Prima ediție a Târgului Florilor de la Arad va avea loc în perioada 15 – 23 aprilie, în fața clădirii Consiliului Județean Arad. Vor fi prezenți 24 de expozanți, dintre care 15 cu flori, 5 cu lavandă și produse din lavandă, doi cu produse artizanale din lemn și nuiele, unul cu cactuși și unul cu pitici de grădină.
„Deschidem seria de evenimente, din acest an cu Târgul Florilor, prin care întâmpinăm atât Sărbătorile Pascale, cât și întregul sezon estival. Prin târgurile pe care le organizăm, dorim să impulsionăm producătorii arădeni, să creăm o punte între acești producători și cetățenii municipiului. Consiliul Județean pregătește arădenilor diverse evenimente, atât în municipiu, cât și în județ, într-un calendar cultural și turistic care cuprinde târguri, spectacole de teatru, concerte și alte oferte turistice”, a afirmat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Deschiderea oficială a Târgului Florilor va avea loc vineri, la ora 11:00, iar apoi, până în 21 aprilie, programul va fi între orele 10:00 și 22:30. În Vinerea Mare și în Sâmbătă Paștilor, târgul va fi deschis de la 10:00 la 16:00.
Ziua Internaţională a Femeii sau Ziua Mamei, sărbătorită pe 8 martie, reprezintă un bun prilej să le mulţumim femeilor importante din viaţa noastră prin cuvinte sau prin mici atenţii pentru tot ceea ce fac pentru noi. Soția, iubita, mama, sora sau fiica, fiecare dintre femeile din viața voastră merită o atenţie deosebită cu precădere în această zi specială, vă propunem câteva sugestii de cadouri.
Femeile se bucura întotdeauna când primesc cadouri, o cutie de bomboane de ciocolată, de sortimente asortate sau din sortimentul ei preferat, vor completa alegerea voastră clasică. În acelaşi registru, miresmele florale, fie ele dulci, răcoritoare sau ceva mai tari, pentru femei îndrăzneţe, sunt şi ele un cadou potrivit. Parfumurile sunt apreciate de toate femeile, indiferent de statut. Seturile de baie, cu gel de duş, loţiuni sau uleiuri sunt, de asemenea, o idee bună.
Eşarfele din materiale fine, precum mătasea sau caşmirul, însoţite de broşe cu şnur de mărţişor, sunt cadouri cu care femeia specială din viaţa voastră le poate etala cochetă, iar bijuteriile, daruri tipic feminine, îi vor înveseli garderoba în prag de primăvară.
Pentru că orice femeie, fie ea iubită, mamă, prietenă sau soră, are nevoie de o pauză, cei cu dare de mână care doresc să răsfeţe prezenţa feminină meritoasă din viaţa lor îi pot face cadou o şedinţă de relaxare, la spa, masaj şi tratamente de îngrijire. Tratamentele revigorante o vor ajuta să se umple de energie şi voie bună.
Dacă vă place să gătiţi, îi puteţi face o surpriză, asta în special iubitei dumneavoastră: o cină romantică la lumina lumânărilor. Chiar şi mamei îi puteţi găti, ţineţi-o departe de bucătărie în această zi.
Cupcakes, acestea sunt foarte elegante și chiar le place. Dacă căutaţi, ar trebui să găsiţi la vânzare prin magazine, aceste prăjiturele minunate dedicate zilei festive de 8 martie.
Florile sunt o alegere sigură. Aranjamentele florale, făcute cu migală de cei mai talentaţi florari, îi vor bucura cu siguranţă sufletul femeii speciale din viaţa voastră.
Plantele vii sunt, de asemenea, o alegere potrivită, mai ales că vor constitui o amintire frumoasă pe un timp îndelungat.
Lalelele sunt cele mai populare flori de 8 martie şi sunt asociate cu iubirea şi pasiunea, mai ales dacă sunt roşii. Cele galbene simbolizeaza gânduri pozitive, cele albe – iertare, în timp ce lalelele mov au un caracter nobil.
Zambilele semnifică veselie, tinereţe şi spontaneitate, însă şi culoarea lor contează. Albastru – echilibru. Mov – eleganţă. Roz – veselie. Alb – puritate, sinceritate. Galben – gelozie.
Crinii simbolizează eleganță, speranță, puritate și virtute dacă sunt albi. Cei roz sunt asociați cu sănătatea și prosperitatea. Astfel de flori pot fi oferite mamelor, soacrelor, profesoarelor și șefelor.
Irișii transmit ideea de înțelepciune, încredere, prietenie,valoare și promisiuni. El este bogat în combinații de culori, așa că trebuie să fii atentă și pentru ce nuanță optezi. Mov – înțelepciune și complimente. Albastru – credința și speranță. Galben – pasiune. Alb – puritate.
Trandafirii: De-a lungul veacurilor, trandafirul s-a impletit cu mitologia zeilor si zeitelor, ca simbol al frumusetii, al vietii si al mortii, dar mai presus de toate, ca un simbol al iubirii. Iar trandafirul rosu este cel care azi arata cel mai puternic simbolul iubirii. Bobocul trandafirului roşu semnifica admiratia puritatii si frumusetii celui care-l primeste.
Ghioceii, care vestesc venirea primăverii, incluşi într-un buchet de 8 Martie, semnifică inocenţă, gânduri bune şi speranţă.
Puteţi oferi flori şi în funcţie de zodie:
Pentru femeile Berbec: narcisele, genţiana şi forsitia, în culori puternice; caprifoiul, muşcatele, crinii
Pentru femeile Taur: freziile, primula și liliacul alb; trandafirii, macul, violetele şi margaretele
Pentru femeile Gemeni: lalele galbene sau panseluțe multicolore; lavanda, lilicacul, orhideea, crizantema
Pentru femeile Rac: zambile, lăcrămioare, toporași sau bujori; trandafirii albi, muşcatele, lotusul, crinii albi
Pentru femeile Leu: iriși, ghioceii galbeni și fire de gălbenele; floarea-soarelui
Pentru femeile Fecioară: garofițe în culori vesele, mâțișori, năsturașii și orhideea; trandafirii albi, crinii albi
Pentru femeile Balanță: magnolia, florile de cireș si hortensia; trandafiri, hortensii, margarete, clopoţei
Pentru femeiile Scorpion: lalele negre sau violete sau cale vișinii; crizantema, gardenii, cactuşi
Pentru femeile Săgetător: liliacul violet și irisul; narcisa, garoafele roz, păpădii, bujori
Pentru femeile Capricorn: zambilele, lalele bătute sau panseluţele
Pentru femeile Vărsător: freziile, toporașii, anemonele și mixandrele; orhideea, gladiolele, pasărea paradisului, trilium
Pentru femeile Pești: ghioceii, brândușele, lăcrămioarele, macii; orhideea, liliacul.
Florarii cu tradiție din vestul țării s-au pregătit pentru cea mai profitabilă perioadă a anului. Până la startul oficial al primăverii, Ziua îndrăgostiților a fost pretextul perfect pentru vanzari consistente. Zecile de mii de fire de lalele şi zambile îşi aşteaptă clienţii mai ales că urmează 1 martie.
„Aici sunt plantate cu câte o culoare fiecare, deci trei culori, și ele înfloresc pe rând, albul înfloreşte mai repede puţin decât restul, şi ea o să dureze mult mai mult decât dacă ar fi aceeaşi culoare” a declarat Lazăr Dumitru, florar.
În Arad, la cea mai veche seră de flori, plantarea zambilelor și a lalelor a început încă din toamnă. Florile primăverii sunt păstrate la temperaturi atent controlate și umplu sera până la refuz.
„Pe sfârșit de septembrie, octombrie și se acoperă cu nisip. Sunt puși în sere la caldură unde au o anumita temperatură pentru a nu se dezvolta nici prea repede şi nici să întârzie, să înflorească exact atunci când trebuie”, explică florarul Lazăr Dumitru.
Care mai de care mai frumoase, florile, impresionează prin diversitatea de culori dar și prin parfumul lor.
„Albastru, alb şi mov la zambile, iar la lalele mai multe culori avem, mov, roşii, albe, galbene, toate culorile. E foarte frumos”, spune o lucrătoare de la seră.
Şi cum prețul este foarte important, unii dintre clienți aleg să le cumpre direct de la seră, mai ieftin decât în piețele din zonă.
„Am luat numai zambile acuma, și urmează să mai luăm pentru întâi și opt martie, facem comanda la mai multe. Sunt cele mai bune prețuri aici, cinci lei e foarte ieftin”, a declarat o cumparătoare.
După Ziua Îndrăgostiților, Dragobete și sărbătorile dedicate femeilor, afacerea întrâ în repaos până la anul viitor, când, serele special amenajate, se vor umple din nou cu flori colorate şi parfumate.
Peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale țării vor participa, în perioada 10-15 octombrie, la un târg organizat în Capitală pentru a sărbători, în premieră, „Ziua Națională a produselor agroalimentare românești”, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, „Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” se sărbătorește, în premieră, pe data de 10 octombrie 2017, ca urmare a adoptării Legii nr. 168/2017 de către Parlamentul României. În cadrul acestei campanii se urmărește promovarea produselor obținute pe teritoriul României din materii prime de bază provenite de la producători români.
În București, evenimentul susținut de MADR și Primăria Capitalei va fi marcat în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, printr-un Târg de produse agroalimentare românești la care vor participa peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale țării.
Aceștia vor aduce, spre vânzare, preparate din carne — cârnați, virșli, salam, untură, jumări din carne de porc, slănină, jambon din porc Mangalița și Bazna, produse de panificație și patiserie (cozonac secuiesc, plăcinte, turtă dulce, prăjituri, tort, doboș, ruladă de ciocolată, saleuri, cozonac etc), brânzeturi și produse lactate (sana, iaurt, kefir, cașcaval, brânză topită, brânză de oaie și de bivoliță, cașcaval afumat și neafumat, smântână, telemea etc).
Pe lângă produsele agroalimentare românești, producătorii vor aduce și flori, produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meșteșugari și meșteri populari precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare oltenești, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuși, linguri.
„Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” va fi marcată în toată țara prin organizarea de programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social și științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului.
De la începutul acestui an, Primăria Municipiului Constanța a plantat aproximativ 20.000 de răsaduri de flori din diferite specii în mai multe zone ale orașului.
Angajații Serviciului Spații Verzi și agenții de pază au sesizat însă, în ultimele două săptămâni, că din diferite parcuri ori ronduri au dispărut foarte multe flori. Prin urmare, reprezentanții Primăriei Constanța au sesizat lucrătorii Secției 2 Poliție care împreună cu cei ai Jandarmeriei și ai Poliției Locale au verificat dacă persoanele care comercializează flori în piețe au acte de proveniență a mărfii ori o sustrag de pe domeniul public.
În urma controalelor au fost identificate 2 persoane care nu dețineau acte de proveniență pentru florile pe care le comercializau, motiv pentru care marfa a fost confiscată, iar împotriva persoanelor în cauză se vor lua măsurile legale ce se impun.
Primăria Constanța condamnă astfel de practici și va interveni ferm de fiecare dată când vor fi sesizate astfel de fapte.
Constănțenii care sunt martori ai unor asemenea fapte sunt rugați să sune la numărul de telefon 0241.488100, pentru a putea fi luate măsurile legale.
Ultima duminică din Postul Paştelui a fost numită „ziua florilor”, practicile de propiţiere fiind reper pentru această sărbătoare. În Dacia romană zeiţa Flora era celebrată prin mari sărbători de primăvară.
