Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Publicat de prosavioleta,
11 noiembrie 2024, 14:59
Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat seama că nu sunt singur în suferința mea, că ei îmi sunt aproape. Sunt plutonier adjutant principal Hanganu Cristian Gabriel. Fac parte din colectivul Centrului Militar Zonal Vrancea „Regele Carol I” și am îmbrăcat ținuta militară acum 22 de ani. Am ales cariera militară din dorința de a realiza ceva în viață, precum au realizat părinții mei, care la rândul lor a fost cadre militare. În anul 2005 am participat cu Batalionul 300 din Galați la o misiune în teatrul de operații din Afganistan. În timpul unei misiuni de patrulare, am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat. După explozie, mașina a luat foc. M-am evacuat și am întrebat de colegul meu Șonei și am încercat să ne ducem să-l ajutăm să iasă din TAB. Nu am mai putut, pentru că deja muniția din interiorul TAB-ului a început să explodeze. Mi-am dat seama că sunt rănit după ce sanitarul care patrula cu noi a venit și a intervenit. Am fost sedat și după o perioadă de o săptămână m-am trezit în Spitalul Militar de Arși din San Antonio, Texas. Am arsuri pe 48% din corp de gradul trei și doi, majoritatea. La momentul respectiv nu am simțit nimic. După o perioadă de timp am început să simt usturimile și durerile. Am mulțumit lui Bunul Dumnezeu că sunt în viață, dar, în același timp, voiam din tot sufletul să-l ajut pe colegul meu de care eram și prieten și mi-am dorit să, nu știu, să-l pot ajuta și să-l pot extrage din TAB. Tot ce am realizat după accident este parte și din ajutorul dat de Șonei acolo, de sus. Îi mulțumesc de fiecare dată, toată familia se roagă pentru el, pentru sufletul lui Şonei, lui Narcis. Recuperarea a fost dificilă. Alături de mine a fost familia: atunci prietena mea, acum soție, prietenii și Ministerul Apărării, care m-a ajutat enorm. Am un băiețel de 21 de ani. Este student la Academia Forţelor Aeriene din Brașov și își dorește din tot sufletul să facă ce a făcut tatăl lui, adică să servească patria. M-am alăturat proiectului Invictus în anul 2019. Am participat pentru prima dată în anul 2022 la Jocurile Invictus din Olanda. Anul viitor voi participa la Jocurile Invictus din Canada, la probele de scheleton, rower și volei din șezut. Eu îmi doresc să cinstesc Armata României, colegii mei să fie mândri de mine, iar de acolo eu îmi doresc să devin mai puternic.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Publicat de Gabriel Stan,
14 octombrie 2024, 14:12
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un exerciţiu de antrenament pentru evaluarea rezervei armatei este planificat între 14 şi 18 octombrie, judeţele Buzău şi Ialomiţa.
Statul Major al Apărării organizează periodic astfel de antrenamente, în scopul evaluării nivelului de completare cu personal şi tehnică a unităţilor şi pentru realizarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti.
La exerciţiu vor participa şi autorităţile administraţiei locale, instituţiile publice şi operatoriie economici din judeţul Buzău cu atribuţii în domeniul pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare.
Rezerviştii din cele două judeţe vor fi convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi pentru executarea unor activităţi specifice de pregătire.
În acest an, exerciţii similare au mai avut loc în judeţele Brăila şi Galaţi, în luna aprilie şi în Prahova şi Dâmboviţa luna trecută.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): „Caravana binelui”, inițiată de Ministerul Apărării Naționale și de Asociația ONOR a mers prin localitățile din județul Galați afectate de inundațiile din zilele trecute și a împărțit pachete cu ajutoare. Acestea au contat în apă, alimente, produse de igienă personală și curățenie. Opt camioane cu ajutoare au ajuns la oamenii care au nevoie de ele, ne-a declarat Eduard Bachide, secretar de stat în Ministerul Apărării, care a însoțit echipele de militari. Eduard Bachide: Ministerul Apărării a fost din primele ore prezent aici și va fi în continuare. Am venit acuma cu opt tiruri, cu ajutorul asociaţiei pe care am creat-o în cadrul Ministerului Apărării – ONOR – și cu ajutorul sponsorilor am reușit să aducem diverse lucruri care să le fie de folos oamenilor. Cel mai important este că armata este lângă și va fi prezentă atâta timp cât este nevoie. În momentul de față avem 200 de oameni care lucrează în schimburi. Dacă va fi nevoie, vom suplimenta.
Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gimiga, nu doar pentru că acum, în septembrie, s-au împlinit 50 de ani de la inaugurarea drumului vestit Transfăgărășan, vom vorbi despre arma geniu, sunt destul de puțini oameni care știu că, de fapt, acest drum a fost în mare parte realizat de către geniștii militari. Începem invers. Începem de azi și vom vorbi despre ce a fost acum 50 de ani. Ce înseamnă astăzi arma geniu? Silviu Gimiga: În general, este o armă greu de accesat de către militari, deoarece nu înseamnă numai ordine și disciplină, ci și inginerie, anumite cunoștințe din toate domeniile chimiei, biologiei și altor materii pe care le facem în colegiile și academiile militare. Militarii geniști sunt o armă de sprijin de luptă și de-a lungul timpului au fost implicați în majoritatea activităților de amploare desfășurate de Armata României pentru țara noastră. Și mă refer aici, după Transfăgărășan, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului, la unul din tronsoanele Autostrăzii Soarelui, la construirea metroului bucureștean și a altor drumuri de importanță deosebită, care erau considerate, și sunt și astăzi, infrastructuri strategice neapărat necesare pentru apărarea colectivă a țării. Arma geniu primește misiuni din ce în ce mai complexe, care poate nu se văd ca acelea din trecut, dar ajută foarte mult la desfășurarea activităților Armatei României pentru obiectivele la care este angrenată, și mă refer aici la pandemia de COVID, unde am construit un spital militar în 2 săptămâni, cu efortul mai multor structuri, am construit o bază militară, să zicem așa, asemănătoare teatrelor de operații Afganistan și Irak, unde majoritatea militarilor implicați în acea lucrare au desfășurat misiuni complexe de-a lungul timpului; crearea unor noi unități militare în care ne antrenăm alături de militarii parteneri din Alianța NATO, și mă refer aici la Poligoanele Cincu, Smârdan de la Galați, Poligonul Babadag. Cristian Dumitrașcu: Este un episod pe care ni-l propunem, în care să vorbim și despre prezent, dar și despre trecut, despre tradiție, pentru că la armată, și nu doar, tradiția este cea de care și în care ne ancorăm, ceremonia care a fost acum câteva zile la Poarta Geniștilor și la Poarta Întâlnirii, acolo unde colegul meu colonelul Florin Șperlea, redactorul-șef al ‘Observatorului Militar’, a vorbit cu câțiva dintre artizanii, din păcate, din ce în ce mai puțini, dintre artizanii construirii Transfăgărășanului și revenim.
Vince Deszo: Unitatea noastră, din care am făcut parte, a venit în 19 ianuarie 1971 cu 25 de cadre, din care mai trăim eu şi domnul colonel Coman, care am lucrat direct cu utilajele. Era un comandant de pluton la utilaje. Fiind condiții grele, era necesar ca să fie atacat din două părți – și din partea de sud, și din partea de nord. Utilajele nu se puteau aduce decât prin demontare în partea de jos, iar pe partea de sus cu mecanici și montam la loc și dădeam drumul la producție. Toate au fost numai utilaje românești. Aici ce s-a făcut prototipul buldozere 6500. În ’73 a venit o delegație din Polonia și când a văzut în ce condiții se lucrează, a făcut contract imediat acolo jos, la hotel – 300 de buldozere. Nicolae Coman: Colonel Coman Nicolae. A fost foarte greu, nicăieri, în tot parcursul Transfăgărășanului, nu găsesc sector așa de greu. În partea cealaltă era efectiv prăpastie și la mijlocul prăpastiei, pe coasta aia trebuia să deschidem drumul. Când au reușit să urce buldozerele să se întâlnească ele, lamă în lamă, atunci am fost bucuroși și am știut că am deschis drumul. Au aflat și cei de jos, pentru că a fost o bucurie și am strigat „Ura” de aici, cred că o jumătate de oră. Am comandat o companie de la Batalionul de Pionieri, plus întăririle cu tehnică de la celelalte subunități. Și aici am rămas 2 ani. I-am spus la nepotul meu, care are acum 20 de ani, i-am spus: „Frăție, nu poți să vii cu mine acum, dar gândește-te la împlinirea a 100 de ani, vei avea 70, și să vii să le povestești celor care participă că bunicul tău a deschis drumul în sectorul Poarta Întâlnirii. Cristian Dumitrașcu: Am revenit aici, în studioul Agenției Media a Armatei. Domnule colonel Gimiga, Armata României, în ultimii 15 ani, a cunoscut în sfârșit o dezvoltare din punctul ăsta de vedere. Este absolut vizibilă înzestrarea pe care o are armata. Se întâmplă și în arma geniu? Silviu Gimiga: Sigur că da. O serie de militari îmbrățișează arma geniu pentru complexitatea ei și normal că acești oameni, inteligenți aș spune eu, fac orice este posibil pentru a atrage fonduri financiare pentru a achiziționa tehnică și tehnologie, astfel încât să fim interoperabili cu celelalte armate din cadrul Alianței, în special cu unitățile militare din arma geniu. Avem programe majore la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre care funcționează, avem un program de mare vizibilitate la nivelul Alianței NATO, unde avem un reprezentant care negociază posibilitatea achiziționării împreună a tehnologiilor emergente existente pe piața mondială și cred că suntem pe un tren ascendent, astfel încât noua generație de geniști să beneficieze de tehnologii mult mai performante chiar decât cele pe care le avem acum. Cristian Dumitrașcu: Este un concept interesant, pentru că arma geniu este una costisitoare și pentru că sunt utilaje care implică mari costuri, ați spus că e un plan de achiziție împreună, la nivel NATO. Silviu Gimiga: Da.
