Până pe 30 septembrie, la Muzeul de Etnografie Braşov, poate fi vizitată expoziţia „Ia şi cămaşa de acasă – Ţara Bârsei”, dedicată redescoperirii acestui simbol al culturii identitare.
În cadrul expoziţiei pot fi admirate ii din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al Ţării Bârsei.
În plus, va putea fi urmărit un film documentar ce prezintă tipurile de cămăşi specifice fiecărei subzone a Ţării Bârsei, tehnicile, decorurile, denumirile locale, simboluri şi detalii legate de evoluţia acestora în timp.
În Şcheii Braşovului şi zona Şaptesate (Săcele) se evidenţiază cămăşile femeieşti ţesute din borangic sau confecţionate din tul brodat, semn al prosperităţii locuitorilor din aceste zone.
Zona Bran se remarcă prin ia brodată cu fir de aur şi lânică. Motivele ornamentale sunt dispuse pe guler, pe piept, peste umăr, de-a lungul mânecii, precum şi la terminaţia acesteia, în şiruri compacte.
Portul săsesc din Ţara Bârsei se înscrie în linia stilistică generală a secolului al XVIII-lea, transformat parţial, fiind preluat şi de satele săseşti din jurul Braşovului.
Primul film documentar românesc despre jocurile de societate, intitulat „Jocumentar”, adresat atât celor interesaţi de industria acestor jocuri, cât şi celor care nu au avut tangenţă cu domeniul, va fi prezentat în premieră naţională la Cinematograful Arta Târgu Mureş.
„Pe 31 august 2021, începând cu ora 19:00, Jocozaur prezintă, în premieră naţională, filmul „Jocumentar”, primul film documentar românesc despre jocurile de societate. Premiera va avea loc la cinematograful Arta, din Piaţa Trandafirilor 35-37, Târgu Mureş. Echipa Jocozaur îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi şi pasionaţi de lumea jocurilor la premiera noului lor proiect de suflet.
Evenimentul va fi urmat de o sesiune Q&A cu unii actori din film. Avem pregătite pentru voi discursuri interesante şi multe răspunsuri la întrebări pertinente, un material complex, la care s-a muncit din drag şi cu ardoare, timp de mai multe luni. A fost un drum lung, dar mulţumirea de final e cu atât mai mare, şi va fi cu adevărat infinită dacă vom descoperi că scopul nostru primordial, acela de a influenţa în bine vieţile altora, a fost atins”, a arătat administratorul Jocozaur, Gábor Nagy, într-un comunicat de presă.
„Jocumentar” este primul documentar despre jocuri de societate din România.
„Vorbim despre un tot unitar, menit să aducă în prim-plan mai multe perspective, de aşa manieră încât spectatorul să reuşească să vizualizeze într-un timp foarte scurt această lume nouă, fără a fi nevoie să parcurgă el însuşi toate etapele care să-i expună obiectiv detaliile unui domeniu atât de complex”, a arătat Gábor Nagy.
Festivalul Dinozaurilor revine în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului după un an de pauză impus de pandemie, evenimentul, care va cuprinde activităţi culturale şi educaţionale pentru toate vârstele, fiind programat să aibă loc în perioada 30 iulie – 1 august.
Sloganul care va defini festivalul în acest an este „On air, on line & on art”, potrivit unui comunicat al Geoparcului.
Artistul Adrian Mardan a acceptat invitaţia Geoparcului de a participa în Festival cu un recital extraordinar intitulat „Evening Guitar Moments” susţinut în cadrul Stagiunii Excelenţei Volutarte.
Concertul va avea loc pe 31 iulie şi va fi găzduit de Transylvania Log Cabins din satul Peşteana, comuna Densuş. Adrian Mardan este profesor de chitară clasică, deţinător al unui titlu de doctor în muzică, recunoscut pentru talentul său atât pe plan naţional cât şi internaţional.
„A sauropod abroad – Un sauropod peste hotare”, un film documentar inspirat de călătoria reproducerii dinozaurului Magyarosaurus dacus din Canada în România, ajunge, în premieră naţională, în Geoparc. Documentarul a participat până acum la diverse festivaluri de film şi a fost distins cu mai multe premii. El va putea fi vizionat, în premieră în ţara noastră, doar pe 1 august.
„Din acest motiv am decis ca povestea dinozaurului călător să ajungă la publicul prezent în Ţara Haţegului, urmând să fie difuzat concomitent în mai multe locuri de pe teritoriul Geoparcului. Filmul documentar este realizat de regizoarea Anna Cooley, fiica celebrului paleoartist canadian Brian Cooley, cel care le-a dat formă şi chip dinozaurilor Magyarosaurus dacus, Balaur bondoc şi Zalmoxes robustus, ce pot fi admiraţi în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului”, se arată în comunicat.
Cei mici vor avea şi ei parte de multă distracţie, pe parcursul festivalului, când DinoAventura va pune stăpânire pe Parcul Copiilor din oraşul Haţeg.
„Un parcurs NINJA din chingi este noutatea pe care copiii cu vârsta de peste 5 ani o vor putea testa gratuit. În fiecare dintre cele trei zile de eveniment, cei mici sunt invitaţi să devină experţi în acrobaţie, spirit de aventură şi distracţie în aer liber, pe mini parcursul creat din benzile de slackline oferite de producătorul Chingi Expert Deva”, au menţionat organizatorii.
Ultima zi de festival este dedicată tot celor mici, astfel că în parcarea centrului comercial din Deva, voluntarii pentru Geoparc vor destăinui copiilor poveştile Geoparcului prin diverse jocuri.
Totodată, radioamatori din întreaga lume vor afla despre Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin intermediul mesajelor de promovare transmise de membrii Clubului Sportiv Silver Fox din Deva.
În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat un indicativ special – YP2GEO. Indicativul va fi adus şi la cunoştinţa radioamatorilor din ţări care au pe teritoriul lor geoparcuri din Reţeaua Internaţională UNESCO.
„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 iunie.
16 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).
Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.
La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”), în timp ce Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”), și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.
„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) sunt cele patru pelicule nominalizate în categoria Cel mai bun film documentar.
De asemenea, două documentare – „Acasă” (r. Radu Ciorniciuc) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) – alături de lungmetrajul de ficțiune „Urma” (r. Dorian Boguță) sunt nominalizate pentru Cel mai bun film de debut.
Premiera anului 2021 este prezența a trei categorii distincte dedicate scurtmetrajelor: 12 titluri au fost nominalizate pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, Cel mai bun scurtmetraj de animație și Cel mai bun scurtmetraj documentar.
La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Il Traditore”/ „Trădătorul” (r. Marco Bellocchio), „It Must Be Heaven”/ „Paradisul, probabil” (r. Elia Suleiman), „Les Miserables”/ „Mizerabilii” (r. Ladj Ly) și „Sorry We Missed You”/ „În absența dvs.” (r. Ken Loach).
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe premiilegopo.ro.
Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo 2021 au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco.
După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Mâine de la ora 21.30, în curtea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița va fi proiectat documentarul „Turism!”, în regia lui Tonci Gacina.
„Turism!” este un film despre vânători iscusiți, despre prada lor luată prin surprindere și în cele din urmă, despre discreții saprofagi, care sunt acolo pentru a strânge resturile. Fiecare dintre ei are un rol colosal într-un ciclu al vieții care are loc în fiecare vară pe coasta Adriaticii, atunci când „sezonul de vânătoare” începe și mii de turiști din lumea întreagă se îngrămădesc în vizită.
Gazdele experimentate știu fiecare truc cu privire la modul în care își pot face oaspeții să se simtă ca acasă și să revină. Pe de altă parte, turiștii par să trăiască într-o binecuvântată ignoranță în ceea ce privește jocul din care fac parte, observând totul prin lentilele aparatelor de fotografiat. După toată distracția și jocurile, mâncarea bună și priveliștile de neuitat, când petrecerea se termină în sfârșiţ oaspeții părăsesc coasta Adriaticii cu sute de impresii și selfie-uri, iar scena este preluată de personalul de curățenie, care este acolo să facă loc pentru runda următoare și pentru a reporni ciclul.
Proiecția se va realiza în interior (sala B1) în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile.
Oportunităţile turistice ale judeţului Hunedoara vor fi prezentate de televiziunea naţională din China.
O echipă a postului de televiziune va realiza un film documentar despre obiectivele turistice din judeţul Hunedoara, unul dintre obiectivele principale fiind cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Echipa de producţie va sosi în judeţul Hunedoara mâine, după care se va deplasa la situl UNESCO din Munţii Orăştiei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a precizat că un alt obiectiv turistic ce va fi promovat în China va fi Castelul Corvinilor, apreciat de specialişti ca unul dintre cele mai bine conservate monumente de artă gotică din Europa de Est.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.