Angajaţii Fiscului nu mai vor să lucreze sâmbăta şi duminica.
Ei protestează astfel, faţă de mai multe măsuri ale Guvernului.
Angajaţii Fiscului sunt nemulţumiţi că nu li se plătesc orele suplimentare, că au pierdut 20 de procente din sporul de stres şi nu au fost reîncadraţi în funcţii de stat, după aplicarea Legii Salarizării.
Potrivit sindicatelor, în septembrie urmează şi alte forme de protest.
25 iulie este termenul limită pentru prima plată a impozitului specific în turism.
Acesta este perceput în locul impozitului de profit de către hotelierii şi agenții economici din alimentaţia publică.
Spre deosebire de alte impozite forfetare contestate, acest tip de taxare a fost dorit și solicitat chiar de cei care urmează să-l achite.
Şi asta pentru că este o cheltuială previzibilă, fiind evitate controalele Fiscului venit să vadă cum a fost calculat profitul şi implicit impozitul.
Singura problemă semnalată de contabili este încadrarea în zona în funcție de care se stabilește o anumită valoare a taxei.
Data de 25 iulie reprezintă și momentul adevărului, întrucât se aşteaptă, dacă nu eliminarea, măcar diminuarea evaziunii fiscale, a precizat ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
„Putem să spunem faptul că am venit cu încă o măsură de fiscalitate în momentul în care am crescut plafonul cifrei de fiscalitate până la 500 de mii de euro, iar acestea sunt impozitate cu 1%. Marea majoritate a companiilor din România cu capital 100% românesc se încadrează în această cifră de afaceri de 500 de mii de euro. Sunt niște avantaje pentru tot ce înseamnă IMM-uri, în special, iar asta ar trebui să conducă și să vedem că, cu ce rămân, investesc mai departe pentru a crește calitatea serviciilor în general”.
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a mai afirmat că agenții economici din domeniu cu cifra de afaceri de maximum 500.000 de euro sunt impozitaţi ca microintreprinderi.
Hotelul Decebal, unul dintre cele mai vechi din staţiunea Băile Herculane, va fi scos la licitaţie de către Fisc. Clădirea a fost pusă sub sechestru, după ce proprietarul nu a mai achitat datoriile către stat. Licitaţia va avea loc în 25 iulie, la sediul ANAF din Timişoara, iar preţul de pornire este de 5,4 de lei.
Hotelul a fost cumpărat, în 2014, de o firmă din Germania, care intenţiona să-l reabiliteze. Au fost date jos tencuiala şi geamurile, dar lucrările s-au oprit din lipsă de bani.
Hotelul Decebal din Băile Herculane, fostul Hotel Franz Iosif, a fost construit în 1865. O legendă locală spune, că sub hotelul Decebal ar fi îngropată o comoară de pe vremea romanilor, care ar fi păzită de fantoma unei fete sau a unui preot dac. Aceeaşi legendă spune că toţi căutătorii de comori care au încercat să sape la fundaţia hotelului au fost alungaţi de fantomă. America Tours l-a inclus în Top 10 hoteluri bântuite, in anul 2011, ocupând chiar locul patru.
Fiscul oltean scoate din nou la vânzare mai multe mașini. Prețurile sunt pentru toate buzunarele și încep de la 300 de lei, iar cea mai scumpă este un Dodge Caravan, care are la licitație un preț de pornire de 6.398 de lei, fără TVA. Dosarele de participare se depun până pe 26 iulie, respectiv 28 iulie, iar licitațiile vor fi organizate pe 27 iulie și pe 31 iulie la sediul Servicului Fiscal orășenesc Corabia și la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt.
Oltenii amatori de chilipiruri pot să-și achiziționeze următoarele autoturisme: autoturism marca Dacia, tip Logan Van, an fabricație 2007, preț de pornire a licitației 3.750 de lei; autoturism marca Renault, tip Megane, an fabricație 2007, preț de pornire a licitației 6.100 de lei; autoturism Dacia 1310 Break, an fabricație 1995, kilometrii parcurși 82.033, preț de pornire a licitației 442 de lei; autoturism Dodge Caravan, an fabricație 1999, benzină, 3.000 cmc, preț de pornire a licitației 6.398 lei, fără TVA; autoturism Daewoo Espero, Doch 16v, an de fabricație 1996, preț de pornire a licitației, exclusiv TVA 775 de lei; autoturism Daewoo Nubira, an de fabricație 2001, preț de pornire a licitației, exclusiv TVA 2.551 de lei; autoturism Dacia 1310 Li, an fabricație 2000, preț de pornire a licitației, exclusiv TVA 300 de lei și autoturism Opel Astra T98, an fabricație 2001, preț de pornire a licitației, exclusiv TVA 3.100 de lei.
