Ascultă Radio România Regional Live

Gabriel Stan

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Publicat de gabrielasaksa, 22 aprilie 2024, 13:40

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai tot ce e mai bun din tine?
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan: Cum au fost meciurile? Care a fost cel mai intens? Presupun că cel din finală, dar şi până acolo ai avut adversari redutabili.
Andrei Stoica: Într-adevăr, în Italia, unde am luptat pentru centura mondială ISKA. Am fost chemat „carne de tun”, s-a accidentat adversarul, iar noi am fost chemaţi pe ultima sută de metri. Neavând mari şanse, am fost surpriza serii, pot să spun. În momentul în care am intrat în sală, toată lumea ne huiduia, nu ţinea nimeni cu noi, dar spre final, cand am produs surpriza, toţi suporterii ucrainianului s-au dat de partea noastră. De la bun început, am văzut în acel meci o oportunitate foarte mare pentru mine și nu aveam cum să ratez acea centură. Am mers acolo pe totul sau nimic. Știam că dacă duc meciul la puncte, nu am nici o șansă să câștig, dar știam că dacă dau knockout, centura o să vină cu siguranță la mine.
Reporter: Gabriel Stan: Spune-mi despre meciul cu spaniolul pe care o să-l ai pe 26 aprilie. Cum îl vezi ca adversar?
Andrei Stoica: În momentul în care lupt cu un adversar, îl văd cel mai bun, cel mai pregătit, cel mai motivat. Îi tratez pe toți cu aceeaşi seriozitate și niciodată nu subestimez pe nimeni. Maestrul Mocanu, el studiază adversarii, el face tematica pentru meci, o pregătim la sală, analizăm ce greșeli face, unde lasă mâna jos și asta lucrăm tot timpul și în meci punem în aplicare.
Reporter: Gabriel Stan: Te pregătești să devii în 10-15 ani antrenor? Ți-ai dori să ai o academie unde să-ți crești tineri de perspectivă?
Andrei Stoica: Da, cu siguranță, de ce nu? Chiar în timp, poate, nu se știe niciodată, o să am propria sală, propriii elevi, să le dau din experiența mea, să le împărtășesc din tot ce am învățat eu până acum și să creăm noi campioni.
Reporter: Gabriel Stan: Ai rămas vânătorul de knockouturi?
Andrei Stoica: Da, întotdeauna eu caut knockoutul, totul sau nimic.
Cătălin Moroşanu: Mă numesc Cătălin Moroșanu, sunt promotor Dynamite Fighting Show. În același timp sunt și antrenor, dețin două săli de arte marțiale în București.
Reporter: Gabriel Stan: Îți e dor să mai intri în ring?
Cătălin Moroşanu: Da, îmi este dor, dar dorul ăsta mi-l sting făcând antrenamente la sălile mele. De exemplu, vinerea, la Romexpo este ziua de sparing, miercurea la Chiajna este zona de sparing și tot timpul mă duc să mă lupt, îmi face plăcere să trăiesc acea senzație.
Reporter: Gabriel Stan: Am privit în camera la tine acolo, multe trofee, multe istorie în spate. Ți-aduci aminte de vreun meci care te-a marcat, care ți-a rămas așa în memorie?
Cătălin Moroşanu: Am multe meciuri care m-au marcat. Cred că cel mai important meci a fost în 2008 sau 2007, nu mai țin minte, vezi că îmbătrânesc… împotriva lui Erhan Dennis, ăla a fost un meci foarte greu. Gândiți-vă că am fost primul român care s-a luptat într-un turneu K1 și atunci am deschis porțile către drumul luptelor internaționale. Și așa toți luptătorii din România au mers pe acest drum și meciul ăla care deschide drumul este cel mai greu, pentru că e cea mai mare presiune. Dacă pierdeam meciul ăla, poate nu mai eram în momentul de față aici şi să îmi luați acest interviu.
Reporter: Gabriel Stan: Vorbim acum de Călin Petrișor. Cum îl vezi campion european, campion mondial, ce ar trebui să mai facă să urce în carieră?
Cătălin Moroşanu: Călin Petrişor are toată capacitatea să facă performanță. Gândiți-vă că are o vârstă fragedă, are 25 de ani. Un sportiv își atinge maturitatea în jurul vârstei de 30, se duce până în 35, deja la 35 trebuie să se retragă. Deci are tot timpul de lume să facă performanță. Este promițător, eu lucrez cu el, are toate șansele să ajungă foarte sus. Îmi doresc foarte mult ca românul nostru Călin Petrișor să aducă performanță, să fie cel mai bun și mă bucur că am contribuit la succesul lui, pentru că, până la urmă, cam toți luptătorii din promoția Dynamite Fighting Show au ajuns să se lupte în străinătate. Deci noi suntem o rampă de lansare internațională pentru sportivii din România. Şi cred că ne facem treaba foarte bine, promovându-i, dându-le credibilitate pe plan internațional. Și până la urmă, asta facem și ne-am făcut treaba foarte bine.