(varianta audio a rubricii)
Simbolul acestei sărbători prepascale este ramura de salcie, salcia fiind cea care a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă râul spre a ajunge la Poarta lui Pilat, unde era răstignit Iisus.
„Maica Domnului, vrând să vadă pe Hristos răstignit, a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile ca să o treacă, şi nici una n-a voit, numai salcia a întins o cracă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvântat-o, ca să o ducă la biserică, s-o slujească preoţii şi să se încingă oamenii cu ea, ca să nu-i doară mijlocul la seceratul grâului”.[1]
Salcia este investită astfel cu mai multe valori.
Este obiect cu funcţie de prevenire a bolilor: dureri de spate (de aceea se încing oamenii cu ea peste mijloc), dureri de urechi (cu mâţişorii de salcie se ating copiii peste urechi pentru a nu-i durea peste an). Are valoare apotropaică: previne grindinile şi furtunile de peste vară.
În această zi este bine ca oamenii să nu se spele pe cap, pentru a nu le albi părul, „cum sunt pomii înfloriţi”. Când se scutură florile pomilor să se spună: „Câte flori, atâtea mere Dumnezeu ne dă avere”.
Vacile sunt îmbiate să mănânce ramuri de salcie pentru a fi lăptoase şi a avea viţei „florii”.
Cum va fi vremea la Florii, aşa va fi la Paşte. Este sărbătoare şi bine e ca masa să stea toată ziua întinsă (cu bucate pe ea). Se invocă astfel belşugul casei.
Şi în Duminica Floriilor ca în sâmbăta lui Lazăr tinerele fete petrec. „Se strâng la o casă, îşi pun inelele sau cerceii într-o căldare cu apă şi inelul care este scos de trei ori, acea fată rămâne goghie (surata cea mare). A doua zi de Paşti fiecare fată se duce cu colaci la goghie şi ea le pune masa, făcută cu contribuţia tuturor fetelor”.[2]
Este Duminica floriilor sărbătoarea care anunţă marea sărbătoare a creştinătăţii şi trebuie întâmpinată cu flori şi bucurie, aşa cum şi Iisus a intrat pentru ultima oară în Ierusalim, întâmpinat cu crengi de palmier.
Text şi lectură: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator Grupul operativ, Departamentul Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Descoperirea a fost făcută în Brazilia, datorită unei poze, publicate pe Facebook, de un iubitor al naturii.
Noua specie a primit numele de Drosera Magnifica, pentru că este cel mai mare tip de plantă din familia Droseraceae de pe continentul american și al treilea la nivel mondial.
Frunzele pot ajunge la 24 de centimetri, au aspect de tentacule și sunt impregnate cu o substanță lipicioasă, cu care sunt prinse insectele.
Planta a fost fotografiată în 2012 de un brazilian, Reginaldo Vasconcelos, care a postat imaginea pe Facebook.
Poza a fost văzută de Paulo Gonella, cercetător la Universitatea din Sao Paulo și colaborator al Grădinii Botanice Nymphenburg, din orașul german Munchen.
Cu ajutorul datelor furnizate de Vasconcelos, omul de știință a localizat planta și a început să o cerceteze, împreună cu alți doi cercetători, un american și un german.
Rezultatele studiilor lor au fost publicate într-o revistă de profil.
Oamenii de știință consideră că Drosera Magnifica este o plantă „amenințată cu dispariția”, potrivit criteriilor Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Grădina a fost amenajată pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi.
Aici există floarea soarelui, ceapă, roşii, varză şi chiar pepeni.
Ideea le aparţine unor voluntari, spune Iuliana Popescu, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Capitalei
Astfel de grădini ar putea fi amenajate şi pe acoperişurile altor clădiri din oraş.
În Occident grădinile comunitare asigură necesarul de legume pentru familiile care le cultivă, însa aduc şi profit.
Legumele cultivate sunt vândute către restaurante sau pieţe.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.