena, sub îndrumarea maestrului Salvador Mas Conde (2008) şi la workshop-ul The Roads of Romanticism, organizat de Academia de Muzică Fr. Chopin – Varşovia, sub îndrumarea maeştrilor Petru Andriesei şi Marek Pijarowski (2006).
În perioada 2002 – 2007 dirijorul Constantin Adrian Grigore a participat la diferite concerte în sala George Enescu a UNMB, la pupitrul orchestrelor Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti Concerto, Universitaria şi Academica. Din 2006 este invitat la pupitrul diferitelor ansambluri ca: Orchestra de cameră R-20 Wroclaw – Polonia, orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu – Rm. Vâlcea, cea a Filarmonicii din Piteşti, a Filarmonicii Oltenia din Craiova, a Liceului de Muzică George Enescu – Bucureşti şi orchestra Bucharest Symphonic Pops, în deschiderea concertului susţinut în Piaţa Constituţiei din Bucureşti de Al Bano Carissi şi Montserrat Caballé.
Din 2009, flautistul Marian Ioan Olaru este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, după ce în perioada 1991 – 2009 a fost membru al Orchestrei Naţionale Radio.
Apariţiile sale în calitate de solist-concertist sunt legate de Orchestra de Cameră Radio, de orchestrele Filarmonicilor Oltenia – Craiova, Marea Neagră – Constanţa, Ion Dumitrescu – Râmnicu Vâlcea, Dinu Lipatti – Satu Mare, Mihail Jora – Bacău, Moldova – Iaşi.
Marian Ioan Olaru a fost invitat de orchestra Filarmonicii din Braşov să participe ca solist-concertist la un turneu în Italia, când a interpretat cu succes Fantezia Carmen de Georges Bizet/Francis Borne. În aceeaşi ipostază a fost solicitat şi de orchestra Universităţii din Darmstadt pentru câteva concerte la Dramstadt, Wetzlar, Alassio şi Bordighera.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.