Reporter: Gabriel Stan: Ala de pe 26, cu ibericul David Navarro? Cum va fi meciul?
Cătălin Moroşanu: Sincer, îl văd pe Călin favorit, doar că ibericii, mai ales dacă vine prin organizația ISKA, sunt foarte bine reprezentați și mereu trebuie să fii în gardă sau „arm!”, cum e în armată, că trebuie să fii pregătit că vin luptători foarte bine pregătiți și nu mai poți așa, îi iei dintr-un sat sau dintr-un oraș sau… nu mai, vine ăla care e nu știu ce campion acolo, în zona lui. Deja s-au schimbat rutele luptătorilor, sunt foarte buni, să-l iei dintr-un coș, vezi pe care-l alegi și-l aduci România să se lupte.
Reporter: Gabriel Stan: Îl ajută oarecum și disciplina din armată să-și mai dozeze din starea lui de spirit rebelă, poate și datorită vârstei?
Cătălin Moroşanu: Clar că armata disciplinează și cred că ar trebui să avem mai mulți sportivi şi care ar trebui promovați. Este imaginea armatei, până la urmă, în momentul când intră în ring, este soldat și mai ales acum, cu ce se întâmplă în lume, ne-am dori să avem sportivi care să reprezinte armata, să-i înveţe pe ceilalţi soldaţi să fie într-un fel.
Reporter: Gabriel Stan: El este singurul militar din echipa ta?
Cătălin Moroşanu: Da, el e singurul militar. Mai avem câțiva sportivi care s-au angajat în alte instituții militarizate, dar cel mai celebru clar că este Călin Petrișor.
Cioranu Adrian: am gradul de maior, sunt şeful de Stat Major al Batalionului 921 Sprijin.
Reporter: Gabriel Stan: Cum îl tratați pe Călin Petrișor, în paralel cu ceilalți colegi? Există diferențe între el și ceilalți colegi?
Cioranu Adrian: Nu, în niciun caz, nu facem diferențe. Eu sunt chiar dur cu el, având în vedere că este și luptător și este subordonat.
Reporter: Gabriel Stan: Ați fost la competiții la care a participat Călin până acum?
Cioranu Adrian: Bineînțeles! Am fost la gale înainte să fie el militar în cadrul batalionului nostru. Chiar era puștan, avea undeva la 15 ani. Am fost la o gală de-a unui alt coleg și întâmplător era și el acolo. Cu timpul, a venit la noi la unitate. Oricând, orice sportiv e binevenit în armată și mai ales că amândouă disciplinele se bazează pe corectitudine și exigență.
Mocanu Daniel: Agent șef principal de poliție Mocanu Daniel, Poliția orașului Găești, formațiunea Rutieră și antrenor de kickboxing.
Reporter: Gabriel Stan: Ce vă vedeți mai întâi, polițist sau antrenori de kickboxing?
Mocanu Daniel: În primul rând am fost polițist, după aceea antrenor de kickboxing. Dar și aici există o poveste, pentru că întâi am fost sportiv, după aceea am fost polițist și abia după aceea antrenor de kickboxing.
Reporter: Gabriel Stan: Vorbim de Călin Petrișor, unul dintre cei mai importanţi elevi pe care îi aveți în școala dumneavoastră. Acum 2 ani de zile vorbeam pentru prima dată și spuneam că el a început, e o carieră lungă în care avea multe, multe de dovedit. După 2 ani de zile, care ar fi o mică concluzie pe care am putea s-o tragem?
Mocanu Daniel: Concluzia este una singură: Petrișor este pe drumul corect, a făcut absolut toți pașii corecți pe care ni i-am propus noi, în sensul că în acești 2 ani de zile în care noi nu am vorbit el a reușit să câștige atât titlul de campion european, versiunea ISKA, una dintre cele mai puternice versiuni de kickboxing mondial, cât și anul trecut, în toamnă, titlul de campion mondial, a aceleași promoții. Asta înseamnă deja, el, cu pași mici, dar corecţi, se îndreaptă către topul în ceea ce privește lumea kickboxing-ului. Urmează cât de curând niște surprize deosebite pe care le pregătim.
Reporter: Gabriel Stan: Vorbim și de meciul de pe 26 aprilie cu acel luptător din Spania. Cum îl vedeți?
Mocanu Daniel: Gândiți-vă că este deținător de două titluri europene. Şi David Navarro vine în România să câștige. E un luptător mult mai înalt decât Petrişor, cred că are peste 1,82, 1,83 înălțime și nu o să fie un meci ușor.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Mereu în slujba cetățenilor și a țării!

Mereu în slujba cetățenilor și a țării!

Publicat de Gabriel Stan, 15 decembrie 2023, 18:07

Dacă ar fi să-l caracterizăm printr-un motto acesta consider că s-ar potrivi intervievatului acestei ediții a rubricii noastre, Inedit, realizat de Gabriel Stan, de la redacția Jurnal Militar, Radio România Actualități.

Este vorba despre colonelul în rezervă Gheorghe Munteanu, fostul Șef al Agenției Militare pentru Managementul Frecvențelor Radio din Statul Major General al Armatei.

Acesta a decis ca după pensionare să activeze în mediul civil, tot în slujba oamenilor, însă de această dată a ales să fie ghid de turism. Această meserie i-a adus multe satisfacții, așa cum ne-a împărtășit și dumnealui, printre care poezii scrise de oamenii alături de care a călătorit, care i-au dedicat chiar și o carte.

Acesta a activat în gradul de colonel timp de 6 ani la unitatea menționată anterior, iar la finalul carierei a ales să lucreze la fel, înconjurat de oameni, fiind ghid de turism la una dintre cele mai prestigioase agenții din Capitală.

Despre ce l-a motivat să aleagă cariera militară și cum a ajuns ghid de turism ne va povesti în prima parte, ca apoi să aflăm câteva impresii și din noua meserie.

Ultimele două părți sunt dedicate familiei de care este extrem de mândru, fiind susținut în tot ce a întreprins până acum, dar și despre planurile de viitor, dorințele puse la final de an și adresate lui Moș Crăciun…

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Rock-ul, flacăra ce menține sufletul viu!

Rock-ul, flacăra ce menține sufletul viu!

Publicat de gabrielasaksa, 8 august 2023, 15:02

Plutonierul adjutant Lucian Popa activează în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Țara Bârsei” din județul Brașov, în prezent fiind încadrat la Centrul Operațional, iar în timpul liber este muzician în două trupe rock din același județ.

Viața de artist nu este una ușoară ținând cont de orele petrecute pentru a înregistra o piesă, lunile petrecute pentru a finaliza un album, dar și concertele în care oferi tot publicului pentru a le simții entuziasmul pe toată durata spectacolului.

Cu toate acestea, Lucian nu renunță la pasiunea sa, pe care o face cu multă dragoste și răbdare, împărțind timpul rămas între jobul zilnic și muzică.

Despre cum îmbină muzica rock cu meseria pe care o are, dar și despre sacrificiile pe care le face pentru duce pasiunea mai departe, veți afla în cele ce urmează din interviul realizat de Gabriel Stan, de la redacția Jurnal Militar Radio România Actualități.

Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Mă numesc Popa Lucian, sunt din Brașov, sunt plutonier adjutant la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov și sunt încadrat la Centrul operațional.
Gabriel Stan (realizator):
Cum împarți viața de artist cu cea de angajat al ISU Brașov?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Păi, aici e nevoie de un pic de abilitate de jonglor cu timpul, dar din fericire mă bucur de susținere atât din partea celor apropiați, cât și din partea celor de la muncă și, bineînțele, și din partea colegilor din partea artistică, pentru că atunci când intervin chestii legate de muncă bineînțeles că au prioritate, dar am reușit să o fac chiar bine și cu succes din punctul meu de vedere.
Gabriel Stan (realizator): Ce spun colegii? Cum este să aibă între ei un star rock?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Păi, sunt mulţi care nu știu asta probabil şi oricum nu mă consider star rock. Nu sunt unic oricum în sistem şi mă bucur că am parte de susținere. Chiar au fost colegi care au venit la concerte, mă mai întreabă dacă mai facem piese, mai lansăm videoclipuri, mai avem concerte… Da, până la urmă suntem colegi în primul rând, nu e o departajare cine e star sau nu.
Gabriel Stan (realizator):  De ce muzică și de ce rock în toată această dezvoltare a ta?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Păi, muzica a fost oricum de când eram mic o parte importantă a vieții mele. Ascultam cu foarte mult nesaț, inclusiv muzică populară, când eram mic. Am început cu ai mei care au început să mă introducă în tot felul de stiluri și genuri, nu rock foarte agresiv de la ei, dar pe cont propriu, până la tinerețe, am ajuns bineînțeles și în zona asta și m-a prins, m-a prins foarte mult, iar pe partea de muzician a venit din liceu, că în generală făcusem sport și nu am mai reușit să mai continuim făcusem badminton, și mi-am canalizat energia spre muzică, la Clubul elevilor din Brașov am început să când, şi m-a prins microbul – e un virus, clar e un virus, cine face asta poate cu siguranță să îmi susțină punctul de vedere; e un virus, e ceva de care nu mai scapi, nu mă văd trecând prin viață fără să cânt, indiferent sub ce formă sau să particip la creerea de muzică, dacă nu mai pot fizic să cânt și norocul m-a atras. De când eram deja tânăr am început să descopăr sonalitățile mult mai întunecate și agresive ale rock-ului, care mi-au plăcut foarte mult și cu care am reușit să mă identific și încet-încet să cânt rock. Dar am avut câteva șocuri muzicale, să zic. Primul a fost Queen, Freddie Mercury rămâne unul dintre artiștii mei preferați din toate timpurile. Apoi a fost Therion, unde am auzit pentru prima dată rock simfonic, gândit conceptual să se îmbine muzica rock cu simfonicul, nu să fie doar o completare partea simfonică peste rock; și albumul lor, Vovin, de la Therion este și acum unul din albumurile mele preferate și Dream Theater, care sunt niște legende ale progressive rock-ului și sunt niște muziceni fantastici. Astea ar fi primele șocuri, să zic așa.

