Adrian Gîtman (realizator rubricā): O mină marină descoperită pe plaja localității Sfântul Gheorghe din județul Tulcea a fost neutralizată de militarii Forțelor Navale Române.
Mina a fost găsită de polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă pe timpul unei misiuni de supraveghere a țărmului din Delta Dunării.
Intervenția pentru distrugerea minei a fost executată de către echipa EOD a Divizionului 175 în nave scafandri Constanța, împreună cu echipa din serviciul de luptă permanentă de la Regimentul 307 infanterie marină Babadag.
Este a cincea mină marină descoperită și distrusă în apropierea țărmului românesc al Mării Negre de la începutul războiului din Ucraina.
Marius Gheorghescu: În aceste zile cuvântul de ordine reprezintă propaganda de război unde Ucraina pare să fi preluat inițiativa în mass-media și pe rețele sociale, unde războiul pare ceva mai intens
Prezent prin telefon la emisiunea Jurnal Militar Scutul Dobrogei, realizată de Olivia Bucioacă, colonelul Marius Gheorghescu, comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină de la Babadag a discutat despre situația dintre Ucraina și Rusia și războiul care se desfășoară în acest moment. Vă invităm să ascultați interviul integral!
Olivia Bucioacă:Bună seara, domnule colonel Gheorghescu și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne fiți alături. Sunteți aici pe flancul estic al României și al Alianței.
Sunteți aproape și de trecerea de frontieră Isaccea, este adevărat că MAI și Garda de coastă gestionează lucrurile acolo și o fac foarte bine. Având în vedere auspiciile, evenimentele de la graniță, cum se desfășoară instrucția infanteriștilor marini? Ați luat măsuri specifice și care este starea de spirit a oamenilor, a pușcașilor marini?
Din perspectiva infanteriei marine, din postura infanteristului marin, ce ne puteți spune despre conflictul militar, la cald, acum, după 5 zile? Sau cum ați caracteriza în general acțiunile militare desfășurate până acum. (luând în considerare activitatea semnificativă a elicopterelor inamice, semnalată în Vâlcov, lângă Periplava).
Marius Gheorghescu: Într-adevăr avem o zona dificil de gestionat în această perioadă, instrucția aproape de Delta Dunării și zona lagunarăRazim-Sinoie. Instrucția și exercițiile infanteriei marine se desfășoară într-un ritm intens așa cum suntem obișnuiți incluzând aici tragerile cu armamentul de infanterie, marșurile tactice de instrucție și exercițiile tactice din teren pe fluviu și în zona lagunară Razim-Sinoie.
Am intensificat simțitor activitățile în teren și măsurile destinate supravegherii și singuranței în zona de responsabilitate precum și măsuri destinate creșterii capacității de reacție a unității.
Sprijinul Ministerului Afacerilor Interne în gestionarea situaților de urgență constituie o misiune fundamentală a Forțelor Navale și a armatei României.
În aceste zile cuvântul de ordine reprezintă propaganda de război unde Ucraina pare să fi preluat inițiativa în mass-media și pe rețele sociale, unde războiul pare ceva mai intens.
Optsprezece tone de deşeuri, constând în părţi componente ruginite ale unor utilaje agricole importate de o firmă din România, au fost descoperite de poliţiştii de frontieră constănţeni, sub coordonarea procurorilor, în două autocamioane sosite din Turcia, a informat Garda de Coastă. Autocamioanele au fost verificate în cadrul cercetărilor derulate pentru depistarea unor containere cu deşeuri aduse în ţara noastră.
„În data de 15.11.2021, în continuarea cercetărilor derulate pentru depistarea unor containere încărcate cu deşeuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, au efectuat controlul fizic asupra a două autocamioane sosite din Turcia. Acestea erau încărcate cu marfă importată de către o societate comercială de pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.
Echipa de control a constatat că în compartimentul marfă al celor două autocamioane se aflau 18.000 kilograme de piese şi dispozitive agricole, cu un grad avansat de uzură, afectate de rugină. Printre acestea erau şi deşeuri periculoase, ataşate motoarelor uzate, societatea comercială beneficiară nefiind autorizată pentru valorificarea acestora.
„În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii efectuării importului şi returnarea la societatea exportatoare din Turcia, de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, autocamioanele părăsind teritoriul României”, a menţionat Garda de Coastă.
Apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.
Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere ale frontierei se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.
În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.
De asemenea, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.
Recomandări
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 4 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 7 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 7 benzi pe sensul de ieşire, astfel:
– P.T.F. Vama Veche;
– P.T.F. Ostrov;
– P.T.F. Negru Vodă;
– P.T.F. Lipnița pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.
Reamintim participanților la trafic că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.
Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
• Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au continuat cercetările în cazul a doi cetățeni turci care au transportat pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcaţiuni, peste 60 de persoane din Irak, Pakistan, Siria şi Afganistan.
• Persoanele în cauză și materialul probator au fost prezentate, în cursul zilei de 30.11.2017, Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii cu migranţi interceptată în Marea Neagră marți, 28 noiembrie.