Cristian Dumitrașcu: Este și motivul pentru care aveți întâlniri destul de dese la nivelul Alianței, în diferite țări europene, cu specialiștii din NATO. Care a fost ultima întâlnire și cea mai, să zicem, interesantă din punctul dumneavoastră de vedere? Silviu Gimiga: În fiecare an, reprezentantul armei geniu, și anume comandantul Brigăzii 10 Geniu, participă la un seminar de profil cu geniștii responsabili din fiecare țară membră NATO, unde se discută despre posibilitatea punerii împreună a tehnicii și tehnologiilor de geniu, astfel încât, în cazul unei amenințări asupra granițelor Alianței NATO, împreună să reușim să învingem, să acoperim toate cele patru domenii complexe ale armei geniu, și anume mobilitate, contra-mobilitate, menținerea capacității operaționale a trupelor, precum și sprijinul de geniu general al tuturor forțelor. Cristian Dumitrașcu: Sprijinul de geniu general al tuturor forțelor – vă rog să dezvoltați! Silviu Gimiga: Sprijin de geniu general înseamnă construirea unui spital ROL 2, așa cum am discutat mai devreme, înseamnă construirea de drumuri necesare asigurării mișcării forțelor pe câmpul de luptă, înseamnă instalarea unor poduri provizorii pentru trecerea marilor forțe luptătoare pe câmpul de luptă, precum și construirea de platforme, parcări și tot ceea ce este necesar pentru cartiruirea trupelor în caz de nevoie. Cristian Dumitrașcu: Ce lecții învățate sunt pentru geniști din războiul din Ucraina? Silviu Gimiga: Foarte multe. E momentul să le introducem în regulamentele și manualele militare ale armei geniu. Sunt multe probleme pe linie de asigurare a mobilității, de asigurare a contra-mobilității, lucruri pe care nu le-am învățat din regulamente sau de la profesorii din academii sau colegii militare. Cristian Dumitrașcu: Sau nici măcar din lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, de la care au trecut, iată, 80 de ani. Silviu Gimiga: Îmbinarea acelor lecții identificate cu ceea ce am învățat noi cred că ne va aduce o plusvaloare într-un eventual conflict sau amenințare pe care o vom traversa vreodată. Cristian Dumitrașcu: Mie mi se pare, din ce-mi spuneți, că arma geniu e o armă atât de specială și de specializată încât selecția pare a fi, poate, cel mai greu de dus la bun sfârșit. Adică aveți nevoie de oameni specializați în domenii pe care nu le prea mai regăsim în România, pentru că știm că forța de muncă a plecat și ea în zone mai bine plătite. Silviu Gimiga: În Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, militarii de anul trei aleg această armă tocmai pentru complexitatea provocărilor cu care se vor confrunta în viitor și pentru faptul că această unică brigadă de geniu îți oferă niște satisfacții pe care la alte arme poate nu le întâlneşti. Și mă refer aici la infrastructura la care participi ca om care pune umărul la treabă și rămâne ceva în urma lui. Noi suntem una din armele care construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor. Cristian Dumitrașcu: Pentru că suntem la finalul interviului, nu pot să nu vă întreb despre faptul că sunteți o brigadă unică în Armata României și că aveți subunități, aveți un batalion subordonat în capătul celălalt de țară, de la Brăila, de unde este brigada, până la Satu Mare, la Batalionul Tisa, sunt o mulțime de kilometri. Silviu Gimiga: Aș zice că suntem mândri pentru faptul că suntem responsabili cu asigurarea sprijinului de geniu în toată România. Avem unități subordonate la Satu Mare, Alba Iulia, București și Brăila. În plus, avem în coordonare și direcționare și batalioane în alte localități, precum Deva, Buzău, pe care le coordonăm și cooperăm astfel încât toate lucrările de infrastructură necesare să se desfășoare în volum complet, la timp și de calitate. Când am ales această armă, am știut că este complexă, am știut că este posibil să lucrăm la lucrări de artă, ca și Transfăgărășanul, Canalul Dunărea-Marea Neagă sau Palatul Parlamentului. Fiecare dintre noi, când am ales, ne-am asumat o anumită responsabilitate. Și eu, personal, până acum nu am întâlnit pe cineva care să se plângă de acest lucru. Cristian Dumitrașcu: La final, ce pledoarie ați avea pentru tinerii care să zicem că s-ar putea gândi să bată la porțile Academiei de la Sibiu, Academiei Forțelor Terestre, sau la porțile altor instituții care pregătesc geniști? Silviu Gimiga: Un tânăr militar ar trebui să aleagă arma geniu pentru că poate fi repartizat oriunde pe teritoriul național și poate că va primi repartiția acolo unde își dorește, are posibilitatea să-și dezvolte viața personală prin beneficiile pe care le câștigă. Cred că te simți împlinit atunci când poți să-ţi sprijini colegii din forțele luptătoare. Aș vrea să închei cu mottoul „Luptăm acolo unde ni se cere și învingem acolo unde luptăm”.
Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...
Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat
Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...
Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism
La Interviul Săptămânii invitatul lui Cristian Dumitrașcu este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit despre deciziile...
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate de Forțele Navale Române în municipiile Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.
În capitală, muzica militară a Forțelor Navale a concertat în Centrul Vechi, iar joi a avut loc o ceremonie militară la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Herăstrău.
La Mangalia, publicul a luat parte la evenimentele culturale din cadrul Săptămânii Spiritualității Marinărești, iar Forțele Navale pentru Operații Speciale au organizat un concurs cu premii pe un traseu militar-aplicativ.
Ceremonii militare și exerciții demonstrative au avut loc și la Galați, Tulcea și Brăila. Cel mai așteptat moment s-a desfășurat joi, 15 august, pe faleza din Constanța, unde mii de persoane au urmărit exercițiul întrunit Forțele Navale Române 2024, în care zeci de nave și aeronave au evoluat în apele Mării Negre și în aer.
Prezent la festivitățile din fața Comandamentului Flotei, președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic.
Klaus Iohannis:Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.
Am consolidat această abordare inclusiv la recentul summit NATO de la Washington, când toți aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): La 122 de ani de la prima aniversare, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară.
Forțele Navale Române, organizatorii evenimentului, anunță pe pagina lor oficială că până pe 15 august vor fi prezentate publicului exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale cu specific marinăresc, precum și concerte de muzică militară.
La București, Ziua Marinei Române este marcată printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată joi, la momentul Eroilor Marinari din Parcul Regele Mihai I, începând cu ora 10:00.
Astfel de ceremonii vor fi organizate și în orașele Brăila, Tulcea și Galați. Exercițiul naval întrunit Forțele Navale Române 2024 va fi prezentat pe 15 august publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, iar de la ora 20:30 marinarii militari se vor retrage cu torțe în acordurile muzicii militare a forțelor navale.
Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu-Portul turistic Tomis.
Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de acest fel au loc de cel puțin trei ori pe an, în județe diferite ale țării, până la zece județe. Ultimul a avut loc în toamna trecută, în județe învecinate, Vrancea și Vaslui. În mod normal, următoarele exerciții vor avea județe din alte regiuni geografice, cu un număr de unități variabil, din toate categoriile de forțe ale armatei. Sunt exerciții, din punctul nostru de vedere, perfect normale de instruire pe linie de mobilizare. Ele au avut loc în toată perioada României moderne. Trebuie să ne întoarcem la izvorul de drept al întregii legislații române, Constituția României. În Articolul 55 avem prevăzut faptul că fiecare cetățean român are dreptul să-și apăre țara.
Bulancea Cosmin: Sublocotenent Bulancea Cosmin, comandant pluton lunetiști în cadrul companiei comandă Batalion 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”. La MOBEX sunt instructor la atelierul de antrenament în condițiile ședinței de tragere. Le reamintim militarilor din rezervă locul din grupă, funcțiunile din grupă, ce au ei de făcut în cazul în care sunt mobilizați și, cel mai important, sincronizarea dintre militarii activi și militarii rezervişti. Nu este o mare problemă, pentru că militarii deja au fost instruiți și ei doar își reamintesc, sunt pregătiți, știu să tragă, este un mare avantaj, țintele cad și după atâția ani. Orice experiență este binevenită. Am discutat cu mai mulți ofițeri în rezervă, care mi-au dat sfaturi. Ei sunt fericiți că lasă ceva în urmă și m-au îndrumat.
Violeta Proșa (reporter): De ce infanterie, ci nu artilerie, parașutism, altceva?
Bulancea Cosmin: Infanteria mi s-a părut că mi se potrivește cel mai bine. Mi-a plăcut de mic. Calea asta am ales-o încă din școala gimnazială. Mi-au plăcut paradele, mi-a plăcut tehnica, tot ce a ținut de tactică. Îmi respect țara și cum spune și jurământul, mi-aș da viața pentru patrie.
Marica Cristian: Marica Cristian, din Galați, stagiu obligatoriu militar. Am prins când au venit americanii prima dată în România, la Mihail Kogălingeanu. În Constanța am făcut armata. Acolo am terminat. Este prima participare, pentru că acuma mi-a venit rândul. Cei de la CJ Galați au hotărât că trebuie să vin și eu și m-am prezentat. Este o nouă experiență. Au trecut 20 de ani de când n-am mai folosit uniformă, arme. Te ajută, te călește, ca bărbat, să fii puțin mai ordonat, să ai un stil de viață corect, să respecți anumite reguli în viață și poate și în căsnicie. Depinde de fiecare cum crede că merită să facă ceea ce a învățat în armată.
Violeta Proșa (reporter): Făcând o comparație între stagiul militar pe care l-ați satisfăcut și ceea ce ați văzut astăzi în unități, ce este acum față de ce era atunci? Cum vi se pare?
Marica Cristian: Este o diferență mare. Ținuta este altceva față de ce am prins eu când am făcut armata. Noi purtam de la unul la altul. Nu aveai ținută nouă, nu aveai bocanci noi. Dacă ţi se nimereau bocanci mai uzați, asta e, cu asta defilai un an de zile.
Violeta Proșa (reporter): Dacă va fi cazul să mai fiți chemat la astfel de exerciții, veți mai veni?
Cristian Marica: Dacă îmi permite sănătatea, am să revin cu drag.
Leuştean Costel: Plutonier-adjutant principal în rezervă Leuștean Costel. E un exercițiu de antrenament. A început cu prezentarea personalului, echiparea și deplasarea în poligonul Smârdan, unde vom executa o ședință de tragere cu armamentul de infanterie. Este prima participare la exercițiul MOBEX. Înțeleg că se vor face periodic și voi participa cu mare plăcere de fiecare dată. Cred că e o datorie de onoare să îți aperi patria, în primul rând, şi contextul actual obligă la o participare voluntară, mult mai serioasă și firească în același timp.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Informare M.Ap.N. – restricții de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina
Publicat de gabrielasaksa,
18 septembrie 2023, 16:15
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Începând de pe 13 septembrie sunt restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 30 de kilometri în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 de metri. În zonele restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat și a celor aflate în situații de urgență. Restricții de zbor s-au luat încă din luna mai a anului trecut, după începerea războiului din Ucraina, iar acum acestea au fost extinse pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul de brigadă Constantin Spînu.