 

Gabriel Stan (realizator):  Ai terminat vreo școală de muzică?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Nu. Pur și simplu, la Clubul Elevilor, Palatul Copiilor Brașov. Acolo am avut un domn profesor, Pancea Ioan, cătuia îi mulțumesc foarte mult pentru introducerea în muzică. Dumnealui are Conservatorul și, bineînțeles, cine a fost interesat a putut să învețe multe de la dumnealui și m-a învățat o grămadă de lucruri, de la teorie muzicală și teoria armoniei și, pur și simplu, am învățat să cânt de la dumnealui.
Gabriel Stan (realizator):  Cânți și cu vocea sau doar cu instrumentul?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Uneori și cu vocea, dar mai mult chitara vorbește. Tot la Clubul Elevilor am învățat diverse lucruri, inclusiv pe partea de clape, bas, tobe, ne-am mai tot jucat pe acolo și am avut la un moment dat și postura de clăpar, am cântat un pic și la clape câțiva ani, într-o trupă, în care acum sunt chitarist, dar a fost o perioadă destul de scurtă și, totuși, chitara rămâne iubirea mea cea mare. Să zic două albume, în 2002 și am reușit să mai scoatem un album întreg, un EP, în 2016 – „End of Eternity”. Și, bineînțeles, am avut o grămadă de probleme, de componență, de timp, de lipsa unei săli de repetiții de multe ori. Am avut și 8 ani de pauză, dar noi suntem încă pe baricade, încă mai compunem și nu am reușit momentan niciun videoclip adevărat cu False Reality, dar noi sperăm să reușim și acest lucru. Iar cu cealaltă trupă – Hteththemeth – în care cânt din 2013, am reușit să scoatem împreună un album – „Best Worst Case Scenario”-  și videoclipuri propriu-zise – trei, dar mai avem și alte clipuri de genul lyric video, doar versurile și animații și dintre acestea două știu că au fost difuzate pe Hit Music Channel. Nu știu și al treilea.
Gabriel Stan (realizator):   Ăsta e un pas înainte. Felicitări!
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Da, da. Mulțumim frumos!
Gabriel Stan (realizator): Ai participat la diferite competiții internaționale de muzică. Spune-ne tu mai multe, ai câștigat un premiu acolo sau ai fost al doilea, dacă nu mă înșel.
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Da, cu trupa Hteththemeth. Am avut așa, o chestie „hai, mă, să mă duc la niște concursuri” la un moment dat. În 2015 ne-am hotărât chestia asta și am câștig finala națională la două competiții: Global Battle of the Bands – Bătălia Mondială a Trupelor – care s-a ținut în decembrie 2015, din câte mai țin minte, și atunci ne-am asigurat participarea la finala mondială a acestei competiții, la GBOB – Global Battle of the Bands – care a fost în Berlin, în mai parcă, 2016. Și da, într-adevăr, acolo am ieșit pe locul 2 mondial. Bine, era un cours destul de interesant, pentru că fiecare tupă avea doar 8 minute. Nu conta genul, era pe orice gen muzical, nu era strict bazat pe rock. Și aveai 8 minute, pur și simplu ăla era timpul de scenă. Tu urcai, cântai live 8 minute și era un juriu, era publicul care vota. Și am ieșit pe locul 2.
Gabriel Stan (realizator):  După ce țară?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Ucraina. Era o trupă, Sinoptik, cu care ne-am și împrietenit, încă ne mai vedem și, din fericire, am văzut că încă trupa există, chiar și în ciuda războiului și am mai vorbit cu ei. E trist ce se întâmplă acolo, dar continuă și ne bucură chestia asta, pentru că viața trebuie să continue indiferent de circumstanță.
Gabriel Stan (realizator): Cum v-au văzut cei din exterior?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Destul de bine. Culmea e că la aceea finală era și un vot al trupelor participante și noi am fost cei mai votaţi. Dintre trupele participante, noi am primit cel mai multe voturi, de către ceilalți concurenți, dar diferența a făcut-o votul publicului, votul juriului, și am luat locul doi, ceea ce oricum pentru noi este o onoare și ne bucurăm foarte mult că am reuşit să obținem locul doi la acest acest concurs; şi am mai participat la Wacken, e un mare festival de rock și metal, care se ţine în Germania, e o tradiție deja; cred că au, nu știu, aproape 25-30 de ani de când fac festivalul, și, la fel, e și acolo, o secţiune de concurs. Am câștigat finala din România şi am mers la Wacken, am cântat acolo, și nu am simțit niciun fel de reticență în ceea ce privește faptul că suntem români sau nu mai contează. Cel puțin în lumea rockului, din ce am observat, toți sunt mult mai deschiși, mai liberi să accepte persoana așa cum e, nu contează de unde e, cine ce face, important este să fie autentic.
Gabriel Stan (realizator): E un mediu comun și din câte am mai observat și eu din exterior, trupele mici care merg la astfel de concursuri sau participă la fel de fel de spectacole în diferite oraşe cred că majoritatea mai au și alte ocupaţii în afară de cea de cântăreț.
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Cel puţin în zona locului. Bine, nu mă refer la trupele gen Iris, Cargo care au deja un nume de foarte mult timp și își permit, probabil, să-și întrețină viața doar cântând, dar sunt trupe Bucovina, Truper care au ajuns și ei la un nivel mare și, la fel, din câte știu, toți au slujbe, nu trăiesc din muzică.

