Aloe Vera – planta magică
Publicat de Andra Radu, 1 iulie 2019, 13:16
Aloe Vera se găsește în locuințele multora dintre noi, apreciată fiind ca plantă decorativă.
Dincolo de aspectul estetic, are proprietăți terapeutice, dovedindu-se un ajutor la îndemână în cazuri de: arsuri, înțepături de insecte, răni superficiale, ulcer duodenal, constipație.
Iubită pentru proprietățile sale tămăduitoare, Aloe Vera a dat naștere la mituri și legende de-a lungul istoriei sale, vechi de peste 3000 de ani:
- Cu sute de ani în urmă africanii agățau planta în mănunchiuri deasupra ușii pentru a alunga spiritele malefice.
- Egiptenii o foloseau pentru tratarea rănilor și împotriva infecțiilor. Ei o numeau “planta nemuririi” și o puneau printre darurile funerare la înmormântările faraonilor, pentru a asigura, chiar și după moarte, sănătate spiritului faraonului. De asemenea, este considerată simbol al fericirii și protecției, fiind cultivată în casă pentru ocrotirea familiei de diversele energii negative.
În zilele noastre se cunosc peste 250-300 de specii de aloe dintre care Aloe Vera are cele mai notabile efecte terapeutice.
Aloe Vera este un complex de peste 240 de substanțe active, printre care se numără 18 aminoacizi, vitamine, minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru și zinc, hormoni vegetali care stimulează creșterea celulară și cicatrizarea, polizaharide, enzime și fitosteroli care ajută la reducerea inflamării.
Frunzele de Aloe Vera conțin componența cea mai valoroasa a plantei, cunoscutul gel de Aloe Vera.
Cercetările științifice au arătat că sucul din frunze are o acțiune bactericidă și antiseptică. De aceea, rănile tamponate cu suc se vindecă mai repede, la fel ca și arsurile, ulcerele varicoase, abcesele și dermatozele. De asemenea, este un foarte eficient laxativ și protector al pielii.
Aloe Vera este o plantă pe care oricine o poate planta și crește într-un ghiveci, fiindu-i suficient un sol aerat, multă lumină, o temperatură peste 10 grade celsius și udare moderată la 7-10 zile.