Mirosul de tutun ar putea prezenta riscuri pentru sănătate potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, relatează AFP.
Reziduurile prezente în fumul de ţigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea şi părul persoanelor şi apoi evaporându-se lent în timp, conform rezultatelor studiului, publicat în revista Science Advances. Acesta pot provoca „fumatul ultra-pasiv”.
Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, oamenii de ştiinţă au stabilit că „fumul terţiar” a expus spectatorii la un „fumat ultra-pasiv”, echivalent cu una până la 10 ţigări, în funcţie de substanţe.
Timp de patru zile, nivelurile de substanţe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanţe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul şi formaldehida.
Însă determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depăşeşte studiul actual şi poate depinde de o varietate de factori.
Persoanele care renunţă la fumat, chiar dacă fac acest lucru cu doar patru săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală, prezintă un risc mai scăzut de complicaţii post-operatorii, potrivit unui studiu publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit autorilor studiului, pacienţii care renunţă la fumat sunt mai puţin susceptibili de a suferi complicaţii legate de anestezie.
„Noi dovezi dezvăluie că fumătorii care renunţă la fumat cu aproximativ patru săptămâni sau mai mult înainte de o operaţie chirurgicală au un risc de complicaţii mai scăzut”, a precizat într-un comunicat aceeaşi agenţie specializată din cadrul ONU.
Nicotina şi monoxidul de carbon, prezente în ţigarete, pot să scadă nivelurile de oxigen din organism, crescând riscul de complicaţii post-operatorii, precizează OMS.
La şase luni după intervenţia chirurgicală, aceste persoane se recuperau mai bine decât pacienţii care continuau să fumeze.
Studiul, realizat în colaborare de OMS, Universitatea Newcastle din Australia şi Federaţia Mondială a Societăţilor Anesteziştilor (FMSA), arată că, începând cu patru săptămâni de sevraj nicotinic, fiecare săptămână suplimentară petrecută fără a fuma ameliorează cu 19% starea de sănătate a pacientului, graţie unei mai bune circulaţii sangvine.
OMS încurajează ţările lumii să includă programe despre sevraj în campaniile educative implementate de sistemele lor naţionale de sănătate cu scopul de a îi ajuta pe oameni să renunţe la fumat.
„Raportul demonstrează că există avantaje în amânarea unei intervenţii minore sau non-urgente, pentru a oferi pacienţilor posibilitatea de a renunţa la fumat, ceea ce se traduce printr-un rezultat mai bun pentru starea lor de sănătate”, a declarat medicul Vinayak Prasad, directorul Iniţiativei Fără Fumat din cadrul OMS.
Ciocolata este dulcele preferat de cei mai mulți dintre noi. Fie că vorbim despre ciocolata neagra, cicolata albă, cea cu lapte, cu alune ori cu alte arome, inevitabil în coșul de cumpărături se va afla o ciocolată.
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol.
În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman.
Ciocolata, benefică pentru sănătate
Consumul de ciocolată neagră s-a dovedit benefic pentru sănătate.
Oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda din California au constatat că un consum de doar 48 de grame de ciocolată îi ajută pe oameni să-şi însuşească mai bine şi mai uşor diferite informaţii.
Experţii americani recomandă consumul de ciocolată neagră cu un conţinut ridicat de cacao, deoarece îmbunătăţeşte imunitatea activităţii organismului şi creierului.
1. Ciocolata neagră menține flexibilitatea vaselor de sânge
Ciocolata neagră poate menţine flexibilitatea vaselor de sânge şi, astfel, poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Cacaoa are acest efect profilactic, datorită flavonoidelor pe care le conţine.
2. Ciocolata neagră, aliatul în combaterea hipertensiunii arteriale
Ciocolata neagră poate fi eficientă în combaterea hipertensiunii arteriale, susţin specialiştii britanici. Simptomele hipertensiunii arteriale – dureri de cap, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie rămân de obicei neobservate.
Potrivit specialiştilor din organizaţia de cercetare a sângelui, Blood Research UK, ciocolata neagră poate fi un bun aliat în lupta împotriva hipertensiunii arteriale. Experţii reamintesc că, potrivit unui număr mare de studii, ciocolata neagră are efect vasodilatator datorat flavanolilor pe care îi conţine.
Anumiti experţi sunt, însă, sceptici cu privire la beneficiile pe termen lung ale ciocolatei negre referitor la scăderea hipertensiuni arteriale.
3. Ciocolata, aliatul-surpriză împotriva diabetului!
Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani.
Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză. Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Oamenii de știință au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.
4. Mirosul de ciocolată te ajută să renunți la fumat
Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh au efectuat un studiu pentru a demonstra faptul că mirosul de ciocolată ajută la renunţarea la ţigări. Acelaşi efect îl au alte arome plăcute, cum ar fi vanilia şi menta sălbatică.
Echipa de cercetători a efectuat experimente cu fumători care încearcă să renunţe la acest obicei. Mirosul de ciocolată i-a ajutat să-şi reducă pofta de nicotină cu 23%. La voluntarii cărora li s-a oferit tutun să miroasă, scăderea poftei de nicotină a fost mai mică – 14%.
Cercetătorii subliniază că noua metodă netradiţională se poate dovedi mai eficientă decât terapiile de substituţie anti-nicotină.
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 20:30
În Brașov polițiștii au aplicat 6 amenzi unor brașoveni care fumau în parc, în zona de joacă a copiilor.
Dacă sunteți într-un parc din Brașov și vreți să vă aprindeți o țigară, trebuie să vă uitați atenți în ce zonă a parcului vă situați. Dacă sunteți în interiorul locului de joacă pentru copii sau chiar în imediata apropiere a acestuia, riscați amenzi usturătoare.
Polițiștii locali au aplicat 6 amenzi a câte 100 de lei unor persoane care au fost surprinse cu ţigara aprinsă în parc sau în locurilor de joacă. Avertizările care interzic fumatul în parcurile publice și în locurile de joacă din Brașov au început să apară, iar fumătorii sunt avertizați că nu au voie să-și aprindă țigara în locuri în care se află și alte persoane, mai ales copii.
Fumatul în locurile publice a fost interzis începând de anul trecut iar Legea nr. 15/2016 precizează faptul că se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun și locurile de joacă pentru copii. Amenzile pentru cei care încalcă prevederile legii sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Este un amplu proiect internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România , derulat în ultimii cinci ani de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest (SUA).
Finanțarea a venit de la institutele naţionale de sănătate din Statele Unite.
Studiul arată că mortalitatea datorată fumatului este aceeași cu cea a bolilor cardiovasculare și că despre fumat se discută prea puțin.
Obiectivele principale ale cercetării au fost reducerea fumatului pasiv și conștientizarea atitudinii față de fumat, spune directorul de proiect, prof. dr. Kikeli Pál István:
În momentul de față, tot atâtea persoane mor, direct din cauza fumatului, câte mor din cauza bolilor cardiovasculare. Am reușit, în acești 5 ani, să avem niște lucruri foarte clare. personal, Conducând personal acest proiect ,”Universitatea liberă de fumat”, avem prima referință din țară privind obiceiurile de fumat ale studentului de medicină. Pentru că acesta este medicul de mâine și, din nefericire, prevalența fumatului la corpul medical, în momentul de față, este între 36 și 50 la sută, la medici”.
Dr. Kikeli a mai spus că, după intrarea în vigoare a legii antifumat, calitatea aerului din Universitate și din campus s-a îmbunătățit semnificativ.
Cercetătorii ar dori extinderea proiectului și la alte universități din România, după modelul UMF Tg Mureș.
Conf. univ. dr. Valentin Nădășan a condus un studiu în care au fost implicați, timp de 6 luni, 2.000 de elevi de clasa a IX-a din Tg. Mureș.
Astfel, s-a constatat că s-a redus cu 30 la sută rata de inițiere a fumatului printr-o intervenție educativă preventivă:
În șase luni, prin chestionarele pe care l-am făcut, am putut să constatăm că o proporție oarecare de elevi încep să experimenteze țigările, dar vestea bună este că am putut să observăm o reducere a ratei de inițiere a fumatului, de aproximativ 30 la sută. Am făcut niște calcule estimative, despre ce rezultate am avea la nivel național, dacă s-ar implementa acest program.Astfel în fiecare an, numai la clasa a IX-a, dacă s-ar aplica programul, am putea împiedica inițierea fumatului la aproximativ 50.000 de elevi”.
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că, dincolo de componenta științifică, proiectul a avut o componentă socială importantă.
Specialiștii implicați în proiect au creat un model de bună practică în ceea ce privește modul de lucru în echipe multidisciplinare, iar UMF Tîrgu Mureș a devenit prima universitate liberă de fumat din România.
În anul 2015, a fost inițiat, la UMF Tîrgu Mureș, și un curs de tabacologie, la care au participat, în ultimii trei ani universitari, 268 de studenți, a mai spus rectorul Leonard Azamfirei:
13 final stiri 23 iun vali Azamfirei 30 sec
Acest proiect a arătat că o universitate trebuie să-și asume răspunderea socială și civică. Au fost implicați specialiști din mai multe țări, care au creat și un model de bună practică. Și, nu în ultimul rând, UMF Tîrgu Mureș a fost pionier într-o direcție neexplorată la nivel național, a devenit prima universitate liberă de fumat, în termeni, în primul rând, poate, enunțiativi, inclusiv ca mesaj pe care am vrut să-l transmitem societății”.
Proiectul de cercetare al UMF Tîrgu Mureș se încheie în 30 iunie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.