Fructe și legume care reduc riscul de obezitate și diabet!
Publicat de Andra Radu,
1 iulie 2022, 16:00 / actualizat: 1 iulie 2022, 17:34
Experții subliniază că fructele au multiple beneficii pentru sănătate. Potrivit unui articol publicat de Food Research International, fructele bogate în polifenoli pot reduce riscul de diabet şi obezitate.
Cercetătorii au descoperit că acelaşi lucru este valabil şi pentru legumele bogate în polifenoli. Aceşti compuşi organici joacă un rol important în reglarea senzației de foame. Fructele şi legumele pot diminua aportul de alimente, reducând astfel riscul de obezitate.
Alimentele bogate în polifenoli includ:
legume: ceapă, spanac, morcovi, măsline, broccoli, cartofi, sparanghel, anghinare, andive, varză roşie, dar şi leguminoase – fasole neagră şi albă;
fructe: afine, coacăze negre, mure, aronia, fructe de soc, fructe de pădure şi mere;
Prima grădină comunitară de legume şi fructe din Oradea a fost amenajată. Aici vor avea loc ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil, fiind unul din cele zece proiecte implementate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”.
Grădina comunitară este unul din cele zece proiecte – iniţiative comunitare din Oradea finanţate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, mobilizate de Fundaţia Comunitară Oradea, coordonate de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România finanţate de un lanț de magazine de tip discount cu granturi nerambursabile în valoare de 237.500 lei.
Cei şase membri ai asociaţiei, împreună cu voluntari, familii cu copii, vor mai organiza evenimente comunitare legate de recoltă, Ziua Castanului (în Parcul Libertăţii), dar şi activităţi de învăţare a procedeelor de conservare a legumelor.
Cele zece proiecte pregătite şi derulate în perioada februarie 2020 – mai 2021 au inclus 246 de activităţi inovatoare din domeniile educaţie şi mediu, în care au fost implicaţi 2.632 de orădeni, care au însumat 1.624 de ore de voluntariat.
Aceste proiecte sunt: „Crişul Repede protejat”, „Bune maniere în oraşul de hârtie”, „Garden in school”, „Atelierul de reciclare”, „Paşi spre cunoaştere”, „Vacanţa în aer liber”, „R.I.V.E.R.”, „Educaţia pentru siguranţă”, „Grădina comunitară Péter Bácsi” şi „Un parc pentru cOMunitate”.
Programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” s-a desfăşurat simultan în Oradea şi alte cinci oraşe din ţară în cadrul ediţiei-pilot lansată în vara anului trecut.
În ultimul an românii au gătit cu cel puţin 30% mai mult faţă de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasă, iar acest lucru a generat şi mult mai multe deşeuri alimentare, potrivit unui studiu realizat de o companie de salubritate, activă şi pe zona de reciclare şi colectare separată.
Acesta precizează că România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme, pe persoană, faţă de Spania, cu o medie de 51 de kilograme/persoană, după cum arată un studiu recent realizat de Eurostat.
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condiţiile în care pâinea se păstrează foarte bine îngheţată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru şniţele, găluşte cu prune ori budinci.
Astfel, în cazul mâncării gătite, 24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie preparată în vase mai mici sau pusă la păstrare la congelator, când se constată că este prea multă.
În cazul mâncării gătite, câteva caserole pot fi soluţia ideală de păstrare pentru mai mult timp. Metoda se poate aplica în cazul oricărui preparat gătit, de la ciorbă, la friptură sau legume.
În ceea ce priveşte fructele, al doilea aliment cel mai irosit, în fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate.
La capitolul legume, zeci de tone de cartofi ajung anual la gunoi, în condiţiile în care variantele de preparare şi de păstrare ale acestuia sunt foarte numeroase.
În ceea ce priveşte laptele, statistici realizate la nivel european arată că peste 5 milioane de pahare de lapte sunt vărsate în canalizare, în fiecare an, cu toate că şi acest aliment poate fi utilizat în multe feluri înainte de a se strica.
Brânza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru că îşi schimbă culoarea sau mirosul.
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2020, 14:03 / actualizat: 23 septembrie 2020, 17:16
Zmeura este unul dintre cele mai populare fructe din lume, cu un gust deosebit şi o textură catifelată, fiind cultivată în multe regiuni ale lumii.
