Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 6 iunie 2023, 13:03
Edi Nicola și Violeta Proșa: Baza aeriană din Šiauliai, Lituania, a găzduit ceremonia militară organizată cu prilejul rotirii a aproximativ jumătate din personalul Detașamentului „Carpathian Vipers”.
La eveniment au participat locţiitorul pentru Operații al Comandamentului Forțelor Întrunite, general de brigadă, Robert Manea, comandantul Bazei 86 Aeriană „Gheorghe Mociorniță”, general de flotilă aeriană Cătălin Micloș și din partea națiunii gazdă, șeful de stat major al Bazei Aeriene, maior Robertas Tumasonis din Lituania, transmite locotenentul Laura Bașturea, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: A fost o zi plină de emoții pentru toți cei prezenți. Cei care se întorc în țară au fost decorați cu medalia NATO pentru misiuni de Poliție aeriană, în semn de apreciere a profesionalismului de care au dat dovadă.
Noii veniţi și-au preluat atribuțiile și vor fi ajutați de colegii care își continuă misiunea să se integreze, astfel încât spațiul aerian al țărilor baltice să rămână sigur și misiunea să fie dusă la bun sfârșit, conform mandatului.
Edi Nicola și Violeta Proșa: Din Lituania, ajungem în Polonia, unde, începând cu luna aprilie a acestui an, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Iron Cheetahs”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, acționează în cadrul unei misiuni NATO, în semn de recunoștință pentru militarii căzuți la datorie.
Fruntașul Vlad Pop a participat zilele trecute la concursul Murph Challenge. Competiția a constat într-o serie de probe sportive de rezistență și forță, la care au luat parte 37 de militari:
Competiția mi-a oferit ocazia să arăt respectul pe care îl port celor căzuți la datorie, indiferent de naționalitatea lor.
A fost solicitantă. Am reușit să finalizez probele în 58 de minute. Am avut momente în care mă simțeam epuizat, dar nu mi-a trecut nicio secundă prin gând să mă opresc, deoarece sunt o fire ambițioasă.
Edi Nicola și Violeta Proșa: Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest și ne oprim în Bosnia și Herțegovina, unde o companie de militari români, generată de Batalionul 341 din Topraisar, participă la misiunea de menținere a păcii EUFOR ALTHEA.
Despre cum sunt văzuți aceștia aflăm detalii de la căpitanul Alexandru Călin, comandantul Companiei Manevră rotația a III-a: Militarii români au avut întotdeauna o imagine bună în Bosnia și Herțegovina.
Au fost văzuți bine atât de populația locală, cât și de militarii din cadrul Batalionului Multinațional.
Parte din militari au mai participat anterior la misiuni în teatrele de operații, atât în Irak, Kosovo, cât și în Afganistan, dar nicio misiune nu seamănă cu cealaltă. Aici este un alt teatru, aici este o altă misiune și sprijinul Batalionului Multinațional a fost de importanță pentru noi.
Edi Nicola și Violeta Proșa: O altă misiune la care participă militarii români este și cea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în India și Pakistan, în vederea monitorizării acordului de încetare a focului dintre cele două țări.
Pe lângă activitățile specifice, ONU derulează și acțiuni de cooperare civil-militare în zonele de responsabilitate.
Despre acestea ne vorbește căpitanul Adrian Stoian din echipa de observatori: Facem și activități de CIMIC, pentru că mergem în moschei, şcoli, în spitale și luăm contact cu profesorii, cu copiii.
Încercăm să aducem ceva cadouri, poate pentru copii, care să îmbunătățească imaginea Națiunilor Unite în această zonă.