Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO) organizează joi, 11 ianuarie 2018, la București, un seminar de informare și îndrumare dedicat potențialilor beneficiari din România ai fondurilor puse la dispoziția autorităților urbane în cadrul inițiativei ”Acțiuni Urbane Inovatoare” (Urban Innovative Actions – UIA).
În cadrul seminarului vor fi prezentate elementele necesare pentru a putea crea, finanța și implementa un proiect prin această sursă complementară de finanțare dedicată autorităților urbane. Este urmărită finanțarea unor proiecte inovatoare pe o structură de parteneriat între autorități locale, ONG-uri, universități și alte părți interesate de la nivel local. Se pot obtine până la 5 milioane de euro pentru un proiect, co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) acoperind 80% din totalul costurilor din proiect.
Această finanțare este independentă de fondurile alocate prin programele operaționale ale României. Beneficiarii principali sunt autoritățile locale din orațe cu peste 50.000 de locuitori.
Aproape 176 de milioane de euro din Fondul de Coeziune sunt investiți în infrastructura de gestionare și distribuție a apei în multe zone urbane din județul Vrancea, în estul României, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Acest proiect sprijinit de Europa, care include construirea și reabilitarea unei rețele de distribuție și canalizare de sute de kilometri, va permite ca aproape 66.460 de persoane din regiune să aibă acces la apă potabilă sigură și de calitate. Proiectul ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2021.
„Accesul la apa de calitate nu ar trebui să fie un lux, totuși mulți români erau în această situație înainte de intrarea în vigoare a politicii de coeziune. Iată un exemplu concret de solidaritate europeană”, a afirmat comisarul pentru politica regională Corina Crețu.
În plus, 76 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională sunt investiți în lucrări de renovare ale drumului național E79, care traversează țara și o conectează la sud cu Grecia și la nord cu Ungaria. Lucrarea, care are drept scop îmbunătățirea siguranței rutiere și confortul călătoriei, se referă la secțiunea dintre orașul Deva din Transilvania și Oradea, la granița cu Ungaria.
„Acest drum leagă România de vecinii săi, și vestul țării de centru, este la o oră de județul Sibiu, toate drumurile duc la Sibiu”, a adăugat comisarul Crețu.
Lacul Belona din Eforie Nord va fi amenajat cu 4,5 milioane de euro, majoritatea de la Fondul European de Dezvoltare Regională.
Primaria a semnat marți contractul de amenajare a lacului în scop turistic.
Lacul va fi curăţat, vor fi construite o promenadă, alei pietonale iluminate în jurul lacului şi piste de biciclişti.
Noile amenajări vor include jardiniere cu plante decorative şi un foişor pentru belvedere, cu o înălţime de 20 metri, unde va exista o scară pentru acces pietonal şi o platformă pentru persoanele cu disabilităţi.
Începând cu data de 27 iulie, statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanțare special al UE, iar operațiunile de reconstrucție vor beneficia de o rată de co-finanțare excepțională (95%) în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obișnuite pentru astfel de programe.
Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune în urma cutremurelor ce au afectat patru regiuni din centrul Italiei în 2016. Președintele Juncker a anunțat atunci că UE va fi alături de Italia și cetățenii săi și că va ajuta la reconstrucția integrală a zonelor afectate, incluzând aici și Bazilica San Benedetto din Norcia.
Însă orice stat membru care se află într-o situație similară va putea, de acum înainte, activa această formă de sprijin UE. Fără a schimba volumul alocărilor naționale prin Fondul European de dezvoltare regională, orice regiune afectată de dezastre naturale care dispune de o rată de co-finanțare de 50% în programele politicii de coeziune, cum este cazul marii majorități a regiunilor din Franța și Germania, va putea obține o finanțare aproape dublă pentru lucrările de reconstrucție. Programele care presupun o rată de co-finanțare de 85%, cum ar fi cele pentru regiunea Madeira din Portugalia, ar putea primi în mod excepțional o suplimentare de fonduri care ar permite economisirea resurselor publice în momentele dificile.
Statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundații, secete severe sau incendii de pădure, vor putea activa acest sprijin excepțional începând cu prima zi în care sunt afectate, precum și pentru dezastrele care au avut loc de la începutul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) și până acum.
Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) a organizat marţi, 27 iunie, primul Workshop Regional din cadrul proiectului european ”SUPPORT – Sprijin pentru autorități locale privind implementarea strategiilor pentru emisii reduse de carbon” proiect derulat de ALEA în România în cadrul programului INTERREG EUROPE.
Prin proiectul SUPPORT, ALEA își propune sprijinirea autorităților locale din județul Alba în punerea în aplicare a politicilor energetice durabile din cadrul instrumentului de politică energetică – ”Masterplanul energetic al județului Alba” aprobat de către Consiliul Județean Alba.
De asemenea proiectul urmărește îmbunătățirea calității operaționale a fondurilor FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) destinate administrațiilor locale pentru strategii integrate de reducere a emisiilor de CO2, precum și întărirea capacității autorităților locale în folosirea optimă a fondurilor FEDR pentru strategiile și acțiunile privind energia durabilă integrată.
În cadrul Primului Workshop Regional a fost prezentat primul draft al ”Raportului – Analiza Contextului Regional”, iar participanții au avut ocazia să prezinte cazuri de bună practică privind acțiuni de creștere a eficienței energetice. De asemenea, se realizează schimburi de experiență și învățare reciprocă, transfer de cunoștințe legate de posibilități de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, colectarea și monitorizarea datelor energetice, dificultăți și lecții învățate legate de implementarea proiectelor de eficiență energetică de către autorităților locale. (ing. Florin Andronescu, director ALEA)
Participanții la workshop au fost reprezentanți ai autorităților locale și regionale, instituții cu atribuții în implementarea proiectelor de eficiență energetică, furnizori de soluții de eficiență energetică, universități, ONG-uri ce activează în domeniul energiei și mediului din judeţele Regiunii Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).
Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, finanţarea unui proiectului care va îmbunătăți legăturile rutiere între județele Mureș și Bistrița-Năsăud.
Proiectul vizează reabilitarea a aproape 25 de km din DN15, între Târgu Mureş şi Reghin, precum şi a aproximativ 47 de km din DN 15A, între municipiul Reghin și localitatea bistrițeană Sărăţel.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 37 de milioane de euro, iar cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de peste 31 de milioane de euro.
Prin reabilitarea şoselelor care leagă localităţi importante din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, se asigură o mai bună conectivitate rutieră în centrul ţării, creându-se totodată premisele unui transport mai sigur şi mai rapid, a declarat, cu acest prilej, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.
De altfel, în cursul vizitei pe care a efectuat-o în România, în perioada 5-10 mai, Corina Crețu a menționat că la Bruxelles au fost asigurate toate condițiile pentru ca țara noastră să atragă cât mai mulți bani europeni și totul depinde acum de autoritățile de la București.
Oficialul European a ținut să sublinieze că România se află deja într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și al operațiunilor aprobate este mult prea mic.
Ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor trebuie accelerat”, a subliniat Corina Crețu, la cea de a III-a ediție a Forumului Fonduri Europene, organizată la București.
Comisarul european a remarcat că România are 3 probleme pe care trebuie să le rezolve rapid: legislația achiziților publice, Master Planul de Transport și gestionarea deșeurilor.
În chiar ziua în care oficialul european făcea aceste afirmații pachetul de legi privind achizițiile publice era aprobat în Parlament.
În ceea ce privește Master Planul de Transport, Corina Crețu a subliniat: „Master Planul de Transport a fost agreat între Comisia Europeană și Guvern, dar nu a fost încă aprobat de Parlamentul României, de aceea apelul meu este ca toți actorii care sunt angrenați în acest process să realizeze că au un cuvânt de spus și trebuie să-și facă treaba acolo unde sunt, în Parlament, autorități locale.
De asemenea, pentru că e campanie electorală, apelul meu este de a separa politca de administrație pentru că altfel riscăm ca anul 2016 să fie un an pierdut din punct de vedere al absorbției fondurilor europene.”
Corina Crețu a mai arătat că de la accesul României în UE în anul 2007, în țara noastră s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene 124 de km de autostrăzi și peste 1000 de km de drumuri naționale.
Merită reținut că UE sprijină și reabilitarea drumurilor județene.
Spre exemplu Regiunea Centru (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) are la dispoziție un buget de aproape 110 milioane euro pentru finanțarea a circa 500 de kilometri de drumuri județene.
Fondurile sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, și se vor finanța investițiile ce vizează modernizarea sau reabilitarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.
Depunerea proiectelor a început în data de 16 mai și va fi deschisã pe o perioadã de 6 luni, respectiv pânã în data de 16 noiembrie.
Programul va finanţa numai acele proiecte transfrontaliere care vor implica parteneri din ambele ţări şi de care beneficiază comunităţi de o parte şi de a alta a graniţei.
Cooperarea transfrontalieră include judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa, precum şi 8 regiuni din Bulgaria: Vidin, Vratsa, Montana, Veliko Târnovo, Plevna, Razgrad, Ruse, Dobrich şi Silistra.
Despre depunerea proiectelor, membru Team Europe România, Ileana Gugoaşă.
” În acest moment, este deschisă linia de finanţare pentru Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră între România şi Bulgaria, noua execuţie bugetară 2014- 2020. Sunt două linii mari de finanţări pe care se merge, pe programe soft şi pe programe hard. Programele soft se referă la programele în care se fac schimburi de experienţă, cursuri, întâlniri, focus- grupuri pentru autorităţi, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale care au în activitate domeniile finanţabile, de asemenea, asociaţii de IMM-uri şi Camere de Comerţ. Condiţia este ca să aibă un partener în Bulgaria, deci entitatea din România care doreşte să aplice la aceste fonduri trebuie să aibă un partener similar în Bulgaria pentru că este un program de cooperare transfrontalieră.”
Programul are un buget total de 258 de milioane de euro, din care 215 milioane reprezintă alocarea din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
”Aceste programe soft, aşa cum am spus, sunt cu un sprijin de până la 1,5 milioane de euro, şi, bineînţeles, există şi un program hard care merge până la 6 milioane de euro, unde se pot realiza investiţii, inclusiv drumuri comune de acces pentru partea română şi pentru partea bulgară. E un program pe care autorităţile din România şi organizaţiile neguvernamentale din Constanţa au mers foarte bine, mai ales cu parteneri din Dobrich, parteneri din Varna, parteneri din localităţile eligibile din Bulgaria şi, cu ajutorul cărora, în execuţia bugetară trecută au fost realizate drumuri de acces, drumuri la obiectivele de interes turistic, pieţe agroalimentare, deci a fost un program de succes pentru cooperarea dintre România şi Bulgaria şi sperăm că şi în această execuţie bugetară să fie, de asemenea, un program de succes.
Termenul de depunere pentru această sesiune este 30 septembrie, deci lucrurile sunt destul de avansate, ştim primării care lucrează la astfel de proiecte. Primăria Limanu, Primăria Mangalia au parteneri şi nu numai. Există şi alte localităţi din judeţ care sunt interesate de astfel de proiecte.”
Prin punerea în comun a resurselor, regiunile implicate în cooperarea transfrontalieră se bucură de rezultate măsurabile, fie că vorbim de infrastructura modernizată, de acţiuni comune de promovare a regiunii transfrontaliere, dar şi de programe de educaţie şi instruire profesională.
Comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu, aflată într-o vizită în România împreună cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, a explicat de ce este vital ca IMM-urile să beneficieze de sprijin, în această perioadă dificilă, economic şi financiar.
Ieşirea din criză şi repornirea motoarelor Europei nu pot avea loc fără implicarea IMM-urilor. 99% din întreprinderile europene sunt întreprinderi mici şi mijlocii, iar 8 slujbe din 10 sunt create de către IMM-uri.
Pentru perioada 2014-2020 există un pachet de investiţii pentru toate ţările europene, de 350 de miliarde de euro, din care, mai mult de jumătate, se vor duce către ţările mai puţin dezvoltate.
România va beneficia de 23 de miliarde de euro în această perioadă-fonduri de coeziune, la care se vor adăuga fonduri destinate agriculturii şi 10 miliarde, special, din fondul de dezvoltare regional.
Corina Creţu:
Fondul European de Dezvoltare regională poate sprijini, în următorii 7 ani, printre altele, următoarele domenii de investiţii: promovarea antreprenoriatului, inovaţia şi exploatarea economică a ideilor noi, crearea de noi întreprinderi, sprijinirea capacităţii de dezvoltare a produselor şi serviciilor, sprijinirea capacităţii de creştere pe pieţele locale, naţionale şi cele internaţionale.
În acest scop, Fondul de Dezvoltare Regional a alocat deja, pentru următorii 7 ani, 800 de milioane de euro pentru sprijinirea directă a IMM-urilor şi încă un miliard de euro pentru cercetare şi inovaţie, prin transfer tehnologic, care include cooperarea între IMM-uri şi cercetători.
Din păcate, nu va fi posibil să sprijinim toate proiectele, ceea ce urmărim este să găsim proiecte de mare calitate, acelea care pot produce, cu adevărat, creştere economică şi locuri de muncă.
Autorităţile de la Bucureşti aşteaptă acum aprobarea Comisiei Europene pentru următorul program de dezvoltare rurală.
Comisia europeana dă undă verde investițiilor transfrontaliere pentru România şi Bulgaria. Valoarea totala a programului este de 258 de miioane de Euro.
Detalii despre acest subiect aflam in rubrica Euranet Plus de astazi realizata de Claudia Ruse de la Radio Bucuresti.
Acest program va îmbunătăți condițiile de viață, de studiu și de muncă în cele 15 regiuni de frontieră din România și Bulgaria, sporindu-le atractivitatea atât pentru turiști, cât și pentru investitori.
Contribuția Uniunii Europene la acest program este de 216 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regional.
Printre obiectivele acestui program se numară îmbunătățirea transportului pe Dunăre și Marea Neagră în zona transfrontalieră, crearea unui nou model de utilizare durabilă a patrimoniului natural și cultural din zona de granită precum şi îmbunătățirea gestionării comune și protejării siturilor natural.
Prin aplicarea acestui program se asteptă, de asemenea, să sporeasca capacitatea de prevenire și gestionare a riscurilor de dezastre în zona transfrontalieră, să se integrarea aceste zone din punctul de vedere al ocupării și mobilității forței de muncă si să se îmbunătățească relațiile de cooperare a instituțiilor publice din zonele vizate.
Noul program transfrontalier „Interreg” pentru România și Bulgaria a fost adoptat de comisarul european pentru politica regională Corina Crețu, care a declarat ca locuitorii acestor regiuni de frontieră din cele doua tari vor beneficia în mod direct de aceste finanţări.
Corina Creţu:
“Am fost foarte fericită să semnez acest program îintre Bulgaria şi România. Îmi doresc să se deblocheze cât mai urgent şi programul România + Ungaria. Cele două state + România şi Bulgaria + vor decide ce vor pune în aceste programe, dar este evident că sunt milioane de euro care vor merge în crearea de locuri de muncă şi creşterea competivităţii la granite. Este important ca ceea ce vor decide statele membre să pună în aceste programe trebuie să fie în accord cu legislaţia, să fie eligibile!”
Comisarul european pentru politica regională Corina Crețu
In programul Interreg Romania – Bulgaria sunt incluse 15 regiuni (judete)
Este vorba despre Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinţi, Olt din ţara noastră şi Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich din tara vecină.
În Romaânia programul este gestionat de Ministerul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Cea de a cincea perioadă de programare a Interreg 2014-2020 dispune de un buget de peste 10 miliarde de euro ce reprezentă investiții în cadrul a peste 100 de programe de cooperare între regiuni și partenerii teritoriali, sociali și economici. Bugetul respectiv include, de asemenea, sumele alocate statelor membre în vederea participării la programele de cooperare la frontierele externe ale UE, sprijinite de alte instrumente.
Este vorba despre 60 programe de cooperare transfrontalieră de-a lungul a 38 de frontiere interne ale UE, in valoare de 6,6 miliarde de euro şi 15 programe transnaționale care acoperă zone de cooperare mai vaste, precum Marea Baltică, regiunea Alpilor și regiunea Mării Mediterane, pentru care se aloca aproximativ 2 miliarde de euro.
Programul de cooperare interregională și cele 3 programe pentru constituirea de rețele acoperă toate cele 28 de state membre ale UE.
Acestea asigură cadrul necesar schimburilor de experiență între autoritățile regionale și locale din diferite țări, iar suma alocata se ridică la 500 milioane de euro.
Obiectivele principale ale acestor programe vizeaza crearea unor regiuni verzi, sigure, eficiente, bine conectate si cu mana de lucru calificată.
Noul program transfrontalier Interreg pentru România și Bulgaria a fost adoptat vineri de comisarul european pentru politica regională Corina Crețu.
Acest program va îmbunătăți condițiile de viață, de studiu și de muncă în cele 15 regiuni de frontieră din România și Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atât pentru turiști, cât și pentru investitori. Valoarea totală a investițiilor din cadrul programului depășește 258 de milioane de euro, contribuția Uniunii Europene fiind de aproape 216 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.
La întâlnirea de la Bruxelles, Corina Crețu a mai declarat:
În privința utilizării fondurilor în perioada 2007-2013, obiectrivul nostru este foarte clar:să ne asigurăm că toate fondurile care sunt încă disponibile sunt investite până la sfârșitul acestui an. E un moment în care regiunile se luptă să iasă din criză, să creeze locuri de muncă pentru oameni, nu ne putem permite luxul de a nu profita de toate șansele. De aceea, am stabilit obiective specifice pentru anumite țări, unde sunt necesare încă eforturi-se face câte un plan de acțiune pentru fiecare țară, examinăm împreună propunerile și facem toate eforturile ca nici un proiect valoros să nu rămână nesprijinit.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.