Gl. bg. Constantin Spînu:Până la 4.000 de metri interzicem zborurile, astfel încât să putem să detectăm mai ușor orice aeronavă care zboară la înălțimi mici și foarte mici. Atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene se execută la înălțimi mici și foarte mici, adică în spațiile în care orice sistem de radiolocație din lume are limitări constructive, are probleme să detecteze aceste ținte. De aceea vrem să creăm condiții cât mai bune, cât mai eficiente, astfel încât să putem să vedem aceste drone și la înălțimi mici, foarte mici.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită marți, pe 15 august, la Constanța, București, Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați, acolo unde există structuri ale Forțelor Navale Române. A fost cea de-a 121-a aniversare a marinarilor români, care a fost marcată prin mai multe evenimente. Cel mai așteptat moment a fost ceremonia militară desfășurată în fața Comandamentului Flotei din Constanța.
Publicul, aflat în număr mare pe faleză, a putut urmări demonstrațiile militarilor, navelor, avioanelor și elicopterelor.
Prezent la festivitate, președintele Klaus Iohannis s-a referit în discursul său la importanța strategică a regiunii Mării Negre, acolo unde marinarii militarii români își desfășoară misiunile.
Klaus Iohannis:Militarii români și aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.
Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În condițiile în care regiunea Mării Negre se confruntă cu provocări de securitate fără precedent în ultimele decenii, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit, la Constanța, despre programele prioritare de înzestrare derulate în prezent sau pregătite de Forțele Navale Române.
Angel Tîlvăr:Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă cu siguranță acest proiect nu va fi abandonat și își va găsi o formă de concretizare în viitor.
Avem în derulare programe foarte importante pentru Forțele Navale: sisteme de instalații mobile de lansare rachete anti-navă, seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului, din care amintesc submarile Scorpène, vânătoarele de mine, modernizarea navelor purtătoare de rachete, elicopterele H-215.
Florina Zaharia și Poezia care onorează rolul Dunării în istoria Galaților
Publicat de Camelia Teodosiu,
29 iunie 2023, 14:46 / actualizat: 30 iunie 2023, 14:21
La Galați, de Ziua Internațională a Dunării aniversată anual la 29 iunie, începe Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre”.
Inspirația acestei ediții a venit după întâlnirea cu poeta Florina Zaharia – Președinta Filialei Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România care, implicată în tot ceea ce poate face bine, frumos și creativ, ne vorbește despre manifestările care se desfășoară în Grădina Publică, pe nava Tudor Vladimirescu, la Biblioteca V.A. Urechia și la Centrul Cultural Dunărea de Jos.
Florina Zaharia este ca o pictură al cărei personaj principal colorează cuvinte prinse în poezii.
A debutat în anul 1998 cu volumul de versuri „goală pe străzi” care a și fost premiat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Iași. Au urmat alte volume publicate. Nu multe, dar aproape toate au fost premiate.
Însă piesele de rezistenţă ale Florinei Zaharia sunt trei cărţi – obiect: o carte din oglinzi – 50 pe 70 cm, o carte a pietrei, scrisă pe ţigla veche a Palatului Brâncovenesc şi o carte a trupului, din cartoane, rochii şi pansamente.
“A fost o experienţă stranie, inedită, pentru că am trăit momente în care am fost nevoită să îmi arăt învelişuri interioare pe care le păstram neatinse, secrete”, povesteşte poeta într-un interviu.
De unde atâta originalitate și talent? Cum a început aventura scrisului? Florina Zaharia ne mărturisește amuzată:
De fiecare dată când mă întreabă cineva: ”cum ai început să scrii, cum s-a întâmplat?”, eu le răspund că am început să scriu atunci când am făcut rost de pixuri.(…). Ajungi în această zonă atunci când intri într-o anumită stare – o stare care înseamnă acumulare de informații, acumulare de trăire și acumulare de mediu înconjurător care tansmite de fiecare dată semne și e important ca tu să le vezi, să le simți, să le observi și să le transmiți mai departe.
„Lucrez cu scriitorii, de peste 20 de ani, iar proiectele şi ideile literare și cultural-artistice le-au fost dedicate în proporție de 90 la sută. De aceea, cred că știu ce am de făcut. Faptul că am reușit să câștigăm încrederea autorităților locale, care ne sprijină necondiționat și cărora le mulțumim, e un pas important pentru filiala noastră. Am reușit să ne facem văzuți, suntem prezenți și puși pe fapte culturale!”, a declarat Florina Zaharia, în aprilie 2023 după alegerea în funcţia de Președintă a Filialei Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România.
Experiența Florinei Zaharia este de necontestat pentru că vine din domeniul managerial, cu implicare în proiecte internaționale. A fost manager al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, timp în care instituția a fost implicată în numeroase festivaluri cu participare euroregională și chiar de pe alte continente!
Ziua Internațională a Dunării
Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” onorează rolul Dunării în istoria Galaților și locul special al acesteia în cultura noastră, încercând, totodată, să creeze o punte între tradițional și actual organizînd în această perioadă, 29 iunie – 01 iulie 2023, Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre”.
Invitaţii speciali din ţară şi din străinătate vor susţine recitaluri, lecturi publice, workshopuri și ateliere literare.Vor participa 50 de scriitori din România și 10 scriitori din țările riverane Dunării: Germania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Croația, Ucraina și Republica Moldova care vor susține recitaluri și lecture publice.
Manifestările se vor desfășura în Grădina Publică, pe nava Tudor Vladimirescu, la Biblioteca V.A. Urechia și la Centrul Cultural Dunărea de Jos. În prima zi a festivalului, de Ziua Dunării va fi inaugurată Aleea Scriitorilor din Grădina Publică, iar vineri, 30 iunie începând cu ora 10.00 veți putea asculta recitalurile poeților de pe nava Tudor Vladimirescu. De asemenea, atelierele literare și workshopurile se vor desfășura la Biblioteca V. A Urechia și Centrul Cultural Dunărea de Jos.
Partenerii proiectului ART City Poezia Port la Dunăre sunt: Biblioteca V.A Urechia, Filiala de Traduceri Literare, Institutul Liszt -Centrul Cultural Maghiar București, Cultural Endowment of Estonia, Compania de Navigație Fluvială Română Navrom S.A., Banca Comercială Română, Administrația Piețelor Agroalimentare Galați.
Evenimente:
Caleidoscop Literar la Dunărea de Jos
Un nou produs literar în cadrul Proiectului ART CITY – Poezia, Port la Dunăre inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural Dunărea de Jos.
Caleidoscop Literar la Dunărea de Jos este volumul finanțat de Primăria Municipiului Galați în cadrul ART City, un volum semnat de Adi G. Secară despre scriitorii din sud estul României: pagini de istorie literară la Galați, Tecuci, Brăila și nu numai/ Jazz critic.
Cartolinele Dunării
Proiectul ART City – Poezia, Port la Dunăre, inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est cu sprijinul Primăriei Municipiului Galati și a Consiliului Local, având ca parteneri Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural Dunărea de Jos lansează, începând cu 1 iunie 2023, Cartolinele Dunării.
Vă veți întâlni (timp de 20 de zile) cu scriitorii din Filiala Sud Est, cu invitații Festivalului Internațional de Literatură POEZIA port la Dunăre (care se va desfășura în perioada 29 iunie – 1 iulie 2023) și cu colaboratorii proiectelor noastre.
Aleea Scriitorilor din Grădina Publică promovează membrii Filialei Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România și scriitorii invitați în Proiectul Art City finanțat de Primăria Municipiului Galați, proiect care celebrează Ziua Dunării în perioada 29 iunie – 01 iulie 2023.
Vă așteptăm la festival!
Foto: Facebook Florina Zaharia / Filiala Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România / Centrul Cultural Dunărea de Jos
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan din județul Galați a găzduit între 12 și 16 iunie exercițiul multinațional Dacian Strike 23.
La antrenamente au luat parte aproximativ 600 de militari români și aliați din grupul de luptă NATO din România, Brigada de informații militare, Regimentul 52 la Romă, Brigada 1 lupta americană și Divizia 10 munte a Statelor Unite.
Exercițiul a fost condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. În poligon au mai fost prezente și aeronave ale forțelor aeriene Române și italiene.
Gheorghe Dura:Sunt locotenent-colonel Dura Gheorghe, șeful secției sprijin foc și targeting în cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.
Scenariul care a avut loc în cadrul acestui exerciţiu este un scenariu fictiv, în care echipa de conducere a focului a condus focul aviației, elicopterelor și al artileriei, în sprijinul acțiunilor structurilor de infanterie subordonate diviziei.
Exercițiul s-a desfășurat în condiții foarte bune și noi ne pregătim să facem față oricărei provocări care ar putea să apară.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): 10.000 de militari din România și din alte 12 țări aliate și partenere ai participă până pe 9 iunie la exercițiul „Saber Guardian 23”.
Antrenamentele cuprind deplasări în cadrul tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, paraşutări și acțiuni cu specific medical, de evacuare și tratament al răniților.
Ceremonia de deschidere a exercițiului a avut loc luni, în poligonul Smârdan, din județul Galați, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr:Este un exercițiu important pentru noi, un exerciţiu care să dezvolte capacitatea de a opera împreună.
Acest gen de exerciții reprezintă un lucru obișnuit pentru Alianţă, dar contextul în care ne află face ca ele să capete o importanță deosebit pentru că este vital pentru noi ca mesajul pe care îl dăm cetățeni să fie acela că Armata României își face datoria, că militarii români sunt pregătiți și că avem echipamentele necesare unei țări care să poată garanta cetăţenilor ei o formă de normalitate pe care ne-o dorim cu toții.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Principalele secvențe ale exercițiului se desfășoară în poligoanele de la Cincu, Smârdan, Babadag, Capu Midia, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălceanu și în raioane de instruire din zona localităților Slobozia, Bordușani, Vărsătura și Frecăței. „Saber Guardian” este cel mai complex exercițiu multinațional de instruire din acest an.
Am aflat că la generalul locotenent Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite: Astfel de exerciții nu sunt o noutate; o tradiție de 10 ani ne-a dus la un complex de factori prin care noi am reușit să ne demonstrăm capabilitatea de operativitate, capabilitatea de integrare cu celelalte țări, ne-a dus către o diversificare și o amplificare a obiectivelor de instruit și de asemenea a audienței de instruit.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): „Saber Guardian 23” este integrat în complexul de exerciții Defender, planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii în Europa.
Publicat de Gabriel Stan,
30 ianuarie 2023, 14:15 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 15:30
Adrian Gîtman (realizator rubricā): Circa 600 de militari francezi din grupul de luptă dislocat în România au desfășurat în această săptămână exercițiul EAGLE-MEDA 23 în Centrul Secundar de instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre de la Smârdan, județul Galați.
Militarii francezi au executat în poligon și trageri de luptă cu tancurile Leclerc. Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea forțelor pentru dislocarea rapidă și executarea unei misiune de luptă într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței, în conformitate cu articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat colonelul Alexandre de Feligonde, comandantul grupului de luptă.
Alexandre de Feligonde:Am început încă din luna octombrie să dislocăm grupul greu de luptă în România, în centrul de instruire de la Cincu, unde suntem de câteva săptămâni.
Acolo ne antrenăm în cadrul batalionului împreună cu militarii olandezi. Acum, a venit momentul să ne desfășurăm forțele aici, la Smârdan, pentru a ne continua instruirea și pentru a face exerciții cât mai variate pe diferite terenuri de antrenament.
Eclipsa parţială de Soare, care are loc astăzi, 25 octombrie, va putea fi urmărită de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi. Aceasta este vizibilă în Europa, Asia şi nord-estul Africii.
La Galaţi, eclipsa va începe la 12h 26m 35s şi se va termina la 14h 52m 17s, maximul având loc la 13h 39m 49s cu o magnitudine de 0,53. Observatorul Astronomic va fi deschis pentru publicul vizitator, începând cu ora 12:00.
Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecre Bac, preţul unui bilet de acces fiind de 3 lei de persoană.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României.
26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Final exerciții – Justice Eagle 22 și Heracleea 2022
Publicat de Gabriel Stan,
26 septembrie 2022, 10:20
Adrian Gâtman (realizator rubrică): La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă de la Smârdan, din județul Galați, s-a încheiat Exercițiul multinațional de instruire în comun ‘Justice Eagle 22’.
În poligon s-au aflat peste 700 de militari români din cadrul Brigăzii multinaționale sud-est și aliați din Franța, Olanda, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii.
Exercițiul a avut ca scop creșterea interoperabilității între participanți prin executarea antrenamentelor cu trupe în teren și cu trageri de luptă.
Un alt exercițiu, ‘Heracleea 2022’ a avut loc în Delta Dunării și a reunit circa 300 de militari din armatele franceză, americană și română, din toate cele trei categorii de forțe: terestre, aeriene și navale.
Scenariul exerciţiului a constat în desfăşurarea unor acţiuni tactice amfibii fluviale pentru căutarea şi neutralizarea unor grupuri ostile, protecţia şi siguranţa obiectivelor de infrastructură critică şi executarea unui raid amfibiu combinat pentru distrugerea bazei inamicului. Am aflat de la colonelul Marius Gheorghescu, comandatul Regimentului 307 infanterie marină.
Marius Gheorghescu:Am apreciat pozitiv această cooperare, mai ales că ea s-a desfăşurat, să zicem, la un nivel mult mai profund decât cooperarea militară, cooperarea în acţiuni, planificare în proceduri.
Am exersat și am schimbat între noi diverse tactici, tehnici și procese specifice fiecărei forțe, fiecărei națiuni. Am avut un schimb foarte bun de experienţă.
Am avut numeroase dezbateri și briefinguri în care ne-am confruntat în diverse idei asupra acțiunilor în Delta Dunării, bine știut fiind faptul că Delta Dunării este o zonă foarte grea, foarte dificilă din punct de vedere al mobilității, al condițiilor, al suportului logistic, al informațiilor şi al manevrei.
Exercițiul de instruire în comun „JUSTICE EAGLE 22”
Publicat de Gabriel Stan,
19 septembrie 2022, 14:35
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Peste 700 de militari români din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și aliați din Franța, Olanda, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii participă până pe 23 septembrie la exercițiul de instruire în comun „JUSTICE EAGLE 22”, desfășurat în Poligonul Smârdan din județul Galați.
Exercițiul are ca scop creșterea interoperabilității între aliați prin executarea exercițiilor cu trupe în teren și cu trageri de luptă. La Sfântu Gheorghe, militarii Batalionului 22 „Vânători de munte” desfășoară o serie de activități de instruire în comun cu partenerii francezi din Regimentul 8 Parașutiști Infanterie Marină, care fac parte din grupul de luptă NATO din România.
Instruirea în comun cu militarii francezi este o ocazie pentru exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor specifice luptei în mediul montan. Iar un alt exercițiu, care are loc în aceste zile, este „Cetatea 22”, organizat la nivel strategic, operativ și tactic în mai multe locuri din România și din Bulgaria.
Exercițiul se desfășoară sub comanda Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, pe baza unui scenariu al unei operații militare tip coaliție, cu efecte în spațiul cibernetic.
Unul dintre principalele obiective este testarea rețelelor de comunicații folosite în schimbul de informații cu structuri similare din țări membre NATO și partenere.
Anul acesta la exercițiul „Cetatea” participă și câte un detașament de militari din Republica Moldova și din Bulgaria.
Sonia Raicu (realizator rubrică): S-au împlinit 120 de ani de când, la data de 15.08.1902, la bordul crucișătorului Elisabeta a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Marinei Române. În acest an, în porturile Constanța, Brăila, Tulcea, Galați și Mangalia se vor desfășura manifestări, după ce toată săptămâna a fost dedicată acestui eveniment.
La Constanța, formația de nave militare va defila în intervalul orar 11:00 şi 12:00, până la Midia și înapoi, iar un concert al muzicii militare a Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii, cantonată în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar.
Ziua recunoștinței față de eroii Marinei Militare va fi marcată și la Tulcea, însă activitățile în acest oraș vor avea loc într-un cadru restrâns, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei. La Brăila, după Ziua Porților Deschise de sâmbătă și după Ziua Recunoștinței de duminică, militarii Flotilei Fluviale din Brăila vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, iar la Galați, chiar de Ziua Marinei, va fi organizat un ceremonial militar și religios, urmat de un exercițiu demonstrativ naval. Și în București este sărbătorită în premieră Ziua Marinei.
O serie de evenimente au loc la Centrul Cultural al municipiului, în intervalul orar 17:00 – 21:00, iar la Monumentul Eroilor Militari din Parcul Regele Mihai I, zona debarcader Herăstrău, vor fi depuse coroane și jerbe de flori.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): 250 de militari din Brigada 1 Mecanizată cu peste 50 de mijloacele tehnice au participat în perioada 20 iunie-1 iulie la exercițiul „Argedava 22”, desfășurat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați. Exercițiul a avut ca scop validarea nivelului de instruire atins de militari, în acest an, prin exerciții tactice cu trupe în teren și cu trageri de luptă. Comandantul Brigăzii 1 mecanizată, generalul de brigadă Ovidiu Lungu.
Gen. de brig. Ovidiu Lungu: Corpul principal s-a dislocat în Smârdan prin procedeul combinat. Am avut elemente care s-au dislocat pe roți, și aici vorbesc de Batalionul 113 artilerie, dar am avut și o companie de parașutiști, din cadrul Batalionului 495 Parașutiști, care s-a dislocat în poligon pe calea aerului, executând un salt din două aeronave „Spartan”. A fost un exercițiu frumos. Sunt norocos să conduc batalioane cu profesioniști, care au demonstrat că, da, suntem gata să ne îndeplinim misiunea oricând va fi nevoie de noi.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale asigură, începând de pe 11 iunie, un bac militar la Punctul de Trecere a Dunării Galați, localitatea I.C. Brătianu. Măsura vine ca urmare a faptului că agentul economic care operează acolo a dislocat una dintre ambarcațiuni la Isaccea, în punctul de trecere a frontierei spre Ucraina.
Programul de funcționare a bacului militar este zilnic între orele 6:00-20:00, la un interval de 60 de minute între curse
Nava militară are o capacitate totală de transport a autovehiculelor de 300 de tone sau de 500 de persoane la o singură cursă – am aflat de la locotenentul Florin Jerlăianu, ofițer în cadrul Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius”.
Locotenent Florin Jerlăianu: Misiunea aceasta este de o importanță majoră pentru noi, deoarece venim în sprijinul populației civile. Echipajele se rotesc la o săptămână și suntem convinși că aceste două luni vor fi materializate cu un succes.
Principala provocare pe care am constat-o la acest punct de trece constă în fluidizarea traficului de autovehicule, cât și cel de pasageri, astfel încât trecerile să se desfășoare la un flux constant.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Brigada Multinațională Sud-Est desfășoară exercițiul „Scorpions Legacy 2022”, împreună cu militarii francezi, belgieni și americani din Task Force Tiger și Task Force Ghost, și cu unitățile afiliate pentru exerciții din Bulgaria, Italia și Portugalia.
Aproximativ 1.800 de militari români și străini, cu peste 250 de mijloace tehnice participă la exercițiul a cărui parte acțională are loc la centrul de instruire pentru luptă Smârdan din județul Galați.
Exercițiul urmărește creșterea capacității de operare în comuna structurilor participante. Prin astfel de antrenamente, comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est se instruiește pentru a reuși să comande forțe dislocate în regiunea de sud-est a NATO, în vederea asigurării contribuției la apărarea colectivă a Alianței Nord-Atlantice.
900 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice s-au instruit în comun, în perioada 2 la 10 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Române, din Smârdan, în cadrul exercițiului “Justice Eagle 22.1”.
Acesta a fost organizat de Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” și s-a desfășurat în baza unui scenariu unic, imaginar, dar adaptat amenințărilor operaționale posibile.
Tragerile de luptă s-au executat cu tancuri T-55, transportoare amfibiu blindate TAB-77, vehicule de luptă „Bradley” și transportoare blindate Stryker.
Militarii americani provin din detaşamentele dislocate în România ca parte a măsurilor de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre.
Comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești”, colonel Adrian Costaru, ne-a prezentat situația din poligon și a oferit detalii în legătură cu acest exercițiu:
Militarii români prezenți la exercițiul “Justice Eagle 22.1” au făcut parte din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” (Batalionul 341 Infanterie “Constanța”, Batalionul 911 Infanterie “Capidava”, Batalionul 912 Tancuri, “Scynthia Minor”, Batalionul 114 Tancuri “Petru Cercel” și Batalionul 168 Sprijin Logistic “Pontus Euxinus”.
La exercițiu a asistat și un grup de aproximativ 40 de studenți de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.
Despre experiența trăită într-un poligon militar, trei dintre studenții prezenți ne-au împărtășit opinia lor despre cele văzute în poligonul Smârdan.
Alexandru Ciubotaru:Mi-a plăcut că s-au coordonat foarte bine și faptul că armata americană a adus tehnică militară modernă la Galați.
Daniela Lungeanu:Am fost foarte încântată și eram sigură că voi descoperi alte lucruri noi față de cele pe care le știam deja, despre ce se întâmplă într-un poligon.
Sunt la primul contrac ca rezervist voluntar și sunt impresionată și mândră de tot ceea ce înseamnă armata.
Gabriel Silion:Este o experiență ieșită din comun, deoarece nu te întâlnești în fiecare zi cu un soldat al unei armarte mari cum este cea a Statelor Unite, să porți un mic dialog… Fără doar și poate aș mai participa la un eveniment de acest gen.
Exerciţiul multinaţional „Justice Eagle” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate membre ale NATO, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.
Reportajul a fost realizat de Gabriel Stan, de la Jurnal Militar Radio România Actualități.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): 900 de militari români şi americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, se instruiesc în această perioadă la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române de la Smârdan, în judeţul Galaţi, în cadrul Exerciţiului Multinaţional „Justice Eagle 22”.
Acesta este organizat de Brigada 9 Mecanizată, iar militarii americani participanţi fac parte din detaşamentele dislocate în România, ca parte a măsurilor de consolidare a posturii aliate pe flancul estic al NATO.
Sunt folosite în exerciţiu tancuri şi transportoare amfibii blindate româneşti, vehicule de luptă Bradley şi transportoare blindate Striker americane. „Justice Eagle” este un exerciţiu multinaţionale, care se desfăşoară anual, pe teritoriul României, şi are ca obiectiv creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale statelor membre NATO.
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi se alătură campaniei naţionale RUGĂ PENTRU PACE, iniţiată de Radio România Cultural.
Dramaticul gălăţean va difuza înaintea spectacolului „În ţara minunilor”, programat sâmbătă, 5 martie 2022, la ora 19:00, un mesaj audio prin care postul public face apel la solidaritate, empatie şi compasiune faţă de tragedia războiului din Ucraina.
Este un fragment literar de mare impact emoţional în lectura Anei Blandiana. Poeta dă citire unui pasaj din prefaţa cărţii ‘Ultimii martori’ a scriitoarei belaruse Svetlana Aleksievici, născută în Ucraina şi laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 2015.
„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: ”Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?” Şi a răspuns tot el: ”Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă”.
Campaniei RUGĂ PENTRU PACE i s-au alăturat numeroase teatre şi instituţii culturale din România şi din Republica Moldova. Toate vor fi difuza mesajul campaniei sâmbătă, 5 martie 2022, la ora 19:00, simultan cu Radio România Cultural.
Campania naţională va continua on air prin lecturi ale unor scriitori români şi străini, membri ai PEN România şi PEN International, care a cerut, într-un comunicat, oprirea violenţelor din Ucraina.
Consiliere psihologică şi suport material pentru studenţii ucraineni de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi!
Publicat de Andra Radu,
24 februarie 2022, 17:30 / actualizat: 24 februarie 2022, 18:39
Studenţii ucraineni de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi primesc consiliere psihologică şi suport material din partea instituţiei de învăţământ, a anunţat, joi, prorectorul Alexandru Nechifor.
Acesta a precizat că s-a întâlnit cu o parte din cei 85 de studenţi ucraineni, cazaţi în căminele studenţeşti de la Galaţi, tinerilor fiindu-le oferit sprijin din partea universităţii.
În plus, potrivit prorectorului Alexandru Nechifor, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a fost contactată de mai multe cadre didactice din Ismail (Ucraina), cu care instituţia de învăţământ superior colaborează. Profesorii au anunţat că, împreună cu familiile lor, doresc să fie cazaţi la Galaţi, fiind vorba de circa 20 de familii.
Preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi, Maria Marian, a declarat că majoritatea studenţilor ucraineni se află în căminele gălăţene, după ce, în urmă cu o săptămână, instituţia de învăţământ superior a anunţat reluarea cursurilor în format fizic şi renunţarea la cele în format online, după doi ani.
Potrivit acesteia, nu au reuşit totuşi să ajungă la Galaţi zeci de tineri, aflaţi în an pregătitor sau studenţi în anul I.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost dotat cu un echipament medical de ultimă generaţie printr-o investiţie de aproximativ 2.000.000 lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, informează Biroul de presă al instituţiei.
Potrivit sursei citate, este vorba despre un sistem complex de litotriţie, cu ajutorul căruia pot fi fragmentaţi calculii renali.
Întregul sistem este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, un aparat radiologic cu braţ mobil, masă de lucru acţionată electric, ecograf, o unitate externă pentru analiza imaginilor obţinute cu ajutorul aparatului radiologic şi o staţie de control a tuturor echipamentelor.
Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a precizat că aproximativ 90% dintre pacienţii cu calculi renali pot fi trataţi cu acest echipament medical ultraperformant.
12 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi au orele cu prezenţă fizică suspendate în urma creşterii infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor şi profesorilor, potrivit datelor centralizate şi publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Este vorba despre două unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, două din municipiul Tecuci, una din oraşul Târgu Bujor şi câte una din localităţile Umbrăreşti Deal, Măstăcani, Costache Negri, Ghidigeni, Odaia Manolache, Cosmeşti Vale şi Fârţăneşti, unde cursurile se desfăşoară online.
În total, în judeţul Galaţi un număr de 258 de clase desfăşoară cursuri online.
Conform datelor prezentate de Prefectura Galaţi, în municipiul reşedinţă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare SARS-CoV-2 este de 8,17/1.000 de locuitori.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Tot săptămâna aceasta s-a inaugurat secţia de medicină internă a Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti din Galaţi. În cadrul unei ceremonii la care au participat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şeful direcţiei medicale, generalul-maior Dragoş Popescu, dar şi alţi oficiali ai armatei, ai Casei de sănătate OPSNAJ, dar şi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Colonel medic Constantin Vlase-Comandatul Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti: Este vorba despre o investiție de aproximativ 23 de milioane de lei prin care noi oferim posibilitatea pacienților noștri să beneficieze de condiții de cazare decente, să putem să oferim un act medical de înaltă calitate, un număr de 72 de paturi, care sunt situate câte trei în saloane cu grup sanitar propriu și cu toate facilitățile, mobilier modern, paturi, tot ceea ce trebuie pacientului ca să se simtă în siguranță. Trebuie într-adevăr să mulțumim atât direcției medicale, cât și Ministerului Apărării, care ne-au susținut în totalitate și au asigurat finanțarea necesară. Spitalul Militar tratează în condițiile legii atât personal militar activ, cât și cadre militare în rezervă sau în retragere, veterani de război, membrii de familie ai acestora și celelalte categorii de asigurați, care nu au o legătură cu sistemul militar.
A șaptea ediție a Danube Jazz & Blues Festival are loc la Galați!
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2021, 15:15 / actualizat: 23 septembrie 2021, 18:18
Zece trupe de profil vor concerta în perioada 24-26 septembrie la cea de-a şaptea ediţie a Danube Jazz & Blues Festival organizată la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.
Vineri, în prima zi a festivalului, de la ora 19:30, vor intra pe scenă trupele The Groovy Bastards, Django Sound Quartet, Ana Maria & Bogdan Munteanu şi Rareş Totu’s Midnight Express feat Dean Brown.
În a doua seară, sâmbătă, tot de la ora 19:30, vor concerta The Voodoo Child, Othello Trio şi Elena Gatcin Trio.
Ultimele trupe, care încheie, duminică, festivalul sunt Bluemans, Irina Popa & Pandemica Band şi Stones Free.
„Zece trupe pentru care jazz-ul şi blues-ul au fost dintotdeauna o pasiune, se vor uni la cel mai important festival de jazz şi blues de la Dunăre, hotărâte să prezinte un repertoriu cât mai inspirat. Ai ocazia să porneşti într-o călătorie muzicală de excepţie! Danube Jazz & Blues Festival – 7.0 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază jazz-ul şi blues-ul sau care sunt create sub influenţa acestui gen foarte popular. Toamna începe pe acorduri de jazz & blues!”, informează organizatorii.
Preţul întreg al unui bilet este de 32,4 lei pe zi, iar preţul redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 21,6 lei pe zi. Pentru cei care doresc să îşi achiziţioneze abonamente, acestea costă 64,8 lei pentru toate cele trei zile de festival.
După un parcurs impresionant în festivaluri din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, „Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a ajuns oficial în cinematografele din România.
Filmul va putea fi urmărit în 20 de cinematografe din 11 de orașe din țară (Bacău, Botoșani, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara).
Pe lângă proiecțiile din țară, „Câmp de maci” va avea o proiecție specială în parteneriat cu asociația Accept, joi, 23 septembrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român.
Proiecția va fi urmată de o discuție alături de o parte din echipa filmului, alături de Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului, Dani Prisacariu, coordonator Luna Istoriei LGBT 2013, și moderată de Teodora Ion Rotaru, directoare executivă Accept.
Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, „Câmp de maci” a fost prezentat în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment filmul a fost prezent în peste 40 selecții oficiale la festivaluri din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.
„Câmp de maci” are în palmares șase premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino).
În România, filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost recompensat cu două premii: Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul Publicului.
Inspirat din fapte reale, „Câmp de maci” prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.
Din distribuția filmului mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.
În perioada 17-19 septembrie 2021, pe Plaja Dunărea din Galați, va avea loc Festivalul Danube Rock Sounds, organizat de Primăria municipiului Galați și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”.
Printre artiștii și trupele care vor concerta în cadrul festivalului se numără nume cunoscute ca Alternosfera, Cargo, Subcarpați, Coma, byron, Robin and the Backstabbers și mulți alții.
Programul integral de concerte este următorul:.
Vineri, 17 septembrie – Jurjak, Via Dacă, TMM, Robin and the Backstabbers, Cargo;
Sâmbătă, 18 septembrie – Over, E.M.I.L., Cuibul, Lupii lui Calancea, Alternosfera;
Duminică, 19 septembrie – Florin Chiriac and the Hippie Band, Toulouse Lautrec, Byron, Coma, Subcarpați.
Concertele vor începe zilnic de la ora 18:30, iar accesul publicului se va face începând cu ora 17:30
Biletele la festival au prețul de 108 lei (abonament), 54 lei (bilet pe zi – preț întreg) și 32,40 lei (bilet pe zi – preț redus) și se pot achiziționa de la Casa de bilete a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” (tel. 0236 465 599 / 0753 312 308) precum și online din rețelele IABILET.RO și BLT.RO: https://www.blt.ro/danube-rock-sounds.html.
Conform normelor în vigoare, accesul va fi permis exclusiv persoanelor:
vaccinate cu ambele doze care au împlinit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare anti COVID-19;
care prezintă dovada unui test RT-PCR NEGATIV efectuat în urmă cu maxim 72 ore sau test ANTIGEN RAPID efectuat în urmă cu maxim 24 de ore;
care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare, test care să dovedească prezența anticorpilor efectuat cu maxim 14 zile anterior evenimentului).
Copiii sub 18 ani sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale.
Teatrul de Păpuşi „Gulliver” Galaţi demarează programul „Stagiune Estivală” prin care vor fi desfăşurate activităţi de vacanţă şi joacă distractivă pentru cei mici, a informat, joi, Biroul de presă al instituţiei de cultură.
„Pentru că vacanţa aduce şi mai multă poftă de joacă, chef de poveşti şi activităţi distractive pentru cei mici, începând cu prima duminică din luna august, Teatrul ‘Gulliver’, în colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi, demarează programul ‘Stagiune Estivală’, în cadrul căruia cei mici se pot bucura de evenimente speciale, desfăşurate în aer liber, în locaţiile preferate din oraş”, anunţă reprezentanţii instituţiei de cultură.
Duminică, 1 august, de la ora 19:00, Teatrul „Gulliver” cheamă copiii la joacă distractivă, în Grădina Publică, la prima serie de activităţi de vacanţă: un inedit spectacol IMPRO, în care cei mici vor crea o poveste împreună cu actorii teatrului, sesiune de face painting, unde se vor transforma în personajele preferate, super distracţie cu muzică, dans şi voie bună, joacă cu baloane, plus multe alte surprize.
Luna august continuă cu activităţi speciale în duminicile de 8 şi 15, în noi locaţii în aer liber, respectiv pe esplanada din zona Spicu şi pe Faleza Dunării.
Totodată, pe 5 septembrie, sunt planificate noi evenimente pentru a marca încheierea vacanţei, cu spectacole în aer liber şi alte activităţi dedicate copiilor.
Participarea la spectacole şi activităţi este liberă.
În perioada 24 iunie – 05 septembrie, orașele Bacău, Galați și Chișinău se vor bucura de seria de concerte Pepiniera, susținută prin programul Comisiei Europene – Music Moves Europe.
Anul acesta, Pepiniera înseamnă 18 concerte, în 3 orașe din România și Republica Moldova, prin care organizatorii își propun să susțină trupele tinere, la început de drum, dar care promit prin calitatea muzicii și a fan-base-ului local și nu numai.
Melting Dice, Pinholes, Dimitri’s Bats, Rockabella, Adam’s Nest și Sea Section sunt cele 6 trupe care vor urca pe scena Pepiniera și care vor demonstra că muzica lor este pregătită să ajungă și pe afișele marilor festivaluri naționale și internaționale.
Cele 18 concerte vor avea loc în aer liber, în grădinile celor 3 locații partenere, iar fanii vor putea susține trupele preferate printr-un sistem de donație, la intrarea în concert.
Codruț Dumitrescu, manager de proiect al seriei de concerte Pepiniera, a declarat că „susținerea din partea Comisiei Europene în acest proiect este extrem de importantă pentru noi și benefică atât pentru trupe, cât și pentru localurile în care se întâmplă concertele.
Pe lângă susținerea trupelor și artiștilor la început de drum, ne dorim să creștem calitatea concertelor din țară, construind alături de managerii celor 3 localuri o serie de proceduri și pași în planificare, organizare și comunicare. E nevoie de un ABC comun al industriei, astfel încât să avem standarde cât mai înalte și la nivelul celor europene.”
Calendarul concertelor Pepiniera:
Melting Dice
24 iunie – Galați, Daily Pub
25 iunie – Bacău, Valhalla
27 iunie – Chișinău, Art Core
Pinholes
16 iulie – Galați, Daily Pub
17 iulie – Bacău, Valhalla
18 iulie – Chișinău, Art Core
Dimitri’s Bats
30 iulie – Galați, Daily Pub
31 iulie – Bacău, Valhalla
01 august- Chișinău, Art Core
Sea Section
13 august- Galați, Daily Pub
14 august – Bacău, Valhalla
15 august – Chișinău, Art Core
Adam’s Nest
27 august – Galați, Daily Pub
28 august – Bacău, Valhalla
29 august – Chișinău, Art Core
Rockabella
03 septembrie – Galați, Daily Pub
04 septembrie – Bacău, Valhalla
05 septembrie – Chișinău, Art Core
În Galați sunt nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă având în vedere atenţionarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, pentru zilele de 24 şi 25 iunie.
Șapte dintre cele nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă sunt amplasate în supermarketuri, iar două în halele de legume-fructe ale unor pieţe.
În cadrul punctelor de prim-ajutor, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală.
Asistenţa medicală la fiecare centru de prim ajutor va fi asigurată de asistenţi medicali de la Serviciul de Asistenţă Medicală a Municipiului Galaţi, în intervalul orar critic 11:00 – 16:00.
De asemenea, pentru a diminua efectele temperaturilor ridicate, autocisternele vor stropi principalele artere din oraş, zilnic, în intervalele orare 6:00 – 10:00 şi 16:00 – 20:00.
Elevi şi studenţi din şapte judeţe se întrec la concursul „Deşeurile pot fi şi artă”. Evenimentul este organizat online de Facultatea de Ştiinţe Agricole Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Participanţii vor încărca produsele realizate pe pagina de Facebook dedicată concursului până la 30 mai, urmând ca la 1 iunie să fie declaraţi câştigătorii, potrivit organizatorilor.
Până în prezent au fost încărcate 12 exponate, realizate de elevi şi studenţi din şapte judeţe: Sibiu, Galaţi, Giurgiu, Satu Mare, Suceava, Braşov şi Vâlcea.
„Imaginea trebuie însoţită de numele participanţilor, instituţia de provenienţă (Scoală, liceu/colegiu, universitate/facultate, clasa/anul de studiu, profesorii coordonatori, localitate, judeţ.
Juriul este format din cadre didactice şi studenţi ai ULBS şi sponsori, iar jurizarea va avea două componente, notele juriului şi aprecierile vizitatorilor online, numărul de distribuiri şi numărul de like-uri”, a explicat coordonatorul proiectului, Cristina Moise.
Adrian Gîtman(realizator rubrică): În cadrul maratonului de vaccinare, organizat în perioada 4 – 11 mai, în spitalele militare din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara s-au imunizat împotriva COVID-19 peste 21.000 de persoane care nu aveau o programare prealabilă.
În același timp, centrele de vaccinare ale spitalelor militare menționate au asigurat și vaccinarea persoanelor care au avut o programare prin platformă. Începând din 8 mai vaccinarea fără programare prealabilă a fost extinsă în toate cele 11 spitale militare din țară, inclusiv: Focșani, Galați, Pitești și Sibiu.
Astfel, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze se pot prezenta în respectivele centre până la ora 14:00, iar cele cu vârsta de până în 60 de ani după ora 14:00 și până la terminarea programului normal de lucru.
Imunizare efectivă și timpul de așteptare al persoanelor care nu sunt programate pot fi condiționate de capacitatea centrului respectiv și de numărul persoanelor programate prin platformă la vaccinare în acel centrum care vor avea prioritate.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Aeronave C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române au executat în perioada 4 – 7 mai zboruri la joasă înălțime, pe traiectul Dobrogea – Brăila – Galați – Buzău – Otopeni.
Activitățile de zbor ale piloților militari sunt executate în conformitate cu planurile de instruire în zbor și în concordanță cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creșterea nivelului de antrenare a personalului navigant în condiții cât mai reale, fapt care contribuie la creșterea capacității acționale a Forțelor Aeriene Române.
Statul Major al Forțelor Aeriene informează că are în vedere constant diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunității locale, urmărind în același timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloților în conformitate cu cerințele specifice, obiective care includ și executarea unor antrenamente adecvate condițiilor de luptă actuale.
Patru cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în rândul cadrelor didactice şi elevilor din judeţul Galaţi, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit sursei citate, trei dintre cazuri au fost confirmate joi. Este vorba despre un elev şi două cadre didactice. Cel de-al patrulea caz a fost confirmat astăzi, fiind vorba despre un elev.
O singură clasă va avea cursurile faţă în faţă suspendate timp de 14 zile, acestea urmând să fie efectuate online.
CJSU Galaţi a prelungit cu 14 zile, începând de astăzi, măsurile restrictive pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în municipiul Galaţi, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, informează Prefectura Galaţi.
„Începând cu data de 30.11.2020 ora 00:00, pentru unitatea administrativ-teritorială Galaţi, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, se dispun pe o perioadă de 14 zile măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în hotărârea CJSU Galaţi.
Astfel, în municipiul Galaţi sunt interzise în următoarele 14 zile organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc..
Potrivit informaţiilor prezentate la nivel naţional duminică, rata de infectare din ultimele 14 zile este de 3,18/1.000 de locuitori în judeţul Galaţi.
Publicat de Andra Radu,
14 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:30
Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „Folk la Dunăre” se va desfăşura, între 19-20 septembrie, în Grădina de vară „Leonard” din Galaţi, au anunţat reprezentanţii Teatrului Naţional „Nae Leonard” Galaţi, organizatorul manifestării culturale.
