Ascultă Radio România Regional Live

Gabriela Alexandrescu

Județul Satu Mare are cea mai mare rată a mortalității infantile din România!

Județul Satu Mare are cea mai mare rată a mortalității infantile din România!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 2 februarie 2022, 13:03

Cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020, disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii).

Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020.

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an.

Top judeţe cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile:

  • Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii
  • Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii
  • Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.

Top judeţe cu cea mai mica rată a mortalităţii infantile:

  • Municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii
  • Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii
  • Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.

„Disparităţile dintre judeţe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternităţile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze şi salveze nou-născuţii prematur sau cu patologii complexe.

Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi a demarat lucrări de reabilitare a secţiilor de Terapie Intensivă şi a sălilor de naştere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a unităţilor medicale şi a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate la nivel naţional: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale cu aparatură şi echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro.

Au fost achiziţionate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în Bucureşti, 6 unităţi medicale au primit aparatură şi echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.

În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.

O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea socială, a celor care au înţeles că sprijinirea spitalelor din România este o prioritate socială.

Salvaţi Copiii România lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România.

Pentru anul 2022, au solicitat ajutorul:

  • Botoşani, Spitalul Municipal Dorohoi, Compartimentul Neonatologie
  • Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov – secţia ATI
  • Bucureşti, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’
  • Galaţi – Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor
  • Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc
  • Hunedoara, Spitalul Judeţean Deva
  • Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani
  • Maramureş, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
  • Mureş, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş
  • Tulcea, Spitalul Orăşenesc Măcin
  • Călăraşi, Spitalul Judeţean Călăraşi, Secţia Pediatrie.

Toţi cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.

Termenul limită de depunere este 25 mai 2022, iar formularul se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
DSC_0098 Foto Brad si Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Actualitate joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Apel de urgenţă pentru sprijinirea victimelor din Nepal

Apel de urgenţă pentru sprijinirea victimelor din Nepal

Publicat de Andrei Cretoiu, 4 mai 2015, 06:45

Aproximativ 2 milioane de copii au fost afectaţi de cutremurul mortal de sâmbătă din Nepal, iar impactul acestei calamitaţi încă se resimte. Se estimează că aproximativ 5.000 de școli au fost distruse complet, ceea ce va declanşa efecte devastatoare pe termen lung în vieţile copiilor din zonă. Spre exemplu, numai în Gorkha, numărul şcolilor se ridică la 500, iar numărul de elevi la 75.000.

Copiii din Nepal vor avea nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru a reconstrui 5.000 de școli distruse și repararea celor care au fost deteriorate – în caz contrar, acest dezastru amenință să priveze mii de copii de dreptul lor de bază la educație pentru luni de zile, sau chiar pentru ani ce vor urma. Rutina şcolară este una dintre cele mai bune metode pentru copii de a reveni la un sentiment de normalitate și a vorbi despre experiențele lor cu colegii, ajutându-i să se recupereze din trauma dezastrului.

Save the Children distribuie ajutoare într-unele dintre cele mai afectate zone din Nepal, inclusiv Gorkha și Valea Kathmandu. În ciuda provocărilor de pe teren, echipa aduce provizii pe cale aeriană și rutieră pentru a reface stocurile diminuate. 136 de tone de ajutoare urmează să aterizeze în țară în următoarele zile – printre care se număra apă, săpun sau echipamente medicale dar şi mii de pături şi prelate, ce vor sosi pe cale rutieră, din India.

Cel puţin 11 sate din regiunea Gorkha au fost distruse complet – inclusiv 60% din centrele de sănătate și 80% din gospodării – lăsând în urmă oameni disperați și familii fără adăpost. Save the Children depune eforturi consistente pentru a oferi ajutoare urgente şi un adăpost temporar celor mai vulnerabili. Se estimează că zeci de mii de copii şi-au petrecut ultimele nopţi în aer liber, pentru că nu pot sau pur și simplu le este prea frică să se întoarcă la casele lor. Mulţi au suferit leziuni în urma cutremurului sau au văzut membrii familiilor lor răniţi sau ucişi.

“Lansăm şi noi, Salvaţi Copiii România, un apel de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili din Nepal, care au nevoie de noi. Puteţi să donaţi 2 euro la SMS 8825 şi veţi contribui la distribuirea ajutoarelor vitale. Suntem în legătură strânsă cu colegii noştri de la Save the Children Nepal, iar fondurile strânse vor ajunge la ei în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Mai multe informaţii despre campanie şi despre posibilitatea de a dona online, pe pagina Salvaţi Copiii: http://salvaticopiii.ro/?id2=0001000300030001

Notă pentru editori

  • Cifra estimativă de școli distruse de cutremur a fost furnizată de către Humanitarian Country Team din Nepal, echipa din care face parte şi Organizaţia Save the Children.
  • Organizaţia Save the Children este prezentă în Nepal din 1976, activitatea sa concentrându-se pe educație, în special dezvoltarea timpurie și învățământul primar, precum și pe sănătatea de bază, inclusiv sănătatea copilului şi a mamei sau prevenirea şi îngrijirea în cazul unor boli precum HIV sau SIDA. Save the Children activează în 63 de districte din Nepal.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, Copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 au fost implicaţi în campanile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște