Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 29 mai 2023, 15:43
Teodora Mazere și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Detașamentul românesc Carpathian Vipers, format din 100 de militari și patru aeronave F16, participă din luna aprilie la misiunea de poliție aeriană în Țările Baltice.
România și Portugalia au preluat de la partenerii polonezi și francezi conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei.
Prin această acțiune se urmărește prevenirea încălcării spațiului aerian aliat și acordarea de asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului.
Din Lituania, transmite comandorul Adrian Cîrjău, șeful de Stat Major al Detașamentului Carpathian Vipers: Detașamentul asigură o prezență permanentă a aeronavelor de vânătoare și un nivel de reacție similar serviciul de luptă din țară.
În general, aeronavele sunt alertate ca răspuns la activitatea Forțelor Aeriene ale Federației Ruse în zona noastră de responsabilitate.
Pentru antrenament, avem oportunitatea de a zbura în comun cu majoritatea detașamentelor dislocate pe flancul estic al Alianței.
Teodora Mazere și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Ajungem acum la un alt detașament românesc, care acționează în cadrul unei misiuni NATO din Europa și vorbim în cele ce urmează despre Gheparzii de Fier, cei care, din luna aprilie, reprezintă România în cadrul grupului de luptă din Polonia, având misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.
Zilele acestea, poligoanele din South Hills și Godinek au reprezentat punctele fierbinți de antrenament ale militarilor americani, croați și români, camarazii noștri având misiunea de a asigura apărarea antiaeriană a bateriilor autopropulsate Paladin și Panzer, aparținând Aliaților.
Cu detalii despre modul de acțiune al partenerilor pe timpul antrenamentului vine căpitan James Shoop, comandantul bateriei Panzer: Obiectivul nostru este de a integra toate bateriile prezente într-un exercițiu pentru a ne apăra împotriva atacurilor de la sol sau atacurilor aeriene cu ajutorul lansatoarelor.
Ne mutăm dintr-o locație în alta, integrând fiecare element, bateriile execută foc și se mișcă independent, dar acționează împreună ca un grup de luptă. Gheparzii de Fier și obuzierele Panzer suntem greu de învins.
Teodora Mazere și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Ultimele vești de astăzi le primim din Texas, mai precis din Baza Militară Fort Bliss, aceasta fiind recunoscută drept cea mai importantă instituție la nivel mondial pentru perfecționarea subofițerilor.
Celor care urmează cursurile aici le sunt predate cunoștințe militare pe cinci niveluri: introductiv, primar, intermediar, avansat și superior.
Printre cei 61 de cursanți internaționali ai modulului de pregătire pentru segeant major se numără și colegul nostru, plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri Cuza Vodă: La academie avem foarte mulți instructori, civili, foști militari, foști subofițeri de comandă ai Armatei Statelor Unite ale Americii și Canada, Japonia, Germania.
Sunt foarte mulți instructori internaționali. Se pune mare accent pe exemple din viața de zi cu zi, din întâmplări trăite de fiecare dintre acești instructori și din viața profesională a fiecărui student din Irak, Afganistan, Coreea, pentru a fixa și mai bine cunoștințele studenților.