Potrivit sursei citate, pe 19 septembrie, vor concerta Teodora Tabarcea, Margda Puşkaş & Rareş Suciu şi Daniel Iancu, iar a doua zi de festival, pe 20 septembrie, aduce în faţa publicului artiştii Double M., Omul din Sarmisegetuza, Zoia Alecu şi Fără Zahăr.
„Cu o ureche către trecut şi cu un ochi spre viitor, festivalul „Folk la Dunăre” sau „Danube Folk Festival” s-a ţinut de cinci ani, anul acesta ajungând la cea de-a şasea ediţie şi atrăgând sute de spectatori. Muzica folk este una de suflet pentru români, deoarece îmbină armonios vocile puternice, poezia, mesajul şi linia melodică. Publicul de toate vârstele se regăseşte cu uşurinţă în muzica folk şi participă cu totul la spectacol, ceea ce transformă concertele în stări adevărate”, au susţinut organizatorii.
Concertele încep la ora 20:00.
Preţul biletului întreg este de 54 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 32,4 lei. Abonamentul pentru ambele zile de festival costă 64,8 lei. Biletele pot fi achiziţionate online accesând link-ul www.blt.ro/folk-la-dunare-editia-vi sau de la casieria teatrului, în intervalul orar afişat pe site-ul www.naeleonard.ro sau pe pagina de facebook a instituţiei.
Până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.
Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timişoara şi câte unul în Bucureşti, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomiţa, Hunedoara, Galaţi şi Suceava.
Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 şi 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria şi Germania.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 15 martie, ora 08.00 – 16 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1153 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 5517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358.
Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.
De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Un copil de 6 ani a fost adus, în această dimineaţă, la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan Galaţi” cu afecţiune respiratorie, fiind testat pentru coronavirus. Se pare că acesta ar fi intrat în contact cu o rudă a sa venită din Italia.
Copilul se află internat la Secţia de ATI a spitalului, fiind oxigeno-dependent. Deocamdată nu s-a primit rezultatul testului la coronavirus, precizează autorităţile locale.
Tot astăzi, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a anunţat că testele pentru patru persoane suspecte de infectare cu coronavirus au rezultate negative. Alte şapte probe sunt în lucru, până în acest moment la nivelul judeţului Mureş fiind depistat un caz pozitiv.
De asemenea, un bărbat de 29 de ani din Braşov, care s-a întors de la Milano miercuri seara, este suspect de infectare cu COVID-19. Acestuia i s-au recoltat probe care vor fi analizate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, a informat astăzi Direcţia de Sănătate Publică.
La preluarea de către medicii braşoveni, bărbatul prezenta febră şi tuse.
În judeţul Braşov, 35 de persoane sunt în carantină şi alte 234 de persoane autoizolate şi monitorizate la domiciliu.
„În cursul nopţii de 11/12 martie, în judeţul Braşov au fost carantinate 34 de persoane, sosite din străinătate. Încă de la intrarea în România, au fost escortate de Jandarmerie şi aduse în judeţul Braşov, unde au fost aşteptate de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Braşov şi ai Instituţiei Prefectului. Persoanele carantinate sunt asimptomatice (nu prezintă simptome de infectare) şi urmează a le fi recoltate probe”, se arată într-o informare transmisă de DSP Braşov.
La nivelul judeţului Prahova sunt 36 de persoane venite din Italia care se află în carantină în spaţii special amenajate de autorităţi, iar 306 în izolate la domiciliu, informează, Prefectura Prahova.
„În Prahova avem 309 persoane în autoizolare şi 36 de persoane carantinate. De asemenea, sunt 19 teste cu rezultat negativ prelevate de la 11 persoane”, precizează Prefectura Prahova.
Caravana ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” vine cu schimbări în educație
Publicat de Andra Radu,
11 aprilie 2019, 13:09 / actualizat: 11 aprilie 2019, 14:22
Programul educațional, ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”, reunește părinții, dascălii și specialiști în educație. Scopul acestui program este de a găsi soluții la câteva dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă copiii/adolescenții, părinții acestora și profesorii.
Printre aceste probleme se numără:
importanța identificării potențialului copiilor/adolescenților și valorizării acestuia;
instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor în funcție de vocația fiecărui copil;
identificarea timpurie a potențialului, dar și a nevoilor și intereselor individuale și unice ale fiecărui copil în parte;
Cei care au venit cu această ideea au fost oragnizațiile Yourway Life & Career Counseling, Eurolingva Examinations Centre și AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației). Aceștia au sesizat starea sistemului educațional, aflat într-o continuă schimbare și adaptare, și au simțit nevoie de a implementa un astfel de proiect.
Yourway Life & Career Counseling nu este la primul proiect de acest tip, așa cum a declarat Mihaela Feodorof, Managing Partner Yourway Life & Career Counseling:
”Am demarat, acum 9 ani, un proiect pilot pentru profesorii dintr-o școală de stat. Scopul nostru a fost de a oferi acestor profesori un program de dezvoltare personală în acord cu obiectivele profesionale. Am venit cu această metodă în dorința de a armoniza relația profesor-elev, încercând astfel să asigurăm performanța profesională a cadrelor didactice și reușita elevilor. Replicarea acestui pilot a condus la ideea de a împărtăși tuturor adulților implicați în formarea copiilor (profesori, părinți, antrenori, mentori) din cunoștințele și experiența de 10 ani în dezvoltarea minorilor”
Deva și Târgu Mureș au fost primele orașe care s-au bucurat de prezența caravanei ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”.
Discuția în cadtul acestor două avenimente s-a axat pe problemele cu care se confruntă copiii, diferențele de personalitate ale acestora, pe baza cărora fiecare trebuie abordat într-o manieră diferită. De asemenea, accentul a căzut pe importanța identificării potențialului copiilor, despre instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor, în funcție de vocația fiecărui copil, și despre identificarea timpurie a potențialului.
Au fost prezentate echipamente interactive care pot fi folosite la predarea la clasă, la lucrul cu copiii, pot fi utilizate fără griji, fără probleme, sunt echipamente pe viață.
”Acest remider despre ce înseamnă o relație funcțională cu elevul, este un moment de reflecție și răgaz în a se repoziționa în relația cu copilul la clasă. Profesorii s-au gândit mai degrabă la ei, cum ar putea să se așeze mai facil, mai repede, în relație cu fiecare copil, ținând cont că am pus în lumină diferențele de personalitate. S-au gândit cumva că ei ar putea să facă lucrurile și altfel sau și mai bine, și nu neapărat copilul. Cred că noi toți greșim, uitând că am fost, la rândul nostru, copii. Ar trebui, deci, o mai bună comunicare și empatizare în relația cu interlocutorul”, a spus Mihaela Feodorof.
Proiectul ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” va ajunge și în Ploiești, Sibiu, Oradea, Arad, Zalau, Cluj, Bistrița, Pitești, Craiova, Tg. Jiu, Buzău, Galați, Bacău, Suceava, Iași.
Deţinută de Astra Vagoane Călători Arad, fabrica de tramvaie urmează să livreze 62 de garnituri din modelele Imperio şi Autentic în patru mari oraşe din România.
Valer Blidar, patronul fabricii Astra Vagoane Călători Arad, a declarat că a fost singurul ofertant la licitaţia pentru zece tramvaie noi. În acest context, fabrica ar urma să semneze contractul de livrare după ce perioada de evaluarea a ofertei va fi încheiată.
Potrivit lui Blidar, societatea pe care o conduce a fost singura care a avut oferte şi în oraşele Cluj-Napoca, unde ar urma să livreze 24 de tramvaie, Galaţi – 18 tramvaie şi Oradea – 10 tramvaie. În total, fabrica ar urma să producă şi să livreze în ţară cel puţin 62 de tramvaie, la care se mai pot adăuga 28, pentru că în două oraşe s-a prevăzut opţiunea de suplimentare a comenzilor.
„În cazul municipiului Oradea, în prima etapă vom livra 10 tramvaie, dar există opţiunea pentru încă 10, iar la Arad, pe lângă cele 10 de la licitaţie, există opţiunea extinderii achiziţiei cu alte 18”, a declarat Blidar pentru Agerpres.ro.
Întrebat de capacitatea la care lucrează fabrica de tramvaie din Arad, omul de afaceri a spus că noile contracte vor conduce la angajarea a cel puţin o sută de oameni, pentru a se face faţă producţiei.Omul de afaceri a adăugat că în ţară „au început să fie organizate licitaţii pentru tramvaie în aproape toate oraşele care au acest tip de transport”.
„Cu toate acestea, la unele licitaţii nu putem participa din cauza unei condiţii pe care nu o înţelegem, fiind cerute tramvaie cu o lungime mai mare decât orice se produce în ţara noastră. Noi vom livra în România, în baza contractelor pe care le avem, cele două modele, Imperio, cu lungimi de 27 sau 36 de metri, şi Autentic, care este un concept propriu şi are o lungime de 18 metri”, a spus Blidar.
Cu privire la contractele externe pentru tramvaie, Valer Blidar a spus că există unul cu o ţară din Uniunea Europeană, însă deocamdată nu are acordul acestui client pentru a da publicităţii informaţiile.
Fabrica de tramvaie din Arad are aproximativ 500 de angajaţi, iar împreună cu fabrica de vagoane călători grupul are peste 1.000 de salariaţi.
„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii care definesc repertoriul lui Marcel Pavel… În anul 2000, majoritatea posturilor de radio din ţară, deopotrivă cu top-urile alcătuite de presa scrisă, au considerat-o drept melodia anului… „Frumoasa mea” a dat tonul marilor succese semnate Ovidiu Komornyik.
Până a fi cântată de Marcel Pavel, a presupus chemarea acestuia din urmă pentru a-i fi dezvăluită. Ezitarea s-a înfiripat, apoi a sporit, atunci când Ovidiu Komornyik i-ar fi spus că „Frumoasa mea” urmează să se transforme în „melodia vieții”. Marcel Pavel s-a amuzat, chiar i-a „reproșat” prietenului său că „este obraznic”. La două săptămâni după ce a fost promovată, „înnebunise” întreaga Românie, de fapt, se câștigase un pariu cu afecțiunea – melodia merge la suflet, stârnește sentimente. Vorba celui care a compus-o și, deseori, i-a plăcut să o interpreteze.
În 1999, Ovidiu Komornyik debutase în calitate de compozitor și textier; a început colaborarea cu numeroși cântăreți români, inclusiv cu Marcel Pavel. Anul 2000 însemna participarea, la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea „Șlagăre”, cu melodia „Frumoasa mea” (solist Marcel Pavel) și secţiunea „Creație” (cu melodia „Eu cred”, acolo unde a ales să fie solist). În calitate de compozitor, în același an/2000, Ovidiu Komornyik a câștigat două premii („Premiul de Popularitate” și Trofeul Festivalului „Cântecul de dragoste”), pentru aceeași melodie.
Fiecare poezie are muzica ei, trebuie doar să o găseşti, spune Nicu Alifantis, cel care a aşezat pe note versurile lui Nichita Stănescu. Piesa “Ce bine ca eşti”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile, se dezbracă de secrete.
Nicu Alifantis şi Nichita Stănescu s-au cunoscut. Doi artişti, unul al portativului, celălalt al cuvintelor, două caractere alese … care s-au completat reciproc prin melodia poeziilor.
Nicu Alifantis, compozitor: “Cu Nichita am avut o mare şansă că l-am cunoscut. Ştiţi ce se întâmplă cu muzica asta scrisă pe versurile poeţilor? E cam în felul următor: o poezie are comunicarea ei în care poetul a spus tot ce a simţit şi a gândit el. Dacă eu găsesc un numitor comun între mine, între ceea ce simt eu şi ceea ce a simţit poetul în acea poezie, atunci lucrurile cred că se leagă. La asta s-ar mai adăuga, poate, ideea de a reuşi să găseşti muzica poeziei, pentru că ea există, e acolo printre rânduri. Odată găsite lucrurile astea, se naşte cântecul.“
Cu întărirea patrulelor în Marea Mediterană şi a controalelor pe ruta balcanică, traficanţii de persoane explorează riscantul traseu dinspre Turcia spre România
Bunica Sama nu are chef să se ridice. Petrece cea mai mare parte a zilei pe o saltea aşezată pe podeaua camerei din centrul de refugiaţi din Galaţi, România. Cadrul gol al patului se sprijină de perete. Nu-i place să prea sus, spune ea strângând din umeri. Camera, pe care o împarte cu doi dintre fiii săi, soţiile lor şi patru nepoţi, miroase a aer închis. Singurele decoraţiuni de pe pereţi sunt cele cu interzicerea fumatului, un televizor şi un aparat de aer condiţionat, ornat cu două autocolante cu steagul UE, ce stau mărturie că a fost plătit cu fonduri UE. Ei trăiesc aici de când au sosit în România, la începutul lunii septembrie, după o călătorie complicată pe Marea Neagră, venind din Turcia. Au părăsit satul lor din Irak, de lângă Kirkuk, pentru a ajunge în Europa. Acum, bunica Sama se plânge că sunt blocaţi în acest oraş din Delta Dunării (250.000 de locuitori), la aproximativ patru ore cu trenul din capitala Bucureşti. „Am vrut să plecăm de mult timp, din cauza războiului, dar nu aveam cu ce să plătim călătoria. Ideea era să ajungem în Germania, unde este un alt fiu al meu. Acum suntem în România”, se plânge de femeia cu faţa rotundă, care îşi acoperă părul cu un batic albastru, asortat cu puloverul ei în stil marinar. În timpul traversării a văzut ceva teribil.
De la începutul crizei migraţiei, în 2015, România nu a fost între destinaţiile sutelor de mii de refugiaţi şi imigranţi care au aspirat să ajungă în Germania sau în nordul Europei. A doua cea mai săracă ţară din UE – după Bulgaria – ea a fost, dimpotrivă, un generator tradiţional de migranţi în statele bogate din UE. Nici nu era considerată un loc de tranzit.
Cea mai mare dintre ţările balcanice (20 de milioane de locuitori), ea este membră a Uniunii din 2007, dar nu face parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie; în plus, graniţele sale cu Ungaria, care este în Schengen, sunt mult mai ostile decât alte rute. Acest lucru şi poziţia sa pro-europeană au ţinut guvernul român mai la distanţă de poziţiile severe anti-imigraţie împărtăşite de vecinii săi estici. În acest an, totuşi, odată cu consolidarea patrulelor la ţărmurile Mării Egee şi pe coastele Libiei, cu gardurile ridicate de unguri şi controlul traseului balcanic, România a devenit o alternativă pentru a se ajunge în Europa. Mai ales pe mare, din Turcia. În 2017, 800 de persoane au fost depistate pe această rută, aproape toate în august şi septembrie, potrivit autorităţilor române. Majoritatea sunt familii cu copii din Irak şi Siria, dar şi pakistanezi şi iranieni.
Este încă devreme să vorbim despre o rută consolidată, spune Mircea Mocanu, de la biroul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) din România, care crede că traficanţii „explorează” căi alternative de intrare în UE, din Est. Traseul a fost folosit şi înainte, dar puţin. În acest fel, 430 de persoane au fost interceptate în 2014, 68 în 2015 şi doar una în ultimul an, potrivit datelor OIM. Traversarea Mării Negre – pe care grecii vechi o numeau marea neospitalieră – este mult mai riscantă decât Marea Mediterană, potrivit experţilor. Este, de asemenea, un traseu mai lung şi mai scump. Dacă pleci din Turcia spre una dintre insulele greceşti, poate dura aproximativ cinci ore; călătoria spre porturile Constanţa, Mangalia sau Midia poate dura între 24 şi 48 de ore, în funcţie de barcă şi de starea apelor. Iar mafiile folosesc bărci mici, care nu străbat uşor aceste ape.
„Nu e numită Marea Neagră pentru culoarea sa, ci din cauza periculozităţii şi imprevizibilităţii ei”, spune Fabian Bădilă, de la Garda de Coastă din România. Bădilă avertizează că, odată cu venirea frigului, marea devine şi mai riscantă. În septembrie, cel puţin 36 de persoane au murit în două naufragii şi de atunci nu s-au mai prea depistat ambarcaţiuni. În barca cu care a traversat bunica Sama un om a murit. „Marea a fost foarte puternică şi el a căzut peste bord. Am continuat călătoria rugându-mă, am crezut că vom muri cu toţii”, spunea ea cu ajutorul unui traducător de arabă. Mecanicul Tarek Mohammad, soţia sa, Aya, şi cei patru copii mici au sosit, de asemenea, în România, pe Marea Neagră. Ei au plătit 12.000 de dolari (mai mult de 10.000 de euro). S-au îmbarcat la Amsara (aproximativ şase ore cu maşina de la Istanbul), pe un pescador mic, cu alte 70 de persoane. „Era o barcă veche, cu cel mult 30 de locuri. Am trăit o frică teribilă”, spune Tarek, de 43 de ani. Când erau deja de o zi întreagă la bord, vlăguiţi de valurile puternice şi de stres, au aflat că destinaţia lor era România. „Începuserăm să vedem că totul era foarte ciudat, dura prea mult timp, şi abia atunci ne-a spus totul căpitanul, un turc”, spune Tarek. Familia sa şi mulţi alţii credeau că vor ajunge în Grecia. „Plăteşti şi te iau, dar ei nu-ţi dau detalii. Este o mare minciună”, mărturiseşte mecanicul. A durat 32 de ore pentru a fi salvaţi de o patrulă a Poliţiei de Frontieră din România. Au ajuns pe pământ european la 6 august, iar acum locuiesc în centrul de refugiaţi de la marginea oraşului Galaţi, cu o capacitate de 170 de persoane, unul dintre cele şase care există în ţară, care a primit 728 de refugiaţi din cei 4.165 pe care a convenit cu UE să îi primească din Italia şi Grecia. Complex cu edificii cenuşii, în cel mai pur stil comunist, care, în acea vreme, găzduia sediul central şi birourile poliţiei vamale, este unul dintre locurile în care sunt aduşi cei care intră în ţară în mod ilegal, pe mare.
În curtea cu iarbă, Yara şi Hakim, în vârstă de şapte şi doi ani, se joacă micuţii lui Mohamed. Soţia sa, cu ochi căprui, machiaţi cu negru, povesteşte că nu numai războiul şi ISIS i-au alungat din Kirkuk, ci şi unele „probleme familiale”. Ea este de origine arabă, iar el, kurd, iar căsătoria mixtă a fost mereu supusă presiunilor şi ostilităţii. „În cele din urmă, pentru un lucru sau altul, trebuia să plecăm”, spune Aya, care în Irak stătea acasă, având grijă de copii. Neastâmpăraţii Yara şi Hakim şi fraţii lor Vanesl şi Vahel, de 12 şi 9 ani, merg la şcoala din centrul de refugiaţi. Acolo, împreună cu ceilalţi, aproape 70 de copii (13 au sosit pe traseul Mării Negre), iau lecţii de limba română, se joacă şi colorează. Părinţii lor au cerut azil, dar încă nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Autorităţile române le oferă solicitanţilor de azil 3,5 euro pe zi pentru alimente şi alte cheltuieli personale, plus 117 de euro pe lună (pentru maximum 12 luni), explică Paul Burghele, director centrului din Galaţi. Tot atâta primesc şi Chnar Kret şi familia lui. Ea are 38 de ani şi zâmbeşte larg. În timp ce aranjează copiii într-una dintre bucătăriile comunitare, povesteşte că a venit cu soţul ei, Obel Rasul, şi trei dintre copiii lor. „A trebuit să îl lăsăm pe cel mai în vârstă, de 17 ani, în Irak. Nu aveam bani pentru toţi”, spune ea agitată. Pentru călătoria cu barca au plătit 10.000 de euro. Pentru fiica mijlocie, de şase ani, care are probleme neurologice, nu au plătit, spune ea. Chnar, o gospodină, spune că este mulţumită la Galaţi. Speranţa lor este că li se va acorda azil şi că soţul ei, care în Erbil era şofer de taxi, îşi va găsi un loc de muncă: „Vrem să rămânem aici. Nu avem familie în Europa şi am călătorit deja destul”.
Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de melodii ale românilor”. 100 de melodii care au rămas în inimile noastre, din generaţie în generaţie, cu interpretări de excepţie.
Pentru a ne familiariza cu varietatea stilurilor de dans din Moldova, trebuie să urmărim cum sunt interpretate, să simţim dinamica, plastica, energia, acele caracteristici unice, care fac arta dansului moldovenesc originală şi vie.
Bătuta este un dans popular (caracterizat prin bătăi ritmice din mâini, din picioare) şi al melodiei după care se execută. Putem încinge atmosfera, fără dansatori, cu ajutorul Mioarei Velicu!
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.