Acest fruct se recoltează numai vara şi toamna şi poate fi întâlnit în mai multe culori diferite, cum ar fi roşu, negru, violet. Cel mai comun tip de zmeură este zmeura roşie, originară din Europa şi Asia de Nord.
Zmeura este o sursă excelentă de fibre. O cană cu fructe de zmeură conţine 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cantitatea necesară de vitamina C şi cantităţi mici de vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu şi zinc.
Este bogată în antociani, reducând inflamaţiile, care pot provoca boli cardiovasculare. De asemenea, acest fruct contribuie la obţinerea unui nivel normal de colesterol.
Aceasta este utilă pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase şi reducerea semnelor îmbătrânirii, luptând împotriva radicalilor liberi.
Dezinfectarea casei şi zonelor de lucru din bucătărie nu trebuie neglijată, recomandă experţii în igienă.
Blaturile de bucătărie şi suprafeţele de lucru trebuie tratate cu preparate de dezinfectat care au un timp de contact de cel puţin 60 de secunde. Ştergerea trebuie făcută întotdeauna cu şervete de bucătărie din hârtie, nu cu o cârpă sau un burete.
Este recomandabil să folosiţi un blat pentru a plasa produsele aduse din magazin, care apoi trebuie bine şters.
Specialiştii ne recomandă să nu folosim acelaşi tocător pentru legume, carne şi peşte. După fiecare produs, tocătorul trebuie spălat complet pentru a evita transmiterea microorganismelor şi agenţilor patogeni.
Este bine ca fructele să fie înmuiate în apă rece timp de cel puţin 2-3 ore, după care merele şi citricele trebuie spălate cu un burete şi detergent de vase şi clătite foarte bine.
Legumele trebuie înmuiate timp de 2-3 ore în apă rece amestecată cu puţin oţet.
Produsele ambalate trebuie și ele să fie dezinfectate pe exterior înainte de a le depozita alături de alte produse sau ustensile de bucătărie.
Problemele digestive, cum ar fi balonarea, constipația, durerile abdominale și diareea sunt frecvente în țările occidentale.
Dr. Linda Lee, medic specialist în gastroenterologie, a întocmit o listă cu cinci categorii de alimente care contribuie la o digestie sănătoasă și previne durerea și disconfortul după mâncare.
1. Proteine slabe
Sursele de proteine slabe includ somon, tofu, creveți, semințe de dovleac, ouă, păsări de curte și fasole neagră.
2. Nuci
Nucile conțin multe fibre care stimulează digestia. În plus, sunt bogate în acizi grași nesaturați și vitamina E.
3. Cereale integrale
Orezul alb ar putea fi înlocuit cu cel brun, iar pâinea albă ar putea fi înlocuită cu pâinea integrală. Produsele integrale conțin mai multe fibre și substanțe nutritive suplimentare, cum ar fi acizii grași omega-3.
4. Legume cu frunze verzi
Spanacul, salata, dar și ierburile sălbatice precum urzicile și păpădia sunt surse fantastice de nutrienți, acid folic, vitamina C, vitamina K și vitamina A. În plus, legumele cu frunze verzi conțin și un anumit tip de zahăr, care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase.
5. Fructe cu conţinut scăzut de fructoză
Fructele de pădure, pepenele verde și citricele, cum ar fi portocala și grepfruitul, conțin mai puțină fructoză și reduc probabilitatea problemelor intestinale.
Avocado este un alt fruct sărac în fructoză, benefic pentru promovarea digestiei. Conține o mulțime de fibre și nutrienți esențiali precum potasiu.
Oamenii de știință numesc zahărul „moartea albă”. După consumul de carne, cel de zahăr ocupă primul loc în deteriorarea calității vieții și în scurtarea duratei de viață. Zahărul consumat din obișnuință este considerat chiar un drog, ce poate da dependență.
