Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În perioada 24-31 octombrie, NATO a desfășurat exercițiul Neptune Strike 2024 pe întregul continent european, de la Marea Mediterană centrală și Adriatică, până la Mările Nordului și Baltică.
În această perioadă, NATO a preluat controlul operațional al unor capacități avansate de război maritim puse la dispoziție de mai mulți aliați, printre care s-au numărat portavioane și grupuri de atac expediționare desfășurate în diverse domenii operaționale.
În total, aproximativ 20 de nave de suprafață și submarine, alături de Forțele pentru Operații Speciale și numeroase aeronave, au participat la exercițiu, fiind susținute de aproximativ 15.000 de membri ai personalului.
Printre națiunile participante la acest exercițiu NATO s-au numărat: România, Albania, Belgia, Canada, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, demonstrând capacitatea impresionantă a aliaților de a colabora prin NATO pentru descurajare și apărare comună.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Brigada 9 Mecanizată din Constanța a încheiat Exercițiul ‘Mărășești 24’, desfășurat în Centrul Secundar de Instruire prin Luptă Babadag. La exercițiu au participat și parteneri din Republica Moldova, precum și structuri din Jandarmeria Română, Forțele pentru Operații Speciale, Baza 57 Aeriană, regimentul de infanterie marină și spitalul militar. Detalii avem de la generalul de brigadă Adrian Costaru, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie, în compunerea căreia funcționează Brigada 9 Mecanizată. Adrian Costaru: Exercițiul este un pic mai complex, tocmai datorită caracterului bilateral, interinstituțional și întrunit. Practic, are toate componentele pe care le puteam aduce acestui exercițiu. Exersăm tehnicile, tacticile și procedurile noastre pe care le-am exersat în anii anteriori, dar prezența militarilor de la unitățile de jandarmi, de la forțele pentru operații speciale, de la regimentul de infanterie marină, schimbul ăsta de experiență cu ei, noi îi spunem ‘un exerciţiu de tip cross-training”, ne ajută foarte mult și ei învață de la noi și noi învățăm de la ei.În cadrul Exercițiului ‘Măreșești 24’ a fost evaluată și subunitatea românească pusă la dispoziția Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG
Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Marea Britanie, mai exact în baza aeriană Lakenheath și unde o echipă de eliminare a dispozitivelor explozive EOD a Forțelor Aeriene din România a participat la prima ediție a exercițiului internațional EOD organizat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Exercițiul a reunit echipe din nouă state și a avut ca scop consolidarea parteneriatelor și alianțelor, dezvoltarea capacităților și competențelor, precum și descurajarea amenințărilor EOD. Pe parcursul exercițiului, echipa EOD română a rezolvat cu succes șapte incidente pregătite de organizatori și au fost instruiți pentru rezolvarea unui scenariu de curățare rapidă a pistelor de aterizare. Plutonierul ajutant Marius Turenschi, şef formațiune EOD din cadrul Grupului EOD al Forțelor Aeriene:
Marius Turenschi: Exercițiile au fost pregătite în cel mai mic detaliu de partenerii americani. Să vă dau un exemplu: toate incidentele EOD, toate dispozitivele explozive erau făcute cu senzori acustici sau luminoși, tocmai în caz de greșeai ceva, un bip sau un fascicul luminos îți prezenta faptul că fie călcai pe o mină, fie activai un dispozitiv improvizat. Astfel, feedback-ul a fost pozitiv. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ne-am îndeplinit toate cele șapte incidente primite.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Trecem de la forțele terestre la cele navale și ajungem în Marea Mediterană, unde fregata ‘Regina Maria’ își continuă participarea la operația EUNAVFOR MED „IRINI”, alături de nava comandant ‘ITS Paolo Thaon di Revel’ a Forțelor Navale ale Italiei și nava HS Kanaris a Forțelor Navale ale Greciei. Nava românească a executat o serie de activități complexe în toate domeniile de activitate specifice pentru integrarea în cadrul operației. Astfel, militarii din echipa de inspecție și operatorii Forțelor pentru Operații Speciale s-au instruit permanent prin desfășurarea unor module specifice de pregătire. Locotenentul Constantin Zvâncă, ajutor comandant grup luptă antiaeriană și la suprafață:
Constantin Zvâncă: Printre misiunile de interogare a navelor comerciale, cât și a celor de ‘friendly approach’, fregata ‘Regina Maria’ a executat de curând o serie de misiuni de foc cu armamentul individual de infanterie, cât și cu instalațiile artileristice de calibru mic de la bordul navei. De remarcat este faptul că militarii care deservesc aceste instalații şi-au executat misiunile cu profesionalism și cu un grad ridicat de eficiență.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Marea Mediterană coborâm în tabăra Moana din Bangui, Republica Centrafricană, unde, în cadrul unei ceremonii, comandantul forței misiunii de instruire a Uniunii Europene, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan, a înmânat medaliile misiunii vânătorilor de munte români din detașamentul de protecție a forței care au ajuns la finalul celor șase luni de dislocare pe continentul. african. Ceremonia a evidențiat profesionalismul și serviciile excepționale ale membrilor echipei, dar și recunoștința tuturor membrilor EUTM-RCA pentru contribuția lor la asigurarea climatului sigur necesar desfășurării activității lor zilnice. Comandantul forței misiunii a încheiat ceremonia dorind tuturor celor care își finalizează turul o călătorie sigură spre casă și un timp plin de dragoste, bucurie și reuniuni de neuitat.
Olivia Bucioacă (Realizator rubrică): Forțele pentru Operații Speciale din 13 state aliate și partenere au desfășurat timp de două săptămâni exercițiul „Trojan Footprint ’24”.
Antrenamentele au avut loc în Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Macedonia de Nord și România.
Adrian Gâtman: „Trojan Footprint 24” este cel mai important exercițiu al Forțelor pentru Operații Speciale desfășurat pe continentul european.
Circa 2.000 de militari s-au instruit între 4 și 15 martie în cadrul acestui exercițiu condus de Comandamentul Forțelor Speciale Americane din Europa.
Scopul exercițiului a fost să arate capacitatea națiunilor aliate și partenere de a răspunde oricărei amenințări. Seria de exerciții „Trojan Footprint 24” a debutat în anul 2002, iar din 2016 se desfășoară la fiecare 2 ani, anul acesta aflându-se sub umbrela Steadfast Defender, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele trei decenii.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Camera Deputaților și Senatul au aprobat în plen înființarea Comandamentului Regional de Componentă pentru Operații Speciale pe teritoriul României în garnizoana Târgu Mureș.
Potrivit documentului trimis legislativului, în elaborarea Planului regional pentru sud-est, NATO a identificat nevoia existenței unor structuri de comandă-control a Forțelor pentru Operații Speciale în regiunea Mării Negre, care să asigure sincronizarea eforturilor aliate pentru acest domeniu.
În consecință, România și Bulgaria au propus un proiect de constituire a acestui comandament în format bilateral.
Pentru început, România își va asuma rolul de națiune lider. Ulterior, în condițiile îndeplinirii de către Bulgaria a unor criterii NATO, acest rol va fi preluat alternativ. Inițiativa rămâne deschisă inclusiv pentru contribuția altor națiuni aliate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Punct final pentru exercițiul „Sea Shield 2023”, cel mai complex eveniment de instruire din acest an al Forțelor Navale Române. Circa 3.400 de participanți din 13 state aliate și partenere au desfășurat antrenamente în Marea Neagră, pe Dunăre și în zona de coastă.
Una dintre secvențele exercițiului a avut loc joi, pe brațul Sfântu Gheorghe, unde a fost simulată respingerea unui desant aerian inamic, pentru care au acționat peste 500 de militari din forțele navale, fluviale, terestre, aeriene și pentru operații speciale.
Contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”: După 2 săptămâni de exerciții zilnice, nivelul de instruire de formare a deprinderilor specifice comandanților de nave pentru manevra navelor și a comandanților serviciului de luptă pentru mânuirea armamentului de la bord au atins standarde maxime.
Practic, nu am întâmpinat nicio dificultate, chiar și pentru tinerii ofițeri veniți acum maxim de 3 săptămâni de pe băncile Academiei Navale, s-au integrat rapid în rândul echipajelor și au răspuns cerințelor operaționale specifice.
Seria de exerciţii anuale Sea Shield este destinată instruirii forţelor aliate şi a fost propusă de România la summmitul NATO de la Varşovia, în 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.
Publicat de Gabriel Stan,
17 noiembrie 2021, 12:50
Anca Făgăraș (realizator rubrică): Exercițiul „Junction Strike 2021” la care au participat peste 1000 de militari români și străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice terestre, aeriene și navale, s-a încheiat în această săptămână cu certificarea a doua ţinte de capabilități NATO: un grup maritim de forțe pentru operații speciale și Comandamentul de componentă de operații speciale.
Marți, 9 noiembrie, la poligonul de la Sângeorgiu de Mureș, a avut loc Ziua distinşilor vizitatori, la care au fost prezenți ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă și șeful statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, alături de comandanți ai Forțelor pentru Operații Speciale din ţări aliate și partenere, iar la sediul componentei Forțelor pentru Operații Speciale au fost prezentate capabilități, o expoziție de tehnică și echipamente specifice, dar și un exercițiu demonstrativ.
Nicolae Ciucă, ministrul apărării: Importanța este cât se poate de evidentă, pentru că reprezintă, așa cum spuneam, un instrument militar care poate să îndeplinească misiuni, atât izolat, ca o componentă de sine stătătoare, dar într-un mod aparte ei reprezintă acea forță complementară care, atunci când este nevoie de acțiuni decisive, ei sunt cei mai nimeriți.
Cursul pentru jurnaliști care transmit din zone de conflict
Publicat de prosavioleta,
28 septembrie 2021, 23:47
Cristian Dumitrașcu (realizator): fost o săptămână plină. Am fost la Târgu Mureș, acolo unde a fost organizat de Direcția Informare și Relații Publice cu sprijinul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Statului Major al Forţelor Terestre şi Statului Major al Forţelor Aeriene, cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de război. Este un curs aflat la a 17-a ediție. Armata României este una dintre puținele din NATO care oferă un astfel de tip de pregătire jurnaliştilor preocupaţi de domeniul militar. Radio România Actualităţi l-a avut până astăzi acolo pe Alex Buzică. O să ne spună el săptămâna viitoare ce a păţit. De asemenea, toată reţeaua „Jurnal militar” a avut acolo şi de la București, şi de la Brașov, şi de la Târgu Mureș ziarişti care s-au instruit toată săptămâna aceasta. Cei 316 jurnaliști care au absolvit acest curs, începând din 2004 și până în prezent, reprezintă interlocutori obiectivi, care își îndeplinesc cu competență și profesionalism misiunea asumată de a aduce informații corecte către publicul larg – este un comunicat pe site-ul Ministerului Apărării care spune așa. După săptămâna care a curs acum, sunt convins că au dreptate. Ascultăm o secvență din prima zi de instruire pe care au avut-o jurnaliștii la Târgu Mureș.
Instructor din Forțele pentru Operații Speciale: De exemplu, dacă sunteţi undeva într-o zonă, eu știu, vă faceți dumneavoastră meseria acolo și apar probleme, ușor intrăm după dumneavoastră cu asta. Am intrat, v-am scos afară, v-am pus în maşină, am pişcat-o, imediat. Sunt foarte mobile mașinile. Poți să treci prin apă cu ele până la nivelul filtrului. O să daţi şi o tură cu ea, ca să vă învățați un pic cu sunetul. Sunt nişte chestii pe care trebuie să le simțiți. Când plecați de aici, vreau să simțiți feeling-ul ăla, da? Ce înseamnă puterea aia a unei mașini de luptă, ce înseamnă sunetul ăla, să faci diferența. De exemplu, când încep să tragă pe aici, scapă situația de sub control, dumneavoastră vă aruncaţi într-un şanţ sau ceva şi ţi-ai tras în cap o glugă sau te-ai pus cu mâinile la cap, tu trebuie să auzi motorul. „Vin ăştia să mă scoată să mă scoată, vine Humvee-ul, ăsta e al meu” – ştii o treabă, da? Ai ieşit afară, că poate te-ai ascuns sub un podeţ, auzi o mşină, ai ieşit afară, e exact ăla care te caută. Nu e bine. Dacă auzi un Humvee – „Ăsta a venit să mă salveze”. Dumneavoastră trebuie să fiţi în stare să faceți deosebirile astea, da? Asta vreau să vă fac eu aici, să înţelegeţi. Trebuie să simţi mirosul ăala de praf de pușcă, că aşa miroase Humvee-ul, când îl simţi. S-ar putea să fie noapte, nu vezi, e ceaţă, simţi mirosul ăla de gaz ars de la Humvee. Astea sunt chestii pe care trebuie să le simţiţi – miros, sunet. În armată nu e numai tot ce vezi. Aşa sună o armă a prietenilor, ăștia care sunt cu mine, armele lor sună așa, ale inamicului sună invers. Cristian Dumitrașcu (realizator): L-am ascultat aici, la „Jurnal militar” pe unul dintre instructorii din Forțele pentru Operații Speciale. Nu îi dăm numele, că nu se poate, așa este regula pentru militarii aceștia speciali.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.