 

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia
Inedit - AM luni, 1 aprilie 2024, 12:36

Determinarea – cheia succesului

Raluca Răileanu: Sunt căpitan Raluca Răileanu parte din Escadrila 712 Elicoptere Giarmata. Livia Fartușnic: Vă rog să ne povestiţi parcursul...

Determinarea – cheia succesului
Inedit - AM vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Ultimele exercitiții din acest an, din poligonul Capul Midia

Ultimele exercitiții din acest an, din poligonul Capul Midia

Publicat de Gabriel Stan, 9 noiembrie 2021, 17:23

În perioada 1-12 noiembrie se desfășoară în poligonul Capul Midia, ultima serie de trageri cu tunurile 2X 30 mm din acest an.

La aceste exerciții  participă aproximativ 300 de unități de artilerie antiaeriană din România și din Republica Moldova și sunt exersate procedee respingerea unor forțe inamice din aer, apă și de la sol.

De menționat este și că în cadrul acestui exercițiu a fost prezent la trageri  prima piesă de artilerie încadrată complet cu militari femei, din Batalionul 635 Apărare Antiaeriana ”Precista” din Bacău.

În Capu Midia a fost și Gabriel Stan care a realizat un reportaj despre această formă de instruire. El a stat de vorbă cu locotenent-colonelul Pricop Ioan, Comandantul Batalionului 635 Apărare Antiaeriana ”Precista” din Bacău, cu maiorul Bartiș Dorin – locțiitorul comandantului Batalionului 55 Apărare Antiaeriană ”Someș” din Dej dar și cu câteva dintre femeile militar aflate în poligon.

Maiorul Ion Colciu, Comandantul Contingentului Republicii Moldova, ne-a oferit câteva declarații la finalul acestor exerciții.

La terminarea acestor sesiuni de exerciții, ultimele din acest an desfășurate în poligonul Capu Midia, Comandantul Taberei de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, Colonelul Viorel-Eugen Bitan, a tras concluziile finale.

Sursa foto: Gabriel Stan și Lt Anca Medrea.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Muzica militară, 190 de ani de existență!

Muzica militară, 190 de ani de existență!

Publicat de Gabriel Stan, 2 iulie 2021, 15:23 / actualizat: 4 iulie 2021, 12:02

Muzica reprezintă o artă, iar prin această artă este transmisă emoția publicului, prin vibrațiile ancestrale. De 190 de ani, muzica militară a transmis aceste sentimente către publicul larg, iar la zi de sărbătoare, Inspectoratul General al Muzicilor Militare a organizat un eveniment prin care au sărbătorit cei 190 de ani de activitate.

