Un număr de 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru „fraudă sau tentativă de fraudă” de la proba de Limba şi literatura română din cadrul sesiunii a doua a Bacalaureatului şi 3.039 au absentat.
„La proba scrisă de Limba şi literatura română – proba E).a) din cadrul examenului naţional de bacalaureat (sesiunea august – septembrie 2021), desfăşurată astăzi, 16 august, au fost prezenţi 14.427 de candidaţi din cei 17.485 de candidaţi înscrişi. Au absentat 3.039 de candidaţi, iar 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Marţi se va susţine proba obligatorie a profilului, miercuri proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la Limba şi literatura maternă.
Prezenţa la simularea probei scrise la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a a fost de 90,54%.
6.120 elevi au fost absenţi din cauza ratei incidenţei cumulate la nivelul unităţii mai mare sau egală cu 6/1.000 locuitori, informează Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat.
„În baza datelor preliminare transmise de inspectoratele şcolare judeţene, au fost prezenţi 124.931 de elevi (90.54% din totalul elevilor eligibili să susţină proba). Nu au putut participa 6.120 de elevi din 149 de unităţi de învăţământ, aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul unităţii este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori”, precizează ministerul.
Doi elevi din judeţul Călăraşi şi un elev din judeţul Timiş au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.
Cea mai ridicată rată de participare s-a înregistrat în judeţul Neamţ (96,5%).
În perioada 29 – 31 martie, Ministerul Educaţiei organizează, împreună cu inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ, simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a.
Guvernele care intervin în instanțe sau nu reușesc să combată frauda și corupția vor risca suspendarea fondurilor UE, conform unui proiect de lege aprobat joi de deputații europeni.
Asistată de un grup de experți independenți, Comisia UE ar avea sarcina de a identifica „deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept” și de a decide măsuri care ar putea include suspendarea plăților din bugetul UE sau reducerea prefinanțării. Decizia Comisiei va fi pusă în aplicare numai după aprobarea Parlamentului și a Consiliului. Odată ce statul membru remediază deficitele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul și miniștrii UE pot debloca fondurile.
Experți independenți care să asiste Comisia Europeană
Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este amenințat dacă sunt subminate una sau mai multe dintre următoarele:
buna funcționare a autorităților care implementează bugetul UE;
buna funcționare a autorităților care efectuează controlul financiar;
investigarea adecvată a fraudei – inclusiv frauda fiscală -, corupția sau alte încălcări care afectează execuția bugetului UE;
control judiciar eficient de către instanțele independente;
recuperarea fondurilor plătite în mod necuvenit;
prevenirea și sancționarea evaziunii fiscale;
cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă și, dacă este cazul, cu Parchetul European.
Pentru a asista Comisia, un grup de experți independenți în domeniul dreptului constituțional și financiar, compus dintr-un expert numit de parlamentul național al fiecărui stat membru și cinci experţi numiți de Parlamentul European, va evalua situația în toate statele membre, anual, și va publica un rezumat al concluziilor sale.
Protejarea beneficiarilor finali
În funcție de domeniul de aplicare al deficiențelor și de procedura de gestionare a bugetului, Comisia poate decide cu privire la una sau mai multe măsuri, incluzând:
suspendarea angajamentelor,
întreruperea termenelor de plată,
reducerea prefinanțării și
suspendarea plăților.
Cu excepția cazului în care decizia prevede altfel, guvernul ar trebui să continue implementarea programului sau fondului UE respectiv și să efectueze plăți către beneficiarii finali, cum ar fi cercetătorii sau organizațiile societății civile. Comisia ar trebui să facă eforturi pentru a se asigura că beneficiarii primesc sumele datorate.
Comisia va prezenta o propunere Parlamentului şi miniștrilor UE de a transfera o sumă care să corespundă valorii măsurilor propuse în rezerva bugetară. Decizia va intra în vigoare după patru săptămâni, cu excepția cazului în care Parlamentul, hotărând cu majoritate de voturi exprimate, sau Consiliul, hotărând cu majoritate calificată (astfel încât niciun stat membru să nu poată bloca o decizie), o modifică sau o resping. Odată ce Comisia Europeană stabilește că deficienţele au fost remediate, suma blocată ar fi deblocată folosind aceeași procedură.
Co-raportorul Comisiei pentru bugete Eider Gardiazabal Rubial (S&D, ES) a declarat: „Respectarea statului de drept și a tuturor valorilor UE sunt principiile fundamentale pe care am construit proiectul european. Niciun guvern nu poate încălca aceste valori fără să sufere consecințele”. Petri Sarvamaa (EPP, FI), co-raportor al dosarului a afirmat că “cel mai important aspect al acestui mecanism este protecţia beneficiarilor finali, element accentuat în comparaţie cu propunerea originală a Comisiei. Am inclus de asemenea Parlamentul European în procedura de luare a deciziei, ceea ce întăreşte dimensiunea de responsabilitate democratică în privinţa măsurilor propuse.”
Următoarele etape
Parlamentul European a aprobat regulile cu 397 de voturi pentru, 158 de voturi împotrivă şi 69 de abţineri. Deputații europeni sunt acum pregătiți să înceapă negocierile cu privire la formularea finală a regulamentului cu miniștrii UE, care nu și-au adoptat încă poziția.
Background
Propunerea de regulament privind „protecția bugetului Uniunii în cazul deficiențelor generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre” face parte integrantă din pachetul bugetar pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual 2021-2027.
Procesul pe fond al unor elevi din Timiş, eliminaţi în vară de la Bacalaureat, începe săptămâna aceasta. Acţiunile preliminare – cele de anulare a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a fraudei – au început deja, iar Inspectoratul Școlar a câştigat opt dintre acestea.
Reamintim, aproximativ 50 din cei 143 de elevi eliminaţi de la Liceul din Făget s-au adresat instanţei. Ei nu pot participa la două sesiuni consecutive ale bacalaureatului.
Mai multe persoane au fost înșelate și au rămas fără bani, după ce au vrut să-și cumpere, de pe internet, bilete reduse pentru sejururi la munte și la mare.
Potrivit Poliției Capitalei, în cursul zilei de ieri, oamenii legii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au reținut trei bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 43 de ani, bănuiți de săvârșirea a 28 de infracțiuni de înșelăciune cu pachete turistice.
Din datele și probele obținute până în prezent rezultă că, în perioada ianuarie – august 2015, rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiții, pe parcursul a doi ani, au indus în eroare 28 de persoane, păcălindu-i să cumpere pachete turistice, încasând astfel diferite sume de bani, pentru care eliberau vouchere neînseriate, fără valoare.
Prejudiciul creat prin săvârșirea faptelor este estimat la suma totală de 100.000 de lei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, cu cei trei în cauză în stare de reținere, urmând a fi prezentați magistraților.
Mai mulți profesori au fost sancționați la școlile din Vânători – Neamț, Pipirig, Brusturi, Agapia si Târgu-Neamț, după scandalul fraudei de la Bacalaureat, sesiunea de vară.
Astfel, pentru trei cadre didactice s-a dispus desfacerea contractului de muncă, iar mai mulți profesori au primit sancțiuni de ordin financiar.
Neregulile au fost depistate în centrele de la Liceul „Vasile Conta” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, ambele din Târgu Neamţ.
Cea mai aspră sancţiune, respectiv demiterea a fost pentru cei care s-au implicat activ, ajutându-i pe elevi să copieze, restul dând dovadă de neglijenţă.
Procurorii D.I.I.C.OT – Serviciul Teritorial Cluj şi poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca solicită sprijinul cetăţenilor în identificarea unor persoane care ar fi efectuat tranzacţii frauduloase cu carduri bancare.
În perioada octombrie – decembrie 2014, prin accesarea ilegală a sistemelor informatice şi efectuarea unor operaţiuni financiare frauduloase, doi bărbați ar fi cauzat un prejudiciu de peste 7.000 de lei, în dauna a două părţi vătămate, din Cluj-Napoca.
Pentru identificarea celor în cauză şi, implicit, pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor, solicităm sprijinul cetăţenilor care pot oferi informaţii utile.
Persoanele care pot furniza informaţii cu privire la identitatea persoanelor, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgenţă 112.
Promovate cu insistenta in toata lumea si pe toate caile posibile, din motivul perfect intemeiat ca sunt mult mai rapide si mai comode, platile online sunt, totusi, mult mai riscante decat cele cu bani lichizi, sau cu POS-urile.
Conform site-ului EurActiv.ro, care citeaza cel mai recent raport al Bancii Centrale Europene (BCE), cele mai frecvente fraude cu carduri bancare sunt cele la platile online, acolo unde nu este necesara prezenta fizica a cardului ci se solicita doar informatiile de pe acesta.
Conform celui de-al patrulea raport al BCE privind fraudarea carduri, in 2013 valoarea totală a fraudei a scăzut pentru canalele de tranzacționare ATM și POS, dar a crescut pentru plățile online (Card-Not-Present – CNP).
Fraudarea plăților online a crescut cu 21%, si reprezinta in prezent 66% din totalul pierderilor din fraudarea cardurilor emise în interiorul zonei unice de plăți în euro (Single Euro Payments Area – SEPA).
Valoarea totală a fraudelor cu carduri emise în interiorul SEPA în 2013 a fost de 1,44 miliarde de euro.
EurActiv.ro afirma ca ne putem aștepta la creșterea în continuare a tranzacțiilor frauduloase de plăți online deoarece au fost sporite măsurile de securitate pentru platile facute cu cardul fizic.
Scăderea fraudelor la ATM și POS a fost în principal rezultatul unei scăderi a nivelului produselor contrafăcute și, din punct de vedere geografic, datorită scăderii tranzacțiilor frauduloase transfrontaliere din cadrul SEPA.
Altfel spus, masurile din ce in ce mai eficiente prin care ATM-urile si POS-urile detecteaza cardurile false i-au determinat pe hackeri sa exploateze slabiciunile mediului online.
Există astfel argumente solide pentru adoptarea rapidă de măsuri de securitate mai eficiente pentru a proteja tranzacțiile fără card, adauga EurActiv.ro.
Iniţial, SEPA corespundea unui spaţiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Monaco.
În prezent, SEPA include 34 de state din Europa dar şi teritorii situate în afara Uniunii Europene.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Financiare Arad, Călin Arusti, spune că în urma celor aproximativ 800 de acţiuni de control, inspectorii fiscali au stabilit că suma menţionată reprezintă obligaţii principale, respectiv diferenţe de impozite şi taxe, dobânzi şi penalizări de întârziere, dar şi amenzi neplătite.
De asemenea, în urma verificărilor au fost descoperite achiziţii intracomunitare de bunuri fără documente legale; operaţiuni derulate în vederea diminuării masei impozabile şi implicit a impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului şi existenţa în gestiune a unor produse ce nu pot fi justificate cu acte de provenienţă şi transport.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.