Vineri, 27 mai 2022, începând cu ora 13:30, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” – Parcul Copou din Iași, are loc Festivalul-concurs de folclor „Cântec, joc și port străbun”.
Concursul se adresează tinerilor pasionați de folclor din municipiul Iași.
În cadrul concursului vor evolua 30 de participanți înscriși la cele trei secțiuni: cântec popular, dans popular, port popular.
Juriul este format din specialiști în domeniu, cadre didactice atât din învățământul preuniversitar, cât și din cel universitar.
Toți concurenții vor primi diplome de participare, iar laureații vor primi distincții și premii.
În această săptămână la Inedit vom discuta despre muzica militară și măestria ce face ca acest fenomen să atragă publicul la evenimentele la care participă. Pentru cei care nu știu, muzica militară nu înseamnă doar repertorii cu iz militar, ci și interpretări de muzică clasică, modernă, folclor, blues sau jazz.
Despre toate aceste aspecte, cât și despre multe altele, ne va povesti în cele ce urmează, coloneul Aurel Gheorghiță, Inspectorul muzicilor militare, care a fost prezent telefonic, în Vinerea Mare, în emisiunea “Vești de Acasă“ de la Radio România Internțional.
Interviul a fost realizat de Cristian Dumitrașcu, de la Radio România Actualități.
Colonelul Aurel Gheorghiță: Muzica militară alături de acești oameni minunați poate să abordeze de la marșul tradițonal până la vocal simfonic. Repertoriul nostru este format din marșuri, cântece patriotice și ostășești, pe care cu drag le-am interpretat în aceste zile, dar putem să cântăm și muzică ușoară, muzică populară, tradițională, în așa fel încât să putem să abordăm orice subiect. Sunt oameni care au talent, au dragoste, dăruire și pot să facă orice și încă ceva pe deasupra.
Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării este dusă la rang de artă, iar despre toate aceste lucruri, dar și despre noile talente aduse în această echipă minunată, ne relatează în cele ce urmează, Inspectorul muzicilor militare.
Colonelul Aurel Gheorghiță: Ne pregătim în fiecare zi, exact ca un soldat care trebuie să-și facă instrucția, așa și muzica militară și instrumentistul studiază în fiecare zi. Este important să adaptezi repertoriul și să-l aduci în actualitatea, vis-a-vis de evenimentele care se desfășoară.
Nu este greu pentru că tot ceea ce facem este cu plăcere, cu dăruire, profesionalism, iar pe această cale aș vrea să anunț că muzica reprezentativă are oameni tineri, frumoși, dornici de afirmare și nu este decât inteligența și intuiția celui care stă în față ca acest program să fie adecvat și să-l facem așa cum îl știm noi de când eram mai tineri.
Pe lângă concertele oferite atât în țară cât și în străinătate, Muzica reprezentativă a Armatei a avut ocazia să ofere show-uri și la televiziunile din țară în cadrul unor evenimente organizate alături de Emilia Dorobanțu și alți artiști consacrați.
Sursa foto: Facebook Muzica reprezentativă a M.Ap.N pagină oficială
Ina Todoran s-a născut în satul Crăciunelu de Jos din judeţul Alba şi este o tânără foarte talentată, care a reuşit cu succes prin multă muncă şi perseverenţă, să împletească pasiunea pentru folclor cu cea pentru artele vindecării, fiind studentă în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş.
Cariera artistică a tinerei Ina Todoran s-a aflat sub semnul succesului, încă din fragedă copilărie, mărturie stând numeroasele trofee obţinute la concursuri importante de folclor. Ina a moştenit talentul artistic de la bunicii săi, acesta fiind şlefuit mai apoi de marea doamnă a cântecului popular, Leontina Fărcaş. Ne-a povestit într-un interviu despre sacrificiile, emoţiile şi satisfacţiile artistului, dar şi despre dorinţa sa arzătoare, pentru viitor, de a fi în slujba bolnavilor, de a practica meseria pe care o iubeşte, cea de medic.
Crăciunelu de Jos, „sat frumos cu mândru nume”, aşa îşi numeşte Ina Todoran locul natal, micul sat din judeţul Alba, situat pe lunca Târnavei, un important centru viticol.
Dacă doriţi să aflaâi mai multe despre popularitatea Inei Todoran şi succesul ei muzical, vă invităm să ascultaţi emisiunea România de nota 10, realizată de Veronica Ilie.
În perioada 7-9 noiembrie vor urca pe scena Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu nume mari ale folclorului, de la invitații speciali Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu până la Olguța Berbec Novac, Gheorghe Roșoga, Maria Loga ori Marian Medregoniu.
Festivalul „Maria Lătărețu” va debuta luni la Târgu-Jiu, când este ziua preselecțiilor. Este chiar ziua în care se împlinesc 106 ani de la nașterea marii artiste. Marți și miercuri vor fi zile de concurs, iar joi va fi gala laureaților. Concursul are două secțiuni: soliști vocali și instrumentiști.
Zilnic, după concurs, vor fi recitaluri ale artiștilor consacrați. Astfel, marți vor urca pe scenă soliștii Ion Drăgan, Liliana Ciochină, Amelia Cârciu, Carmen Sarcină, Alina Munteanu, Nicoleta Lătărețu, Elena Bălan, Raluca Elena Ghișe Căpitănescu, Diana Istudor, Maria Corlan Mischie și Ștefan Popescu, invitați speciali fiind Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu.
Miecuri, după concurs, vor evolua soliștii de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, alături de orchestră și dansatori. Vor urca pe scenă: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Roberta Crintea, Alexandra Blaje, Marian Medregoniu, Georgiana Bîrsac, Natalia Gorjanu, Roxana Croitoru, Reli Sanda, Delia Barbu, Radu Lazăr, Emil Badea și Claudia Torop.
Joi, după decernarea premiilor, spectatorii îi vor putea aplauda pe Olguța Berbec, Alexandru Pugna, Maria Ionescu Căpitănescu, Gheorghe Roșoga, Gheorghița Nicolae, Ion Ghițulescu, Dumitru Zamfira, Robert Târnăveanu, Irina Birău, Georgel Nucă, Luciana Ene, Elena Popescu Lăzăroiu.
Preselecţiile regionale ale celei de a 50-a ediţii a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 iunie 2017, 10:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:23
Vă invităm la cea de a 50-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR! În curând, preselecţiile regionale şi în perioada 19-21 octombrie 2017, etapa finală de la Târgovişte! Partener media: RADIO ROMÂNIA! Detalii puteţi afla pe site-ul www.crizantemaaur.ro ! Mult succes artiştilor interpreţi concurenţi, compozitorilor şi organizatorilor!
PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE
– la CRAIOVA, în data de 19 iunie 2017, la ora 11.00 la Opera Română Craiova, adresa Str. Mihai Viteazul, nr. 7. – la BUCUREŞTI, în data de 21 iunie 2017, la ora 11.00 la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, adresa Strada Gutenberg Johann, nr. 19, Sector 5. – la CONSTANŢA, în data de 22 iunie 2017, la ora 11.00 la Universitatea „Ovidius” Facultatea de Arte, Sala Studio, adresa B-dul Mamaia Nr.124. – la TÂRGOVIŞTE, în data de 23 iunie 2017, la ora 11.00 la Teatrul „Tony Bulandra”, B.dul Regele Carol I, nr. 43, tel.: +40-245.210.046, e-mail crizantemaaur@yahoo.com. – la CLUJ, în data de 28 iunie 2017, la ora 11.00 la Radio Cluj, adresa Str. Donath nr. 160. – la BISTRIŢA, în data de 28 iunie 2017, la ora 18.00 la Centrul Cultural „Dacia”, adresa B-dul Dacia nr. 3-5. – la IAŞI, în data de 30 iunie 2017, la ora 12.00 la TVR Iași, adresa Str. Lascăr Catargi nr. 33.
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro .Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur”, ediţia a 50-a, 2017, este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu TVR – posturile regionale Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu-Mureș. (Sursa: Anunţ preselecţii regionale – CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE)
Sâmbătă, 8 august, la Ineu, va avea loc finala amplei manifestări organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Arad şi Primăriile Vârfurile, Şeitin, Sebiş şi Ineu. Etapele zonale s-au derulat pe parcursul lunilor iunie şi iulie cu scopul de a stimula valorile autentice, de a promova folclorul arădean şi tinerele talente, de a revitaliza activitatea artistică tradiţională în spaţiul rural şi urban, de a pune în valoare marile vetre folclorice arădene: Valea Crişului, Ţara Zărandului, Valea inferioară a Mureşului, Câmpia Aradului şi Bazinul Crişului Alb.
În Parcul Central din Ineu, sâmbătă la ora 16:00 vor evolua formaţiile de tineret care s-au calificat în finală, iar de la ora 18:00, se vor întrece ansamblurile folclorice, formaţiile de dansuri, soliştii vocali şi instrumentişti incluşi în categoria seniorilor. La ambele secţiuni se vor acorda trofee, premii, menţiuni şi premii speciale cu o valoare consistentă.
Mai multe detalii veţi putea afla mâine (joi), în jurul orei 9:30, dintr-un interviu telefonic în direct realizat de Daniela Băcilă cu directorul Centrului Cultural Judeţean Arad – Ana Maria Dragoş, care ne-a pus la dispoziţie şi lista partipanţilor:
Formaţia de dansuri “Junii Ţării Zărandului ”
Formaţie de dansuri, ,Codreni Hăşmaşului”
Ansamblul de dansuri “Druscelele “ Bîrsa
Ansamblul de dansuri ,,Codrenii” din Groşeni
Formaţie de dansuri ,,Păstrătorii tradiţiilor” din Şicula
Grup vocal ,,Păstrătorii tradiţiilor” din Şicula
Solist vocal Mădălina Matcău
Solist instrumentist Miclea Lucian Iulia
Ansamblul de cântece şi dansuri “Păstrătorii tradiţiei ” din Pecica
Grup de dansatori,,Zorile”din Felnac
Grup de dans “Păstrătorii tradiţiei ” din Pecica
Ansamblul de cântece şi dansuri “FLORILE MUREŞULUI” din Vladimirescu
Ansamblul de cântece şi dansuri ”JUNII CETĂŢII DEZNA” din Dezna
Ansamblul folcloric ”ZĂRANDUL” din Arad
Formaţia de dansuri ”MOŞTENITORII CHERELUŞ”
Formaţia de dansuri ”JUNII SELEUŞULUI”
Formaţia de dansuri ”ALDEŞTEANA”
Grup de dansatori“ZESTREA” din Şagu
Grup de dansatori“ZĂRANDUL” din Arad
Solist vocal Roxana Suciu
Solist vocal Mădălina Păcurar
Solist vocal Roberta Selagea
Solist vocal Bogdan Boca
Solist vocal Şerban Vlad
Solist instrumentist Ana Flavius Darius
Ansamblul de cântece şi dansuri“FLORILE MUREŞULUI” din Vladimirescu
Bucureștenii sunt invitați astăzi, de la ora ora 20:00, la foişorul din Parcul Alexandru Ioan Cuza, la o seară de jazz şi muzică improvizată, în compania Mariei Răducanu. Aceasta abordează cu lejeritate şi eleganţă orice gen, de la doină la blues, jazz sau fado.
Sâmbătă, la început de august, iubitorii de folclor se pot delecta în Parcul Alexandru Ioan Cuza, între orele 18:00-20:00, cu muzică tradiţională în interpetarea lui Gelu Voicu şi a lăutarilor din Teleorman, iar duminică, 2 august, este pregătit între orele 18:00-20:00 un concert susţinut de „Armonia Band”.
Între orele 10:30-12:00, foişorul din Parcul Alexandru Ioan Cuza se transformă sâmbătă şi duminică în loc de distracţie pentru cei mici. Astfel, sâmbătă copiii pot participa la cursuri şi demonstraţii de dans, oferite de „Mondo Dance”, iar duminică aceştia se pot bucura de spectacolul interactiv „Călătorie cu zâne prin anotimpuri fermecate”.
Programul „Simfonii de vară” continuă şi în acest weekend în Parcul Colţea cu două concerte susţinute sâmbătă şi duminică, între orele 20:00-21:30, de cvartetele „Passione”, respectiv „Bella Musica”.
De asemenea, duminică, 3 august, de la ora 20:30, în deschiderea evenimentului „Cinema în aer liber” din Parcul Titan va cânta „Zoli TOTH Project”.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.