Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, pentru ediția lunii februarie 2019, am ales trei piese de referinţă din creația muzicală românească, aducând un omagiu artistic marii noastre interprete IOANA RADU dar și carierei componistice a creatorilor RADU ȘERBAN și DAN IAGNOV !
Cover CD Electrecord – Melodii-de-Radu-Serban.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
Pentru început vă invit să ascultăm din creația compozitorului RADU ȘERBAN (1 dec. 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București), piesa
„Parfumul străzilor” (Radu Şerban/Constantin Cârjan), interpretată de Corina Chiriac. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
În continuare, din repertoriul multîndrăgitei artiste a poporului IOANA RADU (17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București), o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical!
Ioana-Radu.1100 (radioiasi.ro)
Să ascultăm piesa I-auzi valea cum sună! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
“I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
În încheierea ediției speciale a lunii februarie – „Fonoteca Melomanului”, vă propun piesa compozitorului DAN IAGNOV (6 februarie 1935, București – 19 februarie 2012 București), intitulată „Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei), interpretată de Sanda Ladoși!
Foto cover CD Dan Iagnov – C&P Ovo Music.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” – Disc 3, (C&P 1995 Roton și Radio România, interpretată de Sanda Ladoși.
Muzica românească este mult mai săracă, astăzi, fără acești mari artiști…
Surse: Fonoteca Radio România Regional, electrecord.ro, wikipedia.org, ovomusic.ro, materiale din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Astăzi, la FONOTECA MELOMANULUI, am selectat dintre aniversații lunii ianuarie, un artist important al muzicii ușoare românești – OVIDIU KOMORNIYK – muzician, compozitor și interpret, căruia îi dorim sănătate, bucurii, fericire și La mulți ani!
Ovidiu-Komornyik,1100 (foto andreipartos.ro)
Ovidiu Komornyik s-a născut în orașul Dej, județul Cluj, la data de 29 ianuarie 1969. Debutul în activitatea muzicală a fost în anul 1988, când a fost angajat ca solist vocal la Teatrul de Revistă din Deva, având și numeroase turnee în țară. A primit multe premii la festivaluri inter-județene precum Trofeul „Stelele Cetății” de la Deva, „Floare de Lotus” – Oradea, „Nufărul Alb” – Sf. Gheorghe.
În anul 1990, Ovidiu Komornyik şi-a făcut debutul în televiziune prin participarea la Festivalul de la Mamaia, iar în anul 1991 a primit Premiul Festivalului Internaţional Bucureşti, la secţiunea Interpretare, urmat de Premiul II la secţiunea de Interpretare a Festivalului de la Mamaia din acelaşi an. În perioada 1992-1993 a participat la turnee în Italia alături de Marilena Dobre şi Emilia Diţu. A susţinut şi recitaluri alături de vedete internaţionale precum Michele Bavarro şi Antonello Venditti.
„Te-am trădat (remake)” (Ovidiu Komornyik) de pe albumul „Iartă-mă daca ți-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
Ovidiu Komornyik primeşte în anul 1996, două noi premii: unul la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia cu piesa „Tot mai mult” şi Premiul Presei la acelaşi festival, la secţiunea „Şlagăre”, cu melodia „Spune-mi unde să te găsesc”.
Timp de opt ani, 1990-1998 a participat ca invitat la numeroase emisiuni de televiziune înregistrate sau difuzate în direct pe postul naţional, fiind nelipsit din programele de maximă audienţă, cum ar fi programul de revelion.
Primul său album a fost lansat în anul 1998, intitulat „Te iubesc tot mai mult”, albumul conţinând piese compuse de Dragoş Docan, Dan Teodorescu şi Dumitru Lupu. Debutul în calitate de compozitor şi textier are loc în anul 1999 si tot atunci începe colaborarea cu mari artişti din ţară, precum Sanda Ladoşi, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Anca Ţurcaşiu şi Elena Cîrstea. În primul an de creații muzicale personale reuşeşte să fie selecționat la Festivalul de la Mamaia, ediţia 2000, la doua secţiuni: „Şlagăre” cu melodia „Frumoasa Mea” interpretată de Marcel Pavel şi la „Creaţie” cu melodia „Eu Cred”, solist Ovidiu Komornyik.
În decembrie 2000 lansează piesa „Te-am Trădat” împreună cu videoclipul care obţine un succes deosebit din partea publicului. Albumul „Te-am Trădat” conţine 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer.
În activitatea sa muzicală au urmat albumele „Eşti mireasa vieţii mele”, „Nu plânge iubito” (2003), „Când vin acasă” (2005).
„Esti mireasa vieții mele (remake)” (Ovidiu Komornyik) de pe albumul „Iartă-mă dacă ti-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
În anul 2008, Ovidiu Komornyik realizează un turneu prin ţară împreună cu Angela Similea de promovare a albumului lor de duet „De dragul tău” şi tot în acest an a câştigat campania de susţinere a românilor din Italia „SOS pentru românii din Italia” cu piesa „Dragostea ne va salva”.
Albumul său „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, lansat în mai 2009, conţine şi piesa „Iartă-mă” ce asigură coloana sonoră a serialului „Fetele marinarului”.
Surse: ovomusic.ro/OvidiuKomorniyk, romania-actualitati.ro-psihologul muzical, materiale jurnalistice din arh. personală B. Dragomir.
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
20231212_165455 Tg. de Craciun Brasov 2023.1100.1 (foto B.Dragomir)
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
20231209_163902 Casa lui Mos Craciun 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
20231212_165427 Tg. de Craciun Brasov 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
20231209_163822 Tg. de Craciun Bucuresti 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
20231212_170007 Craciun la Biserica Neagra Brasov 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în cadrul rubricii Muzica lui Bogdan!
Pentru că astăzi este o zi specială – aniversară – pentru marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN, o felicităm pentru profesionalismul său excepțional și pentru extraordinara longevitate artistică și îi dorim din suflet și cu mare drag, sănătate, bucurii și multe evenimente artistice dar și tradiționalul LA MULȚI ANI!
Recital DIDA DRAGAN la Chișinău (foto A. Obreja – Radio Chișinău)
Am ales să difuzăm în exclusivitate la Radio România Regional, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – dar și din repertoriul componistic al unuia dintre cei mai talentați și tineri compozitori ai României – CODRUȚ CROITORU, cea mai recentă piesă realizată într-o colaborare extrem de reușită, intitulată
LUMINA DIN OCHII TĂI – compozitor și producător Codruț Croitoru, versuri – Codruț Croitoru și Loredana Harabagiu, interpretare 2023 – DIDA DRĂGAN!
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional, Radio Chișinău. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Publicat de Bogdan Dragomir,
16 mai 2023, 19:35 / actualizat: 20 iunie 2023, 10:38
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creații și interpretări celebre!
Cu numai patru zile înainte de a împlini 78 de ani, ne-a părăsit unul dintre cei mai reprezentativi artiști și compozitori ai scenei muzicale românești, unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați compozitori de muzică uşoară din România – MIRCEA DRĂGAN!
Din Fonoteca Radio România Regional am ales două șlagăre reprezentative din creaţia muzicianului omagiat – instrumentist, conducător al unei formaţii de renume în muzica uşoară românească – Formaţia ROMANTICII – compozitorul MIRCEA DRĂGAN! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Aşadar, piesele se intitulează: “STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru), interpretată de binecunoscuta şi apreciata artistă Mirabela Dauer şi “NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin), piesă interpretată de Alina Mavrodin!
(AUDIO) „STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA!” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Mirabela Dauer.
(AUDIO) „NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Alina Mavrodin.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, topromanesc.ro, http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/), materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversare OANA SÎRBU! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 mai 2023, 10:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 12:54
Bun găsit tuturor! Artistei aniversate astăzi – frumoasă, talentată și sensibilă interpretă dedicată muzicii ușoare românești – OANA SÎRBU, îi dorim sănătate, bucurii, toate gândurile noastre bune și tradiționalul LA MULȚI ANI !
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
20190527_111620 foto by cover CD Un altfel de portret – Oana Sîrbu (prel. 1100 by Bogdan Dragomir)
„Un altfel de portret” (Virgil Popescu/George Popovici) de pe albumul „Oana Sîrbu – un altfel de portret” (C&P – 2011 Virgil Popescu/Distribuit de E-media), interpretată de Oana Sîrbu.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – OLIMPIA PANCIU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2023, 09:02 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:25
Bun găsit tuturor, vă invit în cadrul ediției speciale a rubricii aniversare FONOTECA MELOMANULUI, să îi dorim sănătate, multe bucurii și toate gândurile bune unei alte mari artiste, o voce de referință a muzicii pop românești din perioada anilor 1970-1985 – OLIMPIA PANCIU (n. 30.03.1953)!
„Un party de ziua mea” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
„Olimpia Panciu a absolvit Școala Populară de Artă din București (1969). În 1970 se clasează pe locul 2 la spectacolul concurs „Se caută o vedetă” și atrage atenția unor importanți realizatori de televiziune. Melodia „Păpușa” de Mihai Constantinescu, devenită mare șlagăr, intră în programele de „heavy rotation” ale Radioului național, alături de alte piese pe care compozitorii de succes ai vremii i le oferă. Trio-ul Marius, Olimpia și Mihai (lansat în 1982), promovat în serialele de televiziune de mare popularitate – Cenușăreasa, 3 prieteni, Frumoasa din pădurea adormită, Poppey marinarul, îi atestă vedetariatul. Simpatica și atrăgătoarea solistă figurează în distribuțiile a sute de spectacole. Între 1972-1983 participă la festivaluri internaționale (Grecia, Polonia-Sopot, Cehoslovacia, Iugoslavia-Ljubliana), Ungaria, R.D.Germania-Dresda). Face turnee în Cehoslovacia, Germania, Rusia (1982-1983). Mircea Romcescu îi scrie serialul de piese transpus pe discul Olimpia – 1982. Se stabilește în Danemarca (1985), împreună cu viitorul soț – Mircea Romcescu. Desfășoară o activitate susținută ca textieră. Prin vocea cu timbru particular, muzicalitate, prezența scenică, Olimpia și-a asigurat întâietate printre vedetele pop-ului românesc.” – Daniela Caraman Fotea(extras din prezentarea din booklet-ul CD-ului Mircea Romcescu & Olimpia Panciu – NUMAI ÎMPREUNĂ – C&P 2003 SRR-Editura Radio)
„Ne-am cunoscut întâmplător” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumește pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă dorește toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, la Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Albume de colecție – ”Declarație de Dragoste” – GABRIEL DOROBANȚU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
3 ianuarie 2023, 13:49 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:35
La mulți ani, GABRIEL DOROBANȚU!
Cum reuşeşte o melodie să rămână în memoria noastră şi să fie transmisă din generaţie în generaţie? Explicaţia poate ţine de o zodie norocoasă sau pur şi simplu de cât de uşor poate fi ea fredonată. Este şi cazul piesei „Hai vino iar în gara noastră mică”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile.
Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.
DSC_0737 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine.
„Hai vino iar în gara noastra mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început.
Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1 (n.a. Radio România Actualități), la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu.
DSC_0743 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
„Hai vino iar în gara noastra mică” s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă. (Sursa: “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
Astăzi îl aniversăm cu drag și cu prețuire pe unul dintre cei mai romantici și loiali trubaduri ai muzicii ușoare românești – GABRIEL DOROBANȚU – căruia îi dorim sănătate, bucurii și gânduri bune! LA MULȚI ANI, GABRIEL!
La rubrica Albume de colecție, vom difuza câteva piese reprezentative interpretate de Gabriel Dorobanțu, de pe albumul Declarație de Dragoste, lansat în anul 1997, la Casa de discuri Electrecord!
DSC_0702 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
GABRIEL DOROBANȚU s-a născut în București la data de 3 Ianuarie 1953.
Într-o epocă în care muzica house sparge pereții discotecilor și obosește creierii ascultătorilor, când manelele chinuie gustul melomanilor adevărați, unul dintre ultimii romantici ai momentului incită sufletele celor care mai au timp și pentru muzica bună, aceea care nu se demodează niciodată. Se poate mândri cu faptul că nu a acceptat nici un fel de compromis niciodată, ci a rămas fidel publicului care îl adoră pentru șlagărele sale care frâng inimile.
”Eu îmi văd de drumul meu” (Viorel Gavrilă / Roxana Popescu) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.4
A absolvit Școala Populară de Artă, Secția Canto, clasa profesoarei Florica Orăscu, iar în 1980 participă la Concursul ”București 80” unde obține Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară;
În 1981, participă la Festivalul de interpretare „Mărțișor”, la Dorohoi, unde obține Trofeul „Mărțișor”.
Debutează oficial la treizeci de ani în anul 1983, la Festivalul Concurs de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.
Înregistrează aproximativ 400 de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri vinil și opt CD-uri.
În martie 2011 Gabriel Dorobanțu lansează albumul ”Povestea nu s-a terminat” împreună cu Casa de discuri ”Ovo Music”.
”Am jurat să ne-ntâlnim” (Marian Stârcea / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100
PREMII
* 1987 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1989 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1997 – Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Discul de Autor „Santa Maria Maggiore”, cu melodii semnate de autorul moldovean Petre Teodorovici.
* 2007 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „O picătură de amor”, produs de Electrecord.
* 2008 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „Izvorul iubirii”, produs de Ovo Music.
TURNEE: Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Belgia, Anglia, Republica Moldova, Israel, Spania, Kuweit, etc.
SPECTACOLE: Cântă în spectacole de revistă la Teatrul „Constantin Tănase” din București și „Majestic” din Ploiești.
FILM: A făcut parte din distribuția filmelor pentru copii „Peștele verde” ; „Trupa de show”; ” Dramaticus „.
CARTE: „Șueta cu… Gabriel Dorobanțu”, autor Eugen Rotaru, Editura Curtea Veche, București, 2006.
”De ce nu vii?” (Eugen Mihăescu / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.1
„Sunt credincios meseriei mele. Am supraviețuit în veritabila pânză de păianjen, așa cum numesc eu moda în muzică, datorită sincerității mele.”
„Cântecele trebuie să fie mici momente de viață. Trăirile omenești, sentimentele răscolitoare, eterna iubire reprezintă temele predilecte ale șlagărelor, cu care mă prezint în fața marelui juriu – publicul. Eu pledez pentru reîntoarcerea la lirism, romantism, parametrii care vor dăinui cât lumea.” – Gabriel Dorobanțu.
DSC_0786 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Dorobantu, http://www.gabrieldorobantu.ro/, Fonoteca Radio România Regional, Casa de discuri Electrecord, arhiva pers. Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – ”Muzica lui Bogdan!” – Doamna DIDA DRĂGAN și Compozitorul NICOLAE CARAGIA!
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 decembrie 2022, 11:42 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:40
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului – rubrica ”Muzica lui Bogdan”!
Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit astăzi, într-o ediție specială, cu doi mari artiști ai României, să facem o dedicație tuturor melomanilor!
Glasurile speciale prin care vom face aceste dedicații sunt ale unei Doamne a României, o artistă cu totul excepțională – Doamna DIDA DRĂGAN și al compozitorului, chitaristului de excepție, interpret cu dar și har – Muzicianul NICOLAE CARAGIA!
„Bun rămas” (Adrian Ordean/Adrian Ordean) din arhiva Radio România Regional, interpret și producător 2019 – Dida Drăgan.
Recital DIDA DRAGAN la Chișinău (foto www.radiochisinau.md.A. Obreja/arh.pers.B.Dragomir)
Am ales, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN,dar și din repertoriul componistic al unuia dintre cei mai talentați și reprezentativi compozitori ai României – NICOLAE CARAGIA, o piesă realizată într-o colaborare extrem de reușită intitulată VIAȚA MEA ESTI NUMAI TU – compozitor și aranjamente muzicale Nicolae Caragia, versuri – Viorela Filip, interpretare și producător 2021 – Dida Drăgan!
DSC_0010.1100 – Nicolae Caragia – compozitor, 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Din creaţia compozitorului Nicolae Caragia, deosebit de apreciată de interpreții români și nu numai, am selectat pentru emisiunea de astăzi o piesă difuzată în 2019 în premieră națională la Radio România Regional, intitulată „Misterioasa mea!”. Interpretează cu sensibilitate şi cu multă dăruire, chiar autorul acestei frumoase melodii, compozitorul NICOLAE CARAGIA!
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
(AUDIO) „MISTERIOASA MEA!” (muz. și text – Nicolae Caragia) din fonoteca muzicală Radio România Regional (C&P 2019 Nicolae Caragia),interpretată de Nicolae Caragia.
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
21 septembrie 2022, 14:35 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:53
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o ediţie specială a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică folk, piese muzicale din Fonoteca de Aur Radio România, reprezentative pentru creația cantautorului omagiat astăzi – VALERIU STERIAN!
Amintire cu haiduci (m.+t. V.Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
Valeriu Sterian s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie.
Debutează ca baterist în grupul Copiii Florilor în timpul liceului. Debutul oficial îl face, însă, în anul 1973 la Festivalul Primăvara Baladelor (unde primeşte Premiul pentru cel mai bun cantec – pentru piesa Nopţi – împreună cu Carmen Marin, în grupul Vali si Carmen).
Anotimpuri (m.+t. V.Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
În 1979 înfiinţează formaţia Compania de Sunet, cu care va avea turnee prin toată ţara, dar şi în Bulgaria, Ungaria, U.R.S.S., Polonia, Norvegia, Franța, Marea Britanie, SUA. În anul 1993 înfiinţează studioul de înregistrări B’Inişor. Colaborează, de asemenea, cu alţi artişti: Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu. În acelaşi timp, participă la marile festivaluri şi gale rock, alături de cele mai importante nume ale genului: Roşu şi Negru, Iris, Holograf, Voltaj, Compact. Pe perioada sezoanelor estivale concertează pe litoral.
Cântec de oameni (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
La 16 septembrie 2000, Valeriu Sterian moare, cu câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, bolnav de cancer.
În 2005, a fost organizat primul concert „In memoriam Valeriu Sterian” la Râmnicu Sărat, oraşul natal al artistului. La eveniment au participat George Stanca, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Andrei Partoş, Florin Chilian, Zoia Alecu, Emil Constantinescu şi mulţi alţi prieteni ai folkistului. Tot atunci a fost lansat volumul „Pariu pe o lacrimă”, scris de Vasile Ghinea, despre viaţa lui Sterian. Ulterior, seria acestor concerte „In Memoriam” a continuat, fiind susţinute de obicei în 21 septembrie, ziua în care s-a născut artistul.
Exercițiu (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
„Cânta la mare, pe o terasă la Mamaia, la Hotel Bucureşti, şi în fiecare seară terasa era arhiplină. Nu găseai un loc. Străinii îi spuneau chiar ‘micul Dylan’, lucru de care Vali era extrem de mândru” – Paul Grigoriu.
„Valeriu Sterian era un profesionist, tot ce-ţi puteai dori in materie de cunoştinţe muzicale; a cântat alături de Joan Baez. Promova tinerele talente, dar era şi un iubitor de manifest, de protest.” – Lucia Sterian.
Fericire (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, agerpres.ro, wikipedia.org.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca de aur Radio Romania. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 iulie 2022, 10:01 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:58
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
Invitaţii aniversaţi şi omagiaţi în ediţia de astăzi sunt Mirabela Dauer, Mădălina Manole și Ileana Șipoteanu!
* * * * *
Pentru început vom aniversao mare artistă a scenei muzicale româneşti, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară din România dar şi un om cu un suflet și har deosebit – MIRABELA DAUER!La mulți ani, Mira, cu mulți, mulți ani sănătoși și cu multe bucurii împreună cu cei dragi!
Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate – „Frunza mea albastră” (Marian Nistor – Radu Stanca), interpretată în duet cu Marian Nistor (Savoy) şi “Te aștept să vii!” (Ionel Tudor – Andreea Andrei)! Interpretează cu glasul său unic şi inconfundabil, MIRABELA DAUER!
(AUDIO) ”Frunza mea albastră” (Marian Nistor / Radu Stanca), de pe albumul Muzică de colecție – Mirabela Dauer (C&P Electrecord/Intercont Music – O prod. 2007 Jurnalul Național), interpretată de Mirabela Dauer & Marian Nistor.
mirabela-mare(andreipartos.ro / Radio România Actualități).1100
(AUDIO) „Te aștept să vii” (Ionel Tudor / Andreea Andrei) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mirabela Dauer.
În cadrul ediției de astăzi a rubricii Fonoteca melomanului, o aniversăm ”in memoriam” – 55 ani – pe interpreta MĂDĂLINA MANOLE – considerată de mulți critici muzicali ai genului – artista cu cea mai frumoasă voce pop rock din România! Vă invit să ascultăm în continuare două şlagăre din repertoriul său, mare parte alcătuit din șlagărele create de compozitorul Șerban Georgescu! Piesele se intitulează: “Da, te iubesc!” (muz. Șerban Georgescu, text Roxana Popescu) şi “Fată dragă!” (muz. Șerban Georgescu, text Aurel Felea).
(AUDIO) „Da, te iubesc!” (Șerban Georgescu / Roxana Popescu) de pe albumul ”Tu n-ai avut curaj” (METROPOL MUSIC BUCURESTI) interpretată de Madalina Manole.
(AUDIO) „Fată dragă” (Șerban Georgescu / Aurel Felea) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mădălina Manole.
Aproape de finalul acestei ediții a rubricii FONOTECA MELOMANULUI am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese – „Ce mult te-am iubit” (muz. Dumitru Lupu, text Mala Bărbulescu) și „Rendez-vous!” (muz. Dumitru Lupu, text Viorel Popescu) de pe albumul „Refrenele iubirii” (C&P SC SPIROS SRL Galați) – piese muzicale de referinţă din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete ILEANA ȘIPOTEANU, artistă căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
(AUDIO) „Ce mult te-am iubit” (Dumitru Lupu / Mala Bărbulescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
(AUDIO) „Rendez-vous!” (Dumitru Lupu / Viorel Popescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, agerpres.ro, andreipartos.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Muzica lui Bogdan – Aniversare 65 – MIRCEA ROMCESCU! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 februarie 2022, 15:19 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:19
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit la – Muzica lui Bogdan – o rubrică muzicală cu interpreți și compozitori renumiți din întreaga lume, dar în mod special din România!
Așadar, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui celebru muzician – MIRCEA ROMCESCU – compozitor, orchestrator, instrumentist, producător şi conducător al unei formaţii de referinţă în muzica rock românească – ACADEMICA!
Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Numai împreună” şi „Spune Stop!”(ambele piese, muz. Mircea Romcescu, vers.Olimpia Panciu), de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (TOGETHER FOREVER), editat de Societatea Română de Radiodifuziune la Editura “Casa Radio” în anul 2003!
Interpretează…”Numai împreună”…dar şi separat – Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu!
„Numai împreună” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 Societatea Română de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio”) interpretată de Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu.
mircea-romcescu.1100 (romania-actualitati.ro)
„Spune stop!” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 Societatea Română de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio”) interpretată de Mircea Romcescu.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Editura CASA RADIO – Radio România, romania-actualitati.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 decembrie 2021, 14:38 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:54
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversări: Doamna DIDA DRĂGAN și Compozitorul NICOLAE CARAGIA! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 septembrie 2021, 18:50 / actualizat: 20 iunie 2023, 16:01
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit astăzi, într-o ediție specială, aniversară pentru doi mari artiști ai României, să facem o dedicație tuturor melomanilor!
Aniversații lunii septembrie, cărora le dorim LA MULȚI ANI, cu sănătate, bucurii și fericire sunt DoamnaDida Drăgan și Compozitorul Nicolae Caragia!
Glasul special prin care vom face această dedicație este al unei Doamne a României, al unei artiste cu totul excepțională – Doamna DIDA DRĂGAN!
Recital DIDA DRAGAN la Chișinău (foto www.radiochisinau.md.A. Obreja)
Am ales, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN,dar și din repertoriul componistic al unuia dintre cei mai talentați și reprezentativi compozitori ai României – NICOLAE CARAGIA, cea mai recentă piesă realizată într-o colaborare extrem de reușită, intitulată VIAȚA MEA ESTI NUMAI TU – compozitor și aranjamente muzicale Nicolae Caragia, versuri – Viorela Filip, interpretare și producător 2021 – Dida Drăgan!
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversare ZOIA ALECU – La Mulți Ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
10 ianuarie 2021, 13:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:43
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Radio România Regional, să ascultaţi o ediţie specială a rubricii „Fonoteca melomanului”, dedicată astăzi artistei ZOIA ALECU!
În luna ianuarie avem mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, aşa că am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese de referinţă din repertoriul FOLKal îndrăgitei şi apreciatei interprete ZOIA ALECU, căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi fericire! Vom asculta piesele TREI GALOŞI şi OUĂ DE ROUĂ de pe albumul „Zoia – Vino aici!”, editat în anul 2007 de Casa de discuri OVO MUSIC, muzică, text şi interpretare – ZOIA ALECU!
(AUDIO) „Trei galoşi” (muz. şi text Zoia Alecu) de pe albumul „Zoia – Vino aici” (C&P 2007 OVO MUSIC) interpretată de Zoia Alecu.
Zoia Alecu (n. 10 Ianuarie 1956, București) este interpretă și cantautoare (compozitor și textier) de muzică folk și rock. S-a lansat în anul 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele cantautoare din muzica folk autohtonă. Începând cu 1986 se alătură grupului Sfinx, continuându-și apoi activitatea alături de Sfinx Experience. Din anul 2006 a revenit pe scenă ca artistă solo, lansând până în prezent patru albume de autor.
(AUDIO) „Ouă de rouă” (muz. şi text Zoia Alecu) de pe albumul „Zoia – Vino aici” (C&P 2007 OVO MUSIC) interpretată de Zoia Alecu.
Dicografie:
Solo – Vino aici (CD, OVO Music, 2007), Cărări de maci (CD, OVO Music, 2009), Printre lupi (CD, OVO Music, 2012), Să ierți (CD, OVO Music, 2015)
Cu Sfinx Experience – Balkano (CD, Sfinx Experience & Roton, 1999), Sfinxstanbul (CD, Media Pro Music, 2001)
Mai multe detalii despre activitatea artistică a interpretei aniversate astăzi, găsiți pe site-ul oficial www.zoiaalecu.ro !
La mulți ani, Zoia!
Surse: Agenţia de Presă RADOR, zoiaalecu.ro, pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Vă dăruim din suflet… colinde românești! Sărbători fericite și La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 decembrie 2020, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:47
Pentru că se apropie Sfântele Sărbători – CRĂCIUNUL și ANUL NOU – ale românilor de pretutindeni, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de darurile noastre muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români şi străini!
Corul National de Cameră MADRIGAL, dirijor Maestrul Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
„Astăzi s-a născut Hristos!” – Corul Naţional de Cameră MARIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Zoriori de ziuă” – Ștefan Hrușcă (audio)
„Colind pentru România” – Anca Parghel (audio)
„Cântec de Crăciun” – Adrian Daminescu (audio)
„Am să-l rog frumos pe Moş Crăciun!” – Corina Chiriac şi Nicolae Caragia (audio)
„Atunci cand iarna vine” – Florin Apostol (audio)
„Vis de iarnă” – Andra (audio)
„Angel”- Laurenţiu Cazan (audio)
„Unde să mă duc eu, Doamne?” – Dida Drăgan (audio)
„E ajun de Crăciun” – Grupul Coral SONG dirijat de Ioan Luchian Mihalea (audio)
„Florile dalbe” – Ducu Bertzi (audio)
„LUNA” – DISTINTO (audio)
„Ave Maria” – Gabriel Cotabiţă (audio)
„Iată, vin colindători! „ – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Seara Sfântă de Crăciun!”– Jonathan Alexandru (audio)
„Iarna spune poveşti” – Marcel Pavel feat. Corul de copii „Sunetul Muzicii” (audio)
„Pe podele de nuiele” – Ducu Bertzi (audio)
Nicolae Caragia si Bogdan Dragomir – E seara de Ajun (foto arh. Bogdan Dragomir)
„E seara de Ajun!” – Bogdan Dragomir (audio)
„O, ce veste minunată!” – Roberto Alagna (audio)
„Când din cerul înstelat” – Cvintetul LUCHIAN (audio)
„Cheamă un înger” – Trupa PACT – by Adi Ordean & Leo Iorga (audio)
„Moş Crăciun cu plete dalbe” şi „Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Primeneşte gazdă casa!” – Ducu Bertzi (audio)
„Urare” – Ştefan Hruşcă (audio)
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, aceste frumoase cadouri muzicale dăruite cu dragoste de artiştii din imaginile de mai sus şi oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Colinde interpretate de Grupurile SONG și MiniSONG, dirijate de Ioan Luchian MIHALEA!
Publicat de Bogdan Dragomir,
15 decembrie 2020, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:49
Bun regăsit tuturor, sper că sunteți sănătoși și cu sufletul cald și luminos!
Pentru că suntem într-o lună „magică”, luna Decembrie, luna dorinţelor – o lună în care toţi ne străduim să fim mai buni, cu sufletul deschis spre familie şi prieteni, vom încerca să vă colindăm atât cât ne va permite spaţiul jurnalistic dedicat acestei rubrici, dar nu vom face altceva decât să fim intermediari între muzicienii aniversaţi sau comemoraţi în această lună şi dumneavoastră, ascultătorii posturilor noastre regionale de radio!
În fiecare an, exista o tradiție muzical-artistică în România – în data de 15 Decembrie a fiecărui an – membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a regretatului fondator şi dirijor al acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea!
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Iac-Asa” (Simeon Niculescu) de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi Cvintetul vocal LUCHIAN, am povestit și vom mai reveni pe larg în emisiunile speciale dedicate personalității sale artistice excepționale!
Grupul Coral SONG în concert la Sala Radio 1985.1100 (foto Agerpres/arh.pers.B.Dragomir)
Aşadar, surpriza muzicală pe care o propun astăzi este să ascultaţi, în premieră naţională şi în exclusivitate la Radio România Regional, minunatele colinde interpretate cu dragoste şi cu dăruire de membrii Grupurilor SONG şi MINISONG fondate şi dirijate de Ioan Luchian Mihalea! Aceste înregistrări sunt din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune şi au fost realizate cu mijloacele tehnice existente în perioada 1980 – 1993 în Studiourile Radio România!
Grupul MINISONG, fondat și dirijat de Ioan Luchian Mihalea (foto din arh. pers. Bogdan Dragomir)
Vă invit în minutele următoare să vă aşezaţi comod, să închideţi ochii şi să vă închipuiţi că auziţi la geam cântând un cor de colindători la ceas de seară, într-un decor superb de iarnă! Acest lucru se întâmpla în mod real, în fiecare an în perioada Crăciunului, în diferite cartiere ale Bucureştiului dar şi pe Valea Prahovei, unde Ioan Luchian Mihalea şi membrii Song-ului colindau în fiecare an şi erau aşteptaţi şi întâmpinaţi în mod tradiţional cu nuci, cozonaci, prăjituri şi un pahar cu vin!
Cvintetul Vocal LUCHIAN la Sala Radio.1100 (foto arhiva personala Bogdan Dragomir)
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
„E ajun de Craciun” – Grupul Coral SONG.
„Astăzi s-a născut Hristos!” – Grupul MINISONG.
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG.
„Creştini, Crăciunul a sosit!” – Grupul MINISONG.
„Moş Crăciun, bine-ai venit!” – Grupul MINISONG, cu solistă Geanina Olaru.
„Colindă de pricină” – Grupul SONG.
„Steaua sus răsare!” – Grupul MINISONG.
„O, brad frumos!” – Grupul MINISONG.
„În seara de Mos Ajun!” – Alexandru Arşinel şi Grupul MINISONG.
„Jingle bells” – Grupul MINISONG.
„Lin şi Iară Lin” – Ştefan Iordache, Elena Cârstea şi Grupul MINISONG.
„Moş Crăciun” – Grupul MINISONG.
„Snow, snow!” – Grupul MINISONG.
„Santa Claus” – Grupul MINISONG.
Aceştia au fost artiştii interpreți de astăzi, ne vom reîntâlni săptămâna viitoare tot cu colinde românești, cu alţi interpreţi de valoare, însă până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional şi toate gândurile bune!
Ioan-Luchian-Mihalea-1100 (foto din arhiva Grupului Coral SONG)
„La mulţi ani cu sănătate!” – Grupul SONG.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Agerpres şi al materialelor audio-video din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui material jurnalistic).
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Remember Ion Vasilescu, Liviu Tudan și Ion Cristinoiu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 noiembrie 2020, 11:36 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:49
Bun găsit tuturor! Astăzi la Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional, vom avea o ediţie „Remember” a Fonotecii Melomanului dedicată muzicienilor români – ION VASILESCU, LIVIU TUDAN și ION CRISTINOIU!
Dirijor la Teatrul Național din Craiova, profesor de muzică la liceele Frații Buzești, D. A. Sturdza și Nicolae Bălcescu din Craiova, profesor la Conservatorul Cornetti din Craiova, dirijor la teatrele de revistă Cărăbuș, Alhambra, Gioconda, Ion Vasilescu și Teatrul de Estradă din București, Ion Vasilescu a fost cea mai importantă personalitate a muzicii ușoare românești din secolul XX. A creat o muzică ușoară cu caracter național precis conturat, valorificând intonațiile și ritmica cântecului popular. A mai compus muzică de cameră, de scenă și de film, precum și coruri. (wikipedia.org)
Jean Moscopol – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară? (Ion Vasilescu/Nicuşor Constantinescu/C – Electrecord, P 2001 Intercont Music & Jurnalul Naţional „Cântecele noastre toate…”)
“Ion Vasilescu a avut ambiţia, vocaţia de ctitor: o dată cu el s-a desăvârşit la noi şcoala muzicală de gen; cu melodică originală, plăcută, rafinată, ethos naţional, cu varii prelungiri în satiră, pastoral, lirism, dans. Ion Vasilescu le-a cuprins pe toate în doar 27 de ani creatori: muzeu sonor cu ecou peste mode şi timp……….În 1936 apărea piesa „Nu–ţi pare rău când vezi că plîng”: fără excepţie, aşa s-a perpetuat până azi exerciţiul sonor, se scria şi muzică lirică. În 1938, Vasilescu semna superba melodie „Astăzi e ziua ta”. Cu un an înainte el scrisese şi prima piesă dedicată capitalei: „Hai să-ţi arăt Bucureştiul noaptea”. Anul 1940 consemnează mega hit-urile „Țărăncuţă, ţărăncuţă” şi „Mi-am pus busuioc în păr”…
„Cel mai frumos tango din lume” (Ion Vasilescu/Nicușor Constantinescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 2008 Roton & Radio Romania) interpretat de Gică Petrescu.
Ion Vasilescu a cunoscut şi consacrarea meridianelor: Piesa „Azi noapte te-am visat”, se cânta sub titlul „In the garden of Granada”, „Nu mă uita când altă dragoste vei întâlni” era cunoscută ca „Ne m’oublie pas”, la Paris, „Vergiss mich nicht” la Viena.” – Daniela Caraman Fotea (http://www.radioromaniacultural.ro/greii_muzicii_usoare_romanesti_ion_vasilescu-19112)
Tot în luna noiembrie, Liviu Tudan ar fi împlinit 73 de ani! Îi aducem, aşadar, omagiul şi recunoştinţa noastră pentru aportul său creativ-muzical-artistic la dezvoltarea muzicii rock româneşti!
„Alfabetul (muz. Liviu Tudan, vers. Corina Brăneanu)”, înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Liviu Tudan (Roşu şi Negru).
Născut în București, unde studiază în cadrul Școlii de Muzică nr. 1, absolvă la Iași cursurile Conservatorului de Muzică GEORGE ENESCU, clasa Compoziție. Se îndreaptă rapid spre curentul rock, devenind de-a lungul timpului membru (chitară bas) al mai multor grupuri cunoscute, cum ar fi Sideral sau Metronom, dar trupa care l-a consacrat și de numele căreia rămâne legat este Roșu și Negru.
Roşu şi Negru – „Pseudofabulă” (muz. Adrian Ordean, vers. Traian Furnea) – Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Dida Drăgan – „Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, vers. Eugen Dumitru) de pe albumul „Muzică de Colecţie, Vol. 34 – Dida Drăgan (C-Electrecord & P-2007 Intercont Music /Jurnalul Naţional).
În încheierea acestei ediții REMEMBER, ne vom aduce aminte cu drag şi ne vom înclina „artistic” în faţa activităţii muzicale şi mai ales, creatoare, a compozitorului ION CRISTINOIU, un omagiu adus carierei sale profesionale şi a calităţilor sale umane deosebite!
A scris peste 700 piese de muzică ușoară; peste 3000 de orchestrații, muzică pentru cinci spectacole de revistă…
Angela Similea – „De n-ai să vii (muz. Ion Cristinoiu, vers. Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu” (P – 2000 Electrecord)
A scris muzica pentru 7 filme de lung metraj, a primit Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziție în anii 1978, 1979, 1982, 1984, 1995. Premiul pentru orchestrație la Festivalul internațional al șlagărului din Dresda, 1982.
A avut cele mai multe participări (16) la Festivalul Mamaia, unde a obținut: 5 Trofee Mamaia: 1984 De n-ai sa vii; text: Ovidiu Dumitru, solist: Angela Similea; 1988 Dacă într-o zi mă vei iubi; text: Ovidiu Dumitru, solist: Daniel Iordăchioaie și Deschid fereastra; text: Aurel Storin, solistă: Corina Chiriac; 1992 Lasă-mi pe cer o stea; text: Dan V. Dumitriu, solist: Gabriel Cotabiță; 1995 Raiul pe pământ; text: Mihai Dumbravă, solist: Gabriel Cotabiță; 1997 Daca n-ai pleca; text: Roxana Popescu, solistă: Monica Anghel, Un titlu de laureat, un premiu I, două premii II, două premii III, un premiu al criticii, un premiu al publicului, patru mențiuni.
Gabriel Cotabiţă – „Raiul pe pământ (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu”, C&P 2000 Electrecord.
În calitate de solist şi membru al Cvintetului vocal LUCHIAN, condus de regretatul interpret şi dirijor al Grupului SONG – Ioan Luchian Mihalea, am avut onoarea şi privilegiul de a-l cunoaşte personal şi de a colabora artistic cu Maestrul Ion Cristinoiu în perioada 1981-1990 la diferite proiecte muzicale de studio, atât în radio cât şi în televiziune. În acest sens îi aduc şi eu, împreună cu colegii mei din Cvintetul LUCHIAN, un omagiu:
Cvintetul LUCHIAN – „Prin ploaie trecător” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Eugen Rotaru), înreg. din Fonoteca Radio România 1981-1990.
Sursa: wikipedia.org.com, Agenţia de presă RADOR, arh. pers. Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România! Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Muzicieni aniversaţi: Mihaela Runceanu – 65 și Mircea Drăgan – 75!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 mai 2020, 10:35 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:08
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
Invitaţii aniversaţi şi omagiaţi în ediţia de astăzi sunt Mihaela Runceanu și Mircea Drăgan!
* * * * *
Pentru început vom aniversa „in memoriam” – 65 – o mare artistă a scenei muzicale româneşti, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară din România dar şi un pedagog cu un har deosebit – MIHAELA RUNCEANU! Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate – „De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany – Roxana Popescu) şi “Haide, spune!” (Viorel Gavrilă – Roxana Popescu) ambele piese au fost editate post-mortem pe albumul “Vom fi mereu”, album lansat în anul 1999 de Casa de discuri Electrecord! Interpretează cu glasul său unic şi inconfundabil, MIHAELA RUNCEANU!
(AUDIO) „De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany – Roxana Popescu), de pe albumul „Vom fi mereu” C&P 1999 – Electrecord, interpretată de Mihaela Runceanu.
(AUDIO) “Haide, spune!” (Viorel Gavrilă – Roxana Popescu), de pe albumul „Vom fi mereu” C&P 1999 – Electrecord, interpretată de Mihaela Runceanu.
În cadrul ediției de astăzi a rubricii Fonoteca melomanului, vă invit să ascultăm în continuare două şlagăre din creaţia muzicianului aniversat astăzi, instrumentist, conducător al unei formaţii de renume în muzica uşoară românească – Formaţia ROMANTICII – compozitorul MIRCEA DRĂGAN! La mulți ani – 75!
La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune! Aşadar, piesele se intitulează: “STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru), interpretată de binecunoscuta şi apreciata artistă Mirabela Dauer şi “NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin), piesă interpretată cu dar şi har de Alina Mavrodin!
(AUDIO) „STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA!” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Mirabela Dauer.
(AUDIO) „NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Alina Mavrodin.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, topromanesc.ro, radioromaniacultural.ro, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/), materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Cornel Constantiniu (65), Gică Petrescu (105) și Teo Peter (66)!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 aprilie 2020, 12:48 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:10
Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o ediție specială din arhiva emisiuniiMuzica Unei Generaţii Perene, dedicată artiștilor interpreți CORNEL CONSTANTINIU (aniv. 75 ani), GICĂ PETRESCU (in memoriam 105 ani) și TEO PETER (in memoriam 66 ani)!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
În cadrul emisiunii veți putea asculta două piese de referinţă din muzica uşoară românească dar şi din repertoriul îndrăgitului şi apreciatului interpret CORNEL CONSTANTINIU (n. 6 aprilie 1945, Bucureşti), artist căruia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
„N-aţi văzut o fată?” (muz. şi text Alexandru Mandy) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) și“Doar o vorbă” (muz. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cornel Constantiniu” (C&P 1996 ELECTRECORD).
În continuare, aducem un omagiu artistic unui alt celebru muzician aniversat, un nume de legendă al muzicii uşoare, al romanţei şi al muzicii de petrecere româneşti – Maestrul GICĂ PETRESCU (n. 2 aprilie 1915, București – d. 18 iunie 2006, București)!
Din repertoriul celebrului interpret vom difuza piesele „Cel mai frumos tango din lume” (muz. Ion Vasilescu, text Nicuşor Constantinescu), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi potpuriul alcătuit din piesele „Astăzi e ziua ta – Ţi-am luat un mărţisor – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară – Cântă-mi să uit dragostea”, de pe albumul „Greatest Hits” (C&P 1995 Intercont Music).
Aproape de finalul acestei ediţii, vă invit, pentru diversitate, în registrul muzicii rock româneşti pentru a-l aniversa şi a-i aduce un omagiu in memoriam muzicianului, chitaristului bass şi membrului fondator al Trupei COMPACT – TEOFIL PETER (cunoscut ca Teo Peter, n. 11 aprilie 1954, Cluj-Napoca – d. 4 decembrie 2004, București).
Vom difuza din repertoriul formaţiei COMPACT piesele „Fata din vis” (muz. şi text Paul Ciuci) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi „Dă-mi o veste” (muz. şi text COMPACT), de pe albumul “Cântec pentru prieteni” (C&P 1988 – Electrecord).
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală!
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional, pixabay.com . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Omagiu și Remember compozitorilor AUREL MANOLACHE și DAN ANDREI ALDEA!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 martie 2020, 11:26 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:14
Bun găsit la o nouă întâlnire cu mari artiști, muzicieni români și creația lor artistică inegalabilă doar aici la Radio România Regional, pe www.www.radioromaniaregional.ro , în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, vă spun „Bun găsit!” şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”! Astăzi, vom comemora şi omagia doi artişti reprezentativi ai muzicii româneşti, compozitori, cu stiluri diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România – AUREL MANOLACHE – comemorare 10 ani (d. 9.03.2010) și DAN ANDREI ALDEA – aniversare 70 de ani de la naștere (n. 9.03.1950)!
În cadrul emisiunii puteți asculta muzică și informații despre activitatea artistică a celor doi muzicieni de marcă ai României („Ale Tale” – muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru, interpreţi Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru, C&P 1968 – Electrecord; “Ce frumoasă e marea!” – interpretată de Florin Apostol! Muzică: Aurel Manolache, versuri: Saşa Georgescu! – înreg. din colecţia pers. Prod. Florin Apostol; „Om bun” (muz. şi vers. Dan Andrei Aldea) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi ROTON), interpretată de Dan Andrei Aldea și „Brad bătrân” (muz. şi vers. Dan Andrei Aldea) de pe albumul „Cenaclul Flacăra”, editat în anul 2005 de Jurnalul Naţional (C&P Electrecord&Intercont Music), interpretată de Dan Andrei Aldea.
Vă dorim audiție plăcută!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune Radio România Regional 2020).
* * * * *
Aţi ascultat Fonoteca Melomanului, o rubrică dedicată aniversării sau comemorării unor personalități muzicale românești, din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene difuzată la Radio România Regional!
Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie, ne luăm rămas bun şi vă dorim toate cele bune!
Surse: Agenţia de Presă RADOR, andreipartos.ro, Pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversări: DOINA BADEA și SANDA LADOȘI!
Publicat de Bogdan Dragomir,
8 ianuarie 2020, 13:23 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:19
Bun regăsit tuturor!
În ediția de astăzi a rubricii FONOTECA MELOMANULUI am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese – „Când vine seara…” (muz. Dan iagnov, text Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” Disc 3 (C&P 1995 Radio România/ROTON) și „Nu mă iubi!”, în duet cu actorul Ștefan Iordache, (muz. Dan Iagnov, text Andreea Andrei) de pe albumul „Duete Celebre” (C&P 2009 ROTON) – piese muzicale de referinţă din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete SANDA LADOȘI (n. 2.01.1970),
Foto Radio Romania Tg. Mures – Sanda Ladosi.1100
artistă căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi fericire, iar la finalul ediției, vom asculta două piese din repertoriul interpretei DOINA BADEA (n. 6.01.1940) – „Cânta un matelot” (V. Veselovski /I. Minulescu) şi „Ploaia şi noi” (Vasile V. Vasilache / Flavia Buref), de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” editat în anul 2002 de Casa de discuri ELECTRECORD –
3-doina-badea 1100 (foto Rador.ro)
o mare artistă, de asemenea aniversată și omagiată în luna Ianuarie!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – Aniversări: DOINA BADEA și SANDA LADOȘI ! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2020 Radio România Regional.
Surse info:Materiale audio şi video muzicale din Fonoteca Radio România, Radio România Târgu Mureș şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Fonoteca Melomanului – Colinde Româneşti! La mulţi ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
23 decembrie 2019, 18:25 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:16
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Fonoteca Melomanului – LIVIU TUDAN şi MIHAI ALEXANDRU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 noiembrie 2019, 14:08 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:23
Bun găsit tuturor! Astăzi la Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional, vom avea o ediţie specială a Fonotecii Melomanului dedicată muzicienilor români – LIVIU TUDAN și MIHAI ALEXANDRU!
În luna noiembrie, Liviu Tudan ar fi împlinit 72 de ani! Îi aducem, aşadar, omagiul şi recunoştinţa noastră pentru aportul său creativ-muzical-artistic la dezvoltarea muzicii rock româneşti!
LIVIU TUDAN (nume original: Dumitru Tunsoiu, n. 29 noiembrie 1947, București – d. 26 mai 2005, București) – a fost basist, vocalist și compozitor român de muzică rock, membru şi apoi, din anii ’70, conducător al formației „Roșu și Negru”.
„Alfabetul (muz. Liviu Tudan, vers. Corina Brăneanu)”, înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Liviu Tudan (Roşu şi Negru).
Născut în București, unde studiază în cadrul Școlii de Muzică nr. 1, absolvă la Iași cursurile Conservatorului de Muzică GEORGE ENESCU, clasa Compoziție. Se îndreaptă rapid spre curentul rock, devenind de-a lungul timpului membru (chitară bas) al mai multor grupuri cunoscute, cum ar fi Sideral sau Metronom, dar trupa care l-a consacrat și de numele căreia rămâne legat este Roșu și Negru.
„Pseudofabulă” (muz. Adrian Ordean, vers. Traian Furnea) – Înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Liviu Tudan (Roşu şi Negru).
Are colaborări cu multe personalități muzicale românești – Nuțu Olteanu, Gabi Nacu, Florin Ochescu, Adrian Ordean, Nelu Dumitrescu, Marti Popescu, Ovidiu Lipan Țăndărică, fiind și unul dintre compozitorii preferați ai interpretei Dida Drăgan.
Dida Drăgan – „Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, vers. Eugen Dumitru) de pe albumul „Muzică de Colecţie, Vol. 34 – Dida Drăgan (C-Electrecord & P-2007 Intercont Music /Jurnalul Naţional).
* * * * *
Mihai-Alexandru la BucurestiFM.1100 (foto by BucurestiFM)
MIHAI ALEXANDRU este unul dintre cei mai talentaţi compozitori români, charismatic şi unic prin felul de a fi şi de a scrie, este, într-adevăr, un compozitor prolific. S-a născut în ziua de 9 noiembrie a anului 1965, iar debutul muzical al lui Mihai s-a întâmplat la vârsta de 18 ani cu grupul Sui Generis, apoi la 20 ani a devenit membru al trupei IRIS, cu care a şi înregistrat două albume, 3 dintre piese fiind compuse de el: „Frumuseţea ta”, „Ploaia de vise”, „Ultima toamnă”. După succesul fulminant în calitate de chitarist al formaţiei Iris, veleităţile de compozitor încep să renască şi iată că, în 1989, întâlnind-o pe Nicola, o lansează spectaculos în lumea muzicală, compunându-i câteva piese ce devin în scurt timp hituri ale anilor ’90 si 2000, fiind cuprinse în cele 5 albume de succes înregistrate împreună: „Cu tălpile goale” – 1999, „Milioane” – 2000, „Lângă mine” – 2002, „Don’t break my heart” – 2003, „Dincolo de noapte e zi” – 2003, „Îţi multumesc” – 2004, „Honey” – 2005 şi „De mă vei chema” – 2005.
Lângă mine (Mihai Alexandru, Nicola) – „80 de ani de muzică” (Prod. Radio România & Roton 2006) interpretată de Nicola.
Prezent de zece ori în Finala Naţionala EUROVISION mai întâi cu Nicola în 1992 cu piesa „Balerina”, apoi „Doar amintiri” în 1994, „Undeva departe” în 1996, „I feel good” în 1999, „I do” în 2002, iată că în anul 2003 câştigă selecţia cu piesa „Don’t break my heart” interpretată de Nicola şi reprezintă România la Eurovision în Letonia la Riga, ocupând locul 10. Au mai urmat două selecţii naţionale la care a ocupat locul 3 cu piesa “Brand new feeling” 2006 avându-l coautor pe Mark Pfeling (Belgia) si textier pe Jamie Winchester (Irlanda), solistă Dora şi locul 6 cu Formaţia „Pacifica” solist Leo Iorga şi piesa “Prea mici sunt cuvintele”. Însă, anul 2017 îi aduce compozitorului Mihai Alexandru o binemeritată recompensă artistică – Locul 7 la Eurovision – Kiev (locul 5 în clasamentul televot) cu piesa YODEL IT, compozitor Mihai Alexandru, text Alexa Niculae, interpreţi Ilinca Băcilă şi Alex Florea!
Premii în Festivalul MAMAIA: 2001 Locul I cu piesa “Întinde mâna” cântată de „No Name”, 2002 locul II cu piesa “Lângă mine” solistă Nicola, 2006 locul II cu piesa “Acolo unde ştii” interpretată de Proconsul, 2007 locul II cu piesa “Cum te pot iubi” cantată de Bogdan Dima, locul I în anul 2008 cu piesa “Dă-mi o bere” solişti Mihai Alexandru şi 1-Q Sapro. Colaborarea cu 1Q Sapro datează din negura timpului, însă haiosul tandem şi-a aflat concreteţea şi s-a lansat oficial în vara anului 2008, pe scena de la Mamaia cu piesa „Dă-mi o bere”. Noi, însă nu vă cerem o bere ci vă invităm să ascultăm o piesă din ce în ce mai actuală… semnată de comp. Mihai Alexandru şi 1-Q Sapro, intitulată sugestiv… Lasă-te de furat!!!
Mihai Alexandru & 1 Q Sapro & various artists – Lasă-te de furat! prod. Al Mike Production.
De-a lungul timpului compozitorul a avut colaborări fructuoase cu aproape toţi soliştii consacraţi dar şi din generaţia nouă, cum ar fi: Nicola, Laura Stoica, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel, Marina Florea, Daniela Vladescu, Aurelian Temişan, Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Carmen Trandafir, Mihaela Mihai, Luminiţa Dobrescu, Corina Chiriac, Doina Spătaru, Nico, Andra, Alina Sorescu, Raluca Ocneanu, Bogdan Dima, Alin Pascal, Alexa, grupurile Iris, Proconsul, Leo Iorga şi Pacifica, Body and Soul, No Comment, No Name, Blondi, Morometzii, Distinto.
Distinto – Luna (Muzică, orchestraţie si versuri: Mihai Alexandru, prod. Al Mike Production 2015)
Studiile sale muzicale sunt Liceul de Artă „George Enescu”, secţia violoncel, iar apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti la secţia Pedagogie Muzicală, în paralel urmând tot în incinta facultăţii cursuri de Dirijat de Orchestră (prof. Petru Andriesei) şi canto clasic (prof. Daniela Sluşanschi). Sunt atâtea emisiuni la care a participat în calitate de artist, de compozitor al interpreţilor sau de realizator al muzicii pentru generice, că nu se mai ştie nici numărul lor. (mihai-alexandru.ro)
La finalul acestui scurt portret muzical-artistic al compozitorului Mihai Alexandru, trebuie să mărturisesc că nu vorbim numai de un muzician strălucit, un făuritor de şlagăre ci şi despre un prieten extraordinar, îl cunosc de peste 30 de ani, am fost colegi în Liceul de Artă „George Enescu” din Bucureşti şi mă bucur şi sunt onorat de prietenia sa! La mulţi ani cu sănătate şi cu mult drag, Mihai!
Surse: Agenţia de presă RADOR, mihai-alexandru.ro, andreipartos.ro, youtube.com şi materiale din arhiva audio-video personală. Mulţumiri speciale tuturor pentru sprijinul dat la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – La mulți ani, Dida Drăgan și Nicolae Caragia!
Publicat de Bogdan Dragomir,
16 septembrie 2019, 13:54 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:36
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit astăzi, într-o ediție specială, aniversară pentru doi mari artiști ai României, să facem o dedicație tuturor melomanilor!
Aniversații lunii septembrie, cărora le dorim LA MULȚI ANI, cu sănătate, bucurii și fericire sunt Dida Drăgan și Nicolae Caragia!
Glasul special prin care vom face această dedicație este al unei Doamne a României, al unei artiste cu totul excepțională – Doamna DIDA DRĂGAN!
Recital DIDA DRAGAN la Chișinău (foto www.radiochisinau.md.A. Obreja/arh.pers.B.Dragomir)
Pentru început, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN – vom asculta piesa intitulată: “Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, text Eugen Dumitru)!
„LACRIMĂ DE STEA” (muz. Liviu Tudan, text Eugen Dumitru) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1998 Roton & Radio România),interpretată de Dida Drăgan.
În continuare, vă propun două piese noi, una dintre ele reorchestrată și reînregistrată de Doamna Dida Drăgan în 2018 și o piesă nouă din 2019! Audiție plăcută!
„NORUL” (muz. Sorin Chifiriuc, text Dida Drăgan) din fonoteca muzicală Radio România Regional (C&P 2018 Dida Drăgan),interpretată de Dida Drăgan.
„Bun rămas” (Adrian Ordean/Adrian Ordean) din arhiva Radio România Regional, interpret și producător 2019 – Dida Drăgan.
La rubrica Fonoteca Melomanului, promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre! Am păstrat pentru finalul acestei ediţii, aniversarea unui alt compozitor de seamă al creaţiei româneşti, chitarist de excepție, interpret cu dar și har – muzicianul NICOLAE CARAGIA, căruia îi dorim sănătate, bucurii, fericire şi LA MULŢI ANI!
Din creaţia sa muzicală, deosebit de apreciată de interpreții români și nu numai, am selectat pentru emisiunea de astăzi două piese difuzate în premieră națională la Radio România Regional, intitulate „Misterioasa mea!” și „Maria”! Interpretează cu sensibilitate şi cu multă dăruire, chiar autorul acestor frumoase melodii, compozitorul NICOLAE CARAGIA!
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
(AUDIO) „MISTERIOASA MEA!” (muz. și text Nicolae Caragia) din fonoteca muzicală Radio România Regional (C&P Nicolae Caragia),interpretată de Nicolae Caragia.
(AUDIO) „MARIA” (muz. și text Nicolae Caragia) din fonoteca muzicală Radio România Regional (C&P Nicolae Caragia),interpretată de Nicolae Caragia.
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Nicu Alifantis, Oana Sîrbu și Aurelian Andreescu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
31 mai 2019, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:41
Buna găsit tuturor! Aniversaților lunii Mai – OANA SÎRBU și NICU ALIFANTIS – le dorim sănătate, bucurii, toate gândurile noastre bune și tradiționalul LA MULȚI ANI, iar pentru marele și regretatul nostru interpret AURELIAN ANDREESCU – omagiul și prețuirea noastră!
nicu-alifantis (www.tvr3.tvr.ro)
S-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, din părinți greco-macedonieni, face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973. Este poreclit Elifantis, colecționează instrumente muzicale și elefanți! În 1997, a suferit un infarct şi de atunci bea cafea decofeinizată și fumează țigări slim. A compus muzica pentru 118 piese de teatru, poartă pălării de Panama, cântă și compune muzică de 47 de ani! Citatul lui Alifantis este: „Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac. În plus, am și avut foarte mare încredere în mine. De-asta am și reușit”.
„Poştalionul (Nicu Alifantis/Radu Stanca)” de pe albumul „25” (C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P – 1998 Intercont Music) interpretată de Nicu Alifantis.
Alifantis 1 (main.romania-actualitati.ro)
„Piata romană nr. 9 (Nicu Alifantis/Alexandru Andries)” de pe albumul „25” ( C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P 1998 Intercont Music) interpretată de Nicu Alifantis & Grupul Coral SONG (Ioan Luchian Mihalea).
O altă frumoasă, talentată și sensibilă artistă dedicată muzicii ușoare românești și aniversată în luna Mai, este OANA SÎRBU! LA MULȚI ANI!
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
20190527_111620 foto by cover CD Un altfel de portret – Oana Sîrbu (prel. 1100 by Bogdan Dragomir)
„Un altfel de portret” (Virgil Popescu/George Popovici) de pe albumul „Oana Sîrbu – un altfel de portret” (C – 2011 Virgil Popescu/Distribuit de E-media), interpretată de Oana Sîrbu.
Am păstrat pentru finalul acestei ediţii, o aniversare “in memoriam” a unuia dintre cei mai îndrăgiţi şi apreciaţi interpreţi din muzica uşoară românească – AURELIAN ANDREESCU! Vom difuza din repertoriul său piesele „Copacul!” (muz. Jolt Kerestely – vers. Ovidiu Dumitru) şi „Tu eşti primăvara mea” (muz. Florin Bogardo, vers. Ioana Diaconescu), ambele înregistrări de pe albumul “Aurelian Andreescu” editat post mortem pe CD în anul 2001 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre.
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi vă aşteaptă cu drag şi la ediţiile viitoare! Toate cele bune!
(AUDIO) „Copacul” (muz. Zsolt Kerestely, text Ovidiu Dumitru) de pe albumul “Aurelian Andreescu” (C&P 2001 Electrecord), interpretată de Aurelian Andreescu.
coperta CD Aurelian Andreescu.1100 (foto by cover CD Electrecord – prel. Bogdan Dragomir)
(AUDIO) „Tu eşti primăvara mea!” (muz.Florin Bogardo, text Ioana Diaconescu) de pe albumul “Aurelian Andreescu” (C&P 2001 Electrecord), interpretată de Aurelian Andreescu.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, topromanesc.ro, alifantis.ro, ro.wikipedia.org, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Cornel Constantiniu, Angela Ciochină și Șerban Georgescu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
17 aprilie 2019, 14:25 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:44
După cum vă spuneam şi în ediţiile precedente, şi în luna Aprilie avem mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, aşa că am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica uşoară românească dar şi din repertoriul îndrăgitului şi apreciatului interpret CORNEL CONSTANTINIU (n. 6 aprilie 1945, Bucureşti), artist căruia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
COPERTA-carte-ZAPEZILE-COPILARIEI-de-CORNEL-CONSTANTINIU.1100 (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro-prel. B. Dragomir)
Pentru început să ascultăm piesele „N-aţi văzut o fată?” (muz. şi text Alexandru Mandy) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi “Doar o vorbă” (muz. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cornel Constantiniu”, editat în anul 1996 de casa de discuri ELECTRECORD! Interpretează Cornel Constantiniu!
(AUDIO) „N-aţi văzut o fată?” (muz. şi text Alexandru Mandy) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de Cornel Constantiniu.
(AUDIO) “Doar o vorbă” (muz. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cornel Constantiniu” (C&P 1996 ELECTRECORD), interpretată de Cornel Constantiniu.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, rubrica Fonoteca Melomanului! În continuare, vom omagia o artistă completă, cu un timbru vocal special, cu un repertoriu extrem de variat şi cu interpretări fără cusur – ANGELA CIOCHINĂ (n. 17 aprilie 1955 – d. 7 iulie 2015)!
angela.1100 (radioconstanta.ro)
Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate „Vremea cireşelor” (muz. Victor Socaciu, text Dan Verona) şi “Dansul de păsări” (muz. Angela Ciochină, text Dan Verona) ambele piese au fost înregistrate în anii ’70 în studioul muzical al Societăţii Române de Radiodifuziune! Interpretează cu glasul său cristalin şi angelic, Angela Ciochină!
(AUDIO) „Vremea cireşelor” (muz. Victor Socaciu, text Dan Verona), înregistrare din Fonoteca Radio România, interpretată de Angela Ciochină.
(AUDIO) “Dansul de păsări” (muz. Angela Ciochină, text Dan Verona) înregistrare din Fonoteca Radio România, interpretată de Angela Ciochină.
La finalul acestei ediţii, aniversăm şi omagiem un alt muzician şi compozitor de seamă al creaţiei pop-rock româneşti, plecat mult prea devreme dintre noi, dar şi jurnalist, realizator de emisiuni muzicale al Societăţii Române de Radiodifuziune – muzicianul ŞERBAN GEORGESCU (n. 5 aprilie 1952 – d. 4 martie 2007)!
serban-georgescu.640 (arh. Radio Romania)
Din creaţia sa componistică, am selectat pentru emisiunea de astăzi două şlagăre extrem de difuzate la Radio România, intitulate „Fată dragă” (pe versurile lui Aurel Felea), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi „Te-am văzut, mi-ai plăcut” (pe versurile Mădălinei Manole), de pe albumul „Muzică de Colecţie”, editat în anul 2008 de Jurnalul Naţional şi Casa de discuri ELECTRECORD! Interpretează cu timbrul său unic, în numele muzicianului Şerban Georgescu, muza vieţii sale – Mădălina Manole!
(AUDIO) „FATĂ DRAGĂ” (muz. Şerban Georgescu, text Aurel Felea) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Mădălina Manole.
(AUDIO) „TE-AM VĂZUT, MI-AI PLĂCUT” (muz. Şerban Georgescu, text Mădălina Manole) de pe albumul “Muzică de Colecţie” (C – Electrecord, P 2008 Jurnalul Naţional), interpretată de Mădălina Manole.
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi vă dorește sănătate și gânduri bune!
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversări: Horia Moculescu, Olimpia Panciu și Dan Bittman!
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 martie 2019, 11:23 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:51
MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE la Radio România Regional! În această frumoasă lună Martie avem o ediție specială pentru muzica ușoară românească și pentru aniversații săi – La mulți ani, Horia Moculescu, Olimpia Panciu și Dan Bittman!
„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul Best Of – C&P 2008 OVO MUSIC interpretată de Adrian Daminescu.
O zi specială pentru muzica uşoară românească şi pentru un mare artist al României – La mulţi ani, HORIA MOCULESCU – 82 ANI! (n. 18 martie 1937, Râmnicu-Vâlcea)
A compus peste 400 melodii, colaborând cu Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Corina Dogaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță și alții. Dintre melodiile cele mai cunoscute amintim: „Pentru tot ce-a fost îți mulțumesc”, „Fir de busuioc”, „Inima ta”, „Păi de ce?”, „Primăverii n-ai ce-i face”, „Prima iubire și ultima”, „Până ieri”, „La mulți ani”, „Cere-mi”, „Azi nu voi putea dormi”, „Ce bine e să știi să citești”, „Balanța inimii”, „Anul 2000”, „Fântânile albastre”.
„Şi dacă” (Vasile Veselovski/Mihai Maximilian) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Horia Moculescu.
În continuarea ediției speciale de astăzi a rubricii aniversare FONOTECA MELOMANULUI, îi dorim sănătate, multe bucurii și toate gândurile bune unei alte mari artiste, o voce de referință a muzicii pop românești din perioada anilor 1970-1985 – OLIMPIA PANCIU (n. 30.03.1953)!
„Un party de ziua mea” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
„Olimpia Panciu a absolvit Școala Populară de Artă din București (1969). În 1970 se clasează pe locul 2 la spectacolul concurs „Se caută o vedetă” și atrage atenția unor importanți realizatori de televiziune. Melodia „Păpușa” de Mihai Constantinescu, devenită mare șlagăr, intră în programele de „heavy rotation” ale Radioului național, alături de alte piese pe care compozitorii de succes ai vremii i le oferă. Trio-ul Marius, Olimpia și Mihai (lansat în 1982), promovat în serialele de televiziune de mare popularitate – Cenușăreasa, 3 prieteni, Frumoasa din pădurea adormită, Poppey marinarul, îi atestă vedetariatul. Simpatica și atrăgătoarea solistă figurează în distribuțiile a sute de spectacole. Între 1972-1983 participă la festivaluri internaționale (Grecia, Polonia-Sopot, Cehoslovacia, Iugoslavia-Ljubliana), Ungaria, R.D.Germania-Dresda). Face turnee în Cehoslovacia, Germania, Rusia (1982-1983). Mircea Romcescu îi scrie serialul de piese transpus pe discul Olimpia – 1982. Se stabilește în Danemarca (1985), împreună cu viitorul soț – Mircea Romcescu. Desfășoară o activitate susținută ca textieră. Prin vocea cu timbru particular, muzicalitate, prezența scenică, Olimpia și-a asigurat întâietate printre vedetele pop-ului românesc.” – Daniela Caraman Fotea(extras din prezentarea din booklet-ul CD-ului Mircea Romcescu & Olimpia Panciu – NUMAI ÎMPREUNĂ – C&P 2003 SRR-Editura Radio)
„Ne-am cunoscut întâmplător” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
Am păstrat pentru final, un nume sonor, un artist extrem de prețuit, solist al unei formații de renume, cu o activitate de peste 40 de ani pe scenele muzicale românești! Îi dorim, cu mult drag, sănătate, bucurii și fericire, solistului trupei HOLOGRAF – DAN BITTMAN!
Dan Bittman la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan „Ciumpy” Dolea)
„Holograf – Ti-am dat un inel” de pe albumul HOLOGRAF-Best Of Radio Compilation (Inreg. 1999-2003, Magic Sound, C-Holograf Prod., P-Media Pro Music) interpretat de Holograf.
Pierd înălțimea din ochii tăi (muz. și text Dan Bittman, orch.: Holograf, Label: MediaPro Music 2019), interpretată de Dan Bittman și Holograf!
20190305_213458 Dan Bittman – Holograf.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumește pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă dorește toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, la Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Omagiu adus artiștilor Radu Șerban, Ioana Radu și Dan Iagnov!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 februarie 2019, 11:47 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:55
Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, pentru ediția lunii februarie 2019, am ales trei piese de referinţă din creația muzicală românească, aducând un omagiu artistic marii noastre interprete IOANA RADU dar și carierei componistice a creatorilor RADU ȘERBAN și DAN IAGNOV !
Pentru început vă invit să ascultăm din creația compozitorului RADU ȘERBAN (1 decembrie 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București), piesa
„Parfumul străzilor” (Radu Şerban/Constantin Cârjan), interpretată de Corina Chiriac. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
În continuare, din repertoriul multîndrăgitei artiste a poporului IOANA RADU (17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București), o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical!
Să ascultăm piesa I-auzi valea cum sună! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
“I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
În încheierea ediției speciale a lunii februarie – „Fonoteca Melomanului”, vă propun piesa compozitorului DAN IAGNOV (6 februarie 1935, București – 19 februarie 2012 București),
intitulată „Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei), interpretată de Sanda Ladoși!
„Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” – Disc 3, (C&P 1995 Roton și Radio România, interpretată de Sanda Ladoși.
Muzica românească este mult mai săracă, astăzi, fără acești mari artiști…
Surse: Fonoteca Radio România, electrecord.ro, wikipedia.org, ovomusic.ro, materiale din arhiva personală B. Dragomir.
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului: Mihai Constantinescu, Mălina Olinescu și Ovidiu Komornyic!
Publicat de Bogdan Dragomir,
29 ianuarie 2019, 12:26 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:56
Astăzi, la FONOTECA MELOMANULUI, am selectat dintre aniversații lunii ianuarie, trei nume importante ale muzicii ușoare românești – ne gândim cu drag și cu mult dor la MĂLINA OLINESCU și le dorim sănătate, bucurii și fericire artiștilor MIHAI CONSTANTINESCU și OVIDIU KOMORNIYC – La mulți ani!
mihai constantinescu mare(1).1100 (romania-actualitati.ro-psihologul muzical)
Mihai Constantinescu este numele unui artist de referință al muzicii ușoare românești! S-a născut pe 4 ianuarie 1946 la București. „După prezența în Mondial și-o activitate intensă la Casa Studenților “Grigore Preoteasa” din București, Mihai Constantinescu devine noul idol după un spectacol de varietăți la Sala Radio în ’71, în care a cântat “Porumbița” și “Un vapor” (ambele din repertoriul lui Serge Prisset). Cu “Un zâmbet, o floare” (lansată tot la Sala Radio în ’73) va începe seria șlagărelor lui Mihai Constantinescu, compozitor și interpret.”
În 1972 a absolvit cu succes cursurile Școlii Populare de Artă, la clasa prof. Florica Orăscu, iar în 1973 devine licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport din București.
În 1975 a obținut Premiul al III-lea la Festivalul Șlagărelor de la Dresda cu piesa „Am visat”, interpretată de Corina Chiriac. În 1981 a obținut Premiul I la emisiunea concurs “Șlagăre în devenire” cu piesa “I.E.F.S, ura!”. A făcut parte din Corul de copii al Radiodifuziunii Române, iar în 1964 a intrat in Grupul Mondial. Tot în această perioadă au apărut și primele piese, printre care și piesa „Păpușa”.
A cântat cu trupa „Modern Group” a lui Petre Magdin, din repertoriul căruia, la solicitarea lui Titus Munteanu, are și primele sale înregistrăridin. Mihai a fost remarcat de Titus la una din audițiile organizate la clasa prof. Florica Orascu, unde împreună cu Olimpia Panciu și Marius Țeicu s-a format un trio celebru. În 1999 a scos single-ul „Iubim și câinii vagabonzi”, iar pe unul din albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc, lansat în 2003, se regăsesc și piese compuse de Mihai Constantinescu.
„Un zâmbet, o floare!” (Mihai Constantinescu, Mihai Constantinescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” (C&P Radio România & Roton) interpretată de Mihai Constantinescu.
A participat la turnee în toate țările ex-socialiste, în Germania, SUA și în câteva state din Vestul Europei. În mai 2002 a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare “O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii și Cultelor. Tot în 2002, Editura muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-au editat un „Caiet de cântece” selectate din șlagărele lansate în trei decenii.
1987 – «Sînt un om obișnuit» (Album – Electrecord)
1989 – «Cîntă iubire» (Album – Electrecord)
1991 – «La est și vest de Prut», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord)
1993 – «Adio tristețe», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord)
1994 – «Maria» (Album – Electrecord)
1994 – «Cine știe» (Album – Electrecord)
1996 – «Anotimpurile» (Album)
1999 – «O lume minunată» (Album)
2000 – «Samba, samba» (Album)
2010 – «Parte din viața mea» 4 CD Box (Compilație)
Interpreta MĂLINA OLINESCU s-a născut pe data de 29 ianuarie 1974, la București. A absolvit Liceul de filologie „Iulia Hașdeu”, provenind dintr-o familie de artiști (mama, Doina Spataru, cântăreață consacrată și verișoară cu Dan Spataru, iar tatăl, Boris Olinescu, un actor apreciat în anii ’60). Mălina iubește muzica și începe să cânte încă de la vârsta de 5 ani, participând apoi la numeroase festivaluri împreună cu corul școlii gimnaziale.
Începând cu anul 1993, după terminarea liceului, Mălina cântă în programele unor cluburi din București. În 1995 participă la Festivalul de muzică ușoară „Aurelian Andreescu”, secțiunea interpretare unde câștigă Premiul I. În anul 1996, Mălina are șansa să facă parte dintr-o echipă de cântăreți talentați, numită „Școala vedetelor”, coordonată de același maestru – Titus Munteanu, într-un show de televiziune foarte apreciat și urmărit, împreună cu care solista a realizat și numeroase concerte în întreaga țară. Această perioadă a însemnat pentru Mălina rampa de lansare în lumea muzicală și șansa ei de a câștiga un public din toate categoriile de vârstă.
În 1996, participă la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, unde obține premiul III la secțiunea „Interpretare”. În 1997, în cadrul aceluiași festival obține împreună cu compozitorul Adrian Romcescu, Premiul I la secțiunea „Șlagăre”, cu melodia „Mi-e dor de tine”. De altfel, anul 1997 este un an plin de succese pentru Mălina, în care câștigă și premiul I la secțiunea „Interpretare” a prestigiosului festival „Cerbul de Aur”.
În 1998, împreună cu același compozitor, Adrian Romcescu, câștigă Selecția Națională Eurovision și reprezintă România la Birmingham, Anglia, cu melodia „Eu cred”. Tot în același an, câștigă Premiul III, împreună cu colegul ei, compozitorul Adrian Despot, la secțiunea „Creație” a Festivalului Mamaia, cu piesa „Pot să zbor”.
Începând cu toamna anului 2007, Mălina începe colaborarea cu trupa lui Călin Geambașu („Călin Geambașu Band”), participând alături de aceasta la diverse evenimente. Având o fire modestă, dar deschisă și prietenoasă, Mălina a lăsat muzica și aparițiile sale să vorbească cel mai bine pentru ea. Publicul său a primit-o cu multă căldură și dragoste de fiecare dată, lucru care a determinat-o să își pregătească cu grijă fiecare etapă a carierei sale, chiar dacă a mai întâmpinat dificultăți de-a lungul timpului.
A plecat spre stele luni, 12 decembrie 2012, lasând în urma ei o durere de nedescris în sufletele celor care au iubit-o și au admirat-o.
Ovidiu Komornyik s-a născut în oraşul Dej, judetul Cluj, la data de 29 ianuarie 1969. Debutul în activitatea muzicală a fost în anul 1988, când a fost angajat ca solist vocal la Teatrul de Revistă din Deva, având şi numeroase turnee în ţară. A primit multe premii la festivaluri interjudeţene precum Trofeul „Stelele Cetăţii” de la Deva, „Floare de Lotus” – Oradea, „Nufărul Alb” – Sf. Gheorghe.
În anul 1990, Ovidiu Komornyik şi-a făcut debutul în televiziune prin participarea la Festivalul de la Mamaia, iar în anul 1991 a primit Premiul Festivalului Internaţional Bucureşti, la secţiunea Interpretare, urmat de Premiul II la secţiunea de Interpretare a Festivalului de la Mamaia din acelaşi an. În perioada 1992-1993 a participat la turnee în Italia alături de Marilena Dobre şi Emilia Diţu. A susţinut şi recitaluri alături de vedete internaţionale precum Michele Bavarro şi Antonello Venditti.
„Te-am trădat (remake)” (Ovidiu Komornyic) de pe albumul „Iartă-mă daca ți-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
Ovidiu Komornyik primeşte în anul 1996, două noi premii: unul la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia cu piesa „Tot mai mult” şi Premiul Presei la acelaşi festival, la secţiunea „Şlagăre”, cu melodia „Spune-mi unde să te gasesc”.
Timp de opt ani, 1990-1998 a participat ca invitat la numeroase emisiuni de televiziune înregistrate sau difuzate în direct pe postul naţional, fiind nelipsit din programele de maximă audienţă, cum ar fi programul de revelion.
Primul său album a fost lansat în anul 1998, intitulat „Te iubesc tot mai mult”, albumul conţinând piese compuse de Dragoş Docan, Dan Teodorescu şi Dumitru Lupu. Debutul în calitate de compozitor şi textier are loc în anul 1999 si tot atunci începe colaborarea cu mari artişti din ţară, precum Sanda Ladoşi, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Anca Ţurcaşiu şi Elena Cîrstea. În primul an de compoziţie reuşeşte la Festivalul de la Mamaia, ediţia 2000, la doua secţiuni: „Şlagăre” cu melodia „Frumoasa Mea” interpretată de Marcel Pavel şi la „Creaţie” cu melodia „Eu Cred”, solist Ovidiu Komornyik.
În decembrie 2000 lansează piesa „Te-am Trădat” împreună cu videoclipul care obţine un succes deosebit din partea publicului. Albumul „Te-am Trădat” conţine 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer.
În activitatea sa muzicală au urmat albumele „Eşti mireasa vieţii mele”, „Nu plânge iubito” (2003), „Cand vin acasă” (2005).
„Esti mireasa vieții mele (remake)” (Ovidiu Komornyic) de pe albumul „Iartă-mă dacă ti-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
În anul 2008, Ovidiu Komornyik realizează un turneu prin ţară împreună cu Angela Similea de promovare a albumului lor de duet „De dragul tău” şi tot în acest an a câştigat campania de susţinere a românilor din Italia „SOS pentru românii din Italia” cu piesa „Dragostea ne va salva”.
Cel mai recent album al său este lansat în mai 2009, „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, album ce conţine şi piesa „Iartă-mă” ce asigură coloana sonoră a serialului „Fetele marinarului”.
Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Constantinescu, eualegromania.ro, youtube.com, Biografie blogspot Malina Olinescu, ovomusic.ro/OvidiuKomorniyc, facebook.com/Mihai Constantinescu, romania-actualitati.ro-psihologul muzical, materiale jurnalistice din arh. personală B. Dragomir.
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic.
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Cornel Fugaru, Aura Urziceanu şi Laurenţiu Cazan!
Publicat de Bogdan Dragomir,
28 decembrie 2018, 11:35 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:01
În ultima ediţie a FONOTECII MELOMANULUI din acest an, am ales trei personalităţi ale muzicii româneşti!
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi compozitori ai muzicii uşoare româneşti şi totodată unul dintre primii interpreţi şi creatori ai rock’n roll-ului românesc – Cornel Fugaru! Un artist complet – pianist, vocalist, compozitor şi aranjor – a îmbogăţit Fonoteca de aur a radioului public cu o valoroasă colecţie de piese muzicale, a plecat în nefiinţă în data de 13 iulie 2011, după o nedreaptă suferinţă.
S-a născut la 2 decembrie 1940, la Bucureşti. În perioada 1961 – 1966 a studiat la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București şi în anul 1964, la 22 octombrie, a debutat pe scenă, la Casa de cultură a sectorului 2 din București, împreună cu formația Sincron pe care a fondat-o, în acelaşi an, și pe care a condus-o până în anul 1978. Trupa este considerată prima formaţie de la noi care a cântat rock ‘n’ roll autentic. Sincron îi avea în componenţă pe Cornel Fugaru – la voce, orgă și pian, Alexandru Arion – voce şi chitară solo, Dan Voinescu – voce şi chitară, Antoniu Cobîrzan – chitară bas, Ilie Mihalache – la baterie şi Constantin Cobîrzan – la chitară melodică.