Pentru a evita consumul excesiv de zahăr, putem să îl schimbăm cu înlocuitori naturali
Zahărul nerafinat (brun sau negru)
Zahărul brut (brun) este mai închis la culoare şi are o formă mai neregulată. Pentru prăjituri, cozonaci sau alte dulciuri, zahărul brut se comportă la fel că şi cel obişnuit, însă are punctul de topire mai jos, face mai puţină spumă şi este mult mai sănătos decât zahărul rafinat. Zahărul brun cuprinde urme de melasă (care conţine la rândul ei minerale) de la materia brută la trestia de zahăr.
Siropul de agave – Conţine vitaminele B, C, D, E , calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, seleniu şi crom. Este recomandat diabeticilor, datorită poziţiei joase pe scara glicemică.
Siropul de orez – Se obţine din orez brun prajit. Conţine magneziu, fosfor, mangan, potasiu şi zinc.
Siropul de tapioca- Rădăcinile de tapioca produc mai multă energie (ca hrană) pe unitatea de teren decât orice altă cultură. Frunzele furnizează vitamine și proteine.
Extractul de ștevie – Este de 300 de ori mai dulce ca zahărul și are zero calorii, indice glicemic zero, putând fi folosit și de diabetici.
Xylitolul – Este un îndulcitor extras din cocenii de porumb. Are un indice glicemic foarte scăzut și este cunoscut pentru efectul său antibacterian.
Siropul de arţar – Poate fi folosit ca îndulcitor pentru cafea sau ceai sau ca topping pentru diferite dulciuri, dar și ca ingredient al unor sosuri pentru diverse preparate culinare.
Fructele proaspete – Conțin o proporție ideală a diferitelor tipuri de zaharuri.
Mierea – Este un îndulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte și sucuri.
Produsele livrate elevilor din Timiş în cadrul programului Laptele şi Cornul sunt intens verificate verificate.
Controalele sunt efectuate la solicitarea preşedintelului Consiliului Judeţean, Călin Dobra. Acesta spune că că a primit mai multe sesizări de la părinți și directori de școli privind calitatea fructelor și produselor lactate şi de panificaţie.
“Săptămâna trecută am primit mai multe sesizări din partea părinţilor, dar şi a directorilor de unităţi de învăţământ şi a altor persoane, privind calitatea produselor care ajung la copii. Tocmai de aceea, am dispus efectuarea de controale în şcolile din judeţ”, a declarat Călin Dobra.
Liderul CJ Timiș precizează că se va întocmi un calendar al verificărilor din perioada următoare, pentru că doreşte să se asigure că produsele care ajung la elevi sunt de calitate şi că firmele care au câştigat licitaţiile respectă întocmai contractele semnate.
Pentru programul Laptele şi Cornul, CJ Timiş a încheiat atât acorduri-cadru pe o perioadă de patru ani, cât şi contracte subsecvente anuale.
Festivalul ”Toamna la gugulani” debutează joi, 5 octombrie, la Caransebes.
Până duminică, 8 octombrie, în piața centrală a municipiului, producători agricoli din Banat îi asteaptă pe vizitatori cu fructe, legume, brânzeturi, preparate din carne și alte produse tradiţionale.
În program se vor regăsi Ansambluri Folclorice din Banatul Montan, Banatul Sârbesc și alte zone etno-folclorice.
Manifestarea este organizată de Primăria Caransebeş, Casa de Cultură ”George Suru” și Serviciul Public Piaţa Gugulanilor.
În luna iulie rata anuala a preturilor de consum a urcat la 1,4%, fata de 0,9 procente in iunie, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistică. Luna trecuta preţurile au crescut, in medie, cu 0,3 procente fata de iunie 2017, pe seama scumpirii marfurilor nealimentare si serviciilor, in timp ce marfurile alimentare au consemnat o usoara ieftinire. Cele mai semnificative scumpiri s-au inregistrat in iulie la energia electrica, peste 6,7%, si la oua, 1,2 procente. Ieftiniri au fost la cartofi, cu peste 9 la suta dar si celelalte legume,fructe si la conservele de legume.
Produsele alimentare româneşti respectă standardele de calitate în vigoare – după cum reiese din testele făcute de experţii sanitar-veterinari şi pentru protecţia consumatorului.
Au fost verificate 175 de probe de lapte, carne, miere, conserve, legume şi fructe din 11 hipermarketuri.
Marfa provenea din ţări ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania Italia, Franţa şi Danermarca.