Data limită pentru depunerea ofertelor este 26 iulie 2017.
Câteva zile mai târziu, pe 31 iulie, AJFP scoate la licitaţie, la sediul din strada Arcului, numărul 1, din Slatina, încă două autoutilitare și un autoturism: autoturism Fiat Doblo, an fabricație 2008, motorină, stare satisfăcătoare, număr de kilometrii 289.719, preț de evaluare sau de pornire a licitației, preț evaluare redus 50%, exclusiv TVA 5.800 de lei; autoutilitară Fiat Doblo cargo, an fabricație 2001, kilometric parcurși 118.364 de lei, preț de evaluare sau de pornire al licitației, preț evaluare redus 50%, exclusiv TVA 5.350 de lei și autoutilitară Peugeot Partner boxer, an fabricație 2005, motorină, euro3, stare fizică-motor defect și demontat, vopsea mătuită, anvelope cu uzură, lipsă triplă spate dreapta, preț de evaluare sau de pornire a licitației, preț evaluare redus 50%, exclusiv TVA 3.600 de lei.
Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 iulie 2017.
Pentru participare la licitații ofertanții trebuie să depună, cu cel puțin o zi înainte de data licitației: oferta de cumpărare, dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei; împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant; pentru persoanele juridice de naţionalitate română, copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului; pentru persoane juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; pentru persoanele fizice străine, copie de pe actul de identitate/pașaport și nu în ultimul rând declarația pe propria răspundere a ofertantului prin care certifică faptul că nu este persoană interpusă cu debitorul.
Inspectorii ANAF au aplicat sancţiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanţul de comercializare a combustibililor.
Verificarile au fost facute in perioada martie – iulie, la peste 500 de firme care transportă şi comercializează combustibili.
Fiscul precizează că acţiunea inspectorilor antifraudă de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale continuă prin monitorizarea celor mai importante antrepozite fiscale de producţie şi depozitare a produselor energetice.
Guvernul vrea să creeze rapid un Centru Naţional de Informaţii Financiar Fiscale, care să interconecteze toate bazele de date legate de fiscalitate.
Un prim pas urmează să fie făcut la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, a explicat vineri seara şeful ANAF, Bogdan Stan după o întâlnire de câteva ore cu premierul Mihai Tudose.
Întâlnirea de la Guvern, la care au mai participat ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş a avut loc pe fondul reducerii încasărilor la buget mai ales din TVA. Crearea Centrului Naţional de Informaţii Financiar Fiscale ar fi una dintre măsurile importante menite să reducă evaziunea şi să crească nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor, iar la şedinţa guvernului de joi Ministerul de Finanţe şi ANAF, alături de STS, vor prezenta un memorandum privind crearea acestui sistem de date informatice unice, a anunţat aseară şeful Fiscului.
Sistemul informatic ar urma să-i ajute pe inspectorii fiscali să urmărească mai bine activitatea firmelor şi vine şi în contextul în care toate bazele de date fiscale din Uniunea Europeană ar urma să fie conectate pentru a împiedica marile companii să-şi transfere profitul în state cu o impozitare mai permisivă.
Una dintre ultimele decizii ale Guverrnului Grindeanu a fost adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care transpune această directivă europeană în legislaţia naţională. La conferinţa de presă de vineri seara, şeful ANAF a recunoscut că încasările la buget sunt de doar 98,64% din ceea ce prognozase Ministerul de Finanţe, cu o scădere pe partea de accize şi cea a impozitului pe profit, însă pentru aceste nerealizări nu ar fi numai Fiscul de vină:
Bogdan Stan: I-am explicat d-lui prim-ministru că această scădere din impozitul pe profit provine în special din schimbarea cadrului legislativ referitor la mărirea plafonului al micro-întreprinderilor, s-a trecut de la 100.000 la 500.000 de euro şi acest lucru ne-a adus un deficit în încasarea impozitului pe profit, în jur de 1 miliard 300 de milioane de lei.
Şeful ANAF a mai declarat că nu i-a cerut nimeni demisia. De altfel el a menţionat că faţă de primele luni din 2016 încasările au fost cu 4 miliard de lei mai mari.
Activitatea fiscului este perturbată la această oră de un protest spontan al angajaţilor.Nu se preiau acte de la contribuabili şi nu se fac încasări sau plăţi.
Angajaţii Ministerului de Finanțe sunt nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, care ar duce la o scădere a veniturilor între 10 şi 35 la sută, spune preşedintele SedLex, Vasile Marica.
În judeţul Hunedoara aproape 400 de angajaţi ai fiscului din Deva, Hunedoara, Brad, Orăştie, Haţeg şi Petroşani s-au alăturat protestului. Potrivit acestuia, activitatea este blocată în toate administraţiile financiare din judeţ, inclusiv la Trezorerie, ceea ce înseamnă că nu se preiau niciun fel de acte de la contribuabili şi nu se fac încasări sau plăţi.
Impozitul pe gospodărie, la care lucrează în prezent Guvernul, va fi aplicat de anul viitor, iar contribuabilii vor plăti primii bani la Fisc în 2019 – a anunţat ministrul de finanţe Viorel Ştefan.
El a arătat că de noul sistem de impozitare vor beneficia 4,8 milioane de români, iar plăţile ar putea fi făcute şi online.
Viorel Ştefan a explicat ce sume pot fi scăzute din banii datoraţi statului.
Viorel Ştefan: Şi astăzi aveam nişte cheltuieli, care sunt deductibile. Dacă vorbim de contribuţiile la sistemele de asigurări de pensii, de sănătate, toate acestea se păstrează, rămân deductibile. La acestea se adaugă ceea ce regăsim în programul de guvernare, care înseamnă deductibilităţile legate de familiile cu copii în funcţie de nivelul de venituri realizate. La aceasta se adaugă deductibilitatea în legătură cu abonamentele la reţelele de sănătate. Se va completa lista de deductibilităţi în cadrul dezbaterilor şi consultărilor care vor fi în legătură cu acest proiect şi ele vizează costuri privind educaţia, de ce nu cheltuielile pe care le are o gospodărie în legătură cu îmbunătăţirea confortului locuinţelor, donaţiile, sponsorizările către ONG-urile cu scopuri caritabile, către unităţile de cult.
De la 1 mai, bacșișul va fi trecut pe un bon fiscal separat de nota de plată, potrivit unei ordonanțe de urgență. Măsura vizează și restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.
Personalul unității trebuie să declare sumele obţinute astfel la FISC şi să plătescă impozit pe venit.
Bacșișul va fi impozitat doar în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor.
La începutul programului de lucru, banii personalului vor fi trecuți într-un registru special întocmit spune ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Este important de spus faptul că prin această ordonanţă s-a introdus şi o sancţiune corelativă pentru nerespectarea obligaţiei angajaţilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amendă contravenţională de la 1.000 la 1.500 de lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani. În cazul în care sunt sume identificate asupra sa se aplică amenda
Cetăţenii din Bucureşti şi Ilfov pot afla, acum, de pe internet, care este situaţia lor fiscală. Programul on line al ANAF va fi extins de anul viitor în toată ţara, inclusiv pentru persoanele juridice. Utilizatorii se vor înregistra pe site-ul ANAF cu datele personale şi cu numărul de înregistrare a ultimei decizii de impunere.
Ministrul finanţelor a adăugat că în termen de zece zile va fi promovat şi un act normativ care să creeze cadrul legal pentru plata cu cardul a taxelor şi impozitelor atât online, cât şi la ghişeu. Implementarea acestui sistem ar urma să dureze însă între şase luni şi un an.
Până în prezent au fost organizate 22 de licitaţii pentru bunuri în valoare de 5 milioane de lei, însă la acestea nu s-a prezentat nimeni.
Şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca a declarat că există multe companii care nu reuşesc să-şi plătească obligaţiile la stat. El a mai precizat că numai în prima parte a anului, în insolvenţă au intrat 150 de firme.
Prea puţine reuşesc să se reabiliteze după implementarea planului de reorganizare, aşa încât le paşte falimentul, iar statul le vinde bunurile la licitaţie
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.