După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în Portul Constanţa, unde au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a persoanelor în cauză, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.
În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea „Ilayda55” era condusă de doi cetăţeni turci A.B, în vârstă de 53 ani şi G.B. în vârstă de 45 de ani , care au plecat împreună cu grupul de migranţi, în data de 27 noiembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.
În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau peste 60 de migranţi, cetățeni din Irak, Pakistan, Siria şi Afganistan, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.
Ca urmare a celor constatate, cele două călăuze sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.
Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în cursul zilei de ieri, cele două persoane au fost prezentate Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.
Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
O navă de patrulare bulgară, care participa la o misiune europeană de securitate a frontierei în largul coastelor Greciei, a salvat 120 de migranți, a declarat sâmbătă Ministerul de Interne bulgar, citat de agenția de presă macedoneană MIA.
Grupul de migranți era compus din 53 de bărbați, 34 de femei și 33 de copii, a căror naționalitate nu a fost încă stabilită.
Migranții se aflau la bordul a două bărci pneumatice și au fost detectați sâmbătă, în jurul orei 04:00 dimineață, în largul insulei grecești Lesbos, nord-estul Mării Egee.
Ei au fost luați la bordul unei nave de patrulare bulgare, potrivit BTA. Un băiat de 10 ani a fost găsit în stare critică și a fost dus imediat la spital. Restul a fost dus în cel mai apropiat port. Nava de patrulare bulgară participă la operațiunea Poseidon, sub comanda Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.
Ambarcațiune cu migranți – reperată în apele teritoriale românești.
Este vorba despre o navă de mici dimensiuni în care se aflau aproximativ 100 de persoane și care a ajuns în apropierea localității 2 Mai.
Ambarcațiunea a fost preluată de Garda de Coastă și escortată în Portul Mangalia.
Migranții, printre care și copii, provin cel mai probabil din țări ale Orientului Mijlociu.
Ei vor fi cazați provizoriu în corturi, unde vor primi mâncare și apă și unde se va face identificarea și triajul.
Majoritatea migranților care ajung în țara noastră cer azil politic, însă de obicei urmăresc să ajungă în țări din Vestul Europei.
O altă ambarcațiune clandestină, cu migranți, a fost interceptată și reținută de bulgari tot în această dimineață, spun reprezentanții Gărzii de Coastă.
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), cu sediul la Varșovia (Polonia), a publicat un apel de exprimare a interesului în vederea recrutării de agenți contractuali de grupa a III-a, profilul asistenți.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 29 septembrie 2017.
Publicat de Camelia Teodosiu,
4 septembrie 2017, 07:32 / actualizat: 20 septembrie 2017, 15:15
Un pescador pe care se aflau 87 de persoane, între care 23 de copii, a fost interceptat, duminică, de poliţiştii de frontieră în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor şi s-a oprit în apropierea Portului Midia.
Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, duminică, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, în afara apelor teritoriale, navigând spre ţărmul României.
Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu două nave din cadrul pentru identificarea ambarcaţiunii, cu sprijinul a două nave aparţinând ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare).
„Nava nu a răspuns avertismentelor Poliţiei de Frontieră şi nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificările specifice, continuându-si deplasarea spre ţărmul românesc. Fiind însoţită de navele Gărzii de Coastă, ambarcaţiunea s-a oprit pe malul mării, în apropierea portului Midia”, se arată în comunicat.
Cele 87 de persoane – 48 bărbaţi, 16 femei şi 23 de copii – vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră pentru cercetări.
Ancheta este derulată de Poliţia de Frontieră, alături de reprezentanţi ai I.J.J. Constanţa, I.P.J. Constanţa, I.S.U. Dobrogea şi Inspectoratul General pentru Imigrări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta.
Un pescador la bordul căruia se aflau aproximativ 90 de migranți, printre care și aproximativ 20 de copii, a fost interceptat în zorii zilei de Garda de Coastă, în Marea Neagră, la mică distanță de Năvodari.
În acestă dimineață, în jurul orei 06:35, „polițiștii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, la frontiera maritimă, în afara apelor teritoriale, navigând spre țărmul României“, informează un comunicat de presă al Gărzii de Coastă Constanța.
Anticipând că nava clandestină ar putea fi în pericol de naufragiu, polițiștii de frontieră români au pus imediat în aplicare o misiune de salvare cu două ambarcațiuni din Grupului de Nave Constanţa şi Mangalia pentru identificarea pescadorului, cu sprijinul și a două nave aparținând ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare).
„Pescadorul suspect nu a răspuns avertismentelor poliției de frontieră și nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificările specifice, continuându-și deplasarea spre țărmul românesc. Fiind insoțită de navele Gărzii de Coastă, în jurul orei 10:05, ambarcațiunea s-a oprit pe malul mării, în apropierea portului Midia“, mai transmite purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, Ionela Păsat.
Cele 87 de persoane (48 bărbați, 16 femei și 23 de copii) aflate la bord urmau să fie preluate în cursul zilei de duminică de polițiștii de frontieră, care vor efectua activitățile specifice în astfel de cazuri, inclusiv stabilirea naționalității refugiaților.
Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, împreună cu reprezentanți ai I.J.J. Constanța, I.P.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și Inspectoratul General pentru Imigrări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Aproximativ 50 de migranţi clandestini aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni, ce plutea în derivă, au fost salvaţi, în cursul nopţii trecute, de către poliţiştii români ai Gărzii de Coastă, după ce ore în şir au plutit în derivă pe marea agitată.
Refugiaţii, printre care se află şi femeii şi copii urmau să fie aduşi în această dimineaţă la Mangalia, unde să fie trecuţi prin filtrul de securitate, examinaţi medical şi, pe cât posibil, identificaţi.
69 de migranți au fost depistați de polițiștii de frontieră în apropiere de Mangalia.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat o ambarcaţiune suspectă de migraţie ilegală, pavilion Turcia, la bordul căreia se aflau 69 de persoane din Irak și doi facilitatori.
În data 13.08.2017, în jurul orei 07.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra – SCOMAR au detectat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, pavilion Turcia, la aproximativ 10 mile marine est de localitatea Mangalia, la frontiera maritimă, care se îndrepta spre țărmul României.
Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o navă a Grupului de Nave Mangalia pentru identificarea ambarcaţiunii suspecte.
Nava şi-a continuat drumul și s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de migranţi.
Drept urmare, nava Gărzii de Coastă a intervenit şi escortat ambarcațiunea spre sediul Grupului de Nave Mangalia.
Din primele verificări a reieşit faptul că nava în cauză era condusă de doi bărbați, un cetățean bulgar și un cipriot, iar la bordul ei se aflau 69 de persoane din Irak, din care 30 bărbați, zece femei și 29 de minori.
Poliţiştii de frontieră români continuă cercetările în acest caz.
Refugiaţii au schimbat radical regulile în Uniunea Europeană. Astfel că pentru protejarea spaţiului Schengen au fost înăsprite controalele la frontierele externe.
Comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos:
În ultimele luni am făcut paşi importanţi pentru protejarea frontierelor Uniunii Europene. Spațiul Schengen este o realizare istorică la care nu trebuie să renunțăm. Facem tot ce putem pentru a reveni cât mai curând la o funcționare normală. Păstrarea spaţiului Schengen este principala noastră prioritate. De aceea, crearea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă este atât de importantă. Odată operaţională, se va ocupa și mai eficient de problemele legate de migrație și securitate. Dar din păcate mai avem de lucru.
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care a fost lansată în această toamnă, va fi total operațională abia în ianuarie 2017.
Dat fiind faptul că Europa se confruntă cu cel mai important aflux de migranţi de la al Doilea Război Mondial, Comisia Europeană a recomandat prelungirea cu încă trei luni a controalelor temporare la anumite frontiere interne din spațiul Schengen. Deși situația s-a stabilizat treptat, nu sunt încă îndeplinite integral condițiile care ar permite revenirea la o funcționare normală, spune comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos:
Comisia Europeană a propus prelungirea controalelor temporare pentru o perioadă ce nu ar trebui să depăşească trei luni. Înainte de a opta pentru menţinerea controalelor, statele membre în cauză ar trebui să analizeze dacă există măsuri alternative care să conducă la acelaşi rezultat şi să le comunice Parlamentului şi Comisiei Europene. Statele membre care continuă verificările vor trebui să revizuiască săptămânal necesitatea, frecvenţa, locul şi durata controalelor, să adapteze intensitatea controalelor la nivelul de ameninţare la care se raportează şi să le elimine treptat, dacă este cazul.
De asemenea, statele membre vor avea, de asemenea, obligaţia de a furniza rapoarte lunare detaliate cu privire la controalele efectuate şi la necesitatea lor. Prelungirea controalelor temporare se referă la graniţele terestre şi maritime dintre Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Norvegia. Eliminarea ar putea duce la o intensificare a migranţilor.
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit din China în Portul Constanţa Sud Agigea 8.422 de articole reprezentând jucării pentru copii, tip LEGO, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de aproximativ 421.000 lei, dacă ar fi originale.
Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean chinez, în vârstă de 38 de ani, cu reşedinţa în judeţul Ilfov, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”
Cu ocazia Zilei Marinei Române, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, la nivelul Gărzii de Coastă vor fi organizate exerciţii demonstrative pe Marea Neagră, unul de căutare şi salvare a vieţii omenesti pe mare şi o acţiune de combatere a migraţiei ilegale.
În cadrul festivităţilor organizate cu prilejul sărbătorii Zilei Marinei Române, Garda de Coastă va organiza în data de 15 august, în intervalul orar 9:00 – 12:00, exerciţii demonstrative pe Marea Neagră, la care vor participa două nave de supraveghere şi intervenţie din cadrul Grupului de Nave Constanţa.
Primul exerciţiu va fi unul de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare (S.A.R.), urmat de o acţiune de combatere a migraţiei ilegale pe Marea Neagră, în care va fi interceptată şi ulterior escortată la sediul G.N. Constanţa, o ambarcaţiune cu migranţi.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.