Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini ca șefă a diplomației europene
Publicat de Stefania Grigore, 2 septembrie 2014, 10:08
Donald Franciszek Tusk urmează să preia funcţia de preşedinte al Consiliului European, deţinută în prezent de Herman Van Rompuy, de la 1 decembrie. Noul președinte al Consiliului European a spus într-o conferință de presă că tebuie să găsim răspunsul la întrebarea cine suntem şi cum răspundem la provocări, să strângem rândurile, să ne ajutăm vecinii din est şi din sud.
Planul strategic adoptat în luna iunie a acestui an va fi proiectul pe care îl voi urma a mai spus Donald Tusk care s-a referit şi la chestiuni legate de organizarea financiar-monetară şi temerile Marii Britanii.
Îmi dau sema că problemele cu care ne confruntăm nu vor dispărea până în decembrie. Mă refer la criza economică. În ce opriveşte situaţia din zona Euro, va trebui să organizez summitul ţărilor regiunii monedei unice care va trebui să sublinieze încrederea în Uniune şi rolul pe care-l joacă aceasta. Experiența mea de prim-ministru îmi arată că, pe de o parte, disciplina fiscală, și, pe de alta, creșterea economică, sunt două provocări care pot fi combinate.
De asemenea, ne vom preocupa de temerile exprimate de Marea Britanie. Sunt convins că viitorul Uniunii nu va fi să micşorăm Uniunea Europeană. Am primit propunerile prim-ministrului David Cameron şi, într-un cadru adecvat, sunt convins că putem ajunge la o înţelegere.
Federica Mogherini, numită sâmbătă Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că blocul comunitar trebuie să mențină deschisă calea către o soluție diplomatică în criza din Ucraina. Mulţumind şefilor de stat şi de guvern pentru decizia numirii sale, d-na Frederica Mogherini a declarat:
„Ştiu că provocările sunt enorme. În special în aceste timpuri de criză. Avem crize pe teritoriul întregii Europe. Am intenţia clară şi fermă să-mi dedic întreaga energie, putere de muncă, în interesul fiecărui stat membru şi a tuturor cetăţenilor Uniunii Europene în calitate de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, lucrând în strânsă cooperare cu Consiliul şi Parlamentul European. Sper, aşadar, să mă asociez noii energii, noii generaţii, nu doar între cetăţenii Uniunii ci şi între liderii politici cu tradiţia italiană solidă şi îndelungată pentru sprijinul proiectelelor europene, pentru dialog, incluziune, compromis, ştim că uneori este nevoie şi de compromis, dar nu numai de compromis ci şi de acţiuni şi decizii pe care trebuie să le luăm.”
Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European a lansat, în primăvara acestui an, un proiect pentru crearea unei pieţe unice a energiei la nivelul UE. El s-a pronunţat pentru sancţiuni eficiente împotriva Moscovei în urma operaţiunilor ruse din Ucraina. În schimb, el se opune iniţiativelor adoptate de state individual, promovând o acţiune „responsabilă” comună, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.