La analizele de laborator nu au fost găsite depăşiri ale valorilor înscrise pe eticheta obligatorie.
Singurul produs la care s-a descoperit o depăşire a procentului de fructoză admis şi a fost retras de pe piaţă, deşi nu punea în pericol sănătatea umană, a fost un tip de miere polifloră din Franţa
„Dintr-un lor de 11 probe analizate unul s-a dovedit a fi neconform cu o depășire de peste 50% cu un coefficient enzimatic care ne precizează condiția fructozei, fructoza fiind principal component chimică care se regăsește în miere. De menționat că această depășire nu produce un efect imediat asupra stării de sănătate, dar este o depreciere calitativă care produce la rândul lui o depreciere asupra structurii produsului”, a declarant preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Între timp, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adresat o scrisoare omologilor săi din Italia, Belgia Olanda şi Franţa în care le solicită să permită experţilor din ţara noastră să preleveze probe din produsele lor alimentare pentru a verifica dacă cele de la noi au într-adevăr un standard inferior, aşa cum s-a vehiculat.
Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, ajutându-ne să fim energici, în formă şi sănătoşi, indiferent de vârstă!
Dar v-ati gândit vreodată că acestea ar putea să ne facă şi rău?
Specialiştii în nutriţie avertizează că fructele trebuie consumate cu măsură.
Nu toate sunt recomandate pentru organismul uman, cel puţin nu în cantităţi exagerate.
Printre fructele la care specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi când le consumăm se află smochinele, bananele, rodiile, cireşele si ananasul, asta pentru ca ele conţin o cantitate mare de zahar.
Nu este vorba despre zahărul cu care suntem obişnuiţi şi pe care îl consumăm frecvent, ci este ceea ce se cheamă zahăr natural sau fructoză, care nu îngraşă, dar creează alte probleme dacă se exagerează consumul.
Nu trebuie să uităm că zahărul, indiferent de provenienţa sa, duce la apariţia multor boli, de la obezitate, diabet, până la boli de inimă.
Cea mai mare cantitate de fructoză se află în curmalele proaspete, struguri, kiwi, pere, rodii, portocale si prune.
Specialistii ne avertizează că are un conţinut mare de grăsimi si foarte multe calorii: o cană de avocado tăiat cubuleţe are cca. 400 de calorii.
De asemenea, nutriţioniştii ne recomandă să nu consumăm fructe la primele ore ale dimineţii, deoarece pot aduce cu sine un flux mai mare de insulină.
Specialiştii în nutriţie spun, însă, că per ansamblu, este indicat să consumăm fructe – cu limitele de rigoare – deoarece, pe lângă faptul că ele ajută organismul să se cureţe de toxine, acestea reprezintă şi o sursă excelentă de hidratare datorită conţinutului mare de apă.
Motivul : nu existau documente legale de provenineţă pentru marfă.
Oamenii legii au dat şi amenzi de peste 80 000 de lei, în urma unui control la o piaţă agroalimentară din cartierul Stupini.
Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Braşov, comisarul şef Liviu Naghi, a anunţat că acţiunea s-a desfăşurat pentru verificarea legalității actelor și faptelor de comerț cu legume fructe.
Aceasta a fost infiinţată de specialiştii Centrului de Cercetări Biologice din Jibou.
Ei au început să colecteze material biologic de la cele mai cunoscute soiuri de roşii româneşti, intâlnite în judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor.
Programul vizează şi demonstraţii practice pentru populaţie, care va avea posibilitatea de a face diferenţa între o legumă coaptă forţat în hale industriale şi una românească, obţinută din grădinile oamenilor.
Noua unitate are rolul de a conserva cât mai multe soiuri de legume şi fructe întâlnite în zona Transilvaniei.
Studiile arată însă că această băutură este periculoasă pentru sănatate.
Asociaţia Naţionlă pentru protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor a analizat luna aceasta 10 tipuri de bere cu aromă de fructe.
Dozele au fost achiziţionate în mod aleatoriu de pe piaţa din România.
Rezultatele studiului arată că 10% din produsele analizate au în conţinut 12 E-uri.
Aproape jumătate dintre aceste băuturi au un conţinut de alcool de aproximativ 2%, iar cel de limonadă variază între 12 si 60%.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.