Trupa a rămas cunoscută pentru interpretarea unor prelucrări ale unor melodii populare românești, cum sunt „Ana Lugojana”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Ducea rufele la râu”, „Alunelul”, sau „Jocul fetelor”.
„Ana Lugojana” de pe albumul „In Memoriam CORNEL FUGARU” interpretat de Sincron.
După absolvirea Conservatorului, Cornel Fugaru a fost profesor la Școala Populară de Artă din București. A realizat numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme – „Opt minute de vis” (1966); „Opt exerciţii de 625 de linii” (1967), film TV; „Împuşcături pe portativ” (1967), regia Cezar Grigoriu – şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum „Brezaia”, „Cici”, Cei 4 M”, „Oacă şi Boacă” etc. A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum „Ducea rufele la râu”, „Pe lângă plopii fără soţ”, „Alunelul”, „Jocul fetelor”, „Sârba muntenească”, „Hăulita de la Gorj”.
A compus zeci şi zeci de melodii, multe dintre acestea devenind şlagăre veritabile. Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără „Dau viaţa mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tău”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, ”Ave Maria”, ”Cât de grea e tăcerea”, ”Lângă mine să fii”, ”Cerul nopții”, ”Ne-a pierdut de pe aripa ei iubirea”, ”Fluturi de lumină”, ”Nu te mai iubesc”, ”Așteptam un cuvânt”, „Am ales nemărginirea” sau ”De ce-ai plecat din viața mea”. În calitate de compozitor a colaborat cu unii dintre cei mai buni soliști ai muzicii româneşti – Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Anda Călugareanu, Corina Chiriac, Elena Cârstea, Monica Anghel, Aurelian Temișan fiind doar câţiva dintre artiştii care au făcut ca mesajul muzicii lui Cornel Fugaru să ajungă în inimile românilor.
„Spune-mi” (Cornel Fugaru/Mirela Fugaru) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio Romania , P – 2006 Roton) interpretat de Monica Anghel.
cornel-fugaru-1_medium
Activitatea muzicală a lui Cornel Fugaru a fost, încă din 1964, strâns legată de radioul public, care i-a difuzat compoziţiile, atât în interpretarea artiştilor consacraţi, cât şi a tinerelor talente. Îndrăgitul artist, cunoscut inclusiv pentru că a compus muzică de film şi imnul dedicat Naţionalei de fotbal a României, a fost şi un descoperitor al talentelor autentice, pe care le-a susţinut şi format de-a lungul carierei sale.
Cornel Fugaru a făcut parte din juriile unor festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale, a susţinut concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret, în filme şi a obţinut numeroase premii la marile concursuri din România şi din străinătate: Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995).
Peste 600 de piese muzicale sub semnătura sa, muzică de film, muzică de teatru, dar şi o rapsodie, compuse de maestrul Cornel Fugaru, creator, împreună cu soţia sa, interpreta şi poeta Mirela Fugaru, a faimosului festival internaţional „Steaua de aur”, apreciat la superlativ chiar de către FIDOF, cea mai înaltă autoritate în materie de festivaluri din lume. Cornel Fugaru s-a ocupat până în ultimele clipe de cei mai tineri interpreţi, cu răbdare şi cu o extraordinară pasiune.
„Prayer” de pe albumul „In Memoriam CORNEL FUGARU” interpretat de Noni Razvan Ene.
La 29 noiembrie 2004, Societatea Română de Radiodifuziune, în colaborare cu TVR 2 l-au omagiat pe Cornel Fugaru, la Studioul de Concerte „Mihail Jora” al Radioului, în spectacolul dedicat aniversării a 40 de ani de carieră de compozitor şi de la lansarea formaţiei „Sincron”. Tot cu acel prilej, a fost lansat un set de patru albume cu melodii ce au marcat şi punctat cariera compozitorului Cornel Fugaru şi, de asemenea, cartea semnată de ziarista Oana Georgescu, ambele purtând acelaşi titlu – „Fugar(u) prin lumea muzicii”.
(Emotie de toamna – Cornel Fugaru/Nichita Stanescu)
Nestăpânită-i va fi fost Aurei Urziceanu dragostea de oameni, dacă a putut face un cântec precum acesta! Era deja o răsfăţată a publicului de jazz, după ce o descoperise marele Duke Ellington (şi apăruse alături de acesta la Carnegie Hall, în 1972); cântase cu Quincy Jones, Dizzie Gillespie, Thad Jones & Mel Lewis, şi alături de mari vocaliste, precum Sarah Vaughan şi Ella Fitzgerald, pe mari scene ale lumii; era a lumii, dar revenea mereu acasă, în România.
Muzicologul Florian Lungu a admirat-o şi prezentat-o în numeroase ocazii. În 1986, Aura a compus şi înregistrat, în ţară, în jur de 40 de melodii. Toate şlagăre. „Dor de viaţă”, pe versuri de Dan V. Dumitriu, a fost orchestrată de George Natsis şi lansată chiar la Sala Radio, cu ocazia concertului aniversar Aura Urziceanu & Radio Big Band, în 1987. Artista plecase apoi din nou în turnee, iar una din mătuşile sale, cu care ţinea legătura, îi spunea, bucuroasă, că „Dor de viaţă” se aude şi de şase ori pe zi la radio!
În Japonia, Brazilia, Australia, ca şi-n alte colţuri de lume, Aura Urziceanu şi-a obişnuit publicul nu doar cu teme de jazz, cu prelucrări după Bach, Paganini sau Enescu, ci şi cu folclor sau cu muzică pop. Brazilienilor le-a plăcut cel mai mult din întreg repertoriul româncei „Dor de viaţă”. Cu siguranţă, le-a evocat tuturor exuberanţa Carnavalului de la Rio! Cu toate că a interpretat, de-a lungul anilor, muzică în mai multe limbi, Aura Urziceanu a simţit că mesajul optimist al cântecului „Dor de viaţă” nu trebuie tradus, nici în portugheză şi nici măcar în engleză! Şlagărul se regăseşte pe albumul editat la Electrecord sub titlul „Dor de viaţă” , ca şi pe compilaţia „The Best of Aura”.
Ascultătorii Radio România au iubit dintotdeauna „Dor de viaţă”. Artista a povestit că era adesea oprită pe stradă de admiratori, cu aceste cuvinte: „Parcă special cei de la radio difuzează piesa, ca să avem chef să mergem la serviciu! Ne transmite o stare de bine şi, într-adevăr, ni se face chef de viaţă!”. A scrie un şlagăr cu sonorităţi de jazz, care se ascultă cu drag, la radio, în plină zi, şi după 40 de ani, este o dovadă de inteligenţă artistică.
Socotită drept una dintre vocile cu cea mai mare capacitate improvizatorică din jazz-ul mondial, artista are drept motto cuvintele „Nu sunt geniu, sunt muzică”. „Dor de viaţă” este dovada că Aura Urziceanu e muzică şi multă, multă bucurie!
Sursa: Youtube.com – Proiectul „Eu aleg România!” – Radio România Tg. Mureş
Coordonator proiect – Dana Ardelean
Realizator/voice over – Dana Ardelean
Prezentator – Nicoleta Ghişa
Editor imagine/operator video – Alin Mariş
Laurentiu-Cazan (andreipartos.ro)
S-a născut la Bacău în data de 28.12.1957 şi locuieşte în Buzău. Este un multiinstrumentist (vioară, pian, chitară, muzicuță, percuție), compozitor, textier, solist vocal şi orchestrator. A studiat vioara și pianul încă din copilărie. Fiind autodidact, mai târziu învață să cânte la chitară (acustică, electrică, bas) și își însușește tehnica percuției. Pentru el, muzica se împarte în bună şi proastă. Abordează cu dezinvoltură genuri muzicale foarte diferite: simfonică, populară, ţigănească, spaniolă, italiană, country, grecească, pop, rock, jazz, etc. Astfel, cu toată varietatea genurilor pe care le abordează, creaţia sa este foarte unitară stilistic. Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.
„Say Something” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Ca instrumentist, (vioară, pian, chitară, percuţie şi muzicuţă) cântăreţ, compozitor şi orchestrator, Laurenţiu Cazan este considerat a fi unul dintre cei mai populari artişti din România. Se poate spune despre el că este un cantautor prin excelenţă, dar se mai spune că excepţiile întăresc regula. Astfel, vizita generoasă în România a unui grup de compozitori de elită (din Nashville – S.U.A.) ce viza un schimb de experienţă dintre aceştia şi compozitorii români, (din care a făcut parte şi Laurenţiu) având ca fond încurajarea drepturilor de autori din ţara noastră, a dus la crearea unor compoziţii remarcabile. Aşa a luat naştere piesa “Without me”, lucrare scrisă la Sinaia în martie 1994 (muzică şi text: Laurenţiu Cazan-România & Gary Burr-S.U.A.).
„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primul LP al lui Laurenţiu Cazan, editat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC şi intitulat “Say Something “, este o superbă culegere de hit-uri, pentru că de aici nu lipsesc “Angel”, ”Pescăruşul”, ”Noaptea în vis”, cântece binecunoscute deja dar şi piese vechi de peste 30 de ani, cum ar fi ”Copil orfan” sau piesa instrumentală “Întoarcere în timp”, sau binecunoscuta compoziţie “Without me”- considerată de către casa producătoare ca fiind hitul discului.
Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică dinBacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații:Omicron (1973-1978), Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx (1986-1990).
„Întoarcere în timp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primii paşi în afirmarea artistică îi face pe scena Teatrului din Ploieşti (1981), împreună cu formaţia LITORAL, al cărei chitarist era. Un an mai târziu, în 1982 are prima apariţie TV într-o emisiune realizată la TVR de renumitul Producător şi Realizator Titus Munteanu, în care îşi interpretează compoziţia „Uită tristeţea„.
piesă care-i pune în valoare deosebita personalitate artistică.
La finalul acestui material dar şi la final de 2018, vă doresc sănătate multă, bucurii împreună cu cei dragi şi Un An Nou 2019 mai bun! LA MULŢI ANI!
Sursa: wikipedia.org.com, youtube.com, www.radioromaniaregional.ro/eualegromania/ , Agenţia de presă RADOR, arh. pers. Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România! Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Remember Ion Vasilescu, Liviu Tudan şi Ion Cristinoiu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 noiembrie 2018, 14:26 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:08
Bun găsit tuturor! Astăzi la Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional, vom avea o ediţie „Remember” a Fonotecii Melomanului dedicată muzicienilor români – ION VASILESCU, LIVIU TUDAN și ION CRISTINOIU!
Dirijor la Teatrul Național din Craiova, profesor de muzică la liceele Frații Buzești, D. A. Sturdza și Nicolae Bălcescu din Craiova, profesor la Conservatorul Cornetti din Craiova, dirijor la teatrele de revistă Cărăbuș, Alhambra, Gioconda, Ion Vasilescu și Teatrul de Estradă din București, Ion Vasilescu a fost cea mai importantă personalitate a muzicii ușoare românești din secolul XX. A creat o muzică ușoară cu caracter național precis conturat, valorificând intonațiile și ritmica cântecului popular. A mai compus muzică de cameră, de scenă și de film, precum și coruri. (wikipedia.org)
Jean Moscopol – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară? (Ion Vasilescu/Nicuşor Constantinescu/C – Electrecord, P 2001 Intercont Music & Jurnalul Naţional „Cântecele noastre toate…”)
“Ion Vasilescu a avut ambiţia, vocaţia de ctitor: o dată cu el s-a desăvârşit la noi şcoala muzicală de gen; cu melodică originală, plăcută, rafinată, ethos naţional, cu varii prelungiri în satiră, pastoral, lirism, dans. Ion Vasilescu le-a cuprins pe toate în doar 27 de ani creatori: muzeu sonor cu ecou peste mode şi timp……….În 1936 apărea piesa „Nu–ţi pare rău când vezi că plîng”: fără excepţie, aşa s-a perpetuat până azi exerciţiul sonor, se scria şi muzică lirică. În 1938, Vasilescu semna superba melodie „Astăzi e ziua ta”. Cu un an înainte el scrisese şi prima piesă dedicată capitalei: „Hai să-ţi arăt Bucureştiul noaptea”. Anul 1940 consemnează mega hit-urile „Țărăncuţă, ţărăncuţă” şi „Mi-am pus busuioc în păr”…
„Cel mai frumos tango din lume” (Ion Vasilescu/Nicușor Constantinescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 2008 Roton & Radio Romania) interpretat de Gică Petrescu.
Ion Vasilescu a cunoscut şi consacrarea meridianelor: Piesa „Azi noapte te-am visat”, se cânta sub titlul „In the garden of Granada”, „Nu mă uita când altă dragoste vei întâlni” era cunoscută ca „Ne m’oublie pas”, la Paris, „Vergiss mich nicht” la Viena.” – Daniela Caraman Fotea (http://www.radioromaniacultural.ro/greii_muzicii_usoare_romanesti_ion_vasilescu-19112)
Tot în luna noiembrie, Liviu Tudan ar fi împlinit 71 de ani! Îi aducem, aşadar, omagiul şi recunoştinţa noastră pentru aportul său creativ-muzical-artistic la dezvoltarea muzicii rock româneşti!
„Alfabetul (muz. Liviu Tudan, vers. Corina Brăneanu)”, înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Liviu Tudan (Roşu şi Negru).
Născut în București, unde studiază în cadrul Școlii de Muzică nr. 1, absolvă la Iași cursurile Conservatorului de Muzică GEORGE ENESCU, clasa Compoziție. Se îndreaptă rapid spre curentul rock, devenind de-a lungul timpului membru (chitară bas) al mai multor grupuri cunoscute, cum ar fi Sideral sau Metronom, dar trupa care l-a consacrat și de numele căreia rămâne legat este Roșu și Negru.
Roşu şi Negru – „Pseudofabulă” (muz. Adrian Ordean, vers. Traian Furnea) – Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Dida Drăgan – „Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, vers. Eugen Dumitru) de pe albumul „Muzică de Colecţie, Vol. 34 – Dida Drăgan (C-Electrecord & P-2007 Intercont Music /Jurnalul Naţional).
În încheierea acestei ediții REMEMBER, ne vom aduce aminte cu drag şi ne vom înclina „artistic” în faţa activităţii muzicale şi mai ales, creatoare, a compozitorului ION CRISTINOIU, un omagiu adus carierei sale profesionale şi a calităţilor sale umane deosebite!
Dan Spătaru – „Te-aşteaptă un om” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă) de pe albumul „80 de ani de muzica”. O prod. Radio România & Roton 2006.
A scris peste 700 piese de muzică ușoară; peste 3000 de orchestrații, muzică pentru cinci spectacole de revistă…
Angela Similea – „De n-ai să vii (muz. Ion Cristinoiu, vers. Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu” (P – 2000 Electrecord)
A scris muzica pentru 7 filme de lung metraj, a primit Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziție în anii 1978, 1979, 1982, 1984, 1995. Premiul pentru orchestrație la Festivalul internațional al șlagărului din Dresda, 1982.
A avut cele mai multe participări (16) la Festivalul Mamaia, unde a obținut: 5 Trofee Mamaia: 1984 De n-ai sa vii; text: Ovidiu Dumitru, solist: Angela Similea; 1988 Dacă într-o zi mă vei iubi; text: Ovidiu Dumitru, solist: Daniel Iordăchioaie și Deschid fereastra; text: Aurel Storin, solistă: Corina Chiriac; 1992 Lasă-mi pe cer o stea; text: Dan V. Dumitriu, solist: Gabriel Cotabiță; 1995 Raiul pe pământ; text: Mihai Dumbravă, solist: Gabriel Cotabiță; 1997 Daca n-ai pleca; text: Roxana Popescu, solistă: Monica Anghel, Un titlu de laureat, un premiu I, două premii II, două premii III, un premiu al criticii, un premiu al publicului, patru mențiuni.
Gabriel Cotabiţă – „Raiul pe pământ (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu”, C&P 2000 Electrecord.
În calitate de solist şi membru al Cvintetului vocal LUCHIAN, condus de regretatul interpret şi dirijor al Grupului SONG – Ioan Luchian Mihalea, am avut onoarea şi privilegiul de a-l cunoaşte personal şi de a colabora artistic cu Maestrul Ion Cristinoiu în perioada 1981-1990 la diferite proiecte muzicale de studio, atât în radio cât şi în televiziune. În acest sens îi aduc şi eu, împreună cu colegii mei din Cvintetul LUCHIAN, un omagiu:
Cvintetul LUCHIAN – „Prin ploaie trecător” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Eugen Rotaru), înreg. din Fonoteca Radio România 1981-1990.
Sursa: wikipedia.org.com, Agenţia de presă RADOR, arh. pers. Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România! Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – La mulţi ani, Dida Drăgan şi Ducu Bertzi!
Publicat de Bogdan Dragomir,
21 septembrie 2018, 12:05 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:23
Bun găsit tuturor la emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, în cadrul rubricii Fonoteca Melomanului, să fredonăm împreună câteva piese celebre din repertoriul îndrăgiților interpreți Dida Drăgan și Ducu Bertzi!
Pentru început, am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, o piesă de succes, interpretată de primul artist aniversat, piesela intitulată: Floare de colț (Ducu Bertzi/Viorel Popescu). Îi dorim sănătate, bucurii şi LA MULŢI ANI, artistului cantautor DUCU BERTZI!
(AUDIO) „FLOARE DE COLȚ” (muz. Ducu Bertzi, text Viorel Popescu) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1998 Roton & Radio România),interpretată de Ducu Bertzi.
2015.01.14-Ducu-Berti-14-of-26 (radioiasi.ro)
După cunoscuta piesă FLOARE DE COLŢ interpretată cu romantism de cantautorului Ducu Bertzi, aniversat în această ediție a rubricii Fonoteca Melomanului la Radio România Regional, vă invit să ascultăm în continuare o altă piesă apreciată şi fredonată de marele public meloman, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN! Îi dorim LA MULȚI ANI, cu sănătate şi cu toate gândurile bune și vom asculta piesa intitulată: “Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, text Eugen Dumitru), o piesă interpretată cu mare sensibilitate de DIDA DRĂGAN!
(AUDIO) „LACRIMĂ DE STEA” (muz. Liviu Tudan, text Eugen Dumitru) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1998 Roton & Radio România),interpretată de Dida Drăgan.
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumește pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă dorește toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, la Radio România Regional!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr. 8 – Aniversaţi: Cornel Constantiniu, Gică Petrescu şi Teo Peter! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
17 aprilie 2018, 10:02 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:29
Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional şi ascutaţi emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită din muzică 100% românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
După cum vă spuneam şi în ediţia precedentă, şi în luna Aprilie avem mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, aşa că am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica uşoară românească dar şi din repertoriul îndrăgitului şi apreciatului interpret CORNEL CONSTANTINIU (n. 6 aprilie 1945, Bucureşti), artist căruia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
Pentru început să ascultăm piesele „N-aţi văzut o fată?” (muz. şi text Alexandru Mandy) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi “Doar o vorbă” (muz. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cornel Constantiniu”, editat în anul 1996 de casa de discuri ELECTRECORD! Interpretează Cornel Constantiniu!
(AUDIO) „N-aţi văzut o fată?” (muz. şi text Alexandru Mandy) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de Cornel Constantiniu.
(AUDIO) “Doar o vorbă” (muz. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cornel Constantiniu” (C&P1996 ELECTRECORD), interpretată de Cornel Constantiniu.
În continuare, aducem un omagiu artistic unui alt celebru muzician aniversat, un nume de legendă al muzicii uşoare, al romanţei şi al muzicii de petrecere româneşti – Maestrul GICĂ PETRESCU (n. 2 aprilie1915, București – d. 18 iunie2006, București)!
gica-petrescu-3 (romaniacultural.ro)
Din repertoriul celebrului interpret vom difuza piesa „Cel mai frumos tango din lume” (muz. Ion Vasilescu, text Nicuşor Constantinescu), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi potpuriul alcătuit din piesele „Astăzi e ziua ta – Ţi-am luat un mărţisor – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară – Cântă-mi să uit dragostea”, de pe albumul „Greatest Hits” (C&P 1995Intercont Music).
Interpretează…”din fonoteca de aur a muzicii uşoare româneşti” – unicul şi inegalabilul GICĂ PETRESCU!
(AUDIO) „Cel mai frumos tango din lume” (muz. Ion Vasilescu, text Nicuşor Constantinescu), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de Gică Petrescu.
GicaPetrescu (romaniacultural.ro)
(AUDIO) Potpuriul alcătuit din piesele „Astăzi e ziua ta – Ţi-am luat un mărţisor – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară – Cântă-mi să uit dragostea” (aranjamente orchestrale Cornel Popescu), de pe albumul „Greatest Hits” (C&P 1995 Intercont Music), interpretat de Gică Petrescu.
Aproape de finalul acestei ediţii, vă invit, pentru diversitate, în registrul muzicii rock româneşti pentru a-l aniversa şi a-i aduce un omagiu muzicianului, chitaristului bass şi membrului fondator al Trupei COMPACT – TEOFIL PETER (cunoscut ca Teo Peter, n. 11 aprilie 1954, Cluj-Napoca – d. 4 decembrie 2004, București).
Vom difuza din repertoriul formaţiei COMPACT piesele „Fata din vis” (muz. şi text Paul Ciuci) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi „Dă-mi o veste” (muz. şi text COMPACT), de pe albumul “Cântec pentru prieteni” (C&P 1988 – Electrecord).
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală!
(AUDIO) „Fata din vis” (muz. şi text Paul Ciuci) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de formaţia COMPACT.
(AUDIO) „Dă-mi o veste” (muz. şi text COMPACT), de pe albumul “Cântec pentru prieteni” (C&P 1988 – Electrecord), interpretată de formaţia COMPACT.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr. 7 – Aniversaţi: Luigi Ionescu, Şerban Georgescu şi Gheorghe Zamfir! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 aprilie 2018, 09:47 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:32
Bună ziua tuturor ascultătorilor emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! O nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, un nou prilej de a vă spune bun găsit, sunt Bogdan Dragomir şi ascultăm muzică 100% românească! Artiştii aniversaţi, omagiaţi în luna aprilie, dar şi invitaţi astăzi să ne încânte sunt: Luigi Ionescu, Şerban Georgescu şi Gheorghe Zamfir!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
Am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, dar şi din repertoriul artistic al primului invitat aniversat şi omagiat – celebrul interpret de muzică uşoară românească de altădată – Luigi Ionescu, (n. 3 aprilie1927, Pâncești, județulBacău – d. 4 octombrie1994, București) două piese celebre, prima şi unul dintre cele mai fredonate şlagăre ale artistului, intitulată simplu LALELE (compozitor Temistocle Popa, textier Aurel Storin) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat de Radio România & Roton în anul 1995şi piesa INIMĂ (muz. Temistocle Popa, text Mircea Block), de pe albumul intitulat LUIGI IONESCU, o înregistrare din 1968 a Casei de discuri ELECTRECORD! Interpretează din alte vremuri, trubadurul muzicii uşoare româneşti LUIGI IONESCU!
(AUDIO) „LALELE” (muz. Temistocle Popa, text Aurel Storin) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Luigi Ionescu.
(AUDIO) „INIMĂ” (muz. Temistocle Popa, text Mircea Block), de pe albumul “Luigi Ionescu” (C&P 1968 Electrecord), interpretată de Luigi Ionescu.
Astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre! În continuare, aniversăm şi omagiem un alt muzician şi compozitor de seamă al creaţiei pop-rock româneşti, plecat mult prea devreme dintre noi, dar şi jurnalist, realizator de emisiuni muzicale al Societăţii Române de Radiodifuziune – muzicianul ŞERBAN GEORGESCU (n. 5 aprilie1952 – d. 4 martie2007)!
serban-georgescu.640 (arh. Radio Romania)
Din creaţia sa componistică, am selectat pentru emisiunea de astăzi două şlagăre extrem de difuzate la Radio România, intitulate „Fată dragă” (pe versurile lui Aurel Felea), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi „Te-am văzut, mi-ai plăcut” (pe versurile Mădălinei Manole), de pe albumul „Muzică de Colecţie”, editat în anul 2008 de Jurnalul Naţional şi Casa de discuri ELECTRECORD! Interpretează cu timbrul său unic, în numele muzicianului Şerban Georgescu, muza vieţii sale – Mădălina Manole!
(AUDIO) „FATĂ DRAGĂ” (muz. Şerban Georgescu, text Aurel Felea) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Mădălina Manole.
(AUDIO) „TE-AM VĂZUT, MI-AI PLĂCUT” (muz. Şerban Georgescu, text Mădălina Manole) de pe albumul “Muzică de Colecţie” (C – Electrecord, P 2008 Jurnalul Naţional), interpretată de Mădălina Manole.
La finalul acestei ediţii, ne întoarcem către patrimoniul de aur al folclorului românesc autentic şi către unicul, inegalabilul zeu al naiului – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR (n. 6 aprilie1941, Găești, Județul Dâmbovița)! La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune!
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi vă invităm să ascultaţi, din repertoriul distinsului şi apreciatului artist aniversat astăzi, piesele inspirate din folclorul românesc intitulate„De-a lungul”şi „Sârba lui Pompieru”, de pe albumul “GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” editat în anul 2001 de Casa de discuri RAPSODIA. Aranjament orchestral, dirijor şi solist – GHEORGHE ZAMFIR!
(AUDIO) „De-a lungul” (folclor/arranj. orch. Gheorghe Zamfir) de pe albumul „GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” (C & P 2001 Rapsodia), interpretată de Gheorghe Zamfir.
(AUDIO) „Sârba lui Pompieru” (folclor/arranj. orch. Gheorghe Zamfir) de pe albumul „GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” (C & P 2001 Rapsodia), interpretată de Gheorghe Zamfir.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.6 – Aniversaţi: Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 martie 2018, 10:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:35
Bună ziua tuturor ascultătorilor emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vom parcurge împreună, pe calea undelor, o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită din muzică 100% românească, artiştii invitaţi sunt 3 interpreţi celebri în peisajul scenic muzical din România, aniversaţi în luna Martie – La mulţi ani, Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
mircea-vintila.640 (andreipartos.ro)
Am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, dar şi din repertoriul artistic al primului invitat aniversat – cantautorul Mircea Vintilă, două piese celebre şi fredonate cu mare plăcere de melomanii dar şi de toţi fanii artistului, căruia îi dorim multă sănătate, bucurii şi fericire! Pentru început să ascultăm piesele Bade Ioane (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi Proverbe (muz. Mircea Vintilă, vers. Adrian Romcescu) înregistrare din Fonoteca Radio România. Interpretează cu dar şi har, Mircea Vintilă!
(AUDIO) „Bade Ioane” (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Mircea Vintilă.
(AUDIO) „Proverbe” (muz. Mircea Vintilă, text Adrian Romcescu), înregistrare din Fonoteca Radio România, interpretată de Mircea Vintilă.
Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre!
În continuare, aniversăm muzical un alt artist de seamă al scenei pop-rock româneşti, solist şi membru al Formaţiei Direcţia 5, căruia îi dorim cu drag sănătate, multe bucurii şi împliniri! Din repertoriul solistului Cristi Enache, dar şi al formaţiei Direcţia 5, vom difuza două melodii intitulate „Dac-ai şti”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi „Îţi mulţumesc!”, de pe albumul „CLASIC (de lux)”, editat în anul 2011 de casa de discuri CAT MUSIC, ambele piese sunt compuse de Marian Ionescu pe textul lui Florin Dumitrescu. Solistul interpret aniversat astăzi este Cristi Enache!
(AUDIO) „Dac-ai şti” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
(AUDIO) „Îţi mulţumesc!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „CLASIC (de lux)” (C&P 2011 CAT MUSIC), interpretată de formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
Ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi aproape de finalul acestei ediţii, vă invit să rămânem în acelaşi registru al muzicii pop-rock româneşti şi să ascultăm din repertoriul unui alt îndrăgit solist aniversat, membru al unei alte formaţii de succes, piesele „Ţi-am dat un inel”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” , editat în anul 1995 de Roton & Radio România) şi „Ochii tăi 2002”, de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” editat în anul 2003 de Holograf Production şi Media Pro Music.
Dan Bittman & Holograf la Premiile Radio Romania 2016.640 (foto Alexandru Ciumpy Dolea)
Ambele piese, muzică şi text aparţin Casei de prod. Holograf Production. La mulţi ani, cu sănătate, bucurii şi gânduri bune – Dan Bittman!
(AUDIO) „Ţi-am dat un inel” (muz. şi text Holograf) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2008 Roton), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
(AUDIO) „Ochii tăi 2002” (muz. şi text Holograf),de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” (C – Holograf Production &P 2003 Media Pro Music), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
Fonoteca Melomanului de astăzi a ajuns la final, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vom încheia cu o piesă “dedicaţie” pentru cei trei artişti speciali, vedete aniversate ale acestei ediţii, vă dorim tuturor sănătate şi gânduri bune! Piesa se intitulează chiar aşa – La mulţi ani! (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu), de pe albumul “Aniversare” al formaţiei Direcţia 5, editat în anul 2008 de casa de prod. CAT MUSIC! Interpretează formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache!
(AUDIO) „La mulţi ani!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „ANIVERSARE” (C&P 2008 CAT MUSIC) , interpretată de formaţia DIRECŢIA 5 – solist Cristi Enache
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Pixabay.com, cristienache.facebook.com., romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.5/2018. Omagiaţi şi aniversaţi: Aurel Manolache, Dan Andrei Aldea şi Henry Mălineanu! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 martie 2018, 10:44 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:36
Bun găsit la o nouă întâlnire cu mari artişti, muzicieni români şi creaţia lor inegalabilă doar aici la Radio România Regional, în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE!Sunt Bogdan Dragomir, vă spun „Bun găsit!” şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”! Astăzi, vom omagia şi aniversa 3 artişti reprezentativi ai muzicii româneşti, compozitori, cu stiluri diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România – Aurel Manolache, Dan Andrei Aldeaşi Henry Mălineanu!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
aurel-manolache-cristi-cimpoes-.-640-480.jpg
Deşi în luna Martie avem foarte mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, în acest an am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese de referinţă din creaţia apreciatului compozitor, dirijor şi director de teatru muzical AUREL MANOLACHE, muzician căruia îi aducem omagiul şi recunoştinţa noastră pentru întreaga sa activitate artistică, profesionalismul său deosebit şi dorinţa nemărginită de a promova copiii talentaţi şi creaţia muzicală românească de calitate!
„Ale tale” (muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru) este singura melodie interpretată în duet de cei doi monştri sacri ai muzicii uşoare româneşti: Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru. Varianta în limba spaniolă cântată de cei doi mari artişti pe scena Festivalului Internaţional Varadero (Cuba, decembrie 1967) a fost singura melodie care a purtat numele acestui eveniment şi i-a transformat pe Margareta Pâslaru şi pe Dan Spătaru în adevaratele vedete ale ediţiei din acel an. (http://margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.ro/2011/01/margareta-paslaru-sapte-ani-la-rand-pe.html)
„Ale Tale” – muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru, interpreţi Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru, C&P 1968 – Electrecord.
Cea de a doua piesă pe care vă invităm să o ascultaţi se intitulează “Ce frumoasă e marea!” şi va fi interpretată de Florin Apostol! Muzică: Aurel Manolache, versuri: Saşa Georgescu! (înreg. din colecţia pers. Prod. Florin Apostol)
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene! În această nouă ediţie a rubricii Fonoteca Melomanuluipromovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit în continuare, să aniversăm un alt celebru muzician, creator de muzică şi versuri dar şi instrumentist de geniu, din repertoriul căruia vom difuza două melodii de succes intitulate „Om bun” de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi ROTON) şi „Brad bătrân”, de pe albumul „Cenaclul Flacăra”, album editat în anul 2005 de Jurnalul Naţional, o prod. C&P Electrecord & Intercont Music! La mulţi ani, cu sănătate, inspiraţie artistică şi putere, multe bucurii şi fericire – DAN ANDREI ALDEA!
(AUDIO) „Om bun” (muz. şi vers. Dan Andrei Aldea) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi ROTON), interpretată de Dan Andrei Aldea.
(AUDIO) „Brad bătrân” (muz. şi vers. Dan Andrei Aldea) de pe albumul „Cenaclul Flacăra”, editat în anul 2005 de Jurnalul Naţional (C&P Electrecord&Intercont Music), interpretată de Dan Andrei Aldea.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomirşi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanuluidin cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Am păstrat pentru finalul acestei ediţii, din repertoriul unui renumit artist român, omagiat astăzi – HENRY MĂLINEANU – pianist şi compozitor de muzică ușoară, romanțe, operetă, muzică de film și de teatru din România – piesele „Cum am ajuns să te iubesc?”, muz. H. Mălineanu, vers. Eugen Mirea, de pe albumul “Vă rog să-mi acordaţi…” (C&P 2000 Electrecord), interpretată de actorul interpret Ştefan Bănică Sr. şi „Ce cauţi tu în viaţa mea?”, muz. H. Mălineanu, versuri: Eugen Mirea & Jack Fulga, de pe albumul “Duete celebre” (C&P 2009 Electrecord & ROTON), interpretată de solista Monica Anghelşi actorul Ştefan Iordache.
Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie, ne luăm rămas bun şi vă lăsăm în compania pieselor din creaţia Maestrului HENRY MĂLINEANU!
(AUDIO) „Cum am ajuns să te iubesc?” (Henry Mălineanu/Eugen Mirea) de pe albumul „Vă rog să-mi acordaţi…” (C&P 2000 Electrecord), interpretată de Ştefan Bănică Sr.
(AUDIO) „Ce cauţi tu în viaţa mea?” (Henry Mălineanu / Eugen Mirea & Jack Fulga) de pe albumul “Duete Celebre” (C&P 2009 – Electrecord/ROTON) interpretată de Monica Anghel & Ştefan Iordache.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, andreipartos.ro, Pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.4/2018 – Aniversaţi: Ioana Radu, Virgil Popescu şi Elena Cârstea! O emisiune Radio România Regional, realizator Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 februarie 2018, 11:45 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:39
Bun găsit tuturor! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional! Astăzi, în cadrul rubricii „Fonoteca melomanului”, vom asculta ca de obicei creaţii muzicale româneşti interpretate de artişti reprezentativi, cu stiluri diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România şi aniversaţi în luna februarie – Ioana Radu, Virgil Popescu şi Elena Cârstea!
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, am ales pentru începutul acestei emisiuni două piese de referinţă ale folclorului românesc dar şi din repertoriul multîndrăgitei artistă a poporului IOANA RADU, o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical! Să ascultăm piesele I-auzi valea cum sună! şi Tudoriţo, nene! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
(AUDIO) – “I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
(AUDIO) – “Tudoriţo, nene!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
Ascultaţi Radio România Regional, rubrica Fonoteca Melomanului! Promovăm şi astăzi muzica românească de calitate creată şi interpretată de artişti speciali prin stil şi abordare! În continuare, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui alt celebru muzician – Virgil Popescu – compozitor, orchestrator, instrumentist dar şi pedagog pentru tânăra generaţie! Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Primăvara”(din arh.pers. Virgil Popescu) pe vers. poetului Dumitru Popescu Chiselet şi „Inimi hoinare”(de pe albumul “Oana Sârbu – Un altfel de portret), pe vers. poetului George Popovici! Interpretează Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Luminiţa Anghel, Laura Stoica, Zoia Alecu şi Crina Mardare!
(AUDIO) „Primăvara” (muz. Virgil Popescu, vers. Dumitru Popescu Chiselet) din arh. pers. Virgil Popescu( C&P Virgil Popescu) , interpretată de Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Luminiţa Anghel, Laura Stoica, Zoia Alecu şi Crina Mardare.
virgil mare (romania-actualitati.ro).640
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din repertoriul artistei ELENA CÂRSTEA – piesele “Baby, baby!” (muz. şi text Elena Cârstea, orch. Andrei Kerestely) şi „Nu sunt perfectă!” (muz. şi text Elena Cârstea, orch. Ionel Tudor), ambele melodii de pe albumul „Nu sunt perfectă” (C&P 1998 Intercont Music) – o altă îndrăgită solistă aniversată astăzi, căreia îi dorim La mulţi ani, cu sănătate, multe bucurii şi fericire!
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir şi Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, să ne bucurăm de glasul cald şi interpretarea specială a ELENEI CÂRSTEA!
(AUDIO) „Baby, baby!” (muz. Andrei Kerestely, text Elena Cârstea) de pe albumul „Nu sunt perfecta!” (C&P 1998 Intercont Music), interpretată de Elena Cârstea.
(AUDIO) „Nu sunt perfectă!” (muz. Ionel Tudor, text Elena Cârstea) de pe albumul „Nu sunt perfecta!” (C&P 1998 Intercont Music), interpretată de Elena Cârstea.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, romania-actualitati.ro, Pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.3/2018 – Aniversaţi: Nicoleta Matei (NICO), Mircea Romcescu şi Gil Dobrică! O emisiune Radio România Regional, realizator Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 februarie 2018, 11:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:40
Vă salut cu drag! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Muzica Unei Generaţii Perene, să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului” la Radio România Regional, o rubrică alcătuită din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre, artişti consacraţi dar şi tinere talente…
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
În această ediţie avem de aniversat, ca de obicei, 3 muzicieni reprezentativi, cu stiluri interpretative diferite, dar extrem de îndrăgiţi de publicul meloman din România – Nicoleta Matei – nume de scenă – Nico, Mircea Romcescu şi Gil Dobrică!
Pentru început, am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica pop românească dar şi din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete NICO (Nicoleta Matei), artistă căreia îi dorim cu mult drag La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii! Să ascultăm piesele (Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache)şi Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive”, editat în anul 2016 de CAT MUSIC. Interpretează, NICO!
(AUDIO) “(Să-mi dai) Motive (muz. Laurenţiu şi Nicoleta Matei, text Ovidiu Iordache) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Foto Nico – Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati
(AUDIO) „Spune da, spune nu feat. Andrei Tudor (muz. Andrei Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Motive” (C&P 2016 – CAT MUSIC) interpretată de NICO.
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate interpretată de artişti speciali prin stil şi abordare! În continuare, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul La mulţi ani!, unui alt celebru muzician – Mircea Romcescu – compozitor, orchestrator, poliinstrumentist, producător şi conducător al unei formaţii de referinţă în muzica rock românească – ACADEMICA! Vom difuza din repertoriul său componistic, două melodii intitulate „Numai împreună” şi „Spune Stop!”(ambele piese, muz. Mircea Romcescu, vers.Olimpia Panciu), de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (TOGETHER FOREVER), editat de Societatea Română de Radiodifuziune la Editura “Casa Radio” în anul 2003!
Interpretează…”Numai împreună”…dar şi separat – Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu!
(AUDIO) „Numai împreună” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio”) interpretată de Mircea Romcescu şi Olimpia Panciu.
mircea-romcescu.640 (romania-actualitati.ro)
(AUDIO) „Spune stop!” (muz. Mircea Romcescu, vers. Olimpia Panciu) de pe albumul „NUMAI ÎMPREUNĂ” (C&P 2003 SocietateaRomână de Radiodifuziune – Editura “Casa Radio” ) interpretată de Mircea Romcescu.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din repertoriul artistului GIL DOBRICĂ, un îndrăgit solist aniversat in memoriam astăzi, piesele “Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) şi „Idilă sub clar de lună” (muz. Bill Monroe, text Gil Dobrică), aranj. orchestrale şi conducerea muzicală – Ion Barbu şi Cornel Meraru, ambele piese de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord)!
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu prietenul şi colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, să ne aducem aminte cu drag de sufletul mare şi interpretarea plină de căldură a lui GIL DOBRICĂ!
(AUDIO) „Hai acasă!” (muz. John Denver, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
(AUDIO) „Idilă sub clar de lună” (muz. Bil Monroe, text Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C&P 1998 Electrecord), interpretată de Gil Dobrică.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, Pixabay.com, romania-actualitati.ro, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Fonoteca melomanului – nr. 2/2018
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 ianuarie 2018, 12:14 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:42
Bună ziua dragi ascultători ai emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Radio România Regional, să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită din muzică 100% românească, albume de colecţie, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre, artişti consacraţi dar şi tinere talente…
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene – rubrica Fonoteca Melomanului – ediţia nr. 2! Audiţie plăcută!
După cum vă spuneam şi în ediţia precedentă, avem mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, aşa că am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, două piese de referinţă din muzica uşoară românească dar şi din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete STELA ENACHE, artistă căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii! Pentru început să ascultăm piesele Extemporal şi Să pot de pe albumul „Şlagăre româneşti!”, editat în anul 2011 de Editura Muzicală a U.C.M.R. în coprod. cu Radio România, muzică, text şi interpretare – Florin Bogardo şi Stela Enache!
(AUDIO) „Extemporal” (muz. şi text Florin Bogardo) de pe albumul „Şlagăre româneşti!” (2011 – Editura Muzicală a U.C.M.R. în coprod. cu Radio România) interpretată de Stela Enache şi Florin Bogardo.
Stela Enache (radioresita.ro)
(AUDIO) „Să pot” (muz. şi text Florin Bogardo) de pe albumul „Şlagăre româneşti!” (2011 – Editura Muzicală a U.C.M.R. în coprod. cu Radio România) interpretată de Stela Enache şi Florin Bogardo.
Astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre! În continuare, aducem un omagiu artistic unui alt celebru muzician, compozitor, instrumentist şi conducător al unei formaţii de referinţă în muzica rock românească, formaţie din repertoriul căreia vom difuza două melodii intitulate „Racul, broasca şi o ştiucă” şi „La fereastra ta”, de pe albumul „Best of Club A”, editat de casa de discuri Electrecord.
Interpretează…”dincolo de timp şi de timpuri” – Iuliu Merca şi SEMNAL M!
(AUDIO) „Racul, broasca şi o ştiucă” (muz. şi text Iuliu Merca) de pe albumul „Best Of Club A (C&P Electrecord) interpretată de Iuliu Merca şi Semnal M.
(AUDIO) „La ferastra ta” (muz. şi text Iuliu Merca) de pe albumul „Best Of Club A (C&P Electrecord) interpretată de Iuliu Merca şi Semnal M.
Aproape de finalul acestei ediţii, vă invit să rămânem în acelaşi registru al muzicii rock româneşti şi să ascultăm din repertoriul unui alt îndrăgit solist aniversat, conducător al unei formaţii de succes, piesele „Strada ta” şi „Trenul fără naş” (muz. şi text Cristi Minculescu), înregistrări din fonoteca Radio România. La mulţi ani, CRISTI MINCULESCU!
(AUDIO) „Strada ta” (muz. şi text Cristi Minculescu) de pe albumul „80 de ani de muzică – Radio România” interpretată de Cristi Minculescu şi IRIS (C – Radio România, P 2008 Roton).
80 de ani de muzica Radio Romania.640 (cover album Roton-Radio Romania)
(AUDIO) „Trenul fără naş” (muz. şi text Cristi Minculescu), înregistrare din fonoteca Radio România, interpretată de Cristi Minculescu şi IRIS.
Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru audiţie şi lectură şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, pentru că aniversăm 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, vă dorim sănătate, toate gândurile bune şi la finalul acestei ediţii, vă lăsăm în compania unei piese memorabile a acestui neam – Hora Unirii, un imn patriotic, compus de Alexandru Flechtenmacher pe versurile poetului Vasile Alecsandri, interpretat de Corul şi Orchestra Ansamblului Artistic DOINA al Armatei, dirijat de Dinu Stelian!
(AUDIO) „Hora Unirii” (muz. Alexandru Flechtenmacher, vers. Vasile Alecsandri) de pe albumul „GRAIUL NEAMULUI” , editat în anul 2001 de casa de discuri Electrecord, interpretată de Corul şi Orchestra Ansamblului Artistic DOINA al Armatei, dirijat de Dinu Stelian!
Surse: Agenţia de Presă RADOR, pixabay.com, arh. foto a Ministerului Apărării Naţionale, clujulcultural.ro, transilvaniareporter.ro, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Fonoteca melomanului
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 ianuarie 2018, 11:45 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:43
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit, aici la Radio România Regional, să ascultaţi prima ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică muzicală cu albume de colecţie, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre, artişti consacraţi dar şi tinere talente…
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene – rubrica Fonoteca Melomanului – ediţia nr. 1! Audiţie plăcută!
În luna ianuarie avem mulţi muzicieni de aniversat sau de omagiat, aşa că am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese de referinţă din repertoriul FOLKal îndrăgitei şi apreciatei interprete ZOIA ALECU, căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi fericire! Vom asculta piesele TREI GALOŞI şi OUĂ DE ROUĂ de pe albumul „Zoia – Vino aici!”, editat în anul 2007 de Casa de discuri OVO MUSIC, muzică, text şi interpretare – ZOIA ALECU!
(AUDIO) „Trei galoşi” (muz. şi text Zoia Alecu) de pe albumul „Zoia – Vino aici” (C&P 2007 OVO MUSIC) interpretată de Zoia Alecu.
(AUDIO) „Ouă de rouă” (muz. şi text Zoia Alecu) de pe albumul „Zoia – Vino aici” (C&P 2007 OVO MUSIC) interpretată de Zoia Alecu.
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre! În continuare, vom aduce un omagiu artistic unui alt celebru interpret de muzică „de altădată”, din repertoriul căruia vom difuza două melodii de succes intitulate „Cântecul lui Zavaidoc” şi „Mărie şi Mărioară!”, de pe albumul „Cântece din Bucureştii de altădată” – vol. 5, editat în anul 2005 de casa de discuri Star Media Music sub licenţa UCMR-ADA!.
Coperta CD Cantece din Bucurestii de altadata – vol.5 (P-2005 Star Media Music/arh.pers.B.Dragomir)
Interpretează…”fără pereche” – Marin Teodorescu (artistul cunoscut mai bine sub numele de ZAVAIDOC) (n. 8 martie 1896, Pitești — d. 13 ianuarie 1945)!
(AUDIO) „Cântecul lui Zavaidoc” de pe albumul „Cântece din Bucureştii de altădată – vol. 5” (C – UCMR-ADA/P-2005 Star Media Music) interpretat de ZAVAIDOC.
zavaidoc21_rra.640(rador.ro)
(AUDIO) „Mărie şi Mărioară” de pe albumul „Cântece din Bucureştii de altădată – vol. 5” (C – UCMR-ADA/P-2005 Star Media Music) interpretat de ZAVAIDOC.
Aici Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomirşi ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Am ascultat astăzi doi interpreţi consacraţi – Zoia Alecu şi Zavaidoc, din timpuri şi genuri diferite şi am ascultat piese muzicale celebre din repertoriul acestora! Am păstrat pentru finalul acestei ediţii, din repertoriul interpretei DOINA BADEA, o mare artistă, de asemenea aniversată în luna Ianuarie, piesele „Cânta un matelot” (V. Veselovski /I. Minulescu) şi „Ploaia şi noi” (Vasile V. Vasilache / Flavia Buref), de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” editat în 2002 de casa de discuri ELECTRECORD.
Sunt Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii şi împreună cu colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru audiţie şi vizionare şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vă dorim sănătate, toate gândurile bune şi vă lăsăm în compania pieselor interpretate de DOINA BADEA!
(AUDIO) „Cânta un matelot” (V. Veselovschi/I. Minulescu) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” interpretată de Doina Badea (C&P 2002 Electrecord).
(AUDIO) „Ploaia şi noi” (Vasile V. Vasilache – Flavia Buref) de pe albumul „80 de ani de muzică” Disc 4 (C&P 1995 Radio România/ROTON) interpretată de Doina Badea.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, zoiaalecu.ro, pixabay.com, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.