La 1 iulie 1831 a luat ființă în capitala Moldovei, Iași, Muziciile Militare Moderne, iar timp de 19 decenii de existență au creat muzică artistică ce a ocupat un loc de seamă în istoria Armatei și a culturii muzicale românești.

Muzica militară a fost şi rămâne un domeniu fascinant pentru oricine iubeşte arta sunetelor. Mai mult decât la alte popoare, la români muzica militară, în general, are valoare de simbol naţional, de identificare a fiinţei noastre naționale.

Gabriel Stan a realizat un reportaj despre muzica militară, iar câțiva dintre militarii prezenți la acest eveniment i-au împărtășit idei despre ce reprezintă muzica, despre viața lor din spatele scenei și despre bucuria de a fi artist dincolo de a fi militar.

Iacob Elena Magdalena – specialist 1 în cadrul biroului organizare, coordonare, îndrumare și control muzici militare ne-a povestit despre cariera în muzică, despre familie și alte pasiuni.

Este prima femeie cu distincția “Ofițer de muzică”, Promoția 2021, Regele Mihai I – 100!

La final a avut parte de un fast quiz despre gusturile muzicale!

 

Maior Dănuț Vulpe, Șeful muzicii militare a Divizie 2 Infanterie Getica Buzău, a povestit din experiența sa în acest domeniu, despre copilăria într-o familie de muzicieni și despre evenimentul organizat în această perioadă. La final a avut de asemena parte de un fast quiz despre gusturile muzicale!

 

Sublocotenent Bordîn Viorel ne-a împărtășit despre pasiunea sa muzica, despre alte hobby-uri dar și despre instrumentul care l-a captivat și l-a făcut să îndrăgească și mai mult muzica.

 

Colonel în rezervă și profesor, Virgil Păun Teodorescu, a vorbit despre experiența dumnealui în muzică, despre generațiile de tineri care au trecut prin mâinile sale, despre muzica din ziua de astăzi, schimbările survenite, despre viața grea pe care a avut-o până a ajuns artist, dar și despre multe alte subiecte importante pe care vă invit să le ascultați în materialul următor.

 

Profesorul Virgil Păun Teodorescu a făcut parte din prima promoție de subofițeri după cel de-al Doilea Război Mondial, iar despre perioada marcantă trăită în acele vremuri, despre familie și școală ne-a relatat în partea a 2-a a interviului.

 

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia
Inedit - AM luni, 1 aprilie 2024, 12:36

Determinarea – cheia succesului

Raluca Răileanu: Sunt căpitan Raluca Răileanu parte din Escadrila 712 Elicoptere Giarmata. Livia Fartușnic: Vă rog să ne povestiţi parcursul...

Determinarea – cheia succesului
Inedit - AM vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Poveștile militarilor români din spatele misiunilor și a exercițiilor exercitate

Poveștile militarilor români din spatele misiunilor și a exercițiilor exercitate

Publicat de Gabriel Stan, 17 iunie 2021, 14:58

Sonia Raicu (realizator rubrică): Începutul lunii iunie a însemnat pentru cei implicați în exercițiul Argedava 21 o serie de provocări date de manevrele de forțare a cursului Dunării. În raionul de la Frecăței, județul Brăila blindatele au trebuit strunite într-un ritm alert dat de numeroasele secvențe ale scenariului.

Am întâlnit aici foarte mulți militari tineri, aflați la prima experiență de acest gen. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei și am aflat că nu este deloc ușor să reușești să îndeplinești cerințele unei astfel de instrucții.

Locotenentul Andreea Jurj este comandant pluton în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni și ne spune cât de riscantă este o traversare a unui curs de apă.

Locotenent Andreea Jurj: Transportoarele amfibii blindate desfășoara rar forțarea unui curs de apă, activitate cu un grad ridicat de risc, pe care încercăm să o facem măcar o dată pe an, astfel în cât toți militarii să-și mențină deprinderile și abilitățile pentru a defășura astfel de activități. Lucrurile de calitate se capătă în timp și cu foarte multă muncă.

Pentru mine a fost un moment foarte emoționant acela în care am trecut de la specialitatea mea de bază cercetare la Batalionul de infanterie și am fost plăcut surprinsă de colegialitatea de care au dat dovadă.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Pe sublocotenentul Adam Năstase l-am găsit împreună cu plutonul pe care îl comandă. Ne-a mărturisit că peste câteva zile își va serba ziua de naștere. Nu este însă pentru prima dată când în această perioadă se află într-un câmp de instrucție, dar acest exercițiu a fost diferit.

Sublocotenent Adam Năstase: Recunosc că la primele treceri în apă în momentul în care am intrat cu transportoarele am avut puține emoții deoarece trebuia să verficăm entanșeitatea transportoarelor dacă sunt scurgeri de apă, dacă pompele funcționează și dacă puterea motorului transportorului poate să facă față curentului.

Nu am avut probeleme la niciunul dintre transportoare pe timpul antrenamentelor. Senzația este extraordinară. Nu-ți poți imagina că un asemenea transportor de 11 tone neechipat și 13 tone echipat este capabil să plutească și mai mult să forțeze un curs de apă și să urce malurile Dunării.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Ceea ce definește orice structură militară este spiritul de echipă. Poți reuși doar dacă faci parte dintr-un tot. Dintr-un întreg sau dintr-o familie, una la care a revenit și caporalul Cătălin Alexandru Talabă.

După mai mulți ani petrecuți la infanterie și două misiuni în Afganistan în 2011 și 2013, și-a dat demisia. S-a răzgândit după foarte puțin timp.

Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu mă regăseam. Am tot încercat fel și fel de joburi și m-am reîntors înapoi în sistem. Am dat de oameni minunați, m-au ajutat să mă reintegrez.

Gabriel Stan (reporter): Înainte ați fost în aceeași tabără sau în alta?

Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu, nu! Am fost la o unitate de logistică din București, după aceea am fost la infanterie, în Arad.

Nu aș da munca de teren pe una de birou niciodată. E altceva!

În armată întotdeauna când am avut nevoie de sprijin, de ajutor, camarazii imediat au sărit și au răspuns prompt.

Gabriel Stan (reporter): Aveți vreo poveste frumoasă din teatre?

Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Poveste? Da, ne-am întors sănătoși cu toții. Această estea cea mai frumoasă dintre ele. Revederea cu familia, reintegrarea în societate…După 6 luni de misiune nu prea ești același om și e greu. Cred că cel mai greu e reintegrarea în societate. Poveștile ți le faci tu, alături de colegii tăi!

Sonia Raicu (realizator rubrică): Pentru plutonierul adjutant Doru Crețu, exercițiul Argedava 21 este ultima activitate de acest gen la care participă pentru că anul acesta va trece în rezervă.

Plutonier adjutant Doru Crețu: Am vrut să le transmit ceva din experiența mea de aproape 30 de ani. Ei s-au implicat, au absorbit absolut toate cunoștințele pe care le-am transmis. Sper ca după ce nu voi mai fi printre ei să-și aducă amintea de ce i-am învățat și să pună în practică absolut tot ce le-am transmis.

Gabriel Stan (reporter): Cum vi se par militarii români față de cei străini?

Plutonier adjutant Doru Crețu: Nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât militarii din alte armate. Am avut ocazia și am luptat alături de colegi americani, englezi…Nu sutem cu nimic mai prejos, din contră, câteodată i-am ajutat noi pe ei.

O să-mi lipsească. Am avut armata în sânge, de aceea am și rezistat atâția ani. Tot timpul o să mă uit cu drag la ce fac colegii mei.

Plutonier Zăbavă Diana ne-a împărtășit de asemenea experienețele trăite în teatrele de operații, despre dorul de acasă și despre cea momentele petrecute de sărbători, de parte de casă.

Cu un umor teribili ne-a relatat și ce a făcut prima oară când a revenit acasă dintr-o misiune lungă executată în afara țării.

Plutonier Zăbavă Diana: “Atomosfera de acolo nu este ca cea de acasă, acolo e cald și soare, pe când acasă poate că e zăpadă e un pic friguț. Îți e dor de momentele de acasă, de familie, de hrana de acasă, de prieteni…”.

În raionul Frecăței s-a desfășurat „ARGEDAVA 21” un exercițiu în teren/real (LIVEX), conectat la complexul de exerciții „DACIA 21 LIVEX”, planificat de către Divizia 2 Infanterie „Getica” și condus de către Brigada 1 Mecanizată „Argedava”.

În cadrul exercițiului s-a urmărit instruirea întrunită a unităților din subordine, în context multinațional, astfel cadeți ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, din Republica Moldova, s-au instruit, alături de militarii români, pentru executarea trecerilor prin plutire pe Fluviului Dunărea, cu tehnica din dotare.

Rerportaj realizat de Gabriel Stan și Sonia Raicu, în cadrul exercițiului „ARGEDAVA 21” din comuna Frecăței, județul Brăila.

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia
Inedit - AM luni, 1 aprilie 2024, 12:36

Determinarea – cheia succesului

Raluca Răileanu: Sunt căpitan Raluca Răileanu parte din Escadrila 712 Elicoptere Giarmata. Livia Fartușnic: Vă rog să ne povestiţi parcursul...

Determinarea – cheia succesului
Inedit - AM vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”

Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”

Publicat de Gabriel Stan, 10 mai 2021, 16:12 / actualizat: 10 mai 2021, 17:42

Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan:  “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”

Joi, 6 mai, un convoi al contigentului polonez ce se afla în România pentru excerțitul tactic Justice Sword 21 / Dacia Livex a oprit în zona locatății Bărgău (la aproximativ 20 de kilometri nord de Slobozia) în dreptul unui accident ce s-a petrecut pe drumul pe care ei îl aveau de parcurs din Craiova până la poligonul din Smârdan, locul de desfășurare al activităților militare.

Echipajul medical polonez a oferit primul ajutor oamenilor implicați în accident până la sosirea echipelor de ambulanță și poliție din cadrul localității.

Despre acest subiect, ofițerul de presă al detașamentului polonez aflat în România, Darius Szeleg, ne-a oferit informații detaliate despre reacția promptă pe care au avut-o în acel moment dificil.

“Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!” Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez).

Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez): „Prezența noastră în România a început în 2017, după declarația NATO, iar misiunea PMC (Polish Military Contingent – Contingentul Militar Polonez) în principal a început în luna ianuarie a acestui an și se va întinde pe durata a 6 luni, undeva până în luna August, anul curent.

Misiunea noastră este de a stopa potențialii inamici ce ar putea intra pe teritoriul țării, într-un exercițiu comun realizat în România.

Acest contingent este necesar ambelor țări ținând cont de faptul că anul acesta participăm la cel mai mare exercițiu militar al armatei, din România.

Evenimentul la care am luat parte în România s-a petrecut pe data de 5 mai, în jurul orei 18:00. Convoiul nostru se îndrepta din Craiova spre Smârdan, iar accidentul s-a petrecut la 20 de kilometri nord de Slobozia.

Grupul nostru a observat câteva mașini care s-au lovit pe marginea drumului, credem noi, din cauza neadaptării vitezei.

A fost o ciocnire a mașinilor civile, iar prima reacție a convoiului a fost de a se opri și a vedea ce s-a petrecut…dacă există victime, sau doar avarii.

Comandantul convoiul a solicitat oprirea acestuia pentru a acorda primul ajutor. A împărțit în două coloana, partea principală și-a continuat drumul, iar două mașini medicale s-au oprit pentru a interveni.

Reacția a fost promptă verificând în primul rând starea victimelor și apoi condițiile autovehicolelor…la prima vedere, starea oamenilor implicați în accident era bună, iar din informațiile pe care le dețin, aceștia au fost transferați la cel mai apropiat spital din localitate pentru alte analize și verificări amănunțite.

Intervenția paramedicilor convoiului a durat aproximativ 13 minute, timp în care au verificat starea de sănătate a victimelor, în timp ce Poliția Militară a contactat serviciul local de ambulanță, pompieri și Poliția Română.

Nu este prima oară când oferim ajutor cetățenilor civili în România. Doi soldați din garnizoana noastră au luat parte cu ceva luni în urmă la salvarea unui cetățean care căzuse în mijlocul străzii și se află într-o stare deteriorată.

Acesta a fost dus pe marginea drumului unde i s-a oferit primul ajutor, iar acolo am solicitat suport poliției locale și al serviciului de ambulanță.

Soldații noștri sunt instruți periodic să ofere primul ajutor indiferent de situație, mai ales pe timp de pace, atunci când nu suntem în misiuni sau pregătiri militare.

Suntem soldați, dar așa cum știți, pe timp de pace servim patria indiferent de situație, nu doar în misiuni militare cât și civile, prin protejarea cetățenilor. Consider că, și nu este doar părea mea, pe timp de pace, misiunea nostră este de a proteja oamenii”.

 

Justice Sword 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), ce are ca principal scop de a îmbunătății capacitatea structurii de planificare, conducere și desfășurare acțiunii de luptă în contextul multinațional și întrunit, folosind un scenariu fictiv.

În perioada 4-19 mai 2021 la acest exercițiu participă peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă în cadrul Forțelor Terestre Române, la Centrul Secundar pentru Luptă Smârdan, pentru verificarea capacității de luptă și reacție a structurilor incluse în pachetul unic de forțe, puse la dispoziție de NATO.

Urmăriți un interviu realizat de Gabriel Stan în colaborare cu Edi Nicola, corespondent Jurnal Militar Craiova.

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia
Inedit - AM luni, 1 aprilie 2024, 12:36

Determinarea – cheia succesului

Raluca Răileanu: Sunt căpitan Raluca Răileanu parte din Escadrila 712 Elicoptere Giarmata. Livia Fartușnic: Vă rog să ne povestiţi parcursul...

Determinarea – cheia succesului
Inedit - AM vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale