CE consolidează normele privind transparența pentru a combate finanțarea terorismului
Publicat de Andrei Cretoiu, 2 august 2016, 10:30
Comisia Europeană a adoptat o propunere care vizează consolidarea în continuare a normelor Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor, pentru a lupta împotriva finanțării terorismului și pentru a spori transparența cu privire la proprietarii reali ai companiilor și ai fondurilor fictive.
Modificările propuse vizează noile mijloace de finanțare a terorismului care vor spori transparența acțiunilor îndreptate împotriva spălării banilor și vor contribui la consolidarea luptei împotriva evaziunii fiscale.
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans declara că în acest fel autoritățile naționale vor fi ajutate să identifice persoanele care își ascund averile în scopul comiterii de acțiuni criminale precum terorismul.
Statele membre vor putea să obțină și să facă schimb de informații esențiale cu privire la adevărații proprietari ai companiilor sau ai fondurilor cu valoare fictivă, la persoanele care efectuează tranzacții în monede virtuale și la persoanele care utilizează carduri preplătite.
Publicarea informațiilor referitoare la persoanele care se află în spatele companiilor și al fondurilor fiduciare ar trebui, de asemenea, să acționeze ca un puternic factor de descurajare a potențialilor evazioniști fiscali.
Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat că actualizarea acestor privind combaterea spălării banilor va împiedica apariția oricăror lacune în Europa de care ar putea profita teroriștii, infractorii sau orice persoană care încearcă să utilizeze în mod abuziv normele fiscale pentru a-și finanța propriile activități.
„Am luat o serie de decizii în ceea ce privește lupta împotriva spălarii banilor, evaziunii fiscale și finanțării terorismului. Am adoptat o propunere care prevede norme mai stricte în aceste domenii. Dezvăluirile Panama Papers și recentele atacuri teroriste în Uniunea Europenă relevă faptul că atât spălarea banilor cât și finanțarea terorismului reprezintă două provocări cărora trebuie să le facem față împreună. Aceasta este o zonă în care o mai bună cooperare pentru combaterea acestor aspecte va face diferența. Sprijinim statele membre pentru că un raspuns comun al Uniunii Europene in eceste domenii este crucial.”
Această propunere a Comisiei este prima inițiativă de punere în aplicare a Planului de acțiune din februarie 2016 pentru consolidarea combaterii finanțării terorismului și se înscrie, de asemenea, într-o acțiune mai amplă prin care se urmărește sporirea transparenței fiscale și combaterea practicilor fiscale abuzive.
Acest pachet stabilește standarde înalte pentru prevenirea spălării banilor, cum ar fi cerința ca statele membre să înființeze registre naționale de evidență a beneficiarilor reali ai companiilor și ai unor fonduri fiduciare. Statele membre s-au angajat să implementeze pachetul mai rapid decât se planificase inițial, până la sfârșitul anului 2016.