Finalul misiunii Armatei Române în Afganistan marcat printr-o ceremonie miltară
Publicat de Gabriel Stan, 27 iulie 2021, 11:29
Sonia Raicu (realizator rubrică): Finalul misiunii Armatei Române în Afganistan a fost marcat, miercuri, 21 iulie, printr-o ceremonie miltară în piaţa Arcului de Triumf din capitală.
La eveniment au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministru Florin Cîţu, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul de interne, Lucian Bode.
Defilarea a fost deschisă de un detaşament format din militari răniţi în misiunile din Afganistan, iar pe lângă batalioanele care au participat la misiuni în cei 19 ani, a defilat şi un detaşament al Jandarmeriei Române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.
În cele aproape două decenii de prezentă româneacă în misiunea din Afganistan au participat peste 32.000 de militari, dintre care 277 au fost răniţi, iar 27 au căzut la datorie.
A fost păstrat un moment de reculegere după desfăşurarea unui apel solemn în care au fost rostite numele eroilor.
România a fost prima ţară care a condus prin reprezentanţi militari Aeroportul internaţional Kabul pentru un an de zile, între 2011 şi 2012, iar cea mai numeroasă participare, cu aproximativ 2.000 de militari, a fost între 2010 şi 2013.
Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova a fost primul detaşament dislocat în Afganistan, în 2002, iar Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamţ a încheiat misiunea anul acesta, la sfărşitul lui iunie.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori şi a subliniat, la ceremonia de miercuri, că participarea militarilor noştri la misiunea din Afganistan va rămâne în manualele de istorie.
Klaus Iohannis: Misiunea forţelor armate ale României în Afganistan va rămane în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de al Doilea Război Mondial.
Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate. Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu. Au lăsat oameni dragi de care s-au despărţit o vreme pentru a lua parte la o misiune, care le-a pus viaţa în pericol.
Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să-l facă şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi.